Thuis
alle pijlers
Viva’s hondenveldje
vrijdag 10 januari 2020 om 09:52
Er zijn hier kattenkletstopics, er zijn zwanger willen worden in 2023 kletstopics en er zijn topics voor vrekken en mensen met liefdesverdriet.
Dus wáárom is er geen hondenkletstopic?!?!!
Nu zit ik in een soort postnatale puppybubbel en kan ik de hele dag wel over de nagel aan mijn doodskist mijn allerliefste harige vriend kletsen, maar mogelijk zijn er andere mensen die verhalen, weetjes, vragen en dergelijke willen delen?
Mocht je een hond overwegen, kijk dan eerst dit:
https://youtu.be/c4q3n8SSxUA
En verder wees welkom!
Dus wáárom is er geen hondenkletstopic?!?!!
Nu zit ik in een soort postnatale puppybubbel en kan ik de hele dag wel over de nagel aan mijn doodskist mijn allerliefste harige vriend kletsen, maar mogelijk zijn er andere mensen die verhalen, weetjes, vragen en dergelijke willen delen?
Mocht je een hond overwegen, kijk dan eerst dit:
https://youtu.be/c4q3n8SSxUA
En verder wees welkom!
zaterdag 18 januari 2020 om 18:44
Komt goed. Ik hou nog steeds van hem. Maar ik zit ook midden in een burn out (ziekgemeld toen ik de pup een week had, superhandige combi) en zijn drakengedrag valt in een week waarin ik heel langzaam weer 2 uurtjes ben gaan werken en daar compleet kapot van ben. Ik ben nu zo’n 5 maanden thuis inmiddels, en ik schrik er een beetje van hoe heftig ik reageer op belasting. Dus niet helemaal eerlijk om dat volledig op zijn bordje te leggen. Ik ben moe en dan valt consequent zijn zwaarder, al doe ik het wel omdat het zo nodig isNummer*Zoveel schreef: ↑18-01-2020 18:38De Mechelse van mijn vriendin was na een half jaartje puberen alweer aardig opgeknapt, dus houd moed.
zaterdag 18 januari 2020 om 18:49
Heb je hondenpuzzels? Daar schijnen ze geestelijk behoorlijk moe van te worden. Als je brokken geeft en in de puzzels (of snuffelmat) stopt, is dat meteen een manier om z'n eten te laten verdienen. Hoe meer moe hoe minder zin om rottigheid uit te halen. Sterkte trouwens.Malinois schreef: ↑18-01-2020 18:44Komt goed. Ik hou nog steeds van hem. Maar ik zit ook midden in een burn out (ziekgemeld toen ik de pup een week had, superhandige combi) en zijn drakengedrag valt in een week waarin ik heel langzaam weer 2 uurtjes ben gaan werken en daar compleet kapot van ben. Ik ben nu zo’n 5 maanden thuis inmiddels, en ik schrik er een beetje van hoe heftig ik reageer op belasting. Dus niet helemaal eerlijk om dat volledig op zijn bordje te leggen. Ik ben moe en dan valt consequent zijn zwaarder, al doe ik het wel omdat het zo nodig is
zaterdag 18 januari 2020 om 19:07
Zelfs zonder burn-out kun je je met een puber bij tijd en wijlen zo voelen. En het kan zelfs zo zijn dat hij nu ook nog extra reageert op jouw vermoeidheid.
Met mijn eerste puber heb ik ook regelmatig van die momenten gehad dat ik dacht “misschien moet ik toch eens gaan behangen, want dan kan ik hem er achter plakken”. Maar juist als je dat soort tijden samen goed doorstaat, dan heb je straks een hond die voor jou door het vuur gaat.
Hij wil nu graag testen of jouw liefde net zo onvoorwaardelijk is als de zijne, en als hij dat straks bevestigd heeft gekregen, dan komt er niks meer tussen jullie in.
zaterdag 18 januari 2020 om 19:19
Hij krijgt vrijwel nooit zijn eten zomaar uit een bak. Het zit in een kong, snuffelmat, in een schoenendoos met papier, of in z’n memorytrainer. Ik ben net afgelopen week lid geworden van hersenwerk voor honden op Facebook om het arsenaal wat uit te breidenArnica25 schreef: ↑18-01-2020 18:49Heb je hondenpuzzels? Daar schijnen ze geestelijk behoorlijk moe van te worden. Als je brokken geeft en in de puzzels (of snuffelmat) stopt, is dat meteen een manier om z'n eten te laten verdienen. Hoe meer moe hoe minder zin om rottigheid uit te halen. Sterkte trouwens.
Hij haalt in huis nooit echt rottigheid uit moet ik zeggen. Afgezien van die bank en een hernieuwde interesse in onze schoenen, maar dat is goed te handelen. Volgens mij krijgt hij genoeg uitdaging en beweging. Ben wel blij als de cursus straks weer begint na de kerstvakantie dat zorgt voor een vermoeide hond en voor voldoende input qua training voor de week erna
zaterdag 18 januari 2020 om 19:45
Wij hebben 3 hondenpuzzels van Nina ottoson. Ik moet hond heel erg stimuleren, want hij vindt het best moeilijk. Bekertje bekertje kan hij wel heel goed. En als we een koekje verstoppen, vindt hij dat ook heel erg leuk.Arnica25 schreef: ↑18-01-2020 18:49Heb je hondenpuzzels? Daar schijnen ze geestelijk behoorlijk moe van te worden. Als je brokken geeft en in de puzzels (of snuffelmat) stopt, is dat meteen een manier om z'n eten te laten verdienen. Hoe meer moe hoe minder zin om rottigheid uit te halen. Sterkte trouwens.
zaterdag 18 januari 2020 om 20:05
1 van de mede cursisten gaf als tip een bal met piep mee te nemen met wandelen.
Doe ik sinds afgelopen week en 1 of 2x piepen met het ding en ze staat al naast me.
Kanb haar zo aan de lijn zetten, voorheen was het een drama om haar bij me te krijgen
Die bal neem ik ook alleen mee met wandelen dus blijft speciaal
Zit ze aan de lijn dan mag ze hem mee sjouwen tot we uit het bos gaan en daarna gaat hij weer in mijn zak.
Doe ik sinds afgelopen week en 1 of 2x piepen met het ding en ze staat al naast me.
Kanb haar zo aan de lijn zetten, voorheen was het een drama om haar bij me te krijgen
Die bal neem ik ook alleen mee met wandelen dus blijft speciaal
Zit ze aan de lijn dan mag ze hem mee sjouwen tot we uit het bos gaan en daarna gaat hij weer in mijn zak.
Een kus is een indruk, die met nadruk vraagt om een herdruk
zondag 19 januari 2020 om 06:46
Mwah, ik houd haar bij me maar daar houdt het ook wel mee op. Ze blijft fanatiek blaffen en aan het eind van de lijn hangen. Onder controle is het dus niet echt......Nummer*Zoveel schreef: ↑18-01-2020 09:22Als je kunt wachten tot de andere schadeloos gepasseerd is, dan heb je haar wel degelijk onder controle. Haar gedrag is alleen nog niet ideaal. Weet je welke emotie eronder ligt? Is het bijvoorbeeld angst of onzekerheid?
Volgens de gedragskundige die we destijds inschakelden, is het onzekerheid.
Het ligt aan de lijn: ze zit namelijk ook weleens in de dagopvang en als ze los in een ruimte loopt, kan ze met de meeste honden goed opschieten en speelt ze graag met ze. Ze is niet agressief, vecht nooit, als ze een hond minder leuk vindt mijdt ze die gewoon.
Her ligt echt aan die lijn: ze valt soms uit naar een hond die ze al eerder heeft ontmoet en die ze toen heel leuk vond. Heel raar.
zondag 19 januari 2020 om 08:18
Veel honden vertonen problematischer gedrag aan de lijn dan los en dat kan tal van oorzaken hebben. Maar als het komt door angst of onzekerheid, waar ze los minder last van hebben, dan voelen ze zich dus onveiliger aan de lijn dan los. Je geeft al aan dat de standaard reactie van jouw hond is om te negeren en uit de weg te gaan, en een lijn beperkt jouw hond in de mogelijkheden om dat te doen. Ik kan me best voorstellen dat dit heel eng is.ohohwatnuweer schreef: ↑19-01-2020 06:46Her ligt echt aan die lijn: ze valt soms uit naar een hond die ze al eerder heeft ontmoet en die ze toen heel leuk vond. Heel raar.
Stel dat je zelf door een eng donker bos moet fietsen. Je fietst daar altijd keihard, want het is geen fijne route. Op een dag is de versnelling van je fiets kapot, waardoor je maar heel langzaam vooruit komt. Ongetwijfeld voel jij je dan nog ongemakkelijker en zit je hyperalert op de fiets. En als er dan opeens een donker gedaante voor je uit de bosjes schiet, schrik jij je helemaal een ongeluk en je adrenaline schiet omhoog. Dat het gewoon de buurman is die daar op zijn gemakje aan het wandelen is en toevallig net het fietspad overstak, dat zie je pas veel later, omdat je op het ergste voorbereid was.
Ik denk dat je het gedrag van jouw hond aan de lijn ook zo kunt zien. Zodra de lijn aangaat, komt de hond in die hyperalert-staat, waardoor alles eng is en ze heel primair vanuit gevoel reageert, zonder ruimte voor rationele gedachten zoals “oh wacht, die hond ken ik al”.
Als je dit wil trainen, dan moet dat er dus op gericht zijn om het gevoel van veiligheid aan de lijn te vergroten. De hond moet erop leren en durven vertrouwen dat er aan de lijn niks engs kan gebeuren, omdat jij in die situatie alles onder controle hebt en houdt. Je kunt bijv rekening houden met de primaire reactie van de hond en bij het passeren van een andere hond eerst een stukje omlopen ipv halt te houden en zittend af te laten wachten. Als dat eenmaal goed gaat, dan maak je het omloop rondje steeds een stukje kleiner, net zolang totdat je gewoon kunt passeren.
Maar ook andere oefeningen kunnen helpen om dat vertrouwen te vergroten. Zo liep ik met mijn vorige hond weleens buiten de gebaande bospaden. Dat ene keer liet ik hem de weg zoeken en de andere keer nam ik zelf heel stevig de leiding, en dan kropen we samen door de bosjes en klommen over omgevallen bomen ed. De hond vond dat geweldig (veel hersenwerk onderweg) maar het versterkt ook het vertrouwen in elkaar doordat je echt samen moet werken om weer heelhuids uit het ruige terrein te komen.
zondag 19 januari 2020 om 12:54
Dat verschilt per ras (en hond), maar meestal zo ergens tussen de 5-7 maanden. De duur verschilt ook per ras (en hond). Bij grote rassen kan het tot 3-3,5 jaar duren.
zondag 19 januari 2020 om 13:02
Na de puppytijd . Bij de hele grote honden ben je de eerste 2,5 jaar wel heel druk bezig met consequent zijn en bijsturen. Bij de kleintjes is het veel minder lang. Ik heb het alleen gemerkt bij de DH’s, die hadden echt nog een soort ‘verlenging’ na de puppytijd.
Alhoewel ik het idee heb dat de pubertijd bij terriërs gewoon ‘het karakter’ is. Misschien blijven terriërs hangen in de pubertijd en is dat hun ding . Als onze bejaarde terriërmix de kans krijgt haalt hij nog steeds de papierbak leeg om voor versnipperaar te spelen. De JR van mijn moeder blijft iedere bloempot waar hij in een onbewaakt moment bij kan, kopstoten geven totdat het ding omvalt. En dat zijn honden van 15 en 5 jaar oud.
zondag 19 januari 2020 om 16:25
Bedankt voor je zeer uitgebreide en heldere reactie Nummer*Zoveel. Vandaag heb ik even wat minder tijd maar ik ga jouw verhaal nog even zorgvuldig doorlezenNummer*Zoveel schreef: ↑19-01-2020 08:18Veel honden vertonen problematischer gedrag aan de lijn dan los en dat kan tal van oorzaken hebben. Maar als het komt door angst of onzekerheid, waar ze los minder last van hebben, dan voelen ze zich dus onveiliger aan de lijn dan los. Je geeft al aan dat de standaard reactie van jouw hond is om te negeren en uit de weg te gaan, en een lijn beperkt jouw hond in de mogelijkheden om dat te doen. Ik kan me best voorstellen dat dit heel eng is.
Stel dat je zelf door een eng donker bos moet fietsen. Je fietst daar altijd keihard, want het is geen fijne route. Op een dag is de versnelling van je fiets kapot, waardoor je maar heel langzaam vooruit komt. Ongetwijfeld voel jij je dan nog ongemakkelijker en zit je hyperalert op de fiets. En als er dan opeens een donker gedaante voor je uit de bosjes schiet, schrik jij je helemaal een ongeluk en je adrenaline schiet omhoog. Dat het gewoon de buurman is die daar op zijn gemakje aan het wandelen is en toevallig net het fietspad overstak, dat zie je pas veel later, omdat je op het ergste voorbereid was.
Ik denk dat je het gedrag van jouw hond aan de lijn ook zo kunt zien. Zodra de lijn aangaat, komt de hond in die hyperalert-staat, waardoor alles eng is en ze heel primair vanuit gevoel reageert, zonder ruimte voor rationele gedachten zoals “oh wacht, die hond ken ik al”.
Als je dit wil trainen, dan moet dat er dus op gericht zijn om het gevoel van veiligheid aan de lijn te vergroten. De hond moet erop leren en durven vertrouwen dat er aan de lijn niks engs kan gebeuren, omdat jij in die situatie alles onder controle hebt en houdt. Je kunt bijv rekening houden met de primaire reactie van de hond en bij het passeren van een andere hond eerst een stukje omlopen ipv halt te houden en zittend af te laten wachten. Als dat eenmaal goed gaat, dan maak je het omloop rondje steeds een stukje kleiner, net zolang totdat je gewoon kunt passeren.
Maar ook andere oefeningen kunnen helpen om dat vertrouwen te vergroten. Zo liep ik met mijn vorige hond weleens buiten de gebaande bospaden. Dat ene keer liet ik hem de weg zoeken en de andere keer nam ik zelf heel stevig de leiding, en dan kropen we samen door de bosjes en klommen over omgevallen bomen ed. De hond vond dat geweldig (veel hersenwerk onderweg) maar het versterkt ook het vertrouwen in elkaar doordat je echt samen moet werken om weer heelhuids uit het ruige terrein te komen.
Dank!
zondag 19 januari 2020 om 16:38
Prachtig weer vandaag.
En heerlijk gewandeld met hond op het militair oefenterrein hier in de buurt.
Kwamen mensen op de fiets aan dus ik zeg: weet niet hoe ze gaat reageren
De vrouw fietste heel langzaam verder.
Bleek er een hond in een mandje achterop te zitten.
Vond die van mij heel interessant, dus ze liep gezellig mee.
Die mensen bleven wel even netjes bij het hek staan zodat ik hond aan kon lijnen
En beest heeft daar ook de nodige waterplassen en sloten van binnen bekeken
Nu ligt ze uitgeteld in haar mand
En heerlijk gewandeld met hond op het militair oefenterrein hier in de buurt.
Kwamen mensen op de fiets aan dus ik zeg: weet niet hoe ze gaat reageren
De vrouw fietste heel langzaam verder.
Bleek er een hond in een mandje achterop te zitten.
Vond die van mij heel interessant, dus ze liep gezellig mee.
Die mensen bleven wel even netjes bij het hek staan zodat ik hond aan kon lijnen
En beest heeft daar ook de nodige waterplassen en sloten van binnen bekeken
Nu ligt ze uitgeteld in haar mand
Een kus is een indruk, die met nadruk vraagt om een herdruk
zondag 19 januari 2020 om 17:58
Ik vind het echt heel leuk om al die verhalen te lezen.
Het ‘werken’ voor de brokjes vind ik heel grappig. Is het dan het voer van één voeding (uitgaande van twee voermomenten per dag)?
Ik ken alleen de Kong waar je die hele kleine ‘koekjes’ in kunt stoppen. Onze hond brengt die Kong dan naar zoon die met het ding moet gooien (want die kan harder gooien en bij ieder contactmoment tijdens het stuiteren vallen die koekjes er vanzelf uit, zo’n lui varkentje hebben wij). De JR van mijn moeder sleept die Kong de trap op en laat ‘m dan naar beneden vallen. Wel zielig, want tegen de tijd dat hij naar beneden is gestuiterd hebben de herders al alles opgevreten . Mijn moeder heeft voor de herders wel zo’n houten schuifspel. Ieder schuifje heeft iets van drie standen en daar kun je ook iets in stoppen. Dat vinden ze echt leuk alhoewel ze meer hun poten gebruiken dan hun neus. Onze hond sleept gewoon dat hele spel mee in zijn bek en gaat net zolang schudden totdat alle schuifjes half gesloopt zijn en de beloning eruit valt. Als je hem dat spel dan afneemt heeft hij er geen interesse meer in. De JR vreet gewoon de houten schuifjes half aan.
Het ‘werken’ voor de brokjes vind ik heel grappig. Is het dan het voer van één voeding (uitgaande van twee voermomenten per dag)?
Ik ken alleen de Kong waar je die hele kleine ‘koekjes’ in kunt stoppen. Onze hond brengt die Kong dan naar zoon die met het ding moet gooien (want die kan harder gooien en bij ieder contactmoment tijdens het stuiteren vallen die koekjes er vanzelf uit, zo’n lui varkentje hebben wij). De JR van mijn moeder sleept die Kong de trap op en laat ‘m dan naar beneden vallen. Wel zielig, want tegen de tijd dat hij naar beneden is gestuiterd hebben de herders al alles opgevreten . Mijn moeder heeft voor de herders wel zo’n houten schuifspel. Ieder schuifje heeft iets van drie standen en daar kun je ook iets in stoppen. Dat vinden ze echt leuk alhoewel ze meer hun poten gebruiken dan hun neus. Onze hond sleept gewoon dat hele spel mee in zijn bek en gaat net zolang schudden totdat alle schuifjes half gesloopt zijn en de beloning eruit valt. Als je hem dat spel dan afneemt heeft hij er geen interesse meer in. De JR vreet gewoon de houten schuifjes half aan.
zondag 19 januari 2020 om 18:17
Ik was met de teckels heerlijk naar het bos. Het was druk. Wat ik erg vervelend vind is dat mijn heren sommige gecastreerde reuen heel erg aantrekkelijk vinden, meteen gaan de bananen in de oren en moet ik er snel achteraan om ze aan te lijnen. Vanmiddag dus ook, de eigenaresse werd boos en sommeerde mij mijn honden aan te lijnen wat ik ook braaf deed. Maar ik baal er wel van en het is voor mij absoluut geen reden om ook maar in mijn honden te laten snijden. Wat is jullie ervaring hiermee?
zondag 19 januari 2020 om 18:41
Mijn reu is gecastreerd. Niet-gecastreerde reuen vinden hem vaak interessant en gaan ook op hem rijden. Helaas is hij zo'n enorme sul dat hij niet wegloopt of van zich af bijt, hij blijft gewoon staan en kijkt heel sullig om zich heen. Bij mijn teefje (Uiteraard wel gesteriliseerd) proberen ze het niet, blijkbaar straalt zij wel uit dat ze daar niet van gediend is.Arnica25 schreef: ↑19-01-2020 18:17Ik was met de teckels heerlijk naar het bos. Het was druk. Wat ik erg vervelend vind is dat mijn heren sommige gecastreerde reuen heel erg aantrekkelijk vinden, meteen gaan de bananen in de oren en moet ik er snel achteraan om ze aan te lijnen. Vanmiddag dus ook, de eigenaresse werd boos en sommeerde mij mijn honden aan te lijnen wat ik ook braaf deed. Maar ik baal er wel van en het is voor mij absoluut geen reden om ook maar in mijn honden te laten snijden. Wat is jullie ervaring hiermee?
zondag 19 januari 2020 om 18:48
Maar teven die niet loops zijn, zijn ook totaal niet interessant voor intacte reuen. Er wordt hooguit even beleefd gesnuffeld en daarna is het dag mevrouw.ohohwatnuweer schreef: ↑19-01-2020 18:41Mijn reu is gecastreerd. Niet-gecastreerde reuen vinden hem vaak interessant en gaan ook op hem rijden. Helaas is hij zo'n enorme sul dat hij niet wegloopt of van zich af bijt, hij blijft gewoon staan en kijkt heel sullig om zich heen. Bij mijn teefje (Uiteraard wel gesteriliseerd) proberen ze het niet, blijkbaar straalt zij wel uit dat ze daar niet van gediend is.
zondag 19 januari 2020 om 18:55
Voor onze hond zijn de snoepjes geen voedingsmoment. Hij krijgt gewoon 2x brokjes per dag. En hij krijgt 4x per week een zwarte kong met leverworst, als hij langere tijd alleen thuis moet blijven.
Verder niet zoveel. Soms een stukje pens of varkensoor of een hoef. Of trainingskoekjes.
Het is een magere hond (want windhond) en hij eet zijn brokjes ook wanneer hij zin heeft. We zorgen ervoor dat er altijd brokken in zijn bak zitten. Als we weg zijn, eet hij niks. Als ik thuis kom, moet hij altijd eerst knuffelen en dan gaat hij eten.
Verder niet zoveel. Soms een stukje pens of varkensoor of een hoef. Of trainingskoekjes.
Het is een magere hond (want windhond) en hij eet zijn brokjes ook wanneer hij zin heeft. We zorgen ervoor dat er altijd brokken in zijn bak zitten. Als we weg zijn, eet hij niks. Als ik thuis kom, moet hij altijd eerst knuffelen en dan gaat hij eten.
zondag 19 januari 2020 om 19:02
Onze intacte heer heeft een zeer aantrekkelijke achterbuurvrouw. Onze heer loopt altijd aan de lijn. Als deze dame loops is, probeert ze op alle mogelijke manier hun tuin te verlaten om aan te pappen met onze heer. Onze heer natuurlijk helemaal blij, wij iets minder. Soms moeten we bij de buren aanbellen of zij hun dame even naar binnen willen halen zodat wij verder kunnen zonder aanhangwagentje. Alleen denkt onze heer dat hij echt in trek is en als hij een week of zo later haar weer tegenkomt en blij op haar af wil, dan trekt zij haar neus op en draait zich hooghartig om. Zo zielig voor ons ventje!
zondag 19 januari 2020 om 19:31
Als het overbuurhondje loops is, probeert mijn oudste teckel door de voordeur te ontsnappen. Soms lukt dat en dan gaat hij haar een serenade brengen. Tot nu toe zonder succes haha.duet schreef: ↑19-01-2020 19:02Onze intacte heer heeft een zeer aantrekkelijke achterbuurvrouw. Onze heer loopt altijd aan de lijn. Als deze dame loops is, probeert ze op alle mogelijke manier hun tuin te verlaten om aan te pappen met onze heer. Onze heer natuurlijk helemaal blij, wij iets minder. Soms moeten we bij de buren aanbellen of zij hun dame even naar binnen willen halen zodat wij verder kunnen zonder aanhangwagentje. Alleen denkt onze heer dat hij echt in trek is en als hij een week of zo later haar weer tegenkomt en blij op haar af wil, dan trekt zij haar neus op en draait zich hooghartig om. Zo zielig voor ons ventje!
zondag 19 januari 2020 om 19:57
Ja, ook herkenbaar. Onze hond ligt wel vaker achter in de tuin met zijn neus in de heg met de achterburen te piepen, want dan loopt de achterbuurvrouw daar ook ergens rond. Maakt niet uit of ze dan loops is of niet, hij is gewoon verliefd op haar.
maandag 20 januari 2020 om 14:11
Lemoos, hier is vaak 1 maaltijd een puzzel, soms 2. De kong doe ik vol met brokjes, die laat ik vollopen met water en gooi ik na het leeglopen in de vriezer. Alle brokjes vallen dan wat uit elkaar en bevriezen. Even onder de kraan en 10 minuutjes wachten zodat hij niet keihard meer is en dan is het een kwestie van geduldig de kong leeglikken. Of ik stop hem vol met andere dingen waar hij idd mee moet gooien, maar dat levert vaak frustratie op. Dus iets wat hij er uit moet likken werkt beter.
Ik heb ook een memorytrainer. Voer gaat in een automaat met bak, ergens anders ligt een knop, hond drukt op knop en er vallen brokjes uit de automaat in de bak. Knop kun je ook wat verder weg leggen enbijvoorbeeld wat hoger ophangen, zo moet hij steeds verzinnen hoe hij z’n brokjes krijgt en hij is 15 minuten bezig met z’n voer.
Ik bewaar ook alle schoenendozen en andere dozen. Niets is leuker dan een doos versnipperen volgens mijn hond.
Soms gewoon dat, soms stop ik zijn voer in proppen papier in de doos.
Een bakblik voor muffins doe ik ook weleens vol lekkere dingen, of z’n gewone voer, en dan leg ik er balletjes of andere dingen op die hij eerst moet weghalen voor hij bij z’n voer kan.
Onderweg maak ik vaak een feestboom. Zeker als hij even afgeleid moet of even tot rust moet komen. Wat brokjes of trainingsworst of kaas in de ruwe schors van een boom duwen en hem die er uit laten zoeken. Vindt ie helemaal geweldig. Ik ga nu steeds hoger zodat hij ook echt omhoog moet met z’n poten tegen de boom op om z’n lekkers te vinden.
Wandelen is hier nóóit alleen maar wandelen, maar altijd oefenen, spelletjes, trainen. Anders krijg ik hem gewoon echt niet moe. Hij heeft ook alles zo door. Zo’n memorytrainer heeft een hele uitleg, en opbouw, eerst het geluidje intrainen, dan met de automaat erbij, vlak naast elkaar en dan met 10 cm er tussen en zo opbouwen, dat sla ik bij die van ons allemaal over. Ik zet het neer, knop een meter van de automaat af, wens hem veel plezier en binnen 4 minuten had hij door dat hij voer kreeg door op de knop te drukken.
Dus puzzels moet ik bij hem vooral niet te makkelijk maken, anders is het saai.
Ik heb ook een memorytrainer. Voer gaat in een automaat met bak, ergens anders ligt een knop, hond drukt op knop en er vallen brokjes uit de automaat in de bak. Knop kun je ook wat verder weg leggen enbijvoorbeeld wat hoger ophangen, zo moet hij steeds verzinnen hoe hij z’n brokjes krijgt en hij is 15 minuten bezig met z’n voer.
Ik bewaar ook alle schoenendozen en andere dozen. Niets is leuker dan een doos versnipperen volgens mijn hond.
Soms gewoon dat, soms stop ik zijn voer in proppen papier in de doos.
Een bakblik voor muffins doe ik ook weleens vol lekkere dingen, of z’n gewone voer, en dan leg ik er balletjes of andere dingen op die hij eerst moet weghalen voor hij bij z’n voer kan.
Onderweg maak ik vaak een feestboom. Zeker als hij even afgeleid moet of even tot rust moet komen. Wat brokjes of trainingsworst of kaas in de ruwe schors van een boom duwen en hem die er uit laten zoeken. Vindt ie helemaal geweldig. Ik ga nu steeds hoger zodat hij ook echt omhoog moet met z’n poten tegen de boom op om z’n lekkers te vinden.
Wandelen is hier nóóit alleen maar wandelen, maar altijd oefenen, spelletjes, trainen. Anders krijg ik hem gewoon echt niet moe. Hij heeft ook alles zo door. Zo’n memorytrainer heeft een hele uitleg, en opbouw, eerst het geluidje intrainen, dan met de automaat erbij, vlak naast elkaar en dan met 10 cm er tussen en zo opbouwen, dat sla ik bij die van ons allemaal over. Ik zet het neer, knop een meter van de automaat af, wens hem veel plezier en binnen 4 minuten had hij door dat hij voer kreeg door op de knop te drukken.
Dus puzzels moet ik bij hem vooral niet te makkelijk maken, anders is het saai.