Werk & Studie alle pijlers

Nieuwe baan: eerdere uitkering/ziektegeschiedenis melden?

03-11-2008 23:42 10 berichten
Alle reacties Link kopieren
Situatie: Ik heb een nieuwe baan en moet een formulier invullen over of je ooit eerder een uitkering gehad hebt.

Dit heb ik inderdaad gehad tijdens mijn studie (bijstand ivm depressie). Nu ben ik wel aangenomen voor een baan die best zwaar is.

Tijdens deze sollicitatie is deze voorgeschiedenis niet ter sprake gekomen, maar ik ben bang dat het consequenties heeft als ze weten van mijn depressies.

Nu is het wettelijk verplicht om deze papieren 2 maanden na indiensttreding in te leveren (dat is dus als de proeftijd af is), maar men verwacht dat ik het op m'n arbeidsvoorwaardengesprek inlever.

Wat nu doen, gewoon meteen eerlijk zijn of zeggen; ik vul het niet in tot na de proeftijd, met alle geheimzinnigheid vandien?
Alle reacties Link kopieren
Hoelang terug is "ooit"? Want als dat echt jaren geleden is en je hebt helemaal geen last meer van je depressie, dan zou ik mooi mn mond houden. Maar als je nu nog steeds op gesprek gaat bij iemand voor hulp of bijv. medicijnen slikt, dan zou ik het wel vermelden.



Maar volgens mij mag je werkgever helemaal niet vragen naar je lichamelijke of geestelijke toestand bij sollicitatie....



Overigens, op basis van welke wet word jij verplicht geacht dat medische formulier in te vullen?
Alle reacties Link kopieren
Ik had 3 jaar terug een uitkering, Daarvoor wel best veel last gehad, maar misschien ben ik er overheen gegroeid (tenminste sindsdien gaat het redelijk tot goed en hoop ik dat het zo blijft)

Ik slik niks meer (al een jaar) en heb geen psycholoog.



Maar ik ben dus al wel aangenomen. Ze mogen inderdaad volgens mij niet naar je ziektegeschiedenis vragen, maar dus wel naar je uitkeringsverleden, dit is was wat er op het formulier stond;

Op grond van art. 7:611 BW mag de werkgever de werknemer naar zijn arbeids- en uitkeringsverleden vragen, waarbij de werknemer na het verstrijken van twee maanden ingaande op de datum van indiensttreding verplicht is hierover inlichtingen te verstrekken. Op grond van uw gegevens kan de werkgever mogelijk een subsidieaanvraag verrichten. Hierbij vragen wij uw toestemming om de daarvoor benodigde gegevens ter inzage te leggen bij een adviesbureau en/of subsidieverstrekker. Het voorgaande zal uitsluitend gebeuren in strikt overleg met de afdeling personeelszaken. Met deze bepaling is voldaan aan het gestelde in de artikelen 5 tot en met 15 van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp).

Zie er nogal tegenop om hierover in discussie te gaan op m'n arbeidsvoorwaardengesprek.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij klopt dat artikelnummer niet, die gaat over goed werkgever/werknemerschap. Google het maar eens.
Alle reacties Link kopieren
De tekst heb ik letterlijk gecopy-paste van het formulier, dus dat klopt al niet.

Vaag zeg. Hoe ik het nu begrijp is dat ik mijn uitkeringsverleden moet vertellen, omdat ze dan eventuele subsidie kunnen krijgen. Daardoor ben ik dan een goed werknemer.

Maar ja, niet voor mezelf toch, want zo'n voorgeschiedenis kan eventueel wel in m'n nadeel werken in m'n proeftijd...

Waar zou ik meer informatie kunnen vinden of en hoe ik dit moet melden? Het is zo complex...
anoniem_59520 wijzigde dit bericht op 04-11-2008 01:41
Reden: aanvulling
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Hoi Chica,



Artikel 7:611 BW zegt:



De werkgever en de werknemer zijn verplicht zich als een goed werkgever en een goed werknemer te gedragen.



Kennelijk probeert jouw nieuwe werkgever je op grond van het "goed werknemersschap" te dwingen een verklaring in te vullen op grond waarvan zij kunnen opmaken of ze recht hebben op een bepaalde tegemoetkoming die kan gelden bij het aannemen van een gehandicapte werknemer. Bijkomend voordeel voor de werkgever (en bijkomend nadeel voor jou) is dat ze zo ook zonder medische keuring extra informatie verkrijgen over jouw ziekteverleden.



Nu zitten er voor jou helaas twee kanten aan dit alles. Er is bij voorbeeld een uitspraak van het Hof Arnhem waar een medewerkster in een bloemenzaak tijdens haar sollicitatie niet had gemeld dat ze rugklachten had en vervolgens als gevolg van die rugklachten en vervolgens op grond van die rugklachten uitviel. Daarvan oordeelde het Hof:



Derhalve moet beoordeeld worden of de werkneemster ten tijde van haar sollicitatiegesprek gezondheidsklachten had waarvan zij wist of had moeten begrijpen dat die haar ongeschikt maakten voor de functie van verkoopster. Het is in beginsel aan de werkgever om dit te bewijzen. De werkneemster dient echter, nu dit in haar sfeer ligt, openheid te verschaffen over haar medische verleden



Als jij nu zegt dat je ooit depressief bent geweest, maar helemaal bent hersteld en er in jouw ogen geen reden is om aan te nemen dat dit jou ongeschikt maakt voor deze baan, dan hoef je deze informatie dus niet spontaan te verstrekken.



Dan de vraag op het formulier van je werkgever. Algemene keuringen bij indiensttreding zijn inmiddels op grond van artikel 4 Wet Medische Keuringen niet meer toegestaan. Jouw toekomstige werkgever doet het op zich goed, met uitzondering van de door jou gevoelde druk om het formulier al bij je arbeidsvoorwaardengesprek in te leveren. Artikel 29b Ziektewet geeft werkgevers in bepaalde gevallen (snel toetsend - bij jou niet aan de orde) de mogelijkheid kosten van zieke werknemers door bepaalde uitkeringsinstanties te laten betalen. Die bepaling is opgenomen om werknemers met "een vlekje" meer kans te geven om een baan te vinden en te behouden - als ze door een bekende aandoening uitvallen komt dat niet voor risico van hun werkgever. De wetgever is gelukkig niet gek geweest en zag ook wel aankomen dat aspirant-werkgevers een verkapte medische keuring (elke vraag naar de gezondheidstoestand) zouden kunnen doen door te vragen of de werknemer van oordeel is dat de werkgever gebruik zou kunnen maken van die regeling. En die vraag behoeft dus op grond van artikel 38b Ziektewet niet door een werknemer in de eerste twee maanden van zijn dienstbetrekking te worden beantwoord. Dat schrijft je werkgever dan ook terecht.



Wat je dus moet (nou ja) doen is het volgende. Op het formulier vul je n.v.t. in (niet van toepassing). Dat antwoord is juist, omdat je de vraag nu (nog) niet wilt en behoeft te beantwoorden. Ik zou, als je de mogelijkheid hebt, geen "nee" invullen, omdat dat wellicht niet helemaal waar is (de vraag van je werkgever gaat denk ik wel een stuk verder dan nodig is voor de vraag of hij eventueel recht heeft op zo'n tegemoetkoming bij ziekte). Mocht je alleen maar kunnen kiezen tussen "ja" of "nee", dan zou ik op dit moment zonder schroom "nee" invullen; je behoeft je werkgever namelijk nu nog niet te informeren. Dit formulier lever je tussen allerlei andere dingen gewoon in, zonder toelichting of zenuwen. Mocht je ooit uitvallen en mocht je werkgever je er dan om verzoeken, dan kan je die informatie altijd nog geven. Je behoeft die informatie namelijk niet spontaan te verstrekken.



Veel succes en plezier in je nieuwe baan!
Wat mijn ervaring is, is dat je het alleen dient te melden wanneer je op dit moment of kort geleden ziek bent geweest en het logischerwijze je functioneren zou kunnen beinvloeden f dat je klachten verergeren door de nieuwe functie. Drie jaar geleden een depressie hebben gehad, daarvoor behandeld zijn en inmiddels al een jaar niet meer valt daar niet onder. Je bent al een jaar uitbehandeld. Hebt geen klachten meer.
Alle reacties Link kopieren
heeft m.i. te maken met mogelijk recht op premiekorting en het kunnen vorderen van eventuele ziekengeld bij UWV (art.29b ZW). Dit is aan de orde als je gekeurd bent geweest voor de WIA / WAO of zo'n uitkering hebt genoten. Moet dan wel een structureel functionele beperking zijn geconstateerd of de AGH (arbeidsgehandicapten status) zijn toegekend.



Mogelijk dat je nieuwe werkgever in aanmerking kan komen voor eventuele subsidies omdat je in het verleden bijstand hebt ontvangen, vaak is de doorwerking 5 jaar na toekenning van de status SFB/AGH of beeindiging van de uitkering.



** mosterd na bericht van marjolein **
In aanvulling op het bericht van Marjolijn.



Als je klachten hebt die wel van invloed kunnen zijn op jouw functioneren, dan MOET je het vertellen. Dat wil zeggen dat je werkgever jou mag ontslaan als je op een gegeven moment weer ziek wordt met dezelfde klachten, blijkt dat je eerder klachten hebt gehad, had kunnen voorzien dat het opnieuw zou kunnen gebeuren en de werkgever daarover willens en wetens verkeerd hebt geinformeerd.



Een depressie kan eenmalig zijn, maar het kan ook een chronische ziekte zijn. Het kan een reactie zijn op een bepaalde situatie, het kan echter ook iets zijn wat in je zit en wat bijvoorbeeld te maken heeft met je persoonlijkheid of met je hormoonhuishouding. Je zult dus heel goed moeten afwegen hoe groot de kans is dat opnieuw in een depressie terecht kunt komen. Als je dat zelf niet goed in kunt schatten, dan adviseer ik je om dit te overleggen met je behandelend arts en dan op basis van zijn advies een besluit te nemen. Als de arts de kans klein acht, vraag dan of hij dat schriftelijk wil bevestigen. Mocht het dan ooit nodig zijn, dan kun je altijd aantonen dat je zorgvuldig hebt gehandeld en te goeder trouw was toen je het formulier invulde.



Overigens staat ook in het stukje wat jij schrijft, wat van het formulier gekopieerd is, dat het via P&O loopt ivm de wet op de privacy. P&O-ers zijn - als het goed is - niet degenen die jou aannemen of ontslaan. En zij mogen, ivm jouw privacy, de inhoud van het formulier dus ook niet bespreken met de leidinggevende die wel verantwoordelijk is voor jouw aanname / ontslag.



Tot slot nog even het volgende. Het stukje van Marjolijn gaat over het normale arbeidsrecht. Mocht het echter zo zijn dat je als ambtenaar wordt aangesteld, dan is niet het Burger Wetboek maar het ambtenarenrecht van toepassing. En dat kan weer betekenen dat je rechten en plichten net iets anders liggen.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie uitgebreide reacties, het heeft me erg geholpen.

Vandaag het gesprek gehad, CAO-technisch viel er trouwens niet te onderhandelen helaas....

Het formulier heb ik niet ingeleverd, had gezegd dat ik het vergeten was, toen kreeg ik de vraag het meteen in te vullen, niet gedaan "omdat ik ooit een uitkering heb gehad, maar niet precies meer wist hoelang".

Ze maakte er eigenlijk niet zo heel veel van, geen vragen, dus dat is mooi. Misschien heb ik me er wel iets te druk over gemaakt, maar ik denk dat ik het formulier wel pas na m'n proeftijd (1 maand) inlever.

Ik heb in ieder geval heel veel zin in m'n nieuwe baan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven