Wat groeit er in een schaduwtuin?

25-02-2021 15:39 35 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dag allemaal,

Ik ben sinds kort verhuisd en heb nu fijne niet te grote achtertuin. Ik ben geen fan van tuinieren maar dat kan ook komen omdat mijn vorige huis een grote voor EN grote achtertuin had, met weinig tijd en budget was daar geen donder aan. Alleen maar gedoe.

De nieuwe tuin heeft een terrasje, een looppad, rechts een stuk aarde langs de lengte van de schutting en links van het looppad een groot vierkant stuk met aarde.

rechts wil ik wel plantjes/boompjes/struikjes en een grondbedekker ofzo en voor links dacht ik aan gras. (mijn luiheid prefereert kunstgras, maar elk postzegeltje gras helpt tegen opwarming, dus ik wil best af en toe grasmaaien.)

Nu is het zo dat mijn tuin zeker 90% van de tijd schaduw heeft. (door hoe ons staat en het volgende rijtje dat er haaks op staat.) Vind ik heerlijk want ik houd niet van brandende zon, maar wat kan er daar dan groeien?
Lelietje van dalen en salomonszegel...
Alle reacties Link kopieren
Misschien wil je ook even oppassen met giftige planten als je een peuter rond laat lopen?
Hibiscus. Bloeit prachtig in de nazomer en elk jaar is hij groter geworden.
Horensia doet het ook goed, net als varens.
Alle reacties Link kopieren
Jeneverbes. Juniperus. Neem een vrouwtje. Hij prikt wel ontzettend gemeen dus geen dier wil daar doorheen lopen. Hij ruikt erg lekker.

Kort geleden uitgestoken en opnieuw aangeplant op een plek waar hij wat verder uit kan groeien zonder te hinderen.Hij is nu wel een eind boven mijn hoofd. Ik heb een mannetje dus die krijgt geen besjes.

PS: vermoedelijk is de mijne geen echte maar een kruising. De echte schijnt zeldzaam te zijn en de mijne is dat zeker niet. Hij werd als plantenbakgoed verkocht bij het tuincentrum, nu zo'n 12 jaar geleden. Hij is steeds groter geworden; binnen twee jaar speelden ze de baas in de bloemenbak, en tenslotte heb ik er één van in de grond gezet. Hij is praktisch onaanraakbaar, want de onderste blaadjes die verdorren worden haarscherp, hangen aan de takken, rond de stam en liggen in dikke kluiten rond de voet. Het is net een groot martelwerktuig; geen beest komt erdoor. Geregeld bezeer ik me eraan. Maar goed; hij kan voorlopig zijn gang gaan. Hij is 2 meter nu.
tv-icoon wijzigde dit bericht op 26-02-2021 18:24
50.90% gewijzigd
Dan moet het maar zoals het kan
Alle reacties Link kopieren
Mos, alg, schaduwplant.
Alle reacties Link kopieren
heavydrizzle schreef:
25-02-2021 15:49
Onze vlinderstruik staat op een (half)schaduwplek waar ik er eigenlijk weinig van had verwacht, want die planten zouden veel zon nodig hebben. Het ding is na twee jaar echter compleet uit de klauwen gegroeid. Dus die doen het ook wel in de schaduw!
Is hij niet gewoon aan het strekken? Op zoek naar zonlicht. Dat doet mijn vlinderstruik op het noorden. Gigantisch lange sprieten met een bloemetje op het eind.
Alle reacties Link kopieren
Hedera (klimop)
Alle reacties Link kopieren
Herfstanemoon en Persicaria doen het hier ook goed in de schaduw, hoewel het eigenlijk halfschaduwplanten zijn. Persicaria vind ik prachtig, bloeit lang en een feest voor bijen.
Alle reacties Link kopieren
Maagdenpalm


Eigenlijk zou ik geneigd zijn te kijken wat je mooi vindt en dan kijken wat daarvan schaduwplant is. En dan er een mooie lijn in brengen. Winter interessant, zaaddozen, kleurrijke takken, wintergroen. Lente mooi blad, bloei. Zomer ook bloei en gevuld. Herfst ook bloei, zaad, vrucht, mooi kleurend blad voor het afvalt.
Dan nog een jaarlijn met welke kleur(en) bloemen wit en blauw bijvoorbeeld.
Ook niet onbelangrijk, hoeveel moet je snoeien, is het winterhard, hoeveelheid water nodig.

Gras op het noorden.. is veel werk. Verticuteren, kalk strooien, bemesten, bijzaaien. Wij hadden altijd 1 gazon bijna mijn ouders dat meer tijd kostte dan de andere 4 samen. En het was nog het kleinste ook. Die op het noorden in de halfschaduw. Was altijd meer mos dan gras en na verticuteren en afhaken meer kaal dan gras.
Een sedumveldje met stapstenen of gewoon zonder misschien?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb steeds de neiging om de titel van dit topic te zingen op de wijs van 'Wat ruist er door het struikgewas' van Toon Hermans. :P

Ik vind het goed dat je uitgaat van de omstandigheden bij het kiezen van planten. Dat voorkomt dat je helemaal verliefd wordt op een plant die het nooit zal gaan doen. Kijk ook naar de grondsoort in je tuin. Het maakt nogal verschil of je op klei, veen, zand of bosgrond zit.
Ik vind hier dingen van.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven