Thuis
alle pijlers
Kan jij je huis nog kopen?
dinsdag 2 februari 2021 om 21:30
Een beetje naar aanleiding van het WOZ-waarde topic en een gesprek dat ik had met een vriendin. Wij hebben beiden een paar jaar terug een huis gekocht en kwamen tot de conclusie dat we op dit moment ons eigen huis niet zouden kunnen kopen door de gestegen huizenprijzen. Zouden jullie je eigen huis nog kunnen kopen?
woensdag 3 februari 2021 om 15:22
Daar valt natuurlijk ook niet tegenaan te sparen voor mensen die de stap naar een koopwoning nog willen maken.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.
woensdag 3 februari 2021 om 15:38
Met mijn inkomen van toen (ik maakte heeeeel veel uur) zou ik het nu net kunnen kopen. Mijn mijn inkomen van nu (ik heb nu liever vrije tijd in plaats van geld) absoluut niet.
Gelukkig heb ik destijds op ongeveer 3/5e van mijn max gekocht. En de rente is ook gezakt. Daarmee kan ik het nu nog prima betalen.
Huis is in 11 jaar over de kop gegaan.
Gelukkig heb ik destijds op ongeveer 3/5e van mijn max gekocht. En de rente is ook gezakt. Daarmee kan ik het nu nog prima betalen.
Huis is in 11 jaar over de kop gegaan.
woensdag 3 februari 2021 om 15:39
Wij ookJonathanStrange schreef: ↑02-02-2021 21:34We hebben het op één salaris gekocht en zouden er nu twee salarissen voor nodig hebben om het terug te kopen.
Het is beter om een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken.
woensdag 3 februari 2021 om 15:43
Als wij ons huis niet al afgelost hadden, had ik het nooit op één salaris kunnen kopen... (50% overgenomen van ex)
Het suffe is dat ik makkelijk 2x de huidige maandlasten kan betalen, zeker met deze rente. Maar mijn max hypotheek is maar 20k meer dan ik geleend heb. Zo suf.
Het suffe is dat ik makkelijk 2x de huidige maandlasten kan betalen, zeker met deze rente. Maar mijn max hypotheek is maar 20k meer dan ik geleend heb. Zo suf.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
woensdag 3 februari 2021 om 16:31
Ja, maar dan zaten we met salarissen van toen, toch echt wel aan de max nu. Met salarissen van nu kan er een nog veel duurder huis gekocht worden, maar ik moet niet denken aan de bijbehorende maandlasten. Als dan 1 van de 2 wat gaat mankeren of een terugval in inkomen is het niet meer te betalen. Nu zouden we het met hangen en wurgen redden op 1 inkomen, met 1 en een beetje komen we al makkelijk uit.
woensdag 3 februari 2021 om 19:12
Logisch is een huis een steeds groter deel van de uitgaven geworden. Nederland wordt overvol, het is het dichtstbevolkte land van Europa, dus dat kleine beetje bouwgrond dat er nog is (tenzij je alle bossen wilt platgooien en alle boeren uitkopen) wordt ook steeds duurder. Zie je in alle delen van de wereld waarin overbevolking is. Singapore bijvoorbeeld, of Hong Kong, daar mag je blij zijn als je een appartement ter grootte van een bezemkast voor 3000 euro in de maand kan huren. Of kijk dichter bij huis naar Londen en Parijs: eengezinswoningen zijn daar opgedeeld in appartementen en voor zo'n appartement (laten we zeggen: de bovenverdieping van een eengezinswoning) betaal je de hoofdprijs. Huren van 1500 tot 2000 pond per maand zijn in Londen modaal. En die kant gaat Nederland dus ook op. Probeer in Amsterdam of Den Haag maar eens een redelijke woning te huren voor onder de 1500 euro per maand. Grote kans dat het je niet lukt.327 schreef: ↑02-02-2021 23:08Nee, dat is niet vergelijkbaar. Het aandeel van de hypotheek in vergelijking met het inkomen is ontzettend gestegen. Dus het gaat niet om de absolute waarde enz, maar de relatieve waarde. Huis is een steeds groter deel van de uitgaven geworden. En die stijging van de waarde van de woning in 10 jaar is zoveel groter dan de stijging van inkomsten in 10 jaar, dat het daardoor ervoor zou kunnen zorgen dat je kinderen inderdaad niet meer eenzelfde soort huis kunnen kopen.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
donderdag 4 februari 2021 om 02:16
donderdag 4 februari 2021 om 07:56
Wat een interessant topic is dit zeg. Ik ben alleenstaand met een modaal salaris en kan in de huidige markt eigenlijk niks kopen. Ik heb de afgelopen jaren redelijk wat gespaard in de hoop misschien wat te kunnen kopen; ik ben nu geneigd om verhoudingsgewijs nu maar wat meer leuke dingen te gaan doen met mijn inkomen (ik heb bijvoorbeeld een leuke cursus gezien van een paar honderd euro; geld dat ik eerder absoluut op mijn spaarrekening heb gezet). Volgens mij valt er tegen de huidige woningmarkt toch niet op te sparen.
donderdag 4 februari 2021 om 10:40
Mijn huis is in 3 jaar tijd 45.000 euro meer waard geworden. Maar ik heb niet maximaal geleend en mijn inkomen is een stuk omhoog gegaan, dus ja, ik zou het nog kunnen betalen. Ook op mijn oude inkomen, overigens.
De rente is ook een stuk lager, dus misschien zouden mijn maandlasten nog wel lager zijn dan nu.
De rente is ook een stuk lager, dus misschien zouden mijn maandlasten nog wel lager zijn dan nu.
donderdag 4 februari 2021 om 11:05
Daarom is het ook zo stom dat we de markt zijn gang laten gaan. Er zou veel efficiënter gebouwd kunnen worden op onze beperkte ruimte als je als overheid anders ging sturen, door het bouwen van kleine woningen te stimuleren.pejeka schreef: ↑03-02-2021 19:12Logisch is een huis een steeds groter deel van de uitgaven geworden. Nederland wordt overvol, het is het dichtstbevolkte land van Europa, dus dat kleine beetje bouwgrond dat er nog is (tenzij je alle bossen wilt platgooien en alle boeren uitkopen) wordt ook steeds duurder. Zie je in alle delen van de wereld waarin overbevolking is. Singapore bijvoorbeeld, of Hong Kong, daar mag je blij zijn als je een appartement ter grootte van een bezemkast voor 3000 euro in de maand kan huren. Of kijk dichter bij huis naar Londen en Parijs: eengezinswoningen zijn daar opgedeeld in appartementen en voor zo'n appartement (laten we zeggen: de bovenverdieping van een eengezinswoning) betaal je de hoofdprijs. Huren van 1500 tot 2000 pond per maand zijn in Londen modaal. En die kant gaat Nederland dus ook op. Probeer in Amsterdam of Den Haag maar eens een redelijke woning te huren voor onder de 1500 euro per maand. Grote kans dat het je niet lukt.
Ik erger me al jaren aan de steeds grotere woningen op steeds ruimere percelen die hier aan de rand van de stad bijgebouwd worden.
Kost veel bouwgrond, en daar zit de woningnood niet. Mensen die zo'n huis willen laten bouwen wonen over het algemeen nu al ergens. Waarschijnlijk al in een koopwoning.
De woningnood zit bij mensen die nog helemaal geen eigen plekje (betaalbare koop of huur) hebben kunnen bemachtigen. Dáár moeten we voor bouwen.
Want op de 500 m2 grond waar nu een groot nieuwbouwhuis wordt gebouwd, kun je met gemak een blok van vijf rijtjeswoningen kwijt.
Dat is vier huishoudens extra onder dak.
merano wijzigde dit bericht op 04-02-2021 11:22
4.93% gewijzigd
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.
donderdag 4 februari 2021 om 11:13
Ik vind het niet zo logisch. Het gaat om dezelfde huizen, terwijl de lonen niet evenredig meestijgen. Ik las dat veel mensen nu 50% van hun inkomen kwijt zijn aan hun woning, terwijl dit 30 jaar geleden maar 20-25% was. Hoe kun je dan zeggen dat het allemaal logisch en eerlijk is? Dat het 30 jaar geleden ook al moeilijk was?pejeka schreef: ↑03-02-2021 19:12Logisch is een huis een steeds groter deel van de uitgaven geworden. Nederland wordt overvol, het is het dichtstbevolkte land van Europa, dus dat kleine beetje bouwgrond dat er nog is (tenzij je alle bossen wilt platgooien en alle boeren uitkopen) wordt ook steeds duurder. Zie je in alle delen van de wereld waarin overbevolking is. Singapore bijvoorbeeld, of Hong Kong, daar mag je blij zijn als je een appartement ter grootte van een bezemkast voor 3000 euro in de maand kan huren. Of kijk dichter bij huis naar Londen en Parijs: eengezinswoningen zijn daar opgedeeld in appartementen en voor zo'n appartement (laten we zeggen: de bovenverdieping van een eengezinswoning) betaal je de hoofdprijs. Huren van 1500 tot 2000 pond per maand zijn in Londen modaal. En die kant gaat Nederland dus ook op. Probeer in Amsterdam of Den Haag maar eens een redelijke woning te huren voor onder de 1500 euro per maand. Grote kans dat het je niet lukt.
Het zou mogelijk moeten zijn voor een (alleenstaande) politie-agent, een verpleegster, of een basisschooldocent, of iemand met een vergelijkbaar beroep om met een fulltime salaris een redelijk huis/appartement te kopen. Steeds meer mensen blijven single, of worden later in hun leven opnieuw single. Voor die mensen moeten allemaal appartementen beschikbaar komen. Het mag best eenvoudig zijn, een keuken in een kleine woonkamer, badkamer + douche ineen en dan 1 slaapkamer, of 2 als je een kind hebt.
Je moet toch kunnen wonen en leven in het land waar je geboren bent, als je een redelijke baan hebt (minimaal mbo) en fulltime werkt? Ik vind het heel vreemd dat dat nu zo moeilijk wordt gemaakt voor zoveel mensen.
donderdag 4 februari 2021 om 11:20
Nee, ons huis is in waarde nu ongeveer net zoveel als 13 jaar geleden. De prijzen zijn hier niet zo hard gestegen voor vrijstaande huizen met weidegrond. Welkom in een dorp in Noord Limburg...
Mijn inkomen is intussen geminimaliseerd, mijn man zijn inkomen stijgt met inflatie maar dat is onvoldoende om het gat van mijn salaris op te vangen. Maar we hebben destijds niet op twee volle salarissen geleend en hadden overwaarde. We kunnen de hypotheek prima ophoesten. We hebben geen verhuisplannen.
Mijn inkomen is intussen geminimaliseerd, mijn man zijn inkomen stijgt met inflatie maar dat is onvoldoende om het gat van mijn salaris op te vangen. Maar we hebben destijds niet op twee volle salarissen geleend en hadden overwaarde. We kunnen de hypotheek prima ophoesten. We hebben geen verhuisplannen.
donderdag 4 februari 2021 om 11:25
Ja, wij zouden het nog kunnen kopen. We hebben het in 2014 op het dieptepunt gekocht toen de prijzen zeer laag waren. Ons huis is inmiddels bijna in waarde verdubbeld (van bijna 3 ton naar ruim 5 ton), maar we hebben het op 1 salaris gekocht en het was verre van onze max, dus we zouden het nog steeds kunnen kopen (we zijn in de tussentijd allebei meer gaan verdienen).
donderdag 4 februari 2021 om 19:28
Alles wat schaarser wordt, wordt duurder. Huizen worden schaarser. Bouwgrond wordt schaarser. En dus duurder. Nederland is overbevolkt. Het dichtstbevolkte land van Europa nota bene. Er IS nauwelijks ruimte meer voor huizen. Tenzij je de laatste weilanden en bossen wilt volbouwen.Majime schreef: ↑04-02-2021 11:13Ik vind het niet zo logisch. Het gaat om dezelfde huizen, terwijl de lonen niet evenredig meestijgen. Ik las dat veel mensen nu 50% van hun inkomen kwijt zijn aan hun woning, terwijl dit 30 jaar geleden maar 20-25% was. Hoe kun je dan zeggen dat het allemaal logisch en eerlijk is? Dat het 30 jaar geleden ook al moeilijk was?
Het zou mogelijk moeten zijn voor een (alleenstaande) politie-agent, een verpleegster, of een basisschooldocent, of iemand met een vergelijkbaar beroep om met een fulltime salaris een redelijk huis/appartement te kopen. Steeds meer mensen blijven single, of worden later in hun leven opnieuw single. Voor die mensen moeten allemaal appartementen beschikbaar komen. Het mag best eenvoudig zijn, een keuken in een kleine woonkamer, badkamer + douche ineen en dan 1 slaapkamer, of 2 als je een kind hebt.
Je moet toch kunnen wonen en leven in het land waar je geboren bent, als je een redelijke baan hebt (minimaal mbo) en fulltime werkt? Ik vind het heel vreemd dat dat nu zo moeilijk wordt gemaakt voor zoveel mensen.
De huidige bevolkingsaanwas wordt met name nog gevoed door immigratie, allang niet meer door geboortes van reeds aanwezige Nederlanders. Niettemin is het een no-no daar een rem op te zetten. En dus komen er elk jaar weer 60.000 mensen bij gemiddeld die ook allemaal een huis moeten hebben. En als er dan maar 40.000 of 50.000 huizen worden gebouwd, gaat het knellen natuurlijk. En rijzen de prijzen de pan uit.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!