Doet toucheren altijd zo'n pijn?

10-01-2014 20:34 62 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben vandaag precies 38 weken zwanger en voor de tweede keer in 2 weken is ons kleintje gedraaid. Hij lag dwars. Dat draaien gaat steeds heel makkelijk, maar vandaag werd ik dus ook, door een arts assistent,getoucheerd om te kijken of ik al ontsluiting had. Als dat het geval was geweest hadden ze vandaag de vliezen gebroken. Mijn god wat deed dat een pijn!! Ik ging echt door de grond. Ik heb denk ik best een hoge pijngrens en heb best wat pijnlijke fertiliteitsonderzoeken gehad (HSG bijvoorbeeld) maar dit sloeg echt alles. Ik heb gelezen dat het in principe 2 vingers zijn die naar binnen gaan, maar ik had echt het gevoel dat ze die hele hand naar binnen duwde. Is het normaal dat dit zo pijnlijk is? Denk dat het nog weleens zal moeten namelijk voordat de baby er is
Alle reacties Link kopieren
quote:south schreef op 11 januari 2014 @ 07:27:

@melissa: ik had toch echt behoorlijke persweeën met persdrang bij 9cm... Als ik toen was gaan persen, dan was het randje dat er nog stond door de druk op gaan zetten en was dochter nooit geboren. Dus toucheren is zeker op het laatst toch echt van belang.Nooit geboren? Ik ben nog niet zo lang geleden afgestudeerd en jouw uitspraak zou in onze collegezaal worden gezien als een voorbeeld van het fenomeen dat de meerderheid(!) van de moeders tegenwoordig denkt dat hun kind nooit of nooit gezond zou zijn geboren als de vk of arts niet... Dat is overigens niet aan de moeders zelf te wijten, want die manier van denken wordt vaak veroorzaakt door hoe medici hun ingrepen uitleggen. Maar het is wel iets waar wat aan moet veranderen... en ik zie het als beginnend arts ook als mijn taak om dit anders te gaan doen!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen last gehad van het toucheren, vliezen breken of hartslagmeter aanbrengen op het hoofdje van mijn dochter. Tijdens mijn bevalling hebben volgens mij minimaal vijf of zes verschillende mensen getoucheerd.



Femke, ik wat voor houdingen wordt er dan bevallen in jullie ziekenhuis? Ik ken alleen de baarkruk als alternatief voor een rugligging. Welke zijn er dan nog meer?
Alle reacties Link kopieren
Pfff Femke_leest, dat is echt goed om te horen. Er wordt (werd? ) in ziekenhuizen soms zo ongelofelijk disrespectvol met vrouwen omgegaan, op mishandeling af vind ik. Als ik sommige verhalen van vriendinnen hoor... :(



TO misschien heb je hier http://www.geboortebeweging.nl/ nog iets aan.
Alle reacties Link kopieren
quote:abc schreef op 11 januari 2014 @ 21:44:



Femke, ik wat voor houdingen wordt er dan bevallen in jullie ziekenhuis? Ik ken alleen de baarkruk als alternatief voor een rugligging. Welke zijn er dan nog meer?Hier wordt gestreefd naar houdingen die ervoor zorgen dat de zwaartekracht meehelpt en het hoofdje een wat meer gelijke druk uitoefent op alle kanten van de vagina, in plaats van alle druk op de achterkant. Dus inderdaad wat jij noemt, de baarkruk, maar daarnaast ook vooral houdingen waarbij de vrouw voorover ligt. Dat kan bijvoorbeeld over een zachte badrand of een laag bed of matras. Er wordt gelet op dat de vrouw zoveel mogelijk ontspannen ligt of leunt en dat haar knieën prettig worden ondersteund. Verder wordt er afgewisseld met rondlopen en op de zij liggen.
Alle reacties Link kopieren
quote:elein schreef op 11 januari 2014 @ 21:54:

Pfff Femke_leest, dat is echt goed om te horen. Er wordt (werd? ) in ziekenhuizen soms zo ongelofelijk disrespectvol met vrouwen omgegaan, op mishandeling af vind ik. Als ik sommige verhalen van vriendinnen hoor... :(



TO misschien heb je hier http://www.geboortebeweging.nl/ nog iets aan.Dat doet me denken aan iets waar we in een werkgroep op de universiteit eens over gepraat hebben. Er is een keer een onderzoek geweest naar de vraag of er bij bevallingen mensenrechten geschonden worden. De focus van het onderzoek was de geboorte van de placenta: bij biologie leert iedereen dat de placenta loslaat als gevolg van hechting. Ontspanning en in rust samen zijn met je baby zou de hoeveelheid oxytocine verhogen en ervoor zorgen dat de placenta ook geboren wordt. De onderzoeksgroep concludeerde dat de placenta in westerse landen niet meer geboren wordt als gevolg van hechting, maar als gevolg van 'medisch geweld'. Hiermee werd bedoeld dat er in sommige ziekenhuizen hard wordt geduwd op de buik van de moeder voordat de moeder uitgebreid de kans heeft gehad zich te ontspannen en het hechtingsproces met de baby zijn werk te laten doen. Hier in het ziekenhuis gebeurt dat gelukkig niet. (Maar langer geleden was het hier misschien ook het geval...)
Alle reacties Link kopieren
quote:femke_leest schreef op 11 januari 2014 @ 22:01:

Er is een keer een onderzoek geweest naar de vraag of er bij bevallingen mensenrechten geschonden worden.



Even zonder gedegen onderzoek denk ik dat het antwoord hierop volmondig ja is.



Vergelijk bijvoorbeeld de Europese Grondwet Titel I: Waardigheid; art. II-63 Het recht op menselijke integriteit

1. Eenieder heeft recht op lichamelijke en geestelijke integriteit.

2. In het kader van de geneeskunde en de biologie moeten met name in acht worden genomen:

a) de vrije en geïnformeerde toestemming van de betrokkene, volgens de bij de wet bepaalde regels;



met verhalen die ik uit eerste hand heb gehoord:

- Zonder toestemming of informeren een vacuumpomp of hand de vagina binnen duwen

- Rectaal toucher zonder informeren of toestemming vragen

- Een horde medicijnenstudenten die bij een vrouw die onder narcose was even allemaal mochten toucheren (zonder dat ze het ooit geweten heeft) om het te leren



En natuurlijk het feit dat zoveel vrouwen ècht denken dat iets "moet" of "niet mag" terwijl het over hun lichaam gaat. Al valt dat denk ik meer onder misbruik maken van een machtspositie.
Ik ben gestript met 38 weken en heb er eigenlijk niets van mee gekregen. 3 dagen erna ingeleid omdat onze zoon weinig meer bewoog. Tijdens het toucheren ook nergens last van gehad.

Onze arts in opleiding heeft ook bij alle ingrepen gevraagd of het goed was en uitgelegd wat ze ging doen.

Zo heeft ze ook verteld dat ze de vacuümpomp ging gebruiken en een knip ging zetten.



Nu stond het ook in mijn bevallingsplan dat ik medidisch ingrepen niet er vond maar graag eerst overleg over had. Dit is ook netjes gebeurt bij ons.



Elein nog steeds niets? Ik hoop dat het wachten niet lang meer duurt met een snelle bevalling.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zwanger van de eerste en schrik best wel van dit topic. Ik ben sinds een aantal weken bezig me in te lezen over de bevalling en de mogelijkheden, maar ik vind het heel lastig om genoeg informatie te vinden om straks de goede keuzes te maken en het gevoel te houden dat ik 'in control' ben. Ik heb een topic geopend om dit topic niet verder te vervuilen, maar ik zou bijvoorbeeld heel graag meer willen horen van femke_leest en elein en alle andere vrouwen hier die ervaring of informatie met me kunnen delen. Zouden jullie me misschien meer willen vertellen? Mijn topic staat op Tips / ervaringen / advies mbt geboorteplan.



Nogmaals, ik wil hier de discussie niet weghalen hoor! Ik wil alleen niet een topic over toucheren vervuilen met al mijn andere vragen
quote:Phoebexx schreef op 11 januari 2014 @ 20:44:

[...]





Jeetje, wat bijzonder. Maar ik geloof dat het over het algemeen ook wel wat makkelijker gaat bij een tweede of derde bevalling he? En je weet natuurlijk ook beter wat je te wachten staat. Ik heb wel een idee natuurlijk, maar tegelijkertijd heb ik echt géén idee!



Ja, natuurlijk ging dit zo makkelijk omdat het de derde was. Bij mijn oudste had ik de gyn. trouwens wel echt nodig. Zij lag onverwacht in stuit. En toen dus wel veel ingrepen aan mijn lijf, die wel echt noodzakelijk waren.

Bij de laatste ben ik trouwens ook weer, uit eigen keuze bevallen, half zittend in bed, het ging al zo snel.
Alle reacties Link kopieren
Je noemt een paar interessante punten om over na te denken, Elein. Als beginnend arts kan ik nog niet veel veranderen, maar dit zijn zeker thema’s waar ik me in de toekomst ook mee bezig wil houden.



Arnan86, ik zal jouw topic ook even bezoeken.
Alle reacties Link kopieren
Ik ken een verloskundige die in het ziekenhuis andere verloskundigen en gynaecologen opleidde. Zij vertelde een keer dat het ook aan de techniek van de persoon ligt, en hoe voorzichtig iemand het doet. Ze had wat nare verhalen over gyns in opleiding die te snel en enorm ruw te werk gingen, en die ze zelfs wel eens halverwege heeft laten stoppen omdat ze de patiente pijn deden.
Alle reacties Link kopieren
Hoe gaat het nu met je, TO?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven