Werk & Studie alle pijlers

Geen loon gekregen, wat te doen?

04-12-2007 10:43 20 berichten
Alle reacties Link kopieren
Het bedrijf waar ik werk gaat erg slecht. Zo slecht dat het salaris van november niet betaald is. Gisteren heb ik contact gehad met mijn baas en hij geeft aan dat hij het geld niet heeft maar dat alles wat er binnen komt naar de salarissen gaat. Ik heb hem gevraagd hoe lang het duurt en hij gaf aan dat het met een dag of 4 in orde moet zijn.

Nu geloof ik hem niet echt want hij doet regelmatig loze beloftes.



Nu is mijn vraag, wat kan ik het beste doen. Ik heb hem gezegd dat ik verwacht dat het uiterlijk vrijdag op mijn rekening staat. Hij heeft me ook helemaal niet laten weten dat het niet gestort zou worden wat ik zowiezo niet netjes vindt.



Wie weet er raad? Moet ik wachten tot vrijdag of moet ik actie ondernemen?
Alle reacties Link kopieren
Ben je lid van een vakbond? Dan contact met hen opnemen.



Verder vindt je op deze site ook e.e.a. over arbeidsrecht: http://www.arbeidsrechter.nl/



Ik vond ook nog deze voorbeeldbrief, waarin je formeel protest aantekent bij je werkgever over het niet uitbetalen van je salaris:

www.beekmanadvocatuur.nl/stuff/brief-loonvordering.doc



Protestbrief tegen het niet of niet volledig betalen van salaris





(Aantekenen en per gewone post)



Naam, adres, postcode en vestigingsplaats werkgever





Datum



Geachte heer/ mevrouw….(naam),



U heeft ten onrechte en dus zonder geldige grondslag salaris ingehouden/ niet uitbetaald over de periode….(als u per 4 weken wordt uitbetaald) / de maand…...(als u per maand wordt uitbetaald). Het betreft tot dusverre een bedrag ad € ..,-- netto. Op basis van de arbeidsovereenkomst heb ik wel recht op tijdige betaling van dit bedrag/ deze bedragen.



Mocht u hier anders over denken dan verneem ik dit graag gemotiveerd van u.



Hierbij verzoek en zonodig sommeer ik u om binnen 5 dagen na dagtekening van deze brief aan mij te voldoen op het aan u bekende rekeningnummer, al hetgeen u aan mij bent verschuldigd, specifiek € …,-- netto.

Als u geen gevolg geeft aan dit verzoek maak ik ook aanspraak op de wettelijke verhogingen alsmede op betaling wettelijke rente, welke ik u hierbij aanzeg.



Tenslotte verzoek ik u om het salaris normaal door te blijven betalen overeenkomstig de tussen u en mij gemaakte afspraken in de arbeidsovereenkomst.





Hoogachtend,



(ondertekening, naam, adres, woonplaats)





n.b.

-Protesteer onmiddellijk en schriftelijk; wacht niet met uw protest

-U kunt de brief het beste aangetekend en ook per gewone post verzenden.

-Als u uw protestbrief aan de werkgever overhandigt, vraagt u dan om een handtekening waaruit blijkt dat de brief in ontvangst is genomen.

-Behoudt u ALTIJD een kopie van de brief voor uzelf.

-Geeft u de zaak zo snel mogelijk in handen van een advocaat als uw werkgever blijft weigeren het loon te betalen.



Dit is een gratis voorbeeldbrief welke u kunt gebruiken. Aan het gebruik van de brief kunnen geen rechten/ aanspraken worden ontleend; u gebruikt de brief dus voor eigen risico. Aansprakelijkheid in verband met het gebruik van deze brief wordt niet aanvaard.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het even afwachten tot vrijdag en als het dan nog niet op je rekening staat niet meer werken tot het er wel op staat. Rot dat het zo slecht gaat met het bedrijf maar het minste wat hij had kunnen doen is op tijd zijn werknemers inlichten. Dus geen geld, dan ook niet werken.
Alle reacties Link kopieren
Idd, je vakbond bellen!
Alle reacties Link kopieren
Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Vorig jaar rond deze tijd zat ik in dezelfde situatie. Ik heb contact opgenomen met mijn verzekering en die hebben toen alles voorbereid tot en met eventueel loonbeslag aan toe. Uiteindelijk is dat is niet nodig geweest, want ik heb mijn salaris gekregen. Op de website van het UWV kun je een folder downloaden met informatie als je echt geen loon zou krijgen.

Ga hoe dan ook naar je werk, anders kan jou iets verweten worden.
Alle reacties Link kopieren
Mmm in mijn enthousiasme :-) heb ik het niet helemaal goed getypt. Ik heb de maand november nog gewerkt maar ben er nu al weg. Gelukkig want ik geloof dat de sfeer niet zo best meer is.



Helaas heb ik geen rechtsbijstand en ben ook niet lid van de vakbond. Mijn idee was om hem tot vrijdag de tijd te geven zijn belofte na te komen en dan een aangetekend protest te sturen. Ik hoop dat ik het gewoon heb vrijdag want heb weinig zin in deze ellende :(



Bednakt voor de reacties tot nu toe!
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop ook voor je dat je het vrijdag hebt, maar dit is vast niet de laatste keer dat het zo zal gaan, bij het bedrijf waar ik werkte in ieder geval niet. Misschien is het toch een idee je te orienteren op een vakbond of rechtsbijstandsverzekering, dan weet je in de toekomst in ieder geval wat je moet doen. En een andere baan zoeken natuurlijk, lijkt me.
Alle reacties Link kopieren
[quote]murphy2 schreef op 04 december 2007 @ 10:58:

Ik hoop ook voor je dat je het vrijdag hebt, maar dit is vast niet de laatste keer dat het zo zal gaan, bij het bedrijf waar ik werkte in ieder geval niet. Misschien is het toch een idee je te orienteren op een vakbond of rechtsbijstandsverzekering, dan weet je in de toekomst in ieder geval wat je moet doen. En een andere baan zoeken natuurlijk, lijkt me.[/quot,e]



Zeker, was al bezig met uitzoeken, maar heb ik nu niet zoveel meer aan. Maar uiteraard wel voor een eventuele volgende keer.
Alle reacties Link kopieren
En vakantiegeld? Als je weg bent hoort er naast je laatste salaris ook vakantiegeld te worden betaald wat je hebt opgebouwd vanaf juni er van uit gaande dat je in mei hebt gekregen.
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
Fame schreef op 04 december 2007 @ 11:55:

En vakantiegeld? Als je weg bent hoort er naast je laatste salaris ook vakantiegeld te worden betaald wat je hebt opgebouwd vanaf juni er van uit gaande dat je in mei hebt gekregen.






Ja dat moet ook uitbetaald worden.



Weet iemand of je je geld ook via een andere weg kunt krijgen (een fonds ofzo) mocht blijken dat het salaris niet betaald kan worden?
Alle reacties Link kopieren
Wacht niet te lang met reageren. Het lijkt allemaal aardig en zo, en je voelt je misschien bot als je meteen met zo'n formele brief komt, maar het is in je nadeel om het niet te doen.

Dat heet 'dossier opbouwen'. Als het van een faillissement komt, of van een rechtszaak, dan moet duidelijk zijn dat je meteen schriftelijk en glashelder hebt opgeëist waar je recht op hebt. Elke afspraak, dus ook vage toezeggingen in de trant van 'ik maak het zo snel mogelijk over', meteen schriftelijk bevestigen.
Eens met Ellen; als het al zo slecht gaat dat de salarissen niet betaald worden, lopp je een goede kans dat de zaak op de fles gaat en dan ben je één van de vele schuldeisers. Dan moet je je feiten op orde hebben.

Verder moet je ook nog rekening houden dat àls er inderdaad nog geld binnenkomt de zittende werknemers ws eerder hun geld krijgen van de baas dan jij.
Alle reacties Link kopieren
De officiële weg om je geld te krijgen is de kantonrechter, als hij het niet uitbetaalt. Ik denk niet dat men je via andere potjes geld gaat schenken als die weg nog voor je open staat.



Ik zou in ieder geval die brief nu versturen, aangetekend, en ook aangeven dat je je vakantiegeld waar je recht op hebt en de wettelijke rente wilt hebben (men is verplicht tot betaling van rente voor de periode die men te laat betaalt).
Alle reacties Link kopieren
kiks76 schreef op 04 december 2007 @ 18:17:

De officiële weg om je geld te krijgen is de kantonrechter, als hij het niet uitbetaalt. Ik denk niet dat men je via andere potjes geld gaat schenken als die weg nog voor je open staat.



Ik zou in ieder geval die brief nu versturen, aangetekenod, en ook aangeven dat je je vakantiegeld waar je recht op hebt en de wettelijke rente wilt hebben (men is verplicht tot betaling van rente voor de periode die men te laat betaalt).




Goed dat je het zegt van die rente kiks. Nu ik het lees denk ik oh ja, maar had er zelf even niet meer aan gedacht. Weet je ook waar ik kan vinden wat die rente is?

En uiteraard moet je naar de kantonrechter, maar ik meen me te herrinneren dat er bij een failissement zoiets was als een "fonds" wat voor de loonbetaling zorgt. Maar ik kan ook dingen door elkaar halen nu.
Alle reacties Link kopieren
Ik meen dat bij faillissement er nog wel eens iets van het CWI uit zou kunnen komen, maar zeker weten doe ik het niet.



Voor wat betreft wettelijke rente:

http://www.justitie.nl/on...ijstand/wettelijke_rente/

http://www.planet.nl/planet/show/id=219999/contentid=515046/sc=7eb82a

http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=70292



Dus minimaal zo'n 4%, maximaal zo'n 8%. Ga dus maar uit van een percentage of 6 over het bedrag.
Alle reacties Link kopieren
Bij een faillisement neemt het UWV de loonbetaling over, maar ook dan kan het best een tijdje duren voor je je geld hebt. En in jouw geval kan het misschien wel heel lastig zijn, omdat je er niet meer werkt. Mijn moeder heeft een keer meegemaakt dat het bedrijf waar ze werkte failliet ging, en toen kon ze of een uitkering aanvragen en haar achterstlig loon krijgen, of niks. Maar ze wilde helemaal geen uitkering aanvragen, omdat ze geen zin had in de sollicitatieplicht, ze wilde alleen haar achterstallig loon. Dat kon dus niet. In jouw geval zou het ook wel eens lastig kunnen zijn, omdat je bij een faillisement niet werkloos wordt. Ik zou idd nu zoveel mogelijk actie ondernemen.
Alle reacties Link kopieren
Helaas heb ik nog steeds geen loon ontvangen. De aangetekende brief is al lang verzonden en ik heb mijn ex-baas al meerdere keren mondeling aangemaad. Helaas kom ik met hem niet verder dan loze en vooral vage beloftes.



Wie weet wat ik nu nog kan doen?? En of ik uberhaupt nog wat kan doen?
Alle reacties Link kopieren
Je kunt nog door een jurist (namens een advocatenkantoor?) een brief laten schrijven waarin zij sommeren dat de laatste kans is om het voor die en die datum te betalen en dat het anders naar de rechter gaat.



En dan dus inderdaad naar de rechter gaan en eventueel, hangende de zaak, beslag laten leggen op het een en ander waarmee jouw salaris betaald zou kunnen worden.



Maar goed, als je rechtsbijstand hebt dan is het redelijk kosteloos voor je te doen, anders heb je ook nog wel wat wegen maar daar ben ik niet zo in thuis.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een melding gedaan bij het UWV. Zij gaan nu "onderzoeken" hoe het zit en bellen me terug om me te laten weten hoe de procedure nu verder gaat verlopen. Ik ben heel benieuwd wat hier uit gaat komen. Ik geloof dat als het bedrijf failliet is dat het UWV dan de loonbetaling kan overnemen, maar vooralsnog is er nog geen failissement aangevraagd. Ik wacht het telefoontje even af. Ben benieuwd!
Alle reacties Link kopieren
Heb laatst hetzelfde probleem gehad. Was ook al weg bij m'n werkgever en hij betaalde het loon van de laatste maand niet uit. Heb toen het juridisch loket gebeld voor gratis advies. Zij adviseerden me om hem eerst een brief (aangetekend) te sturen (heb toen de voorbeeldbrief van hierboven gebruikt, welke volgens mijn advocaat erg slecht geschreven is haha). Hij betaalde nog steeds niet. Toen gesubsidieerde rechtbijstand aangevraagd, een advocaat toegewezen gekregen (voor een eenmalige bijdrage van 92 euro). Hij heeft mijn voormalige werkgever een brief gestuurd en hem gesommeerd te betalen, anders zou hij hem zonder waarschuwing in rechten betrekken.

Bovenop het salaris kwam toen nog een wettelijke verhoging van 50% (over het brutoloon, dus dat tikt lekker aan), en wettelijke rente (geloof iets van 23 cent per dag). Dus van de verhoging moet je het hebben, niet van de rente.

Mijn werkgever betaalde alsnog niet, maar pas nadat hij een fax had ontvangen over dat ze een procedure gingen starten.

Dan weet je een beetje hoe het in z'n werk gaat :-)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven