Werk & Studie alle pijlers

mijn eerste (gemeente) sollicitatie in eeuwen. Help ; )

15-06-2023 13:32 132 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Superleuk natuurlijk, ik kreeg gisteren mail dat ik ben uitgenodigd voor een sollicitatie op gebied van beleid/junior projectleider op een gemeente. Ik heb al in geen eeuwen gesolliciteerd en zou het erg fijn vinden als jullie me kunnen willen helpen waar ik allemaal aan moet denken, wat voor type vragen ik kan verwachten, hoe zakelijk of onzakelijk het leven tegenwoordig is en wat een goede opstelling is (behalve proberen mezelf te zijn). Want ook al duurt het nog twee weken voordat ik op gesprek mag komen, ik ben al sinds gisteren enorm zenuwachtig en handvatten gaan me daarbij vast helpen.

Ik weet dat ik dmv STAR methodiek mijn vaardigheden kan voorbereiden. Maar welke tips kunnen jullie me nog meer geven? Waar moet ik wel of geen aandacht aan besteden in het gesprek? Hoe ga je het gesprek in? Heb je eerst een soort orientatie of er een klik is en vul je daarna pas details als uren, werkwijze in? De vacature staat (standaard?) voor fulltime bijv. maar ik zou graag willen weten of de optie ook kan zijn om 24 of 28 uur te werken? Is het bijv. gek om te vragen of de vacature ook (deels) als ZZPer vervuld kan worden of moet ik daar echt niet mee aankomen? Of horen dat soort vragen uberhaupt niet thuis tijdens dit eerste gesprek?

Zoals te lezen is, ben ik helemaal nieuw en vers op dit gebied en kom ik uit een ei. Nu nog niet zo overkomen :P
Alle reacties Link kopieren Quote
Lorem_Ipsum schreef:
16-06-2023 19:53


Ik heb mij zelf ook weleens anders voorgedaan dan ik echt ben, puur om een bepaalde baan binnen te halen. Geen spijt van, ik wilde dat gewoon een paar jaar doen om dat op mijn cv te hebben.
Heb je je toen een paar jaar anders voorgedaan? En hoe ging dat? Of heb je dat masker laten vallen zodra je aangenomen was?
(Of was je niet aangenomen ?)
.
Alle reacties Link kopieren Quote
impala schreef:
16-06-2023 21:05
Heb je je toen een paar jaar anders voorgedaan? En hoe ging dat? Of heb je dat masker laten vallen zodra je aangenomen was?
(Of was je niet aangenomen ?)
Op zich kun je je wel een tijd anders of aangepast presenteren toch? Er zijn qua karakter altijd een bepaald aantal facetten die je voorang kunt geven, waarmee je niet een totaal andere versie bent van jezelf, maar wel een meer aangepaste versie aan wat men van je vraagt. Ten minste, ik hoop dat het bij Lorum vooral die kant uit is gegaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Goed dat je bent uitgenodigd, Banaantje.

Google op veelgestelde vragen
en ga de antwoorden bedenken.
Het VIVA-forum is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Explorista geschreven posts in enig topic.
Alle reacties Link kopieren Quote
In de CAO gemeenten staat dat fulltime 36 uur is.
https://www.caogemeenten.nl/cao-gemeent ... werktijden

Dan kan je vagen om 32 uur.
Dat doen zoveel mensen.
4 keer 8 werken ipv 4 keer 9.

Ik denk, dat 24 uur te weinig is. Dan kom je in de knoop met overleggen waar je niet bij kunt zijn.
Het VIVA-forum is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Explorista geschreven posts in enig topic.
impala schreef:
16-06-2023 21:05
Heb je je toen een paar jaar anders voorgedaan? En hoe ging dat? Of heb je dat masker laten vallen zodra je aangenomen was?
(Of was je niet aangenomen ?)
Ja, ik ben aangenomen, en heb nou niet echt een masker voorgehouden hoor. Ik vind alleen een sollicitatiegesprek niet het moment om aan te geven dat je geen zier om brainstormen of hei- of strategiedagen geeft. Maar als je er eenmaal werkt en mensen kunnen met je lachen, dan kun je daar best wat sarcastischer over doen. Maar tijdens de sollicitaties kun je nu eenmaal niet al je humor en grappen en grollen van stal halen.

Ook ben ik eigenlijk niet echt een teamplayer, ook niet iets dat je meteen op een sollicitatie roept. Maar eenmaal aangenomen valt dat allemaal vaak best mee. De soep wordt meestal niet zo heet gegeten.

En je vindt altijd wel je mensen waarvan je weet dat ze er hetzelfde in staan. Tijdens de sollicitatieprocedure tref je ook vaak maar een willekeurige selectie van hotemetoten die ook maar wat over de visie van het bedrijf horen te zeggen.

Het was het allemaal waard, want die vijf jaar zijn nog steeds een goeie binnenkomer, en ik vloog op mijn 25e de hele wereld rond voor die baan. Daarvoor kon ik mijn echte mening echt wel even voor me houden tijdens mijn sollicitatie.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb morgen mijn afspraak en ben me flink aan het voorbereiden en de gezonde spanning begint nu ook wat op te lopen. Waar ik nog benieuwd naar ben is hoe de salarisonderhandelingen gaan en hoeveel gesprekken standaard zijn.

Wat is de procedure waarschijnlijk? Ik heb morgen dus een gesprek met 2 vrouwen die de beleidsmakers zijn. Mocht ik er doorheen komen, volgt een 2e gesprek. Met wie heb ik die waarschijnlijk? Of is dat meteen een arbeidsvoorwaarden gesprek? Dat voer je met HR waarschijnlijk?
Hoe gaan dat soort onderhandelingen? Moet ik als ZZPer mijn diploma's uploaden? Wie bepaalt mijn gewicht en hoe? Salarisindicatie is nl. tussen x en x afhankelijk van ervaring. Ik kom als zzper uit een vreemde hoek. Hoe wordt dat bepaald?
Ik werk niet bij de gemeente, dus ik antwoord even vanuit mijn ervaring in het bedrijfsleven, voor mogelijke toekomstige gesprekken.

Een tweede gesprek is vaak met mensen die hoger in de boom zitten en er ook wat over te zeggen hebben, dus bij bedrijven spreek ik daarna vaak met iemand uit het bestuur of het MT, of een afdelingshoofd, afhankelijk van de functie waar je op solliciteert. Iemand/mensen met een doorslaggevende stem (en minder tijd om met iedere willekeurige sollicitant te spreken).

Diploma’s uploaden hoeft bij mij nooit, als ze met een portal werken voer je daar opleidingen in, en soms gaan ze die dan met behulp van een bureau verifiëren (met toestemming wordt dan contact met IB-groep of instelling opgenomen). Kopie diploma is vaak niet zo nuttig, vaak weet men toch niet hoe elk diploma van elke instelling in binnen- en buitenland eruit hoort te zien.

Eventuele gesprekken met HR zijn bij mij altijd juist als eerste geweest, als eerste schifting ofzo, ik eindig daar nooit mee. Ik heb nog nooit een arbeidsvoorwaardengesprek gevoerd. Vaak word ik na gesprekken gemaild en krijg ik een aanbod, waarop ik dan reageer met wat ik zou willen. Dat aanbod is, als het goed is, wel gebaseerd op je salarisindicatie. Dat gaat soms wat heen en weer en dan kom je ergens uit. In mijn sector is dat vaak veel vrijer, dus niet zo met schalen enzo. Gewoon goed hoog inzetten.

Maar er zijn geen vaste procedures, ook niet bij de diverse overheden waar ik in het verre verleden gesolliciteerd heb, (ik heb soms ook nog uitgebreide assessments tussendoor gehad), dus ik neem het altijd stap voor stap, want ik houd er niet van me onnodig druk te maken. Ik vraag gewoon aan het eind van ieder gesprek hoe de procedure er verder uit zal zien. En als je met mensen zult spreken vraag ik wie die mensen zijn, als dat er niet vanzelf bij gezegd wordt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Fijn om te lezen hoe het bij jou is gegaan. Ik vraag me af of ik dan een gesprek krijg met de wethouder. Lijkt me toch niet? Ik heb nl. niet echt het idee dat er lagen boven zitten, maar goed, dat moet ik inderdaad even uitvragen.

Nee, hier niet als eerste met HR. Echt eerst werkinhoudelijk en pas als ik door ben, zal ik de gang maken naar HR. En ben dan heel benieuwd hoe/wie het gewicht gaat bepalen. Want er staat in de vacature op basis van ervaring. Wie bepaalt die ervaring vraag ik me dan af.

Ik heb morgen na het gesprek ook een training. Bij het maken van de afspraak (HR) heb ik dit ook aangegeven en zijn we op deze tijd uitgekomen. Mijn beste vriendin vond de tijd die er voor het gesprek staat krap (1 uur) en gaf aan dat ik rekening moest houden met een forse uitloop. Maar dat kan niet, want dan heb ik dus een training. Ze gaf aan dat ik echt absoluut niet mag en kan zeggen in een sollicitatie dat ik op een gegeven moment weg moet. Niet per se exact op 1 uur, maar na 1 uur en kwatier moet ik toch wel echt door naar mijn volgende afspraak en moet het afronden uiterlijk beginnen. Ze gaf aan dat ik een slechte indruk maak als het daar op uitkomt dat ik dat moet aangeven.
Persoonlijk vind ik dat overkomen als BS. Je hebt toch tijden afgesproken en een sollicitatie draait toch niet om beschikbaar zijn zolang het duurt? Ik solliciteer niet als directeur oid. Heb ik dan een verkeerde instelling? Ik kan me er niks bij voorstellen nl. Neem aan dat de rest ook weer aan de slag wil ipv eeuwige gesprekken voeren.
Wie bepaalt die ervaring vraag ik me dan af.

De mensen met wie je hebt gesproken in combinatie met de regels/richtlijnen etc. in hun functiehuis oid. In elk gesprek dat je voert moet je er vanuit gaan dat je je niveau aan het aantonen bent, gecombineerd met de info die je hebt overlegd. Er is geen aparte hoorzitting ;)

Een uur is inderdaad vaak krap, maar het hangt er vanaf hoe diep dit gesprek gaat. Ik vind niet dat je niet kunt zeggen dat je andere verplichtingen hebt. Persoonlijk had ik dit gesprek dan niet zo krap ingepland, maar daar heb je nu niets aan ;)

Ik zou er maar vanuit gaan dat ze een uur hebben gepland omdat ze het zelf druk hebben en nog andere afspraken hebben.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind het zelf juist altijd erg sterk en prettig als mensen aan het begin van een gesprek aangeven hoeveel tijd ze hebben. En dan een uitnodiging om snel van start te gaan en snel ter zake te komen.
(Dit is op allerlei soorten gesprekken van toepassing.)

Je kunt dit bij het begin van het gesprek prima aangeven. Niet vragen, maar gewoon aangeven.

Ieders tijd is kostbaar.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoerabanaan schreef:
20-06-2023 09:25
Ik heb morgen na het gesprek ook een training. Bij het maken van de afspraak (HR) heb ik dit ook aangegeven en zijn we op deze tijd uitgekomen. Mijn beste vriendin vond de tijd die er voor het gesprek staat krap (1 uur) en gaf aan dat ik rekening moest houden met een forse uitloop.
Ik heb aan beide kanten van de tafel gezeten en forse uitloop is niet gebruikelijk hoor.

Wat wel eens gebeurt, is dat je op weg naar de receptie om je tijdelijke pas in te leveren nog even nakeuvelt over het weer / het schilderwerk aan het gebouw / vakantieplannen. Dat is ook onderdeel van het gesprek. Dus niet zeggen, dat je slaperig wordt van de zomer, roze kozijnen lelijk vindt en op vakantie veel zuipt.

Ik heb zelfs sollicitaties gehad die strikt na 45 minuten eindigden, omdat de volgende alweer klaar zat.
Het VIVA-forum is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Explorista geschreven posts in enig topic.
Alle reacties Link kopieren Quote
Heb je een horloge met wijzerplaat? Doe die om. Dat is beleefder dan elke 5 minuten je telefoon oppakken om de tijd te checken.
Het VIVA-forum is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Explorista geschreven posts in enig topic.
Alle reacties Link kopieren Quote
Explorista schreef:
20-06-2023 09:57
Heb je een horloge met wijzerplaat? Doe die om. Dat is beleefder dan elke 5 minuten je telefoon oppakken om de tijd te checken.
Of in het geval van beperkte tijd je horloge op tafel leggen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Een wethouder gaat per definitie niet over het personeel, dus daar heb je zeker geen gesprek mee. Beleidsadviseurs hebben wel een team- en/of afdelingsmanager, dat lijkt me logischer voor een tweede gesprek, aangezien dat ook jouw leidinggevende zou worden.

Overigens krijgen we bij onze gemeente nog steeds veel reacties op de meeste functies en zullen er hoogstwaarschijnlijk meerdere gesprekken plaatsvinden met andere kandidaten morgen. Het tijdschema is dan strak, dus uitloop komt bij ons eigenlijk nooit voor.
vierhetleven wijzigde dit bericht op 20-06-2023 10:11
Reden: quote ging niet helemaal lekker
19.88% gewijzigd
Leven en laten leven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoi Banaan,

Hoe moeten wij nou weten hoe het bij de gemeente gaat waar jij hebt gesolliciteerd? En wat maakt het uit wanneer je precies met wie spreekt?
Ik zou gewoon open erin en dan merk je het wel.
Al die vragen en dat extreme voorbereiden is misschien iets too much?

En zoals al gezegd, de wethouder krijg je absoluut geen gesprek mee. Wat dat betreft moet je misschien nog wel wat inlezen over verschil tussen ambtenaren en politiek.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn ervaring is dat het eerste gesprek is om te kijken of je geschikt bent voor de functie en dat een tweede gesprek vaak of een klikgesprek is (met bijvoorbeeld een manager) of een gesprek om nog wat verdiepende vragen te stellen als er bij het eerste gesprek wat twijfels waren over sommige capaciteiten/vaardigheden. Het arbeidsvoorwaardengesprek is met de leidinggevende en soms zit hier iemand van P&O bij.

Je krijgt absoluut geen gesprek met de wethouder, ik zou als ik jou was jezelf echt even inlezen hoe een gemeente bestuurlijk in elkaar zit. Dat hoor je echt wel te weten als je bij een gemeente solliciteert.

Ik heb nog nooit een sollicitatiegesprek gehad die langer dan een uur duurde, gelukkig niet :)

Qua salarisonderhandelingen zit de functie waarschijnlijk in een bepaalde salarisschaal en kan je onderhandelen over de trede. Soms kun je ook onderhandelen over een toelage maar aangezien je ervaring mist is die kans nihil. Over in welke trede je valt zijn geen vaste regels, gewoon binnen de schaal uitonderhandelen wat jij graag zou willen verdienen.
Hoe dan ook, wees in elk gesprek voorbereid op alles. Het is zeer onwaarschijnlijk dat men opeens over salaris zal beginnen in dit eerste gesprek. Maar je moet ook weer niet met je mond vol tanden staan als het gesprek daar wel op komt.
Ik ben in een eerste gesprek wel eens gevraagd of akkoord zou gaan met een bepaalde inschaling, want ze hadden iemand gehad bij wie het daarop was afgeketst (werd in dat eerste gesprek erbij vermeld) dus het kan... Qua tijd heb ik vaker meegemaakt dat het na een bepaalde tijd (3 kwartier) echt afgerond moet worden want zij hebben andere afspraken (gesprekken). Dat het veel langer duurt dan gepland heb ik niet meegemaakt. Overigens nooit bij een gemeente gesolliciteerd, maar daar zullen ook verschillen tussen zitten. Dus ik zou gewoon nergens vanuit gaan en er open ingaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
bedankt voor jullie ervaringen delen. Het lastige is dat ik met twee mensen (vrienden) praat die in vaste dienst zijn en ook sollicitatiegesprekken voeren en dan merk ik dat ik onzeker wordt van de opmerking dat het not done is om een tijdslimiet aan te geven als het dreigt uit te lopen. Nu doe ik dat wel. Ik heb simpelweg een volgende afspraak waar ik verwacht wordt en de max tijd van 1,5 uur moet dan genoeg zijn. Word ik erop afgerekend, tja, dan is dat zo. Maar dan er dan gezegd wordt dat ik dan een asociale indruk maak vind ik wel een heftige uitspraak.

Wat dat betreft blijft het belangrijk om dan toch bij mezelf te blijven en jullie ervaringen sluiten hier gelukkig meer bij aan.

Ik heb nu zo'n beetje alle informatie gelezen die relevant kan zijn, star situaties uitgewerkt en vanavond vroeg mijn bedje in en dan is het verder aan de goden morgen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou aan het begin van het gesprek aangeven: zoals al bij het maken van deze afspraak aangegeven, heb ik maximaal tijd tot / uitloop mogelijkheid van.... dus niet pas meiden als je op hete kolen zit.
Alle reacties Link kopieren Quote
Een uur, max 1,5 lijkt me ruim, al helemaal als er op voorhand al gesproken wordt over een tweede gesprek. Als je met HR op die tijd bent uitgekomen mag je er ook op rekenen dat dat past, hoor! Als je weet dat je hierdoor onrustig zit tijdens het gesprek, zou ik het vooraf nog even checken. Of je belt vooraf nog even.

En een tweede gesprek kan verschillende vormen hebben. Als je uitgenodigd wordt voor een tweede gesprek zou ik gewoon even vragen welke insteek dat gesprek heeft. Het is lijkt me iig geen salarisonderhandeling, tweede gesprekken zijn vaak nog inhoudelijk. En arbeidsvoorwaardengesprek (incl salarisonderhandeling) komt daarna pas.

Veel succes morgen, hopelijk is het een leuk gesprek!
ollie-ollie wijzigde dit bericht op 21-06-2023 07:23
10.92% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
1,5 half uur is meer dan genoeg voor een eerste gesprek.

Moet ook in je eigen tijd. Langer zou absurd zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Vriendin gaf aan laatst een sollicitatieronde te hebben gehad van 3 uur. Maar dat was dan ook met een nieuwe directeur bestuurder. Kan me voorstellen dat er dan andere verwachtingen liggen.
Ik heb ook lange sessies meegemaakt. Ook weleens dat mensen opvolgend met me kwamen spreken. Huidige baan was eerst een uur met iemand in Nederland, aansluitend een zoom call van een half uur met iemand in de VS. Dat was de eerste ronde.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mugske schreef:
20-06-2023 18:25
Ik zou aan het begin van het gesprek aangeven: zoals al bij het maken van deze afspraak aangegeven, heb ik maximaal tijd tot / uitloop mogelijkheid van.... dus niet pas meiden als je op hete kolen zit.

Ik zou dit juist niet aangeven. Het zou op mij niet goed overkomen als ik daar zat in de commissie.
Vertrouw erop dat het goed verloopt, je hebt immers een half uur extra tijd.

En daarnaast, ik vind een sollicitatie belangrijker dan een training, Je kunt bij de training aangeven dat je een belangrijke afspraak daarvoor hebt, en dat je op tijd verwacht te komen, maar dat er een kleine kans is dat het uitloopt.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven