Werk & Studie alle pijlers

mijn eerste (gemeente) sollicitatie in eeuwen. Help ; )

15-06-2023 13:32 132 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Superleuk natuurlijk, ik kreeg gisteren mail dat ik ben uitgenodigd voor een sollicitatie op gebied van beleid/junior projectleider op een gemeente. Ik heb al in geen eeuwen gesolliciteerd en zou het erg fijn vinden als jullie me kunnen willen helpen waar ik allemaal aan moet denken, wat voor type vragen ik kan verwachten, hoe zakelijk of onzakelijk het leven tegenwoordig is en wat een goede opstelling is (behalve proberen mezelf te zijn). Want ook al duurt het nog twee weken voordat ik op gesprek mag komen, ik ben al sinds gisteren enorm zenuwachtig en handvatten gaan me daarbij vast helpen.

Ik weet dat ik dmv STAR methodiek mijn vaardigheden kan voorbereiden. Maar welke tips kunnen jullie me nog meer geven? Waar moet ik wel of geen aandacht aan besteden in het gesprek? Hoe ga je het gesprek in? Heb je eerst een soort orientatie of er een klik is en vul je daarna pas details als uren, werkwijze in? De vacature staat (standaard?) voor fulltime bijv. maar ik zou graag willen weten of de optie ook kan zijn om 24 of 28 uur te werken? Is het bijv. gek om te vragen of de vacature ook (deels) als ZZPer vervuld kan worden of moet ik daar echt niet mee aankomen? Of horen dat soort vragen uberhaupt niet thuis tijdens dit eerste gesprek?

Zoals te lezen is, ben ik helemaal nieuw en vers op dit gebied en kom ik uit een ei. Nu nog niet zo overkomen :P
Alle reacties Link kopieren Quote
Solliciteren bij een gemeente is niet anders dan bij een bedrijf.

Eerste gesprek is vaak wederzijdse kennismaking. Zij zullen iets over de organisatie vertellen. Jij zult iets over jezelf vertellen.

Verder kun je vragen verwachten over je ervaring, vaardigheden, hoe pak je situatie x aan, wat wil je leren in deze functie, waarom kies je voor deze functie en organisatie. Je kunt zelf ook vragen stellen. Zij zullen meer vertellen over de vervolgprocedure (terugkoppeling, vervolggesprekken etc).

Als je echt part-time wil werken, had je daar beter vooraf naar hebben gevraagd. Combinatie dienstverband zzp, lijkt me niet haalbaar.
Als je 24-28 uur wil werken dan had ik bij een vacature voor fulltime van tevoren gevraagd of het ook parttime kon. Meestal staat het er gewoon bij als het kan dus je hebt kans dat je voor niks gesolliciteerd hebt omdat ze een fulltimer zoeken.
Lees je in het bedrijf en de functie. Bekijk hun social media (als ze die hebben).
als je weet wie je gesprekspartner is voor de sollicitatie zoek die dan eens op bij Linkdin/social.

Verder staan er online tig voorbeeld vragen lees die eens door en bedenk je eens wat je er ongeveer op zou zeggen.
Zorg dat je zelf ook in beeld heb welke vragen jij zou willen stellen aan hun. Door vragen terug te stellen toon je initiatief.
Zorg alleen dat je geen vragen stelt die al tijdens het gesprek aan bod zijn gekomen hahaha.

En wees gewoon jezelf je kan je wel anders voordoen, maar er moet een klik zijn anders ga je er nooit op je plek zitten.

Oh en zorg dat je een uitgeprinte versie hebt van je cv, motivatiebrief en de vacature en eventuele vragen die je wilt stellen, zodat je tijdens het gesprek indien dit nodig is die erbij kan pakken en erop terug kan komen.
Op die manier kan je ook snel nog even alles doorlezen, voordat je het gesprek ingaat.

En vooral zorg dat je voorbeelden hebt waarmee je jouw standpunten kan onderbouwen. Je kan wel zeggen dat je iets wel of niet bent, maar als je het niet kan onderbouwen met voorbeelden komt het niet sterk over.
Voorbeeld: Ja ik ben stressbestendig, want ik heb een team van zoveel man geleid en werkte met strakke deadlines ...etc.etc. (vul maar in)

Succes! zet hem op!
Alle reacties Link kopieren Quote
Mugske schreef:
15-06-2023 13:45

Als je echt part-time wil werken, had je daar beter vooraf naar hebben gevraagd. Combinatie dienstverband zzp, lijkt me niet haalbaar.
Het is geen absolute eis, maar wel een wens om mijn ZZPschap er goed bij te kunnen blijven combineren. Meer uren werken gaat ten koste van ZZP schap. Niet per se dit jaar (heb al aardig wat uren gemaakt), maar wel volgend jaar.
Mag dat juridisch überhaupt? Een functie deels in loondienst en deels als zzp’er invullen? Geen idee hoor, komt zomaar in me op. Lijkt me voor de werkgever wel meteen een stuk duurder.

Een beetje tornen aan de uren is niet ongebruikelijk, maar 24/28 vs 36/40 is wel een verschil. In mijn sector wordt het dan lastig, maar wellicht is de gemeente flexibeler.

Bij ons kun je al snel conflicted zijn, dus wil men sowieso dat iemand niet aan meerdere zzp-opdrachten tegelijk werkt.
Ik denk niet dat je deze functie EN in dienstverband, EN als ZZPer kunt doen. Wel kun je vragen om minder uren en of je ernaast mag ZZPen
(dit mag niet altijd bij elk type werk ivm belangenverstrengeling natuurlijk).

Ik denk niet dat het op uren zal stuklopen, dus ik zou eerst het gesprek voeren en later in het gesprek vragen voor hoeveel uur ze iemand zoeken. En dan leg je voor wat jij graag wilt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gisteren een gesprek gehad met een deskundige die vertelde dat dit mogelijk was om te combineren. Ik vermoed alleen dat gemeenten niet per se voorlopers zijn op 'moderne' constructies. Maar dat is een vooroordeel en geen idee of dat klopt.

Net als een bedrijf, ook daar heb ik geen recentere ervaring mee qua solliciteren (ruim voor internet zeg maar), hooguit als zzp-er. Maar dat waren toch wel wat andere gesprekken heb ik het idee.

Wat zouden jullie aantrekken met dit weer? Het is geen chique functie. Maar als beleidsmedewerker, kan bijv. een zomerse spijkerbroek met een luchtig jasje? Of moet ik een spijkerstofje echt ten alle tijden vermijden?

Zaken uitprinten, ik checkte net de portal en de vacature staat er niet meer. Zó dom, want die kan ik niet uitprinten nu. Kan mezelf wel voor mijn kop slaan :facepalm: , vooral ook omdat ik vanwege de vele sollicitaties niet meer exact weet wat erin stond
Ik laat me zelf altijd leiden door het gesprek. Vaak praat men graag over de eigen organisatie en dat geeft vaak al genoeg haakjes om op in te gaan.

Ook het waarom ik dit graag wil bereid ik goed voor, want snapt men niet goed waarom je iets wil, als het enigszins van je gebaande pad afwijkt.

Qua voorbereiding richt ik me op concrete voorbeelden en dingen uit de actualiteit die ik aan zou kunnen halen.

Mocht ik mensen kennen die zij ook kunnen kennen, dan zet ik die voor mezelf op een rijtje, voor het geval dat soort connecties ter sprake komen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lorem_Ipsum schreef:
15-06-2023 13:54
Mag dat juridisch überhaupt? Een functie deels in loondienst en deels als zzp’er invullen? Geen idee hoor, komt zomaar in me op. Lijkt me voor de werkgever wel meteen een stuk duurder.
Dag mag niet als het dezelfde functie is. Het mag wel als het bijvoorbeeld om 2 totaal verschillende functies gaat. Het is volgens mij een beetje een grijs gebied, maar bij ons gebeurt dit wel als we heel aannemelijk kunnen maken dat het echt om 2 verschillende opdrachten en werkvormen gaat.

Ik zou gewoon vragen of je in deeltijd mag TO. Als ze je heel graag willen hebben, dan verzinnen ze vast iets. En als ze het niet zien zitten, dan is dat ook duidelijk.
Zoek de vacature even in cache op het internet, die is vast nog wel boven water te halen.
thee_leutje101 schreef:
15-06-2023 14:03
Dag mag niet als het dezelfde functie is. Het mag wel als het bijvoorbeeld om 2 totaal verschillende functies gaat. Het is volgens mij een beetje een grijs gebied, maar bij ons gebeurt dit wel als we heel aannemelijk kunnen maken dat het echt om 2 verschillende opdrachten en werkvormen gaat.

Ik zou gewoon vragen of je in deeltijd mag TO. Als ze je heel graag willen hebben, dan verzinnen ze vast iets. En als ze het niet zien zitten, dan is dat ook duidelijk.
Ja, bij verschillende functies kende ik die optie. Dacht dat dezelfde functie bedoeld werd.
Ik heb zelf nooit in jeans gesolliciteerd, maar ik weet dat dit in veel sectoren helemaal prima is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Om een vacature in te kunnen vullen op basis van ZZP is een heel ander budget nodig dan voor iemand die gewoon in dienst komt. Ik denk dat de kans heel klein is dat dat gaat lukken. Als ze de vacature via inhuur hadden willen opvullen hadden ze hem ook heel anders in de markt gezet zodat de grote detacheerders hadden kunnen reageren. Ze gaan je sowieso niet deels in dienst nemen en deels via ZZP, daar zijn hele strenge regels voor bij de overheid.

Als ik in jouw sollicitatiegesprek zou zitten zou ik bij jou doorvragen op je politieke sensitiviteit en het werken in een politieke omgeving. Bereid je daar op voor.

Over wat je aan moet, wat je omschreef, een jeans met jasje kan prima. Ik zou wel iets netjes aan doen, maar niet te, als je in pak aan komt val je echt uit de toon.

Ik zou me vooral voor het gesprek inlezen in wat er nu speelt in die gemeente en ook specifiek op het beleidsonderwerp waar je voor komt. Kijk in het raadsinformatie systeem naar wanneer dat onderwerp laatst behandeld is, bij de meeste gemeenten kan je ook de vergadering terugkijken.

Veel succes!
Alle reacties Link kopieren Quote
Die bestuurlijke gevoeligheid is wel een dingetje. Daar heb ik nooit eerder mee te maken gehad. Normaal gesproken word ik (als zzper) aangenomen om de klus te klaren en is de opdracht duidelijk en staan de neuzen dezelfde kant op. Kan je me iets meer vertellen hoe ik me op deze vraag kan voorbereiden? Wat willen ze van me weten? Of ik geduld heb? Of ik om kan gaan met lagen en hierarchie?
Ik word aangenomen om een klus te klaren, ben wel benieuwd wat de verwachting dan is? Als ik daar niet echt iets duidelijk over krijg, zal ik dat moeten vragen. Maar kan jij of iemand daar iets meer over vertellen?

Ik ben in die zin bekend met politieke sensitiviteit dat ik deze taken vorig jaar (niet vergelijkbaar maar wel een deel overlap) vorig jaar heb aangeboden (als zzper) aan deze gemeente, omdat ik weet dat die taak er ligt en er is dus een jaar overheen gegaan is nu ik van binnenuit geattendeerd werd op de vacature. Dus in die zin weet ik dat het lang kan duren. Maar ik krijg het beeld dat ik me op andere zaken moet voorbereiden? Ik hoor graag welke heilige huisjes ik moet ontwijken. Want heel eerlijk, ik kan zeker diplomatiek zijn, maar geduld is eerlijkheidshalve, niet mijn sterkste kant.
Alle reacties Link kopieren Quote
Verkijk je niet op het verschil tussen solliciteren volgens de star-methode en gewoon solliciteren. Ik heb ook bij de overheid gesolliciteerd en ik vond het echt heel anders. Dus stel je hebt competenties op je cv gezet. Zorg er voor dat je voor elke competentie een verhaal volgens de star-methode kunt vertellen.
Als je geen competenties hebt vermeld, bedenk welke belangrijk zijn voor deze functie en dan hetzelfde als hiervoor.

Wat ook duidelijk aan bod kwam was zaken als nevenactiviteiten (bij het onderdeel waar ik zit, zijn ze daar heel streng in), ongewenste contacten (bijvoorbeeld criminele partner :lol: ), hybride werken.

Maar ik kan mij voorstellen dat als het een project is, dat het anders werkt qua vragen.

Mijn gesprek was online, maar ik had wel een nette jurk aan. Naar het gesprek had ik deze ook kunnen dragen, maar het was winter. Dan had ik voor een nette pantalon met jasje gegaan.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij veel gemeentes kom je het eerste jaar in dienst via een payroll constructie, bijvoorbeeld via Driessen, dat wordt door veel gemeentes gebruikt.
Er naast ZZP' en kan vaak wel, maar het kan zijn dat er op termijn belangenverstrengelingen zijn. Bijv dat jij als gemeente bepaald beleid moet uitvoeren, maar dat een bedrijf waar je zelf als ZZP'er nog bij werkt last heeft van dat beleid. Bespreek dit dus goed én geeft het goed aan waarom jij denkt dat er bijv geen probleem is. Werkzaamheden naast je baan moet je opgeven met een nevenfunctie verklaring en die wordt door de burgemeester goedgekeurd (althans bij mijn gemeente was dit zo, als is het misschien maar een formeel dingetje).

Je geeft aan dat je een werkmentaliteit hebt waarbij je graag de klus wil klaren. Bereid je je er ook op voor dat er afdelingen bij de gemeente zijn waar projecten jaren en jaren duren en je nooit het eindresultaat zult halen. Dat was waar ik vooral op stuk liep. Op alle projecten die ik door de jaren heen heb gedaan, zijn er uiteindelijk maar een handjevol snel en nuttig geïmplementeerd. Na een aantal jaar is het weer nieuwe wijn in oude zakken. Iemand die te snel wil, valt dus ook niet altijd goed in de groep (heb ik persoonlijk gemerkt).

Ik zou hier dus heel goed op doorvragen. Loopt het project al lang, in welke fase zijn ze, hoe lang duurt zn fase, is de gemeenteraad er intensief bij betrokken (dan weet je, het ligt politiek gevoelig en moet je voor iedere scheet weer hele collegestukken voorbereiden), welke stappen hebben ze al concreet opgeleverd in het project, wie werkt er aan mee en hoe bevalt dat, zijn er meerdere afdelingen betrokken (rode vlag, want dan duurt het meestal nog langer), hoeveelste projectleider ben je (als er voorgangers waren ga er dan maar vanuit dat die het niet van de grond kregen en daarom zijn opgestapt).

Jurkje kan prima, maar niet te luchtig en bloot. Ik zou hem zeker tot over de knie doen. Spijkerstof kan ook, bij de meeste gemeentes loopt niemand in pak (hooguit het management en dan nog vaak niet). Hou het gewoon bij iets netjes, maar niet té
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoerabanaan schreef:
15-06-2023 14:36
Die bestuurlijke gevoeligheid is wel een dingetje. Daar heb ik nooit eerder mee te maken gehad. Normaal gesproken word ik (als zzper) aangenomen om de klus te klaren en is de opdracht duidelijk en staan de neuzen dezelfde kant op. Kan je me iets meer vertellen hoe ik me op deze vraag kan voorbereiden? Wat willen ze van me weten? Of ik geduld heb? Of ik om kan gaan met lagen en hierarchie?
Ik word aangenomen om een klus te klaren, ben wel benieuwd wat de verwachting dan is? Als ik daar niet echt iets duidelijk over krijg, zal ik dat moeten vragen. Maar kan jij of iemand daar iets meer over vertellen?

Ik ben in die zin bekend met politieke sensitiviteit dat ik deze taken vorig jaar (niet vergelijkbaar maar wel een deel overlap) vorig jaar heb aangeboden (als zzper) aan deze gemeente, omdat ik weet dat die taak er ligt en er is dus een jaar overheen gegaan is nu ik van binnenuit geattendeerd werd op de vacature. Dus in die zin weet ik dat het lang kan duren. Maar ik krijg het beeld dat ik me op andere zaken moet voorbereiden? Ik hoor graag welke heilige huisjes ik moet ontwijken. Want heel eerlijk, ik kan zeker diplomatiek zijn, maar geduld is eerlijkheidshalve, niet mijn sterkste kant.
In een reguliere organisatie krijg je een opdracht en die voer je uit. Alleen in een politieke organisatie heb je naast het management, ook nog te maken met de bestuurders. In dit geval wethouders. Kijk bijvoorbeeld al eens van welke partij de wethouder is op jouw beleidsveld, links of rechts? Wat zijn belangrijke speerpunten uit het coalitieakkoord? Ik garandeer je dat, daar waar jij denkt te komen om te opdracht uit te voeren, die wethouder nog een hele agenda heeft waar hij wil dat jij ook 'even' rekening mee houdt. Soms spreken ze hun agenda ook niet eens uit, die moet je dan nog boven tafel zien te krijgen. Vaak willen ze zaken die niet kunnen (wettelijk), veel tijd of geld kosten, waar je partners het niet mee eens zijn, etc. Hoe ga je daar mee om? Dat zou ik jou 100% zeker vragen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb heel lang bij een Gemeente gewerkt en zou nooit solliciteren in een spijkerbroek. Gewoon een nette broek is prima, of een rokje of zo.

Verder zou ik alles wat te maken heeft met uren even achterwege laten. En ook geen dingen gaan vragen als 'mag ik thuis werken'. Dat komt allemaal wel.
Is de functie voor 32 uur? Neem die uren. Eventueel kan je best na een tijdje aankaarten dat je graag wat minder uren zou willen.

Ik zou persoonlijk nooit vragen hoeveel reacties er zijn en hoeveel kandidaten, want dat vind ik altijd onzeker overkomen. Maar dat is denk ik mijn persoonlijke smaak want veel mensen doen dat wel.
Alle reacties Link kopieren Quote
Houd er rekening mee dat gemeenten behoorlijk bureaucratische organisaties zijn. En dat er een heel politiek aspect een belangrijke rol speelt. Als je denkt als nieuweling “de klus wel even te klaren” kom je denk ik van een koude kermis thuis. Mijn ervaring is dat je heel voorzichtig moet zijn met het willen doorvoeren van grote veranderingen in ambtenarenland. Dat word je over het algemeen niet in dank afgenomen. Ik kon daar op een gegeven moment niet meer goed tegen, dat altijd maar willen blijven bij de status quo. Kan natuurlijk anders zijn in jouw gemeente, maar ik zou er wel rekening mee houden dat deze mentaliteit daar ook bestaat.
bbubbels wijzigde dit bericht op 15-06-2023 15:42
Reden: Typo
0.15% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Dutchgirly schreef:
15-06-2023 15:26
In een reguliere organisatie krijg je een opdracht en die voer je uit. Alleen in een politieke organisatie heb je naast het management, ook nog te maken met de bestuurders. In dit geval wethouders. Kijk bijvoorbeeld al eens van welke partij de wethouder is op jouw beleidsveld, links of rechts? Wat zijn belangrijke speerpunten uit het coalitieakkoord? Ik garandeer je dat, daar waar jij denkt te komen om te opdracht uit te voeren, die wethouder nog een hele agenda heeft waar hij wil dat jij ook 'even' rekening mee houdt. Soms spreken ze hun agenda ook niet eens uit, die moet je dan nog boven tafel zien te krijgen. Vaak willen ze zaken die niet kunnen (wettelijk), veel tijd of geld kosten, waar je partners het niet mee eens zijn, etc. Hoe ga je daar mee om? Dat zou ik jou 100% zeker vragen.
Ai, Tja, jeetje, ik vind de vraagstelling vanuit gemeente heel concreet en zo is de functie ook. Maar om 500 lagen heen moeten werken zou mij idd wel eens kunnen opbreken. Ik ben een doener, altijd geweest, schakel snel en heb enig geduld, maar niet eindeloos. En als ik tig belangen in de gaten moet houden om mensen niet tegen het zere been te schoppen, ben ik erg benieuwd hoe ik dat ga ervaren. Kan me voorstellen dat ik van alle zaken daar uiteindelijk tegenaan ga lopen.
Nu is het wel een item waar enige actie op vereist is (breed gezegd:duurzaamheid, graag niet quoten) en er zgn. deadlines op gehaald moeten worden en dat mij hopelijk de mogelijkheid geeft er enige vaart in te houden. Maar jarenlange tenendanserij is niet aan mij besteed. Dat weet ik wel.
Vergat trouwens nog te zeggen; leuk dat je op gesprek kunt! Succes!
Hoerabanaan schreef:
15-06-2023 14:00
Gisteren een gesprek gehad met een deskundige die vertelde dat dit mogelijk was om te combineren. Ik vermoed alleen dat gemeenten niet per se voorlopers zijn op 'moderne' constructies. Maar dat is een vooroordeel en geen idee of dat klopt.

Net als een bedrijf, ook daar heb ik geen recentere ervaring mee qua solliciteren (ruim voor internet zeg maar), hooguit als zzp-er. Maar dat waren toch wel wat andere gesprekken heb ik het idee.

Wat zouden jullie aantrekken met dit weer? Het is geen chique functie. Maar als beleidsmedewerker, kan bijv. een zomerse spijkerbroek met een luchtig jasje? Of moet ik een spijkerstofje echt ten alle tijden vermijden?

Zaken uitprinten, ik checkte net de portal en de vacature staat er niet meer. Zó dom, want die kan ik niet uitprinten nu. Kan mezelf wel voor mijn kop slaan :facepalm: , vooral ook omdat ik vanwege de vele sollicitaties niet meer exact weet wat erin stond
Mail gewoon even of ze je de vacaturetekst willen sturen. Ik heb op m'n werk veel sollicitatiegesprekken georganiseerd en kreeg de vraag ook wel eens, niks raars aan.
Hoerabanaan schreef:
15-06-2023 14:00
Gisteren een gesprek gehad met een deskundige die vertelde dat dit mogelijk was om te combineren. Ik vermoed alleen dat gemeenten niet per se voorlopers zijn op 'moderne' constructies. Maar dat is een vooroordeel en geen idee of dat klopt.

Net als een bedrijf, ook daar heb ik geen recentere ervaring mee qua solliciteren (ruim voor internet zeg maar), hooguit als zzp-er. Maar dat waren toch wel wat andere gesprekken heb ik het idee.

Wat zouden jullie aantrekken met dit weer? Het is geen chique functie. Maar als beleidsmedewerker, kan bijv. een zomerse spijkerbroek met een luchtig jasje? Of moet ik een spijkerstofje echt ten alle tijden vermijden?

Zaken uitprinten, ik checkte net de portal en de vacature staat er niet meer. Zó dom, want die kan ik niet uitprinten nu. Kan mezelf wel voor mijn kop slaan :facepalm: , vooral ook omdat ik vanwege de vele sollicitaties niet meer exact weet wat erin stond
Mail gewoon even of ze je de vacaturetekst willen sturen. Ik heb op m'n werk veel sollicitatiegesprekken georganiseerd en kreeg de vraag ook wel eens, niks raars aan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dan is dat echt iets waar je op door kunt vragen. Moet het project af binnen x tijd, of is het meer een paradepaartje voor de wethouder. Je kunt ook alvast terugzoeken op de website van de gemeente wat er in de begroting over gezegd is, welk geld er vrij gemaakt is enz. Eventueel kun je zelfs openbare raadsvergaderingen terug kijken over dit onderwerp.

En heel eerlijk, gemeentes hebben grote behoefte aan dit soort mensen, aan mensen die de kar wel trekken, meters kunnen maken en resultaat boeken. Ik was ook altijd de kritische medewerker, maar ik kreeg wel dingen af en gedaan. En ja soms zat ik met Wat en Half Wat in een project en ergerde ik me bont en blauw aan hun starre we-hangen-achterover-en-dit-hebben-we-tien-jaar-geleden-ook-al-eens-geprobeert-zonder-resultaat-oh-en-ik-moet-vandaag-ook-om-4-uur-al-weer-naar-huis-houding. Want helaas, dat soort mensen werken er ook bij de gemeente en die blijven lekker tot hun pensioen de tijd uit zitten.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven