Werk & Studie alle pijlers

Duits en Frans niveau school

04-11-2024 11:22 306 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat mij opvalt bij mijn eigen kind na 2 jaar Frans en Duits gehad te hebben, dat ze die taal echt niet kan spreken. Ook bij het kijken naar Duitse tv heeft ze geen idee.
Ik kan me van vroeger herinneren dat ik in de 4e boeken moest lezen en ook spreekbeurten in die talen moest doen en maak me er een beetje zorgen om of ze dat niveau ooit gaat halen. Is het niveau gewoon lager dan vroeger of geven scholen gewoon meer aandacht aan Engels of hangt het gewoon van de school of het kind af?
Alle reacties Link kopieren Quote
dreuvel schreef:
05-11-2024 08:43
Dit klinkt als een goede aanpak.

Ik vind best overzichtelijk om eerst de grammatica te leren en daarna pas te spreken, maar ik ben wel met je eens dat bijna niemand op school goed Frans leert spreken. (en waarschijnlijk ook niet geweldig duits, maar daarin heb ik maar 2 jaar les gehad en ik vind duits zowiezo maar een dialect).

"makkelijk punten scoren met een beetje stampen"
Misschien vinden ze dat stampen niet makkelijk, maar durven ze gewoon niet te spreken.

Mijn zus was goed in grammatica, ik in woordenschat. Mijn zus kan die grammatica toepassen op weinig woorden. Mijn Frans is krom maar een Fransman begrijpt mij beter. Samen zouden we goed examen kunnen doen :idee:
Alle reacties Link kopieren Quote
En toch he...

Ik roep altijd "jeneparlepafranseis'.

En toen ging mijn dochter naar de middelbare. En moest dezelfde woordjes leren. En om dat enigszins draaglijk te maken kwam ze in de keuken zitten als ik stond te koken, en dan deden we het samen.

En toen pas merkte ik wat er toch was blijven hangen. Na al die jaren bleek dat er ergens in een laatje in mijn geheugen dan toch een hoop kwam bovendrijven.

Het zakte wel ook net zo snel weer weg ;-D

Wat mij vooral ergerde: we wonen in Duitsland en Dochter heeft hier ook op de basisschool gezeten. Vanaf groep 7 hebben we gekozen voor Nederlands onderwijs en ze ging ook in Nederland naar de middelbare. Kreeg ze Duits en was daar beter in dan de docent zelf. Telde hij correct vertaalde woorden fout omdat ze 'zo niet in het boek stonden'. Tikje bekrompen. Vooral omdat de boeken voorzien in de taal zoals ie 50 jaar geleden was. Geen mens zegt "herzlich wilkommen'. Ze zeggen gewoon hallo.

Andersom leren ze in de Nederlandse les in Duitsland 'u bent hartelijk welkom'.
Dat heb ik nou werkelijk nog nooit gehoord in een restaurant of winkel.

Het wordt tijd dat ze de lessen en boeken aanpassen.
De tand des tijds kan een antieke kast nou juist nét dat karakter geven. Zonde om over te schilderen. Avena.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik schrik soms ook van het niveau van sommige vakken op de middelbare school als ik zie of hoor wat onze neef moet doen. Het lijkt soms zo minimaal, zo beknopt en samengevat.

Daarentegen ben ik onder de indruk van wat die kinderen tegenwoordig allemaal al moeten kunnen op het gebied van presenteren en het maken van werkstukken. Dat is behoorlijk professioneel al. Ook mijn kinderen (groep 6 en groep 7) op de basisschool al. Dat ik denk: jee, moet je dat simpele plakwerk van mijn werkstukjes en spreekbeurten van vroeger eens zien...

En het Engels dan. Waar ik de middelbare school startte en ik net de kleuren wist bij wijze van spreken, daar voeren zij op vakantie in het buitenland al hele gesprekken en communiceren online met gamevrienden.
Van de talen op de middelbare school heb ik alleen Engels op een bruikbaar niveau gebracht. Van Frans en Russisch is vooral blijven hangen dat het vast prachtige talen zijn voor iemand anders. Duits heb ik van de tv geleerd, en dat is meteen ook het enige dat ik er mee kan.

Het heeft mijn leven niet verpest geloof ik
Alle reacties Link kopieren Quote
dreuvel schreef:
05-11-2024 08:23
Ik denk dat menig Duitser beter Engels spreekt dan wij Duits spreken.

(en dat menig fransman tegenwoordig beter Engels spreekt dan wij Frans spreken, maar dan is het in beide gevallen beroerd).

Dat valt echt nog steeds vies tegen, zelfs in de jongere generatie met een universiteitsdiploma. Handen- en voetenwerk soms.
"Wine in the morning, and some breakfast at night. Oh baby, I'm beginning to see the light!"
Alle reacties Link kopieren Quote
Procne schreef:
04-11-2024 17:18
Maar we wonen toch ook in Europa? Dan is het toch ook niet gek dat we hier met name Europese talen leren?
Het lijkt me ook fantastisch om Sanskriet of Aramees te leren, maar voor West-Europeanen zijn Latijn en Grieks een stuk logischer.
Voor Latijn is dat zeker wel te beargumenteren, Latijn is lang ook hier de voertaal geweest, heeft duidelijke sporen in het Nederlands nagelaten, is ook verdiepend bij Frans, Spaans, Italiaans.
Voor Grieks vind ik het al een stuk minder logisch. Grieks is veel minder aanwezig bij ons. Ja Grieks is wel Europees maar dat is ook maar een kunstmatige grens die door mensen is bepaald. De grens van Europa had ergens anders kunnen liggen. De Griekse kennis borduurt voort op die in het iets verdere oosten. Het is een continuüm. Veel dingen die wij aan de Grieken toeschrijven hadden zij weer van verder oostelijk. In dat opzicht is Grieks net zo logisch als Sanskriet of Aramees.

En op dit moment is er wetenschappelijk gezien meer eer te behalen aan juist niet werken met Latijn en Grieks maar ontcijferen wat er in al die andere talen geschreven is. Alle Grieks en Latijn is al eeuwen uitgekauwd. Het levert een rijk wereldbeeld op om kennis uit andere talen daar naast te zetten.

Veel mensen die een studie in die richting doen kiezen dan toch voor de weg van Latijn en Grieks omdat dat is wat ze al kennen en het makkelijkst studeerbaar is. Dat is ook niet onlogisch. En het is ook logisch dat er op school praktische keuzes gemaakt worden. Iedere school zijn eigen exotische klassieke taal is niet echt handig qua organisatie. En uiteindelijk gaat 99,9 % er toch niets meer mee doen na het eindexamen. Maar het zou een leuk gedachtenexperiment zijn wat er zou gebeuren met onze kennis.
Alle reacties Link kopieren Quote
Minik schreef:
04-11-2024 20:26
Na twee jaar is het niveau inderdaad echt nog maar beginner. Maar het maakt wel heel veel uit wat voor docent je hebt en wat voor type je zelf bent. Ik geef ook les in een moderne vreemde taal en ik vind, in tegenstelling tot mijn collega’s, communicatie veel belangrijker dan correctheid. Liever een leerling die met fouten maar wel begrijpelijk een kort gesprekje kan voeren dan een leerling die perfect de grammaticatoets kan maken maar geen enkele zin kan vormen.

De ellende is dat het 9 van de 10 keer schriftelijk getoetst wordt en dan ook nog eens op detail goed/fout gerekend wordt. Eeuwige discussie in mijn vaksectie. Eén letter fout is volgens mijn collega’s gelijk het hele woord fout terwijl als je het zou oplezen het gewoon correct is. Betreffende collega’s vinden dat fouten maken alleen maar mag bij het mondeling (waar vervolgens alsnog grammatica als criterium staat in het beoordelingsmodel, tenenkrommend). Dat je dus vervolgens schriftelijk veruit het zwaarst toetst, al helemaal in de onderbouw (zeg 5 hoofdstuktoetsen schriftelijk in een jaar tegenover 1 spreekopdracht, 1 luistertoets en 2 leestoetsen) vinden ze compleet te verantwoorden.

Sommige leerlingen vinden mijn lessen geweldig, want je leert eindelijk echt communiceren, andere leerlingen hebben er een hekel aan want het makkelijk punten scoren met een beetje stampen is weg. Dit alles voor zover ik ruimte heb mijn eigen plan te trekken natuurlijk, want veel ligt vast in sectiebeslissingen en dan is het toch steeds meeste stemmen gelden.

Overigens zijn Duits en Frans nog steeds wel van groot nut als je het mij vraagt, al was het maar vanwege de handelsbetrekkingen en het feit dat de gemiddelde Duitser en Fransman echt niet op een goed niveau Engels beheerst (Duitsers wel beter dan Fransen)
Ik heb dat nooit begrepen, woordjes stampen kost mij echt veel tijd. Want als ik bijvoorbeeld een vervoeging kan opzeggen, dan kan ik het nog niet schrijven of lezen of verstaan. Dus dat was altijd een ramp. Lees- en luisterteksten waren voor mij makkelijk scoren, want je kunt het verhaal makkelijk uit de context halen en je hoeft geen letterlijke vertaling te maken. Mijn cijfers voor dit onderdeel waren ook altijd minimaal een 8, maar alles waarbij woordjes stampen de sleutel was, daar haalde ik echt maar zelden voldoendes voor.

En Duits en Frans worden altijd genoemd ivm de handelsbetrekkingen, maar ik denk dat het enorm overschat wordt hoeveel mensen dit raakt. Dat de meeste mensen in de praktijk gewoon meer aan Engels hebben.

Dat gezegd hebbende, ik heb genoeg jonge collega's die Engels niet op een fatsoenlijk niveau spreken. Niet raar, want als je het niet actief gebruikt, dan leer je het ook niet. Gemiddeld genomen is het Engels van de meeste mensen ook niet heel denderend.
dianaf wijzigde dit bericht op 05-11-2024 13:05
0.09% gewijzigd
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren Quote
LaFolie schreef:
05-11-2024 09:22
Dat valt echt nog steeds vies tegen, zelfs in de jongere generatie met een universiteitsdiploma. Handen- en voetenwerk soms.

Tja, en dan spreken zij vaak beter Engels dan een Nederlander Frans natuurlijk.

Bij Fransen is het ook vaak een beetje het niet willen en zodra jij dan je best doet Frans te spreken willen ze het ineens wel.

Ooit in de ambulance spraken de verpleegkundigen geen Engels maar ze deden vreselijk hun best mij wel te begrijpen.
Alle reacties Link kopieren Quote
De Franse tandarts begon dapper in steenkolen Engels en was blij dat we haar vroegen om over te gaan op het Frans.

Ook bij de apotheek en de vakantiedokter gaan gesprekken prima, zelfs voor mijn man die nog geen A1 beheerst.
Je ziet toch liever zo’n strak lijf dan een uitgezakte mokkapunt, weet je wel weet je niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik spreek toch nog wel regelmatig oud-leerlingen die ineens ergens in hun loopbaan de vreemde taal die ik ze geprobeerd heb te leren nodig hebben.
Juist in specialistische omgevingen kan het soms de moeite waard zijn precies de taal van de specialist te beheersen.
Maar voor de rest weet ik het ook niet. Ik doe mijn best leerlingen goed voor te bereiden op hun eindexamen én ik probeer ze iets over de taal en cultuur van de landen waar mijn taal gesproken wordt te leren. En over het leven. En over David Hasselhoff, uiteraard.
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
Alle reacties Link kopieren Quote
Speculaastaart schreef:
05-11-2024 08:00
Ik zou heel graag beter Frans spreken. Ik heb twee jaar mavo Frans gehad.
...
Op mijn twintigste twee jaar Frans gedaan bij de Volksuniversiteit.
...
Op mijn vijfenveertigste wederom een poging gewaagd bij de Volksuniversiteit.
...
Sinds twee jaar doe ik Duolingo. Leer je geen Frans van maar het zorgt wel dat Frans in mijn hoofd actief blijft. Waardoor ik met vakantie vanaf dag één beter uit mijn woorden kom.
Bij het Institut Français kun je ook (sinds corona) online lessen volgen. Bevoegde docenten, allemaal native speakers en veel actualiteiten en spreekvaardigheid.

Ik ben supertevreden over de cursussen in Groningen. Tegenwoordig kun je daar ook DELF en DALF examens doen, dat hoeft niet meer op de ambassade.


https://institutfrancais.nl/nl/cursussen-frans/
Je ziet toch liever zo’n strak lijf dan een uitgezakte mokkapunt, weet je wel weet je niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
.
rollergirl wijzigde dit bericht op 05-11-2024 12:27
Reden: Laat maar
99.85% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Rollergirl schreef:
05-11-2024 12:19
Op open dagen komen ook kinderen die zich zorgen maken over klimaatverandering, of die een interesse hebben in het heelal, of door covid in pandemieën, of die een interesse hebben in robotica en die zich zorgen maken over hoe dat in de toekomst toch moet in combinatie met oorlogen. Ze kunnen meer aan dan atheneum, kijken dan naar gymnasium omdat dat iets extra’s biedt en omdat daar andere leerlingen zitten die meer kunnen dan atheneum. Mensen in het onderwijs hebben bepaald dat voor die leerlingen Latijn en Grieks in het curriculum zit. Dan is de vraag wat je kan met Grieks en Latijn in de toekomst niet vreemd. Ze willen gewoon een indruk krijgen van wat de vakken bijdragen aan hun interesses en aan het oplossen van de problemen die zij voor zich zien.

Wij zijn thuis onwetend over de vakken omdat we ze zelf niet gevolgd hebben. Ik kreeg gymnasiumadvies maar koos voor atheneum.
Nou zeg je het weer.

Er is geen verschil tussen Atheneum en Gymnasium, behalve Latijn en Grieks.
Alle reacties Link kopieren Quote
Atheneumleerlingen maken voor Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Arabisch, Turks, Russisch, Fries, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde A, B, natuurkunde, scheikunde, biologie, tehatex, kunst algemeen, economie, bedrijfseconomie, maatschappijwetenschappen en muziek (ik denk dat ik ze nu allemaal heb) precies hetzelfde eindexamen als gymnasiumleerlingen.
Het enige verschil is de klassieke taal, die er in elk geval in de onderbouw ook voor zorgt dat de relatieve werkdruk op het gymnasium hoger is (want meer vakken). Inhoudelijk is er bij de andere vakken geen enkel verschil.
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
Ja, en op veel scholen is het gewoon een paar gymnasiumklassen en de rest is atheneum. Je volgt exact dezelfde lessen, hetzelfde onderwijs. Alleen met Latijn en Grieks erbij.
Alle reacties Link kopieren Quote
En je krijgt een diploma met dezelfde waarde of je nu gymnasium of atheneum hebt afgerond.

VWO
Je ziet toch liever zo’n strak lijf dan een uitgezakte mokkapunt, weet je wel weet je niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik kreeg wel zeker in de eerste 3 jaar gymnasium in veel vakken (moderne talen, wiskunde, natuurkunde, economie, biologie) een lesuur per week minder dan atheneum. Om ruimte te maken voor Grieks en Latijn. Het niveau dat je moest bereiken voor die vakken was hetzelfde, de toetsen ook, maar je moest dat niveau dus wel in minder lessen bereiken.
En je had 2 vakken extra die bovendien een veel zwaardere studielast hadden dan een gemiddeld ander vak. Dat verzwaart het programma echt wel.
Uiteindelijk krijg je wel een diploma met dezelfde waarde, dat klopt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wombat schreef:
05-11-2024 12:57
Ik kreeg wel zeker in de eerste 3 jaar gymnasium in veel vakken een lesuur per week minder dan atheneum. Om ruimte te maken voor Grieks en Latijn. Het niveau dat je moest bereiken voor die vakken was hetzelfde, de toetsen ook, maar je moest dat niveau dus wel met minder lesuren bereiken.
En je had 2 vakken extra die bovendien een veel zwaardere studielast hadden dan een gemiddeld ander vak. Dat verzwaart het programma echt wel.
Uiteindelijk krijg je wel een diploma met dezelfde waarde, dat klopt.
Ja, dat schreef ik ook, de werkdruk in de onderbouw is groter. Er wordt meer zelfstudie verwacht. Maar in de bovenbouw is de studielast vergelijkbaar (al zullen er meer gymnasiasten zijn die extra vakken volgen, vermoed ik, maar dat is dan een eigen keuze) en er is geen sprake van een andere inhoud.
Ik denk dat er kinderen zijn die beter bij een gymnasium passen en kinderen die beter bij een atheneum passen.
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
Blckcffee schreef:
05-11-2024 12:49
En je krijgt een diploma met dezelfde waarde of je nu gymnasium of atheneum hebt afgerond.

VWO
Nou nee, op mijn diploma staat geen VWO maar Gymnasium alpha.
Misschien maakt het uit dat ik uit de oertijd stam...
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb het niet over de benaming maar over de "waarde".
Je ziet toch liever zo’n strak lijf dan een uitgezakte mokkapunt, weet je wel weet je niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Op mijn middelbare school zaten de atheneum- en gymnasiumleerlingen in de bovenbouw gewoon in bij elkaar in de klas bij alle vakken behalve bij Grieks en Latijn. We wisten vaak niet eens wie wat deed.
En dan heb je nog de variant “ongedeeld VWO”, met keuze uit Frans, Duits Russisch, Grieks en Latijn. Na inschrijving op de vervolgopleiding vraagt niemand er meer naar.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb een keer op een mbo gesolliciteerd, waar ze graag mijn cijferlijst vwo wilden zien. Ik mocht alle vakken gaan geven waar ik een 7 of hoger op gehaald hadden, dat waren al mijn vakken, inclusief wiskunde. Het leek me geen goed idee, dus ik heb dat maar niet gedaan.
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
Nana_Mouskouri schreef:
05-11-2024 13:59
Ik heb een keer op een mbo gesolliciteerd, waar ze graag mijn cijferlijst vwo wilden zien. Ik mocht alle vakken gaan geven waar ik een 7 of hoger op gehaald hadden, dat waren al mijn vakken, inclusief wiskunde. Het leek me geen goed idee, dus ik heb dat maar niet gedaan.
Toch fijn te weten dat die lijst nog voor iemand nuttig is geweest :proud:

Serieus, het heeft me best geïrriteerd dat cijferlijsten en diploma’s net zo goed direct met het oud papier mee hadden gekund hier. Geen enkele werkgever, laat staan opdrachtgever, die het ooit boeide
Alle reacties Link kopieren Quote
Nana_Mouskouri schreef:
05-11-2024 13:59
Ik heb een keer op een mbo gesolliciteerd, waar ze graag mijn cijferlijst vwo wilden zien. Ik mocht alle vakken gaan geven waar ik een 7 of hoger op gehaald hadden, dat waren al mijn vakken, inclusief wiskunde. Het leek me geen goed idee, dus ik heb dat maar niet gedaan.
Ook vreemd toch? Goed dat je het niet gedaan hebt.
Weet jij ook hoe het zit met het aantal uren Duits/Frans ten opzichte van vroeger en ook het niveau van de eindexamens?

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven