Babyboomers snoepten welvaart op

16-11-2010 10:55 162 berichten
Alle reacties Link kopieren
Naar aanleiding van dit artikel (blz. 13 en met excuses voor de gruwelijke foto op blz. 8 en 9) open ik deze post.



Dit gevoel heb ik al jaren: dat de generatie babyboomers (zeg maar geboren tussen 1945 en 1959) het leuk voor elkaar heeft. Niet alleen met de dingen die in het artikel genoemd worden (VUT en andere regelingen om vroeg op te houden met werken en het feit dat zij enorm hebben geprofiteerd van de waardestijgingen van hun huis) maar ook gelet op een trend die ik bij die generatie waarneem: deze generatie heeft veel minder de neiging om op de leeftijd waar ze nu leven geld te besparen en dus geld over te laten voor de erfenis.



Op zich heb ik dat altijd geroepen tegen mijn ouders dat ze lekker van hun geld moeten genieten. Maar het wrange is wel is dat zij wel de erfenissen van de generatie hebben ontvangen... dus ook daar heeft die generatie weer een voordeel.



Hoe kijken jullie aan tegen deze generatie?
Alle reacties Link kopieren
Mijn ouders leven voor zichzelf, niet om mij een erfenis te bezorgen. Van mijn part maken ze het geld helemaal op, ik verdien mijn eigen geld wel (en maak dat op als ik daar zin in heb, omdat ik geen behoefte heb om een erfenis na te laten).
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
Bovenstaand relaas betekent toch niet dat die mensen niet hebben gewerkt voor hun geld? Hoe zij dat verder willen uitgeven dat moeten ze lekker zelf weten.
Alle reacties Link kopieren
Ja, tuurlijk: iedereen moet zelf weten wat ze met hun geld doen, maar wel beetje balen voor 'ons' dat wij de pech hebben in een wat mindere tijd te leven.

Ik dacht altijd dat ik met hard werken hetzelfde leven zou kunnen leiden als mijn ouders. Niet dus. Het grote huis waar ik in opgroeide kan ik nooit betalen, terwijl ik vergelijkbaar hetzelfde werk doe / hetzelfde leef.
Alle reacties Link kopieren
Nogmaals: ik vind het ook goed dat mijn ouders hun geld opmaken en ik hoef niets van ze te erven. Zij hebben er inderdaad ook hard voor gewerkt. Ik benoemde het alleen als extra voordeel van hun generatie: zij ontvingen doorgaans wel erfenissen maar maken (als 1e generatie dus) wel hun eigen geld (grotendeels) op. Al met al dus een bevoorrechte generatie is mijn stelling.
Alle reacties Link kopieren
Mijn vader heeft vanaf zijn 16e gewerkt. En dus belasting afgedragen. Kan ik niet echt van deze generatie zeggen die voor elk pijntje thuisblijft of naar een arts of psycholoog holt.



Overigens hadden mijn ouders pas op hun 25e hun eerste huis. Daarvoor woonden ze bij hun ouders, ook toen ze al getrouwd waren.

En ik verdien mijn eigen geld wel, daar heb ik de babyboomers niet voor nodig.

Generatie van nu is strontverwend en moet niet zo zaniken.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben daar redelijk simpel in; fijn voor hun, 'pech' voor ons.



Had je zelf andere financiële keuzes gemaakt als je uit de 'babyboom-generatie' kwam? Ik niet, ik zou ook optimaal profiteren van de opties die me geboden werden.



Ik voel me ook nergens in tekort gedaan.
Alle reacties Link kopieren
quote:GiB schreef op 16 november 2010 @ 11:07:

Nogmaals: ik vind het ook goed dat mijn ouders hun geld opmaken en ik hoef niets van ze te erven. Zij hebben er inderdaad ook hard voor gewerkt. Ik benoemde het alleen als extra voordeel van hun generatie: zij ontvingen doorgaans wel erfenissen maar maken (als 1e generatie dus) wel hun eigen geld (grotendeels) op. Al met al dus een bevoorrechte generatie is mijn stelling.Dat is ook zo. Hartstikke fijn voor ze toch?
Alle reacties Link kopieren
quote:ItHappens schreef op 16 november 2010 @ 11:05:

Ja, tuurlijk: iedereen moet zelf weten wat ze met hun geld doen, maar wel beetje balen voor 'ons' dat wij de pech hebben in een wat mindere tijd te leven.

Ik dacht altijd dat ik met hard werken hetzelfde leven zou kunnen leiden als mijn ouders. Niet dus. Het grote huis waar ik in opgroeide kan ik nooit betalen, terwijl ik vergelijkbaar hetzelfde werk doe / hetzelfde leef.



Nou mijn moeder heeft een enorme boerderij, maar die kan ik ook niet betalen. Ik ga uit van wat wij verdienen en we wonen hartstikke mooi. Dit hebben wij ook bereikt door hard te werken,proberen de juiste keuzes te maken etc.

Ik heb niet het gevoel dat me iets "ontnomen is", ik heb immers jarenlang op die boerderij mogen vertoeven en ik heb een hele mooie jeugd gehad.



Ik kijk niet naar wat ik mis, maar naar wat ik wel heb.
Alle reacties Link kopieren
Ja bevoorrecht, wat geld betreft dan. Ik vind wel dat mijn jeugd veel leuker is geweest dan die van mijn moeder. Wat dat betreft zijn wij weer bevoorrecht.
Tjongejonge, mijn ouders moeten gewoon lekker leven en doen en laten wat zij willen. Ze hebben er keihard voor gewerkt en als zij nu hun zelfverdiende geld willen spenderen moeten ze dat lekker doen, dat hebben ze echt wel verdiend.

Ik zal er niet wakker van liggen als ik weinig tot niets erf, ik werk zelf ook hard voor mijn geld en leef ook precies hetzelfde.

Geld maakt niet gelukkig he!
Alle reacties Link kopieren
Het de krant doorgeworsteld (Pers; ken ik eigenlijk niet, is dat in de randstad gratis verkrijgbaar?) en ben het artikel gaan lezen.



Ben het wel met je eens, en het geldt ook wel voor mensen die nog van voor de oorlog zijn....

En, destijds voor f. 30.000,- een huis gekocht wat nu miljoen waard is. En sommige zijn zo zeikerig als wat. Zitten gewoon op hun geld te zitten en bezitten honderdduizenden euro's of meer.



Lekker makkelijk en lang studeren, goede banen, veel winst met huizen gemaakt. Grrr. Ok , ik verdien ook mijn eigen geld wel , maar die erfenissen van sommigen ,dat wil je niet weten...
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat het fair zou zijn om het kapitaal wat in die generatie zit ook te gebruiken voor het mee bekostigen van de vergrijzing. Hogere eigen bijdragen dus, daar waar het kan en e.e.a. niet buitenproportioneel op de jongeren van nu laten neer komen.
ik kan je wel volgen GIB.

Deze generatie heeft (ja hoe zeg ik het) veel mazzel gehad.

Een oom van mij bijvoorbeeld was nooit zo'n studiebol en is na de MULO meteen gaan werken (16 jr) als manusje van alles op de Universiteit. Zo is hij in de praktijk opgeklommen tot amanuensis bij de scheikundepoot.

Tegenwoordig gaat dat niet meer zo. Dan dien je een opleiding te hebben tot je zo'n baan kan hebben, maar dat is lastig als je geen studiebol bent.

Hij heeft er wel degelijk hard voor gewerkt, maar als hij nu die 16-jarige jongen was geweest, kwam hij waarschijnlijk nooit zover.



Huizenprijzen idem. Ze hebben huizen voor een laag bedrag gekocht en nu zijn de prijzen gewoon verdubbeld of meer...lekkere vette overwaarde.



Als ik naar mijn eigen huis kijk...in guldens omgerekend kostte die bijna 4 ton! Nou echt niet dat een lullig rijtjeshuis met 1 etage en 3 slaapkamers dat waard is.

Ik weet nog wel dat mijn ouders een groot huis kochten met riante tuin voor 100.000 gulden (dan heb ik het over 20 jaar geleden).



Verder vind ik het lastig om over te oordelen. Ja, die generatie heeft mazzel gehad, maar het geld dat ze geërft danwel verdiend hebben, is van hun, niet van mij omdat ik op een dag hun erfgenaam ben.
Alle reacties Link kopieren
quote:ItHappens schreef op 16 november 2010 @ 11:10:

Ja bevoorrecht, wat geld betreft dan. Ik vind wel dat mijn jeugd veel leuker is geweest dan die van mijn moeder. Wat dat betreft zijn wij weer bevoorrecht.



Helemaal mee eens. Mijn moeder is op haar 17e het huis ontvlucht vanwege haar alcoholistische vader, trouwde met mijn vader om vervolgens 2 jaar daarna te scheiden. Stond zonder diploma op straat, met 2 kinderen.

Heeft zichzelf omhooggewerkt, door overdag te werken en in de avond naar school te gaan, en liet daarna geen minuut ongelegen om leuke dingen met ons te doen.

Daar heb ik nou diep respect voor. En dat zij het financieel nu beter heeft dat ons, dat gun ik haar van harte.
Alle reacties Link kopieren
quote:ItHappens schreef op 16 november 2010 @ 11:10:

Ja bevoorrecht, wat geld betreft dan. Ik vind wel dat mijn jeugd veel leuker is geweest dan die van mijn moeder. Wat dat betreft zijn wij weer bevoorrecht.Inderdaad! Vader had geen badkamer, geen wasmachine, geen centrale verwarming, geen auto, geen gezellige dagjes naar het pretpark, geen centerparcs, geen televisie. Vakantie bestond uit kamperen. Hoe kwam je daar: met de fiets. Van Vlissingen naar Utrecht fietsen.
Alle reacties Link kopieren
Tuurlijk mogen de babyboomers van hun geld genieten en gun ik mijn ouders het allerbeste. Maar waar ik niet zo goed tegen kan, is dat de oudere generatie zo vaak roept dat ze hun hele werkende leven AOW-premie hebben betaald en dat ze dus een goed pensioen verdienen. Wat ze zich vaak niet realiseren is dat ze veel meer geld krijgen dan ze ooit hebben afgedragen. Dat dus de rijke ouderen weer premies zouden moeten gaan betalen zou ik niet erg vinden.
quote:Roelfien schreef op 16 november 2010 @ 11:15:

Tuurlijk mogen de babyboomers van hun geld genieten en gun ik mijn ouders het allerbeste. Maar waar ik niet zo goed tegen kan, is dat de oudere generatie zo vaak roept dat ze hun hele werkende leven AOW-premie hebben betaald en dat ze dus een goed pensioen verdienen. Wat ze zich vaak niet realiseren is dat ze veel meer geld krijgen dan ze ooit hebben afgedragen. Dat dus de rijke ouderen weer premies zouden moeten gaan betalen zou ik niet erg vinden.en ik betaal ook mijn hele werkzame leven premies, maar moet nog maar zien wat er voor me overblijft als het zover is.
Alle reacties Link kopieren
quote:Starshine schreef op 16 november 2010 @ 11:17:

[...]





en ik betaal ook mijn hele werkzame leven premies, maar moet nog maar zien wat er voor me overblijft als het zover is.Dat is ook een goeie ja.
Vakantie, daar was na de oorlog helemaal geen geld voor. Mijn moeder was 17 toen ze voor het eerst op vakantie ging.

Haar bed deelde ze met haar zus. Snoep en chips, daar was ook geen geld voor.

Haar studie heeft ze zelf betaald, net als haar rijbewijs.

Bij mijn vader thuis hadden ze het iets breder, maar ik geloof niet dat het een makkelijke tijd was om op te groeien.

Ze hebben altijd keihard gewerkt en zijn begonnen met niets.
Alle reacties Link kopieren
quote:Roelfien schreef op 16 november 2010 @ 11:15:

Tuurlijk mogen de babyboomers van hun geld genieten en gun ik mijn ouders het allerbeste. Maar waar ik niet zo goed tegen kan, is dat de oudere generatie zo vaak roept dat ze hun hele werkende leven AOW-premie hebben betaald en dat ze dus een goed pensioen verdienen. Wat ze zich vaak niet realiseren is dat ze veel meer geld krijgen dan ze ooit hebben afgedragen. Dat dus de rijke ouderen weer premies zouden moeten gaan betalen zou ik niet erg vinden.



Eens.



Wanneer ik naar mijn ouders kijk, zie ik twee enorme klagers. Het is hen niet aan het verstand te brengen dat zij weinig reden tot klagen hebben.
Ach, ik gun het ze van harte. Mijn schoonvader gaat eind deze maand met pensioen. Hij heeft moeten werken sinds zijn 14e en hard ook. Zijn vader is weggelopen tijdens zijn geboorte, dus hij werkte uit pure noodzaak. Geld voor een opleiding was er niet. Hij is nu op, na 51 jaar gewerkt te hebben. Van mij mag hij genieten van zijn geld.



En dat doet hij dus niet, beide ouderparen delen met ons. Weekendjes weg, af en toe een leuk geldbedrag en vorig jaar een heel groot bedrag gehad om in de hypotheek te stoppen. Kijk, da's leuk.
Gib, je ouders hebben je hele opvoeding al betaald. Moeten ze nu ook nog zuunig gaan zijn omdat jij op de erfenis zit te azen?



Wat een armoe!
Alle reacties Link kopieren
Ik zit niet op de erfenis te azen, maar dat heb ik al gezegd. Ik gun ze (net als vele anderen zijn of haar ouders zal gunnen) het beste en dus mogen ze het opmaken. Het enige wat ik wil opmerken is dat hun generatie wel veel financiele voordelen heeft en dat de volgende generaties daar deels de lasten van dragen.
Alle reacties Link kopieren
quote:reisa1978 schreef op 16 november 2010 @ 11:22:



Ze hebben altijd keihard gewerkt en zijn begonnen met niets.Als we niet oppassen, eindigt de volgende generatie met niets. En dat kan ook niet echt de bedoeling zijn, lijkt me. De komende decennia gaan we naar een situatie van een enorm aantal bejaarden en een enorm aantal mensen dat nodig is in de gezondheidszorg en ouderenzorg om ze hun oude dag door te helpen. Dat is gewoon niet op te brengen. Tenzij de ouderen daar zelf veel meer dan nu aan mee gaan betalen en de zorg wordt versoberd.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven