Electronisch Patienten Dossier, wie gaat bezwaar maken?

03-11-2008 21:20 190 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zaterdag viel bij mij de envelop op de mat; over het electronisch patienten dossier. Straks zijn je medische gegevens in te zien door allerlei zorgverleners, tenzij je bezwaar maakt.

Over dat laatste gaat mijn vraag en grote ergernis. Namelijk, als ik bezwaar wil aantekenen voor mijn kinderen heb ik per kind een uittreksel nodig uit het bevolkingsregister a 9 euro per stuk. Nou vraag ik je; dat is toch je reinste afperserij?! Ik moet toch gewoon bezwaar kunnen maken tegen iets dat mij gewoon door de strot wordt geduwd zonder deze hoge kosten? Belachelijk is het.

Wat gaan jullie ermee doen? Ik wil niet dat al mijn gegevens straks zomaar voor elke zorgverlener voor het inzien liggen. Want dat kan weleens een breed begrip worden.
Alle reacties Link kopieren
Interessant topic, dacht er in de auto naar huis net over na.



Ik hik voornamelijk aan tegen het beveiligingsaspect. Hoe veilig word er met mijn medische hebben en houden omgegaan? Hebben zorgverzekeraars op de 1 of andere manier inzage?

Anderzijds zie ik op bepaalde punten zeker het nut er wel van in, maar weegt dat beveiligingsdilemma niet zwaarder? Hmmmmm, lastig.....



Een fysiotherapeut, kan die bv inzage krijgen?
.
Alle reacties Link kopieren
Aah shit, dit wou ik nog voorleggen aan mijn huisarts, helemaal vergeten. Van nature uit heb ik bedenkingen tegen een alomvattend electronisch systeem, zeker als het gaat om medische gegevens. Een waterdichte beveiliging is naar mijn mening onmogelijk en je weet niet wat de consequenties van dit systeem over 20 jaar zijn.



Denk dat ik in eerste instantie bezwaar ga maken, je kan het ten alle tijden zo weer veranderen.
quote:wen schreef op 04 november 2008 @ 18:52:

Villahollandia, dat zeg je nu. Zodra er iets in het dossier komt te staan wat je níet wil delen met zorgverzekeraars of de nieuwsgierige assistente van de oogarts, kon dat best eens anders zijn. Voor een heleboel instanties ben je misschien wel interessanter dan je denkt.Niet waar dus. De behandelaar dient namelijk altijd eerst toestemming te vragen aan jou persoonlijk !!!! of en voordat hij jouw digitale dossier mag raadplegen...... Een arts die bij een zorgverzekeraar werkt heeft die toestemming niet van mij gekregen. En daarbij is hij niet mijn arts en zijn mijn gegevens dus niet voor hem toegankelijk (a; geen toestemming van mij, b; niet eens mijn arts) Mijn man is arts dus hoe het systeem werkt is me wel duidelijk.



Daarbij elk bezoek wat ik breng aan een arts declareer ik. Kortom, mijn zorgverzekeraar weet dus al lang welke artsen ik bezoek en welke behandelingen ik krijg. Simpelweg omdat ik de factuurtjes naar de verzekeraar opstuur.



Zorgverzekeraars krijgen geen inzage in de EDP. Ze kunnen WEL de persoonsgegevens opvragen, NIET de medische gegevens. Ook dat is gewoon netjes geregeld.
Alle reacties Link kopieren
Dat wordt idd allemaal gezegd, maar wie zegt mij dat de arts niet toch even kijkt, ook al heb ik geen toestemming gegeven?

Of jij zou zelf het wachtwoord o.i.d. over je eigen gegevens moeten hebben, en dan moeten de behandelende artsen daar specifiek naar vragen willen ze het dossier in kunnen zien. Anders kunnen ze toch zo bij je gegevens?
.
Alle reacties Link kopieren
Snoesje666 ik ga ook bezwaar maken. Apothekersassistenten en allerlei secretaressen hoeven niet te weten waarvoor ik op een huisartsenconsult geweest ben. Mensen denken altijd maar dat het wel goed zit met de privacy, nou reken maar van niet. Ik heb zelf een tijdje als secretaresse van artsen gewerkt en wat ik zonder toestemming allemaal te zien kon krijgen! Ik ben integer geweest, maar helaas zit niet iedereen zo in elkaar.



Ik snap wel dat als je bepaalde aandoeningen zoals allergien (sorry trema werkt niet op deze pc) hebt, je het makkelijk vindt wanneer diverse hulpverleners je gegevens bij de hand hebben.



Ook vind ik b.v. dat een huisartsenpost in eerste instantie objectief moet zijn en eerst hun eigen oordeel moeten vormen voordat zij een dossier onder ogen krijgen. Artsen worden door het epd aan de ene kant lakser, aan de andere kant kan het misschien levens redden doordat sommige diagnoses sneller worden gesteld.
Alle reacties Link kopieren
Milo, dit is toch alleen nodig bij kinderen. Ik las er niets over op het bezwaarformulier.
Alle reacties Link kopieren
Ik ga ook bezwaar maken.



Vind dit weer een voorbeeld van de voortschrijdende 'Big Brother'-tendens, waarin alles geregistreerd en gemonitord wordt middels digitale registratie- en databanken.



Nu wordt het gepromoot als voordeel voor de patiënt en verbetering van de dienstverlening, maar in feite is zo'n databank vol medische gegevens natuurlijk goud geld waard, zeker als die gegevens gekoppeld worden aan andere gegevens. (Zorg-)verzekeraars, werkgevers, hypotheekverstrekkers enz...wrijven zich bij voorbaat al in de handen....



En nee, túúúrlijk gaat dat nooit gebeuren. Zeggen 'ze'....nu.

Tot het tij keert en ontsluiting en koppeling van die gegevens ineens wèl noodzakelijk blijkt. Jammer dan...



Afgezien van een handjevol patiënten met een complexe medische situatie, zie ik de meerwaarde van zo'n kostbaar, kwetsbaar en log systeem sowieso helemaal niet in.

Ik doe dus niet mee.
Alle reacties Link kopieren
Mooie uitspraak trouwens JC: 'The pathway to hell is paved with good intentions.' en verders een eigen topic waardig deze spreuk. Hoeveel uitvindingen zijn er die met de beste redenen worden opgezet, toch een 'evil side' blijken te krijgen? *(schieten me helaas geen voorbeelden te boven)*



Nou ja, je zou de bevolkingsregister die de duitsers in de tweede wereld gebruikten om Joden te inventariseren als voorbeeld kunnen gebruiken. Is misschien wel heel pessimistisch, maar daarom wel een reden voor mij om eerst de kat uit de boom te kijken.
Alle reacties Link kopieren
quote:[message=2225927,noline]bellaperez schreef op 05 Mensen denken altijd maar dat het wel goed zit met de privacy, nou reken maar van niet. Ik heb zelf een tijdje als secretaresse van artsen gewerkt en wat ik zonder toestemming allemaal te zien kon krijgen! Ik ben integer geweest, maar helaas zit niet iedereen zo in elkaar.

En inderdaad, ook dit.

Ik ken ook iemand die officieel helemaal geen toegang heeft tot patiëntengegevens, maar me vertelde dat het in de praktijk, in principe, een fluitje van een cent is om alles in te zien wat ze wil.

So much for privacy!
quote:Chameleon schreef op 05 november 2008 @ 02:59:

[...]



En inderdaad, ook dit.

Ik ken ook iemand die officieel helemaal geen toegang heeft tot patiëntengegevens, maar me vertelde dat het in de praktijk, in principe, een fluitje van een cent is om alles in te zien wat ze wil.

So much for privacy!

Momenteel werk ik op het hoofdkantoor van een grote bank, in het verleden in het ziekenhuis. Tuurlijk, ik 'kan' overal bij, ware het niet dat dat zowel in het ziekenhuis als hier bij de bank simpelweg niet getolereerd wordt. Ik 'kan' rustig hypotheekgegevens van anderen opzoeken. Doe ik dat, en komt men daar achter ben ik mijn baan kwijt en kan ik zelfs andere straffen krijgen omdat ik niet 'compliant' handel. Bij het ziekenhuis was dat net zo.



In geval van de EDP krijg je elk jaar een overzicht wie toegang heeft gevraagd tot jouw dossier. Keurig op een lijstje (naam, toenaam, afdeling, instelling). Dat wordt d.m.v. inlogcode van de betreffende gebruiker achterhaald. Kortom, je komt het altijd te weten en weet je dat, dan zijn de rapen gaar. Dan mag de secretaresse die jij toevallig via via kent echt aan haar management gaan uitleggen wat zij in jouw dossier moest terwijl jij uberhaupt niks op die afdeling te zoeken had, en zij dus uberhaupt nooit in je dossier had mogen kijken.
Alle reacties Link kopieren
Oriane, je moet inderdaad toestemming geven. Mondeling. Dat is niet zoveel waard hoor. Tenzij er verplicht met een bandopname gewerkt wordt, maar dat ben ik nog nergens tegen gekomen.



Bovendien vragen veel verzekeraars je nu ook al toestemming om je dossier te raadplegen als je iets wil verzekeren (levensverzekering, hypotheek, enz.), anders krijg je de verzekering niet. Dat kan heel goed in de toekomst worden doorgezet naar het EPD, voor het verkrijgen van een betaalbare zorgverzekering.



Er is natuurlijk ook wel een reden voor dat de landelijke huisartsenvereniging en een aantal ziekenhuisdirecties tegen dit systeem is. Uit de brief voor patiënten van de huisartsen:

"Waar is uw huisarts nog niet tevreden over?

1. Uw privacy moet nog beter worden geregeld;

2. De aansprakelijkheid van degenen die met gegevens uit uw dossier gaan werken is nog niet goed geregeld;

3. Het EPD is nog niet voldoende getest om er dagelijks snel en zonder storingen mee te werken.



Zo geweldig is het allemaal niet. Om over de mogelijkheid dat het hele systeem gehacked wordt nog maar niet te spreken.
.
.
Alle reacties Link kopieren
Ja, daar begint het gedonder. Ik ga dus absoluut bezwaar aantekenen, sterker nog, het is al onder weg.



Mocht het er niet van komen dat de bedrijfsarts nu legitiem inzage krijgt, dan is die mogelijkheid er misschien wel over een paar jaar. En in die zogenaamde afscheidingen tussen werkgever en bedrijfsarts geloof ik al helemaal niet in. Natuurlijk, de meeste mensen / bedrijven hebben oprechte intenties en verklaren de gegevens niet te gebruiken ten nadele van je, maar ondertussen zijn er ook die dat wel zouden doen.



Niet voor niets vist 20% of 30% van de bedrijven informatie van Hyves omtrent je priveleven. Nee, dan zouden ze dat zeker niet gaan doen uit je EPD.
anoniem_74559 wijzigde dit bericht op 05-11-2008 17:38
Reden: woorden vergeten...slaperig!
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik ga ook zeker geen bezwaar maken. Dit epd maakt het mogelijk om direct mijn status in te zien waardoor er een goede behandeling kan worden gekozen als ik met bepaalde klachten te kampen heb. Ik zie ook niet in waarom een arts voor de lol mijn dossier gaat lezen. En dan nog, dan zien ze dat ik bijv. een psychisch verleden heb.....wie niet. Het doet mij niet zoveel. Ik vind mijn gezondheid belangrijker dan het idee dat men misschien wel eens iets van mij zou kunnen lezen wat ik liever prive houd. Artsen zijn er om te helpen en hebben ook nog eens een bepaalde geheimhoudingsverplichting, nu dus ook.



Ik zie het zo'n vaart niet lopen dat deze gegevens strx bij werkgevers of hypotheekverstrekkers terecht komen, ik vind dit echt onnodige paniek. Je werkgever of bank of welke niet medische instantie dan ook heeft nu ook geen toegang tot je dossier bij de dokter en dit zal in de toekomst ook niet het geval zijn, dat krijgt geen enkele regering, kamer of wie dan ook er doorheen. En dan zul je daar dus alsnog eerst toestemming voor moeten verlenen.



Ik zie dit epd als een groot voordeel, en jammer dan dat mijn tandarst straks iets persoonlijks ziet, ik kan mij daar niet druk over maken zolang ik maar de juiste medische zorg krijg.



En nog een noot, die artsen hebben echt wel betere dingen te doen dan jouw dossier lezen hoor, zo spannend is dat niet.
Alle reacties Link kopieren
hmm.....ik zou daar toch wel voorzichtig mee zijn. Een arts kan wel mooi iets in je dossier zetten wat klopt. Jij krijgt daar aan het eind van het jaar dan wel een overzicht van, maar het is dan heeel moeilijk om zoiets terug te draaien, terwijl dat dan dus wel voor andere artsen zichtbaar is.



Maar dat artsen bij je dossier kunnen vind ik ook niet slecht, die zullen idd wel wat beters te doen hebben op een dag dan van iedereen alles lezen. Wat me het meest tegenstaat is dat het nu allemaal erg handig is, maar ik vind de kans dat op termijn er andere mensen bij kunnen veel te groot is. Plus dat ik vermoed (en wat wen bevestigd) dat de beveiliging prut is, dus dat alsnog bijna iedereen bij je dossier kunnen komen, en niet alleen die mensen die er bij horen te kunnen.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben erg bang dat dit EPD in de toekomst ook gebruikt zal gaan worden om mensen al dan niet toe te laten bij een nieuwe zorgverzekeraar, wat jullie ?
Alle reacties Link kopieren
quote:milo schreef op 05 november 2008 @ 14:39:

[...]





Rechtsboven het bezwaarformulier staat vetgedrukt:



Let op

* Vul het formulier in met blauw- of zwartschrijvende pen

* Stuur met dit bezwaarformulier een kopie mee van een geldig identiteitsdocument: een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Bij een kopie van een modern rijbewijs (formaat bankpas) is een kopie nodig van zowel de voorkant als de achterkant.

* Maakt u bezwaar voor een kind jonger dan 16 jaar?

Stuur dan een kopie van uw eigen identiteitsdocument mee.

* U ontvangt een schriftelijke bevestiging van uw bezwaar op het adres waar u officieel staat ingeschreven volgens uw gemeente.



Het staat er toch echt!

Dus of je nou voor jezelf of voor je kind bezwaar maakt, in beide situaties een kopie identiteit sturen. Voor elk persoon één formulier.En er staat ook dat je voor kinderen een uittreksel uit het bevolkingsregister moet meesturen! Ik hoop dat het bezwaar maken nog wordt vereenvoudigd/gratis gemaakt want dit kan toch niet! Kost je klauwen vol geld als je meerdere kinderen hebt. Ik mag er sowieso al meer dan 30,00 voor uitgeven,....die geef ik liever uit aan de boodschappen van de Goedheiligman.
Alle reacties Link kopieren
quote:Bronny schreef op 05 november 2008 @ 20:56:

Ik ben erg bang dat dit EPD in de toekomst ook gebruikt zal gaan worden om mensen al dan niet toe te laten bij een nieuwe zorgverzekeraar, wat jullie ?Ja ik ook. En niet alleen dat, ook dat allerlei verzekeraars er inzagen in krijgen en dat je je dus scheel gaat betalen aan bijv.levensverzekeringen.
Alle reacties Link kopieren
In dat artikel dat Milo noemt, staat o.a. het volgende:



"De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) werkt momenteel aan een eigen systeem, dat op 2 december wordt gepresenteerd. Dit zogenoemde Elektronisch Sociaal Medisch Dossier (ESMD) moet 'communicatie bevorderen tussen alle partijen in de sociaal-medische begeleiding': patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars.



Volgens de NVBA biedt koppeling van dit digitale systeem aan het EPD grote voordelen."



Inderdaad: daar begint het al. Waarom zou je je inderdaad druk maken om een nieuwsgierige secretaresse of arts? Maak je liever zorgen om je verzekeringen en je baan in de toekomst.



Zorgverzekeraars hebben nu al verschrikkelijk veel macht op de zorg'markt', gekregen van de overheid. Ik geloof er niets van dat de overheid in de toekomst niet nog eens overstag gaat voor deze instanties.
Alle reacties Link kopieren
quote:Bronny schreef op 05 november 2008 @ 20:56:

Ik ben erg bang dat dit EPD in de toekomst ook gebruikt zal gaan worden om mensen al dan niet toe te laten bij een nieuwe zorgverzekeraar, wat jullie ?



Tuurlijk, ik zie geen een plausibele reden waarom de vooruitgang in techniek zal gaan stoppen. Dat is nog nooit gebeurd en zal ook nooit gebeuren. Uiteindelijk zullen alle systemen die enigzins ook maar iets met de medische wereld te maken hebben, aan elkaar gelinkt worden. Steeds zullen dezelfde argumenten gebruikt worden, men kan hierdoor beter geholpen worden, minder administratieve rompslomp, etc. ect! Waarom moet toch alles zo gereguleerd worden?



Laatst was er een meisje bij Barend en Witteman die een gen voor borstkanker in de familie heeft waarbij de kans groot is dat het haar ook treft. Omdat zij nu bezig is met een carriere en nog niet helemaal financieel zelfstandig kan zijn, heeft zij niet bepaald om te laten onderzoeken of deze genetische afwijking ook in haar lichaam te vinden is, omdat als dat aangetoond zal worden, ze geen levensverzekering kon krijgen. Laat staan wat zo'n medisch systeem kan doen als je wilt gaan solliciteren. Eenmaal uitgelekte gegevens op het internet zullen altijd op het internet blijven, dat kun je niet zomaar verwijderen of uit de media halen als een massacampagne dat via de tv verloopt.



Ik zat ook nog steeds te wachten op een systeem met camera's op straat, die mij wildplassend herkennen door middel van gezichtsherkenning en automatisch de boete van mijn rekening kunnen afschrijven, omdat ook deze gegevens gekoppeld zijn aan het gezichtsherkenningssysteem. Natuurlijk, er spelen allemaal ethische kwesties, maar op dit moment kun je niet inschatten welke kant het opgaat over bijv. 20 jaar.
anoniem_74559 wijzigde dit bericht op 06-11-2008 00:26
Reden: woordjes vergeten
% gewijzigd
.
Alle reacties Link kopieren
Jongens, in Scandinavië bestaat al jaren lang een electronisch dossier. Dat is gelinkt aan je persoonnummer (CPR nr), en dat persoonnummer is de basis voor een heleboel soort systemen niet. Toch komen die Big Brother scenario's die jullie hier voorzien niet voor.



Er valt daar niet eens iets te kiezen. Toen ik me als inwoner inschreef, kreeg ik een nummer, en daarmee een basisziektekostenverzekeringspasje wat je heel goed moet bewaren. Dat is nl. ook je bibliotheekpas, willen ze zien bij je werkgever, bij het openen van een bankrekening, bij... Ik ging ooit spontaan even naar Zweden, maar had natuurlijk mijn paspoort niet bij me. Mocht op vertoon van het ziekenfondspasje naar binnen. En toch: geen toestanden van mensen die gegevens inkijken die ze niet aangaan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven