Werk & Studie alle pijlers

Werken in onderwijs- echt zo zwaar?

01-06-2009 21:16 255 berichten
Alle reacties Link kopieren
Z

Werken in het onderwijs is

Totaal aantal stemmen: 99

ontzettend zwaar en wordt erg onderschat (64%)
een gewone baan, met lekker veel vakantie (24%)
stukken minder zwaar dan iedereen altijd zegt (12%)
Alle reacties Link kopieren
[quote]dvdspeler schreef op 01 juni 2009 @ 22:07:

Bedankt voor de vele reacties tot nu toe. Ik zie dat veel van jullie toch zeggen dat het onderwijs zwaar is. Ik zie alleen net als een aantal anderen niet zo goed wat het verschil is tussen een drukke baan in het onderwijs en een een drukke baan in het bedrijfsleven. Behalve het verschil in vakantie en het feit dat je in het bedrijfsleven vaak echt veel meer werkt dan de gemiddeld 43 uur die iemand hier noemde.



Persoonlijk zou ik gek worden hoor van 25 kinderen om me heen, dus op dat gebied heb ik echt respect voor leerkrachten, maar ieder zo zijn baan toch. Het lijkt me dat je geen leerkracht bent als je niet met kinderen wilt weren.[/quote]



ook omdat je het wel wilt kan het nog wel zwaar blijven,

misschien ook leuk voor je eens een daggie speciaal onderwijs mee te draaien, geloof me, die schoolvakanties zijn echt altijd net op tijd.
Alle reacties Link kopieren
quote:blogbabe schreef op 02 juni 2009 @ 15:20:

[...]



Ik denk dat ook dit weer per leerkracht verschilt. Ik ben nooit voor 18.00 uur thuis en meestal ook niet voor 18.30 uur. Alleen op woensdag ben ik uiteraard eerder thuis. Ik neem regelmatig nakijkwerk mee naar huis of andere zaken die ik nog moet regelen. Maar er zullen vast ook leerkrachten zijn die rond 16.00 uur op hun fietsje weer naar huis rijden.Mijn vader is er inderdaad zo eentje die om 16:00 op zijn fietsje zit. Hij begint 's ochtends een uur voordat de lessen starten en doet dan nakijkwerk en eventueel wat voorbereidingen (al hoeft ie dat amper meer te doen na 40 jaar lesgeven). Tussen de middag eet ie snel een broodje en doet dan ook wat werkzaamheden, zodat ie 's middags eigenlijk altijd direct naar huis kan. Op woensdagmiddag heeft hij weleens een cursus (computers, ehbo etc.) en natuurlijk eens in de zoveel tijd een paar ouderavonden. Verder maakt hij zich geloof ik niet zo druk meer.
quote:blogbabe schreef op 02 juni 2009 @ 10:58:

[...]

Daar ben ik het (lerares basisonderwijs) helemaal mee eens! Als je het ergens anders beter hebt, dan moet je gaan! Maar dat is omgekeerd ook zo. Als mensen op een feestje tegen mij gaan lopen 'zeiken': ach, jij hebt zoveel vakantie! Dan denk ik ook: jij had ook Pabo kunnen doen. Maar jij koos voor HEAO, jij wilde het bedrijfsleven in. Ook in dat geval geldt: niet zeuren!Precies!
Ik vind mijn baan niet ontzettend zwaar, maar ik denk wel dat het vaak onderschat wordt. Die optie staat er niet tussen...

'

Mensen vragen regelmatig wat ik 'dan na drieën doe' bijvoorbeeld. Ik antwoord dan vaak gekscherend dat mijn dag dan pas begint; nakijken, HAP-pen maken, rapporten schrijven, voorbereiden, oudergesprekken voeren etc..



En dan is er nog iemand die WSNS bedacht heeft... Theoretisch een leuk plan, maar ze lijken vergeten dat daar in het reguliere onderwijs wat aanpassingen voor nodig zijn. Resultaat: groepen met vrij veel zorgleerlingen (die voorheen naar het S(B)O gingen) en weinig geld voor onderwijsassistenten enz. De rugzak-voorzieningen zijn helaas vaak niet toereikend.



Ieder kind verdient aandacht, maar helaas krijgen kinderen, met het toenemen van het aantal zorgleerlingen, niet de aandacht die ze verdienen.



En dat besef, dat je dus eigenlijk niet kan doen wat je zou willen doen, vind ik wel zwaar. Ik heb hierdoor steeds het gevoel dat ik achter feiten aanhobbel...

.
quote:Fausto schreef op 02 juni 2009 @ 14:34:

Ik moet zeggen dat ik dat enigszins overdreven vindt. Niemand heeft bijvoorbeeld 6 weken achtereen nodig om bij te komen lijkt me. En zo ja, dan vraag ik me af of je wel een goede vak gekozen hebt.

Ik heb absoluut het goede vak gekozen, die 6 weken (blijven er zo'n 4,5 over trouwens) zijn heerlijk maar zo lang achter elkaar is niet noodzakelijk.

De kerst- , mei- en zomervakantie kijk ik echt altijd naar uit. Die weken heb ik ook nodig om bij te tanken.

Misschien ligt het ook wel aan de doelgroep, toch net wat intensiever dan regulier onderwijs.
Alle reacties Link kopieren
Okay, niet alles gelezen, maar hier komt mijn reactie:



Eens met Ivy Rosa ( scheelt een hoop typewerk.)



Verder vind ik het beroep van leraar op het VO fantastisch! Het ligt mij goed en ik houd van de kids.



Alleen: het is inderdaad zwaar en betaalt niet goed. Maar dat vang ik weer op door in het weekend als muzikant te werken. Moet er wel bij zeggen dat ik komend schooljaar een dag minder ga werken, zodat ik meer energie overhoud voor mijn band.
Ik denk dat het onderwijs onderschat word. Er word door mensen van buiten het onderwijs alleen gefocust op de vakanties / vrije dagen. Er word dan vergeten wat er in een normale week / "piekweek" allemaal bij je normale lesgevende taken komt.



Overwerken gebeurt vaak maar daar krijg je geen cent extra voor uitbetaald, terwijl dat in het bedrijfsleven wel anders is..



Excursieweken, ouderavonden, schoolreisjes,



Je krijgt slechts 25 minuten betaalde tijd om een les voor te bereiden terwijl je daar dus vaak ruim overheen gaat, zeker als je een nieuwe methode hebt of extra dingen uit wil / moet zoeken.



Je moet continue scherp zijn, klassen met 34 leerlingen zijn (op het mbo) geen uitzondering!



Maar al met al het is een prachtig vak, waar best wel eens wat meer respect voor mag komen.



Ik klaag niet over mijn salaris, maar leef ook niet erg ruim.

Ben het wat dat betreft ook wel eens met de mensen die zeggen: als je beter kunt moet je beter gaan..
Alle reacties Link kopieren
Maar da's op individueel niveau. Op individueel niveau geldt inderdaad: als het je niet bevalt, zoek wat anders.



Op nationaal niveau echter is het wel degelijk een groot probleem dat we nu allemaal mensen moeten aannemen met een te lage opleiding, omdat degenen met het eigenlijk benodigde opleidingsniveau allemaal bovenstaande individuele beslissing nemen.



En dat zal toch hoogstwaarschijnlijk komen door de combinatie van werkdruk en salaris, die blijkbaar toch ongunstiger is dan in andere beroepen van hogeropgeleiden -wat deze hele discussie overbodig maakt. Als het hem daar niet in zit, zou ik niet zo direct kunnen bedenken waar het dan aan ligt. Iemand anders wel? Ik ben daar heel benieuwd naar, want ik maak me echt zorgen om het lerarentekort.
Alle reacties Link kopieren
quote:sunfl0wers schreef op 02 juni 2009 @ 18:51:

Je moet continue scherp zijn, klassen met 34 leerlingen zijn (op het mbo) geen uitzondering!

In het basisonderwijs ook niet! Wij zitten echt met overvolle klassen van gemiddeld zo'n 30-32 leerlingen.
Alle reacties Link kopieren
quote:queenie1 schreef op 02 juni 2009 @ 15:31:

*ik heb de reacties vluchtig doorgelezen dus kans op mosterd*



Het onderwijs is niet zwaar als je het een leuke baan vindt en je er geknipt voor bent. Als je iets leuk vindt is het niet zwaar.



Er wordt vaak overdreven over gedaan omdat het onderwijs wordt afgescheept als een relaxed baantje. Zodra je zegt dat je in het onderwijs zit is doorgaans de eerste reachtie: 'oh heerlijk, al die weken vakantie'. Daarom gaan mensen in de verdediging om aan te geven waarom ze die vakantie nodig hebben en dus overdreven over de zwaarte ervan.



Het onderwijs is een drukke baan, op een beetje met-de-tijd-meegaande school wordt veel van je verwacht, cursussen, studiedagen, vergaderingen, goede zorg voor de lln zowel sociaal, cognitief als pedagogisch. Maar dat zal niet veel verschillen met de drukte van een HBO-job.



Het begin-salaris is meer dan goed. Alleen groeit het niet zo hard en na 12 jaar staat het stil. Het is aantrekkelijk in het onderwijs om parttime te werken. Dan heb je een prima salaris (voor 2,5 dag bijv.).Dit vind ik persoonlijk een erg goede samenvatting en dat terwijl je het vluchtig doorlas....mijn complimenten!
quote:rider schreef op 02 juni 2009 @ 10:40:

[...]

Leesvaardigheden worden ook niet meer aangeleerd op de pabo he

Bij jouw studie al helemaal niet, anders had je wel gelezen dat ik geen pabo heb gedaan, maar drs.drs. ben na twee universitaire studies
Alle reacties Link kopieren
quote:Leraar schreef op 02 juni 2009 @ 19:16:

Op nationaal niveau echter is het wel degelijk een groot probleem dat we nu allemaal mensen moeten aannemen met een te lage opleiding, omdat degenen met het eigenlijk benodigde opleidingsniveau allemaal bovenstaande individuele beslissing nemen.Klopt! En dat is echt heel erg jammer. Dat maakt de kwaliteit van onderwijs er niet altijd beter op. Taak van de overheid om daar goed naar te kijken en maatregelen te nemen.
Alle reacties Link kopieren
Je heel zwaar,



groepen van 36 kids die allemaal de hele dag aandacht willen en dan alles wat erbij komt kijken x36



werk ook in het onderwijs en ben thuis met burnout en dat is niet omdat het allemaal zo easy is..
(...)
Alle reacties Link kopieren
quote:missy schreef op 02 juni 2009 @ 19:21:

Je heel zwaar,



groepen van 36 kids die allemaal de hele dag aandacht willen en dan alles wat erbij komt kijken x36



werk ook in het onderwijs en ben thuis met burnout en dat is niet omdat het allemaal zo easy is..En al deze kinderen hebben ook nog eens ouders waar je mee te maken hebt/krijgt
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren
Ja, dat is nog het ergste....



Hebben jullie dat ook wel eens, dat je een moeilijke leerling hebt, en dan een afspraak voor een gesprek met één van de ouders, of beide.



En dat ik dan, wanneer ik de ouders zie, vaak denk; oh, dit verklaart een hoop..
quote:Zamirah schreef op 02 juni 2009 @ 19:48:

Ja, dat is nog het ergste....



Hebben jullie dat ook wel eens, dat je een moeilijke leerling hebt, en dan een afspraak voor een gesprek met één van de ouders, of beide.



En dat ik dan, wanneer ik de ouders zie, vaak denk; oh, dit verklaart een hoop..Yep
Alle reacties Link kopieren
quote:zoeter schreef op 02 juni 2009 @ 19:18:

[...]





Dit vind ik persoonlijk een erg goede samenvatting en dat terwijl je het vluchtig doorlas....mijn complimenten!Dank je, ik had alleen even de eerste pagina vluchtig doorgelezen
...
Ja, ik vind werken in het onderwijs zwaar; je moet constant alert zijn. Bij mijn vwo-klas kan ik nog weleens achterover leunen, doe ik dit echter bij mijn vmbo-klas, dan zijn de rapen gaar!

Ik ben weleens jaloers op mijn vriend, als hij weer eens thuiskomt en lekker op de bank gaat hangen terwijl ik weer eens moet nakijken/voorbereiden o.i.d.

Een nadeel van al die vakanties vind ik, buiten het feit dat je àltijd in het hoogseizoen weg moet, dat je altijd alleen bent. Ik heb geen kinderen en niemand in mijn omgeving werkt in het onderwijs. Leuk hoor, zoveel vrij zijn. Maar even iemand bellen om iets af te spreken heeft geen zin, tenslotte is de rest van de wereld wel gewoon aan het werk.

Maar buiten dat vind ik het geweldig om kinderen iets te leren. Of dat nou iets van mijn vak is of iets opvoedkundigs.
Alle reacties Link kopieren
Als ik dit soort discussies lees krijg ik acuut de neiging om nu dan toch echt het onderwijs uit te gaan en wel per direct. Kijk ik vind het prachtig werk en ik heb veel lol met de kids en vind het ook erg zinvol. Maar het kost me wel veel. In energie en in tijd. Regelmatig vraag ik me af of het wel verstandig is om dit nog te blijven doen. En dan winnen het plezier en de voldoening het toch weer.



Tot zover niks aan de hand dus. Maar al dat gezeik over die leraren die het zo makkelijk hebben en toch altijd klagen, laatst in de Kamer weer het verhaal dat er wel een weekje vakantie af kon. Dan krijg ik acuut de neiging om op te zeggen en denk: "laat die stuurlui aan wal het zelf maar doen dan". Dat ik niet zoveel verdien als mijn studiegenoten vind ik niet zo'n ramp, het gebrek aan immateriele waardering is veel erger en dat neemt steeds meer toe.
Ik heb niet gestemd, want ik werk niet in het onderwijs en ken slechts twee mensen die dat wel doen. Ik kan er dus niet echt een oordeel over vellen.



Dat werken in het onderwijs zwaar kan zijn, betwijfel ik eigenlijk niet. Maar ook ik vind het salaris op zijn minst redelijk (vergelijk het maar eens met bijvoorbeeld de welzijnsector op hbo-niveau) en de vakantiedagen royaal (ook als je de grensweken van de zomervakantie er aftrekt). En wat al eerder is gezegd, als je ervoor kiest om met kinderen/jongeren te werken, ga ik ervan uit dat je affiniteit met deze doelgroep hebt en er daardoor ook energie uithaalt, in plaats van dat het alleen maar energie kost (wat bij mij bijvoorbeeld het geval zou zijn, want ik heb die affiniteit niet).



Veel mensen denken dat ze zware banen hebben, en misschien zijn de meeste banen ook wel zwaar. Zelf maak ik standaard werkdagen van tien à twaalf uur (nog exclusief reistijd en pauzes), waarvan een groot deel in de avonduren. Mijn overwerk krijg ik niet vergoed. Van tevoren weet ik meestal niet hoe lang mijn werkdag zal zijn. Ik heb geen enkele invloed op de tijdstippen waarop ik pauze kan nemen en/of kan eten, en weet ook niet van tevoren wanneer mijn pauzes zullen vallen. De werkdruk is hoog: ik heb elk uur een deadline die ik niet kan missen, omdat ik dan collega's dupeer. Ik kan alleen tijdens de schoolvakanties verlof opnemen. Als ik een keer tussendoor vrij wil of moet hebben, weet ik pas een week van tevoren of het al dan niet kan.



Veel mensen vinden dat allemaal afgrijselijk klinken. Voor mij is het dat niet. Mijn werk is inhoudelijk interessant, ik heb meer vakantiedagen dan gemiddeld (ook al moet ik ze dan opnemen binnen bepaalde periodes) en het salaris is behoorlijk goed. Misschien dat op een gegeven moment de voordelen niet meer opwegen tegen de nadelen, en dan zou ik proberen om wat anders te vinden.
Alle reacties Link kopieren
hoeveel verdient een leraar? Ik heb echt geen idee. Ik heb ook een HBO opleiding, en verdien volgens sommige ook niet veel, terwijl anderen blij zouden zijn met zo'n salaris. Het is maar wat je gewend bent. Ik denk dat dat ook zo is wat betreft je baan, de één kan beter onder druk presteren dan de ander. En de één zal eerder druk ervaren als de ander.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk ook in het onderwijs. Ik zat eens bij een therapeut. Het was december. Hij vroeg hoe het ging. Ik vertelde: druk, voor de kerst, rapportcijfers, kerstfeest, en nog meer drukte etc etc.

Zei hij: praten jullie dat elkaar op school niet ook aan, dat jullie het zo druk hebben? (hij bracht het wat genuanceerder)



En ja, daar vind ik een kern van waarheid in. Er zitten in het onderwijs heel veel mensen met een houding van: we zijn ondergewaardeerd, moeten zo onwijs hard werken etc etc... Maar als je probeert bij jezelf te blijven blijkt het meestal wel mee te vallen.



Ja, ik maak lange dagen en ja ik heb piekweken. Maar ik heb wel veel autonomie binnen mijn baan, vrijheid en afwisseling.

Ik vond het een eyeopener. Ik probeer me niet meer in deze negatieve gesprekken te mengen.



En beter verdienen in het bedrijfsleven? Alle banen die me leuker lijken dan deze verdienen echt veel minder.



De vakantie zie ik als een groot goed. Dan ben ik er echt totaal uit. Maar ik moet zeggen, na 6 jaar onderwijs leer ik sowiezo de vakantie beter te gebruiken. Na de meivakantie was ik alweer bijna vergeten welke gezichten er in mijn klas horen! (ik geef wel les aan veel klassen in het middelbaar onderwijs)
Alle reacties Link kopieren
@pucker: ik werk 6 jaar in het onderwijs voor ongeveer 2800 euro bruto momenteel
Alle reacties Link kopieren
quote:timmy schreef op 02 juni 2009 @ 20:50:

@pucker: ik werk 6 jaar in het onderwijs voor ongeveer 2800 euro bruto momenteelnou dat vind ik echt niet weinig!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven