Werk & Studie alle pijlers

Is over salaris nog te onderhandelen?

28-12-2007 10:25 28 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vraagje:



Ik heb een geweldige nieuwe baan aangeboden (!) gekregen. Ik wil graag beginnen bij deze organisatie, maar nu heb ik een salarisindicatie gekregen die toch wel een paar honderd euro onder mijn laatst verdiende salaris ligt. (1600 ipv 2000)



Ze hebben aangegeven dat ze me daarop willen inschalen wegens gebrek aan relevante ervaring (en dat klopt wel), aan de andere kant ben ik wel universitair geschoold (dat vragen ze niet..).



Ik heb volgende week arbeidsvoorwaarden gesprek; wat zouden jullie doen? Toch ter sprake brengen dat je liever meer zou verdienen? Of maar accepteren dat ik concessies moet doen voor deze baan, die echt een kans is (die ik echt heel graag wil; ik zou het bij wijze van spreken vrijwillig doen!!)
Of er onderhandelingsruimte is, hangt helemaal af van het bedrijf. Sommige bedrijven hanteren een heel strak loongebouw en dan zit er weinig of geen ruimte in, bij andere bedrijven kun je juist heel prima onderhandelen.



Ik zou gewoon aangeven dat de salarisindicatie ver onder je huidige salaris ligt en vervolgens vragen of daar nog ruimte in zit. Afhankelijk van hun reactie kun je vervolgens zelf de afweging maken of je verder wilt onderhandelen of dat je het lagere salaris accepteert.
Alle reacties Link kopieren
Je kan het altijd proberen! Misschien kun je dan toch nog iets hoger uitkomen.



Het is alleen de vraag hoe hard je het wilt spelen, zeker omdat je de baan graag wil hebben.



Heb je ook naar het netto verschil in sallaris gekeken? Bij mijn laatste baanwisseling wilde ik netto niet minder per uur gaan verdienen. Ik ging wel twee uur per week minder werken en kwam daardoor iets lager uit. Inmiddels heb ik een cao verhoging gehad en krijg is netto evenveel als voorheen.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de snelle reacties!



Hoe kom je erachter wat er overblijft netto? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten..



Ik vind het heel spannend om te vragen naar onderhandelingsruimte, vooral omdat ik het gevoel heb dat ik dankbaar moet zijn dat ik uberhaupt deze kans krijg..
Alle reacties Link kopieren
Je kunt bij de organisatie vragen om een pro forma bruto netto berekening, die kunnen ze bij P&O of de salarisadministratie voor je maken. Is helemaal geen rare vraag hoor!
-
Alle reacties Link kopieren
en mocht er nu geen rek in het salaris zitten, kijk dan of je wellicht groeiafspraken kunt maken. Dat je bijvoorbeeld na een bepaalde tijd en nadat je een bepaald niveau in je functie hebt bereikt, een bepaalde groei in je schaal maakt. Veel bedrijven met een wat uitgebreidere manier van beoordelen en belonen, houden een zogenaamd POP-gesprek (persoonlijk ontwikkelings plan, of persoonlijk opleidingsplan). Hierin kun je groei- en ontwikkeltrajecten afspreken. En daar kan je dus ook op afgerekend e'n beloond worden.



Je universitaire studie is een prettige bijkomstigheid voor jezelf, maar blijkbaar niet relevant voor de baan. Om die reden kunnen ze je op die grond echt niet meer gaan geven dan ze je buurvrouw met MBO-niveau en wél ervaring kunnen doen. Maar wellicht kan je niveau je wel helpen om qua functies door te gaan groeien binnen het bedrijf.

En daarbij ben ik van mening dat als je er echt iets op achteruit gaat, maar je nu iets gaat doen wat je echt leuk vindt, je het als een investering in je toekomst mag zien (en daarbij: rotwerk voor een goed salaris hou je echt minder lang vol dan superwerk voor ietsje minder).
Alle reacties Link kopieren
Ben jij gek! Je hoeft alleen maar te zeggen: "ik ben meer gewend te verdienen, dit is een achteruitgang in mijn salaris, ik kan hier niet mee accoord gaan. Bovendien wil ik vooruit in het leven, niet achteruit."
Nee, je hoeft niet dankbaar te zijn dat je een kans krijgt. Een werkrelatie is een zakelijke relatie en dat moet je zeker in deze fase niet uit het oog verliezen. Tuurlijk wil jij die baan graag hebben, maar ze willen jou ook graag hebben en zijn er kennelijk van overtuigd dat jij genoeg (kennis, ervaring, enthousiasme) mee brengt om de beste kandidaat voor deze functie te zijn.



Meer geld vragen in deze fase is niet raar en onderhandelen ook niet. Het wordt pas vervelend wanneer zij uit zouden leggen dat ze je echt niet meer kunnen bieden en waarom, en jij er dan over door zou blijven "zeuren". Als je onderhandelen moeilijk vindt, dan is je huidige salaris best een goede reden om te vragen of er meer mogelijk is.
In aanvulling op Antonio, ik zou niet zeggen "ik kan hier niet mee akkoord gaan". Als je dat doet en er zit echt niet meer in, dan gooi je voor jezelf de deur dicht. Ik zou dus eerder vragen of er ruimte is in deze situatie, vooral ook omdat je zelf graag meer zou willen verdienen maar het geen noodzaak vindt voor het accepteren van deze baan.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf net wat salarisonderhandelingen achter de rug en je moet het altijdproberen. Het is doodeng, maar nee heb je sowieso al.



Hou er ook rekening mee dat je , als je akkoord gaat met 1600, het weer jaren duurt voor je op je oude 2000 zat...en nog veel langer voordat je dus eindelijk eens VOORUIT gaat.

veel mensen vergeten dat vaak...



Die 1600 is ook absoluut niet gunstig voor je onderhandelingspositie op de arbeidsmarkt straks. Stel dat de baan je toch niet bevalt en je wilt verder zoeken? Nu kan je in je onderhandelingen zeggen dat je nu 2000 verdient en dus bijv. 2200 wilt gaan verdienen

Straks kan je dan maar 1600 in de strijd gooien. Natuurlijk kan je er over liegen maar ja....ze kunnen altijd je loonstrookje vragen natuurlijk en dan zit je.



Persoonlijk vind ik 1600 bruto sowieso een heel laag salaris voor welke geschoolde baan dan ook.
Alle reacties Link kopieren
Oh en pas ook heel erg op met het "ik mag god op mijn blote knietjes danken dat ze mij willen hebben" gevoel

Ik herken het...heb het zelf ook altijd sterk als ik solliciteer, maar vergeet niet dat ZIJ ook iemand nodig hebben en dus op zoek zijn...en niet alleen jij.

Je bent niet afhankelijk...jij kunt ook kiezen.

ik heb meerdere banen toch afgeslagen omdat ik er geen goed gevoel over had of inderdaad het salaris veel te laag lag. Doodeng, want je denkt: "en als er nou nooit meer wat komt??" maar echt....er komt vanzelf wat anders.
Alle reacties Link kopieren
Americagirl, snap wat je zegt wel in grote lijnen, maar toch even deze nuancering:



Een volgende baan is niet een resultante van je vorige salaris, maar van je ervaring, motivatie en enthousiasme. Wat mij betreft prijs je jezelf niet uit de markt met een voor die voorgaande functie relevant salaris. Als werkgever kijk je eerst naar de geschiktheid van de sollicitant en zijn motivatie, en dan doe je een voor die functie passend voorstel. Dat wordt dus niet gebaseerd op wat iemand nu verdient, maar op wat voor die functie en de ervaring van de kandidaat een correct salaris is. Als hij op korte termijn vooruit wil (even er van uit gegaan dat hij er ook netto op achteruit gaat) kan hij beter omzien naar een functie die op hetzelfde of een hoger niveau lag van zijn voorgaande baan. Maar hij geeft te kennen dat het inhoudelijke aspect nu voor hem zwaarder weegt; hij ruilt dus hiermee waarschijnlijk een stukje financieel toekomstperspectief in voor een stukje inhoudelijke arbeidsvreugde.



1600 bruto is in absolute termen wellicht laag (al valt bruto/netto vaak relatief gunstig uit gelet op de lage belastingafdracht), maar we weten ook niet of de baan van Karel wel een 'geschoolde' baan is. Hij heeft zelf een universitaire opleiding afgerond maar laat weten dat die niet werd gevraagd voor deze functie.
Alle reacties Link kopieren
Tia Dalma: ik snap ook wat jij zegt :)

En het is natuurlijk ook zo dat bij een bepaalde functie vaak een bepaald salaris hoort. Alleen vaak vragen ze ook "wat verdien je nu?" of "wat is je salarisindicatie"



Als jij nu 2000 verdient en je vraagt 2300 dan is dat goed te verklaren: je wilt een stapje omhoog en een beetje vooruit. Maar kom jij van 1600 en je gaat 2300 vragen, dan zal dat toch lastiger te verdedigen zijn.

Ik zou niet zomaar 400 euro achteruit stappen tenzij dit echt een enorme kans is of je droombaan. Maar als het meer gewoon "een kans" is zou ik er toch nog eens goed over nadenken....



en sowieso onderhandelen!! Zij hebben jou een indicatie gegeven, er staat nog niks vast.
Alle reacties Link kopieren
In veel gevallen valt er wel iets te onderhandelen. Een loonstrookje van een eerder dienstverband ben je overigens nooit verplicht te tonen. Zoals al is gezegd: je wordt ingeschaald op basis van je nieuwe functie en niet op basis van je eerdere salaris.



Op www.loonwijzer.nl kun je een berekening maken van bruto naar netto salaris. Let er wel op dat dit een berekening is en je hieraan geen rechten kunt ontlenen! Maar je krijgt een aardige indicatie.
Alle reacties Link kopieren
Vrágen naar de onderhandelingsruimte is niet verstandig. Of verwacht je dat je gesprekspartner dan zal zeggen dat je er met een beetje zeuren nog honderd euro bij kunt krijgen? Ik adviseer je het volgende te doen.

Beslis voor jezelf wat je minimaal wilt gaan verdienen. Beslis vervolgens wat je graag zou willen op het gebied van vrije dagen, onkostenvergoedingen, dertiende maand, bonusregelingen, studie-faciliteiten en carriére-perspectief. Betrek al deze zaken in de onderhandelingen. Het kan namelijk heel verstandig zijn om genoegen te nemen met een lager salaris als daar tegenover staat dat je betere studie-faciliteiten krijgt. Vergeet daarnaast niet om concrete afspraken te maken over de mogelijkheden op salarisverhoging. Wanneer krijg je de eerste salarisverhoging en wat moet je doen om die daadwerkelijk binnnen te slepen? Het gaat er om dat beide partijen uiteindelijk tevreden zijn over alle aspecten, niet alleen over het bruto-salaris.

Succes.
Het klopt dat je nooit verplicht bent een oud salarisstrookje te tonen. Echter, als je de onderhandelingen inzet met als argument je laatst verdiende salaris, en je wilt vervolgens het strookje niet laten zien, dan zal de aanstaande werkgever daar toch zeker wel vraagtekens bij zetten en zich af vragen in hoeverre je wel eerlijk over je laatstverdiende salaris bent geweest.



En ik weet niet in welke branche je solliciteert, maar bijv. bij de overheid is het netto salaris vaak lager dan bij andere branches. Reken jezelf dus niet rijk met berekeningen via loonwijzer e.d. sites.
In alle andere gevallen zou ik het helemaal met je eens zijn. Echter, TO geeft duidelijk aan dat zij deze baan desnoods zelfs op vrijwillige basis zou willen doen. Het is pas verstandig om hardere eisen te stellen, als je ook echt eisen hebt.
Alle reacties Link kopieren
Eh.. waar heb ik geschreven dat TO harde eisen zou moeten stellen? Ik heb juist aangegeven dat salaris niet alles is, dat het wijs kan zijn om met een lager salaris genoegen te nemen en dat het de moeite waard is om ook naar andere zaken te kijken. Als je totaal geen eisen of wensen hebt kun je de onderhandeling net zo goed overslaan. TO zal dit topic toch niet zomaar hebben geopend?
Alle reacties Link kopieren
wuiles heeft wel gelijk

Als het salaris ergens lager is maar er staan mooie dingen tegenoverzoals bijv. veel vakantiedagen of een 13e maand is dat ook iets om mee te nemen in je overwegingen.



Wat je ook kunt doen is vragen of je periodiek/inschaling bijv. al op 1 maart wordt gezet zodat je niet eerst een vol jaar hoeft te werken voor je een treetje omhoog gaat in de salarisladder maar dus over 3 of 4 maanden al.

Dan kunnen zij eerst kijken hoe je bevalt en ben jij sneller aan je groei toe.



Er zijn zoveel mogelijkheden, iig nooit zomaar akkoord gaan met een eerste indicatie als je eigenlijk meer zou willen hebben
@ wuiles



Sorry, foute woordkeus. Wat ik bedoelde te zeggen is het volgende. Jij legt uit dat TO niet alleen naar salaris hoeft te kijken maar dat ook naar de geboden secundaire arbeidsvoorwaarden kan worden gekeken. Wat ik bedoelde is dat in haar geval de baan zelf al zo'n enorme motivatie is, dat ze zelf al aangeeft dat de arbeidsvoorwaarden voor haar ondergeschikt zijn.
Alle reacties Link kopieren
Heel moeilijk om hier in zijn algemeenheid iets over te zeggen. Je kunt er natuurlijk altijd meer proberen uit te krijgen; maar het hangt inderdaad ook erg van de functie af. Ik gebruik altijd maar het simpele voorbeeld van iemand die de hamburgers bakt bij McDonalds: of je nu alleen lagere school hebt gedaan, of een universitaire opleiding hebt, voor die functie staat gewoon een bepaald salaris.

Je schrijft dat je geen relevante ervaring hebt en daar leidt ik dan maar uit af dat je tot nu toe heel andere dingen hebt gedaan. Laat het niet alleen afhangen van het (start)salaris, maar ook van welke stijging je op (korte) termijn mag verwachten (wel vast laten leggen!!).

Kan me zo voorstellen als dit een compleet nieuwe functie voor je is, je bijvoorbeeld een half jaar werkt tegen dit salaris en dat je dan (eventueel met terugwerkende kracht) een verhoging krijgt.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Ik zat een tijdje geleden in een soortgelijke situatie. (Nou ja niet helemaal)



Had een leuke baan gevonden (niet mijn droombaan, maar die zijn er maar weinig) en moest in salarisonderhandeling. Ik heb een HBO-baan (volgens de schaal) maar met uitbreidingsmogelijkheden, terwijl ik academisch opgeleid ben.

Mijn insteek in het gesprek (en dat geldt niet voor de simpele banen zoals hamburgerbakker bij de Mac *grijns* ) was dat ik veel mogelijkheden heb. (Als WO'er denk je vaak op een andere manier dan HBO'ers (over het algemeen dan). Zo denk ik vaak met mijn leidinggevende mee (die ook mijn mening vraagt en deze vaak ook meeneemt in de beslissing) en pak ik zelf dingen aan. Bovendien heb ik zaken sneller door dan mijn HBO-collega's etc.



Zo'n punten zijn jouw USP's en onderscheiden je dus van de rest en mogelijk kun je die meenemen met de onderhandelingen.......



Ik vind 1600 ook erg weinig voor een HBO-baan (ik weet niet op wat voor een niveau jouw baan is ingeschaald). Startsalaris voor HBO is vaak toch wel 1800.
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal!



Erg bedankt voor de vele zeer nuttige reacties.



Ik wil nog even aanvullen dat ze aangegeven is dat de CAO mager is (geen studiemogelijkheden, weinig extra's). Dit klopt volgens mij. Het is trouwens een HBO baan. Ik heb een (een in mijn ogen relevante) opleiding gedaan die niet gevraagd wordt en ben bezig met de opleiding die gevraagd wordt (maar daar ben ik nog 1,5 jaar mee bezig)



Bovendien hebben ze aangegeven na een half jaar te kijken hoe het gaat en dan misschien omhoog te gaan. Ik ben wel benieuwd wat ik dan zou kunnen verwachten. Ik kan me niet voorstellen dat er dan een salarisverhoging van 400 bruto in de maand zal komen..



Misschien ga ik inderdaad vragen of er ruimte tot onderhandeling is. Ik doe de baan sowieso en hopelijk zijn ze bereid met me verder te denken..



Meer tips en ervaringen zijn zeker welkom. ga nu eerst op loonwijzer kijken wat er over zou kunnen blijven!
Alle reacties Link kopieren
Hmm, met het goede aantal uren, de goede CAO en de exacte salarisindicatie kom ik toch op bijna 1200 uit. Valt niet tegen!
Alle reacties Link kopieren
Karel, kan je aangeven wat voor functie en branche het betreft (zonder waar mogelijk de bedrijfsnaam en -locatie te noemen)?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven