Nieuwbouwproject; Do or Don't?

25-02-2021 08:06 12 berichten
Alle reacties Link kopieren
We zijn op huizenjacht en nu is naast alle bestaande woningen ons oog gevallen op een nieuwbouwproject. Nu heb ik al eea zitten lezen maar pfff... tis voor mij een groot doolhof :nut:

Paar vraagjes;

Zit je vanaf tekenen koopcontract/start bouw al direct aan volledig dubbele lasten? (Dus voor huidige + te bouwen woning)

Met welke kosten moet je nog meer rekening houden behalve de koopprijs (v.o.n.) ?

Alle tips en ervaringen (positief of negatief) zijn welkom!
Alle reacties Link kopieren
Leuk! Wij wonen nu een jaar in onze nieuwbouwwoning en het bevalt erg goed. Alles naar onze zin, alles nieuw en een fijne jonge buurt.

Ik zou je adviseren om je goed financieel te verdiepen, want er komen nog veeeeel kosten bovenop de von prijs. Natuurlijk afhankelijk van afwerkniveau (lees je in het bestek) en je wensen. Maar globaal moet er overal nog een vloer in, stuc/behang, schilderwerk, keuken (of meerprijs bovenop de stelpost), tuinaanleg, erfafscheiding, gordijnen. En in de bouw heb je nog meerwerk opties zoals uitbouw, buitenkraan, elektra noem maar op. Wij hebben ruim 75.000 besteed bovenop de von prijs. Dat was allemaal begroot en ingecalculeerd, dus vandaar de tip verdiep je goed! Kun je eerst een optie/bedenktijd nemen?

Je begint dubbele lasten te betalen vanaf moment van passeren bij de notaris. Dat moment kun je opvragen, was bij ons 6 mnd na tekenen van het koopcontract en vlak voor start bouw. Daarna gaan de termijnen periodiek oplopen tot oplevering, dat kan de hypotheekadviseur met je betekenen.

Succes met het maken van jullie keuze!
Alle reacties Link kopieren
Bij mij werden de kosten opgebouwd. Dus ik ging hypotheek betalen van het deel dat ik gebruikt had. Dus werd de grond "opgeleverd" Moest ik 100 betalen, werd de fundering opgeleverd, moest ik 120 pm betalen, maar een vriendin van mij moest de hele hypotheek meteen betalen.

Belangrijk om uit te zoeken is wat er al wel in de prijs zit. Zit er al een (basic) keuken en/of badkamer in. Wat voor meer werk wil je? Meer werk in de badkamer loopt snel op kan ik je vertellen😅.
Lijkt mij een hele goeie optie! Ken je andere mensen die in hetzelfde bouwproject een woning kopen? Handig om contact te leggen. Of ken je mensen die in een nieuwbouwproject hebben gekocht? Verder zou ik met de verkopende makelaar een gesprek hebben. Wat kunnen zij je vertellen over het proces? En over de details per ruimte (en buiten). Hoe ziet de vloer eruit? Wat voor afwerking op de muren? Wat als je een extra stopcontact wilt? Komt er een keukenblok in of koop je dat zelf? Gewoon om een beter beeld te krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben onlangs nieuwbouw gekocht omdat het maar niet wilde lukken met bestaande bouw. Nu heel blij want krijgen een mooi huis met warmtepomp en zonnepanelen dus ook toekomst bestendig.

Zodra de grond gegund wordt gaan we naar de notaris en gaan we hypotheek betalen. Iedere fase een beetje meer zoals hierboven ook al beschreven. Je kunt bespreken met de hypotheekadviseur in welke mate je de dubbele lasten kunt meefinancieren.

Naast de koopprijs komen er nog flink wat kosten om de hoek. Je kunt die zo gek maken als je zelf wilt. Meerwerk kost vrij veel geld. Wij hebben een deel van het meerwerk meegefinancierd en een deel komt uit de spaarpot. Zaken als een uitbouw en dakkapellen drijven de prijs flink op, maar ook een extra wandcontactdoos tikt lekker aan. Ik denk dat wij rond de 35-40k extra uitgeven
Hier is nieuwbouw kopen zo ongeveer de enige optie om nog enigszins aan een woning te komen en een soort lot uit de loterij. Woning is bij oplevering al veel meer waard.
Wij moesten inderdaad zoals al ergens staat steeds iets meer betalen, en we merkten daar weinig van.
Na het passeren een tijdje dubbele vaste lasten.
Er komen inderdaad heel veel kosten bij, sommige woningen hebben geen of vage keuken, je moet stucen, hier moest je de trap apart laten afwerken etc.
Mensen die er al woonden adviseerden met klem de keuken elders af te nemen, zolder verbouwing ook, maar verder heel veel voor de te hoge prijs maar gelijk te laten doen.
Omdat het geregel niet opweegt tegen wat je bespaart bij sommige zaken.
Er was een pakket wat je erbij kon nemen, dus dan kwam er een binnenhuisarchitect en dan kon je voor veel geld erbij de badkamer, keuken, vloer, kleur muren alle kamers, trap, laten doen, dan was het kort na oplevering al helemaal klaar.
Iedereen vond dat een idioot gedoe, zonde van het geld.
Een gezin heeft dat gedaan en als je de stress en het gedoe en de vrije dagen etc bij elkaar optelt tegen hoe relaxed zij gelijk hun huis mooi opgeleverd kregen...
Mensen die er al woonden zeiden al dat je als je enigszins het geld hebt het eigenlijk gewoon moet doen.
Wij hebben direct de uitbouw erbij gedaan, dat is vaak handig om gelijk mee te bouwen.
De buren die direct een dakkapel hebben mee laten bouwen waren veel geld kwijt maar hadden 'per ongeluk' een te hoge en te grote uitbouw, die verder niemand in de buurt mag.
Kortom doe niet te gierig als je het geld wel hebt.
En als je het geld niet hebt, zoals een andere buurvrouw al zei: het is al fantastisch om in een nieuw mooi huis te wonen en je kunt ook langzaam opbouwen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou iedereen die aan een nieuwbouwproject begint aanraden om te zorgen dat ze AL het papierwerk inzien. Wij hebben in het verleden een nieuwbouwwoning in een project gekocht, en toen de projectontwikkelaar failliet ging hadden wij een groot probleem. We dachten dat dat afgedekt zou zijn door de verzekering die met polisnummer en al vermeld was in de papierwinkel, maar die bleek helemaal niet te bestaan. Na de projectontwikkelaar ging de ene na de andere onderaannemer over de kop, want die waren natuurlijk niet betaald. Het is uiteindelijk goedgekomen, maar die ellende had ik mezelf liever bespaard.
"I'm gonna see if you know the words to this song. If you don't you better ask somebody!"
Alle reacties Link kopieren
Elk stopcontact dat je op een andere plek wil hebben dan standaard moet je al een meerprijs voor betalen.
Mijn broertje is bezig met zijn nieuwbouwwoning (wordt in maart opgeleverd). Zo wilden zij een grotere badkamer, dus moest er een muurtje op een andere plek. Dat is dan alweer een paar duizend euro. Andere tegels, een bad etc allemaal meerkosten. Andere keuken dan standaard enz.

Ook zij hebben een oplopende hypotheekbetaling daarvoor. In elke fase betaal je iets meer. Ik vond het overigens wel snel gaan, die bouw.

Hou ook rekening mee dat de kans groot is dat je na een jaar of 2 het stucwerk bij moet werken. Dit is vrijwel alle nieuwbouwhuizen zo en dat komt door krimp en uitzetting van met name de vloer. Tegenwoordig niet meer zo erg als vroeger maar het gebeurt vaak wel. Ze adviseren ook om glad stucwerk te nemen omdat dat makkelijker bij te werken is dan structuur.

Ook moet je alles helemaal vanaf het begin stofferen. Je moet er goed rekening mee houden dat de vloeren goed uitgedroogd zijn voor je ze bedekt. Om die reden nemen veel mensen geen pvc vloer bijvoorbeeld terwijl ze dat wel graag hadden gewild.
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
Alle reacties Link kopieren
Na we voor de grond getekend hadden zijn we begonnen met betalen van de volledige hypotheek (wat we heel gek vonden want we hadden genoeg eigen geld dat we pas na een krap jaar het geld van de hypotheek moesten gebruiken).

Bekijk de meer-/minderwerk lijst goed vooraf. Zo weet je globaal wat de extra kosten zullen zijn. Denk hierbij aan een uitbouw, de tegels van de badkamer, een bad, mooiere uitwerking van de trappen, wat voor soort ramen, de hoogte van de stopcontacten, buitenkraan, een trapkast en noem maar op.

Bij ons kwamen er nog veel extra kosten bij die we niet begroot hadden. Vooral elektra viel veel duurder uit dan verwacht, de keuken was duurder dan verwacht, de tuin was duurder dan verwacht en noem maar op. We zaten zo'n € 70.000,- bovenop de prijs van het huis. (Kan natuurlijk wel goedkoper, hangt er net af wat je wil.)

Wat onze ervaring is geweest: je verwacht van een nieuwbouwhuis de huidige standaard. Zoals draai-/kiepramen, op z'n minst loze leidingen in elke kamer, inbouwstopcontacten naast elkaar, op z'n minst openslaande deuren naar de tuin. Maar daar moet je allemaal erg veel voor betalen.

Toevoeging:
Andere onverwachte kosten waren voor de keuken. Onze woning werd opgeleverd zonder keuken. Op de tekening stond een plek voor de mogelijke keuken. Wij hebben de keuken even iets anders geplaatst. Dat betekende behoorlijk wat extra kosten omdat ze aangaven dat het leidingwerk dan anders moest liggen, dus meerwerk, dus (hoge) extra kosten. Je zou verwachten dat het leidingwerk sowieso gedaan moest worden. Of je dat nou zoals op de tekening doet of zelfs 3 meter dichterbij de meterkast.
Wij hebben een bad geplaatst. Zou een x bedrag kosten. Hebben we begroot. Maar zelfs daar kwamen extra kosten bij, want ook de radiator moest daardoor verplaatst worden en dat stond niet bij de kosten van het bad.
salopette wijzigde dit bericht op 25-02-2021 09:17
Reden: Toevoeging
24.05% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Dubbele maandlasten kun je mee financieren, hebben wij gedaan. Wij hadden 50.000 euro meerwerk bij de aannemer, incl die aanbouw en garage en kleine dingen zoals muren op zolder en elektra.
En vergeet de tuin niet, die kosten kunnen snel oplopen.
Alle reacties Link kopieren
Salopette schreef:
25-02-2021 09:08
[...] Dat betekende behoorlijk wat extra kosten omdat ze aangaven dat het leidingwerk dan anders moest liggen, dus meerwerk, dus (hoge) extra kosten. Je zou verwachten dat het leidingwerk sowieso gedaan moest worden. Of je dat nou zoals op de tekening doet of zelfs 3 meter dichterbij de meterkast.
Wij hebben een bad geplaatst. Zou een x bedrag kosten. Hebben we begroot. Maar zelfs daar kwamen extra kosten bij, want ook de radiator moest daardoor verplaatst worden en dat stond niet bij de kosten van het bad.
Meerwerk is altijd heel duur, omdat het afwijkt van het 'lopende bandwerk' en dat er daardoor gemakkelijk fouten worden gemaakt; de kosten van herstel van die fouten zit dus eigenlijk alvast meeberekend in de meerwerkprijs.
"I'm gonna see if you know the words to this song. If you don't you better ask somebody!"
Alle reacties Link kopieren
Zoals gezegd, zorg dat je een goed overzicht hebt van extra kosten. Meestal kun je een prijslijst van meerwerkopties alvast opvragen. En kijk goed wat er standaard al in zit - de meeste standaard badkamers en keukens (als die er al in zit) zijn best karig, net zoals het aantal stopcontacten / loze leidingen etc. Hier hadden we iets van 60.000 meerwerk (incl uitbouw, dakkapel, zolderraam, indeling zolder, meerwerk badkamer en keuken, trapkast, extra stopcontacten en loze leidingen, en ben vast nog wat vergeten). Die kosten hadden we van tevoren al gebudgetteerd, net als kosten voor vloeren op alle verdiepingen, raambekleding, stucwerk, verf etc. Dat laatste is lastig schatten maar vergeet niet dat deze kosten, die je pas maakt nadat je de sleutel hebt, nog best kunnen aantikken. Tuin aanleggen is ook een aanslag op je budget.

Kortom, lees je goed in, maak een uitgebreid overzicht van alle kosten, incl. dubbele lasten, en als je dat gebudgetteerd krijgt, ga ervoor!

Oh ja, iemand had het over failliete bouwer, zorg dus dat ze bij Woningborg of zoiets zijn aangesloten.
happiness = reality - expectations

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven