Antidepressiva: bewezen effectief of placebo effect?

28-11-2007 19:59 585 berichten
Alle reacties Link kopieren
Beste forummers,



Tot voor kort had ik hier een post over mijn dilemma wel of geen pillen gebruiken in verband met mijn relatie.

Tooch besloten dus om AD te gebruiken......Alleen nu kriebelt het heel erg bij mij. Ik heb namelijk al erg veel gelezen dat de antidepressieve werking van medicatie puur is gebaseerd op het placebo effect. Heel simpel: als je maar in de werking gelooft werkt het medicijn. Terwijl het medicijn, de stoffen die erin zitten, zelf niet eens hoeft te werken.......Dus met neppillen kom je er ook wel....Daar komt het op neer. Houden we ons dus voor de gek door dit zogenaamde placebo effect? Kortom: zijn de stoffen in AD echt verantwoordelijk om ons beter te voelen of peppen we ons gewoon op omdat we 'denken' dat deze pillen er zijn om ons op te peppen? Ik vind het behoorlijk verwarrend....
Heb je ook wetenschappelijke artikelen gelezen, of alleen maar tendentieuze meuk van willekeurige Jan-lullen die ook ergens een mening over willen hebben?
anoniem_648d867ac9e9b wijzigde dit bericht op 28-11-2007 20:05
Reden: Stijl
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
De pillen werken.
Alle reacties Link kopieren
Als de medische wetenschap ervan overtuigd is dat een placebo evenveel effect heeft,worden er misschien al jaren placebo's uitgerijkt. Helpen ze, niks aan de hand want je krijgt geen extra stoffen binnen waar je allergisch voor kunt zijn.

Het enige nadeel geldt dan voor de wetenschapsmensen zelf :voor hen helpt de medicatie niet want ze weten dan dat het nep is en het effect is verdwenen.

Dus wat je ook krijgt, voel jij je er goed bij, gewoon gebruiken.
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
Ja, het gaat echt om wetenschappelijke artikelen. SSRI's worden vergeleken met neppillen. En het verschil in werking is zeer klein. Kijk maar eens naar dit artikel.



http://www.mbcttrainingen...ffectiviteit%20van%20SSRI's.pdf



En zo zijn er heel veel artikels. Het zit best ingewikkeld in elkaar.....Ik ga verder speuren..... Ben zo dadelijk terug
Niet om je illusie om zeep te helpen hoor, maar dit is geen wetenschappelijk artikel. Ik zal er eens eentje voor je opsnorren.
Alle reacties Link kopieren
Ik neem aan dat er echt wel verschil zit tussen neppillen en AD. In een neppil zit niets dus zou het ook geen bijwerkingen moeten veroorzaken en AD geeft normaalgesproken altijd wel bijwerkingen. Dus je hebt dan wel door wat je slikt.
Tenminste, de website is echt niet wetenschappelijk. Kan het artikel niet openen.
Alle reacties Link kopieren
@Onderdezon: Graag!
Ben je nu voor jezelf aan het goed praten dat je je vriend tóch zn zin gaat geven, of heeft hij je gewoon gehersenspoeld?
Alle reacties Link kopieren
Dit is de link nogmaals:



www.mbcttrainingen.nl/Res...iteit%20van%20SSRI\'s.pdf



Het is een pdf-document. Mocht je het nog niet kunnen openen, typ dan de volgende link in bij Google: 'de effectiviteit van SSRI's en andere antidepressiva' .
Kans op terugval met 70% verminderd met AD, 41% met placebo's.



http://64.233.179.104/sch...68+antidepressiva+placebo
Alle reacties Link kopieren
Nee, helemaal niet. Ik had er vrede mee dat ik ben begonnen met slikken en mn vriend bemoeit zich er niet meer mee. Maar toevallig kwam ik iets tegen over de effectiviteit van AD en het placebo effect toen ik de bijsluiter van Lexapro nog eens wilde doornemen. Daarna ben ik doorgaan met zoeken.....
Alle reacties Link kopieren
Ja, dat was eigenlijk ook wat mij het eerste opviel.. Je gaat aan de AD vanwege je relatie? Kun je dat misschien uitleggen?
Zal nog wat via de universiteit opzoeken. Heb je bezwaar tegen Engels?
Je huisarts moet je trouwens inlichten als hij je placebo's laat slikken. Hij mag je niet zomaar een onwerkend medicijn voorschrijven, dus werkzame stoffen zitten er zeker in.
Alle reacties Link kopieren
Ohw, wacht even, ik weet al weer wie jij bent, sorry..Nou, dan hoef ik niet zo gek veel toe te voegen, denk ik..Dan weet jij waarschijnlijk ook nog wel wie ik ben.
rafaella schreef op 28 november 2007 @ 20:22:

Ja, dat was eigenlijk ook wat mij het eerste opviel.. Je gaat aan de AD vanwege je relatie? Kun je dat misschien uitleggen?
Jij zat toch ook op dat topic bij Relaties?
Trouwens, voor wetenschappelijke artikelen kun je beter zoeken via scholar.google.nl.
En zie nu ook dat dat die man uit Groningen is. Sterke anti-AD stroming daar, maar dat zegt helemaal niet dat ze niet werken. Alleen dat wetenschappers het leuk vinden om iets 'anders' te vinden. Als het niet waar is, is het in ieder geval goed voor je carriere.
Alle reacties Link kopieren
@ Onderdezon: ik heb het artikel vluchtig gelezen. Interessant, maar het komt wel uit een tijdschrift van de psychiatrie. Denk je dat ze hierin juist niet AD gaan verheerlijken ipv een objectief punt naar voren te schuiven. Hmmmm...even verder speuren
Alle reacties Link kopieren
@Rafaela: Ik ga niet aan de AD vanwege mijn relatie maar voor mijzelf. Alleen het punt in het vorige topic was dat mijn vriend er tegen was. Maar dit is nu niet relevant meer. Ik wil alleen meer weten over de werking van AD. Waarom reageer je soms zo sarcastisch eigenlijk?
Ik geloof niet dat Rafaella sarcastisch reageerde hoor. Rafaella bedoelde, volgens mij, alleen maar dat ze alles in het vorige topic al heeft gezegd. Ws heeft ze geen zin in een herhaling van zetten, wat ik me voor kan stellen.
http://journals.cambridge...fromPage=online&aid=89947



http://archfami.ama-assn.org/cgi/content/abstract/9/4/345



http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/abstract/54/11/1031



http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/310/6977/441



http://www.ajp.psychiatry...ontent/abstract/158/6/906



Een paar artikelen, allemaal significant tov de placebo.
Alle reacties Link kopieren
fleurtje schreef op 28 november 2007 @ 20:24:

[...]





Jij zat toch ook op dat topic bij Relaties?
Ja, idd, wij postten tegelijk, nu net hier dus.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven