Werk & Studie alle pijlers

Moet je je baas vertellen wat je in je vrije tijd doet?

28-01-2009 09:16 68 berichten
Alle reacties Link kopieren
Goedemorgen allemaal,



Ik heb het volgende; mijn baas heeft mij gevraagd of ik as zaterdag wil werken. ( dit is een uitzondering, want normalitair is het bedrijf gesloten in het weekend ) Ik heb gezegd dat ik niet kan. Hij wilde precies weten wat ik as zaterdag allemaal ga doen, want ik moest dan maar mijn afspraken verzetten en op vrijdag vrijnemen.

Ik heb hierop gezegd dat ik afspraken heb staan en dat het mijn vrjie tijd is en dat hij niet alles hoef te weten. Ik heb hierop nog een gesprek gehad en en hij vertelde mij, dat hij als leidinggevende het recht heeft om te vragen wat ik in mijn vrije tijd (in het weekend) doe. Is dit eigenlijk zo? Mij lijkt het van niet...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het ook een keer gehad! Mijn baas vroeg of ik de volgende dag extra wilde werken. Niet omdat er iemand ziek was, maar omdat hij zoals gewoonlijk zijn zaken niet op orde had. Toen ik zei: 'nee, ik heb al een andere afspraak.' Vroeg hij wat ik dan ging doen. Toen ik eerlijk vertelde dat ik met mijn vriend een voetbalwedstrijd ging kijken, vond hij dat dit geen afspraak was, en bleef hij een half uur op me in praten. (zonder resultaat) In het vervolg geef ik gewoon 'ja' of 'nee' als antwoord (soms wil ik best meer/overwerken, maar dat is afhankelijk verschillende factoren, die ik bepaal!) En uitleg over je vrijetijdsbestreding heeft de baas zeker geen recht op.
Count your blessings...
quote:RosieRo schreef op 28 januari 2009 @ 11:13:

[...]



beter nog: zeg dt die slaaf er al hangt en ECHT zaterdag wat eten en drinken moet hebben geniaal!
Alle reacties Link kopieren
Nee, je hoeft hem echt uit te leggen waarom je die bewuste zaterdag niet kunt komen werken.

Aan de andere kant mag hij best vragen óf je op zaterdag wilt werken als hij er een andere vrije dag tegenover stelt. Maar dan wel bijtijds aan je vragen en je er niet mee overvallen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook eerlijk tegen hem gezegd dat ik het niet is dat ik het niet wil, maar dat ik gewoon niet kan. En daar nam hij geen genoegen mee. Ik heb hem ook verteld dat dat het niet normaal was, dat hij het mij "verplichtte". Hij antwoordde daarop met " ik heb als werkgever de postitie om te vragen wat je dan moet doen, en daar verwacht ik gewoon een antwoord op".... Ik heb gezegd dat het mijn privetijd is en nogmaals herhaald dat het niet is dat ik het niet wil, maar dat ik gewoon simpelweg niet kan...

Hij vertelde mij dat hij hieruit zijn conclusies trok... prima toch?

Dan trek ik ook mijn conclusies... zoals de waard is...
Alle reacties Link kopieren
Je hoeft echt niet uit te leggen wat je op een vrije dag gaat doen. Maar is het nu zo erg om een weekenddag op te offeren?
Alle reacties Link kopieren
Het punt is dat als jij zegt wat je gaat doen, hij vervolgens gaan beslissen of dat wel of niet verzet kan worden en hoe je dat moet regelen. Ik vind dat een werkgever het mag vragen, maar jij hoeft nooit antwoord te geven. Ik heb een hele aardige werkgever waar ik ook gewoon mee klets, dus die zou ik het vertellen. Maar ik heb ook een werkgever gehad die ik pertinent niks vertelde over mijn vrije tijd, want dan kon ik toch wel even komen werken. Of anders kreeg ik in een beoordelingsgesprek naar mijn hoofd dat ik niet gemotiveerd genoeg was.

Ik zou hem als ik jou was heel duidelijk maken dat hij geen recht heeft om te weten wat jij precies in je vrije tijd doet, dat zou toch te gek zijn? Je hebt aangegeven dat je niet kan, punt . En dat hij nou gewoon heel slecht heeft gepland is zijn eigen schuld en nu moet hij naar de zaak, jammer voor hem.
Alle reacties Link kopieren
Nee, hij hoeft niet te weten wat je in je vrije tijd doet, tuurlijk niet, als je niet kunt, dan kun je niet, klaar,

Ik zeg ook wel eens nee, als mij gevraagd wordt op een vrije dag te werken,



Aan de andere kant zou ik als werkgever wel de sjeit aan onflexibele werknemer hebben,
Alle reacties Link kopieren
@bloemetje; nee het is niet erg om een keer te werken, maar in dit geval kan ik echt niet. En als hij dan eist dan ik mijn dag moet gaan verzetten.. ik heb ook afspraken staan.. dat gaat niet zomaar.

@ Mysticangel; ik ben juist heel flexibel, ik werk ook vaak langer door, of ik begin eerder in de drukke periodes, dus hij zal nooit kunnen zeggen dat ik onflexibel ben. Daarom vind ik het helemaal belachelijk dat hij dan direct roept dat hij zijn conclusies trekt..
Alle reacties Link kopieren
Jakkie, nou die baas van jou, jowellie, klinkt niet zo leuk, zeg!

Het hangt ook zo erg af van hoe iets gevraagd wordt!

En als je niet kan, dan kan je niet, klaar!
Alle reacties Link kopieren
quote:jowellie schreef op 28 januari 2009 @ 15:31:

Hij antwoordde daarop met " ik heb als werkgever de postitie om te vragen wat je dan moet doen, en daar verwacht ik gewoon een antwoord op".......



Als je werkgever zo goed op de hoogte is van al zijn rechten en plichten, dan kan hij vast ook wel even aanwijzen waar dat genoteerd staat.....



Wat een lamlul zeg, aan mij had ie ook een hele foute gehad. De brutaliteit om te beslissen over wat jij wel en niet mag doen in je vrije tijd....
Ik wil dit toch graag ook even van de andere kant belichten. Even los van het voorbeeld van TO gaat iedereen er namelijk erg makkelijk vanuit dat het de werkgever niets aangaat, en dat is niet altijd waar. Dat wil zeggen, als je niets wilt vertellen dan hoef je dat niet te doen, maar het kan je wel zwaar aangerekend worden.



Als ik heel dringend personeel nodig heb, dan kan ik (uiteraard zeer incidenteel en alleen als er echt crisis is!) medewerkers verplichten om te komen werken. Doen zij dat niet, dan zou ik dat als werkgever aan mogen merken als werkweigering en daar zou in het uiterste geval ontslag op kunnen volgen.



Natuurlijk doe je zoiets niet zomaar als werkgever. Er moet echt wel een heel dringend bedrijfsbelang zijn om iemand te dwingen om te komen werken terwijl iemand eigenlijk vrij zou zijn. Maar als zo'n enorm bedrijfsbelang er ook echt is, dan kun je dat als werkgever dus wel eisen van je medewerker.



Daar staat tegenover dat de werkgever altijd een afweging dient te maken tussen bedrijfsbelang en het belang van de werknemer. Je kunt als werkgever wel eisen dat iemand komt, maar dan nog zal dat niet altijd als redelijk geacht worden. Wilde iemand een middagje gaan shoppen, dan kun je het als werkgever dus wel degelijk eisen. Maar stel nou dat de medewerker net die dag de crematie van oma heeft ofzo. Dan telt het medewerkersbelang toch ook echt wel degelijk mee en zal de werkgever een afweging moeten maken welk belang in het specifieke geval het zwaarst weegt.



Als ik dus als werkgever ooit voor een situatie kom te staan dat er echt niets anders op zou zitten dan medewerkers op te roepen om te komen werken omdat dit voor het bedrijfsbelang essentieel is, en iemand wil echt niet komen, dan zou ik dus ook vragen waarom niet. Geeft iemand mij geen goede reden, dan zou ik een waarschuwing oid kunnen geven of zelfs ontslag wegens werkweigering (afhankelijk van de ernst van de situatie). Maar geeft iemand mij wel een goede reden, dan zou ik het natuurlijk niet in mijn hoofd halen om iemand aan te pakken wegens werkweigering.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben geen expert, maar als in principe vast staat op welke dagen jij werkt, dan is het wel de goedheid van het betreffende personeelslid om die dag te ruilen. Het is anders als jij bijv. 3 dagen per week werkt, maar niet vastgelegd is, welke precies.

Desalniettemin, ik vraag mij af hoe het komt dat er adhoc ineens een tekort aan personeel is. Kon de baas daar niet op anticiperen?

Ik vind het nogal ver gaan om te vragen wat iemand gaat doen. Ik kan me voorstellen dat je als baas zegt: valt er niets aan te doen, want deze crisis doet zich ineens voor? Bijv. een dagdeel? Ik noem maar even iets. Ik weet ook dat ik soms een zaterdag op een open dag moet staan. Voor de laatste keer vroeg ik een paar keer: weten jullie zeker dat je mij niet nodig hebt? Nee, ik mocht vooral 'wegblijven' (lief bedoeld hoor). Op het laatste moment bleek dus toch dat ik wel moest komen. Ik had echter een afspraak in de middag gemaakt met een vriendin die nogal treurig was ivm scheiding. Ik heb vriendin een uurtje later besteld en ben iets eerder dan op de open dag weggegaan. Het was een beetje geven en nemen.

Maar hier is het vooral de toon. Als jouw baas had aangegeven dat hij echt omhoog zat en of jij niet wellicht een gaatje kon maken - tegen vergoeding desnoods - had het al heel anders geklonken.
Alle reacties Link kopieren
Eens met nummerzoveel.



Toevoeging: de werkgever kan verbieden nevenwerkzaamheden te verrichten die de uitvoering van van de arbeidsovereenkomst in de weg kunnen staan of die werkgever schaden in zijn belang. Een dergelijk verbod dient uiteraard in de arbeidsovereenkomst, CAO of personeelsreglement te zijn opgenomen. Ook vanuit dat perspectief kan de werkgever vragen stellen over de wijze waarop je je vrije tijd doorbrengt.
Alle reacties Link kopieren
ook helemaal eens met nummerzoveel. Of je wel of niet moet komen werken hangt af van de belangen van partijen. Als jij die niet wil zeggen dan heeft de werkgever als snel het zwaarste belang en moet je komen werken. Overigens snap ik TO wel want de manier waarop dit nu gaat is natuurlijk niet normaal. Maar op de vraag moet je vertellen wat je in je vrije tijd doet is mijn antwoord ook ja dat moet in sommige gevallen.
Alle reacties Link kopieren
Je kunt natuurlijk tegen m zeggen dat je dan moet darten met een aantal collega's en daarbij een gebruikt maakt van een dartbord met zijn foto erop.

Dan komt ie er nooit meer op terug. Heb t al eens gedaan toen ze me vroegen om op zondag te komen werken.



Of je zegt dat je alle afspraken wel op andere dagen hebt kunnen inplannen en dus op zaterdag komt. En je vervolgens op zaterdag ziek melden heb jij mooi een lang weekend.
grab life by the horns! Je leeft maar 1 keer
Alle reacties Link kopieren
en de arbo of de bedrijfsarts op de koffie dus zorg je ervoor dat je wel genoeg gezet hebt dan zaterdag.
Alle reacties Link kopieren
Ok maar nu ff serieus...

Je werkgever heeft inderdaad het recht om te weten wat je in je vrije tijd doet. Dan heb ik niet zozeer over je afspraken maar over je levensstijl dit kan namelijk van invloed zijn op jou prestaties tijdens het werk.

Maar het lijkt mij heel onlogisch dat hij je het kan verplichten om op zaterdag te gaan werken. In mijn beleving moet dit in je contract staan, wat bijvoorbeeld een paar collega's van mij dus weer wel hebben vanwege storingen en/ of reparaties.

Wat ik verder vrij apart vind is dat je dan op de vrijdag vrij hebt en wel op zaterdag moet werken.
grab life by the horns! Je leeft maar 1 keer
quote:just_another_crazy_fuck schreef op 28 januari 2009 @ 20:33:



Maar het lijkt mij heel onlogisch dat hij je het kan verplichten om op zaterdag te gaan werken. In mijn beleving moet dit in je contract staan, wat bijvoorbeeld een paar collega's van mij dus weer wel hebben vanwege storingen en/ of reparaties.



Nee hoor, dat hoeft niet, dit staat namelijk gewoon in het BW.



Wat ik verder vrij apart vind is dat je dan op de vrijdag vrij hebt en wel op zaterdag moet werken.En dat is ook niet zo raar, want ook al moet je op zaterdag werken, dan heb je wel nog steeds recht op 2 vrije dagen per week. Hoe en wanneer die extra zaterdag gecompenseert wordt, dan wordt meestal in beleid vastgelegd en bij jullie is dat dus kennelijk dat je dan op vrijdag vrij bent.

Alle reacties Link kopieren
Er zit in mijn beleving altijd nog een verschil tussen vinden dat je werknemer op zaterdag moet komen vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen én het moeten weten wat de werknemer doet in zijn of haar vrije tijd. Noch dat een werkgever een oordeel kan geven over wat de werknemer in zijn vrije tijd belangrijk genoeg is om voor thuis te blijven.



Overigens zou ik me dan afvragen wat nu precies zo zwaarwegend is in dit geval....een rapportje aftikken?? Laat hem dat lekker zelf doen dan.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben benieuwd of er echt crisis was bij het bedrijf van TO en dat het personeel MOE(S)T komen werken.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
@Boarn



Ik ben het helemaal met je eens dat je niet hoeft te vertellen wat jouw belang is om toch vrij te zijn. Ik leg alleen uit dat een werkgever vanuit het principe van "goed werkgeverschap" wel verplicht is om een belangenafweging te maken en dat de juridische positie van de werknemer een stuk zwakker wordt wanneer je de werkgever daar niet toe in staat zou stellen.
@Himalaya



Daar ben ik ook wel benieuwd naar. TO denkt duidelijk dat er niet echt sprake is van een crisis en zij zal dat ongetwijfeld beter in kunnen schatten dan wij.



Aan de andere kant schrijft ze ook dat het gaat om een klus die af moet ivm een grote klant van het bedrijf. En ik kan me zo voorstellen dat in deze tijd iedere klant door een bedrijf als zeer belangrijk wordt gezien en dat een grote klant zelfs cruciaal zou kunnen zijn.
Alle reacties Link kopieren
en zeker als er in het contact (tussen haar werkgever en de klant van haar werkgever) een boete beding is afgesproken als het niet op tijd af is.
Alle reacties Link kopieren
quote:nummerzoveel schreef op 28 januari 2009 @ 20:57:[/b



Aan de andere kant schrijft ze ook dat het gaat om een klus die af moet ivm een grote klant van het bedrijf. En ik kan me zo voorstellen dat in deze tijd iedere klant door een bedrijf als zeer belangrijk wordt gezien en dat een grote klant zelfs cruciaal zou kunnen zijn.Nummerzoveel, in hoeverre kan een werkgever het als zwaarwegend bedrijfsbelang brengen als het meer regel dan uitzondering is wanneer zo'n belangrijke klus voor een klant tot het laatste moment wordt bewaard?
@HL



Dat ligt er een beetje aan, HL. In de basis moet het echt gaan om uitzonderingen als je als werkgever zover zover wilt gaan dat je werknemers verplicht om te werken. En zo'n incident kan een eenmalige gebeurtenis zijn, maar het kan ook een periode zijn.



Als er structureel iets niet OK is, dan moet dat dus in beginsel gewoon structureel opgelost worden. Tegenover het recht van de werkgever om te eisen dat werknemers komen staat namelijk ook de verplichting dat de werkgever zich als een goed werkgever gedraagt. Als je structureel je mensen overvraagt en zij niet of nauwelijks aan vrije tijd toekomen, dan doe je het als werkgever natuurlijk niet goed (en kun je zelfs beboet worden). Je mag van je rechten als werkgever geen misbruik maken.



Mocht zo'n situatie echter op een rechtzaak uitlopen, dan zou een rechter echt naar alle omstandigheden van het geval kijken en het op de inhoud beoordelen. Wat in de ene situatie misschien volstrekt onaanvaardbaar zou zijn, dat kan in een andere situatie juist als geheel gerechtvaardigd beoordeeld worden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven