Werk & Studie alle pijlers

CAO-GGZ kenners/ consulenten Abvakabo hier??

26-11-2008 20:38 32 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,

Normaal gesproken zou ik de vakbond wel bellen, daar ben ik namelijk lid van, maar ik moet dit voor morgen weten en ze zijn 's avonds niet bereiken.



Momenteel zit ik in een hele lastige situatie met mijn werkgever.. Ik heb altijd gewerkt als hulpverlener in de psychiatrie, dit ging niet meer, was opgebrand en me ziek gemeld.Al snel kwam ik tot de beslissing dat ik dit werk echt niet meer wilde en heb open kaart gespeeld met mijn werkgever. De arbo arts heeft me gezien, die heeft me verder niet ziek bevonden, zo voel ik me ook niet. Dus toen waren er 2 opties zei de personeelsadviseur. 1)je gaat tm 31-12 aan het werk op het secretariaat en dan ontbinding met wederzijds goedvinden of 2) wil je dat niet, dan per 1-12 uit dienst met wederzijds goedvinden en dan kun je eventueel direct een uitkering aanvragen. Ik heb voor optie 2 gekozen omdat ik absoluut niet meer daar wil werken,krijg al buikpijn bij de gedachte. Toen ik eens ging kijken op de site van het uwv bleek dat zij rekening houden met een opzegtermijn van 1 a 2 maanden of een ontslagvergoeding van die aard en ik dus helemaal niet direct een uitkering aan kon vragen. Dit heb ik mn werkgever weer terug gegeven en daar zijn ze dus ook wakker geworden. Alles weer terug gedraaid en nu is het voorstel of je gaat er per 01-12 uit en je hebt niets en kan pas over 2 maanden iets aanvragen of je gaat tot 01-02-09 bij ons op het secretariaat werken.

Ik vind dit raar... eerst houden ze me iets voor waar ik uit kiezen kan en dat zijn we dan overeengekomen en nu draaien ze het weer terug.

Ik ben er zoooo klaar mee, wil daar gewoon weg en dan maar per 01-12. met wat nabetalingen (vakantiegeld en 13e maand) Daar zeggen zij weer van... jammer, maar 01-12 ben je dan niet meer in dienst en dus krijg je ook niet je 13e maand. Dit vind ik zooooo gek...

Heb de cao erbij gepakt en daar staat het volgende:



De werknemer die op 1 december van enig jaar in dienst is van de werkgever heeft aanspraak op een uitkering van 4,5 % van zijn jaarsalaris. Onder jaarsalaris wordt verstaan twaalf maal het op 1 december geldende salaris. De uitkering wordt in de maand december aan de werknemer betaald en wordt minimaal berekend over het salaris behorend bij inpassingstabelnummer 12. Voor de werknemer die in het desbetreffende kalenderjaar in deeltijd heeft gewerkt en/of een deel van het kalenderjaar in dienst is geweest en/of onbetaald verlof heeft genoten vindt een berekening naar evenredigheid plaats.



Hoe interpreteer ik die laatste zin? Is dat dan wel op mij van toepassing of is het zoals in de 1e zin? Ik moet dan wel op 01-12 in dienst zijn....



Wie weet raad?



Alvast bedankt!!
Alle reacties Link kopieren
Ik interpreteer de eerste zin als geldend en de rest als aanvullende bepalingen. Dus je móet op 1-12 in dienst zijn en je mag op die datum korter dan een vol jaar hebben gewerkt.
Alle reacties Link kopieren




Mja, zoals je het zegt klinkt dat wel aannemelijk ja...

Ben zelf zo slecht in het interpreteren en snappen van al die bepalingen...



Thanks voor je ontzettend snelle reactie!
Ik sluit mij helemaal bij mamzelle aan. Ga er vanuit dat je in elk geval op 1 december in dienst zult moeten zijn om voor de 13e maand in aanmerking te komen.



Even over de opmerking dat je het raar vindt dat de overeenkomst terug gedraaid wordt. Zij draaien het nu terug omdat de huidige overeenkomst in jouw nadeel is ivm het recht op een uitkering. Ze hadden ook kunnen zeggen "getekend is getekend" en jou verder zelf de problemen op kunnen laten lossen. Ik vind dat dus best heel erg coulant en netjes van je werkgever.



Wat je ook overeenkomt, kom in elk geval dus overeen dat de opzegtermijn die in de CAO staat in acht wordt genomen. Anders heb je inderdaad geen recht op een uitkering (of in elk geval niet direct). Heb je eventueel nog vakantiedagen over waarmee je het tot het einde van de opzegtermijn uit zou kunnen zingen? (Dus: stel dat je opzegtermijn 1 maand is, dat je dan per 1 december niet meer komt werken maar je in die laatste maand nog wel in dienst blijft en je vakantiedagen opneemt?). Misschien is dat een goede oplossing voor zowel jou als je werkgever.



Ik adviseer je overigens om toch de vakbond te vragen om je in dit traject verder te begeleiden. Zij hadden deze hele situatie met dat terugdraaien voor je kunnen voorkomen en zij kunnen ook voorkomen dat er weer nieuwe probemen ontstaan.
Alle reacties Link kopieren
@ Nummerzoveel ...



Ik heb al veel met de organisatie te stellen gehad,dingen die ze niet goed nagekomen zijn en dus ben ik er wel een beetje klaar mee allemaal. Heb een beetje moeite met het positieve in te zien...

Ze draaien het terug en geven me de mogelijkheid om nog 2 maanden te gaan werken, dat ik dat niet wil is mijn keuze, dat snap ik. Maar ik vind het vervelend dat ze me voor hebben gehouden dat ik direct een uitkering aan kon vragen, het was een personeelsadviseur waarmee ik in contact werd gebracht om mij precies uit te leggen wat mn rechten en plichten waren. Ik ben er vanuit gegaan dat hij op de hoogte was en het dus klopte... Een volgende keer zal ik zelf eerst alles zorgvuldig uitzoeken.

Er is nog niets getekend... Vandaag(vanavond) moet ik doorgeven wat mijn keuze wordt, dan mailen ze me morgen de ontbindingsovereenkomst zodat ik hem door kan nemen en dan vrijdag moet ik tekenen. Er valt dus ook niets overeen te komen over die opzegtermijn.... Er zijn ook geen vakantiedagen meer, dus ehm, driewerf ruk
quote:Mariekske27 schreef op 26 november 2008 @ 21:12:

Er is nog niets getekend... Vandaag(vanavond) moet ik doorgeven wat mijn keuze wordt, dan mailen ze me morgen de ontbindingsovereenkomst zodat ik hem door kan nemen en dan vrijdag moet ik tekenen. Er valt dus ook niets overeen te komen over die opzegtermijn.... Er zijn ook geen vakantiedagen meer, dus ehm, driewerf ruk In dát geval zou ik ze laten weten dat je eerst (morgenachtend) contact wilt hebben met de vakbond.
Alle reacties Link kopieren
Ik weet het 100% zeker omdat ik het er toevallig van de week nog met een vertrekkende collega over had: je móet per 1-12 in dienst zijn wil je de eindejaarsuitkering van 4,5% uitgekeerd krijgen. Als dit niet het geval is, dan krijg je er geen cent van!
Alle reacties Link kopieren
Het is gebruikelijk om je al in het voortraject te laten bijstaan door een jurist. Je bent nu dus rijkelijk laat met het inschakelen van een deskundige. Ik adviseer je om jouw werkgever zo spoedig mogelijk schriftelijk te informeren dat je pas een overeenkomst (van welke aard ook) zult aangaan als je voldoende tijd hebt gehad om te overleggen met jouw juridisch adviseur. Je werkgever heeft een zorgplicht en dient zich ervan te vergewissen dat jij je realiseert waarvoor je tekent en dat je alle consequeties kunt overzien en beoordelen. Doet de werkgever dat niet dan loopt hij het risico in een later stadium teruggefloten te worden door de rechter.



Voor de goede orde: het ontbreekt aan informatie om er verder veel zinnigs over te kunnen zeggen. Het belangrijkste nu is om zo snel mogelijk een juridisch adviseur in de arm te nemen die jou wel verder kan helpen.
Ik ben het helemaal eens met Sarah Scott, laat de overeenkomst morgen eerst nalezen door de vakbond voor je vrijdag tekent. Vooral in dit soort situaties kunnen de gevolgen groter zijn dan je zelf wellicht nu overziet.



Ik adviseer je om vanavond het volgende door te geven. Geef aan dat jij je hebt laten adviseren en dat je nog steeds graag met ontslag wilt. Maar, dat jij vanwege jouw WW-rechten graag wilt dat het ontslag dan per 1 januari ingaat. Mochten zij dat echt niet willen, zeg dan dat je akkoord wilt gaan met een ontslag per 2 december, om zodoende je 13e maand veilig te stellen waar je een heel jaar hard voor hebt gewerkt en die jij dan vervolgens kunt gebruiken om die maand zonder WW mee uit te zingen. Willen ze ook daar niet mee instemmen, geef dan aan dat jij jouw vakbondsvertegenwoordiger zult contacten voor advies en dat jij of zij morgen meer van jullie laten horen.



(De meeste bedrijven zijn niet happig op vakbonden, dus best kans dat dit hen net het zetje geeft op basis waarvan zij alsnog zullen instemmen met jouw eerdere voorstel).



Tot slot is het inderdaad jouw keuze. Je kunt ook gewoon gaan werken. Jouw absolute tegenzin om nog te gaan werken, geeft hen een makkelijkere onderhandelingspositie. Als jij niet akkoord gaat, en zij geven aan dat je dan toch moet gaan werken, en jij doet dat niet, dan kunnen ze je ontslaan wegens werkweigering. Gezien de hele situatie (hun bereidheid tot het sluiten van een overeenkomst en hun bereidheid om je langer door te laten werken om je WW veilig te stellen) hebben zij daarin best een sterke zaak. Ik vertel je dat niet om je te ontmoedigen, maar wel zodat je een goed beeld hebt van jouw situatie in dit geval.



Succes!
Ja, wat Wuiles schrijft is ook helemaal waar. Zij kunnen je dus niet dwingen iets te tekenen zonder dat je daarover contact hebt gehad met een deskundige. Ze kunnen je echter wel "dwingen" om toch te gaan werken en er een punt van maken als je het niet doet.
Alle reacties Link kopieren
Ja, daar voel ik me dus redelijk klem gezet.... Zij hebben zichzelf veilig gesteld door mij aan te bieden om tot feb 2009 door te werken op het secretariaat. Doe ik dit niet, zien zij dit als werkweigering heb ik straks mn ontslag > verwijtbaar werkloos en dus geen WW.



Het is allemaal erg snel gegaan... Beging november heb ik me ziek gemeld, daarna vrij snel de knoop doorgehakt om met ontslag te gaan omdat ik het werk echt niet meer wilde doen. Ze waren zo schappelijk om ontbinding met wederzijds goedvinden op te stellen zodat ik aanspraak zou kunnen maken op die WW. Het is dus allemaal in zeer korte tijd gegaan, dit alles is vorige week besproken. Had niet echt het idee dat het mis zou lopen, dus heb amper de tijd gehad om ook maar iemand in te schakelen.

om de boel nog complexer te maken... Omdat ik er vanuit ging dat ik toch per 01-12 uit dienst zou gaan en ik de bui al zag hangen van geldnood, snel een klusje van 1,5 week bij het uitzendbureau aangenomen. DIt duurt volgende week ook nog, dan is dat mijn laatst verdiende loon volgens mij en is dat ook hetgeen ik opgeven moet.... en das niet veel kan ik je vertellen.



Thanks voor de reacties in ieder geval.... maar weet nog steeds niet goed wat ik moet doen. Het is zo kort dag, morgen ben ik dus ook gewoon van 9 tot 5 aan het werk en ik weet gewoon niet waar ik de tijd vandaan moet halen om het te regelen
Alle reacties Link kopieren
quote:Mariekske27 schreef op 26 november 2008 @ 21:57:

Ja, daar voel ik me dus redelijk klem gezet.... Zij hebben zichzelf veilig gesteld door mij aan te bieden om tot feb 2009 door te werken op het secretariaat. Doe ik dit niet, zien zij dit als werkweigering heb ik straks mn ontslag > verwijtbaar werkloos en dus geen WW.



Het is allemaal erg snel gegaan... Beging november heb ik me ziek gemeld, daarna vrij snel de knoop doorgehakt om met ontslag te gaan omdat ik het werk echt niet meer wilde doen. Ze waren zo schappelijk om ontbinding met wederzijds goedvinden op te stellen zodat ik aanspraak zou kunnen maken op die WW. Het is dus allemaal in zeer korte tijd gegaan, dit alles is vorige week besproken. Had niet echt het idee dat het mis zou lopen, dus heb amper de tijd gehad om ook maar iemand in te schakelen.

om de boel nog complexer te maken... Omdat ik er vanuit ging dat ik toch per 01-12 uit dienst zou gaan en ik de bui al zag hangen van geldnood, snel een klusje van 1,5 week bij het uitzendbureau aangenomen. DIt duurt volgende week ook nog, dan is dat mijn laatst verdiende loon volgens mij en is dat ook hetgeen ik opgeven moet.... en das niet veel kan ik je vertellen.



Thanks voor de reacties in ieder geval.... maar weet nog steeds niet goed wat ik moet doen. Het is zo kort dag, morgen ben ik dus ook gewoon van 9 tot 5 aan het werk en ik weet gewoon niet waar ik de tijd vandaan moet halen om het te regelenMoet ik hieruit begrijpen dat je bent ziekgemeld bij je werkgever en ondertussen via een uitzendbureau aan de slag bent?
Alle reacties Link kopieren
Nee, ik sta niet meer ziek gemeld
Alle reacties Link kopieren
Heb je onderzocht of het je toegestaan is om een andere baan te nemen naast je eigen dienstverband? In veel arbeidsovereenkomsten is de bepaling opgenomen dat nevenfuncties niet zijn toegestaan. In jouw specifieke situatie kan ik me voorstellen dat je werkgever hier sowieso bedenkingen tegen heeft. Ook dit aspect zou je zo snel mogelijk met je juridisch adviseur moeten bespreken.
Alle reacties Link kopieren
In mijn arbeidsovereenkomst is daar niets over opgenomen.... Mijn werkgever weet dat ik heel hard op zoek ben naar ander werk en solliciteer. Zij hoopt ook dat ik zsm wat anders heb, voor beide partijen
Alle reacties Link kopieren
quote:Mariekske27 schreef op 26 november 2008 @ 22:23:

In mijn arbeidsovereenkomst is daar niets over opgenomen.... Mijn werkgever weet dat ik heel hard op zoek ben naar ander werk en solliciteer. Zij hoopt ook dat ik zsm wat anders heb, voor beide partijenEen dergelijke bepaling zou ook in de CAO opgenomen kunnen zijn. Het is een bijzondere stap om bij derden aan de slag te gaan terwijl je in een arbeidsconflict gewikkeld bent met je werkgever én al die tijd wordt doorbetaald.
Alle reacties Link kopieren
en daarnaast waren wij eerst overeengekomen dat ik per 01-12 uit dienst zou gaan en tot die tijd vrijgesteld werd van werkzaamheden zodat ik mij volledig kon storten op het vinden van een andere baan
teken niets. Dat in ieder geval niet. Laat eerst iemand die er verstand van heeft naar kijken. En via uitzendbureau werken terwijl je nog bij huidige werkgever in dienst bent plus tegen burn-out aanzit, is helemaal niet verstandig.

En dat tekenen kan anders echt wel een week wachten hoor. Maar doe dus even nog helemaal niets voor je iemand ernaar hebt laten kijken.
@Mariekske: ze waren niet schappelijk. Een werknemer die ontslag neemt is heel wat goedkoper dan een werknemer die met burn-out klachten in de ziektwet zit. Dat is niet schappelijk, dat is zakelijk.



Als je zelf ontslag neemt, krijg je NOOIT ww. Iedere personeelsfunctionaris moet dat weten, anders is het of vuil spel of een sukkel eerste klas die de titel personeelsfunctionaris niet verdient. Naar die WW kun je dus sowieso fluiten. Stel dat dat wel zou kunnen, dan zou bij wijze van spreken half Nederland in de WW zitten. Iedereen die genoeg heeft van zijn werk, kan dan een deal sluiten met zijn werkgever.
Alle reacties Link kopieren
quote:Marahbloem schreef op 26 november 2008 @ 22:34:

@Wuiles: ze waren niet schappelijk. Een werknemer die ontslag neemt is heel wat goedkoper dan een werknemer die met burn-out klachten in de ziektwet zit. Dat is niet schappelijk, dat is zakelijk.



Als je zelf ontslag neemt, krijg je NOOIT ww. Iedere personeelsfunctionaris moet dat weten, anders is het of vuil spel of een sukkel eerste klas die de titel personeelsfunctionaris niet verdient.Gaat dit helemaal goed? Waar heb ik beweerd dat werkgever schappelijk zou zijn?
@Wuiles, ik bedoel Mariekske. Excuus.
Alle reacties Link kopieren
Mn werkgever wilde dus een ontbindindingsovereenkomst opstellen en dat zo formuleren dat het op hun initiatief zou zijn, zodat ik alsnog recht zou hebben op ww. Zou het op mijn inititiatief zijn dan zou ik niets hebben ...
dan zullen ze eerst dat aan moeten vragen bij het CWI. En zo te lezen hebben ze dat niet gedaan. Teken niks, Niet voor je een jurist hebt gesproken, dan maar een week later. Maar nu niets doen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Marahbloem schreef op 26 november 2008 @ 22:40:

@Wuiles, ik bedoel Mariekske. Excuus.



Prima



De vergelijking met iemand die met een burn-out ziekgemeld is vind ik overigens wat ver gezocht. Kern van de zaak is dat TO niet arbeidsongeschikt is. Omdat zij vervolgens weigert haar werk te hervatten heeft de werkgever hier (voor zover we nu weten) wel degelijk een zaak. In die zin stelt werkgever zich vooralsnog redelijk op.
@Marahbloem



Ik heb gezegd dat het schappelijk was en TO heeft bevestigd dat het schappelijk is.



Jij haalt er een burn-out bij, maar daar wordt verder nergens iets over gezegd. TO had zich ziek gemeld en is niet ziek bevonden door de arbo-arts. Dat zij niet ziek is wordt nog eens bevestigd door TO zelf, en al helemaal waar ze schrijft dat ze inmiddels ander werk doet.



TO heeft een baan die ze niet leuk vind en wil er vanaf. Sterker nog, ze wil er geen dag langer meer werken. De werkgever werkt mee aan een oplossing waarbij TO snel weg kan en oo nog haar recht op WW veilig kan stellen. Dat vind ik niet zakelijk maar schappelijk.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven