Werk & Studie alle pijlers

Bruut ontslagen na 20 jaar...

17-03-2009 12:02 104 berichten
Alle reacties Link kopieren
Reeds 20 jaar bij mijn (eerste) werkgever.

Afgelopen 2 jaar privé moeilijke periode gehad en daarin bijzonder goed opgevangen door baas en vrouw. Veel persoonlijk contact.



Nu, in het bijzijn van 2 andere medewerkers (die pas kort werkten en vooralsnog geen "persoonlijke" binding met werkgever hadden) in 10 minuten tijd buiten gebonjourd: bedrijfs-economische redenen.



Dit alles is wel te begrijpen (zag de maatregelen wel aankomen, maar juist Ik-zei-de-gek?!?!), maar de manier waaròp doet me perplex staan!

Uiteraard teken ik verweer aan, maar vooralsnog: Kan ik ergens iets "doen" met de manier van ontslag geven?



Had na 20 jaar graag in een (weliswaar kort maar) persoonlijk gesprekje afgeserveerd geworden...
Alle reacties Link kopieren
Ojee...



Heb ik toch per ongeluk de oude versie (mèt leesbevestiging zoals de jurist aangaf) gemaild naar m'n baas... dus die paar cruciale woordjes?!?



Afijn, duimen maar... (k*tstress ook! Wilde van 't weekend de verwarming wat hoger zetten, draai ik de verlichting hoger...)
Alle reacties Link kopieren
En je verwacht na zo'n actie nog steeds dat ze bij langskomen? Wat een vertrouwen heb jij in de mensheid Ik dacht dat ik naief was (niet lullig bedoelt hoor)
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
Alle reacties Link kopieren
Hélémaal gelijk... strak domme actie!
Alle reacties Link kopieren
quote:voorwaarts schreef op 17 maart 2009 @ 16:59:

En jawel... op de valreep een jurist gesproken! Heb er wel éven kwaad voor moeten worden, maar hé, dan heb je ook wat, toch?



Afijn, had natuurlijk al een heel verhaal voor mezelf opgeschreven (had verdomme advocaat moeten worden... grrrr) en tijdens het eerste telefoongesprek doorgemaild aan de jurist. Hij las het over... 'n aanpassinkje hier... 'n aanpassinkje daar... en hupsakee: Hij kan verzonden worden!



Zojuist mèt leesbevestiging doorgemaild naar m'n baas.... Ku-hut, wat een ellende! Ik wil dit helemaal niet, ik wil met opgeheven hoofd weg daar (àls ik al weg moet...). Het zijn daar geen collegae meer, maar familie... zucht...



Maar afijn, er is actie ondernomen! Nu afwachten maar...Maar doordat jij rechtsbijstand hebt ingeschakeld kan je ook met opgeheven hoofd weg. Je bent niet verplicht om een advocaat arbeidsrecht in te schakelen, maar, en ik spreek uit ervaring, dit soort zaken kan je simpelweg niet alleen oplossen. Nu voelt het niet zo, maar je bent straks trots op jezelf dat je een jurist hebt ingeschakeld.
Alle reacties Link kopieren
,
Alle reacties Link kopieren
Jij zegt 't... ik denk 't...

Zoals eerder aangegeven ben ik begin 2008 een kleine 3 maanden uit de running geweest om persoonlijke redenen (ex, kinderen, BJZ, rechtzaak, 't hele getrubbel). Zag op gegeven moment door de bomen het spreekwoordelijke bos niet meer en toen heeft mijn baas mij via de arbo een case-manager toegewezen die e.e.a. voor mij geregeld heeft. Is heel prima gegaan, eind van het jaar alle ellende afgerond, maar ik heb mijn werkzaamheden prima verricht.



Zo werd ook medegedeeld in het functioneringsgesprek van afgelopen januari: m'n functioneren was prima, maar m'n inzetbaarheid (ik werk 26 uur ivm kinderen) door beperkte uren en ziekte was een minpunt. Zou een verslag van dit functioneringsgesprek hebben, maar nooit gehad. Op zich niets raars, dat loopt (uh, liep) altijd zo bij "ons"... Ik dacht dat de goeie man veel aan z'n hoofd had en ach, dat komt wel...



Ook ik denk inmiddels ja, dat er meer achter zit, vanuit een nieuwere collega (ook sales) die een tijdelijk contract heeft en zich "erin wringt"... Het is een gevoel, niet meer dan dat, maar door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen... phoe...



Het feit, dat ik zo van slag ben door mijn totaal onverwachte ontslag (dom van mij? misschien...), staat niet op zichzelf: ik ben overstèlpt door reacties van collega's èn klanten... heel hartverwarmend allemaal!



Maarja... feit blijft da'k thuis zit...
Alle reacties Link kopieren
toeval bestaat niet!!

ik zou dus ALSNOG schriftelijk verzoeken, om het verslag van het laatste functioneringsgesprek toe te komen.

kan nl van belang worden,komende tijd.

ik zou ook de juiste versie alsnog doormailen met het verzoek jou eerdere versie te verwijderen,omdat het een concept betrof.

een paar woordjes verkeerd geplaatst of uitgedrukt, kunnen hele grote gevolgen hebben in juridische zin.

ook de JUISTE brief aangetekend versturen,email is wel rechtsgeldig,maar niet super-safe.veel suc6 met de afhanedling.

ik ben zelf in het verleden ook afgedankt en gedumpt door mijn werkgever,weet hoe het voelt.

en ik weet ook heel goed wat de financieele gevolgen kunnen zijn hiervan!!
Alle reacties Link kopieren
De arbeidsovereenkomst kan door werkgever pas ontbonden na toestemming van de rechter of het CWI. Een andere mogelijkheid is dat werkgever en werknemer samen beëindiging overeenkomen.



In de situatie die je schetst is geen sprake van toestemming of instemming. Derhalve kan de arbeidsovereenkomst op dit moment niet ontbonden worden.



Uit je berichten wordt niet duidelijk wat de inhoud is van het e-mailbericht dat je hebt verzonden. Essentieel zou moeten zijn dat jij je beschikbaar houdt voor werk en je verzet tegen ontslag. De bal ligt daarmee weer bij werkgever.



In het algemeen kun je ontslag bijna nooit voorkomen. Wel kun je zorgen dat je er zo goed mogelijk uitspringt. Je laten adviseren door een advocaat is daarbij noodzakelijk.
Alle reacties Link kopieren
Jeetje zeg, wat erg!

Heb niet zoveel verstand van het juridische, maar zou er zelf wel hulp bij halen inderdaad.



Heel veel succes en sterkte!
Alle reacties Link kopieren
In de mail heb ik bevestiging gevraagd van de mondelinge toezeggingen/afspraken:

dat ik met behoud van loon tot maandag met bijzonder verlof thuis ben, dat ik me uitdrukkelijk beschikbaar houd voor werkzaamheden en nog wat futiliteiten... om aan te geven hoe geschrokken ik ben van het ontslaggesprek en de manier waarop.



Heb er inderdaad een jurist over laten kijken, maarja.... zoiets duurt even...



Wat me opvalt, is dat alle emoties en heftigheid zo van minuut tot minuut verandert: Dan ben ik pis- en piswoest en vervolgens in tranen omdat ik die lieve collegae niet meer zie (vanuit m'n dakkapel kijk ik op m'n werk... errug dicht bij).

Ook mijn hele sociale leven hangt met m'n werk samen. Ik heb een functie waarin ik veel contact met klanten heb en ieder kent me als dat meiske van XXX (word deze maand 40... ach gossie). Bedrijven zijn al 20 jaar klant (klinkt ook maf, maar goed) en ik heb hun huwelijken, hun babies (hun scheidingen...), alles meegemaakt...



En dan nu ineens er niet meer zijn... verdomme, daar valt weer een kwartje (traantje...).



Afijn, vind het erg prettig hier rond te waren en Wulies (had al begrepen dat jij een expert bent) en alle andere alvast hartelijk dank voor de steun: Ik zal de komende tijd hier nog wel even hangen (heb nou héél véél tijd ineens...).
Alle reacties Link kopieren
Het lijkt me realistisch te veronderstellen dat werkgever zal streven naar het in onderling overleg beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Dan is het wijs om verstand en gevoel zoveel mogelijk te scheiden. Het risico bestaat dat je uit emotionele overwegingen besluiten neemt waarvan je de consequenties niet overziet. Een jurist kan je adviseren bij de zakelijke kant; een loopbaancoach kan van pas komen bij het verwerken van de emotionele kant. Over het vergoeden van de de kosten die dat met zich meebrengt zou je tzt in het kader van een beëindigingsovereenkomst met werkgever kunnen onderhandelen.
Alle reacties Link kopieren
quote:lindy schreef op 17 maart 2009 @ 19:06:

Op de een of andere manier heb ik het idee dat het hier toch meer om een sluimerende arbeidsconflict/arbeidsverhouding gaat, dan dat je bent weg bezuinigd. Correct me if i'm wrong.Dat gevoel kreeg ik ook. Het begint steeds meer op mijn ervaring te lijken. @ TO: schakel een advocaat in.
Alle reacties Link kopieren
Voorwaarts, ik lees met interesse mee en wens je sterkte/succes.

Lindy, heeft hier ook gepost, weet dat ik in vergelijkbare situatie zit. Kan er helaas, door specifiekheid functie, geen topic over openen. Maar volg wel de tips op de verschillende topics en ben per dag verbaasder over hoe sommige werkgevers met werknemers omgaan.....

Bij mij gaat het om iets minder arbeidsjaren (ruim 18) maar wel ook out of the blue 'adieu'....
Alle reacties Link kopieren
Meen je nou echt dat je zo verbaast bent Thee? Het gebeurt dagelijks hoor, als ze van af willen dan is alles geoorloofd.
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
Alle reacties Link kopieren
ik vond op ergens een mooie uitspraak, terwijl ik zelf het een en ander aan het uitzoeken was over ontslag krijgen,



Wie wil, zoekt een oplossing, wie niet wil, zoekt een reden.



Ik wens je heel veel sterkte en probeer je gevoelens een plaats te geven. Probeer afstand te nemen, ga iets doen, en probeer bij de juiste mensen informatie te verschaffen over hoe je dit het beste voor jezelf kan afhandelen. Probeer de vraag over het waarom niet langer meer vast te houden.



Veel sterkte,
Alle reacties Link kopieren
Goedemorgen...



Een bijzondere dag die raar begint: Wat ga ik doen?

Eerste een (grote) kop koffie, even journaal kijken, een wasje draaien... en dan, ja dan toch maar m'n mail openen: tenslotte gister eind van de middag dé mail verzonden met leesbevestiging (zoals de jurist aangaf)...



Tijdens het opstarten van de computer bonkt m'n hart in m'n keel (wat duurt dat làng!) en als ik dan m'n mail open...: Niks!



Voel hier spontaan een muisarm opkomen... grrrr...



Afwachten maar weer..



Iemand trouwens énig idee, wanneer ik de "spullen" kan verwachten? Afgelopen donderdag werd verteld dat er ontslag was aangevraagd, dat we niets hoefden te ondernemen en dat de "spullen" vanzelf thuis zouden komen... Het klepperen van de brievenbus doet me momenteel spontaan in angstzweet uitbarsten!



Nog maar een kop koffie dan...
Alle reacties Link kopieren
quote:traincha2 schreef op 17 maart 2009 @ 18:15:

[...]





Maar doordat jij rechtsbijstand hebt ingeschakeld kan je ook met opgeheven hoofd weg. Je bent niet verplicht om een advocaat arbeidsrecht in te schakelen, maar, en ik spreek uit ervaring, dit soort zaken kan je simpelweg niet alleen oplossen. Nu voelt het niet zo, maar je bent straks trots op jezelf dat je een jurist hebt ingeschakeld.



Even een vraagje hierover: rechtsbijstand en een advocaat arbeidsrecht is toch 'tzelfde? Ik ben nu via m'n rechtsbijstand verzekering doorverwezen naar een advocatenkantoor hier in de buurt. De website wijst uit, dat de betreffende advocaat als aandachtsgebied o.a. arbeidsrecht heeft.



Of zit ik er nou zo gruwelijk langs?
Alle reacties Link kopieren
quote:HoiPippiLangkous schreef op 18 maart 2009 @ 07:41:

Meen je nou echt dat je zo verbaast bent Thee? Het gebeurt dagelijks hoor, als ze van af willen dan is alles geoorloofd.



Ja, denk ik ook. Het maakt niks meer uit of je nu wel of geen vast contract hebt. Als ze van je af willen vinden ze altijd wel een manier. Kijk alleen maar naar het forum. Hoeveel topics over ontslag zijn er nu wel niet geopend.



@ TO: mij is verteld dat rechtsbijstand niet hetzelfde is als een advocaat arbeidsrecht. Jij hebt het geluk dat je doorverwezen bent naar een advocatenkantoor, maar als ik voor rechtsbijstand gekozen zou hebben, dan zou ik een jurist toegewezen krijgen. Iemand die dus wel rechten heeft gestudeerd, maar misschien niet eens gespecialiseerd was in arbeidsrecht. Ik wilde per se een advocaat hebben die gespecialiseerd was in arbeidsrecht dus ik heb uiteindelijk niet gekozen voor rechtsbijstand. Net wat Wuiles zegt: je kunt bij de onderhandelingen bedingen dat de werkgever een bedrag betaalt voor rechtsbijstand (is bij mij ook gebeurd). De advocaat is uiteindelijk door mijn werkgever betaald.
Alle reacties Link kopieren
quote:voorwaarts schreef op 18 maart 2009 @ 09:01:

[...]





Even een vraagje hierover: rechtsbijstand en een advocaat arbeidsrecht is toch 'tzelfde? Ik ben nu via m'n rechtsbijstand verzekering doorverwezen naar een advocatenkantoor hier in de buurt. De website wijst uit, dat de betreffende advocaat als aandachtsgebied o.a. arbeidsrecht heeft.



Of zit ik er nou zo gruwelijk langs?Als hij/zij daar onder meer in gespecialiseerd is, dan is het toch goed?
Ook geheel eens met Lad, als het er op aan komt is er altijd maar een van de twee partijen 'loyaal'.... en dat is nooit de werkgever. Werknemers zijn altijd een stuk 'loyaler' dan de werkgever. Zo werkt het nu eenmaal. Ben ook nog steeds dolblij dat ik zzp'er ben geworden. In elke opdracht waar ik kom zie ik het gewoon weer gebeuren.
Alle reacties Link kopieren
Ben ook bekend met het ZZP-fenomeen en (tussen al die gierende gedachten in m'n hoofd) ontspon zich al een ZZP-structuur: Begin'k toch gewoon voor mezelf!



Ik werk in een specifieke branche, heb een behoorlijk netwerk ontwikkeld de afgelopen jaren, maar een diploma heb ik niet (VWO en een secretaresse opleiding... da was 't). Wel heb ik inmiddels erg veel kennis van en affiniteit met de bewuste branche.



En daarom begrijp ik werkelijk niet, dat mijn werkgever me er zo lomp uitknikkerd heeft: hij had me beter te vriend kunnen houden, toch?



Iemand (en sorry als ik jullie als vraagbak gebruik) bekend de spelregels hieromtrent? Concurrentiebeding?
Alle reacties Link kopieren
Voorwaarts, als het allemaal goed is, worden over zaken als concurrentie- en relatiebeding afspraken gemaakt in je contract. In een goede beeindigingsovereenkomst wordt daar vervolgens expliciet aan gerefereerd. Je advocaat (joepie, je hebt er 1!) kan je daar in jouw geval alles over vertellen, de aanpak kan per functie en branche nl verschillen.



Verder vind ik het vreemd dat de ontslagaanvraag via CWI blijkbaar nog loopt, als ik je zo lees. Zonder toestemming had er niet eens ontslag al mogen worden aangezegd. Vreemde toestand. Ik denk dat wij op basis van wat we wel en niet weten, geen uitspraken kunnen doen, en dat jij omwille van herkenbaarheid dit echt beter met je advocaat kunt opnemen dan met ons.

Ik wens je echt heel veel succes.



Over al dan niet cynische en loyale werkgevers: het blijft een zakelijke overeenkomst. Ik wens ook zakelijk (en daarmee bedoel ik DUS met respect) behandeld te worden in geval van beeindiging maar dat wil niet zeggen dat ik tijdens mijn werkzaamheden niet loyaal kan zijn aan mijn werkgever. Zeker niet als deze zich ook loyaal aan mij betoond heeft. Ik wil maar zeggen: er zit meer nuance aan dan het zwart-witte wel/niet loyaal.
Alle reacties Link kopieren
Wellicht ben ik te hectisch geweest: Mij is meegedeeld dat er ontslag is aangevraagd bij het CWI. De spullen hiervan zouden thuis komen...
Alle reacties Link kopieren
Bij een ontslagaanvraag bij CWI zal het CWI jou eerst ook nog horen, en heb jij inzage in de stukken nodig. Er is dus sprake van een voornemen, niet van een voldongen feit. Je werkgever had dus nog geen ontslag aan mogen zeggen, maar kan je natuurlijk wel op de hoogte stellen. Een en ander is alleen nog lang niet in kannen en kruiken, dus hou daar rekening mee. Kan best zijn dat de vergunning niet wordt verleend, en je baas de gang naar de kantonrechter zal moeten maken (en niet in zijn voordeel vaak, dan).
Alle reacties Link kopieren
Als aanvulling op Tia Dalma: Eerst moet een ontslagvergunning door het CWI (heet nu UWV WERKbedrijf) verleend zijn. Daarna kan pas (tegen het eind van de maand meestal, afhankelijk van de CAO) het ontslag aangezegd worden, waarbij de opzegtermijn in acht genomen moet worden. Deze mag met één maand bekort worden, als het ontslag via het CWI is gelopen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven