Vergoeding benzodiazepinen per 1-1-09 uit basisverzekering

22-12-2008 15:14 58 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vergoeding van de benzodiazepinen per 1 januari 2009 uit de basisverzekering



4 November 2008 · Bron: NHG

Het Ministerie van VWS heeft besloten om per 1 januari 2009 de vergoeding van zowel kort- als langdurig gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen vanuit de basisverzekering te laten vervallen. Deze politieke keuze heeft consequenties voor de huisarts. Het leidt tot extra werkzaamheden en tijdsbesteding. De huisarts krijgt namelijk ongevraagd de taak de gevolgen van de maatregel uit te leggen aan de patiënt. Bovendien geeft het schrijven van artsenverklaringen bij uitgifte van benzodiazepines de huisarts een extra administratieve rol in de relatie tussen patiënt en zorgverzekeraar. In dit bericht vindt u achtergrondinformatie en adviezen hoe u als huisarts kan omgaan met de op hand zijnde maatregel.



De vergoedingsmaatregel

De belangrijkste argumenten van VWS voor het nemen van deze maatregel zijn:



- het volksgezondheidsbelang: terugdringen en voorkómen van het chronisch gebruik (waarbij de benzodiazepinen hun werking verliezen);

- de verslavende werking van deze medicijnen;

- het beperken van de kosten die het ongewenst chronisch gebruik met zich meebrengt.



De maatregel betreft de orale benzodiazepinen, inclusief zolpidem en zopiclon. (De parenterale toedieningsvormen zullen wel vergoed worden).



De vergoeding vanuit de basisverzekering blijft alleen gehandhaafd voor personen die benzodiazepinen moeten gebruiken omdat er geen goed alternatief bestaat. Het gaat om de volgende vier indicaties:



- onderhoudsbehandeling bij epilepsie of behandeling van een epileptisch insult;

- behandeling van angststoornissen, waarbij therapie met ten minste twee antidepressiva conform de geldende richtlijnen heeft gefaald;

- behandeling bij meervoudige psychiatrische problematiek, waarbij behandeling met hoge doses benzodiazepinen noodzakelijk is;

- palliatieve sedatie bij terminale zorg.



Om voor deze indicatie de benzodiazepinen vergoed te krijgen dient de behandelend arts een artsenverklaring in te vullen, die dan bij de afleverende apotheek bewaard wordt. Alleen met een geldige artsenverklaring kan de apotheek de benzodiazepinen declareren bij de zorgverzekeraar.

Een artsenverklaring kunt u vinden op http://www.apotheekkennisbank.nl/artsenverklaring Mogelijk zullen sommige zorgverzekeraars de vergoeding van benzodiazepinen in hun aanvullend pakket opnemen.



De NHG-Standaard

De NHG-Standaard Slaapproblemen en slaapmiddelen adviseert het volgende: als de huisarts voorlichting en maatregelen gericht op slaapbevorderend gedrag consequent doorvoert, zijn hypnotica slechts incidenteel nodig: bij acute psychosociale problemen, bij passagère verstoring van het dag/nacht-ritme, zoals bij een jet lag, en bij chronische somatische aandoeningen met aanhoudende klachten ondanks specifieke therapie.



De NHG-Standaarden adviseren om benzodiazepinen niet langdurig te gebruiken. Dit houdt in: niet langer dan twee weken bij slaapstoornissen en niet langer dan twee maanden bij angststoornissen. Wanneer benzodiazepinen langer worden gebruikt, wegen de voordelen niet meer op tegen de nadelen.

Nadelen van het gebruik van benzodiazepinen zijn bijvoorbeeld: spierverslapping en coördinatiestoornissen, waardoor vooral ouderen een grotere kans hebben op vallen en het krijgen van heupfracturen; concentratieproblemen en sufheid, waardoor de rijvaardigheid negatief wordt beïnvloed en de kans op een verkeersongeval toeneemt; geheugenstoornissen; gewenning en afhankelijkheid, waardoor de werkzaamheid afneemt en verslaving ontstaat.



Advies aan de huisarts

Het is gewenst om patiënten met langdurig gebruik van benzodiazepinen tijdig over de vergoedingsmaatregel te informeren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer zij een herhaalrecept aanvragen. Ook kunt u met de apotheker een afspraak maken dat zij een voorlichtingsfolder uitgeven. Deze patiënten zullen namelijk een keuze moeten maken tussen doorgaan en na 1 januari 2009 zelf betalen of stoppen met benzodiazepinen. Patiënten die doorgaan met gebruik zal het ongeveer 12-16 euro per maand gaan kosten. Conform de NHG-Standaard is het in het algemeen beter om het gebruik te stoppen. Het advies is om dit te doen in overleg met de huisarts; deze kan adviseren over de manier waarop gestopt kan worden.
Ze bestaan, het is moeilijk te verstaan. Je wilt het niet horen, toch ben je samen met een geest geboren. In je zit een geest die leeft, die je soms moeilijkheden geeft. Eigenlijk is een geest heel fijn, anders zou je toch nooit geboren zijn?
Alle reacties Link kopieren
Lang verhaal maar de sterkking is duidelijk. Per 1 januari worden bijna alle slaap en kalmeertabletten niet meer vergoed. Wat vinden jullie hiervan?

Ikzelf kan er wel in komen. De medicijnen worden makkelijk gegeven en vaak blijven mensen erin hangen. Aan de andere kant zal dit vast voor meer medicatie gelden. Ik vraag me af of dit inderdaad een besluit is dat is genomen vanuit de gedachtengang het beste te willen voor de mensen (stoppen met deze medicijnen) of het gewoon een geval is van de centen. Moeilijke kwestie.
Ze bestaan, het is moeilijk te verstaan. Je wilt het niet horen, toch ben je samen met een geest geboren. In je zit een geest die leeft, die je soms moeilijkheden geeft. Eigenlijk is een geest heel fijn, anders zou je toch nooit geboren zijn?
Alle reacties Link kopieren
En wat is je punt?
Alle reacties Link kopieren
Ooooh! Dat is je punt



Tsja, ik denk dat het zo slecht nog niet is.

Het is gewoon niet goed om lang in slaapmedicatie te blijven hangen.



Ik heb nu 5 pilletjes meegekregen. Om even weer een beetje slaap in te halen. Daar zat al een folder bij hoe ik weer moest afkicken. Nou ja, dat lijkt me dan weer een beetje overdreven, haha



Maar goed, in principe zou ieder het slechts af en toe nodig moeten hebben. En dan is het best te betalen zelf. Maar dat is mijn mening...
Alle reacties Link kopieren
Haha, ik heb al wat ingeslagen :-).
Alle reacties Link kopieren
Wat ik ervan vind, echt belachelijk. Mensen die dit slikken zitten vaak gepaard in een stress-situatie en om op zo'n korte termijn een maatregel als deze aan te kondigen levert alleen maar meer stress op voor de mensen. Uiteindelijk zullen deze mensen hierdoor minder werken, meer beroep doen op de artsen en andere medische voorzieningen en zal het dus per slot van rekening meer geld gaan kosten voor de overheid. Waarom toch op zo'n korte termijn?



En trouwens er zijn ook andere medicijnen die als slaapmiddel kunnen fungeren. Nu zul je zien dat juist die medicijnen vaker voorgeschreven gaan worden.
Ik vind dat de gewone man hier weer de dupe van wordt

Het is aan de HA om hier beter mee om te gaan, de patient vaker in de praktijk te laten komen om te overleggen of het beter gaat en dan misschien weer langzaam afbouwen.

De HA schrijft dit misschien te snel voor maar laat het ook te lang door sudderen



Tis gewoon weer een manier om geld uit je zak te kloppen

Waarom moet je nog een ziektekosten verzekering hebben? Je moet steeds meer zelf betalen
Alle reacties Link kopieren
Terecht, ken iemand die door een burnout vervolgens verslaafd werd aan die rommel. HA deed namelijk niet moeilijk over voorschrijven, kreeg waarschijnlijk leuke presentjes van de farmaceutische industrie en vond een minder klagende patient wel makkelijk denk ik.



Het zijn listige symptoom bestrijders die in mijn optiek niet zomaar voorgeschreven en vergoed hoeven te worden. Er zijn meer methodes om stress en slapeloosheid te verhelepen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het zeker niet belachelijk. Benzodiazepinen zijn zeer, zeer verslavend. Als je in een stresspositie zit schiet je er ook niks mee op om 6 maanden (of 6 jaar) lang bezodiazepinen maar tot je beschikking te hebben.



Ik zou het wel goed vinden als ze voor 2 weken vergoed bleven (dan bedoel ik dat je een recept voor 2 weken vergoed krijgt, maar langer niet.)
Alle reacties Link kopieren
quote:mika65 schreef op 22 december 2008 @ 17:15:

Ik vind dat de gewone man hier weer de dupe van wordt

Het is aan de HA om hier beter mee om te gaan, de patient vaker in de praktijk te laten komen om te overleggen of het beter gaat en dan misschien weer langzaam afbouwen.

De HA schrijft dit misschien te snel voor maar laat het ook te lang door sudderen



Tis gewoon weer een manier om geld uit je zak te kloppen

Waarom moet je nog een ziektekosten verzekering hebben? Je moet steeds meer zelf betalenDat is wel een goed idee en je hebt zeker gelijk dat huisartsen er niet genoeg bovenop zitten, maar in werkelijkheid zie ik het niet gebeuren dat ze dat wel gaan doen.
Vind 't belachelijk. Er kan ook gewoon in het systeem van de huisarts komen te staan wanneer je te vaak nieuwe gaat halen, dat je dan 'n verbod krijgt o.i.d.

Ik heb in elk geval nog snel 'n doosje oxazepam van 20 stuks besteld. Daar kan ik wel een heel jaar (of langer) mee toe.
Alle reacties Link kopieren
Dat huisartsen soepel zijn in het uitschrijven van slaapmiddelen staat voor mij even buiten de discussie. Het is alleen jammer dat voor sommige mensen de overheid de periode nu bepaald wanneer mensen moeten stoppen met dit middel. Een rookverbod in de horeca wordt minstens een jaar voor dato aangekondigd, terwijl bij deze slaapmiddelen het om slechts enkele maanden gaat. En een verslaving aan slaapmiddelen, lijkt me erger dan een verslaving aan roken. Dit ristrictiemiddel kan als een soort van dwangmatige actie opgevat worden om te stoppen met slaapmiddelen. Op zich niks mis mee, alleen is er wel wat mis mee als de periode te kort is. Waarom geen aankondiging van minstens een jaar van te voren? Dan heeft men meer tijd en minder stress om hier mee om te gaan.
Alle reacties Link kopieren
quote:matamata schreef op 22 december 2008 @ 17:57:

Dat huisartsen soepel zijn in het uitschrijven van slaapmiddelen staat voor mij even buiten de discussie. Het is alleen jammer dat voor sommige mensen de overheid de periode nu bepaald wanneer mensen moeten stoppen met dit middel. Een rookverbod in de horeca wordt minstens een jaar voor dato aangekondigd, terwijl bij deze slaapmiddelen het om slechts enkele maanden gaat. En een verslaving aan slaapmiddelen, lijkt me erger dan een verslaving aan roken. Dit ristrictiemiddel kan als een soort van dwangmatige actie opgevat worden om te stoppen met slaapmiddelen. Op zich niks mis mee, alleen is er wel wat mis mee als de periode te kort is. Waarom geen aankondiging van minstens een jaar van te voren? Dan heeft men meer tijd en minder stress om hier mee om te gaan.



Misschien omdat als je al een jaar van tevoren gewaarschuwd moet worden en sowieso wat mis is?

Als je al jarenlang verslaafd bent aan pillen, maakt het niet uit denk ik of je nu een jaar of korter van te voren gewaarschuwd wordt. Afkicken moet je toch en je kickt echt geen jaar af hoor. Wat moet je dan, elke dag 1/16e deel minder van een pil?
Ze willen gewoon extra geld. Genoeg mensen die net zoals ik zo'n middel maar zo sporadisch gebruiken dat 't nooit verslavend kan werken. Maar zometeen moeten we dat ene doosje per jaar wel zelf gaan betalen en dat komt dan weer bovenop dat ongevraagde eigen risico van 150 euro wat we ook al moeten betalen voordat ze eindelijk gaan vergoeden.
Alle reacties Link kopieren
Maar dan vind ik het JUIST goed. Want dan ontmoedig je de verslaafden.

Nou, daar wil ik dan wel 15 euro per jaar voor neerleggen als ik het eens nodig mocht hebben hoor!
Alle reacties Link kopieren
Pfff... altijd direct die associatie met verslaafden/verslavend/verslaving.... Er zijn ook genoeg mensen die er wel op een fatsoenlijke manier mee om kunnen gaan.
quote:Vinyl schreef op 22 december 2008 @ 18:14:

Maar dan vind ik het JUIST goed. Want dan ontmoedig je de verslaafden.

Nou, daar wil ik dan wel 15 euro per jaar voor neerleggen als ik het eens nodig mocht hebben hoor!

Dan kunnen ze toch gewoon 1 doosje per jaar vergoeden zodat alleen de veelgebruikers al die extra's zelf moeten betalen. Waarom moet de verstandige zeer gematigde gebruiker weer lijden onder de verslaafde?

Denk je dat verslaafden die middelen laten liggen omdat ze er voor moeten betalen? Dat doen verslaafden aan sigaretten toch ook niet?
Alle reacties Link kopieren
quote:mika65 schreef op 22 december 2008 @ 17:15:

Ik vind dat de gewone man hier weer de dupe van wordt

Het is aan de HA om hier beter mee om te gaan, de patient vaker in de praktijk te laten komen om te overleggen of het beter gaat en dan misschien weer langzaam afbouwen.

De HA schrijft dit misschien te snel voor maar laat het ook te lang door sudderen



Tis gewoon weer een manier om geld uit je zak te kloppen

Waarom moet je nog een ziektekosten verzekering hebben? Je moet steeds meer zelf betalen



Ik ben benieuwd wie die 'gewone man' is die volgens iedereen toch altijd de dupe is van regelingen...



Maar dat terzijde. Enig idee wat zorg kost? Bezoekje specialist, nachtje ziekenhuis? Dan vallen de kosten voor je zorgverzekering echt mee hoor. Zorg is nou een maal duur en zo lang er stelselmatig door artsen en verzekerden misbruik van wordt gemaakt, of verkeerd wordt ingezet (ik doel dan niet specifiek op dit onderwerp), zal het alleen maar duurder worden.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 22 december 2008 @ 18:16:

[...]



Dan kunnen ze toch gewoon 1 doosje per jaar vergoeden zodat alleen de veelgebruikers al die extra's zelf moeten betalen. Waarom moet de verstandige zeer gematigde gebruiker weer lijden onder de verslaafde?

Denk je dat verslaafden die middelen laten liggen omdat ze er voor moeten betalen? Dat doen verslaafden aan sigaretten toch ook niet?

Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat de mensen die hier wel aan verslaafd zijn alle manieren vinden om ze elders te bestellen. (weekendartsen, vreemde apotheken, etc.)

Zoiets?

Ik weet het ook niet...
Mijn pammetjes werden al niet vergoed. Maar als ik het nu lees had dat dus wel gewoon in het basispakket moeten zitten tot nu toe?

Ik vind het geen probleem, gebruik 2 doosjes per jaar max. en hoop er over 2 doosjes toch wel vanaf te zijn
quote:Vinyl schreef op 22 december 2008 @ 21:17:

[...]



Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat de mensen die hier wel aan verslaafd zijn alle manieren vinden om ze elders te bestellen. (weekendartsen, vreemde apotheken, etc.)

Zoiets?

Ik weet het ook niet...

Ik denk dat 't daar niets mee te maken heeft. Zolang ze maar zelf betalen mogen ze zoveel blijven gebruiken als ze willen tenslotte. Er is geen verbod op slaapmiddelen, alleen de verzekering betaalt ze niet meer.

De verzekering zit er als 'n havik bovenop dat ze toch vooral geen cent teveel voor iemand vergoeden als ze 't in hun zak kunnen houden. Dus ook al bestellen ze via andere kanalen, dan ziet de verzekering op het afschrift 6 doosjes slaappillen staan en zou je er, in mijn voorstel, slechts 1 van vergoed krijgen.

Gewoon de zoveelste maatregel om ons meer te laten betalen en ons minder te vergoeden.
quote:Anne1973 schreef op 22 december 2008 @ 21:15:

[...]





Ik ben benieuwd wie die 'gewone man' is die volgens iedereen toch altijd de dupe is van regelingen...



Maar dat terzijde. Enig idee wat zorg kost? Bezoekje specialist, nachtje ziekenhuis? Dan vallen de kosten voor je zorgverzekering echt mee hoor. Zorg is nou een maal duur en zo lang er stelselmatig door artsen en verzekerden misbruik van wordt gemaakt, of verkeerd wordt ingezet (ik doel dan niet specifiek op dit onderwerp), zal het alleen maar duurder worden.



Met de gewone man bedoel ik mensen die misschien niet zoveel geld hebben

En voor sommige mensen is 15 euro in de maand voor een doosje medicijnen niet veel en voor anderen juist heel veel

En de ziekenfonds is al heel wat duurder geworden in de loop der jaren en wordt voor een bepaalde groep mensen haast onbetaalbaar



En in wat voor opzicht maken verzekerden "stelselmatig" misbruik van de zorg
Alle reacties Link kopieren
Het idee om inderdaad een maximaal per jaar te vergoeden vindt ik op zich goed. Aan de andere kant zag ik vandaag dat die dingen helemaal niet duur zijn.

Ze liggen beneden en ik zit op zolder echt geen zin om ze te gaan halen, maar ik heb nu 20 oxacepam gekregen en 30 lorametazepam 2 mg en het was dus nog geen 20 euro. Wanneer je dit dus in 1 jaar 1 maal vergoed zal worden "bespaar" je dit bedrag, maar het zijn wel veel extra kosten die gemaakt worden voor je. Apotheek moet het doorsturen naar je ziektekostenverzekering, die moeten het vergoeden, jou een brief sturen waarin staat dat ze het vergoed voor je hebben en dat je nu aan je max. zit. De eventuele volgende keer moet je apotheek controleren of je het al vergoed hebt verkregen enz enz. Ik denk dus dat het bedrag niet in verhouding staat tot de werkzaamheden die ze ervoor moeten verrichten.

Jammer is inderdaad dat het hier veel gaat over verslaafden en mensen die zichzelf niet in de hand hebben. Zeker oxacepam wordt vaak als zo nodig ingenomen. Doordat je lichaam niet weet wanneer en hoe vaak die de stof binnen krijgt werkt dit niet een verslaving in de hand en kan je de oxacepam wel langdurig gebruiken omdat het effect nog hetzelfde is dan wanneer je net begon met slikken van de pillen terwijl dit bij structureel ingenomen benzodiazepinen niet het geval is.
Ze bestaan, het is moeilijk te verstaan. Je wilt het niet horen, toch ben je samen met een geest geboren. In je zit een geest die leeft, die je soms moeilijkheden geeft. Eigenlijk is een geest heel fijn, anders zou je toch nooit geboren zijn?
Alle reacties Link kopieren
@ Mika65: En daarom is de zorgtoeslag in het leven geroepen, maar inderdaad, neemt niet weg dat het voor sommigen moeilijk op te hoesten is.



Een klein voorbeeld van misbruik binnen de zorg die veel voorkomt: tandartsen die (vaak nog met medeweten van de patient) zaken declareren die niet uitgevoerd zijn. Belijk de specificatie maar eens goed op je rekening.



Verder nog dubieus, maar volkomen legaal: tandartsen die aan het eind van het jaar nog wat foto's maken niet omdat je last hebt van pijntjes, maar omdat je voor dat jaar nog wat kan declareren.



Verder laatst zelf nog meegemaakt: het verdraaien van de waarheid door een specialist om een aanvullend onderzoek wel vergoed te krijgen, omdat ze het niet eens was met het feit dat dat niet standaard in de basisverzekering vergoed werd en in de buurlanden wel.
quote:ikbenikhetisnietanders schreef op 22 december 2008 @ 21:35: Zeker oxacepam wordt vaak als zo nodig ingenomen. Doordat je lichaam niet weet wanneer en hoe vaak die de stof binnen krijgt werkt dit niet een verslaving in de hand en kan je de oxacepam wel langdurig gebruiken omdat het effect nog hetzelfde is dan wanneer je net begon met slikken van de pillen terwijl dit bij structureel ingenomen benzodiazepinen niet het geval is.



Als je oxazepam bedoelt, dan zit je er toch echt naast. Het is een middel wat zeer verslavend is. Niet omdat de werking af zou nemen na langdurig gebruik, en dat je er dus meer van nodig hebt om hetzelfde effect te verkrijgen, maar omdat je er een goed gevoel van krijgt.

Ales waar je een goed gevoel van krijgt is verslavend en je zou ze de kost moeten geven die aan de oxazepam verslaafd zijn....

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven