Thuis
alle pijlers
Bod boven vraagprijs...
zondag 14 februari 2021 om 05:55
Een paar weekjes terug vertelde ik hier dat we een huis gingen bezichtigen. Inmiddels gaan we morgen alweer naar huis nr 4.
Huis 1: zelf afgehaakt
Huis 2 & 3: Overboden...
Morgen dus poging 4. Hoeveel zat je boven de vraagprijs qua percentage of bedrag? En welke stad/provincie?
Doen jullie nog iets anders behalve een bod? Zodat je misschien die persoonlijke gunfactor krijgt? Ben benieuwd naar jullie verhalen!
Huis 1: zelf afgehaakt
Huis 2 & 3: Overboden...
Morgen dus poging 4. Hoeveel zat je boven de vraagprijs qua percentage of bedrag? En welke stad/provincie?
Doen jullie nog iets anders behalve een bod? Zodat je misschien die persoonlijke gunfactor krijgt? Ben benieuwd naar jullie verhalen!
zondag 14 februari 2021 om 13:24
Of het een reëel risico is dat je woning in waarde gaat dalen ligt er natuurlijk ook heel erg aan waar je koopt. Als je in een krimpgebied woont is die kans een stuk groter dan als je in de randstad woont (waar ook maar beperkt bijgebouwd kan worden). Mijn vorige woning heb ik op de top van de markt gekocht en daarna stortte de markt in. Mijn woning heeft nooit onder water gestaan. Een hele periode is de prijs gewoon stabiel gebleven en toen de markt weer aantrok was het snel in waarde verdubbeld. Ik koop wel bewust in opkomende wijken en in de randstad. Dat scheelt een hoop.
zondag 14 februari 2021 om 13:45
En toch gaan mensen daar de mist mee in. Ik zie huizen in geliefde wijken meer dan 6 maanden te koop staan en uiteindelijk in prijs zakken. Kopers gaan ervan uit dat ze moeten overbieden. Dus je zet ook potentiële kopers buiten spel. Wij hadden 2x 7 kijkers, de rest kwam op een lijst. En of je nou je huis 2x moet schoonmaken voor 2 x 7 kijkers of voor 2 x 2 kijkers, maakt voor mij niks uit.puntillita schreef: ↑14-02-2021 13:14Als ik weinig zin heb in kijkers zet ik de vraagprijs ook hoger. De kans dat je alsnog een acceptabel bod krijgt is groot genoeg om je het circus met tientallen potentiële kopers die over elkaar heen buitelen met overbieden te besparen.
zondag 14 februari 2021 om 13:55
Ik snap wel een beetje wat je bedoelt maar tijden veranderen ook he.NYC schreef: ↑14-02-2021 13:23Dat is toch ongelooflijk eigenlijk... Ook voor de grap gekeken, in de categorie tot 175.000 is er zelfs maar een handjevol gezinswoningen in heel Nederland te vinden. En dan ook alleen nog maar in de uithoeken in het noordoosten van het land of diep in Limburg. Terwijl het voor mij als een normaal bedrag klinkt voor een huis. Maar ik heb 't al eens gezegd, ik word net als mijn vader. Als ik vroeger geld voor een ijsje vroeg kreeg ik een kwartje en als ik dan heel raar keek zei hij altijd: "Vijfentwintig cent klinkt anders als een heel normaal bedrag voor een ijsje."
175.000 euro vond ik ooit veel geld voor bv een appartement. Nu krijg je niets fatsoenlijks meer voor dat geld.
Maar salarissen gaan ook omhoog. Vroeger verdiende je prima als je 4000 gulden salaris had. Als je nou met een gezin van p/m 2000 euro moet rondkomen, dan heb je geen dik salaris.
zondag 14 februari 2021 om 13:57
Gelukkig hoef ik daar niet te kopen, gekkenwerk. Vele tonnen voor een rijtjeshuis.puntillita schreef: ↑14-02-2021 13:28Dat zal wel effect hebben buiten de randstad. In Amsterdam zijn de prijzen dusdanig dat het weinig uitmaakt, denk ik.
zondag 14 februari 2021 om 14:13
Hier ook geen woonhuizen. Wel 11 appartementen in buitenwijken die in oppervlakte variëren van 35m² - 82m² met prijzen vanaf 149.000Perlala_Gadeon schreef: ↑14-02-2021 12:30Ik heb te weinig inzicht in de woningmarkt om daar iets over te kunnen zeggen. In mijn stad zit het probleem juist bij de woningen onder de vier ton. Die zijn meteen weg voor ver, ver boven de vraagprijs. Ik heb net even Funda gecheckt en in de categorie tot 250.000 euro zijn er nu helemaal GEEN woonhuizen te koop
“Don’t look back – you’re not going that way.”
zondag 14 februari 2021 om 14:14
Klopt ook hoor.NYC schreef: ↑14-02-2021 14:10Jazeker, vandaar dat ik zelf die vergelijking ook al trok. Toen ik in de jaren tachtig een ijsje wilde kopen verzuchtte ik ook naar mijn vader ook dat ie niet zo in de prijzen "van zijn jeugd" moest denken.
Maar over het algemeen vind ik wel dat er tamelijk makkelijk gedacht wordt over wat - in mijn ogen - toch best forse prijzen zijn.
Zoals gezegd willen wij ook wel verhuizen maar een normaal rijtjeshuis wat er een beetje fatsoenlijk uitziet kost hier 4 ton of meer. En dan zitten wij niet in Amsterdam.
Ik vind dat veel geld. We kunnen het best betalen maar ik ga het niet doen.
zondag 14 februari 2021 om 14:19
Uiteindelijk moet je kijken wat je kunt betalen en wat je een huis zelf waard vindt. Word je dan alsnog overboden? Dan vond je het dat hogere bedrag blijkbaar niet waard. Laatst ook flink geboden op een huis waar iemand anders nog eens met 25.000 extra overheen geen, tja, dat vonden wij het echt niet waard, hoe leuk het huis ook was. En nu gaan we morgen bij een huis kijken wat eigenlijk nog leuker is, dus uiteindelijk was het dan weer een gelukje dat we vorige keer overboden zijn.
zondag 14 februari 2021 om 14:31
Dan had het zo moeten zijn En eens, je bied wat je ervoor over hebt.missfitz schreef: ↑14-02-2021 14:19Uiteindelijk moet je kijken wat je kunt betalen en wat je een huis zelf waard vindt. Word je dan alsnog overboden? Dan vond je het dat hogere bedrag blijkbaar niet waard. Laatst ook flink geboden op een huis waar iemand anders nog eens met 25.000 extra overheen geen, tja, dat vonden wij het echt niet waard, hoe leuk het huis ook was. En nu gaan we morgen bij een huis kijken wat eigenlijk nog leuker is, dus uiteindelijk was het dan weer een gelukje dat we vorige keer overboden zijn.
zondag 14 februari 2021 om 15:48
Hier ben ik ook benieuwd naar.NYC schreef: ↑14-02-2021 13:35Dat scheelt ook wel een hele hoop. Dat speelt ook wel mee in mijn eigen "angst" op het gebied van waardedaling. Hier (krimpgebied) spelen twee factoren een belangrijke rol of een woning gewild blijkt te zijn of niet. Ofwel grond ofwel goed onderhouden (instapklaar). Sommige huizen hebben het allebei niet. Geen grond en geen onderhoud. Die blijven over...
Wat gebeurt er trouwens met woningen/panden die zelfs bij een "openbare verkoop" (veiling) niet verkocht worden? Of gebeurt dat nooit?
zondag 14 februari 2021 om 15:51
Maar daar heeft overbieden toch niks mee te maken? Mijn huis kan 20% in waarde dalen, daar merk ik sowieso niks van tot ik het wil verkopen. En als ik het wel wil (of moet) verkopen, kan dat ook gewoon, want dan staat het nog steeds niet onder water. Dan ben ik alleen een deel van de ‘winst’ van mijn vorige huis kwijt, die nu in dit huis zit. Maar nog steeds geen risico in mijn ogen.
Ok, als de prijzen ineens halveren, dan staat mijn huis onder water. Dan moet ik het niet willen verkopen. Maar als je zo gaat redenen, kom je nooit ergens. Want dan kun je ook bang zijn voor 70% daling, of 90%. De kans dat huizenprijzen halveren lijkt me niet erg groot, zelfs niet als ze ineens heel hard gaan bijbouwen.
zondag 14 februari 2021 om 16:16
Dit inderdaad, de overwaarde van mijn vorige woning zit in mijn huidige woning. Ik heb dus maar 70% van de woning zelf hoeven de financieren. Daarnaast zijn de woningprijzen hier met € 50.000 gestegen het afgelopen jaar en nog stijgende. Over onderwaarde maak ik mij dus niet zoveel zorgen.nausicaa schreef: ↑14-02-2021 15:51Maar daar heeft overbieden toch niks mee te maken? Mijn huis kan 20% in waarde dalen, daar merk ik sowieso niks van tot ik het wil verkopen. En als ik het wel wil (of moet) verkopen, kan dat ook gewoon, want dan staat het nog steeds niet onder water. Dan ben ik alleen een deel van de ‘winst’ van mijn vorige huis kwijt, die nu in dit huis zit. Maar nog steeds geen risico in mijn ogen.
Ok, als de prijzen ineens halveren, dan staat mijn huis onder water. Dan moet ik het niet willen verkopen. Maar als je zo gaat redenen, kom je nooit ergens. Want dan kun je ook bang zijn voor 70% daling, of 90%. De kans dat huizenprijzen halveren lijkt me niet erg groot, zelfs niet als ze ineens heel hard gaan bijbouwen.
zondag 14 februari 2021 om 17:08
Overbieden heeft niks met de reeele waarde te maken, maar gaat puur om de vraagprijs.NYC schreef: ↑14-02-2021 17:00Ik had het dan ook niet over huizen die onder water staan, want dat verhoudt zich ten opzichte van de hypotheek. Ik had het zelf puur en alleen erover dat overbieden (en dan niet eens ten opzichte van de vraagprijs, maar ten opzichte van de actuele waarde) enig risico met zich meedraagt dat je dat bedrag er - op het moment dat je zou willen verkopen - niet meer ervoor zal terugkrijgen.
De kans dat dat gebeurt is wellicht niet heel groot hoor, maar dat is iets waar je mogelijk wel bij stil moet staan voor je besluit dat je een tussenwoning best wel vier ton waard vindt, ook al wordt er drie ton voor gevraagd.
Halveren is misschien niet realistisch, 20% is echt niet ondenkbaar.
Als ik mijn huis nu verkoop, krijg ik zeker weten niet het bedrag er voor terug dat ik er voor betaald heb. Ik heb namelijk enorm verbouwd, en die kosten haal je er niet direct 100% uit. Maar ik heb het gekocht om te wonen, niet om te verkopen. En mocht ik door omstandigheden mòeten verkopen, dan kan dat dus nog steeds, dan hou ik alleen minder geld over. Niemand zegt dat je er uit moet kunnen halen wat je er in gestopt hebt natuurlijk. Zolang je er zonder schulden weer vanaf kunt, zie ik nog steeds niet waarom dat een risico zou zijn.
zondag 14 februari 2021 om 17:25
De vraagprijs ligt zelden boven de actuele woningwaarde (meestal een stuk daaronder om veel kijkers te trekken) en de woningwaarde stijgt steeds een beetje. Het is dus niet gek om net wat meer te bieden dan voor wat een vergelijkbare woning gekost heeft. Zoals ik al zei hier is de waarde van de woningen het afgelopen jaar met minimaal € 50.000 gestegen. Als ik nu mijn huis opnieuw zou taxeren ligt de taxatiewaarde een stuk hoger dan een jaar terug.
zondag 14 februari 2021 om 17:33