Werk & Studie alle pijlers

Omscholen geneeskunde?

08-02-2024 13:50 300 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hallo vivaforum! Het zoveelste omscholingstopic :) Zijn er hier mensen die als "oudere student"geneeskunde hebben gedaan?

Ik ben 29 en wil graag nog aan de slag als arts. Ik ben altijd erg geinteresseerd geweest in het menselijk lichaam en heb ook het juiste profiel gedaan, maar uiteindelijk voor een andere richting gegaan omdat ik samen met vriendinnen wilde studeren en een leuke tijd wilde hebben. Niet de beste redenen maar ja, je bent jong... :) Inmiddels al ruime tijd aan de slag in de sector waar ik graag wilde belanden en gesetteld, maar al jaren aan het twijfelen om toch om te scholen. Mijn werkgever heeft laten weten hier ruimte voor te willen maken, vriend is sowieso een "je leeft nu" type en ik denk zelf dat ik het eigenlijk gewoon wil doen, nu kan het nog :)

Ik ben beneiuwd: zijn er hier mensen die dit ook hebben gedaan terwijl ze tegen de 30 liepen? Hoe was het om weer te studeren, lukt dat nog? Wat klopt er van "geen leven meer hebben" naast de studie? Verder nu nog niet aan de orde maar ik had al begrepen dat kinderen no-go is tijdens de studie en coschappen, tegelijekrtijd lees ik ook dat er wel degelijk regelingen zijn hiervoor, iemand die daar iets over kan zeggen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Eefje, ik voel ontzettend met je mee en je bent niet de enige. Wat je schrijft is ontzettend herkenbaar voor mij.
Voor mij zit het dan wel iets anders qua mijn baan, als je wil mag je een PB sturen want ivm herkenbaarheid wil ik het hier niet delen. Maar ik ben gestopt met mijn baan als arts in loondienst en werk nu voor mijzelf en oh wat is het een verademing.
Ik ben heel erg blij met mijn keuze. Mijn man vond het een hele moeilijke keuze (hij heeft letterlijk 2.5 jaar getwijfeld) maar nu ook heel blij dat hij de knoop heeft doorgehakt.
Kies wat je gelukkig maakt, je hebt nog heel wat jaren te gaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
lux- schreef:
09-02-2024 11:16
Nou, het gaat ook over een deel van de specialisten. Intramuraal (dus anesthesiologie, chirurgie, gynaecologie, interne, kinder, etc.) heb je vaak maar weinig te kiezen. Het management zegt bijvoorbeeld dat er ruimte is voor 5 - bijvoorbeeld - gynaecologen, al dan niet in loondienst/in een maatschap. Maar er komt dus geen geld voor een 6de. Of ze formeel een 6de mogen inhuren door allemaal 1/5de van hun salaris in te leveren betwijfel ik, want je zit met alle aansprakelijkheidsverzekeringen en toegankelijkheid enzo, dus je hebt daar niet zomaar de vrijheid in, kan ik me voorstellen.

Maar ja de patiënten moeten wel gezien worden, dus je kunt je voorstellen dat met 5 gynaecologen op 7*24 uur je dus niet zoveel ruimte hebt om te zeggen ‘nou ik werk 2 dagen van 9-17 en jullie pakken dan de rest wel op toch? Oké groetjes’.

En dit is dus niet nodig hè. Dit is nou het niet zo prachtige resultaat van marktwerking in de zorg.

Daarom zie je een deel van de artsen ervoor kiezen om in geprivatiseerde klinieken te gaan werken waar ze alleen geplande zorg leveren. Maar niet iedereen vindt dat leuk. Als je net de verloskunde een heel leuk deel van je vak vindt, is het niet zo aantrekkelijk om in een kliniek te gaan werken waar je alleen biopten, echo’s en spiraaltjes doet.

En je ziet wel dat er langzamerhand betere regelingen doorsijpelen, maar dat gaat heel traag. Er zijn nu plekken waar je als specialist een dag zaal, een dag behandelen, een dag poli en een dag admin+dienst ofzo kan regelen (en dan nog weekenddiensten), maar de realiteit is dat door de inrichting van ons zorgsysteem dat lang niet altijd een optie is EN je als jonge klare van 30-35 (in TO’s geval 40+) geen vaste baan zult kunnen vinden, maar elk half jaar als chef de clinique als je pech hebt het halve land door moet en jouw hele gezin dus, wat je inmiddels hebt gekregen aangezien je nu eenmaal in de vruchtbare leeftijd zat, ook moet verkassen (of je hebt extreme reistijd).

Dus ja, dermatologen, huisartsen, psychiaters, specialisten ouderengeneeskunde, GGD-artsen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, revalidatieartsen, verslavingsartsen, artsen in de gehandicaptenzorg, etc. die kunnen vaak beter parttime werken en hebben niet zulke extreme uren als binnen het ziekenhuis.

Maar voor veel gynaecologen, internisten en chirurgen is de realiteit dat ze allang blij zijn dat ze een baan hebben. Laat staan dat ze eisen kunnen stellen.

Dat moet gewoon anders, maar ja, er verandert niks. Politieke keuzes en verzekeraars drijven het systeem veel meer dan de mensen die op de werkvloer staan. Volgens mij is dat overal wel zo.
Zou het voor de artsen in de ziekenhuizen dan beter zijn om minder te kunnen werken dus bv 3 dagen per week of 4 kortere dagen en dan wat minder verdienen?..

Stel de optie wordt geboden aan een chirurg 3 dagen per week werken, 9.30 eerste patiënt en 16.30 helenaal klaar en dan nasr huis. En dan bijvoorbeeld 4500 per maand. Is dat dan ok?


Of toch liever 5 dagen hele volle dagen, kinderen amper zien en 10.000 per maand?

Wat zou het beste zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bamboetafeltje, jouw 'dit had je vantevoren kunnen weten' is onzin, want niemand snapt vooraf hoe het is om zo'n verantwoordelijkheid te dragen en de gevolgen daarvan. Dat is iets wat veel artsen constant met zich mee dragen. Die impact kun je vantevoren onmogelijk inbeelden. Het feit dat een inschattingsfout levens kan kosten. De ongelofelijke werk/tijd/verantwoordelijkheidsdruk. En het eeuwige gezeik van boze patiënten, want te lang moeten wachten, of dokter google zei iets anders.
zeeschelp wijzigde dit bericht op 09-02-2024 11:29
8.08% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Enchine schreef:
09-02-2024 11:07
Die grens lag bij mij zelfs al onder het genoemde bedrag. Sowieso ken ik compensatie in geld alleen echt voor lagere functies. Je collega's werken vast niet in de (harde) techniek.

En zoals ik al zei: het opleidingstraject voor specialist lijkt mij vooral zwaarder om andere redenen.

Hier op het Vivaforum is het nogal bon ton om te ageren tegen onbetaalde uren en te suggereren dat mensen (vrouwen) dit over zichzelf afroepen. In werkelijkheid is de situatie een stuk genuanceerder en ook veel meer voorkomend dan gesuggereerd wordt. Dan kun je zeggen dat het systeem niet deugt, en daar kan ik deels in meegaan, maar al deze uren betaald maken gaat niet echt een structurele oplossing bieden (al is het maar omdat dit een enorme kostenpost gaat zijn voor veel bedrijven) en daar ligt het echt probleem ook niet.

De oorzaak ligt meer in werkdruk en de verwachting dat mensen "dingen nog wel even afmaken". Of het feit dat een afdelingsvergadering te duur is en er dus maar standaard in lunchtijd vergaderd wordt (iedereen voorzien van een broodje kroket is aanzienlijk goedkoper dan vergaderen onder kantooruren). Of het feit dat je al blij mag zijn dat je een cursus mag volgen en dat dit dus standaard na werktijd in de avonduren gebeurt. En dat er van je verwacht wordt dat je klanten een leuke avond bezorgt. Dat je niet moeilijk doet over reistijd (5 uur 's morgens vertrekken, na middernacht weer thuis. Et cetera.

Ik wil dir topic niet kapen en ook niet off topic gaan. Wil alleen nuanceren dat het bedrijfsleven ook zijn mankementen kent, net zoals veel andere werkvelden. Dat het in de zorg extreem slecht geregeld is geloof ik direct overigens.
Maar al die dingen, lunchoverleg (zonder broodje kroket overigens), reistijd, cursus in de avonduren, die zijn al niet eens waar het hier over gaat hoor. Het gaat echt over dagen van 15 uur (mag niet volgens de CAO maar gebeurt toch), 36 uur dienst (mag ook niet volgens de CAO maar ga je supervisor die jou beoordeelt maar bellen en zeggen dat je stopt met werken omdat je aan je maximale uren zit, dat durf je niet want wie weet word je er dan uit gegooid), dat soort dingen.

Dat proberen we nu hard te veranderen omdat het gewoon slecht voor je gezondheid is en slecht voor de patiënt die wordt gezien door een arts die al 15 uur non-stop aan het werk is (want hoe goed ben je nog in luisteren, onderzoeken en een behandelplan maken na 15 uur?). Alleen de naleving is in de praktijk gewoon niet makkelijk.

En nogmaals, als dat in de harde techniek ook zo is dan moet daar ook hoognodig wat veranderen. En dat dat enorme kostenposten zouden zijn voor bedrijven; ja. Net zoals duurzaam ondernemen enzo. Maar het kapitalisme heeft misschien gewoon zijn beste tijd gehad.

Ik heb iig geen medelijden met mijn werkgever die kennelijk wel geld heeft om als er te weinig artsen zijn voor 3x zoveel geld een ZZP’er in te huren voor hetzelfde werk als dat ik doe maar zogenaamd mij niet al mijn uren zou kunnen uitbetalen. Die ZZP’er draait echt geen minuut gratis hoor.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bamboetafeltje schreef:
09-02-2024 11:22
Zou het voor de artsen in de ziekenhuizen dan beter zijn om minder te kunnen werken dus bv 3 dagen per week of 4 kortere dagen en dan wat minder verdienen?..

Stel de optie wordt geboden aan een chirurg 3 dagen per week werken, 9.30 eerste patiënt en 16.30 helenaal klaar en dan nasr huis. En dan bijvoorbeeld 4500 per maand. Is dat dan ok?


Of toch liever 5 dagen hele volle dagen, kinderen amper zien en 10.000 per maand?

Wat zou het beste zijn.
Ik kan niet voor mijn collega’s spreken maar 3 korte dagen per week voor 4500 per maand zou ik direct voor tekenen. Ja hoor. Ik zou geen seconde twijfelen.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoe zou het opgelost kunnen worden dan? Zelfde aantal uren werken tegen meer geld lost niks op lijkt me. Want dan ziet een arts de kinderen nog steeds niet. Nog steeds weg als ze nog slapen en thuis als ze alweer slapen.

Dan toch het beste banen aanbieden met minder uren rekening gehouden met het gezin en dan bv 3 wat minder volle dagen werken voor bv 4000 per maand?

Wat zou de oplossing zijn?
Alle reacties Link kopieren Quote
lux- schreef:
09-02-2024 11:28
Ik kan niet voor mijn collega’s spreken maar 3 korte dagen per week voor 4500 per maand zou ik direct voor tekenen. Ja hoor. Ik zou geen seconde twijfelen.
Ja ok, dat is dan jammer dat dat niet wordt aangeboden. 4500 is idd een prima bedrag waar je veel van kunt doen. Dan veel bij de kinderen en 3 daagjes werken. Zou misschien wel de ultieme oplossing zijn en dan meerdeee artsen op 1 dag inzetten met overlappende diensten ofzo.

Maar goed ik ken ook een arts die echt never niet 4500 per maand zal gaan werken. Dat verschilt ook weer per persoon natuurlijk. Die wil echt minimaal 10.000
Alle reacties Link kopieren Quote
Bamboetafeltje schreef:
09-02-2024 11:22
Zou het voor de artsen in de ziekenhuizen dan beter zijn om minder te kunnen werken dus bv 3 dagen per week of 4 kortere dagen en dan wat minder verdienen?..

Stel de optie wordt geboden aan een chirurg 3 dagen per week werken, 9.30 eerste patiënt en 16.30 helenaal klaar en dan nasr huis. En dan bijvoorbeeld 4500 per maand. Is dat dan ok?


Of toch liever 5 dagen hele volle dagen, kinderen amper zien en 10.000 per maand?

Wat zou het beste zijn.
Dat maakt toch helemaal niet uit? Dat moet iedere arts voor zichzelf bepalen. Bij beiden komt het op hetzelfde neer: uurloon gaat omhoog.
Overigens kan ik het me best voorstellen dat er artsen zijn die voor die 10.000 kiezen, ook omdat partner dan mogelijk niet meer hoeft te werken en dus de zorg voor de kinderen volledig op zich kan nemen. Er zijn nog genoeg gezinnen met conservatieve verhoudingen.
Zeeschelp schreef:
09-02-2024 11:24
Bamboetafeltje, jouw 'dit had je vantevoren kunnen weten' is onzin, want niemand snapt vooraf hoe het is om zo'n verantwoordelijkheid te dragen en de gevolgen daarvan. Dat is iets wat veel artsen constant met zich mee dragen. Die impact kun je vantevoren onmogelijk inbeelden. Het feit dat een inschattingsfout levens kan kosten. De ongelofelijke werk/tijd/verantwoordelijkheidsdruk. En het eeuwige gezeik van boze patiënten, want te lang moeten wachten, of dokter google zei iets anders.
Een vriend van me wilde zijn hele leven arts worden. Gaan studeren etc., maar is uiteindelijk tijdens het specialiseren afgehaakt (ik ken de opbouw van de studie niet echt, maar hij was al zeker 7 jaar in de weer). Is toen rechten gaan studeren en is inmiddels al jaren advocaat bij een groot kantoor. Ook hoge werkdruk en hele lange dagen. Ook vrijwel altijd bereikbaar moeten zijn. Maar hij ervaart het als een totaal andere werkdruk en dit vindt hij minder zwaar. Dat kun je op je 17e niet van jezelf weten. Dat moet je ondervinden.

En het blijft altijd een afweging, want natuurlijk was niet alles negatief, hij vond het óók leuk, daarom is het soms zo moeilijk om te kiezen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bamboetafeltje schreef:
09-02-2024 11:30
Hoe zou het opgelost kunnen worden dan? Zelfde aantal uren werken tegen meer geld lost niks op lijkt me. Want dan ziet een arts de kinderen nog steeds niet. Nog steeds weg als ze nog slapen en thuis als ze alweer slapen.

Dan toch het beste banen aanbieden met minder uren rekening gehouden met het gezin en dan bv 3 wat minder volle dagen werken voor bv 4000 per maand?

Wat zou de oplossing zijn?
Het is een beetje een rare discussie omdat jij telkens alles afzet tegen tijd met het gezin.

Geneeskunde is gewoon 24/7 werk, net als kinderen, in wezen. Ook ‘s avonds en ‘s nachts worden mensen ziek, ook in het weekend en op feestdagen. Dus dan kun je wel leuk allemaal chirurgen 3 werkdagen per week van 09:30-16:30 laten werken, maar dan laat je dus alle patiënten die tussen 16:30-09:30 of in het weekend ziek worden maar doodgaan ofzo?

Dus ja natuurlijk zou het heel fijn zijn als de geneeskunde flexibeler werd, waarbij je de keuze krijgt of je 3-4-5 dagen wil werken en je salaris gewoon wordt uitbetaald over de uren die je maakt. Alleen de reden dat dat zo ingewikkeld is, is dat je dus met die 5 gynaecologen 168 uur te verdelen hebt en de reguliere werkdagen red je niet met 1 gynaecoloog, dus laten we zeggen nog eens zo’n 4*10 per gynaecoloog is 160 uur erbij.

Dus als je die 268 uur door 5 gynaecologen deelt, dan kom je op een dikke 50 uur per week uit. Dat is waarom ze dus 50 uur per week werken. En ja het zou fijn zijn als je geld kreeg voor iemand erbij, maar management teams en verzekeraars en andere beleidsmakers die niet op de werkvloer staan vinden dat dus niet nodig dus daar sta je dan.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lorem, begrijpelijk hoor. Wat bij mij/ons ook heel erg meespeelt is hoe je baan verweven is met je identiteit: je werkt niet als arts, je bent arts.
Je leeft jaaarenlang naar dit doel toe, het is vaak een kinderdroom. Daar opeens de stekker uit trekken doet iets met je. Ik moest mezelf echt even hervinden en ben daar nog steeds mee bezig eigenlijk. Als mensen mij vragen wat ik doe voor werk, zeg ik nog steeds: 'Ik ben eigenlijk arts, maar ik werk nu als ..'
Dat loslaten is blijkbaar toch nog steeds moeilijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
lux- schreef:
09-02-2024 11:38
Het is een beetje een rare discussie omdat jij telkens alles afzet tegen tijd met het gezin.

Geneeskunde is gewoon 24/7 werk, net als kinderen, in wezen. Ook ‘s avonds en ‘s nachts worden mensen ziek, ook in het weekend en op feestdagen. Dus dan kun je wel leuk allemaal chirurgen 3 werkdagen per week van 09:30-16:30 laten werken, maar dan laat je dus alle patiënten die tussen 16:30-09:30 of in het weekend ziek worden maar doodgaan ofzo?

Dus ja natuurlijk zou het heel fijn zijn als de geneeskunde flexibeler werd, waarbij je de keuze krijgt of je 3-4-5 dagen wil werken en je salaris gewoon wordt uitbetaald over de uren die je maakt. Alleen de reden dat dat zo ingewikkeld is, is dat je dus met die 5 gynaecologen 168 uur te verdelen hebt en de reguliere werkdagen red je niet met 1 gynaecoloog, dus laten we zeggen nog eens zo’n 4*10 per gynaecoloog is 160 uur erbij.

Dus als je die 268 uur door 5 gynaecologen deelt, dan kom je op een dikke 50 uur per week uit. Dat is waarom ze dus 50 uur per week werken. En ja het zou fijn zijn als je geld kreeg voor iemand erbij, maar management teams en verzekeraars en andere beleidsmakers die niet op de werkvloer staan vinden dat dus niet nodig dus daar sta je dan.
Dat werd toch als reden genoemd: te lange dagen en de kinderen amper zien.
Alle reacties Link kopieren Quote
De voorlichting lijkt tegenwoordig, iig op de school van mijn kinderen, beter dan vroeger. Hoe jullie het schetsen is letterlijk verteld door de artsen die voorlichting kwamen geven en tijdens meeloopdagen. Dat is dan wel positief dat de kinderen die nu voor geneeskunde kiezen heel goed zien hoe lang de dagen zijn en voor welk salaris.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bamboetafeltje schreef:
09-02-2024 11:33
Ja ok, dat is dan jammer dat dat niet wordt aangeboden. 4500 is idd een prima bedrag waar je veel van kunt doen. Dan veel bij de kinderen en 3 daagjes werken. Zou misschien wel de ultieme oplossing zijn en dan meerdeee artsen op 1 dag inzetten met overlappende diensten ofzo.

Maar goed ik ken ook een arts die echt never niet 4500 per maand zal gaan werken. Dat verschilt ook weer per persoon natuurlijk. Die wil echt minimaal 10.000
Dat kan dan toch? Voor 3 dagen krijg je 4500, voor meer werken krijg je dus meer geld. Wat zeeschelpje zegt: als ik voor 3 dagen van 09:30-16:30 €4500 krijg dan is dat een uurloon van iets van ruim €45. Als ik €45 per uur verdien en ik werk 50 uur in de week krijg ik dus €10.000 per maand.

Maar ik werk voor €20 per uur en krijg dus voor 50 uur €4500 per maand.

Dus mijn enige optie is 50 uur werken EN minder verdienen. De keuze veel werken en veel verdienen of weinig uur werken en minder verdienen is er helemaal niet. Dat is nou juist het probleem.
lux- wijzigde dit bericht op 09-02-2024 11:45
0.09% gewijzigd
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bamboetafeltje schreef:
09-02-2024 11:40
Dat werd toch als reden genoemd: te lange dagen en de kinderen amper zien.
Nee, het werd als een van de redenen genoemd, door mij. Er zijn meer redenen.
Maar dus als je je kinderen toch al weinig ziet hoef je niet naar verhouding voor je gedraaide uren gecompenseerd te worden in jouw ogen? Bijzonder.

Vind het ook tamelijk bijzonder om niet voor een werkdiner betaald te worden te vergelijken met niet betaald te worden voor een spoedOK die je nog staat te draaien 's avonds.
Alle reacties Link kopieren Quote
lux- schreef:
09-02-2024 11:16


Dus ja, dermatologen, huisartsen, psychiaters, specialisten ouderengeneeskunde, GGD-artsen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, revalidatieartsen, verslavingsartsen, artsen in de gehandicaptenzorg, etc. die kunnen vaak beter parttime werken en hebben niet zulke extreme uren als binnen het ziekenhuis.
Dit is niet helemaal waar overigens. Met name niet mbt de huisartsen. Je vergeet dat je voor herregistratie verplichte diensten moet doen (als een van de weinige specialismen) en dat die mogelijkheid tot parttime werken (en dan te beperken tot hoeveel jij echt wil) alleen maar geldt voor de zzp’ers. De praktijkhoudend huisartsen hebben het ook heel zwaar met toenemende druk op de eerstelijns zorg en het runnen van een eigen toko. Plus dat de werktijden op een dag niet onderdoen voor het ziekenhuis in de meeste praktijken, omdat er ook veel gedoe bij komt kijken (‘administratie’ zoals aanvragen van hulpmiddelen etc) . De diensten blijven als huisarts de rest van je carrière loei druk waarbij je de voor wacht hebt, en niet zoals bij veel ziekenhuisspecialismes een arts assistent hebt die primair de patiënten ziet. Voor SO’s geldt deels hetzelfde, vaak meer patiënten onder zich dan verantwoord maar er is niemand anders. Verslavingsgeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten ook net zo. Denk dat alleen in de JGZ, bedrijfsgeneeskunde, revalidatie etc er meer een 9-5 mentaliteit heerst en er ook geen diensten zijn, waardoor het echt meer een kantoor baan is. Moet je maar net weer zin in hebben.
Plus ook gewoon de diensten belasting natuurlijk. Ja de baangarantie is dan wel weer hoog, en dat is voor medisch specialisten echt niet te verantwoorden dat je na zo’n specialisatie geen plek kan vinden.
Zeeschelp schreef:
09-02-2024 11:24
Bamboetafeltje, jouw 'dit had je vantevoren kunnen weten' is onzin, want niemand snapt vooraf hoe het is om zo'n verantwoordelijkheid te dragen en de gevolgen daarvan. Dat is iets wat veel artsen constant met zich mee dragen. Die impact kun je vantevoren onmogelijk inbeelden. Het feit dat een inschattingsfout levens kan kosten. De ongelofelijke werk/tijd/verantwoordelijkheidsdruk. En het eeuwige gezeik van boze patiënten, want te lang moeten wachten, of dokter google zei iets anders.
Dit precies!

Ik ga je een pb sturen :)
Alle reacties Link kopieren Quote
Zeeschelp schreef:
09-02-2024 11:43
Nee, het werd als een van de redenen genoemd, door mij. Er zijn meer redenen.
Maar dus als je je kinderen toch al weinig ziet hoef je niet naar verhouding voor je gedraaide uren gecompenseerd te worden in jouw ogen? Bijzonder.

Vind het ook tamelijk bijzonder om niet voor een werkdiner betaald te worden te vergelijken met niet betaald te worden voor een spoedOK die je nog staat te draaien 's avonds.
Nee, ik zeg dat als je het erg vindt dat als je de kinderen weinig ziet het mooi zou zijn om minder uren/dagen te kunnen maken tegen minder geld. Jamner dat die optie er niet is. Maar dat zou mooi zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bamboetafeltje schreef:
09-02-2024 11:49
Nee, ik zeg dat als je het erg vindt dat als je de kinderen weinig ziet het mooi zou zijn om minder uren/dagen te kunnen maken tegen minder geld. Jamner dat die optie er niet is. Maar dat zou mooi zijn.
Gaat natuurlijk ook gewoon niet gebeuren met de vergrijzing en toename van de werkdruk in de zorg. Of we moeten echt alleen maar ‘zinnige’ zorg gaan leveren, maar anders zie ik niet in hoe dit zou moeten gaan werken. En dat besef kan ook gewoon frustrerend zijn als arts zonder dat daar een oplossing voor is. En zonder dat je dit 100% kon overzien op je 17e toen je ging meelopen voor geneeskunde. Het moet je ook maar gegeven zijn om iemand te ontmoeten én kinderen te krijgen, dus dat kan je niet primair mee laten wegen bij je studie keus. Iig veel om mij heen dachten zo.
Alle reacties Link kopieren Quote
Delphinia schreef:
09-02-2024 11:45
Dit is niet helemaal waar overigens. Met name niet mbt de huisartsen. Je vergeet dat je voor herregistratie verplichte diensten moet doen (als een van de weinige specialismen) en dat die mogelijkheid tot parttime werken (en dan te beperken tot hoeveel jij echt wil) alleen maar geldt voor de zzp’ers. De praktijkhoudend huisartsen hebben het ook heel zwaar met toenemende druk op de eerstelijns zorg en het runnen van een eigen toko. Plus dat de werktijden op een dag niet onderdoen voor het ziekenhuis in de meeste praktijken, omdat er ook veel gedoe bij komt kijken (‘administratie’ zoals aanvragen van hulpmiddelen etc) . De diensten blijven als huisarts de rest van je carrière loei druk waarbij je de voor wacht hebt, en niet zoals bij veel ziekenhuisspecialismes een arts assistent hebt die primair de patiënten ziet. Voor SO’s geldt deels hetzelfde, vaak meer patiënten onder zich dan verantwoord maar er is niemand anders. Verslavingsgeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten ook net zo. Denk dat alleen in de JGZ, bedrijfsgeneeskunde, revalidatie etc er meer een 9-5 mentaliteit heerst en er ook geen diensten zijn, waardoor het echt meer een kantoor baan is. Moet je maar net weer zin in hebben.
Plus ook gewoon de diensten belasting natuurlijk. Ja de baangarantie is dan wel weer hoog, en dat is voor medisch specialisten echt niet te verantwoorden dat je na zo’n specialisatie geen plek kan vinden.
Klopt, ik doelde inderdaad op huisartsen die als waarnemer/zzp’er werken en zich zo aan de werkbelasting onttrekken. Psychiaters hebben daar ook een handje van. Is niet collegiaal, kan wel.

Ik denk dat de huisarts die het volle takenpakket op zich neemt misschien wel een van de zwaarste banen heeft.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren Quote
Delphinia schreef:
09-02-2024 11:52
Gaat natuurlijk ook gewoon niet gebeuren met de vergrijzing en toename van de werkdruk in de zorg. Of we moeten echt alleen maar ‘zinnige’ zorg gaan leveren, maar anders zie ik niet in hoe dit zou moeten gaan werken. En dat besef kan ook gewoon frustrerend zijn als arts zonder dat daar een oplossing voor is. En zonder dat je dit 100% kon overzien op je 17e toen je ging meelopen voor geneeskunde. Het moet je ook maar gegeven zijn om iemand te ontmoeten én kinderen te krijgen, dus dat kan je niet primair mee laten wegen bij je studie keus. Iig veel om mij heen dachten zo.
Ik wilde niet eens moeder worden voor ik mijn man ontmoette, en nu wil ik er wel nog 4 kinderen bij :biggrin:
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat veel reacties, bedankt! Inderdaad een hoop denkstof en fijn ook om ervaringen te lezen van mensen die zelfs nog later zijn begonnen :)
Herfstweer schreef:
08-02-2024 15:23
Zou je dan de studie naast je werk willen doen of voltijd studeren? En kom je in aanmerking voor zijinstroom?
Ik kom inderdaad in aanmerking voor de zijinstroom, het zou dan 4 jaar zijn en voor het lage tarief. Wel zeer competitief begreep ik al, maar dat geldt niet alleen voor de toelating ;-) Qua werk en financien zijn er meerdere opties die ik nog goed moet bekijken, maar onmogelijk lijkt het niet
Alle reacties Link kopieren Quote
Delphinia schreef:
09-02-2024 11:52
Gaat natuurlijk ook gewoon niet gebeuren met de vergrijzing en toename van de werkdruk in de zorg. Of we moeten echt alleen maar ‘zinnige’ zorg gaan leveren, maar anders zie ik niet in hoe dit zou moeten gaan werken. En dat besef kan ook gewoon frustrerend zijn als arts zonder dat daar een oplossing voor is. En zonder dat je dit 100% kon overzien op je 17e toen je ging meelopen voor geneeskunde. Het moet je ook maar gegeven zijn om iemand te ontmoeten én kinderen te krijgen, dus dat kan je niet primair mee laten wegen bij je studie keus. Iig veel om mij heen dachten zo.
Dat is inderdaad jammer. Gelukkig is voor zover ik dat dan kan zien de voorlicht tegenwoordig veel beter. Als mijn kinderen geneeskunde zouden gaan studeren zouden ze qua werkdruk, uren, salaris best een goed beeld hebben.

Overigens heeft de voorlichting bij 60 vwo ers er niet toe geleid dat iemand geneeskunde gaat studeren.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bamboetafeltje schreef:
09-02-2024 11:40
Dat werd toch als reden genoemd: te lange dagen en de kinderen amper zien.
Ja dus het is een beetje het en en en. En je maakt lange dagen en je ziet je kinderen weinig en je krijgt ook nog eens niet uitbetaald voor de uren dat je er bent. En niemand die serieus nadenkt over een oplossing. Lijkt me niet heel oninvoelbaar dat de meeste artsen meer dan eens wel eens hebben gedacht ‘waar doe ik het dan eigenlijk voor?’
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bamboetafeltje schreef:
09-02-2024 12:00
Dat is inderdaad jammer. Gelukkig is voor zover ik dat dan kan zien de voorlicht tegenwoordig veel beter. Als mijn kinderen geneeskunde zouden gaan studeren zouden ze qua werkdruk, uren, salaris best een goed beeld hebben.

Overigens heeft de voorlichting bij 60 vwo ers er niet toe geleid dat iemand geneeskunde gaat studeren.
Prima joh, dan leiden we geen artsen meer op. Meld jij je als eerste even af bij de huisarts? Lijkt me wel zo eerlijk, aangezien jij het kennelijk nogal belangrijk lijkt te vinden dat niemand geneeskunde gaat studeren zodat ze niet in de knoop komen als carrière en kinderen elkaar gaan bijten.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven