Zwanger worden en bipolair/borderline

30-05-2014 00:54 134 berichten
.
anoniem_201407 wijzigde dit bericht op 31-05-2014 14:13
Reden: reacties kwetsend
% gewijzigd
Redelijk stabiel. Voor hoe lang?
Alle reacties Link kopieren
Wil je kinderen omdat JIJ dat wil of omdat je een kind iets kunt bieden. Jouw diagnose is een heftige om aan het starten van een gezin te denken. Je zegt dat je aardig stabiel bent. Wat betekent dat voor een kind? Hoe weet je dat je tijdens de zwangerschap (redelijk) stabiel blijft? En na de geboorte? de hormonen doen heel veel met je.



Hoe zal het met je gaan als je gebroken nachten hebt. Beseft jouw vriend wat het voor hem zal betekenen als je het niet zal trekken? Ik neem aan dat je je zwangerschapswens met je psychiater hebt besproken, zo niet doe dat dan snel want je mag niet de gewone lithium slikken tijdens je zwangerschap.



Veel vragen om over na te denken lijkt me.



Op mij komt het over als een egoïstische wens.
Bestaat er ongewone lithium dan?



Verder eens.
Alle reacties Link kopieren
quote:Istar_ schreef op 30 mei 2014 @ 01:04:

Bestaat er ongewone lithium dan?



Verder eens.Instellen op psychofarmaca gebeurt per definitie door de behandelend psychiater. Het verdient de voorkeur al voor de conceptie over te gaan van lithiumcarbonaat op lithiumcitraat (= Litarex ©; dit is een slow release preparaat), verdeeld over 3 of 4 doses over de dag





http://www.kenniscentrumb ... /lithium-en-zwangerschap/
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Met zo'n diagnose lijkt aardig stabiel me niet goed genoeg om aan kinderen te beginnen. Sorry, meer kan ik er niet van maken.
Eens met eerdere posters. Het spijt me, maar het lijkt me een zeer ongewenste uitgangspositie om een kind te krijgen. De problematiek is te zwaar.
Alle reacties Link kopieren
Zwangere vrouwen krijgen litarex, dat wordt sneller opgenomen en wordt in meerdere doses per dag genomen.



Middelen als camcolit neemt men maar 1X per dag en wordt langzamer opgenomen het is schadelijk voor de vrucht.
quote:blijfgewoonbianca schreef op 30 mei 2014 @ 01:06:

[...]





Instellen op psychofarmaca gebeurt per definitie door de behandelend psychiater. Het verdient de voorkeur al voor de conceptie over te gaan van lithiumcarbonaat op lithiumcitraat (= Litarex ©; dit is een slow release preparaat), verdeeld over 3 of 4 doses over de dag





http://www.kenniscentrumb ... /lithium-en-zwangerschap/Oh, de lithium die je meerdere keren per dag moet slikken.
stabiel?

O, nee "aardig stabiel"



met een kind is je leven verre van stabiel.
quote:karinabos schreef op 30 mei 2014 @ 01:07:

Zwangere vrouwen krijgen litarex, dat wordt sneller opgenomen en wordt in meerdere doses per dag genomen.



Middelen als camcolit neemt men maar 1X per dag en wordt langzamer opgenomen het is schadelijk voor de vrucht.Ja, dat begreep ik net uit de post van BGB.
Ik hoop toch dat dit overlegd is met de behandelend psychiater?
Alle reacties Link kopieren
quote:Istar_ schreef op 30 mei 2014 @ 01:09:

[...]





Ja, dat begreep ik net uit de post van BGB.Crosspost.
quote:karinabos schreef op 30 mei 2014 @ 01:13:

[...]





Crosspost. Ik wist wel dat het bestond, niet dat het anders heette.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou zeggen ga vechten voor je toekomstige kind, eerst 100% aanjezelf werken. Zorgen dat je langere tijd stabiel bent en daarna kijken of je het aan kan!!

Dit is natuurlijk niet zomaar even een kind nemen en maar kijken of ik stabiel blijf..



denk er goed over na en ga zorgen dat je eerst zelf op t goeie pad bent en echt echt stabiel bent ipv aardig stabiel.



ik vind wel dat als je denkt dat je er klaar voor bent dat je het moet doen alleen je kunt het niet terugdraaien als het ff wat minder goed met je gaat.



Succes !!
Alle reacties Link kopieren
Vooral de postpartumperiode is voor vrouwen met een bipolaire stoornis een risicovolle periode.



De kans op een terugval is met medicatiegebruik 25-30% en zonder medicatiegebruik tegen de 70%.





http://centrumbipolairest ... ce.nl/content/onderzoek-0
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Wil je dit zelf of alleen om dat je partner dit wil?



Mijn ex (ook borderliner) wilde het wel. Maar uiteindelijk niet meer.

Zij was ook 'aardig stabiel'. Maar gaf zelf aan dat ze bang was, als ze het niet aan kon met de baby, het kind te vermoorden !?



Dus eerst voor jezelf bepalen of jij dit wil en je partner ook.

Dan met de psychiater praten, met je partner erbij.

Die zal dan bepalen of je stabiel genoeg bent.



En je partner zal het zwaar te verduren krijgen, want als jij het niet aan kunt zal hij die taak op zich moeten nemen.

En ik ben bang dat dat veel zal voor komen.



Kinderen zijn een wereldtaak. Dag en nacht en ze kunnen je tot waanzin drijven. Dat moet je wel aan kunnen. En borderliners staan helaas niet bekend om het feit dat ze hier goed mee om kunnen gaan.



Begrijp me niet verkeerd, er zijn zeer zeker wel borderliners die het prima kunnen handelen, maar zorg dat je het bovenstaande in acht neemt. Je zal het jezelf nooit kunnen vergeven als je je kind wat aan doet!



O hier overigens een topic welke je op weg kan helpen.

zwanger en borderline
Alle reacties Link kopieren
Kinderwenspoli

Doelgroep: De kinderwenspoli is er voor alle (a.s.) ouders met psychiatrische problemen die een kinderwens hebben.

Methodiek: De interventies bestaan uit psycho-educatie gericht op erfelijkheid van de psychiatrische stoornis, effect van zwangerschap en bevalling op de reeds bestaande psychische klachten, mogelijke psychische complicaties, voor- en nadelen van het al dan niet gebruik van psychofarmaca voor moeder en kind, dusdanig dat de (a.s.) ouders een weloverwogen keuze kunnen maken ten aanzien van het al dan niet continueren van psychofarmaca tijdens de zwangerschap. Een signaleringsplan wordt gemaakt voor de periode van de zwangerschap en de postpartumperiode.

Effect en onderzoek: Duidelijkheid voor toekomstige ouders zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken ten aanzien van het al dan niet continueren van psychofarmaca tijdens de zwangerschap. Metingen naar patiënten satisfactie en zorg logistieke gegevens zijn uitgevoerd. Voor een effectiviteits-studie is een aanvraag ingediend bij ZonMw. Het projectidee is goedgekeurd.





http://www.topggz.nl/department.html?id=43
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Ik vind het nogal wat.. Wat als je tijdens zwangerschap of na de bevalling of wanneer dan ook, een acute manische fase doormaakt? Dan zou je antipsychotica erbij moeten krijgen. Hoe ervaren is je behandelend psychiater? Hoe goed kent hij/ zij jou? Loop je er al een aantal jaren of net een periode? Ben je altijd eerlijk tegen je behandelaar?



Roept bij mij veel vragen en twijfels op, sorry.
ik hoop ook dat je je realiseert dat kinderen van ouders met psychische aandoeningen een grote kans hebben zelf in de knoop te geraken, een hele grote kans zelfs
Alle reacties Link kopieren
http://tegek.nl/pagina/bipolaire-stoorn ... angerschap





En wat zijn nu zoal de risico’s. Je kindje kan zelf later een bipolaire stoornis ontwikkelen. De kans hierop is zo’n 10%, dat is tienmaal zo groot als bij kinderen van wie de geen van de ouders een bipolaire stoornis heeft. Als zowel jij als je partner een bipolaire stoornis hebben, dan wordt het risico groter. Ook is er het risico dat je kindje later een depressieve stoornis krijgt, deze kans is tweemaal zo hoog als bij kinderen van ouders zonder bipolaire stoornis. Het is nog niet mogelijk om vóór de geboorte vast te stellen of je kindje aanleg heeft om een bipolaire stoornis te krijgen. Wel kun je verwezen worden naar een klinisch geneticus ( een specialist op het gebied van erfelijkheid), bv als in de familie van zowel jou als je partner bipolaire stoornissen of stemmingsstoornissen voorkomen. Deze kan zo goed mogelijk proberen in te schatten hoe groot de kans is dat je kindje een bipolaire of depressieve stoornis ontwikkelt.



Lang is gedacht dat zwangerschap beschermt tegen het optreden van een manische of depressieve episode. Jammer genoeg blijkt dat niet zo te zijn.



Het is goed om met je behandelaar de voor- en nadelen van medicijngebruik tijdens de zwangerschap te bespreken. De voordelen van medicijngebruik zijn dat er minder kans is op een manie of depressie tijdens de zwangerschap (en dus minder stress voor je ongeboren kindje en stress is niet goed is voor de ontwikkeling van het kindje), dat er minder kans is op slechte zelfverzorging van de moeder en dat er minder kans is op een terugval bij de moeder na de bevalling (het risico op een postpartumpsychose is, zonder gebruik van medicatie, heel groot). Nadelen voor de moeder zijn, dat je je misschien schuldig gaat voelen als er zich problemen voordoen bij je (ongeboren) kindje, er zijn meer medische controles noodzakelijk (prenataal onderzoek en spiegelcontroles) en er is meer kans op problemen met de medicatie door veranderingen in het lichaam door de zwangerschap. Nadelen voor het kind zijn mogelijke teratogeniteit (misvormingen veroorzaakt door medicijnen) van de geneesmiddelen, gevaar van problemen rond de bevalling bij je kindje(bv onttrekkingsverschijnselen ) en het is nog niet goed bekend wat het effect op langere termijn is als kinderen tijdens de zwangerschap medicijnen hebben gekregen.



Ook moet je al gaan nadenken over het wel of niet willen en kunnen geven van borstvoeding. In het algemeen wordt gezegd dat je beter geen borstvoeding kunt geven. Om de kans op een postpartumpsychose na de bevalling (fors) te verkleinen wordt vrijwel altijd geadviseerd om preventief medicatie (in het algemeen lithium) te geven. En, het is heel belangrijk dat moeders ’s nachts voldoende rust krijgen; je partner of iemand anders kan wel de fles geven, maar niet de borst. (De partner van één van mijn patiënten schrok ineens op, toen hij zich realiseerde dat hij dus iedere nacht uit zijn bed moest). Rust en regelmaat, niet te veel stress en voldoende slaap zijn belangrijk, zeker in de periode na de bevalling. Daarnaast is natuurlijk steun van een ieder in deze periode van belang.



Wat heel zinvol is, is om, samen met je behandelaar en partner, een noodplan op te stellen voor de periode vóór, tijdens en na de zwangerschap.

Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
los van de erfelijkheid is het leven met een ouder met een psych. aandoening zo zwaar dat een groot deel van de kinderen vroeg of laat zelf klachten krijgt.



Verschillende longitudinale studies tonen aan dat de kans op het ontwikkelen van een psychiatrische stoornis voor kinderen van een ouder met psychische problemen varieert van 41 tot 77% uit:

http://www.trimbos.nl/web ... sbare%20kinderen_web.ashx
quote:sabbaticalmeds schreef op 30 mei 2014 @ 01:35:

los van de erfelijkheid is het leven met een ouder met een psych. aandoening zo zwaar dat een groot deel van de kinderen vroeg of laat zelf klachten krijgt.



Verschillende longitudinale studies tonen aan dat de kans op het ontwikkelen van een psychiatrische stoornis voor kinderen van een ouder met psychische problemen varieert van 41 tot 77% uit:

http://www.trimbos.nl/web ... sbare%20kinderen_web.ashxEn de erfelijkheid is daar wel of niet in meegenomen?
Na het lezen van de post van BGB wil ik haast zeggen dat je gek bent om überhaupt te denken aan kinderen te willen. Sorry hoor. Waarom wil je een kind? Omdat een baby zo schattig is? Ja, maar ze worden groot en hebben je steeds meer nodig. Zoals meds ook zegt, de erfelijkheid en het leven met een labiele ouder geeft gewoon klachten.

Wil je dat je kind willens en wetens aandoen? Ga een keer oppassen op een neefje of nichtje, betere keus dan zelf een kind te krijgen en zorg voor te dragen voor tenminste 18jaar (nonstop)
Alle reacties Link kopieren
Als kind van een bipolaire en borderline moeder zeg ik: doe het alsjeblieft NIET
Ab imo pectore

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven