Werk & Studie alle pijlers

Kraamzorg (help)

08-07-2009 21:28 17 berichten
Ik heb gesolliciteerd op de functie van leerling kraamverzorgende. Het lijkt me helemaal leuk en het is echt mijn ding. Ik moet eind deze week een beslissing nemen.

Qua werk zie ik het helemaal zitten er is echter één minpuntje. De opleiding duurt een jaar en tijdens die opleiding werk je 20 uur per week. Ik zou er wat naast kunnen gaan doen maar dat zou dan thuiswerk moeten zijn want de kraamzorg is niet te plannen dus ergens vast erbij dat kan niet aangezien je niet weet wanneer je werkt.

Van die 20 uur per week kan ik niet rondkomen, dat is een feit. Betrouwbaar thuiswerk wat een beetje verdient kan ik ook niet vinden. Ik wil het heel graag doen, dit is altijd mijn droom geweest maar ik durf het niet aan als ik er niets bij heb. Ik wil niet in de financiele stress zitten. Dat is het me niet waard.



Kan iemand mij advies geven of tips? Of is er iemand die me kan zeggen wat ik er eventueel naast kan doen? Misschien andere kraamverzorgenden?
Alle reacties Link kopieren
Doen! Een jaar is wel te overzien, je krijgt vast spijt als je het niet gaat doen!

Als erbij werken geen optie is, kun je dan eventueel een lening afsluiten? Studiefinanciering oid?



En wat betreft werk: eventueel als oproepkracht? Bijvoorbeeld in de zorg, denk aan assisterende in bijvoorbeeld een verpleeghuis of een ziekenhuis, of bijvoorbeeld in de thuiszorg?
Alle reacties Link kopieren
Kun je misschien meer dan 20 uur werken in de kraamzorg?
Bedankt voor jullie antwoorden.

Een lening zie ik eerlijk gezegd niet zitten.

Een jaar is inderdaad wel te overzien maar ik ben toch bang dat ik in de financiele problemen kom. 20 uur is niet veel. Ik heb een tijdje geleden ergens anders gesolliciteerd en daar kon ik ook leerling worden voor 18 uur in de week, dan zou ik ergens tussen de 500 en 600 euro verdienen voor die 18 uur. Dus dat zal nu ook wel het geval zijn. Meer werken zit er nu niet in, na behalen van diploma wel als er genoeg werk is.



Maar als ik ergens oproepkracht zou worden dan heb ik ook geen gegarandeerd inkomen toch? En dan roepen ze me misschien op op dagen dat ik niet kan. Het is zo dat je 's nachts werkt als er een bevalling is, de dagen naderhand werk je natuurlijk overdag. Dus 's avonds zou ik dan vrij zijn ... ik weet het ook niet meer.
Alle reacties Link kopieren
Je opleiding is waarschijnlijk ook een vaste dag in de week toch? Kun je niet schoonmaakwerk bij mensen thuis doen of iets dergelijks? Is vaak veel vraag naar en hoewel niet alle mensen zo flexibel zijn zullen er vast gezinnen zijn die er geen punt van maken als je eens een keer op een andere dag en/of 's avonds komt.
Alle reacties Link kopieren
Ja dan zit je inderdaad onder het minimum.

Heb je nu een baan? Zou je eventueel nu meer kunnen gaan werken of een bijbaan kunnen nemen, tot je genoeg geld hebt gespaard om het jaar door te komen? Ik weet natuurlijk niet of dit soort kansen voor het oprapen liggen.

Misschien zijn er ook mogelijkheden om via Sociale Zaken je inkomen aan te vullen met een bijstand uitkering. Dat is ook geen vetpot, maar meer dan wat je gaat verdienen. Misschien weet iemand dat? Verder zijn er sowieso allerlei regelingen waar je gebruik van kan maken als je zo'n laag inkomen hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een gedeelte van je telefoonrekening terug krijgen en hoef je geen gemeentelijke belastingen e.d. te betalen.

Ik hoop voor je dat er een oplossing komt.
Heb je al onderzocht of je in aanmerking kunt komen voor studiefinanciering? Ik weet niet of dat zou kunnen, maar het zou mogelijk een oplossing kunnen bieden...
@boom

Ik heb echt nog nooit gehoord van een regeling die telefoonkosten vergoedt. Wat voor regeling is dat?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf de verkorte opleiding gedaan.

Wij zaten toen op het minimumsalaris. En vergeet je ORT niet.

Je werkt officieel 20 uur per week, maar in de kraamzorg werkt dat anders.

Gemiddelde zorgduur van een gezin is 49 uur.

Die 49 uur werk je in 8 dagen, dus ook altijd een weekend (ORT).

Daarna ben je een aantal dagen vrij.
Alle reacties Link kopieren
Nummerzoveel

Er zijn verschillende regelingen per gemeente. Je moet vaak voldoen aan de eis dat je een minimum inkomen hebt. In mijn gemeente krijg je zo 140 euro per jaar terug. In een andere gemeente waar ik werk 200 euro per jaar. Uit dat potje kan je bijvoorbeeld ook een krant nemen of een bibliotheeklidmaatschap.
Alle reacties Link kopieren
ORT = onregelmatigheidstoeslag?
Dankje voor de uitleg, boom! Ik weet idd weinig van dergelijke gemeentelijke regelingen.
@wzk

Ja!
Alle reacties Link kopieren
Geen dank. Ik wist het zelf ook niet hoor tot ik er voor mijn werk mee in aanraking kwam.
quote:pearle schreef op 08 juli 2009 @ 22:30:

Ik heb zelf de verkorte opleiding gedaan.

Wij zaten toen op het minimumsalaris. En vergeet je ORT niet.

Je werkt officieel 20 uur per week, maar in de kraamzorg werkt dat anders.

Gemiddelde zorgduur van een gezin is 49 uur.

Die 49 uur werk je in 8 dagen, dus ook altijd een weekend (ORT).

Daarna ben je een aantal dagen vrij.Oke dus als ik een contract zou krijgen van 20 uur in de week, is dat dus 80 uur in de maand dus als ik 49 uur in de week bij een gezin gewerkt heb dan kan ik de week erna de overige uren invullen (bijvoorbeeld) en dan ben ik de rest van de maand "vrij" ?
Alle reacties Link kopieren
Hoi hoi,



Ik doe sinds vorig jaar de verkorte opleiding en onze werkweek is, door school, gemiddeld 24 uur per week. Wanneer je een zorg gedaan hebt, ben je afhankelijk van het aantal gewerkte dagen en uren, een periode vrij. De ene keer heb je 3 dagen vrij, bijvoorbeeld als je een zorg van 3 uur p.d. over 7 dagen hebt gewerkt, maar het kan ook voorkomen dat je door schooldagen 11 dagen achter elkaar bezig bent en dan heeeeel veel uren hebt gemaakt. Dan ben je daarna zo ook weer 11 dagen vrij. Het kan zijn dat je 2 weekenden achter elkaar aan het werk bent omdat je op vrijdag of zaterdag start. Wanneer je denkt een weekend vrij te zijn, kan het zijn dat er dagen bijkomen omdat het voor moeder en/of kind nodig is. (borstontsteking, o.i.d.). Je kunt dus werkelijk niets plannen, alleen onder voorbehoud. En dan heb ik het nog niet eens over de dag-avond-nacht en 24-uurs wachten. Dokter-tandarts of wat dan ook: altijd laat in de middag en kort van te voren inplannen. Wat de financiële kant betreft: Kraamzorg is eigenlijk een beroep voor vrouwen die een inkomen van een partner hebben. Dat is ook bekend gemaakt in de media. Daar werd toen gesteld: kraamverzorgsters moeten een rijke man hebben, anders is het niet te doen.
Alle reacties Link kopieren
Daar ben ik het niet mee eens, kijk als jij een klein contract neemt van (omgerekend) 24 uur per week, nee daar kun je niet van rondkomen.

Ga dan gewoon meer werken, een groter contract.

Een kraamverzorgende zit in dezelfde salarislijn als een bejaardeverzorgende of iemand in de kinderopvang.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven