Burn out, en daar helemaal geen tijd voor hebben....

03-10-2019 10:16 487 berichten
Zo voelt het een beetje. Sinds een week of 3 zit ik ziek thuis van mijn werk. Ik dacht 'even een weekje rust, dan ben ik er wel weer'. Dat was niet zo. Toch maar naar de huisarts, diagnose: burn out. Ik vond dat dat wel meeviel. De huisarts niet. Ik had het idee dat je bij een burn out in bed lag en hélemaal niets meer kon. Dus zeggen dat ik een burn out heb voelt nog steeds alsof ik me enorm aanstel, want immers: er is niets aan de hand eigenlijk. Het is al jaren druk, en ik doe niets buitengewoons in mijn beleving. Vriendinnen zeggen wel altijd 'hoe krijg je het voor elkaar', maar die vriendinnen zijn kinderloos en hebben een heel ander leven, dus zo keek ik er een beetje naar als ze dat zeiden. En voor mijn gevoel breng ik juist zoveel tijd door met lanterfanten en nietsen! Ik zou veel meer moeten doen!

De afgelopen jaren waren hectisch, eigenlijk al de laatste 12 jaar. Tropenjaren met de kinderen, jong kinderen gekregen, veel zorgen om de jongste. We hebben keihard gewerkt, van heel jonge ouders zonder diploma's en banen naar prima banen, HBO+ diploma's, koophuis en een fijn leven. Kinderen doen het goed, we zijn blij met elkaar, maar ook relationeel wel het een en ander te verstouwen gehad samen. Dat gaat inmiddels prima, we zijn 2 jaar terug in therapie geweest en dat heeft wonderen verricht.
Forummers zullen de verhalen wel kennen, want ik schrijf hier al jaren (ik kon mijn oude avatar niet meer vinden, dus een ander plaatje van dezelfde mevrouw gekozen)

2 jaar geleden een nieuwe baan gekregen, daar was een opleiding verplicht voor. Dus deze enthousiast begonnen. Maar hoewel de baan geweldig is is het ook heel zwaar. Niet alleen vanwege de inhoud van het werk, maar vooral ook vanwege organisatiegezeik, bezuinigingen en onduidelijkheid. Nooit kunnen doen wat je wilt doen. Niet mogen doen wat je wilt doen.
Gebrek aan vastigheid ook, detachering is het hoogst haalbare.
Begin dit jaar besloten dat we een puppy zouden nemen. Dat wilde ik al jaren. Alle voors en tegens afgewogen, en in de zomer kwam het perfecte hondje voorbij. Een werkhond. Want ik wil er lekker mee gaan sporten en ik wandel sowieso al veel. Dus op vakantie geweest en daarna kwam de hond.

En een week later zat ik ziek thuis. Ik huil om álles. Ik heb het energieniveau van een 3 dagen oud theezakje, géén geduld en ik voel me vreselijk. Slaapgebrek (want hij slaapt nog niet door). Daarbij kinderen die gestart zijn met nieuwe scholen, hulp nodig hebbendaarbij en in de familiesfeer veel ziekte en overlijden op dit moment.

Mijn werkgever laat het er een beetje bij zitten. ik vraag al weken om een bedrijfsarts en dat gebeurt niet. Ik ben pas gisteren ziekgemeld, terwijl ik al weken thuis zit. Ik kom de dagen met moeite door, ben totaal gefocussed op de hond, schiet helemaal door in mijn controledrang. Ik zie het bij vlagen helemaal niet zitten allemaal. Ik voel me extreem schuldig, alsof ik me heb ziekgemeld vanwege een puppy. Wat ik rationeel heus kan tegenspreken, achteraf gezien was het voor de zomervakantie al goed mis en heb ik de laatste jaren al vaker tegen een burn out aangezeten. Als ik anderen moest geloven, zelf zag ik dat niet altijd zo.Coaching gehad, enz. Voor de zomer sliep ik enorm slecht, kort lontje, was 0,0 productief op het werk, zag het nut er niet van in, vond mijn cliënten maar irritant, kreeg ik wat fysieke klachten en wat last van angst- en paniekachtige klachten, dat relateerde ik aan zeer recente ziektes in mijn omgeving, dat dat me een beetje aangreep. Dacht dat ik op vakantie wel zou opknappen, maar dat was niet het geval.

Ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik ben enorm aan huis gebonden door een hondje dat nog niet alleen kan zijn, ik heb het gevoel dat ik niet eens toekom aan nadenken over wat ik moet doen. Maar aan de andere kant is dit volgens mij ook niet een kwestie van 'even schouders eronder en doorzetten' want dat is wat ik al jaren doe en die neiging heb ik nu ook weer. De neiging is nu alles zelf doen, niets uit handen geven en geen hulp vragen. Doormodderen tot het bittere einde en mezelf schuldig voelen omdat ik niet kan zijn wie ik wil zijn voor man, kinderen, hond, vriendinnen en familie.

Met de huisarts ben ik aan het bekijken wat nu, in mijn werkgever heb ik 0 vertrouwen, en zelf heb ik haptonomie geregeld vanaf volgende week. Voor de pup hebben we cursus en komt er ook iemand privétraining aan huis geven. Ik ben namelijk ook bang dat we het beestje 'verpesten' omdat het geen makkelijk ras is en ik nu niet het gevoel heb ik dat ik mijn stabiele, duidelijke en consequente zelf ben. En aangezien een van mijn meest recente huilbuien ging over iets wat niet fatsoenlijk in een vuilnisemmer was gestopt :$ kan dat zomaar eens kloppen.

Ik ben op zoek naar ervaringen van mensen. Hoe ging dat voor jou, zo'n burn out? En ik wil graag een topic om een beetje van me af te schrijven, want dat helpt me door de bomen het bos weer te zien. En mogelijk stuit ik zo nog op patronen en denkwijzen die nou juist niet helpend zijn in dit geheel. Bedankt voor het lezen van deze lap tekst in ieder geval.
RikM schreef:
12-10-2019 11:58
Ik lees veel perfectionisme in dit topic. Volgens mij is dat één van de grootste oorzaken van een burn-out. Altijd alles maar goed willen doen en maar doorgaan en daarbij voorbijgaan aan jezelf.

Kokoro bijvoorbeeld zegt hierboven letterlijk: alleen 100% is goed genoeg. Maar ik kan je verklappen: 95% is ook prima, en 90% waarschijnlijk ook nog wel. Er is echt geen haan die daarnaar kraait; de enige die je ermee hebt ben je zelf.
Is dat los te laten dan? Ik kan me echt zo intens tevreden voelen als iets 100% gelukt is. Dan klopt het :)
Alle reacties Link kopieren
Suðri schreef:
12-10-2019 12:15
Is dat los te laten dan? Ik kan me echt zo intens tevreden voelen als iets 100% gelukt is. Dan klopt het :)
Ja, dat is los te laten.
Ik weet theoretisch wel dat dat niet klopt.
anoniem_390311 wijzigde dit bericht op 11-11-2019 23:17
83.83% gewijzigd
Mevrouw75 schreef:
12-10-2019 12:20
Ja, dat is los te laten.
Ja dat begrijp ik niet. Maar wat laat je los dan en hoe? Ik word niet blij van maar 80%.
Ik heb trouwens vooral last van anderen en het disfunctioneren van een organisatie en beleid dan van mijn eigen gang naar 100%.
Suðri schreef:
12-10-2019 12:35
Ja dat begrijp ik. Maar wat laat je los dan en hoe? Ik word niet blij van maar 80%.
Ik heb trouwens vooral last van anderen en het disfunctioneren van een organisatie en beleid dan van mijn eigen gang naar 100%.

Ik vind het ook moeilijk hoor, om dat los te laten. Maar ik had op gegeven moment zoiets van: waarom zou ik altijd 100% doen, als alle anderen 80% ook genoeg vinden? Echt, niemand ziet het verschil.

Om een ander voorbeeld te geven, m.b.t. mijn werk: opdrachten die ik voor klanten doe moeten altijd gisteren klaar zijn. Het heeft altijd haast. Maar dan ga je je zitten haasten om het op tijd klaar te krijgen, en dan ligt het vervolgens nog twee weken bij de klant op het bureau! Goh, zoveel haast had het dus blijkbaar ook weer niet. Conclusie: ik doe het niet meer. Het is klaar wanneer het klaar is. En dat vinden ze altijd prima.
RikM schreef:
12-10-2019 12:46
Ik vind het ook moeilijk hoor, om dat los te laten. Maar ik had op gegeven moment zoiets van: waarom zou ik altijd 100% doen, als alle anderen 80% ook genoeg vinden? Echt, niemand ziet het verschil.
Ik zie dat verschil dus wel.
Ik kan het ook niet aan mezelf verkopen. Die kinderen hebben al een achterstand, dan nog maar meer achterstand, omdat ik denk ‘ach, de rest loopt ook niet zo hard?’ Ik heb dit beroep niet gekozen om met de Franse slag te werken en het raakt ook echt iets in mijn kern, ethiek om dat wel te gaan doen. Daarbij is die 20% nou net datgene wat het leuk en interessant en uitdagend maakt.
Ik loop dan ook oa vast op collega’s die 40% wel genoeg vinden.

Ik heb het wel geprobeerd, doe 80, maar vind mezelf dan echt niet oké.
Ik snap je hoor. Ik zou dat met jouw beroep ook niet kunnen.
Nu ben ik wel benieuwd wat je doet Su? Of heb ik het gemist? Ik snap je overigens wel. Als je werkt voor kwetsbaren en daar hart voor hebt, wil je ze het beste even.
Kokoro schreef:
12-10-2019 13:06
Nu ben ik wel benieuwd wat je doet Su? Of heb ik het gemist? Ik snap je overigens wel. Als je werkt voor kwetsbaren en daar hart voor hebt, wil je ze het beste even.
Ik heb je een pb gestuurd!
Pb terug!
Alle reacties Link kopieren
Malinois schreef:
03-10-2019 10:58
Dat zou wel een goede zijn ja. Had ik zelf ook al aan gedacht.
Dit ging over cognitieve gedragstherapie, die Star2 aanraadde. Mij heeft dat ook enorm geholpen destijds, dus ga naar een psycholoog. Een POH is leuk en aardig, maar dat gaat je niet genoeg helpen.

(dit is misschien mosterd, want ik begin nu pas aan je topic en heb nog niet verder gelezen)
ClumsyNinja schreef:
12-10-2019 11:41
Joh maak het niet te groot in je hoofd, dat opvoeden van die pup. Misschien komt dat nu ook door de burn out hoor, maar je klinkt echt extreem. Ik heb jaren gewerkt als hondentrainer en wat je zegt over dat als je nu de opvoeding laat 'verslonzen' dat het dan niet meer goed komt, klopt gewoon niet. Ja, wellicht als je die hond nu urenlang alleen in een hok stopt inderdaad. Maar er zit nogal wat tussen die extreme en 3(!!!) cursussen met hem volgen.
Zeg gewoon die dingen aan huis af en ga een uurtje per week op een veldje in de regen staan tussen de andere pups. Echt, het komt goed. Zelfs bij hulphonden begint de echte training pas een stuk later. Zie het allemaal wat lichter.
En neem die pup mee naar boven s nachts, de katten trekken wel bij. Of niet, jammer dan even voor de katten maar jij moet in je bed slapen.

Als je nou eens in plaats van een van die privetrainers een uitlater inhuurt om een wandelrondje van je over te nemen. Creeer wat minder verplichtingen voor jezelf.
Klopt hoor, ik schiet volop in de controle. Het zijn overigens 2 cursussen. Een gewone en 1 aan huis.

Ik vind het ook gewoon heel spannend. Vrienden hadden een soortgelijke hond, daar deed ik veel mee. Die hebben ze moeten laten herplaatsen wegens echt niet ok met kleine kinderen en andere honden. Na herplaatsen zijn er meerdere bijtincidenten geweest. Ondank alle tijd en moeite die ze er in staken. Ik ben heel bang dat dat hier ook gebeurt, ook is hier geen werklijn in te bekennen en was dat een heftige werklijn. Dus die lat ligt hoog. Zeker ook vanwege het commentaar in mijn omgeving ‘een hónd, waarom zou je dat doen?’ En dan helemaal als ze het ras hoorden. Dus ja, ik ben bij elke keer blaffen bang dat het een dwangmatige blaffer wordt of dat hij gaat uitvallen naar andere honden. Inmiddels is hij bijna 15 weken en hij kan nog geen 2 minuten alleen zijn, dat baart me zorgen omdat ik om me heen zie dat eigenlijk alle honden met een week of 12 wel een uurtje alleen kunnen blijven.

Gelukkig ben ik nu wel meer ontspannen dan in het begin, en gaat het eigenlijk heel goed. Maar toch komt commentaar van vreemden op straat echt heel hard binnen. En dat krijg ik gewoon veel. Mensen met een klein kutkeffertje vinden mijn pup nu al eng, en als hij terugblaft krijg ik commentaar. Dat kan ik normaal van me af schudden maar nu gaat dat lastig. En het slapen gaat nu wel ok: al een paar nachten zeg ik ‘naar je plaats’ en dan gaat ie in z’n bench liggen en slapen. Het deurtje heb ik ook al een aantal nachten dicht gehad. En 1 plasje om 5 uur en daarna zet ik hem weer in de bench en slaapt hij tot 7.15. Ik ben tevreden. En als dit zo blijft kan ik mezelf langzaam uit de woonkamer verwijderen. Hem nu mee naar boven nemen zou die hele routine weer omgooien en dat vind ik zonde.
Suðri schreef:
12-10-2019 12:35
Ja dat begrijp ik niet. Maar wat laat je los dan en hoe? Ik word niet blij van maar 80%.
Ik heb trouwens vooral last van anderen en het disfunctioneren van een organisatie en beleid dan van mijn eigen gang naar 100%.
Dit.
Ik kan niet denken ‘ik bel die client volgende week wel terug’ of ‘nou die afspraak kan over 3 weken ook al’ dat is namelijk juist waarom ons hele hulpverleningssysteem niet werkt. Laksheid en ‘komt wel’ en niemand die echt hard loopt.
Alle reacties Link kopieren
Maar dit is toch te gék voor woorden?

Al die mensen (meestal vrouwen) in het onderwijs, de zorg, de hulpverlening etc. etc. die massaal de burn-out invliegen, zogenaamd omdat ze 'te perfectionistisch' zouden zijn en daar dan ook nog voor in dure therapieën moeten?

Er is een verziekt systeem van permanente bezuinigingen dat altijd leidt tot meer en meer werkdruk, meer krankjoreme vormen van bureaucratie, meer dreigende ontslagen enzoverder. Een verziekt systeem dat wordt ingevoerd door mensen (meestal mannen) die er zelf geen last van hebben en dus maar niet begrijpen waarom al die vrouwen overspannen raken.

Ik denk er wel eens over een politieke partij op te richten die alle burn-out en post-burn-out mensen verenigt.

Niet wij hebben een burn-out, het systeem heeft een burn-out!
Nou dat dus. En dan moeten die vrouwen leren loslaten. En voor een deel klopt dat, ik denk dat ik echt veel dingen los mag laten, maar de kwaliteit van mijn werk is daar niet 1 van. Dat beïnvloed namelijk levens van mensen en dat is niet iets om te gaan relativeren wat mij betreft.

Ik maak gewoon bizarre dingen mee. Iemand vraagt een uitkering aan, 2x afgewezen, ‘geen recht’ , ik ga mee, toegewezen. Want mij kunnen ze niet wegwuiven. Intake voor een woonvoorziening. Afgewezen, ik ga mee, toegelaten, want ik kan iemand helpen zich te verwoorden. Zolang dat zo gaat kan ik niet minder gaan doen, want dat betekent dus dat iemand dakloos wordt of geen inkomen heeft. En die medewerker aan de andere kant van de tafel heeft een berg regels en protocollen om zich achter te verschuilen.

Het systeem deugt niet. En ik merk dat ik daar niet in kan werken.
Maar het systeem gaat niet veranderen. Dus ergens zul je het bij jezelf moeten zoeken, dat je ermee om kan gaan dat het niet altijd gaat hoe je het zou willen. Hoe onrechtvaardig dat ook is.

Makkelijk gezegd, I know.
RikM schreef:
12-10-2019 14:36
Maar het systeem gaat niet veranderen. Dus ergens zul je het bij jezelf moeten zoeken, dat je ermee om kan gaan dat het niet altijd gaat hoe je het zou willen. Hoe onrechtvaardig dat ook is.

Makkelijk gezegd, I know.
Dit is wel heel erg simpel gesteld.
Alle reacties Link kopieren
Suðri schreef:
12-10-2019 12:51
Ik zie dat verschil dus wel.
Ik kan het ook niet aan mezelf verkopen. Die kinderen hebben al een achterstand, dan nog maar meer achterstand, omdat ik denk ‘ach, de rest loopt ook niet zo hard?’ Ik heb dit beroep niet gekozen om met de Franse slag te werken en het raakt ook echt iets in mijn kern, ethiek om dat wel te gaan doen. Daarbij is die 20% nou net datgene wat het leuk en interessant en uitdagend maakt.
Ik loop dan ook oa vast op collega’s die 40% wel genoeg vinden.

Ik heb het wel geprobeerd, doe 80, maar vind mezelf dan echt niet oké.
Die kinderen hebben helemaal een achterstand met een juf over haar toeren, of begeleider of wie dan ook.

De 80% kan daarnaast ook liggen in het aantal taken dat je op je neemt, welke taken je op je neemt, waar je aanwezigheid is in het contact met collega's bijvoorbeeld, of heel lullige zaken geen aandacht meer aan besteden maar die de kern van je werk niet aantasten. Je hoeft niet altijd dat wat jij het allerbelangrijkste vindt aan je werk op 80% te doen, juist die zaken die er niet zo heel veel toe doen, maar wel veel tijd kosten te schrappen of op 80 of zelfs 40% doen.
Alle reacties Link kopieren
Suðri schreef:
12-10-2019 12:35
Ja dat begrijp ik niet. Maar wat laat je los dan en hoe? Ik word niet blij van maar 80%.
Ik heb trouwens vooral last van anderen en het disfunctioneren van een organisatie en beleid dan van mijn eigen gang naar 100%.
Je sowieso niet storen aan het disfunctioneren van anderen scheelt al heleboel frustratie en dus tijd, energie en spanning.
Ze zeggen toch ook altijd dat je eerst jezelf moet helpen voordat je anderen kunt helpen. Als jij straks uit de running bent dan kun je helemaal niemand meer helpen.
Mevrouw75 schreef:
13-10-2019 12:26
Je sowieso niet storen aan het disfunctioneren van anderen scheelt al heleboel frustratie en dus tijd, energie en spanning.
Mooi, maar ik heb er wel last van, omdat ik daardoor mijn werk niet (goed) kan doen e/o uiteindelijk nog veel meer werk heb.
Mevrouw75 schreef:
13-10-2019 12:24
Die kinderen hebben helemaal een achterstand met een juf over haar toeren, of begeleider of wie dan ook.

De 80% kan daarnaast ook liggen in het aantal taken dat je op je neemt, welke taken je op je neemt, waar je aanwezigheid is in het contact met collega's bijvoorbeeld, of heel lullige zaken geen aandacht meer aan besteden maar die de kern van je werk niet aantasten. Je hoeft niet altijd dat wat jij het allerbelangrijkste vindt aan je werk op 80% te doen, juist die zaken die er niet zo heel veel toe doen, maar wel veel tijd kosten te schrappen of op 80 of zelfs 40% doen.
Alles wat niet mijn kerntaak is doe ik al niet. Maar mijn kerntaak wil ik wél 100% doen en zelfs dat is niet mogelijk.
RikM schreef:
13-10-2019 12:28
Ze zeggen toch ook altijd dat je eerst jezelf moet helpen voordat je anderen kunt helpen. Als jij straks uit de running bent dan kun je helemaal niemand meer helpen.
Ik ben al een tijdje uit de running.
En dat gewauwel met eerst jezelf helpen blabla kan ik niet zoveel. Sorry.
Een werkgever hoort aan bepaalde voorwaarden te voldoen en dat heeft de mijne op heel veel vlakken niet, omdat de hele sector een puinzooi is.
De mensen die wel overeind blijven interesseert het allemaal geen reet. Verschrikkelijk als je zo onverschillig bent.
Alle reacties Link kopieren
Suðri schreef:
13-10-2019 13:17
Ik ben al een tijdje uit de running.
En dat gewauwel met eerst jezelf helpen blabla kan ik niet zoveel. Sorry.
Een werkgever hoort aan bepaalde voorwaarden te voldoen en dat heeft de mijne op heel veel vlakken niet, omdat de hele sector een puinzooi is.
De mensen die wel overeind blijven interesseert het allemaal geen reet. Verschrikkelijk als je zo onverschillig bent.
Dat klinkt allemaal mooi en nobel, maar jij ligt nu dus blijkbaar in puin en kan daar niemand meer helpen.
Dit komt naarder mijn toetsenbord uit dan ik het bedoel trouwens.

Ik weet wel hoe het voelt (bijna), maar naast kernwaarden die ik heb (makkelijk lullen, want ik werk niet met sociaal zwakkeren die zonder mij nergens zijn) over kwaliteit en dergelijke heb ik mezelf beloofd dat ik echt nooit over de kop wil. Ik zit vaak tegen de rand, maar trek dan heel egoïstisch aan de handrem. Het systeem aanpassen kan ik niet, zoals iemand eerder al zei, maar ik kan wel op mijzelf letten en doen wat ik kan en dan lijkt ik maar een onverschillige trut, ik weet dat ik dat niet ben en dat ik echt wel toegevoegde waarde heb. Misschien niet zoveel als ik zou willen, maar dat is dan jammer. Als ik in puin lig kan ik helemaal niks.
Malinois schreef:
12-10-2019 13:54
Klopt hoor, ik schiet volop in de controle. Het zijn overigens 2 cursussen. Een gewone en 1 aan huis.

Ik vind het ook gewoon heel spannend. Vrienden hadden een soortgelijke hond, daar deed ik veel mee. Die hebben ze moeten laten herplaatsen wegens echt niet ok met kleine kinderen en andere honden.

knip

Ik ben tevreden. En als dit zo blijft kan ik mezelf langzaam uit de woonkamer verwijderen. Hem nu mee naar boven nemen zou die hele routine weer omgooien en dat vind ik zonde.
Fijn dat er progressie in zit Mali. Ik ben wel verbaasd over het feit dat mensen blijkbaar hun mond open trekken over je pup. Wat voor dingen zeggen ze dan zoal? Wil je trouwens vertellen welk ras het is? Ik hoop voor je dat pup snel meer alleen kan zijn. Ik begrijp je achterliggende angst goed. Je zo hechten aan een dier en dan moeten concluderen dat de situatie onhoudbaar is, is natuurlijk een horrorscenario.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven