Actueel
alle pijlers
Black Lives Matter vs. All Lives Matter deel 3
woensdag 24 juni 2020 om 22:03
Vervolg op deel 1 en 2 van Black Lives Matter versus All Lives Matter.
Deel 1: actueel/black-lives-matter-vs-all-lives ... ges/463321
Deel 2: actueel/black-lives-matter-vs-all-lives ... ges/463956
Deel 1: actueel/black-lives-matter-vs-all-lives ... ges/463321
Deel 2: actueel/black-lives-matter-vs-all-lives ... ges/463956
woensdag 1 juli 2020 om 08:43
Wat vond je ervan?
(voor context, dit ging over de ondervertegenwoordiging van zwarte mensen in de eerste en tweede kamer, dit artikel: [ur]https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b9ce42b7/[/url]
woensdag 1 juli 2020 om 08:59
Ik ben niet 55+ maar ik ga wel antwoord geven als dat mag. Ik heb 2 zwarte collega's, een vrouw die ik ook als vriendin beschouw en een man. ik kijk niet anders tegen ze aan. Sowieso zie ik ze gewoon als mens en niet als zwart persoon. Maar ik was me er altijd al bewust van hoe gek ze soms behandeld worden en tegen welke dingen ze aanlopen. Ze worden gezien als lui, vrouwelijke collega krijgt soms gekke opmerkingen over haar haar. Mannelijke collega is moslim, wordt ook heel raar naar gekeken. In plaats van open en vriendelijk komen er gelijk vooroordelen: oh maar je drinkt vast wel en je hebt seks met vrouwen ongehuwd. Als een wit iemand dat soort dingen doet is er niks aan de hand, maar als een moslim het doet wel? Maar goed dat is misschien een beetje een andere discussie.Gebruna schreef: ↑30-06-2020 23:47Even een vraag aan mensen van 55 jaar en ouder: hoe kijken jullie nu tegen (oud) collega's 'van kleur' aan waar je jarenlang mee samen hebt gewerkt en waarmee je (ook altijd als zodanig uitgesproken tegen elkaar), een goede en zelfs vertrouwelijke band hebt (gehad)?
Ik zou niet weten waarom ik aan mijn zwarte collega's zou moeten vragen: 'Wat vind jij van BLM?', 'Wat vind jij van zwarte piet?', ik vind dat namelijk enorm ongemakkelijk. Waarom wil jij als wit persoon de mening weten van een zwart persoon over deze zaken? Kun je niet jezelf informeren? Ik zie ook aan mijn collega's dat ze dat geen leuke onderwerpen vinden om over te praten met mijn (witte) collega's, omdat het te pijnlijk is. Mijn collega's zijn al bevooroordeeld dus je kan wel je mening geven, maar je weet nu al dat je niet hoeft te rekenen op begrip.
Ik zie het ook al voor me dat er aan hen wordt gevraagd: 'Wat vind je van de presidentsverkiezingen in Suriname?' terwijl ze niet eens Surinaams zijn. Maar ja voor sommige witte mensen is elk zwart persoon hetzelfde.
Als mijn zwarte collega's het gesprek zelf starten over racisme, dan ben ik niet iemand die het dan wegwuift of het gesprek niet aan wil gaan. Maar ik merk dat ze dat niet doen dus begin ik er zelf ook niet over. Maar ik ben me wel bewust van het racisme wat zij meemaken. Ik ben me niet bewust van iemand zijn huidskleur of afkomst, maar wel van het racisme wat ze meemaken.
Ik haat het als mensen het onderwerp naar zichzelf trekken haha maar sorry ga het toch doen. Het is hetzelfde als er aan mij wordt gevraagd wat ik van de coupepleging in Turkije vond of wat ik van de Ramadan vindt. Mijn vriend is Turks en moslim, maar ik niet. Waarom wil je dan mening hierover weten? En als ik er dan wel over praat, dan zie ik alleen maar veroordelingen en daar heb ik geen zin in. Dus ik ga het gesprek uit de weg met bepaalde mensen. Maar als ik merk dat je openminded bent, ga ik best het gesprek met je aan.
woensdag 1 juli 2020 om 09:01
Ik heb in de loop der jaren regelmatig signalen over discriminatie opgevangen van mensen.Gebruna schreef: ↑30-06-2020 23:47Even een vraag aan mensen van 55 jaar en ouder: hoe kijken jullie nu tegen (oud) collega's 'van kleur' aan waar je jarenlang mee samen hebt gewerkt en waarmee je (ook altijd als zodanig uitgesproken tegen elkaar), een goede en zelfs vertrouwelijke band hebt (gehad)?
Als je die oud collega nu spreekt, zou je dan alsnog informeren naar hoe zij tegen BLM aan kijken, of laat je het voor wat het is?
De kans bestaat namelijk dat zij thuis, met hun (klein?)kinderen in een enorme spagaat zitten omdat die kinderen nu misschien heel actief demonstreren e.d.
Maar het zal ook ongemakkelijk voor hun voelen om tegen jou te zeggen "welnee, joh, nooit ergens last van gehad, dat weet je toch zelf ook wel, dat is altijd prima gegaan".
Of, als zij juist wél discriminatie zouden hebben ervaren, dat alsnog tegen jou te zeggen, terwijl jij 40 jaar lang de indruk -en bevestiging- van hen hebt gekregen dat zij nooit ergens last van hebben gehad?
In "onze" tijd ging alles immers veel gemoedelijker dan nu. Ik heb altijd in de Randstad gewoond en had op de lagere school al een Surinaamse juffrouw en haar kinderen zaten bij mij in de klas. In de buurt woonden Hongaarse kinderen (Hongaarse Opstand 1956) en veel menen van Indonesische afkomst.
Sinds ik fulltime ben gaan werken (1978) heb ik eigenlijk nooit met "alleen" maar collega's/doelgroep van NL afkomst gewerkt; ook niet in het vrijwilligerswerk.
Maar hoe kijken jullie (m.n. de wat oudere jongeren onder ons) van NL afkomst nu teen die oud collega's en al die vroegere contacten aan?
We spraken er ook wel over.
Dit alles komt niet zomaar uit de lucht vallen.
woensdag 1 juli 2020 om 09:14
fashionvictim schreef: ↑30-06-2020 23:43Voor iemand die zichzelf "echt Nederlands" noemt, beheers je de Nederlandse taal echt zo abominabel.
Ik heb echt geen idee wat je nu eigenlijk uitkraamt.
Dat lees ik nu telkens bij diverse reacties, het niet snappen of idee hebben.... Maar willen of kunnen “jullie” het wel snappen?
Dat een ander fout zit, iets niet snapt etc etc ook zo’n dooddoener.
Tenslotte, nog zoiets: mogen blanken zelf svp bepalen of ze zichzelf blank of wit noemen?
Dat belerende vingertje lijkt wel een aangeboren talent....
woensdag 1 juli 2020 om 09:28
Echt_Nederlands schreef: ↑01-07-2020 09:14Dat lees ik nu telkens bij diverse reacties, het niet snappen of idee hebben.... Maar willen of kunnen “jullie” het wel snappen?
Dat een ander fout zit, iets niet snapt etc etc ook zo’n dooddoener.
Tenslotte, nog zoiets: mogen blanken zelf svp bepalen of ze zichzelf blank of wit noemen?
Dat belerende vingertje lijkt wel een aangeboren talent....
Ik wil nu eigenlijk van alles zeggen, maar het is, denk ik, beter om nu wijselijk mijn mond te houden.
1 dingetje, mogen zwarten of ‘zwartjes’, zoals sommigen ‘liefkozend’ zeggen dan ook zelf bepalen dat ze gewoon mens genoemd willen worden?
woensdag 1 juli 2020 om 09:30
Als Fries zijnde ben ik ook vaak genoeg mikpunt geweest van spot en flauwe grappen. Ik kan daar prima om lachen. Mensen lijken tegenwoordig zo snel gekwetst.redbulletje schreef: ↑01-07-2020 08:24Dat zou een Italiaan, Oostenrijker, Vlaming of Brabander ook over zich heen gekregen hebben als daar het beginpunt van de pandemie was geweest. Toen wij als Brabant de Nederlandse primeur hadden werden er ook flink harde grappen gemaakt over Brabant, heb regelmatig in 'n deuk gelegen. Jammer dat iemand besloot dat omdat het China betrof er geen carnavalskraker over gemaakt mocht worden. Hell dat dat wel ongenadig zou zijn gebeurt als het een westers land betrof. Jammer dat er geen humor meer gemaakt mag worden en dat bij alles gelijk de racismekaart getrokken wordt. Je kunt het dus inderdaad beter binnen je eigen cultuurgroep zoeken anno nu.
woensdag 1 juli 2020 om 09:34
fashionvictim schreef: ↑01-07-2020 08:24Gerda Havertong was in de jaren 80 toch ook al van jullie leeftijd? Die zei in de jaren 80 ook al heel gemoedelijk dat ze het niet leuk vond om Zwarte Piet genoemd te worden. En Noraly Beyer heeft regelmatig heel gemoedelijk verteld dat ze net een kermisattractie was waar mensen aan gingen voelen om te bekijken of ze niet af gaf.
Gek dat jullie dat in alle gemoedelijkheid gemist hebben.
Of zij hebben veel bereikt, juist omdat het allemaal gemoedelijk ging?
Donald Jones trouwde in 1963 met Adele Bloemendaal. Maar ook in de jaren '60 werden mensen die 'neger' zeiden al gecorrigeerd.
woensdag 1 juli 2020 om 09:35
Ik heb nog nergens gelezen dat hij stopt, maar ik hoop het wel. Vervelend mannetje.Rosabella1 schreef: ↑01-07-2020 00:26O dat zou kunnen dat heb ik dan gemist denk ik maar terecht want wat doet hij het slecht.
Gewoon gênant.
woensdag 1 juli 2020 om 09:36
Mooie column in het Parool vandaag ter gelegenheid van Keti Koti. Schrijfster vat de beweging en de discussie sinds de moord van George Floyd (ook zoals we die hier gezien hebben) mijns inziens ook goed samen.
https://www.parool.nl/columns-opinie/ec ... gle.com%2F
Quote uit het artikel:
Je uitspreken tegen racisme wordt nog te vaak gezien als een daad van verzet in plaats van een vanzelfsprekendheid. Zo worden mensen die zich uitspreken tegen racisme in de media veel te snel neergezet als antiracismeactivisten.
Edit: te snel op 'post' gedrukt. Waarom ik dit eruit til is omdat het artikel gisteren uit vrij links antiracismeactivisten aanwees als polariserende factor, en het volgens mij ingewikkelder ligt dan dat.
https://www.parool.nl/columns-opinie/ec ... gle.com%2F
Quote uit het artikel:
Je uitspreken tegen racisme wordt nog te vaak gezien als een daad van verzet in plaats van een vanzelfsprekendheid. Zo worden mensen die zich uitspreken tegen racisme in de media veel te snel neergezet als antiracismeactivisten.
Edit: te snel op 'post' gedrukt. Waarom ik dit eruit til is omdat het artikel gisteren uit vrij links antiracismeactivisten aanwees als polariserende factor, en het volgens mij ingewikkelder ligt dan dat.
woensdag 1 juli 2020 om 09:40
Ik hoor dat mensen vaker zeggen en ik vraag me dan af wat ze bedoelen. Ik denk dat ze bedoelen, ik heb er geen oordeel over. Maar ik kan me niet voorstellen dat mensen zich er niet bewust van zijn. Dat het geen rol speelt in je interactie kan ik wel geloven.lovechild schreef: ↑01-07-2020 08:59Ik ben niet 55+ maar ik ga wel antwoord geven als dat mag. Ik heb 2 zwarte collega's, een vrouw die ik ook als vriendin beschouw en een man. ik kijk niet anders tegen ze aan. Sowieso zie ik ze gewoon als mens en niet als zwart persoon. Maar ik was me er altijd al bewust van hoe gek ze soms behandeld worden en tegen welke dingen ze aanlopen. Ze worden gezien als lui, vrouwelijke collega krijgt soms gekke opmerkingen over haar haar. Mannelijke collega is moslim, wordt ook heel raar naar gekeken. In plaats van open en vriendelijk komen er gelijk vooroordelen: oh maar je drinkt vast wel en je hebt seks met vrouwen ongehuwd. Als een wit iemand dat soort dingen doet is er niks aan de hand, maar als een moslim het doet wel? Maar goed dat is misschien een beetje een andere discussie.
Ik zou niet weten waarom ik aan mijn zwarte collega's zou moeten vragen: 'Wat vind jij van BLM?', 'Wat vind jij van zwarte piet?', ik vind dat namelijk enorm ongemakkelijk. Waarom wil jij als wit persoon de mening weten van een zwart persoon over deze zaken? Kun je niet jezelf informeren? Ik zie ook aan mijn collega's dat ze dat geen leuke onderwerpen vinden om over te praten met mijn (witte) collega's, omdat het te pijnlijk is. Mijn collega's zijn al bevooroordeeld dus je kan wel je mening geven, maar je weet nu al dat je niet hoeft te rekenen op begrip.
Ik zie het ook al voor me dat er aan hen wordt gevraagd: 'Wat vind je van de presidentsverkiezingen in Suriname?' terwijl ze niet eens Surinaams zijn. Maar ja voor sommige witte mensen is elk zwart persoon hetzelfde.
Als mijn zwarte collega's het gesprek zelf starten over racisme, dan ben ik niet iemand die het dan wegwuift of het gesprek niet aan wil gaan. Maar ik merk dat ze dat niet doen dus begin ik er zelf ook niet over. Maar ik ben me wel bewust van het racisme wat zij meemaken. Ik ben me niet bewust van iemand zijn huidskleur of afkomst, maar wel van het racisme wat ze meemaken.
Ik haat het als mensen het onderwerp naar zichzelf trekken haha maar sorry ga het toch doen. Het is hetzelfde als er aan mij wordt gevraagd wat ik van de coupepleging in Turkije vond of wat ik van de Ramadan vindt. Mijn vriend is Turks en moslim, maar ik niet. Waarom wil je dan mening hierover weten? En als ik er dan wel over praat, dan zie ik alleen maar veroordelingen en daar heb ik geen zin in. Dus ik ga het gesprek uit de weg met bepaalde mensen. Maar als ik merk dat je openminded bent, ga ik best het gesprek met je aan.
Ik ben me wel bewust van de huidskleur van mensen. Ik weet welke huidskleur collega's hebben. Net als dat ik weet of ze man zijn of vrouw, jong of oud enzv. Dat observeer je gewoon. Daar is toch ook niks mis mee. Maar dat zogenaamde 'kleurenblind' zijn daar geloof ik niet in.
woensdag 1 juli 2020 om 09:41
Echt_Nederlands schreef: ↑01-07-2020 09:14Dat lees ik nu telkens bij diverse reacties, het niet snappen of idee hebben.... Maar willen of kunnen “jullie” het wel snappen?
Dat een ander fout zit, iets niet snapt etc etc ook zo’n dooddoener.
Tenslotte, nog zoiets: mogen blanken zelf svp bepalen of ze zichzelf blank of wit noemen?
Dat belerende vingertje lijkt wel een aangeboren talent....
Ik noem mijzelf ook niet 'wit'.
Heeft vooral te maken met dat Paard van Troje.
Zeg maar de toekomstige ellende en de risico’s van alles 1-op-1 overnemen uit Amerika; daar doe ik liever niet aan mee.
Als ik in Amerika ga wonen, zal ik waarschijnlijk white zeggen, omdat dat daar gebruikelijk is. Hier zeg ik géén 'wit' (maar zeg ook nooit 'zwart').
Een ‘whataboutism’ heet hier in Nederland een jij-bak en voor cultural appropriation kennen wij het woord cultuur toe-eigening.
woensdag 1 juli 2020 om 09:43
Leerzaam stukje inderdaad. Valt me op, dat dit soort interessante stukjes vaak van het Parool komen.alfea schreef: ↑01-07-2020 09:36Mooie column in het Parool vandaag ter gelegenheid van Keti Koti. Schrijfster vat de beweging en de discussie sinds de moord van George Floyd (ook zoals we die hier gezien hebben) mijns inziens ook goed samen.
https://www.parool.nl/columns-opinie/ec ... gle.com%2F
Quote uit het artikel:
Je uitspreken tegen racisme wordt nog te vaak gezien als een daad van verzet in plaats van een vanzelfsprekendheid. Zo worden mensen die zich uitspreken tegen racisme in de media veel te snel neergezet als antiracismeactivisten.
Edit: te snel op 'post' gedrukt. Waarom ik dit eruit til is omdat het artikel gisteren uit vrij links antiracismeactivisten aanwees als polariserende factor, en het volgens mij ingewikkelder ligt dan dat.
Bedankt voor het plaatsen.
woensdag 1 juli 2020 om 09:45
Dat is daar ook grotendeels een mediadingetje geworden. Er wordt onderling nog gewoon gesproken van Caucasian, Afro American en Hispanic.Gebruna schreef: ↑01-07-2020 09:41Ik noem mijzelf ook niet 'wit'.
Heeft vooral te maken met dat Paard van Troje.
Zeg maar de toekomstige ellende en de risico’s van alles 1-op-1 overnemen uit Amerika; daar doe ik liever niet aan mee.
Als ik in Amerika ga wonen, zal ik waarschijnlijk white zeggen, omdat dat daar gebruikelijk is. Hier zeg ik géén 'wit' (maar zeg ook nooit 'zwart').
Een ‘whataboutism’ heet hier in Nederland een jij-bak en voor cultural appropriation kennen wij het woord cultuur toe-eigening.
woensdag 1 juli 2020 om 09:48
Mooie post, ik herken er veel in.lovechild schreef: ↑01-07-2020 08:59Ik ben niet 55+ maar ik ga wel antwoord geven als dat mag. Ik heb 2 zwarte collega's, een vrouw die ik ook als vriendin beschouw en een man. ik kijk niet anders tegen ze aan. Sowieso zie ik ze gewoon als mens en niet als zwart persoon. Maar ik was me er altijd al bewust van hoe gek ze soms behandeld worden en tegen welke dingen ze aanlopen. Ze worden gezien als lui, vrouwelijke collega krijgt soms gekke opmerkingen over haar haar. Mannelijke collega is moslim, wordt ook heel raar naar gekeken. In plaats van open en vriendelijk komen er gelijk vooroordelen: oh maar je drinkt vast wel en je hebt seks met vrouwen ongehuwd. Als een wit iemand dat soort dingen doet is er niks aan de hand, maar als een moslim het doet wel? Maar goed dat is misschien een beetje een andere discussie.
Ik zou niet weten waarom ik aan mijn zwarte collega's zou moeten vragen: 'Wat vind jij van BLM?', 'Wat vind jij van zwarte piet?', ik vind dat namelijk enorm ongemakkelijk. Waarom wil jij als wit persoon de mening weten van een zwart persoon over deze zaken? Kun je niet jezelf informeren? Ik zie ook aan mijn collega's dat ze dat geen leuke onderwerpen vinden om over te praten met mijn (witte) collega's, omdat het te pijnlijk is. Mijn collega's zijn al bevooroordeeld dus je kan wel je mening geven, maar je weet nu al dat je niet hoeft te rekenen op begrip.
Ik zie het ook al voor me dat er aan hen wordt gevraagd: 'Wat vind je van de presidentsverkiezingen in Suriname?' terwijl ze niet eens Surinaams zijn. Maar ja voor sommige witte mensen is elk zwart persoon hetzelfde.
Als mijn zwarte collega's het gesprek zelf starten over racisme, dan ben ik niet iemand die het dan wegwuift of het gesprek niet aan wil gaan. Maar ik merk dat ze dat niet doen dus begin ik er zelf ook niet over. Maar ik ben me wel bewust van het racisme wat zij meemaken. Ik ben me niet bewust van iemand zijn huidskleur of afkomst, maar wel van het racisme wat ze meemaken.
Ik haat het als mensen het onderwerp naar zichzelf trekken haha maar sorry ga het toch doen. Het is hetzelfde als er aan mij wordt gevraagd wat ik van de coupepleging in Turkije vond of wat ik van de Ramadan vindt. Mijn vriend is Turks en moslim, maar ik niet. Waarom wil je dan mening hierover weten? En als ik er dan wel over praat, dan zie ik alleen maar veroordelingen en daar heb ik geen zin in. Dus ik ga het gesprek uit de weg met bepaalde mensen. Maar als ik merk dat je openminded bent, ga ik best het gesprek met je aan.
woensdag 1 juli 2020 om 09:49
Waarom is het gek dat ik dat gemist heb? Ik heb met beiden nooit een interview voorbij zien komen. Was dat dan echt iets wat zo vaak is gemeld dat je echt moeite moest doen om het niet te lezen?fashionvictim schreef: ↑01-07-2020 08:24Gerda Havertong was in de jaren 80 toch ook al van jullie leeftijd? Die zei in de jaren 80 ook al heel gemoedelijk dat ze het niet leuk vond om Zwarte Piet genoemd te worden. En Noraly Beyer heeft regelmatig heel gemoedelijk verteld dat ze net een kermisattractie was waar mensen aan gingen voelen om te bekijken of ze niet af gaf.
Gek dat jullie dat in alle gemoedelijkheid gemist hebben.
woensdag 1 juli 2020 om 09:49
lovechild schreef: ↑01-07-2020 08:59[...]
Ik zou niet weten waarom ik aan mijn zwarte collega's zou moeten vragen: 'Wat vind jij van BLM?', 'Wat vind jij van zwarte piet?', ik vind dat namelijk enorm ongemakkelijk. Waarom wil jij als wit persoon de mening weten van een zwart persoon over deze zaken? Kun je niet jezelf informeren?
[...]
Maar ik ben me wel bewust van het racisme wat zij meemaken. Ik ben me niet bewust van iemand zijn huidskleur of afkomst, maar wel van het racisme wat ze meemaken.
Ik haat het als mensen het onderwerp naar zichzelf trekken haha maar sorry ga het toch doen. Het is hetzelfde als er aan mij wordt gevraagd wat ik van de coupepleging in Turkije vond of wat ik van de Ramadan vindt. Mijn vriend is Turks en moslim, maar ik niet. Waarom wil je dan mening hierover weten? En als ik er dan wel over praat, dan zie ik alleen maar veroordelingen en daar heb ik geen zin in. Dus ik ga het gesprek uit de weg met bepaalde mensen. Maar als ik merk dat je openminded bent, ga ik best het gesprek met je aan.
Mijn vraag ging niet over een gesprek op de werkvloer anno 'nu', en dus ook niet over allerlei algemene zaken over Turkije of over de Ramadan.
Het ging over méér dan 'ongemakkelijk', namelijk het idee dat mensen met wie je jaren in een hele goede en vertrouwelijke sfeer gewerkt hebt en die nu misschien lopen te roepen dat 'alle Nederlanders racisten zijn' - al dan niet onder druk van hun (klein)kinderen of de media.
woensdag 1 juli 2020 om 09:49
Maar het heeft juist wel een heel Nederlandse achtergrond, die tegenstelling tussen blank en wit.Gebruna schreef: ↑01-07-2020 09:41Ik noem mijzelf ook niet 'wit'.
Heeft vooral te maken met dat Paard van Troje.
Zeg maar de toekomstige ellende en de risico’s van alles 1-op-1 overnemen uit Amerika; daar doe ik liever niet aan mee.
Als ik in Amerika ga wonen, zal ik waarschijnlijk white zeggen, omdat dat daar gebruikelijk is. Hier zeg ik géén 'wit' (maar zeg ook nooit 'zwart').
Een ‘whataboutism’ heet hier in Nederland een jij-bak en voor cultural appropriation kennen wij het woord cultuur toe-eigening.
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/221359 ... rtoon.html
https://punt.avans.nl/2020/06/waarom-we ... -maar-wit/
Verder klopt het dat we te vaak Engelse termen gebruiken hoor, in het algemeen. Maar dat is hier níet aan de hand.
woensdag 1 juli 2020 om 09:51
Op dit punt ben ik het in grote lijnen wel met je eens.DS1971 schreef: ↑30-06-2020 23:55Ik heb aangegeven waarom ik niet in die termen mee wil gaan. Het komt namelijk uit de hoek van de identiteitspolitiek. En de onderbouwing ervan is zo wankel als een krukje met twee poten. Want blank staat voor kleurloos en heeft ook veel meer gemeen met wat je ziet.
Er zijn hier meerderen die aangegeven hebben blank prettiger te vinden.
Ik heb mij aangepast. Halfweg.
Ik voel me op geen enkele manier gekwetst of beledigd als iemand mij wit noemt, maar ik doe er geen moeite voor om zelf het vertrouwde blanke door wit te vervangen. Het sluipt er vanzelf wel in, of niet.
Blank en wit zijn in grote lijnen synoniem en verder doen deze ''woordspelletjes'' me nogal denken aan de jaren 80.
Toen ik mensen kende die zelfs woorden als zwartboek wilden vervangen.
Ik snap inmiddels de achterliggende theorie wel maar ik geloof daar niet in.
Neger werd in die jaren trouwens vervangen door het politiek correcte ''zwarte'', inmiddels is dat ook weer bijna een scheldwoord.
woensdag 1 juli 2020 om 09:56
woensdag 1 juli 2020 om 09:57
Dat daar een mooie taak ligt voor de politiek om mensen er meer bij te betrekken en niet alleen geschreeuw voor de bühne.alfea schreef: ↑01-07-2020 08:43Wat vond je ervan?
(voor context, dit ging over de ondervertegenwoordiging van zwarte mensen in de eerste en tweede kamer, dit artikel: [ur]https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b9ce42b7/[/url]
En met de politiek bedoel ik alle partijen van links tot rechts.
Het zou de opkomst tijdens de verkiezingen ook veel hoger maken want die vind ik altijd teleurstellend.
Als mensen zich niet vertegenwoordigd voelen door de politiek of je nou blank,donker,Chinees etc bent dan zijn ze al snel geneigd om te denken laat ook maar ik ga niet stemmen want het heeft toch geen zin.
Ik had jou op negeer maar door de quotes las ik het. Op aktueel ben jij simpelweg een full blown racist. Doe niet alsof wij hier gek zijn.
woensdag 1 juli 2020 om 09:58
Ik had je wel begrepen maar herken je gevoel niet echt.Gebruna schreef: ↑01-07-2020 09:49Mijn vraag ging niet over een gesprek op de werkvloer anno 'nu', en dus ook niet over allerlei algemene zaken over Turkije of over de Ramadan.
Het ging over méér dan 'ongemakkelijk', namelijk het idee dat mensen met wie je jaren in een hele goede en vertrouwelijke sfeer gewerkt hebt en die nu misschien lopen te roepen dat 'alle Nederlanders racisten zijn' - al dan niet onder druk van hun (klein)kinderen of de media.
woensdag 1 juli 2020 om 09:59
Ook als je ‘s ochtends in Friesland je eigen deur uitloopt? Of als je ‘s avonds thuiskomt? Of op het schoolplein in Friesland? In de lokale Albert Heijn? In je auto? Tijdens je hardlooprondje? Als je uit gaat? Op je werk? Op school? Als je solliciteert? Als je hand in hand met je man/vrouw loopt? Als ze je kinderen zien? Als ze je man/vrouw met je kinderen zien? Als je op vakantie bent in Griekenland? Ben je echt zó vaak het middelpunt van spot en flauwe grappen? Of erger, wantrouwen en soms regelrechte haat? Hou je daar 24/7 rekening mee?
woensdag 1 juli 2020 om 10:00
Ook onder jongere mensen anno nu heb ik niemand zien roepen dat alle Nederlanders racisten zijn, dus niet zo gek dat ze dat vroeger ook niet riepen.Gebruna schreef: ↑01-07-2020 09:49Mijn vraag ging niet over een gesprek op de werkvloer anno 'nu', en dus ook niet over allerlei algemene zaken over Turkije of over de Ramadan.
Het ging over méér dan 'ongemakkelijk', namelijk het idee dat mensen met wie je jaren in een hele goede en vertrouwelijke sfeer gewerkt hebt en die nu misschien lopen te roepen dat 'alle Nederlanders racisten zijn' - al dan niet onder druk van hun (klein)kinderen of de media.
De enige mensen die dat steeds roepen zijn witte mensen zoals jij en Fizz.
Am Yisrael Chai!
woensdag 1 juli 2020 om 10:02
Ik ben het met je eens. Je niet vertegenwoordigd voelen is volgens mij ook funest. En ik vind inderdaad ook dat alle partijen daar steken in laten vallen (links misschien nog meer dan rechts, aangezien je toch zou verwachten dat dit belangrijk voor hun is).Rosabella1 schreef: ↑01-07-2020 09:57Dat daar een mooie taak ligt voor de politiek om mensen er meer bij te betrekken en niet alleen geschreeuw voor de bühne.
En met de politiek bedoel ik alle partijen van links tot rechts.
Het zou de opkomst tijdens de verkiezingen ook veel hoger maken want die vind ik altijd teleurstellend.
Als mensen zich niet vertegenwoordigd voelen door de politiek of je nou blank,donker,Chinees etc bent dan zijn ze al snel geneigd om te denken laat ook maar ik ga niet stemmen want het heeft toch geen zin.
Zou een quotum een goed middel zijn denk je, zoals voorgesteld in het artikel door één van de geïnterviewden? (ben even kwijt wie)
woensdag 1 juli 2020 om 10:04
Ik snap echt niet waar je die onzin vandaan haalt. Het woord ‘nikker’ was toen zelfs nog gangbaar.
Kijk deze docu vanaf 34 minuten (echt hartverscheurend fragment). Een Surinaams meisje kende het woord niet toen ze in Suriname woonde, twee maanden in Nederland en ze kende het maar al te goed:
http://in.beeldengeluid.nl/kanaal/2178- ... landertjes
(Hele goede titel heeft die documentaire trouwens: ‘Papieren Nederlandertjes’. )
bethweeter wijzigde dit bericht op 01-07-2020 10:08
2.65% gewijzigd