Hond is aangevallen en nu heel bang

23-12-2020 11:06 50 berichten
Hee mede forummers! Ik heb een vraag.

Eerst even kort wat informatie:
Wij hebben een hondje uit het buitenland (wij woonden daar zelf en hij is als 6 weken oude pup aan komen lopen.) Het is een lieverd maar wel echt een mens-georienteerde hond. Dat komt met name omdat wij tijdens zijn hele pup-periode in lockdown hebben gezeten en zelfs de hond niet uit mochten laten (nee dit was niet in NL). Toen dit wel weer mocht is hij 3 keer in een korte periode door honden (tot bloedens toe!) en daardoor moet hij echt niets van honden hebben. Uit onzekerheid gaat hij heel lelijk doen. Dit trainen we (heel rustig, hij geeft goed zijn tempo en grenzen aan) wel met hem. Maar uiteraard gaat dit langzaam.

Toen hij +/- 9 maand was zijn wij terug naar NL gekomen. Deze vliegreis heeft natuurlijk heel veel gevraagd van onze hond. Het heeft dan ook zeker een paar maanden geduurd voordat hij weer een beetje goed in zijn vel zat en nu pakken we het trainen met andere honden tolereren ook weer op. Hij hoeft van ons geen dikke vrienden te zijn met alle honden. Maar het zou fijn zijn als hij gewoon rustig kan blijven, met name voor zichzelf, als er een andere hond langs loopt. Wij hebben onze hond altijd aan de lijn als we hem uitlaten om escalaties te voorkomen natuurlijk.

Nu gingen wij deze week onze hond uitlaten en kwamen vanuit het donker 2 grote herders op hem afrennen, al grommend. Onze hond sloeg ook aan en het escaleerde heel snel. Ik ben uiteindelijk door 1 van deze herders in mijn been gebeten toen ik er tussen ging staan. Ik weet dat dit het risico is en neem de herders dan ook niet kwalijk, dit gebeurde in het moment en ik ben niet "bewust" aangevallen oid. Maar omdat onze hond natuurlijk vast zat konden wij ook geen kant met hem op. Hem losmaken was geen optie want 1) hij is dan weg en dan hebben we een veel groter probleem en 2) er zaten 2 grote honden achter hem aan dus dat zou de boel niet oplossen. Onze hond is ongeveer een middenmaatje +/- 30kg. Dat was dus een groot verschil.

Afijn, nu merken wij dat als wij onze hond in de avond uitlaten dat hij zo bang is in het donker. Hij durft eigenlijk niet op het gras te lopen en wil het liefst van lantaarnpaal naar lantaarnpaal lopen. Hij zoekt het steeds zo op dat hij tussen mij en mijn man in loopt zodat hij "veilig" is. Nu willen we er ook een expert naar laten kijken maar zeker met de feestdagen in het vizier zijn die wachttijden best aanzienlijk. En ik wil mijn hond natuurlijk niet al die tijd in de stress hebben. Als wij met hem het gras op lopen zodat hij niet alleen op het gras is zegmaar staat hij dat kort toe maar daarna wil hij eigenlijk direct weer midden op de weg/stoep lopen.

Heeft iemand hier misschien ervaring mee en tips voor ons? Ik wil deze angsten namelijk zo snel mogelijk aanpakken zodat hij hier geen blijvende problemen aan over houd. Als dat lukt.
Alle reacties Link kopieren
Heeft de hond een speeltje waar hij/zij dol op is? Een piepspeeltje, knuffel of balletje?
Nee heb je, ja kun je krijgen
lemoos2 schreef:
23-12-2020 11:09
Heeft de hond een speeltje waar hij/zij dol op is? Een piepspeeltje, knuffel of balletje?
Ja dat heeft hij! Een balletje vooral, maar als ik die mee neem naar buiten heeft hij er ineens geen aandacht meer voor. Hij is continu om zich heen aan het kijken (bang dat er weer ineens honden uit het donker komen?). Terwijl als ik binnen het balletje pak hij zo blij is. Het lijkt dus echt alsof hij overmand wordt door angst of afleiding in elk geval.
Hebben jullie in de buurt afgebakende uitlaatveldjes? Misschien voorlopig enkel daarheen. Dan zie je van te voren of er andere honden zijn en kun je ervoor kiezen om te draaien en als je er bent en er komen andere honden aan kun je je hond aanlijnen, even aan de aankomende hondeneigenaar vragen te wachten tot jij van het veld bent, en weer naar huis. Dan kan je hond in een veilige omgeving uitrazen

Hond lijkt me dusdanig getraumatiseerd dat nu zelf nog dingen gaan proberen enkel tot meer schade lijdt
@TijdvoorTaart

Goede tip, bedankt! Ik weet zo 123 niet een afgebakend veldje te vinden maar dat moet vast wel te vinden zijn! Dat vind ik echt een goed idee inderdaad.

Dat van het erger maken denk ik nu zelf ook. Ik wil vooral dat hij de ontspanning weer kan vinden. Niet perse dat hij nu al met honden kan oid. Ik maak me gewoon echt zorgen. Het lijkt vooral als het donker is, overdag heeft hij natuurlijk veel meer zicht en is hij wel ontspannen(der) dan in het donker.
Alle reacties Link kopieren
Onze hond is ook uit het buitenland. Een splinter van een hondje (5 kg). Zij was heel erg angstig en ze had ze bij het uitlaten ook dit gedrag.

Ik heb het haar gewoon laten doen, bescherming zoeken bij ons. De leiding nemen deed ik door om te draaien of een andere richting uit te lopen als ik dacht dat de situatie stressvol zou zijn. En dan belonen voor volgen (jaszakken puilden uit van de kleine snoepjes). En wat heb ik afgekletst tegen haar onder het lopen.

Toen het beter ging nam ik haar piepspeeltje mee. Als ik zag dat ze in de stress schoot, haalde ik dat speeltje tevoorschijn, die piep had gelijk haar focus. Even met het speeltje spelen onder het lopen en de situatie was voorbij. Vanaf dat punt ging het heel snel naar ‘normaal’. De volgende stap was het belonen van haar nieuwsgierigheid (toch even terug snuffelen, zich laten besnuffelen). Tot het punt waarop ze al hoopvol naar mij keek voor een snoepje bij het zien van een andere hond. Het heeft 9 weken geduurd ongeveer (ze was 9 maanden toen we haar kregen) en ze speelt nu met een aantal honden. Op grote honden reageert ze niet meer raar of angstig waardoor ze hun aandacht ook niet trekt. Ze kan zelfs rondscharrelen in de speelweide tussen allerlei maten honden. Ze komt alleen nog naar mij toe als een grote hond in de overdrive gaat met spelen.
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren
Goed dat je hulp gaat zoeken.
Tot die tijd kan een tundershirt helpen. Google er maar eens op. Lees ook de Google recensies. Tundershirts worden gebruikt bij angstige honden. Niet alleen voor vuurwerk.
Alle reacties Link kopieren
Oh, en ik had een speeltje speciaal voor het wandelen zodat het een beetje exclusief bleef.
Nee heb je, ja kun je krijgen
Je hond heeft veel stress op dit moment. Als een dier of mens hoog in de spanning zit gaat het leervermogen zwaar achteruit. Dus voordat je hem nieuwe dingen kan leren, moet je beginnen bij stap 1: zorgen dat die spanning uit zijn lijf is. Dwing hem niet naar enge plekken te gaan. Vermijd dingen die spanning opbouwen. Positieve opwinding is op dit moment ook even niet goed (dus hem niet hyper maken met een bal of bezoek dat hij leuk vindt). Je kan het beste even zo veel mogelijk thuis blijven. Misschien een week, misschien een maand. Hangt van je hond af. In ieder geval: hij moet de tijd krijgen om de stress te laten afvloeien. Als hij dag in dag uit geconfronteerd wordt met enge dingen zal hij gestresst blijven.

De volgende stap is dus die angst aangaan, maar op een hele veilige manier waar dus gewoon niks mis kan gaan. Heb je iemand met een rustige hond in de buurt die je misschien wil helpen? Je kan ook op een afstandje van een hondenspeeltuin met hek gaan staan. Je hond kan dan naar de honden kijken, maar deze kunnen niet naar jouw hond toe. Je kan zelf de afstand bepalen. Je moet niet over de grenzen van je hond gaan. Hij moet bereikbaar blijven. Dus desnoods sta je op 100m afstand, en bouw je dat rustig op. Ondertussen kun je lekker met hem gaan spelen en trainen, met al die andere honden op afstand. Maak het leuk. Leer hem dat jullie samen bezig kunnen zijn en dat al die andere honden slechts achtergrondruis zijn.

En verder goed uitkijken waar je gaat wandelen. Op sommige plekken lopen alleen maar tokkies met onopgevoede honden. Zulke plekken moet je vermijden. Ga alleen naar rustige en veilige plekken toe, soms is het even zoeken.

Goed trouwens dat je hulp zoekt.
Een beetje off topic maar ik vind dat je maar laconiek doet over die herders die jou en je hond aanvielen. Je bent zelfs gebeten!

Waar was de eigenaar van die honden in dit verhaal?
@lemoos2 Wat fijn dat het bij jullie zoveel beter gaat! En bedankt voor het delen van jouw ervaring. Ik hoop zo dat het bij ons ook een succes verhaal gaat worden.

@winkelfanaat Goede tip, ik ga er eens naar kijken!

@Doggo bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik ben inderdaad nu niks van plan qua training, vooral om onze hond veel rust te geven en een veilig gevoel. Dat is onze top prioriteit. "Gelukkig" zitten we nu thuis met de lockdown dus dat scheelt al een heleboel regelen. Ik hoop dat de expert ons kan helpen stappen opbouwen om die angst aan te gaan. Ik ben inderdaad bang dat als wij dit te veel zonder begeleiding doen dat we onbewust meer stuk maken dan helpen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!
RikM schreef:
23-12-2020 11:30
Een beetje off topic maar ik vind dat je maar laconiek doet over die herders die jou en je hond aanvielen. Je bent zelfs gebeten!

Waar was de eigenaar van die honden in dit verhaal?
Laconiek ben ik niet hoor. Ik heb deze man er op aangesproken en ook een melding gemaakt bij de gemeente. Alleen: op dit moment ligt mijn focus op het welzijn van onze hond. De herder die naar mij gehapt heeft deed dit in het moment en deed dit omdat ik er tussen ging staan in de situatie. Op dat moment was ook mijn hond aan het grommen/blaffen (klapperend kunstgebit bijna). Ik/wij was op dat moment natuurlijk ook dreigend voor deze herders. Zeker toen ik er tussen ging staan.
Misschien kan je hier hulp vinden: https://www.ninavantilbeurgh.nl/
Zij doet ook videoconsulten en heeft ervaring met buitenlandse honden. Het is voor jouw hond ook best een omschakeling om nu in NL te wonen denk ik.
Alle reacties Link kopieren
Dan zou ik voorlopig vooral overdag wandelen en bedenken waar je in het donker dicht bij huis terecht kunt. Dus voor de laatste twee wandelingen echt alleen plassen/poepen en terug.

En voor overdag terrein kiezen waar niet veel mensen met hun hond gaan wandelen zoals in de binnenstad. Komt de hond toch aan zijn/haar meters.

Het scheelt al enorm dat de hond je wel vertrouwt èn mensgericht is.
Nee heb je, ja kun je krijgen
@Doggo dankjewel! Ik zal eens op de website kijken en een mail sturen.

@Lemoos2 Dat denk ik ook inderdaad. En het scheelt enorm!! Daar haalt hij troost uit.
Alle reacties Link kopieren
Arvid van Putten, heeft wel een wachtlijst maar is erg goed, zeker met buitenlandertjes
Alle reacties Link kopieren
Waar je ook zou kunnen informeren: bij organisaties met nazorg voor buitenlandse adoptie. Voor ‘klanten’ is die gedragsdeskundige gratis maar zij hebben wellicht wel nog tijd voor wat tips en adviezen tegen betaling. Dan heb je wel gelijk iemand die heel veel ervaring heeft met ‘buitenlandertjes’.

In ieder geval veel succes. Honden zijn veerkrachtig. Ik heb al een aantal gedumpte asielhonden in mijn leven gehad en ze zijn allemaal uiteindelijk op hun pootjes terecht gekomen. Bij de een duurde het gewoon wat langer dan bij de ander. En jij hebt jouw hond al vanaf zijn 7e levensweek dus hufters van mensen zit niet in het systeem. Dat scheelt echt enorm. Naast succes ook nog veel plezier met :puppy:
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren
Ik zou op die hond toelopen: Hé!! Weg wezen. Ga naar je baas! Ben jij gek!! En dan met een lage stevige stem.

Alle honden aarzelen dan, waarna jij nog verder op hem toeloopt: Foei!! Ga naar je baas! Houd daarbij je eigen hond dan kort.

Dat moet je overigens niet doen als je zijn territorium binnenkomt. Maar op neutraal terrein maak jij jezelf groot.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Wat ik al bij meerdere honden goed heb zien werken: honden dagopvang, maar dan wel 1 met een hele goede begeleider/trainer.

Ik heb al meerdere getraumatiseerde honden echt zien opbloeien toen ze leerden om in een roedel te lopen.

Het gedrag van jouw hond roept duidelijk agressie op en dat moet hij zo snel mogelijk afleren.

Nou zijn die herderbaasjes natuurlijk hartstikke fout. Als jouw hond de neiging heeft, andere honden te corrigeren, horen ze vast te zitten.

Probleem is: ik weet een hele goede dagopvang, maar ik weet niet of dat bij jou in de buurt zit.

Een tip: als ze herders of staffords weigeren is het géén goede opvang, want dan kunnen ze dus blijkbaar niet met elk type hondengedrag omgaan.

Bij de opvang die ik ken worden alle honden aangenomen en de begeleiders hebben ze onder controle.

Vertel vooraf je probleem en als de begeleider zegt dat het goedkomt is dat je beste optie. Honden leren het meeste van elkaar.
Alle reacties Link kopieren
Ontspanning en geruststelling is nu inderdaad het belangrijkst. Doe geen dingen die de hond eng vindt en praat continue tegen de hond op geruststellende toon tijdens de wandeling. Het kan even duren voordat dit de aandacht trekt, maar je zal al snel merken dat die oortjes op jou (en jouw geruststelling) gespitst raken.

En vooral: let ook op jezelf en jouw eigen houding. Neem duidelijk de leiding en laat zien dat jij elke situatie de baas bent. Als jij ergens van schrikt of ellende ziet aankomen, en de hond merkt dat aan jouw stem of gedrag, dan is dat funest. Je moet zo ontspannen mogelijk zijn en blijven. Bijvoorbeeld bij “dreigend gevaar” zoals een andere hond: draai je om terwijl je heel ontspannen en rustig door blijft kletsen alsof er echt helemaal niets aan de hand is.

Ik vertel mijn honden altijd wat we doen en zien onderweg. “En dan gaan we hier naar links, en oh kijk eens wat een leuke vogel daar, en even aan de kant voor de auto, oh daar komt dat hondje met die grote mond en daar hebben we vandaag geen zin in dus we draaien lekker om...” Na een tijdje ga je merken dat ze zoveel oppikken van jouw verhalen dat ze er zelfs commando’s in horen en keurig links of rechts af slaan, auto’s ontwijken, omdraaien, enz.
Alle reacties Link kopieren
Het is de bedoeling dat jij je voordoet als leider van je roedeltje. Aangezien hijzelf kennelijk de leiderrol van je heeft gekregen moet je hem dat afleren.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Ik heb om een heel andere reden een prive hondentrainer/therapeut mee laten kijken (agressieve hond in de straat) en was erg verbaasd door de dingen die hij zag die ik deed waar het erger van werd. Heeft me twee keer dertig Euro gekost en het probleem opgelost binnen twee weken.
retrostar schreef:
23-12-2020 12:11
Het is de bedoeling dat jij je voordoet als leider van je roedeltje. Aangezien hijzelf kennelijk de leiderrol van je heeft gekregen moet je hem dat afleren.
Dit is een theorie die vroeger gebruikt werd maar al lange tijd achterhaald is. Deze problematiek heeft niet met leiding te maken. Je hebt geen kennis van honden.
@Dropdrop Bedankt voor je tips! Zou je mij een prive berichtje willen doen met de naam van deze opvang? Dan kijk ik of het haalbaar is qua locatie! Ik vind het wel een goed idee om dat uiteindelijk te doen.
retrostar schreef:
23-12-2020 12:11
Het is de bedoeling dat jij je voordoet als leider van je roedeltje. Aangezien hijzelf kennelijk de leiderrol van je heeft gekregen moet je hem dat afleren.
Ik denk eerlijk gezegd niet dat dit het probleem is. Onze hond ziet ons echt wel duidelijk als leiders maar is momenteel gewoon heel erg bang om weer aangevallen te worden. Hij luistert ook goed naar onze commando's en staat onder appél.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven