Slachtofferrol

28-07-2009 21:19 459 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik kreeg op een ander topic wat ik gestart heb te horen dat ik een slachtoffer rol op mij neem. ik heb er op internet wat over opgezocht, want ik wist niet goed wat het precies inhield. en ik kan mij er wel in vinden.



ik weet alleen niet goed hoe ik hier uit moet komen, het geeft mij namelijk het gevoel dat ik mij niet moet aanstellen, een masker op moet zetten. laat dit nou iets zijn wat ik altijd al doe.



hoe kom je uit een slachtofferrol?
Alle reacties Link kopieren
Je moet het probleem zien, en vooral aanpakken.

Slachtofferrollers pakken het probleem niet aan, ze zien het, ze praten erover (kan je klagen noemen), maar ze doen er niets mee.



Oja, en mensen in de slachtofferrol zien zichzelf -inderdaad- als slachtoffer: 'zie je, het overkomt mij weer', 'ik kan er toch niets aan doen', 'het is hopeloos'... etc.
Alle reacties Link kopieren
Welk topic gaat het over?
Alle reacties Link kopieren
maar ik weet dus niet hoe ik dat moet doen, mijn probleem aanpakken. het gaat over het topic, familie, maar het word pas in één van de laatste pagina's genoemd
Alle reacties Link kopieren
Jeetje, dat is dapper, om zoiets dan serieus op te pakken!

Dat getuigd niet van slachtoffer-rol hoor!!!



Voor mij zit het verschil m in hoe je 'erin staat'.

Sommige mensen 'overkomt' altijd vanalles. Ze kunnen er zelf niet veel aandoen, vinden ze.



Uit een slachtofferrol kom je door naar je eigen aandeel in het geheel te kijken.

Wat is jou rol in het gebeuren, en wat kan je eraan doen als het resultaat je niet bevalt.



Succes! Ik vind dit in ieder geval een goede start.

(of hetn ou waar is of niet, daar kan ik geen mening over hebben)
Door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en de keuzes die je maakt. Door te zorgen dat jij je eigen lot in handen neemt ipv die overlaten aan anderen. Door niet te kijken wat een ander doet, maar kijken wat voor aandeel jezelf hebt in het geheel. Laat jij iets gebeuren? Ben je zelf niet fraai geweest, heb jij je eigen grenzen wel bewaakt?



En, last but not least, niemand anders dan jij zelf kan jou gelukkig maken.



Welk topic trouwens?
Alle reacties Link kopieren
Trouwens, een masker opzetten is denk ik, niet wat men wil bewerkstelligen bij jou.

Mensen proberen meestal met zo'n opmerking de persoon tot actie aan te zetten, een ander inzicht te geven. Het inzicht, dat je zelf ook (veel) zaken in de hand hebt. Dat niet alles je overkomt. Dat je ervoor kan kiezen te handelen in plaats van toe te kijken.



Het gaat om je instelling. Het gaat niet om je emoties.



Maar ik lul wat in de ruimte ik heb geen idee waar jij mee zit
Hoi,



Ook in ken jouw verhaal niet, maar vind het heel goed dat je het commentaar ter harte hebt genomen en hebt gekeken of jij je erin herkent. En nu dat zo blijkt te zijn, dat je er iets mee doet. Kun je hier een linkje naar jouw verhaal plakken, zodat we je wat concretere tips kunnen geven?
Ik las een stukje...



Jij legt jouw lot in de handen van anderen. Je zal het uit jezelf moeten halen. Wat dan? Alles wat je zoekt.
Alle reacties Link kopieren
Oke het is lang maar ik zal het binnenkort doorlezen en mijn ongezouten mening inclusief tips geven, mocht je er tegen de tijd dat ik 17 pagina's heb doorgelezen nog op zitten wachten uiteraard...
Alle reacties Link kopieren
@wurmpje: dat weet ik dus niet, ik het het idee dat het niet uitmaakt wat ik doe of zeg, naar mij word toch niet geluisterd.



@dnm: ik vind het ook moeilijk om naar mijn eigen aandeel te kijken, ik schaam mij hiervoor en ben bang dat "de ander" mij hiermee terug pakt en keihard kwetst. topic familie



@irish: dat weet ik dat zij mij iets willen laten zien, maar zo voelt het toch, vooral niet te veel klagen zo komt het op mij over
je kan uit een slachtofferrol komen door het woord/begrip zelfbepaling

zelfbepaling betekent

1) zelfobservatie: hoe goed kun je naar jezelf kijken, naar je gedrag, en heb je inzichten hierin. hoe reeel is die zelfobservatie en hoe objectief of subjectief.

2) zelfregulatie: ben je in staat om je gedrag bij te stellen. kun je haalbare acties maken daarin.

3) zelfreflectie

kun je goed kijken naar je eigen aandeel. kun je kijken naar wat je goed en minder goed hebt gedaan in een situatie en daar weer nieuwe acties op maken.



het gaat er dus om dat je in elke situatie naar je eigen aandeel kan kijken en kijkt, en in plaats van te denken waarom overkomt mij dit nu alweer en altijd en hier kan ik weer niks aan veranderen, toch kijken wat je wel kan veranderen en dit ook doen en hier niet over zeuren of zeiken...
en als je echt alles gedaan hebt om de situatie te veranderen en het werkt echt niet, dan moet je ook leren denken, ok ik heb mijn best gedaan, ik zet me er overheen en ga verder met mijn leven zonder er op terug te blijven kijken en erin te blijven hangen...
Alle reacties Link kopieren
@dnm: hoe moet ik dat doen?



@irish: dank je



@nummerzoveel topic
Alle reacties Link kopieren
quote:newstylista schreef op 28 juli 2009 @ 21:19:

Ik kreeg op een ander topic wat ik gestart heb te horen dat ik een slachtoffer rol op mij neem. ik heb er op internet wat over opgezocht, want ik wist niet goed wat het precies inhield. en ik kan mij er wel in vinden.



ik weet alleen niet goed hoe ik hier uit moet komen, het geeft mij namelijk het gevoel dat ik mij niet moet aanstellen, een masker op moet zetten. laat dit nou iets zijn wat ik altijd al doe.



hoe kom je uit een slachtofferrol?Soms is het heel verstandig om jezelf een masker op te zetten. Voor alles is immers een tijd en een plaats. Het is zinloos om op het verkeerde moment en op de verkeerde plaats te klagen. Daarnaast eens met mijn voorgangers: uit de slachtofferrol stappen betekent de verantwoordelijkheid voor je eigen leven in eigen handen nemen. Iedereen krijgt een portie tegenslag in het leven, de één meer dan de ander. De kunst van het leven is te zorgen dat niet de tegenslag bepaalt hoe je leeft maar dat jij bepaalt hoe je leeft.
Alle reacties Link kopieren
Wow Newstylista!!

Wat goed dat wat met de post gaat doen!

Ik ben trots op je

Hoe gaat het verder met je? Ik hoop dat je hier wat antwoorden kunt vinden. Ik vind het echt heel erg goed dat je er aan gaat werken!

Ik hoop dat je je dan snel beter voelt!

Liefs!

(zie je, je krijgt gewoon een personal stalker aan me)
Dat is de hele 'grap' newstylista. Niemand kan jou pakken of terug pakken als jij dat niet toelaat. Iemand kan iets zenden, maar jij kan kiezen of je het wil ontvangen.



Wat je wel kan doen is spaarzaam zijn met wie je wat deelt. Je moet jezelf wel een beetje in bescherming nemen. Bijvoorbeeld prive zaken op je werk bespreken is niet handig. Ik noem maar wat. En als iemand je teleursteld, dan weet je dat je de volgende keer voorzichtiger moet zijn bij die persoon.



Waarom zou er niet naar jou geluisterd worden?



Je mag best af en toe klagen, maar je moet er niet in blijven. En klagen heeft geen zin als je niets oplost. En om op te lossen moet je toch naar jezelf kijken, snap je?
Alle reacties Link kopieren
@rary, dank je wel voor je uitleg, nu begrijp ik het beter wat er bedoeld wordt.

@wuiles: ik ben het met je eens dat je niet altijd moet klagen, ik begrjip dat ik die indruk wek, maar doorgaans vertel ik niks.

@mich: dank je

@dnm: dat is het probleem, ik ben vaak teleurgesteld en nog steeds, en daarmee weet ik dus dat ik er alleen voor sta en ik vind dat moeilijk. ik heb die ervaring dat er niet naar mij geluisterd word, vaak word er een reactie gegeven waar ik niks mee kan of waar ik niet op zit te wachten. ja ik snap wat je bedoeld.
Ik heb je topic inmiddels ook gevonden en heb je openingspost ingelezen (en dus niet de rest). Wat mij in jouw openingspost opvalt, is dat je het inderdaad heel erg hebt over dingen die jou overkomen en dat je daarvan de schuld bij anderen zoekt/legt (voor zover er natuurlijk schuld is).



Je schrijft bijvoorbeeld dat jij je erg eenzaam voelt doordat je geen familie (meer) hebt en doordat je vrienden weinig tijd voor jou hebben. Je geeft dus jouw omgeving de schuld van jouw eenzaamheid. Wat heb jij er zelf al aan gedaan om dat op te lossen? Je kunt genoeg dingen doen om je leven leuker te maken zonder daarbij afhankelijk te zijn van de aandacht die anderen aan je schenken. Je kunt je aansluiten bij een vereninging of club, je kunt nieuwe vriendschappen proberen te leggen, enz. Kortom, wat heb je zelf gedaan om uit die eenzaamheid te komen?



Je schrijft ook dat de hulpverlening tekort schiet. En dat zou natuurlijk heel goed kunnen. Maar wat heb je er zelf aan gedaan om dan wel de hulp te krijgen die jij nodig hebt? Heb je andere hulpverleners gezocht? Een andere vorm van hulp of therapie uitgeprobeerd? Stond je uberhaupt wel open voor de hulp die je wel kreeg? Een leraar gaf mij ooit het voorbeeld dat een arts alleen de juiste diagnose kan stellen als de patient vertelt wat het echte probleem is. Als de dokter vraagt "wat mankeert er aan?" en de patient antwoord met "dat zeg ik lekker niet" dan kom je natuurlijk niet zo heel ver. Dat geldt voor hulpverlening natuurlijk net zo goed.



Dit zijn zomaar even twee puntjes die mij te binnen schieten na het lezen van je andere openingspost. Ik hoop dat dit iets duidelijk maakt over "uit de slachtofferrol" komen?
goeie post nummerzoveel...
quote:Rary schreef op 28 juli 2009 @ 21:44:

goeie post nummerzoveel...Dankjewel
doorzettingsvermogen is in deze ook erg belangrijk. vaak zeggen mensen die in een slachtofferrol zitten dat ze alles al gedaan hebben om het te veranderen, maar vaak houden ze het maar kort vol waardoor het een self-full-filling-prophecy wordt...

bijvoorbeeld:

"ik heb nooit vrienden gehad, mensen mogen mij gewoon nooit. ik heb er al van alles aan gedaan.ben al een keer bij een tennisvereniging geweest maar ook daar zei niemand iets tegen me"



en dan blijkt later dat ze 3 keer is gaan kijken, tegen niemand iets gezegd heeft, de baan niet is op gegaan, en sowieso is tennis een sport die je vrijwel alleen doet dus niet sociaal is...

maar zelf zal ze denken, zie je nu wel! het lukt me ook nooit! en ik doe er alles aan! mensen mogen me gewoon niet!
quote:newstylista schreef op 28 juli 2009 @ 21:43:

@rary, dank je wel voor je uitleg, nu begrijp ik het beter wat er bedoeld wordt.

@wuiles: ik ben het met je eens dat je niet altijd moet klagen, ik begrjip dat ik die indruk wek, maar doorgaans vertel ik niks.

@mich: dank je

@dnm: dat is het probleem, ik ben vaak teleurgesteld en nog steeds, en daarmee weet ik dus dat ik er alleen voor sta en ik vind dat moeilijk. ik heb die ervaring dat er niet naar mij geluisterd word, vaak word er een reactie gegeven waar ik niks mee kan of waar ik niet op zit te wachten. ja ik snap wat je bedoeld.



Je zoekt het nog teveel in anderen waarvan je hoopt dat zij het voor je oplossen. Ze gaan dat niet doen en daarmee raak je keer op keer teleurgesteld zodat je zelfs verbittert zou kunnen raken.



Het gaat niet gebeuren. Nooit, door niemand. Mensen kunnen je steunen. Ene voor korte duur, de ander voor langere duur. Soms kunnen anderen het niet meer dragen omdat ze genoeg hebben aan zichzelf en je hebt weer mensen die een langere adem hebben. Hoe dan ook, je moet het zelf doen. Zelfde met hulpverlening, ze kunnen je begeleiden met een proces die je ZELF moet doen. Als je verwacht dat zij het oplossen dan maak je weer dezelfde denkfout.



Het klinkt hard, maar ergens ook zo fijn. Dat je zelf kan bepalen hoe om te gaan met fijne en vervelende dingen in het leven. Iets kan je overkomen. Het is aan jou wat je ermee doet.
Alle reacties Link kopieren
ik heb hier een paar keer een oproepje geplaats om contacten op te doen. ik heb mij aangesloten bij een soort club, dit start in september. en heb mij aangemeld voor een soort project.



ik heb altijd zelf gevochten voor de hulp die ik dacht nodig te hebben. ja ik stond er wel voor open, maar had niet het idee dat ze kennis van zaken hadden. dit klinkt misschien arrogant, maar zo is het niet bedoeld. als het op adoptie aankomt is er weinig hulp (1e lijns) voor volwassenen.
quote:newstylista schreef op 28 juli 2009 @ 21:43:

@dnm: dat is het probleem, ik ben vaak teleurgesteld en nog steeds, en daarmee weet ik dus dat ik er alleen voor sta en ik vind dat moeilijk.



De meeste mensen worden teleurgesteld doordat ze te hoge verwachtingen hebben van wat de ander kan/zal doen. Dat wil niet zeggen dat verwachtingen altijd onredelijk zijn, maar als het elke keer gebeurt dan zou ik toch eens kijken of je ze misschien moet bijstellen.



ik heb die ervaring dat er niet naar mij geluisterd word,

Als er niet naar je geluisterd wordt, dan zend je misschien niet de juiste boodschap uit. Kijk eens kritisch naar hoe je communiceert. Als jij iets vind/wil/whatever, spreek je dat dan heel duidelijk uit? Of geef je misschien alleen een subtiele hint en ga je er vanuit dat de ander dat dan maar moet begrijpen?



vaak word er een reactie gegeven waar ik niks mee kan

Geef je dat dan ook aan? Vraag je door wat de ander bedoelt? Leg je uit waarom je er niets mee kunt?



of waar ik niet op zit te wachten. ja ik snap wat je bedoeld.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven