In hoeverre keuzevrijheid van gynaecoloog bij bevalling

30-05-2023 18:58 380 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hi allen,
Een vraag. Vandaag vanuit service kennis gemaakt met één van de gynaecologen vanuit een met onze vkpraktijk samenwerkend ziekenhuis. Een consult met hem gehad en wat informatie kunnen vragen maar...

Wat een hork van een kerel. Ik heb een heel duidelijke visie over mijn bevalling (maar alles zolang de gezondheid van mij en baby het toelaten) en hij schoot alles compleet af, zo onwijs negatief. "87% van de eerste bevallingen eindigen onder een gyn met ingrepen dus ga er maar van uit dat dit bij jou ook gaat gebeuren". Alles wat hij zei is compleet het tegenovergestelde van mijn eigen verloskundigen. Die zijn juist onwijs meedenkend en enthousiast over mijn bevalplan en zouden willen dat iedereen zich zo goed inleest. Het voelde vandaag zo niet goed :facepalm:

Mocht mijn bevalling toch onverhoopt medisch worden en ik overgedragen moet worden vraag ik mij dus af in hoeverre je keuzevrijheid hebt met betrekking tot de gyn die je begeleid. Er zijn 9 gynaecologen bij mijn ziekenhuis dus er zal vast nog iemand anders dienst hebben mocht het zo lopen. Mag je dan kiezen wie je wilt? Ik heb namelijk liever niet dat die man van vandaag me dan begeleid. Heb echt geen goed gevoel bij hem...

Ben benieuwd wat jullie vinden
Liefs!
Ik lach in de regen, dans in de wind en kijk niet achterom. Of zoiets...
Alle reacties Link kopieren Quote
agene schreef:
30-05-2023 23:26
. Ga je daarmee akkoord?’ scheelt juist bij de vrouwen voor wie dat er toe doet, heel veel.
En dan zegt de vrouw "Nee" want ze is uitgeput en heeft al genoeg pijn.
Dan mogen ze die knip dus niet meer zetten want de patiënte heeft Nee gezegd.
Gaat er dan wat mis met het kind of de moeder dan is het ziekenhuis aansprakelijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ikbenbenjaminben schreef:
30-05-2023 23:29
Hier was zelfs borstvoeding een probleem. Iets met meer werk dan een flesje en ze stopten steeds flesjes in mijn kind als ik belde omdat het tijd was om te voeden..

Er zullen prachtige schatten zijn die op die afdelingen werken. Ik had alleen een heel andere ervaring. Ik moest in het ziekenhuis bevallen omdat mijn Verloskundigenpraktijk maximaal 6 personen tegelijk kon begeleiden tijdens de bevalling, ik was nummer 7 en moest dus naar het ziekenhuis.

Ik kreeg mijn kind pas na 5 uur te zien, maar waarom? Daar is dus geen enkele reden voor te vinden. Niet voor de eerste 5 minuten,niet voor de uren erna. Prachtige protocollen in de folders en de website. Maar de praktijk? De jaren 50 klinken beter.

Mijn 6 weken afspraak achteraf kreeg ik een is je kind nog gezond? Mooi, goed voor de totaalscore. En weg was ie.
Dat jij het zo ervaren hebt is vreselijk en gelukkig alles behalve representatief. Ik herken het gelukkig niet en ik herken deze verhalen ook niet uit mijn omgeving. Mij valt het op dat je vrij negatief bent hier op het forum. Buren zijn vreselijk, vrouwen zijn vreselijk, jongeren buiten zijn vreselijk, je bevalling was vreselijk. Je lijkt een best wel negatieve kijk op alles te hebben.
Alle reacties Link kopieren Quote
granny71 schreef:
30-05-2023 23:35
En dan zegt de vrouw "Nee" want ze is uitgeput en heeft al genoeg pijn.
Dan mogen ze die knip dus niet meer zetten want de patiënte heeft Nee gezegd.
Gaat er dan wat mis met het kind of de moeder dan is het ziekenhuis aansprakelijk.
Waar baseer je dat op? En wat is ‘wat mis’ gaan?
Alle reacties Link kopieren Quote
agene schreef:
30-05-2023 23:39
Waar baseer je dat op? En wat is ‘wat mis’ gaan?
Die knip wordt natuurlijk ook met enige regelmaat gezet omdat de baby het heel moeilijk heeft, hartslag daalt (of helemaal stopt). Niet alleen om een totaalruptuur te voorkomen of omdat de persfase te lang duurt.
Alle reacties Link kopieren Quote
He wat vervelend dat het gesprek zo tegenviel, TO, terwijl het idee juist was om de (eventuele) overgang naar de 2e lijn soepel te laten verlopen. Misschien helpt het om het ook zo te zien: als een gesprek wat niet soepel liep.

Ik vermoed ook dat de gyneacoloog vooral een realistisch beeld wilde schetsen en dat blijkbaar op een botte manier gedaan heeft. Ik zie het verschil zelf ook en denk dat het komt door de aard van het werk. De VK en gyn doen weliswaar beide bevallingen, maar wel van heel andere aard. De VK begeleidt alleen ongecompliceerde bevallingen en de gyn juist vooral gecompliceerde, waarbij het spannend is of de baby überhaupt goed ter wereld komt. Misschien helpt het om zo naar het verschil van visie op de haalbaarheid van je wensen te kijken?

En makkelijker gezegd dan gedaan (je weet uit ons 'uitgerekend in'-topic hoe druk ik me maak om 'wat als' scenario's), maar maak je niet te druk om dingen die nog niet aan de orde zijn. Voor nu val je gewoon onder de VK en kan je dus 'gewoon' voor de gewenste thuisbevalling gaan. Zelfs als je medisch wordt zie je waarschijnlijk de gyneacoloog niet of nauwelijks bij de bevalling (bij mij kwam ze pas toen de hartslag van de baby wegviel en ik weet niet meer wie het was, de baby was er 1 minuut later en toen namen de kinderarts en verloskundige het weer over). En zelfs als de gyn erbij komt moet je net de pech hebben dat deze hork dan dienst heeft. Kortom, dat zijn heel veel als-en. :)

En mochten er tijdens de bevalling of de zwangerschap complicaties opgetreden waardoor je toch medisch wordt, dan kan ik je uit ervaring zeggen dat je eigen prioriteiten ook verschuiven.

Mij helpt het om in scenario's te denken, misschien jou ook? Je zou bijvoorbeeld 3 bevalplannen kunnen maken: 1 voor een ongecompliceerde thuisbevalling, 1 voor ongecompliceerd met pijnbestrijding (en dus ziekenhuis) en 1 voor als het medisch en spannend is. Dat voorkomt misschien dat je je straks niet gezien voelt als het onverhoopt toch de gynaecoloog wordt die de bevalling begeleidt en er snel gehandeld moet worden.

Aanvulling: nog even je bevalwensen teruggelezen. Die zijn redelijk als je 1e lijns bevalt, maar niet als je voor/tijdens de bevalling medisch wordt. En dat lijkt me nou precies waarvoor zo'n kennismakingsgesprek bedoeld is: wat kun je verwachten van een medische bevalling (en een 1e bevalling om het algemeen). Zou het kunnen dat de gyneacoloog dacht dat dit (thuis, hands-off in bad bevallen) ook je bevalplan was voor een bevalling met medische indicatie en er daarom zo fel in stond?
amaryllis wijzigde dit bericht op 31-05-2023 00:07
20.02% gewijzigd
Gewoon die gyn die dienst heeft en nog niet ‘vol’ zit, die krijg je. Als je buiten kantooruren bevalt in een streekziekenhuis heb je het sowieso maar te doen met wie ze kunnen optrommelen.

Als je poli-klinisch in het ziekenhuis gaat bevallen, gaat gewoon je eigen verloskundige (of iemand van je eigen praktijk) met je mee en die doet de bevalling. Pas als er medisch meer nodig is, dragen ze je over. Mijn VK is er de hele bevalling bij gebleven ondanks dat er in dat verslag staat dat er twee maal is overgedragen aan een gyn met zijn gevolg van artsen in opleiding (en weer terug overgedragen naar VK). ‘Mijn’ gyn was een l*l, de AIO’s waren aardig.

Vraag het na bij je VK, die hebben de meeste ervaring met hoe zaken geregeld zijn in dat ziekenhuis.
Alle reacties Link kopieren Quote
agene schreef:
30-05-2023 23:39
Waar baseer je dat op? En wat is ‘wat mis’ gaan?
Op de werkelijkheid.
Die knip zetten ze niet omdat ze dat zo leuk vinden maar omdat er een (medische) reden is dat het kind zo snel mogelijk geboren wordt.
En wat er allemaal mis kan gaan, ik denk niet dat TO als mamma-to-be zit te wachten op een lijst van mogelijke complicaties.
granny71 wijzigde dit bericht op 30-05-2023 23:54
18.20% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Miek_ schreef:
30-05-2023 23:45
Die knip wordt natuurlijk ook met enige regelmaat gezet omdat de baby het heel moeilijk heeft, hartslag daalt (of helemaal stopt). Niet alleen om een totaalruptuur te voorkomen of omdat de persfase te lang duurt.
En in dat geval wordt het complexer, omdat die baby geen informed consent kan geven en de afweging van het belang van moeder en kind dan ingewikkeld wordt.
Als iemand de kans op ernstig uitscheuren verkiest boven been knip, dan is dat haar keuze, voor haar lijf. Gebeurt wel vaker, dat mensen ingaan tegen het advies van een arts, met soms verstrekkende gevolgen, en dat dat kan, is belangrijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik was al vanaf het begin medisch en in eerste instantie was gynaecoloog 1 mijn behandeld gynaecoloog tot ze op een lange reis ging. Toen kwam gynaecoloog 2 in beeld, vanaf week 28, maar in week 30 werd er alarm geslagen omdat baby te klein was en mijn bloeddruk te hoog. Medicatie gehad en vanaf week 34 om de dag een halfuursmeting voor bloeddruken ctg. En als de verpleeg/verloskundige van dienst het niet vertrouwde werd de eerst beschikbare gynaecoloog (8 stuks beschikbaar) aan de jas getrokken. Gynaecoloog 2 had ook niet altijd tijd dus kwam in week 36 gynaecoloog 3 in beeld bij een controle en daar de situatie mee doorgesproken om in week 38 te gaan bevallen. Uiteindelijk opgenomen in week 37 en de gynaecoloog (nummer 4) heeft om 2 uur 's nachts besloten dat als de situatie bij de controle om 7 uur 's ochtends niet veranderd was, ze er uit zou gaan via een keizersnede. Ondanks mijn protesten want de keizersnede was over een paar dagen toch al. Maar dat vonden ze, terecht, een te groot risico. Het was zaterdag en het was spoed maar niet levensbedreigend. De gynaecoloog had die nacht een hectische nacht gehad dus liet mijn keizersnede uiteindelijk over aan gynaecoloog 5 en de gynaecoloog in opleiding. Gynaecoloog 5 was letterlijk alleen maar binnengelopen voor mij, hij ging daarna terug naar de golfbaan... en weet je, ik zat tegen Hellp aan, het kon mij niet boeien wie wat deed. Dat stond allemaal niet in mijn plan, ik had geen plan. Ik wilde vooral een gezond kind. Misschien heeft de gynaecoloog je willen waarschuwen dat mocht je medisch worden, je weinig te willen hebt en dat de kans dat het anders loopt, best groot is. Want alle gynaecologen die ik heb gehad, waren wel betrokken bij ons welzijn en stonden letterlijk dag en nacht voor ons klaar.
Alle reacties Link kopieren Quote
agene schreef:
30-05-2023 23:54
Gebeurt wel vaker, dat mensen ingaan tegen het advies van een arts, met soms verstrekkende gevolgen, en dat dat kan, is belangrijk.
Dus de ervaring en opleiding van een arts is totaal niet belangrijk? De mening van een (labiele) vrouw in barensnood is belangrijker?
En als die vrouw dan weer bij zinnen is zal ze echt die arts niet bedanken voor het negeren van zijn ervaring en opleiding maar zal ze hem/haar en het ziekenhuis de schuld geven van de complicaties.
Alle reacties Link kopieren Quote
granny71 schreef:
31-05-2023 00:15
Dus de ervaring en opleiding van een arts is totaal niet belangrijk? De mening van een (labiele) vrouw in barensnood is belangrijker?
En als die vrouw dan weer bij zinnen is zal ze echt die arts niet bedanken voor het negeren van zijn ervaring en opleiding maar zal ze hem/haar en het ziekenhuis de schuld geven van de complicaties.
Waarom moet je die vrouw nou weer labiel maken?
Het blijft haar lichaam, waar zij zeggenschap over heeft.
Ik zie mensen om mij heen tegen de adviezen van hun artsen keuzes maken die ik zelf nooit zou maken, maar zij wel. Hun lijf, hun keuze.
Alle reacties Link kopieren Quote
agene schreef:
31-05-2023 00:21

Het blijft haar lichaam, waar zij zeggenschap over heeft.
Net alsof een vrouw tijdens een bevalling zo labiel is en precies weet wat goed voor haar en haar kind is.
Het eerste wat een partner leert tijdens pufklas is dat een vrouw tijdens een bevalling niet verantwoordelijk is voor wat ze er vocaal allemaal uitgooid.
Maar jij weet het allemaal beter dan een gynaecoloog die daar jaren voor gestudeerd heeft en verwacht dat ook van andere bevallende vrouwen.
Alle reacties Link kopieren Quote
agene schreef:
31-05-2023 00:21
Waarom moet je die vrouw nou weer labiel maken?
Het blijft haar lichaam, waar zij zeggenschap over heeft.
Ik zie mensen om mij heen tegen de adviezen van hun artsen keuzes maken die ik zelf nooit zou maken, maar zij wel. Hun lijf, hun keuze.
We gaan wel behoorlijk off-topic zo, maar het ingewikkelde van een bevalling is dat er twee levens op het spel staan: moeder en kind. Het gaat dan dus niet alleen om de vraag 'neemt mevrouw bewust het risico op uitscheuren/langere bevalling/hevig bloedverlies/overlijden/blijvende klachten/etc door de (be)handeling te weigeren' maar ook 'komt het leven van de baby in gevaar bij het weigeren van de handeling". En dan is er geen tijd om uitgebreid in gesprek te gaan over de risico's van bepaalde situaties of de voor- en nadelen van handelingen.

Wat dat betreft dus heel goed dat TO's verloskundige dit soort kennismakingsgesprekken met de gynaecoloog biedt, zodat vrouwen goed geïnformeerd de bevalling in gaan, óók over scenario's waar je liever niet over na wil denken. Naast de controles bij de gynaecoloog doe ik Centering Pregnancy bij de VK. Daarin ligt de nadruk erg op het belang van een natuurlijke bevalling, terwijl in mijn geval (en helaas veel andere ook) de natuur zijn gang laten gaan betekent dat de baby het niet gered zou hebben. Dat kun je bangmakerij vinden, maar ik geloof niet dat gynaecologen erop uit zijn om vrouwen een traumatische bevalling te bezorgen. Ik denk juist dat de nadruk op een positieve, natuurlijke bevalervaring (zonder goede voorlichting) de kans vergroot op een negatieve ziekenhuiservaring als er dan onverwacht wél ingrepen nodig zijn.
amaryllis wijzigde dit bericht op 31-05-2023 01:05
2.66% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Amaryllis schreef:
31-05-2023 00:46
Ik denk juist dat de nadruk op een positieve, natuurlijke bevalervaring (zonder goede voorlichting) de kans vergroot op een negatieve ziekenhuiservaring als er dan onverwacht wél ingrepen nodig zijn.
Op social media en in verhalen van familieleden en vrienden hoor je zelden de echte bevallingsverhalen.
Niemand verteld je over knippen, uitscheuren, poepen tijdens het persen, de pijn als het hoofdje staat, de "ontplofte egel" na de bevalling.
Die roze wolk bestaat niet en hoe meer daar op gehamerd wordt hoe realistischer het beeld van bevallen wordt en hoe minder traumatisch de werkelijke ervaring is.
Miek_ schreef:
30-05-2023 23:12
Ik denk dat je een redelijk gedateerd beeld hebt van de huidige protocollen.
Nee hoor. Gewoon mijn eigen ervaring en die van vriendinnen en familie. Gelukkig zijn er inderdaad ook heel veel fijne verloskundigen die wel bij de tijd zijn. Maar er is niks mis mee om jezelf in je wensen voor de bevalling te verdiepen voor de vele bevallingen waarbij er niet een hoog risico is.
granny71 schreef:
30-05-2023 23:16
Je kan van alles willen maar je bent op dat moment zeker niet de enige vrouw op de afdeling die aan het bevallen is en er is niet voor iedere vrouw een eigen verloskundige /verpleegkundige/gynaecoloog beschikbaar.
Wat bedoel je hiermee?
Overigens ben ik thuis bevallen en was mijn verloskundige er toen het menens werd gewoon de hele tijd bij hoor. Dus begrijp niet wat je bedoelt.
granny71 schreef:
31-05-2023 01:03
Op social media en in verhalen van familieleden en vrienden hoor je zelden de echte bevallingsverhalen.
Niemand verteld je over knippen, uitscheuren, poepen tijdens het persen, de pijn als het hoofdje staat, de "ontplofte egel" na de bevalling.
Die roze wolk bestaat niet en hoe meer daar op gehamerd wordt hoe realistischer het beeld van bevallen wordt en hoe minder traumatisch de werkelijke ervaring is.
Nou, vanaf de dag dat we ‘publiek’ gingen met de boodschap dat er een kind zou komen heb ik het ene horrorverhaal na het andere mogen aanhoren. Ik had nog nooit van de ‘ring of fire’ gehoord tot de derde maand zwangerschap. En online was het ook allemaal één groot martelarenverhaal wat de klok sloeg. Ik moest echt actief gaan zoeken op YT naar die natuurmevrouwen in zwembaden die dan gelukzalig zaten te puffen omringd door de hele familie en een of andere doula.
Alle reacties Link kopieren Quote
SimpeleZiel schreef:
31-05-2023 01:59
Wat bedoel je hiermee?
Overigens ben ik thuis bevallen en was mijn verloskundige er toen het menens werd gewoon de hele tijd bij hoor. Dus begrijp niet wat je bedoelt.
Ik denk dat ze bedoelt dat de verloskundige/gynaecoloog vaak meerdere bevallingen tegelijkertijd begeleidt en niet vanaf de eerste wee tot het knippen van de navelstreng naast je bed zit. Ik ken mensen die dat niet wisten en daar achteraf teleurgesteld over waren en zich 'alleen gelaten' voelden in de eerste uren van de bevalling.

Overigens ligt het denk ik aan het gezelschap hoe er over bevallingen gepraat wordt. Ik zit in verschillende vriendengroepen. In de ene gaan vooral de positieve verhalen over thuisbevallingen rond, in de andere staan bij wijze van spreken de medische ingrepen en incontinentieklachten centraal. ;)
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik weet het antwoord niet op je vraag.

Houd er wel rekening mee dat het sowieso helemaal anders kan lopen. Ik ging voor een thuisbevalling maar werd medisch. Het vierde ziekenhuis dat de verloskundige belde had pas plek. En plek hield in een bed maar eigenlijk geen personeel.. heb daar alsnog 2 uur liggen creperen voor een klinisch verloskundige of gynaecoloog (ik weet het al niet eens meer) bij me kwam. Ik heb geen idee meer wie het was maar dat boeide me op dat moment ook niet. Hulp was hulp :)

Ik hoop op een fijne, voorspoedige bevalling voor je!!
Alle reacties Link kopieren Quote
ollie-ollie schreef:
30-05-2023 23:29


Al lijkt een badbevalling thuis waarbij je je kind zelf opvangt me nog stééds prachtig. Maar mijn bevalling liep totaal anders en dat is ook goed.

Je laatste advies vind ik heel goed! Mijn gynaecoloog zei twee keer tegen me dat ik zo goed was in bevallen. Toen ik achteraf vroeg wat ze daarmee bedoelde zei ze dat ik mijn lichaam goed kon voelen en volgen. En ja, bevallen is toch vooral een heel intens fysiek proces. Daar kan je je niet op voorbereiden, daar kan je je het beste aan overgeven als het zover is.
Bij mijn tweede bevalling werd dit ook tegen mij gezegd, ik was een natuurtalent in bevallen. Ik kon blijkbaar ook goed meegaan in de bevalling zelf.

Nu waren ze ondanks dat ze medisch waren heel relaxed in het ziekenhuis en had ik ook vlotte bevallingen (6 uur vanaf eerste wee kind 1, 4 uur vanaf breken vliezen kind 2).

Ik herken ook absoluut niet de haast na de bevallingen, ik kreeg baby direct bij mij en na een uur ofzo pas kwamen ze terug om eens te wegen, meten en mij douchen.
Alle reacties Link kopieren Quote
nausicaa schreef:
30-05-2023 23:03
Ik doelde oa op dat onderzoek. Zoals het in de pers gebracht is, lijkt het niet alsof er op de verloskamers alleen maar hoeken rondlopen die gewoon wat doet. Het echte onderzoek is al een stuk genuanceerder. Zo is alles op basis van vragen aan vrouwen gegaan. Het feit dat 41% zegt dat ze niet om toestemming is gevraagd voor een knip, gaat dus om 41% die zich dat niet herinnerd. Dat wil niet zeggen dat het ook niet gevraagd is (geheugen van wat er precies gebeurt is tijdens een bevalling is op zijn zachtst gezegd niet erg betrouwbaar). En wat is toestemming vragen? Bij mij werd gezegd: als het kind bij de volgende wee niet komt, gaan we een knip zetten, want ze moet er nu uit. Dat is feitelijk niet om toestemming vragen natuurlijk. Maar ze deden het ook niet zomaar, en ook niet voor de lol. Knippen is niet altijd alleen om uitscheuren te voorkomen, maar kan ook andere redenen hebben (voor het kind bv). Als ik extreem gekant was geweest tegen een knip, zou ik zeggen dat ze geen toestemming gevraagd hebben. Maar mijn ‘plan’ was: doe wat nodig is om ons er allebei zo goed mogelijk doorheen te krijgen. Dus ik had er geen probleem mee, en heb het niet ervaren als ‘ze deden het zomaar’.

Er gebeuren ongetwijfeld dingen die echt niet nodig waren geweest. Maar de media brengt dit onderzoek ook echt heel anders dan het daadwerkelijk gedaan is.
Nou, bij mijn eerste bevalling was het stervensdruk in de verloskamers en lag ik in de verloskamer die eigenlijk nooit werd gebruikt en werd ik daardoor vergeten. Toen er, na een uur in mijn uppie persen, geen hartslag van de baby meer te zien was, is mijn man hulp gaan zoeken en werd een verloskundige van een andere afdeling opgetrommeld. Ik heb toch echt zelf moeten vragen wat ze dacht dat ze met die schaar ging doen (volgende wee zet ik een knip) en dat deed ze ook ondanks dat ik heel duidelijk nee zei. Dat was dus echt wel zonder mijn toestemming.

Mijn 3e bevalling daarentegen liep uiteindelijk uit op een spoedkeizersnede onder algehele narcose, en hoewel dat het laatste was wat ik wilde, heb ik daar wel degelijk toestemming voor gegeven. En kwam de anesthesist zelfs nog excuses aanbieden dat de ruggenprik niet lukte en het dus de narcose werd. Dat was voor mij niet nodig, maar het feit dat er wel gewoon met mij werd gecommuniceerd zorgt er wel voor dat ik mijn laatste bevalling toch als prettiger heb ervaren dan de eerste.
Alle reacties Link kopieren Quote
SimpeleZiel schreef:
31-05-2023 01:59
Wat bedoel je hiermee?
Overigens ben ik thuis bevallen en was mijn verloskundige er toen het menens werd gewoon de hele tijd bij hoor. Dus begrijp niet wat je bedoelt.
In een ziekenhuis lig je gewoon echt wel heel lang alleen alles weg te puffen en te doen zolang het goed gaat. Maar daar had ik ook banden om en werd dus vanaf monitors in de gaten gehouden. Er is een belletje waardoor je altijd iemand kan oppiepen.
En zodra bij mijn oudste de hartslag ineens dipte tijdens de weeeen, stonden ze in no time in mijn kamer en werd ik heel snel naar de verloskamer gebracht.

Overigens ben ik beide keren in het ziekenhuis bevallen zonder pijnstilling, dus het is ook niet zo dat je snel een ruggenprik ofzo krijgt. Maar goed mijn ervaringen in het ziekenhuis waren gewoon heel goed (ondanks de drukte beide keren) 😊
Alle reacties Link kopieren Quote
Amaryllis schreef:
31-05-2023 00:46
We gaan wel behoorlijk off-topic zo, maar het ingewikkelde van een bevalling is dat er twee levens op het spel staan: moeder en kind. Het gaat dan dus niet alleen om de vraag 'neemt mevrouw bewust het risico op uitscheuren/langere bevalling/hevig bloedverlies/overlijden/blijvende klachten/etc door de (be)handeling te weigeren' maar ook 'komt het leven van de baby in gevaar bij het weigeren van de handeling". En dan is er geen tijd om uitgebreid in gesprek te gaan over de risico's van bepaalde situaties of de voor- en nadelen van handelingen.

Wat dat betreft dus heel goed dat TO's verloskundige dit soort kennismakingsgesprekken met de gynaecoloog biedt, zodat vrouwen goed geïnformeerd de bevalling in gaan, óók over scenario's waar je liever niet over na wil denken. Naast de controles bij de gynaecoloog doe ik Centering Pregnancy bij de VK. Daarin ligt de nadruk erg op het belang van een natuurlijke bevalling, terwijl in mijn geval (en helaas veel andere ook) de natuur zijn gang laten gaan betekent dat de baby het niet gered zou hebben. Dat kun je bangmakerij vinden, maar ik geloof niet dat gynaecologen erop uit zijn om vrouwen een traumatische bevalling te bezorgen. Ik denk juist dat de nadruk op een positieve, natuurlijke bevalervaring (zonder goede voorlichting) de kans vergroot op een negatieve ziekenhuiservaring als er dan onverwacht wél ingrepen nodig zijn.
Ze zullen er heus niet op uit zijn, maar het gebeurt nog best vaak wel, en daarbij speelt vaak een rol dat vrouwen zich niet gezien voelen.
In dit topic zijn ook nog best wat mensen die dat kennelijk heel normaal vinden - zoals Granny71, die er geen enkel probleem mee heeft dat een arts de wettelijke plicht (!) om informed consent te vragen maar achterwege laat, en bevallende vrouwen neerzet als niet serieus te nemen en met een beetje mazzel nog labiel ook.
Het aantal bevallingen waarbij echt sprake is van grote haast én de belangen van een vrouw die geen ingrepen wil botsen met die van haar ongeboren kind is helemaal niet zo groot. Bij brvallingen waarbij dat niet aan de orde is, is er geen enkele reden om niet om informed consent te vragen.
Alle reacties Link kopieren Quote
nausicaa schreef:
30-05-2023 23:03
Ik doelde oa op dat onderzoek. Zoals het in de pers gebracht is, lijkt het niet alsof er op de verloskamers alleen maar hoeken rondlopen die gewoon wat doet. Het echte onderzoek is al een stuk genuanceerder. Zo is alles op basis van vragen aan vrouwen gegaan. Het feit dat 41% zegt dat ze niet om toestemming is gevraagd voor een knip, gaat dus om 41% die zich dat niet herinnerd. Dat wil niet zeggen dat het ook niet gevraagd is (geheugen van wat er precies gebeurt is tijdens een bevalling is op zijn zachtst gezegd niet erg betrouwbaar). En wat is toestemming vragen? Bij mij werd gezegd: als het kind bij de volgende wee niet komt, gaan we een knip zetten, want ze moet er nu uit. Dat is feitelijk niet om toestemming vragen natuurlijk. Maar ze deden het ook niet zomaar, en ook niet voor de lol. Knippen is niet altijd alleen om uitscheuren te voorkomen, maar kan ook andere redenen hebben (voor het kind bv). Als ik extreem gekant was geweest tegen een knip, zou ik zeggen dat ze geen toestemming gevraagd hebben. Maar mijn ‘plan’ was: doe wat nodig is om ons er allebei zo goed mogelijk doorheen te krijgen. Dus ik had er geen probleem mee, en heb het niet ervaren als ‘ze deden het zomaar’.

Er gebeuren ongetwijfeld dingen die echt niet nodig waren geweest. Maar de media brengt dit onderzoek ook echt heel anders dan het daadwerkelijk gedaan is.
Ik heb het onderzoek zelf gelezen, en ik vond het persoonlijk schokkend. Al is die 41% die het zich niet herinnert 20% aan wie het echt niet gevraagd is, dat vind ik bizar hoog. Dat zijn niet allemaal superspoedjes.

Ik heb zelf een knip gehad wegens foetale nood en mij is juist expliciet en meerdere malen om toestemming gevraagd, terwijl er best haast bij was en de kamer vol stond met mensen klaar om in te grijpen zeg maar.

Ik had in mijn bevalplan staan alleen een knip als de baby er echt uit moet of bij dreigend totaalruptuur, daar werd zelfs nog aan gerefereerd, dat ze wisten dat het niet was wat ik wilde maar dat het echt verstandig was (en daar was ik het helemaal mee eens). Ik vond dat zo fantastisch fijn, ik voelde me echt gezien en gerespecteerd. Een bevalling is al zo dierlijk, ik bedoel een uur eerder lag ik nog kotsend en poepend op de vloer van de badkamer in het ziekenhuis.

Fijn dat jij geen moeite hebt met hoe het bij jou is gegaan, maar ik kan me best voorstellen dat iemand andera in die situatie dat wel zou hebben. Kleine moeite om uit te leggen waarom het nodig is en te vragen of de vrouw daarmee instemt.
Alle reacties Link kopieren Quote
granny71 schreef:
31-05-2023 00:15
Dus de ervaring en opleiding van een arts is totaal niet belangrijk? De mening van een (labiele) vrouw in barensnood is belangrijker?
En als die vrouw dan weer bij zinnen is zal ze echt die arts niet bedanken voor het negeren van zijn ervaring en opleiding maar zal ze hem/haar en het ziekenhuis de schuld geven van de complicaties.
Het gaat om lichamelijke integriteit. En dat is heel belangrijk, daarom is informed consent ook de standaard.
Overigens was ik helemaal niet labiel tijdens mijn bevalling.

In Nederland wordt nog steeds veel vaker een knip gezet dan in ons omliggende landen, daar zitten echt wel een aantal 'onnodige' ingrepen tussen.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven