De werkgevers mogen alle problemen opknappen?

25-06-2008 20:48 151 berichten
Alle reacties Link kopieren
'De werkgevers mogen het weer opknappen'

De Volkskrant, Door Sheila Sitalsing



De lijst maatschappelijke problemen die Den Haag over de heg gooit bij de werkgevers, wordt langer en langer. Hou daar eens mee op!



Heeft de politiek besloten dat ouderen helemaal niet mogen gaan golfen en nordic walken, maar 'gewoon' aan het werk moeten? Hup, daar komt een dringend verzoek aan het bedrijfsleven: of werkgevers even een contingent ouderen willen aannemen en 'een ouderenbeleid' willen ontwikkelen.



Heeft Den Haag bedacht dat het politieke zelfmoord is het ontslagrecht te versimpelen? Hup, daar adviseert de commissie-Bakker werkgevers de boel te laten opknappen en een nieuwe baan te laten zoeken voor elke disfunctionerende werknemer die ontslag verdient.



De lijst maatschappelijke problemen die Den Haag over de heg gooit bij de werkgevers - niet alleen Shell en Unilever, maar ook de bakker en de ijsboer - is lang en groeiende. Van files tot herintredende moeders, van kutmarokkaantjes tot het repareren van het beroerde onderwijs via vakopleidingen: het bedrijfsleven wordt overal voor ingeschakeld.



Het jongste plan, van de GroenLinksfractie in de Tweede Kamer, om jonge vaders twee weken doorbetaald babyverlof te geven, spant de kroon. Nu nemen nieuwe vaders vaak twee weken op uit hun reservoir aan vakantiedagen om te assisteren in het kraambed en om te werken aan de hechting met hun jongste aanwinst.



Kosten voor de werkgevers: 165 miljoen euro. Daar is vakantie evenwel niet voor bedoeld, vindt GroenLinks, dat een nieuwe wet voorstelde die werkgevers verplicht jonge vaders tien dagen betaald kraamverlof te geven. Bovenop de royale wettelijke vakantierechten die Nederland al kent.



Kosten voor de werkgevers: 165 miljoen euro. Voor Shell en Unilever is het misschien nog wel op te brengen, tien extra betaalde verlofdagen plus het productieverlies en de kosten van eventuele vervanging. Maar je zult maar een schoenlapperij runnen met twaalf man personeel.



Gelukkig maakte een meerderheid van de Tweede Kamer gehakt van het voorstel om het bedrijfsleven te laten opdraaien voor het politieke ideaal van 'modern gezinsleven'. De Kamer aarzelt nog over vijf dagen verlof, die niet geheel door de werkgever worden betaald.





Wat vinden jullie van dit plan?
Alle reacties Link kopieren
quadesh schreef op 29 juni 2008 @ 18:24:

Ik als werkgever ben absoluut voor vader/moeder-schaps verlof! En ik betaal niet graag, maar wel hiervoor! Kinderen (ik heb ze zelf niet) zijn de toekomst en daar moet zwaar in geinvesteerd worden. Ook in gelijkheid tussen man en vrouw. Een man moet op ouderschaps verlof kunnen, zwangerschapsverlof, zorgverlof etc etc. Zonder beperking van carriere. (Ook de vrouw uiteraard). Misschien ben ik ouderwets, maar kinderen hebben is een zware last en hebben hun ouders nodig en mensen hebben de tijd nodig om dat goed in te vullen. Bij ons is het mogelijk om thuis te werken, flexibel te werken, tijd te nemen voor het gezin en verlof op te nemen voor het gezin. Daar heb ik de overheid niet voor nodig. En het werkt voor het bedrijf ook nog! Blije, succesvolle werknemers en ze zijn er wanneer ze er moeten zijn. Super! ( Ik moet ook wel zeggen dat het een bijzonder stel is waar ik mee werk, zo trots op ze!...)




:worship:



Hulde! Echt waar, menig werkgever kan hieraan een voorbeeld nemen. Zelf werk ik 3 dagen en het maakt niet uit hoe flexibel ik me opstel, als het nodig is kom ik extra, ik ben nooit te beroerd om eventjes langer door te werken, ik bezit de nodige kennis, ben gemotiveerd, mijn collega's hoeven nagenoeg nooit werk van mij over te nemen en toch krijg ik keer op keer te horen "hoe lastig het wel niet is dat ik 3 dagen werk". Overigens las ik vandaag een interessant stuk in de Stentor over de dillema's waar moeders tegenwoordig mee worstelen en wat de ideale moeder volgens Balkenende zou zijn (dat is dus een fulltime werkende en borstvoeding gevende moeder) en het aardige daaraan was dat moeders daar wel degelijk aan willen voldoen, maar dat de regering dan vervolgens weer "eigen verantwoordelijkheid" roept en dus onder meer ook gaat korten op kinderopvang. En als werkgevers dan vervolgens ook niet flexibel willen zijn tav werkende ouders - bijv door de werktijden aan te passen aan de schooltijden van de kinderen - dan zou ik echt niet weten hoe we vrouwen aan het werk zouden moeten houden. En dan te bedenken dat we anders op den duur arbeidskrachten tekort komen om de vergrijzing tegen te gaan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven