Werk & Studie alle pijlers

Bruut ontslagen na 20 jaar...

17-03-2009 12:02 104 berichten
Alle reacties Link kopieren
Reeds 20 jaar bij mijn (eerste) werkgever.

Afgelopen 2 jaar privé moeilijke periode gehad en daarin bijzonder goed opgevangen door baas en vrouw. Veel persoonlijk contact.



Nu, in het bijzijn van 2 andere medewerkers (die pas kort werkten en vooralsnog geen "persoonlijke" binding met werkgever hadden) in 10 minuten tijd buiten gebonjourd: bedrijfs-economische redenen.



Dit alles is wel te begrijpen (zag de maatregelen wel aankomen, maar juist Ik-zei-de-gek?!?!), maar de manier waaròp doet me perplex staan!

Uiteraard teken ik verweer aan, maar vooralsnog: Kan ik ergens iets "doen" met de manier van ontslag geven?



Had na 20 jaar graag in een (weliswaar kort maar) persoonlijk gesprekje afgeserveerd geworden...
Alle reacties Link kopieren
Zojuist advocaat kort telefonisch gesproken omtrent personeelsdossier. Hij acht de kans erg klein, dat ik het krijg vòòr de datum dat ik mijn verweerschrift bij het UWV moet hebben. Hij verwacht, dat ze "dwars gaan liggen"...



Op mijn vraag of hij dan niet een brief met het verzoek kon sturen, kwam het antwoord, dat we dat morgen maar eens rustig moesten bespreken (ik heb een afspraak met hem om 15.00 uur)...

Rustig, rustig?! Ik zit hier te stuiteren van GRRRRRRRRRRRR (komt rook uit oren)!!
Alle reacties Link kopieren
Dat snap ik, maar probeer je hoofd erbij te houden. Luister naar je advocaat en laat het aan hem over. Bespreek ook niets meer met je werkgever maar laat het contact tussen je werkgever en de advocaat lopen. Ga vanaf nu niks meer zelf doen.
Alle reacties Link kopieren
Nieuwsflits:



Zojuist mail ontvangen van werkgever:

"Op je verzoek per e-mail een kopie van je complete personeelsdossier te mogen ontvangen gaan wij niet in. Wel zijn we bereid om op xxxxx om xx.xx uur inzicht te geven in jouw dossier met de mogelijkheid daaruit relevante zaken te kopieren."



Word op slag misselijk, als ik een mailtje ontvang (ping!) of de telefoon gaat... Wat een ellende, wat een gedoe (sprak zij vol zelfmedelijde... ik weet 't)...
Alle reacties Link kopieren
ff navragen en laten regelen door je advocaat,maar dacht toch echt dat je WEL recht hebt een kopie van JOU dossier.

veel sterkte.......dit is echt een vreselijke situatie.maar het biedt straks ook weer nieuwe mogelijkheden voor je.er komt wel weer iets op je pad.

positief blijven,hoe moeilijk het nu ook is!!!!
Alle reacties Link kopieren
quote:voorwaarts schreef op 23 maart 2009 @ 09:33:

Help!



En hier weer een dringende vraag (Wuiles??):

Ik kom zojuist van het gesprek met mijn baas en ben op non-actief gesteld (vrijstelling van werkzaamheden dus!) omdat ik mijn ontslag aanvecht. Een kopie van mijn complete personeelsdossier zoals ik hem per mail had gevraagd, krijg ik niet: dat heeft volgens hem geen toegevoegde waarde...



Kan ik dit via de advocaat afdwingen??? Ik ben inmiddels wel héél erg benieuwd wat er inmiddels voor informatie omtrent mijn persoon vergaard is...



Vooropgesteld: het is onmogelijk om gedetailleerd advies te geven op basis van de beperkte informatie die je hier hebt gedeeld. Dat gezegd hebbende is het de vraag of het noodzakelijk is dat je in dit stadium kunt beschikken over het complete dossier. Ik zou me daar nu niet zo druk over maken. Kern van de zaak is dat werkgever straks moet aantonen dat ontslag gerechtvaardigd is. In je verweer kun jij vervolgens aangeven waar de redenatie van werkgever volgens jou mank gaat. Om dat te kunnen doen zul je eerst moeten weten welk standpunt werkgever precies inneemt. Als ik het goed begrepen heb ben je daarover nog niet in kennis gesteld. Daaruit vloeit voort dat je nu niet veel meer kunt doen dan aangeven dat je je beschikbaar houdt voor werk. Bespreek daarnaast met je advocaat welke stukken uit het personeelsdossier handig zijn om te hebben en maak daar tzt kopieën van.



Als UWV Werkbedrijf de ontslagvergunning, ondanks jouw verweer, zou afgeven dan kun jij vervolgens naar de rechter met het verzoek jou wegens kennelijk onredelijk ontslag een vergoeding toe te kennen. UWV Werkbedrijf beslist namelijk niet over een eventuele ontslagvergoeding. Overigens had ik desgevraagd jouw werkgever geadviseerd om via de rechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen. Dan zou werkgever maar één procedure hoeven te doorlopen en nu wellicht twee.
Alle reacties Link kopieren
Goedemiddag,



Volgens de ontslagaanvraag word ik ontslagen omdat ik een unieke functie heb, waardoor het afspiegelingsbeginsel niet van toepassing zou zijn.



Ik steiger van die unieke functie: Ben 20 jaar geleden begonnen als telefoniste/receptioniste en heb in de loop der jaren een soort van eigen sales-functie gecreëerd. Dat er nu mensen met een tijdelijk contract (22 jaar, laatste verlenging contract gehad) onder de noemer van "office manager" wèl mogen blijven, kan ik niet geloven!



Trouwens, nog een vraagje: In de ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen, wordt vermeld dat er van een aantal personen met een tijdelijk contract, het contract niet verlengd zal worden (eentje daarvan is in maart nog verlengd met een half jaar). Kan/mag ik er dan vanuit gaan, dat de overige tijdelijke contracten wèl verlengd zullen worden? Dat zou voor mij een goed argument kunnen zijn...
quote:Elmervrouw schreef op 19 maart 2009 @ 17:57:

[...]



Heel fijn dat ik deze post nu tegenkom, ik heb hier namelijk ervaring mee en het klopt helemaal wat je zegt.

Is er iets aan de hand met je, dan kun je het wel vergeten. Business is business en gaat voor menselijkheid.



Exact.



Dat betekent overigens niet dat ik een cynicus ben die zijn salaris komt ophalen en verder voor alles zijn neus ophaalt. Helemaal niet. Ik vind het concept 'werk' belangrijk genoeg om iets te zoeken dat ik leuk vind, en als ik iets gevonden heb dat ik leuk vind, heb ik ook de ambitie om er goed in te zijn, en steek ik er graag energie in. Ik ben enthousiast over mijn werk, ik werk hard en vind dat ook leuk. Helemaal niks mis mee.



Maar inderdaad: als het erop aan komt, knallen ze je met je twintig jaar loyaliteit domweg de straat op. Dan lopen er vast en zeker een paar collega's en managers die het daar niet mee eens zijn, en het vreselijk voor je vinden, maar het gebeurt wel - en niemand die daar écht zijn nek voor uitsteekt of zijn eigen lot aan verbindt. Daar moet je je gewoon geen enkele illusie over maken; dat zijn bedrijfspolitieke processen.



Wat dat betreft zie ik het als een zakelijke overeenkomst: ik doe werk, het bedrijf betaalt me daar geld voor. Punt. Het bedrijf kan mij nooit teleurstellen, want ik verwacht er niks van. Makkelijk zat.



Ik sta bekend als een hele collegiale jongen en ik ben heel graag bereid om iets voor collega's te doen, iets van ze over te nemen. Als een collega een rottige thuissituatie heeft, of een ziek kind, of wat dan ook, dan zeg ik: joh, smeer 'm maar, ik zorg wel dat het goed komt. Dat is een gebaar richting een mens, op wie je gesteld bent, als collega.



Maar gebaren naar Het Bedrijf ga ik niet maken. Ik ga bijvoorbeeld niet structureel voor niks zitten overwerken, omdat die bedrijfscultuur nu eenmaal bestaat. Dikke lul. Ik ben een goeie kracht, ik hebt talenten, en wat ik doe is niet gratis. Een fatsoenlijk bedrijf betaalt overuren gewoon uit, zonder dat er überhaupt over geluld hoeft te worden.



Op dit soort punten heb ik geen 'hart voor het bedrijf', nee. Een bedrijf is een geregistreerde handelsnaam met een bankrekening. Verder niks. Je kunt hooguit iets voelen voor bepaalde mensen waar je mee werkt - en voor hun je nek uit steken.
Alle reacties Link kopieren
quote:Lad schreef op 24 maart 2009 @ 12:48:

[...]





Exact.



Dat betekent overigens niet dat ik een cynicus ben die zijn salaris komt ophalen en verder voor alles zijn neus ophaalt. Helemaal niet. Ik vind het concept 'werk' belangrijk genoeg om iets te zoeken dat ik leuk vind, en als ik iets gevonden heb dat ik leuk vind, heb ik ook de ambitie om er goed in te zijn. Ik ben enthousiast over mijn werk, ik werk hard en vind dat ook leuk. Helemaal niks mis mee.



Maar inderdaad: als het erop aan komt, knallen ze je met je twintig jaar loyaliteit domweg de straat op. Dan lopen er vast en zeker een paar collega's en managers die het daar niet mee eens zijn, en het vreselijk voor je vinden, maar het gebeurt wel - en niemand die daar écht zijn nek voor uitsteekt of zijn eigen lot aan verbindt. Daar moet je je gewoon geen enkele illusie over maken.



Wat dat betreft zie ik het als een zakelijke overeenkomst: ik doe werk, het bedrijf betaalt me daar geld voor.



Ik sta bekend als een hele collegiale jongen en ik ben heel graag bereid om iets voor collega's te doen, iets van ze over te nemen. Als een collega een rottige thuissituatie heeft, of een ziek kind, of wat dan ook, dan zeg ik: joh, smeer 'm maar, ik zorg wel dat het goed komt. Dat is een gebaar richting een mens.



Maar gebaren naar Het Bedrijf ga ik niet maken. Ik ga bijvoorbeeld niet structureel voor niks zitten overwerken, omdat die bedrijfscultuur nu eenmaal bestaat. Dikke lul. Ik ben een goeie kracht, en wat ik doe is niet gratis. Een fatsoenlijk bedrijf betaalt overuren gewoon uit.



Op dit soort punten heb ik geen 'hart voor het bedrijf', nee. Een bedrijf is een geregistreerde handelsnaam met een bankrekening. Verder niks. Je kunt hooguit iets voelen voor bepaalde mensen waar je mee werkt - en voor hun je nek uit steken.



Nou, dat vind ik dan een heel groot stuk genunaceerder dan je eerste post hierover. En hier kan ik me dan wél in vinden.

Ook ik ben wel goed maar niet gek hoor, ook niet naar mijn bedrijf toe.
Alle reacties Link kopieren
Zojuist ongeveer m'n hele personeelsdossier laten kopiëren... Alle functioneringsgesprekken en yes! een arbeidsovereenkomst uit het jaar "blok"...



Kreeg nog wel even een steek onder water: De dag van m'n ontslag(aanvraagmededeling), had ik 's ochtends nog 2 snipperdagen opgevraagd voor deze week. Er werd me vandaag wel duidelijk gemaakt, dat die nu in minder op m'n uren gebracht werden... terwijl ik vrijstelling van werkzaamheden met behoud van salaris heb v.a. 12 maart tot mei... schriftelijk op papier!



Wordt dit de toon? Werkgever nam een vijandige houding aan vandaag en vroeg zich hardop af, wat ik wilde bereiken met inzage in m'n dossier... wijzelijk niet op ingegaan... tssss!
Alle reacties Link kopieren
quote:Lad schreef op 17 maart 2009 @ 14:06:

Ik werk al bijna elf jaar voor hetzelfde bedrijf, maar ik geloof niet in loyaliteit aan welk bedrijf dan ook. Wel in loyaliteit aan bepaalde mensen, maar ga nóóit in de wij-vorm over je bedrijf praten (het bedrijf = derde persoon).



Een baan is een zakelijke overeenkomst: jij doet werk voor het bedrijf, het bedrijf betaalt jou daar een vergoeding voor. Als het er op aan komt, schieten ze je namelijk af als een zieke straathond (om "bedrijfseconomische redenen").



Nooit 'hart voor de zaak' hebben. Als het erop aan komt, heeft de zaak ook geen hart voor jou, en op die regel ken ik geen uitzonderingen. Het is een zakelijke overeenkomst. Niet meer, niet minder.



Hier ben ik het helemaal mee eens, hoe cynisch Lad ook mag klinken. Ik heb nl. exact hetzelfde meegemaakt 6 jaar geleden.

Werk is werk, niets meer en niets minder.
Laat het los, heb vertrouwen, het komt goed.....
Alle reacties Link kopieren
quote:voorwaarts schreef op 25 maart 2009 @ 13:26:

Zojuist ongeveer m'n hele personeelsdossier laten kopiëren... Alle functioneringsgesprekken en yes! een arbeidsovereenkomst uit het jaar "blok"...



Kreeg nog wel even een steek onder water: De dag van m'n ontslag(aanvraagmededeling), had ik 's ochtends nog 2 snipperdagen opgevraagd voor deze week. Er werd me vandaag wel duidelijk gemaakt, dat die nu in minder op m'n uren gebracht werden... terwijl ik vrijstelling van werkzaamheden met behoud van salaris heb v.a. 12 maart tot mei... schriftelijk op papier!



Wordt dit de toon? Werkgever nam een vijandige houding aan vandaag en vroeg zich hardop af, wat ik wilde bereiken met inzage in m'n dossier... wijzelijk niet op ingegaan... tssss!Heel goed. Het is zaak dat je nu niet je emoties laat zien en zo zakelijk mogelijk blijft. Hou het contact zo beperkt mogelijk en laat alles via je advocaat verlopen.
Alle reacties Link kopieren
Vanmorgen bij advocaat geweest... mèt vriendin ter ondersteuning... Vanmiddag een dijk van een verweerschrift via de mail! Goh, werd er stilletjes van... Het staat zò mooi op papier, dat àls die ontslagvergunning alsnog verleend wordt (waar de advocaat wèl van uit gaat), ik in ieder geval me tot op het bot geweerd heb! En da's ook weer wat, niet?
Alle reacties Link kopieren
Dat is zeker wat. Een advocaat vertegenwoordigt niet voor niks jouw belangen. Zie het ook als een stuk genoegdoening voor jezelf. Door het inschakelen van een advocaat heb jij een signaal naar je werkgever afgegeven dat je zijn gedrag niet hoeft te pikken.
Alle reacties Link kopieren
Even met spoed de hulp inroepen van de experts.



Vriend gesommeerd weer aan het werk te gaan per heden. Dit na een periode van 3 weken op non actief. Afgelopen donderdag te horen gekregen. Wel teruggezet in functie en overeenkomstige salarisverlaging. Niet mee akkoord natuurlijk.

Vriend is wel weer aan het werk gegaan vandaag. Nu wil hij zijn resterende vakantiedagen opnemen, omdat hij nog tijd voor zichzelf nodig heeft. Hij wil zich niet ziek melden, omdat er een nieuwe ontwikkeling heeft voorgedaan. Hij kan heel snel starten als ZZP-er, maar dat kan natuurlijk niet als hij ziek is.
Alle reacties Link kopieren
Mss een stomme vraag, maar wat is een ZZP-er?
Alle reacties Link kopieren
Zelfstandige Zonder Personeel
Alle reacties Link kopieren
quote:kaar schreef op 30 maart 2009 @ 10:53:

Hij kan heel snel starten als ZZP-er, maar dat kan natuurlijk niet als hij ziek is.



Als aanvulling op Tia Dalma

Even snel ZZP'er worden betekent dat je even snel ondernemer wordt. Dat lijkt mij wat te snel gaan. Voel je je ondernemer, wil je ondernemersrisico lopen. Welke tarieven hanteer je. Hoe ga je de boekhouding inrichten (zelf of uitbesteden, enz). Kortom een heleboel vragen, die je moet beantwoorden, voordat je ondernemer wordt.

De laatste zijn heel veel werknemers, soms op advies van hun basis, even snel ZZP'er geworden. Nu het wat minder gaat, worden eerst de ZZP' ers eruit gedaan en daarna de eigen werknemers. Maar de ZZP'er zit zonder werk en heeft geen WW aanspraken. Even niet aan gedacht.

Dus ondernemer kan mooi zijn, maar doe het niet zomaar eventjes.
Alle reacties Link kopieren
Nou het is niet zomaar eventjes. Hij zit al 17 jaar in het vak en een opdrachtgever wil hem een gegarandeerd contract geven voor 5 dagen per week. Daarbij heeft hij door zíjn ervaring ontzettend veel contacten opgebouwd en wat hij nu in loondienst doet kan hij net zo goed zelf doen. Speelt al heel lang met deze gedachte en e.e.a. komt nu in een stroomversnelling. Boekhouding wordt uitbesteed, alleen het maken van de facturen doen we zelf. Maar ik ben directiesecretaresse, dus ik denk dat dat me wel goed af gaat.

Het gaat mij alleen om de vraag of hij z'n vakantiedagen op kan nemen en ondertussen kan gaan werken als zelfstandige.
Alle reacties Link kopieren
Als hij als ZZP'er gaat werken op 5 dagen per week voor één opdrachtgever, dan kan de belastingdienst dat als een verkapt dienstverband (loondienst) zien en daarom premies sociale verzekeringen gaan innen. Of de opdrachtgever krijgt deze rekening, of de ZZP'er krijgt de rekening.

Dat je in het begin niet meerdere opdracthgevers hebt, geeft niet, maar uiteindelijk moet hij voor meerdere opsdrachtgevers aan het werk zijn.



Dat hij zijn vak verstaat, daar twijfel ik niet aan hoor. Maar er zit verschil tussen ondernemer zijn en je vak verstaan.



Het wel/niet kunnen opnemen van vakantiedagen en voor jezelf beginnen is iets tussen de werkgever en de werknemer. Meestal worden ze uitbetaald.
Alle reacties Link kopieren
Weet ik allemaal en we gaan niet over 1 nacht ijs. Wees maar gerust, hij komt uit een familie van ondernemers. Hij komt ook wel aan 3 opdrachtgevers per jaar en de VAR verklaring heb ik al gedownload. Ook ga ik naar een cursus belastingen voor ondernemers bij de KvK. Ik wil hier niet uitweiden om welke branche het gaat, maar het is vrij makkelijk om voor jezelf te beginnen.



Dat je je vakantiedagen in overleg moet opnemen weet ik ook, maar het gaat even om het feit of je dan kan starten als zzp-er. En of dit het arbeidsconflict niet in de weg staat. Wettelijk gezien dan.
Alle reacties Link kopieren
Dit i.v.m. de verzekering (aansprakelijkheid). Is de werkgever aansprakelijk als er iets gebeurt tijdens het uitvoeren van je werk als zzp-er?
Alle reacties Link kopieren
quote:kaar schreef op 30 maart 2009 @ 20:00:

Dit i.v.m. de verzekering (aansprakelijkheid). Is de werkgever aansprakelijk als er iets gebeurt tijdens het uitvoeren van je werk als zzp-er?De ZZP-er is zijn eigen werkgever en dient zichzelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en wettelijke aansprakelijkheid/beroepsaansprakelijkheid
Alle reacties Link kopieren
quote:kaar schreef op 30 maart 2009 @ 14:41:

Nou het is niet zomaar eventjes. Hij zit al 17 jaar in het vak en een opdrachtgever wil hem een gegarandeerd contract geven voor 5 dagen per week. Daarbij heeft hij door zíjn ervaring ontzettend veel contacten opgebouwd en wat hij nu in loondienst doet kan hij net zo goed zelf doen. Speelt al heel lang met deze gedachte en e.e.a. komt nu in een stroomversnelling. Boekhouding wordt uitbesteed, alleen het maken van de facturen doen we zelf. Maar ik ben directiesecretaresse, dus ik denk dat dat me wel goed af gaat.

Het gaat mij alleen om de vraag of hij z'n vakantiedagen op kan nemen en ondertussen kan gaan werken als zelfstandige.Het lijkt me verstandig om voorafgaand aan het ZZP-avontuur te onderzoeken of je partner gebonden is aan een relatie- danwel concurrentiebeding.
Alle reacties Link kopieren
Nou, het verweerschrift is verzonden, die druk is van de ketel... Bovendien, wie gaat er nu met dìt weer werken? (juist ja, cynisch grapje).



Maar goed, toch nog een vraagje: Straks krijg ik 2 maanden 75% van mijn laatst verdiende loon. Nou is het zo, dat ik nog een 150 uur open heb staan aan overwerkuren die nooit zijn uitbetaald. Hoe kan ik dat voor mij het gunstigst aanpakken? Het zal wellicht geen haalbare kaart zijn, om die uren juist die laatste maand uit te laten betalen om zodoende op een hogere WW te komen?



Voor de rechtvaardigen onder ons: Ik werk slechts parttime i.v.m. schoolgaande kinderen en ben alleenstaand. Met een WW-uitkering ga ik het zéker niet redden...
Alle reacties Link kopieren
quote:voorwaarts schreef op 02 april 2009 @ 13:46:

Nou, het verweerschrift is verzonden, die druk is van de ketel... Bovendien, wie gaat er nu met dìt weer werken? (juist ja, cynisch grapje).



Maar goed, toch nog een vraagje: Straks krijg ik 2 maanden 75% van mijn laatst verdiende loon. Nou is het zo, dat ik nog een 150 uur open heb staan aan overwerkuren die nooit zijn uitbetaald. Hoe kan ik dat voor mij het gunstigst aanpakken? Het zal wellicht geen haalbare kaart zijn, om die uren juist die laatste maand uit te laten betalen om zodoende op een hogere WW te komen?



Voor de rechtvaardigen onder ons: Ik werk slechts parttime i.v.m. schoolgaande kinderen en ben alleenstaand. Met een WW-uitkering ga ik het zéker niet redden...Het ligt voor de hand om in de beëindigingsovereenkomst afspraken te maken over de verrekening van verlof- en overuren.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven