Basisscholen moeten meer aandacht besteden aan woordenschat

23-09-2010 18:37 383 berichten
Alle reacties Link kopieren
Jemig. Ik zit net naar Editie NL te kijken en daar is net een item over VMBO leerlingen die een lijst van 1600 woorden moeten bijleren. Want wat blijkt: 25% van de leerlingen die van basisschool naar vmbo doorstroomt, heeft een ernstige leesachterstand en taalachterstand. Leraren op VMBO hebben nu dan ook een lijst gekregen om die woorden actief in lessen te gaan gebruiken.



Editie NL nam de proef op de som en ging op een schoolplein vragen of kinderen de woorden kenden.



Woorden als "loods" (nooit van gehoord), "gewricht" (ik weet niet wat dat is), "evenaar" (dat is een beest, toch?).



Ik zit hier echt met mijn kin op mijn knieën. Ik had geen idee dat het zo dramatisch is gesteld met de taalvaardigheid van "de jeugd van tegenwoordig". En die lijst, daar schrik ik me echt het apelazerus van, want in mijn beleving zijn dat woorden die mijn zesjarige zoon al zou moeten kennen.



Voor wie geinteresseerd is in die lijst, die vind je hier:



http://media.rtl.nl/media ... aalwoordenvmboalfa[1].pdf



Ik heb geen idee wat ik met dit topic wil, verder, ik ben gewoon in shock. Zijn er ouders van VMBO-ers hier die dit beeld herkennen?
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
quote:Sunemom schreef op 23 september 2010 @ 20:02:

[...]







Dat bedoel ik inderdaad. Scholen moeten veel te veel oppakken, ouders schuiven veel dingen af op de school en dat komt het onderwijs niet ten goede. Het aantal lesuren blijft namelijk wel altijd gelijk, ondanks de steeds bredere leerdoelen.Ja, ik begrijp die klacht wel, maar ergens gaat er dus kennelijk wel iets mis. Want ik als ouder heb toch echt veel liever dat mijn kind desnoods zonder kennis van hygiene van de basisschool komt dan dat ie dat met een woordenschat van likmevessie doet. Ik ga er namelijk als ouder gewoon van uit dat hij op school leert wat de evenaar is, en niet dat ie er leert dat ie ook moet douchen.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
en ik denk dat juffen en meesters ook structureel te weinig tijd hebben hoeveel kinderen zitten er in zijn klas?,

hoeveel met een achterstand? anderstalig? vorm van autisme? hoogbegaafdheid/laagbegaafdheid? add/adhd? of een ander rugzakje?



Alle kinderen mogen nu naar het basisonderwijs, wat natuurlijk een hele goede zaak is, vroeger vielen er veel buiten de boot.

Maar de druk op het onderwijs is wel heel groot geworden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Jala5 schreef op 23 september 2010 @ 18:58:



op alle niveau's holt het begrijpend lezen ook omlaag. (maar ja als je niet weet wat je leest, hoe kan je het dan begrijpen)



*inkoppertje* niveaus is zonder apostrof.

*sorry *
Alle reacties Link kopieren
Met andere woorden: laat in godsnaam al die thuistaken dan maar voor wat ze zijn en ga je gewoon weer op onderwijzen richten. Dan maar geen paasontbijt, dan maar geen culturele week, mij zal dat echt aan mijn reet roesten om het maar plat te zeggen. Dat leert ie of van mij wel, en anders maar niet. Maar niet kunnen lezen of rekenen terwijl hij wel 8 jaar op school heeft gezeten zou gewoon geen optie moeten zijn.
Am Yisrael Chai!
Wij hakten en plakten vroeger op school klassikaal. De tafels stonden in paren, in rijen, en daartussen liep de juf of de meester, de woordjes te stampen (of de tafels, een, twee, in de maat, etc)



Dat hele klassikale is er helemaal uit, uit het basisonderwijs, ook omdat er tegenwoordig gewoon meer aandacht is voor de kinderen die niet tot de middenmoot behoren.



Maar ondertussen staat de juf voor dezelfde grote klas met hetzelfde aantal uren.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb die lijst eens bekeken en ik verbaas me er ook over dat de woordenschat zo slecht blijkt te zijn. Heb niet de hele lijst gelezen maar er staan naar mijn idee niet echt hele moeilijke woorden in of woorden die je eigenlijk nooit hoort Het zijn meestal gewoon basis woorden. Maar blijkbaar begrijpen jongeren niet eens wat ze zelf zeggen?!



Ik denk dat de scholen er al wel veel aandacht aan besteden en dat de verantwoordelijkheid ook bij de ouders ligt. Toen ik nog op de basisschool zat waren er al kinderen die thuis te weinig boeken lazen en nu met de komst van de computer etc. zal dat vast nog minder zijn.
quote:traincha2 schreef op 23 september 2010 @ 20:00:

[...]





Welke taken, die nu door het onderwijs worden uitgevoerd, horen dan volgens jou bij de ouders?Hele basisdingen als dat steeds meer kinderen niet weten hoe 'het' hoort. Kinderen die zichzelf niet kunnen omkleden voor de gym (kost tijd!), aandacht voor hygiene, wat wel en niet gezond is, hoe gaan we met elkaar om, sociale vaardigheidslessen, uitgebreide anti-pestlessen, uitgebreide verkeerslessen, meer aandacht voor gym, de lessen in ehbo die op veel scholen worden gegeven, engelse les steeds jonger, opvang die voor een steeds groter deel op het bordje van scholen gedumpt wordt (en dat ligt niet aan de ouders op zich, maar aan de wetgeving dat scholen de vso-tso en deels de nso dienen te faciliteren), kinderen die al met taalachterstanden op school komen enz enz.
Alle reacties Link kopieren
en dan heb je het nog niet over de kinderen die gemept worden, emotioneel verwaarloosd, sexueel misbruik, ouders in scheiding (die komen zelf langs en je moet de kinderen opvangen) kinderen wiens tanden uit de mond rotten, stinkende kinderen die niet douchen (niemand wil ernaast zitten-pestgedrag) kinderen die ziek naar school worden gebracht omdat papa en mama moeten werken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Al die kinderen zitten in een klas en alle ouders gaan ervan uit dat jij als leerkracht het kind de aandacht geeft die het verdient. En dan willen ouders zelf ook de nodige aandacht en gaan staan dreigen dat ze naar de directie stappen omdat jij zegt dat je nu echt les gaat geven omdat het ondertussen al kwart voor 9 is.



Ik snap dat alle ouders het beste willen voor hun kinderen, dat wil ik ook. Maar in het onderwijs werken is op het moment heel lastig!
Slapen is goud
Alle reacties Link kopieren
quote:Sunemom schreef op 23 september 2010 @ 20:10:

[...]



Hele basisdingen als dat steeds meer kinderen niet weten hoe 'het' hoort. Kinderen die zichzelf niet kunnen omkleden voor de gym (kost tijd!), aandacht voor hygiene, wat wel en niet gezond is, hoe gaan we met elkaar om, sociale vaardigheidslessen, uitgebreide anti-pestlessen, uitgebreide verkeerslessen, meer aandacht voor gym, de lessen in ehbo die op veel scholen worden gegeven, engelse les steeds jonger, opvang die voor een steeds groter deel op het bordje van scholen gedumpt wordt (en dat ligt niet aan de ouders op zich, maar aan de wetgeving dat scholen de vso-tso en deels de nso dienen te faciliteren), kinderen die al met taalachterstanden op school komen enz enz.dat dus
Slapen is goud
Alle reacties Link kopieren
quote:Dhelia schreef op 23 september 2010 @ 20:08:

[...]





*inkoppertje* niveaus is zonder apostrof.

*sorry *ach als je mijn d's en t's gaat nakijken schrik je nog meer, vervoegen kan ik ook erg slecht, maar ben dan ook een echt dyslect. (hebben ze nu wel aandacht voor, maar in mijn tijd niet )
quote:fashionvictim schreef op 23 september 2010 @ 20:06:

[...]





Ja, ik begrijp die klacht wel, maar ergens gaat er dus kennelijk wel iets mis. Want ik als ouder heb toch echt veel liever dat mijn kind desnoods zonder kennis van hygiene van de basisschool komt dan dat ie dat met een woordenschat van likmevessie doet. Ik ga er namelijk als ouder gewoon van uit dat hij op school leert wat de evenaar is, en niet dat ie er leert dat ie ook moet douchen.



Ja, wij (jij, ik, het hele vivaforum) geven onze kinderen mee dat ze groente moeten eten en moeten douchen en af en toe naar een museum en een theater moeten gaan, maar heel veel ouders niet. Die ouders zijn ook van onze generatie, en die konden ook niet goed spellen of hadden een slechte woordenschat, maar hebben ook het waarom van douchen en groente niet geleerd, omdat hun ouders èn hun school dat ze niet leerde. Dus is er nu meer aandacht voor dat soort bijzaken, omdat de basisschool wil dat kinderen enigszins redzaam van die school afkomen.



Ik denk dat het best of both worlds is. Automatiseren doe je voor een deel thuis, terwijl juf je leert hoe een verse tomaat eruit ziet, want die heb je thuis nooit gezien want je eet alleen bertolli



Neem Engelse scholen: scoren hoog op spelling en weet ik veel wat,maar Jamie Oliver liet heel duidelijk zien dat ze niet wisten hoe een aardappel eruit zag.
Alle reacties Link kopieren
Compleet eens met noppie72. Het is toch geschift dat je de godganse dag bezig bent met uitleggen dat je beter fruit kunt eten dan snoep en andere maatschappelijke algemeenheden omdat ouders zelfs dat niet meer op kunnen brengen?

En als dan blijkt dat een kind niet weet wat 'aardbeving' betekend wat doe je dan als docent? Je legt uit wat een aardbeving is. En dan?



Daarna gaat dat kind naar huis. 'Mama weet jij wat een aardbeving is? Ikke wel!' Zo komt er een gesprekje op gang. Het kind prent het woord nu pas ECHT in.



Als dergelijke gesprekken altijd afgekapt worden door de ouder... ja. Dan kun je blijven herhalen wat een aardbeving is op school. In de optiek van de kind is het allang geen belangrijk weetje meer en dus wordt het ergens achterin op een grote hoop gegooid.



Dahaaag ontwikkeling.



Moraal: je hebt niets aan input als die niet bekrachtigd wordt.

( en sorry voor de ietwat gefrustreerde toon :P)



@ Fashionvictim: zitten er echt iedere dag groepen ouders IN de klas? Want ik moet eerlijk bekennen dat ik dat wel een beetje vreemd vind.
Alle reacties Link kopieren
Zonder het hele topic gelezen te hebben: wordt er thuis minder voorgelezen zodat de woordenschat kleiner is?



Ik zie dat de lijst uit Amsterdam komt, toen mijn zoontje 2 werd kregen wij van het stadsdeel het Van Dale kinderwoordenboek. Ontzettend leuk! Maar ook wel alarmerend dat dat dus ook echt noodzakelijk blijkt te zijn.
quote:fashionvictim schreef op 23 september 2010 @ 20:06:

[...]





Ja, ik begrijp die klacht wel, maar ergens gaat er dus kennelijk wel iets mis. Want ik als ouder heb toch echt veel liever dat mijn kind desnoods zonder kennis van hygiene van de basisschool komt dan dat ie dat met een woordenschat van likmevessie doet. Ik ga er namelijk als ouder gewoon van uit dat hij op school leert wat de evenaar is, en niet dat ie er leert dat ie ook moet douchen.Je hebt ook gelijk dat dat beter zou zijn. Onderwijs zou weer onderwijs moeten kunnen zijn, maar zo werkt het niet meer. Door de aandacht voor het individu werkt het niet meer zoals pakweg 20 jaar geleden. Als je vroeger nooit douchte dan werd je gewoon gepest omdat je stonk, pestprotocollen waren nog niet hip en als het de spuigaten uitliep en je had 'mazzel' ging je naar een andere school, waar je dan als je pech had gewoon weer opnieuw gepest werd. Vroeger werd je een keer zielig aangekeken als je om 9.30 met een hardop knorrende maag in de klas zat enz. Tegenwoordig is er wel aandacht voor de kidneren die in de klas zitten. De school heeft ook de functie gekregen dat kinderen als weldenkende, welopgevoede mensen de maatschappij in moeten kunnen (en dat lag vroeger volledig bij de ouders), daarnaast heeft de school een belangrijke signaalfunctie gekregen waar het gaat om kindermishandeling/verwaarlozing en juist in die gevallen zie je weer dat de school veel meer taken krijgt toebedeelt dan dat het logischerwijs in de beschikbare tijd 100% goed kan uitvoeren.
Alle reacties Link kopieren
Maar toen wij op school zaten had je toch ook al de kinderen wiens vader alcoholist was, dat kind wat altijd stonk omdat ze er thuis nogal viezig waren, de sukkel die gepest werd, het kneusje wat niet mee kon komen met gym, het kind wat nog in de broek plaste omdat er thuis problemen waren, dat kind wat altijd honger had omdat ze nooit brood mee kreeg, etcetera?



Die dingen speelden vroeger toch ook? En toch kwamen wij niet als halve analfabeten van school.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
quote:Jala5 schreef op 23 september 2010 @ 20:15:

[...]



ach als je mijn d's en t's gaat nakijken schrik je nog meer, vervoegen kan ik ook erg slecht, maar ben dan ook een echt dyslect. (hebben ze nu wel aandacht voor, maar in mijn tijd niet ) Maak je geen zorgen, je bent bij lange na de enige niet die er een apostrof achter plakt Ik zag 't laatst zelfs in een officieel overheidsdocument. Het enige positieve wat je erover kunt zeggen, is dat ze consequent waren...
Alle reacties Link kopieren
quote:tilalia2 schreef op 23 september 2010 @ 20:15:

[...]





Ja, wij (jij, ik, het hele vivaforum) geven onze kinderen mee dat ze groente moeten eten en moeten douchen en af en toe naar een museum en een theater moeten gaan, maar heel veel ouders niet. Die ouders zijn ook van onze generatie, en die konden ook niet goed spellen of hadden een slechte woordenschat, maar hebben ook het waarom van douchen en groente niet geleerd, omdat hun ouders èn hun school dat ze niet leerde. Dus is er nu meer aandacht voor dat soort bijzaken, omdat de basisschool wil dat kinderen enigszins redzaam van die school afkomen.

.Dat dus ook. Klinkt wat redelijker dan mijn geraas
quote:fashionvictim schreef op 23 september 2010 @ 20:17:

Maar toen wij op school zaten had je toch ook al de kinderen wiens vader alcoholist was, dat kind wat altijd stonk omdat ze er thuis nogal viezig waren, de sukkel die gepest werd, het kneusje wat niet mee kon komen met gym, het kind wat nog in de broek plaste omdat er thuis problemen waren, dat kind wat altijd honger had omdat ze nooit brood mee kreeg, etcetera?



Die dingen speelden vroeger toch ook? En toch kwamen wij niet als halve analfabeten van school.Klopt, maar daar was in de klas geen aandacht voor. Niet voor pesten, niet voor scheiden en niet voor stinken. Dus kwamen er ongelukkige kinderen die niet konden koken maar wel konden lezen van school af
Alle reacties Link kopieren
quote:Liezebetje schreef op 23 september 2010 @ 20:16:





@ Fashionvictim: zitten er echt iedere dag groepen ouders IN de klas? Want ik moet eerlijk bekennen dat ik dat wel een beetje vreemd vind.Ja, dagelijks een groepje van 4 of 5 geloof ik, ouders die elke dag beginnen met een groepje kinderen de woordjes te lezen. Ik heb een vaste dag en het is hartstikke leuk om te doen, hoor, maar ik vind het wel verbazingwekkend, zo in de eerste maand van groep 3.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
quote:tilalia2 schreef op 23 september 2010 @ 20:19:

[...]





Klopt, maar daar was in de klas geen aandacht voor. Niet voor pesten, niet voor scheiden en niet voor stinken. Dus kwamen er ongelukkige kinderen die niet konden koken maar wel konden lezen van school af Heel hard: zo hoort het in mijn ogen ook. Gelukkig worden doe je maar thuis.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
quote:fashionvictim schreef op 23 september 2010 @ 20:17:

Maar toen wij op school zaten had je toch ook al de kinderen wiens vader alcoholist was, dat kind wat altijd stonk omdat ze er thuis nogal viezig waren, de sukkel die gepest werd, het kneusje wat niet mee kon komen met gym, het kind wat nog in de broek plaste omdat er thuis problemen waren, dat kind wat altijd honger had omdat ze nooit brood mee kreeg, etcetera?



Die dingen speelden vroeger toch ook? En toch kwamen wij niet als halve analfabeten van school.

maar misschien wel het meisje waarvan de vader alcho was, en het kindje dat altijd honger had.



en vergeet niet dat de maatschappij nu ook veel meer verwachting heeft van een kind: het moet veel meer en het mag steeds minder.

Gebrek aan tolerantie gaat ook naar de kinderen toe.
quote:fashionvictim schreef op 23 september 2010 @ 20:21:

[...]





Heel hard: zo hoort het in mijn ogen ook. Gelukkig worden doe je maar thuis.Ik ben toch we blij dat 'ze' op school tegenwoordig wat meer aandacht geven aan dingen anders dan tafels en grammatica en topografie. Kijk, mijn kinderen weten wat groenten en fruit voor je doen, wat gezonde voeding is, en hoe een theater en een museum er van binnen uitzien, maar heel veel kinderen weten dat niet. Het lijkt me fijn als er niet nog een generatie pakjes-en-zakjes eten verrijst.
Alle reacties Link kopieren
quote:fashionvictim schreef op 23 september 2010 @ 20:17:

Maar toen wij op school zaten had je toch ook al de kinderen wiens vader alcoholist was, dat kind wat altijd stonk omdat ze er thuis nogal viezig waren, de sukkel die gepest werd, het kneusje wat niet mee kon komen met gym, het kind wat nog in de broek plaste omdat er thuis problemen waren, dat kind wat altijd honger had omdat ze nooit brood mee kreeg, etcetera?



Die dingen speelden vroeger toch ook? En toch kwamen wij niet als halve analfabeten van school.



Denk je niet dat die mensen nu veel meer kansen krijgen in het leven?

Daarnaast is er extra aandacht voor dyslexie, autisme, hoogbegaafdheid, taalstoornissen, gedragstoornissen et cetera.



Die mensen kwamen toen wel als (hele) analfalbeten van school. Nu niet meer.



Over het groepje ouders in de klas: is er bij jullie geen sprake van een over-enthousiaste juf? Het klinkt nogal fanatiek namelijk.. Ik zou denken dat het verstorend werkt voor de les als daar allemaal ouders in zitten.
Alle reacties Link kopieren
quote:tilalia2 schreef op 23 september 2010 @ 20:23:

[...]





Ik ben toch we blij dat 'ze' op school tegenwoordig wat meer aandacht geven aan dingen anders dan tafels en grammatica en topografie. Kijk, mijn kinderen weten wat groenten en fruit voor je doen, wat gezonde voeding is, en hoe een theater en een museum er van binnen uitzien, maar heel veel kinderen weten dat niet. Het lijkt me fijn als er niet nog een generatie pakjes-en-zakjes eten verrijst.





Ik ben daar een beetje dubbel in. Aan de ene kant vind ik dat ook heel leuk en fijn en goed enzo, maar dat komt omdat ik er van uitga dat ik een VWO-er aan het opvoeden ben die toch wel kennis meekrijgt.



Nu ik echter zie met wat voor niveau kinderen van school komen, en eigenlijk ook door het gemak van dat leesvoorbeeld wat ik gaf, denk ik tegelijkertijd: ja, da's lekker dan, dat betekent dus keihard dat juist ouders zoals jij en ik, wiens kinderen thuis toch wel douchen en groenten en fruit eten, mooi de lul zijn en als gekke henkies thuis basiskennis kunnen gaan zitten bijbrengen omdat dat er op school bij inschiet. Dat vind ik eigenlijk niet zo'n jofel vooruitzicht.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
quote:fashionvictim schreef op 23 september 2010 @ 20:20:

Ja, dagelijks een groepje van 4 of 5 geloof ik, ouders die elke dag beginnen met een groepje kinderen de woordjes te lezen. Ik heb een vaste dag en het is hartstikke leuk om te doen, hoor, maar ik vind het wel verbazingwekkend, zo in de eerste maand van groep 3.Maar dat ligt toch gewoon aan de organisatie van de desbetreffende school? Ik hoef op school echt niet mee te helpen leesmoederen. Wel overblijfmoederen, en schoolreismoederen, en luizenmoederen en godweetwatnogmeermoederen maar in elk geval niet onderwijskerntaakmoederen. En toch leerden ze prima lezen in groep 3 én kregen de achterstandsleerlingen allerlei extra begeleiding én deden ze allerlei projectjes en dingen ernaast.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven