![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-psyche-01.png)
Last van herfstdepressie
dinsdag 22 september 2020 om 16:37
Hallo allemaal,
Zijn er meer mensen die last hebben van een herfstdepressie? En dan bedoel ik meer last dan alleen het betreuren van het einde van de zomer. Maar lusteloosheid, vermoeidheid, akelige gedachten, geen zin hebben in de dagen weinig kunnen genieten, jezelf niet herkennen omdat je normaal altijd positief en opgewekt bent, etc.
Ik heb het nu een aantal jaren en merk enorm dat ik er klaar mee ben. Ik ben 33 jaar, 2 gezonde kindjes een een hele lieve partner... En ik wil de lieve opgewekte persoon zijn en blijven die ik altijd ben.
Wellicht kunnen we hier tips en ervaringen delen die helpend zijn?
Momenteel werk ik met een lichtlamp waar ik elke ochtend 20 min voor zit. Dit lijkt, i.c.m vitamine D3, te helpen. Afgelopen 3 dagen niet gebruikt en ik merk het meteen, bizar!
Groetjes
Zijn er meer mensen die last hebben van een herfstdepressie? En dan bedoel ik meer last dan alleen het betreuren van het einde van de zomer. Maar lusteloosheid, vermoeidheid, akelige gedachten, geen zin hebben in de dagen weinig kunnen genieten, jezelf niet herkennen omdat je normaal altijd positief en opgewekt bent, etc.
Ik heb het nu een aantal jaren en merk enorm dat ik er klaar mee ben. Ik ben 33 jaar, 2 gezonde kindjes een een hele lieve partner... En ik wil de lieve opgewekte persoon zijn en blijven die ik altijd ben.
Wellicht kunnen we hier tips en ervaringen delen die helpend zijn?
Momenteel werk ik met een lichtlamp waar ik elke ochtend 20 min voor zit. Dit lijkt, i.c.m vitamine D3, te helpen. Afgelopen 3 dagen niet gebruikt en ik merk het meteen, bizar!
Groetjes
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
dinsdag 22 september 2020 om 22:03
JoyAnna schreef: ↑22-09-2020 19:16Die komen bij mij hoogzomer helemaal niet eens open![]()
Heb in het midden van mijn twee ramen nog een smaller, langwerpig raam. Daar zit matte/frosted folie op dus geen inkijk, maar daardoor komt er alsnog genoeg (dag)licht binnen, teveel zelfs dan naar mijn zinmaar het scheelt toch echt wel een serieuze slok op de borrel dat ik de verduisterende gordijnen van de andere twee ramen aan weerskanten gewoon lekker dicht kan houden.
Dat van die prikkels herken ik ook, heb ook echt donker nodig 's avonds om in alle rust 'de dag af te kunnen sluiten' zeg maar. Ik word van de duisternis ook heel rustig en relaxt.
Tja, ik heb 9 meter aan ramen van boven tot onder in de woonkamer aan een kant.
We hebben wel airco God zij dank! Maar die zijn ook niet op het zuiden hoor!
En inderdaad, ik vind het donker heerlijk en dan kom ik echt tot rust, ik vind die donkerste dagen van de winter ook de bese dagen van het jaar! We gaan ook wel eens in de winter (tussen Kerst en oud en nieuw) naar het noorden van Noorwegen en ik kan echt genieten van die poolnachten. Maar ook dan moet ik niet teveel prikkels hebben.
We wonen ook afgelegen op het platteland, ik hou echt van rust en natuur, liefst een bevroren landschap of sneeuw!
![Proud :proud:](./../../../../smilies/83_proud.gif)
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
dinsdag 22 september 2020 om 22:58
B12 ook laten checken?VGM1980 schreef: ↑22-09-2020 21:11Het is niet alleen gewoon wat moeite hebben met korte dagen, en de zomer missen. Ik voel mij lichamelijk en mentaal ook een stuk minder fit. Ik snap ook niet precies hoe dat werkt. En nu ik hersenschade heb lijkt het erger te zijn geworden. Ik slik extra vitamine D, al jaren, maar ik merk er eigenlijk niet veel van.
Bij hersenschade is de prikkelverwerking ook veranderd, dat kan het ook erger maken.
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
dinsdag 22 september 2020 om 23:30
mijn prikkelverwerking is zeker veranderd, als ik overprikkeld ben kan ik juist weer geen daglicht verdragen
Maar ik ben eens gaan zoeken en vond wel dit:
functie epyfiese:
het hormoon melatonine, dat het dag-nachtritme regelt
Melatonineproductie wordt gestimuleerd door duisternis en geremd door licht.
neurotransmitters, zoals serotonine. Ongeveer 15% serotonine komt uit de pijnappelklier. Dit hormoon reguleert de psycho-emotionele toestand van een persoon. Het verlicht stress, reguleert de spanning van gladde spieren en wordt overdag aangemaakt. Een gebrek aan dit hormoon kan depressies en fobieën veroorzaken.
en nog een stuk over dag/nacht ritme dat dat verstoord kan raken, maar daar heb ik geen last van.
Ik zeg maar zo, ik zeg maar..
woensdag 23 september 2020 om 07:19
Dat heb ik ook... ik weet dat het ook weer over gaat idd... dat is iets waar ik naar uit kijk, heel erg!Peer_92 schreef: ↑22-09-2020 20:43Herkenbaar!
Ik vind het verschrikkelijk dat de dagen al zo kort zijn. Vooral als de wintertijd in gaat voel ik me erg slecht. Afgelopen jaren ben ik naar de zon gevlogen in de winter maar dat zit er niet in.
Voor mij is het letterlijk een milde depressie die elk jaar terug komt. Gelukkig weet ik ook dat het wel jaar weggaat.
Maar fijn om zo elkaar te spreken voor herkenning en tips....
woensdag 23 september 2020 om 07:20
Ja dat heb ik ook... alleen nu na een aantal jaren had/heb ik meer de gedachten van: pfff weer? Hoop elk jaar dat het over/minder is ofzo...You_gotta_be_tough schreef: ↑22-09-2020 20:11Ik herken het wel TO.
Elk jaar sla ik mezelf er wel doorheen (weinig keuze ook), maar dit jaar houd ik wel redelijk mijn hart vast. Wanneer je het hebt over zomer/winterdepressie komen er vaak wat minachtende reacties, het klinkt als aanstelleritis. Echter als je gaat kijken wat er nou echt mee bedoeld wordt, heeft het vaak betrekking op angstklachten, eenzaamheid en dat soort emoties.
Vooral nu i.v.m. fulltime thuiswerken door corona, zie ik enorm tegen de herfst / winter op. Normaal ontsnapte ik het Nederlandse najaar / herfst door een stedentripje naar zuiderlijk europa te maken of zelfs een reis naar het zuiderlijk halfrond. Maar ook dat is nu niet mogelijk. Corona lijkt weer aan een behoorlijke opmars bezig, en ik woon ook nog eens alleen.
Bij dat soort omstandigheden is het toch anders wanneer buiten de vogeltjes fluiten, de mensen buiten zijn, het langer licht is een het buiten vriendelijk en toegankelijk is, dan wanneer de wind giert, het de hele dag grijs en regenachtig is en mensen het buiten zijn zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Het is niet zo zeer het weer waar ik tegenop zie, maar meer het feit dat de mensen zich ook gaan terugtrekken in hun holletjes, weinig daglicht, onvriendelijk/guur buiten, wat het toch al aanwezige gevoel van eenzaamheid en afsluiting van de maatschappij door corona/thuiswerken, alleen maar zal versterken.
woensdag 23 september 2020 om 07:22
Ja het stuk onbegrip...Peer_92 schreef: ↑22-09-2020 20:56Ik heb een daglichtlamp en slik extra vitamine D. Dit haalt de scherpte randjes ervan af. Verder zoveel mogelijk buiten zijn bij daglicht, veel wandelingen maken. Maar het blijft een rot periode.
Veel onbegrip. Ook in dit topic. Maar het is ook wel een gek verschijnsel om zoveel moeite te hebben met korte dagen
Nog wel intens genoten van deze mooie nazomer![]()
![Confused :-?](./../../../../smilies/icon_e_confused.gif)
Merk ik in het dagelijkse leven ook.
Hoeveel gebruik jij de lamp?
woensdag 23 september 2020 om 07:23
Onbegrip ten top af en toe.suzyqfive schreef: ↑22-09-2020 20:16De meeste mensen die hier reageren hebben er duidelijk geen verstand van...
zodra de dagen korter beginnen te worden kan je al winterdepressieklachten ontwikkelen. Iemand met winterdepressieklachten wordt bij
De winterdepressiepoli al vanaf augustus opgevolgd. Je moet dan wekelijks een digitaal formulier invullen met je klachten. Zodra die klachten een bepaalde waarde hebben wordt je opgeroepen voor lichttherapie. Er zitten al mensen eind augustus/begin september. Mijn ex-man meestal rond deze tijd. Een daglichtlamp is niet sterk genoeg.
Laat je doorverwijzen naar de winterdepressiepoli. Daar kunnen ze de voor jou geschikte therapie uitstippelen. De therapie bestaat dan meestal uit 1 week per jaar naar de poli komen, ‘s ochtends voor 20 minuten en dan zit je dan voor de therapielampen. De meeste mensen hoeven de dan rest van het jaar niet meer.
Zelf therapieën met een lamp zou ik niet doen wanneer je dat niet gewend bent. En thuis mag je ook niet langer dan twee weken. Je kan er zelfs manisch van worden als je teveel licht krijgt.
Kijken we naar doorheen... fijn dat er ook mensen zijn die het wél herkennen en die wél begrip tonen.
Zoals jij, goede tip! Ga het eens opzoeken!