Electronisch Patienten Dossier, wie gaat bezwaar maken?

03-11-2008 21:20 190 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zaterdag viel bij mij de envelop op de mat; over het electronisch patienten dossier. Straks zijn je medische gegevens in te zien door allerlei zorgverleners, tenzij je bezwaar maakt.

Over dat laatste gaat mijn vraag en grote ergernis. Namelijk, als ik bezwaar wil aantekenen voor mijn kinderen heb ik per kind een uittreksel nodig uit het bevolkingsregister a 9 euro per stuk. Nou vraag ik je; dat is toch je reinste afperserij?! Ik moet toch gewoon bezwaar kunnen maken tegen iets dat mij gewoon door de strot wordt geduwd zonder deze hoge kosten? Belachelijk is het.

Wat gaan jullie ermee doen? Ik wil niet dat al mijn gegevens straks zomaar voor elke zorgverlener voor het inzien liggen. Want dat kan weleens een breed begrip worden.
Alle reacties Link kopieren
JWvB,

Je kunt helemaal niet weten wie jouw gegevens inkijken. Er zijn overal onbetrouwbare mensen. Ik heb er in elk geval ook weinig vertrouwen in en ga bezwaar maken.
Alle reacties Link kopieren
Doe wat je wilt. Ik heb al eens vier jaar op die manier geleefd (waarbij bezwaar maken niet eens een optie was), en ik heb daar geen negatieve ervaringen mee. Ik geef alleen aan hoe het in de praktijk gaat in landen waar dit al jaren geleden is ingevoerd.
Alle reacties Link kopieren
quote:matamata schreef op 05 november 2008 @ 02:56:

Mooie uitspraak trouwens JC: 'The pathway to hell is paved with good intentions.' en verders een eigen topic waardig deze spreuk. Hoeveel uitvindingen zijn er die met de beste redenen worden opgezet, toch een 'evil side' blijken te krijgen? *(schieten me helaas geen voorbeelden te boven)*



Nou ja, je zou de bevolkingsregister die de duitsers in de tweede wereld gebruikten om Joden te inventariseren als voorbeeld kunnen gebruiken. Is misschien wel heel pessimistisch, maar daarom wel een reden voor mij om eerst de kat uit de boom te kijken.Iemand uit mijn omgeving met verstand van zaken noemde het "we leggen de infrastructuur voor een totalitair regime".
Alle reacties Link kopieren
Ik ga overigens bezwaar maken. Ik heb ervaring met negatief gekleurde informatie in mijn medisch dossier die werkelijk óveral opduikelde, ook bij (medische) instanties die helemaal níets met die informatie van doen hadden. (Denk aan een opticiën die een brief krijgt waarin staat dat ik een eetstoornis heb. Echt absurd.) Ik heb bij verschillende artsen geprobeerd deze brief uit mijn dossier verwijderd te krijgen: dit is niet gelukt.



Ik heb óók ervaring met een spoedsituatie, waarbij ze zeer snel informatie nodig hadden uit een ander ziekenhuis, buiten kantoortijd ook nog eens. Eén telefoontje en ze hadden alle testuitslagen die op mij van toepassing waren en die voor dat geval relevant waren. Als de nood aan de man is, dan kan er dus nu ook al heel veel.



Ik zie er geen heil in dat mijn medische, dus zeer privacy-gevoelige informatie wordt opgenomen in één centrale database. Zelfs met minder gevoelige informatie zou ik daar al problemen mee hebben, laat staan mijn volledige medische geschiedenis. Tel daarbij op dat zo'n systeem nooit waterdicht beveiligd kan worden (zeker niet zo'n log systeem van deze omvang), dat kwaadwillenden op een vrij gemakkelijke manier toegang kunnen krijgen tot de informatie (incidenteel, maar ook structureel) en dat er in de huidige tijd vrij makkelijk wordt gedacht over koppelingen van databases (denk aan de koppeling van de GBA, die in een bijzin werd goedgekeurd).



Dus ja, ik ga bezwaar indienen.
Alle reacties Link kopieren
Oh oh, ze kunnen nog geen eens hun eigen informatieve site beveiligen.



http://www.security.nl/ar...C3%ABntendossier_lek.html
.
Alle reacties Link kopieren
Qwerty balen dat die brief is doorgestuurd naar zorgverleners die er niets mee te maken hebben. Ik zou als ik jou was het er niet bij laten zitten en desnoods juridische stappen zetten om te zorgen dat die brief uit het dossier wordt gehaald of iig niet bij de opticien terecht komt. Belachelijk dat het kan! Maarja er kan veel in de medische wereld! Hoeveel mensen zijn er al niet door de huisarts weer naar huis gestuurd onder het mom van psychische klachten terwijl later bleek dat het b.v. en of andere auto-immuunziekte was.



Artsen doen veel goed, maar hebben soms hun oordeel iets te snel klaar.
Alle reacties Link kopieren
In principe wil ik bezwaar maken. Maar we hebben 4 kinderen, dus 4 keer de kosten voor een uittreksel van het geboorteregister, dat is voor ons een hele grote hap uit ons wekelijks budget. Ik las wel dat burgers niet voor de kosten hoeven op te draaien volgens Klink, maar kan nergens vinden hoe ik dan wel bezwaar moet indienen. Geen uittreksel nodig? Krijg ik de gemaakte kosten terug(en daar geloof ik dan weer niet zo in, dat zal een eeuwigheid duren als ik het al terug krijg)?

Bovendien heb ik maar 1 bezwaarbrief gekregen, terwijl ik er dan nog 5 nodig heb. Allemaal erg onduidelijk.
Alle reacties Link kopieren
Je kan op de website van het epd ook het bezwaarschrift aanvragen. Verder zou ik nog even wachten hoe het verder loopt, want ik verwacht dat er nog wel iets gaat veranderen omdat de kamer & de consumentenbond het er ook helemaal niet mee eens waren dat ouders zo op kosten gejaagd worden. Ik denk dat minister Klink nu daarvoor nog een oplossing aan het bedenken is, dus dat dat nog wel aangepast zal worden..
Alle reacties Link kopieren
Ik wil eerst eens de informatie lezen.......nog niks ontvangen.
Ik heb bezwaar gemaakt, voor mij en onze zoon. Ik heb tevens bezwaar gemaakt tegen de kosten die ik moet maken voor zijn uittreksel. Heel gek, heb nog niets op dat mailtje gehoord, met de vraag hoe ik die kosten kan declareren.
Alle reacties Link kopieren
Maar je moet toch voor 1 december bezwaar hebben gemaakt, anders gaan ze er van uit dat je geen bezwaar hebt. Ik kan me niet voorstellen dat het hele gedoe dan al door de Tweede Kamer is geweest, dat duurt altijd eeuwen.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is het onzin dat je perse voor 1 december bezwaar moet maken. Ik weet wel dat het idd in die brief staat, maar die heel wet is nog niet goedgekeurd door de tweede kamer (al is wel de verwachting dat die, als de wet naar de kamer gaat, goedgekeurd wordt).

En heel eerlijk gezegd, het lijkt me logisch wanneer je ook nog bezwaar moet kunnen maken wanneer je er al wel in staat, tis toch raar dat je alleen nu bezwaar kan maken? Maar goed wat ik logisch vind, vindt minister klink vast niet....



Misschien is het anders handig om een partij hierover te emailen, zij weten vast beter hoe het staat, en kunnen je misschien ook meer zeggen over hoe het geld (terug) te krijgen
Alle reacties Link kopieren
a.s. zaterdag 18.55 Nederland1 in de uitzending van Kassa het onderwerp EPD en de veiligheid ervan.
Alle reacties Link kopieren
Van Nu.nl vandaag:



AMSTERDAM - De elektronische patiëntendossiers van miljoenen Amerikanen zijn in handen gekomen van hackers. Die eisen een onbekend geldbedrag om af te zien van openbaarmaking van de zeer gevoelige informatie.



Dat meldt The New York Times vrijdag. Volgens de krant gaat het om een databank van Express Scripts, een bedrijf dat fungeert als schakel tussen ziektekostenverzekeraars en leveranciers van medicijnen. Express Scripts beschikt over gegevens van 50 miljoen Amerikanen, waaronder hun namen, adressen, sofinummers en medische geschiedenis.



Het bedrijf, dat een website heeft ingericht om vragen van het publiek over de zaak te beantwoorden, ontving vorige maand een brief waarin onbekenden een geldbedrag eisten. Ze dreigden bij uitblijven van die betaling de medische gegevens van miljoenen Amerikanen op internet te zetten. In de brief stonden persoonlijke details van zeventig personen uit de databank.



Express Scripts zegt niet te weten wie achter de kraak zit, en hoe die heeft kunnen gebeuren. Het bedrijf, dat de FBI heeft ingeschakeld, wil niet zeggen hoeveel geld de afpersers eisen.



EPD



Nederland is momenteel bezig met de invoering van een elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat dossier, waar medische hulpverleners toegang toe krijgen, moet zorgen dat bijvoorbeeld artsen en apothekers een volledig beeld krijgen van de medische achtergrond van een patiënt. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat artsen medicijnen voorschrijven die een gevaarlijke combinatie vormen met andere middelen.



Bezwaar



Critici vrezen echter voor de veiligheid van de gegevens en de privacy van patiënten. Afgelopen week begon het ministerie van VROM met de verspreiding van informatiebrieven over het EPD. Daarbij zit een formulier waarmee mensen bezwaar kunnen maken tegen opname van hun gegevens. Van die mogelijkheid zouden inmiddels zo'n 15 duizend mensen gebruik hebben gemaakt.
Alle reacties Link kopieren
Ja,precies wat ik al jaren geleden dacht, dit gaat echt de grootste ramp worden als dit doorgevoerd gaat worden.
Alle reacties Link kopieren
Gelukkig heb ik mij al aan het idee laten wennen dat op een gegeven moment privacy totaal niet meer denkbeeldig is, dus zowat, mensen mogen alles van me weten. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat ik het zelf ga katalyseren, maar mijn state-of-mind zou er wel tegen kunnen.
Alle reacties Link kopieren
Laten we dan ook meteen het banksysteem aan het EPD koppelen om helemaal een duidelijk profiel te krijgen van de patient.



"Oh, je koopt wel erg vaak porno via Ebay." "Oh, waarom pin je zo vaak 's nachts". Oh, waarom was je woensdagavond in Apeldoorn". "Oh, je koopt wel erg veel boodschappen, een eetstoornis misschien".
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat ik mij ga aanmelden voor een hackers-opleiding in Schotland, hier gaat echt veel geld mee te verdienen worden. Ik geloof dat in Pakistan of een omringend land, ze erg veel zorg besteden in het opleiden van hackers, om zo een digitale oorlog uit te kunnen voeren tegen verschillende landen. Ja, oorlogen zullen zich steeds meer begeven op de electronische weg.



http://tweakers.net/nieuw...art-hackersopleiding.html
Alle reacties Link kopieren
Eens met matamata in de laatste berichten.



Ik heb me ook al gewend aan het idee dat de tijd zal aanbreken dat er niets meer over is van privacy. Ik vind dat we al een heel eind in die richting zitten.



Zo'n systeem als het EPD is niet veilig. En er zijn al behoorlijk wat registratiesystemen waarin van alles en nog wat over burgers wordt bijgehouden. Systemen die ook niet veilig zijn of blijven.



Ik ga niet meewerken aan het vergemakkelijken van inzage in persoonlijke informatie. Als iemand dat wil inzien, dan vragen ze mij maar om toestemming.



Mocht het minimale risico daarvan zijn dat ik door het niet verstrekken van persoonlijke informatie ziek zal worden of overlijden, dan zij dat maar zo. Dat heb ik wel voor mijn informatie over.
.
Ik kreeg net van mijn pedicure te horen dat zij voortaan rechtstreeks haar behandelingen voor diabetes en reuma-patiënten kan declareren bij de ziektekostenverzekeraars. Zij heeft blijkbaar ook een soort van BIG-registratie, en kan daardoor dan volgens mij óók in dat elektronische patiëntendossier komen omdat ze van haar cliënten de registratienummers nodig heeft voor het declareren van haar behandelingen.



Zeker weten dat ik bezwaar aan ga tekenen, ook voor Moppekind, en vanzelfsprekend zonder overlegging van mijn paspoort en allerlei akten. Zou ik even mijn paspoortkopietje naar een adres sturen dat bij iedereen bekend is ? Echt niet, één lollige postbode, en daar gáán al mijn gegevens.



Morgenavond in Zembla, 22:10 uur, Nederland 2.



]Link naar de site van Zembla.



Gegevens van Nederlandse creditcardhouders zijn te koop op Russische criminele sites. Voor vijf dollar per stuk kocht het televisieprogramma ZEMBLA acht willekeurige ‘personages’: hun namen, huisadressen, e-mailadressen, telefoonnummers en creditcard-gegevens. Met die gegevens heeft ZEMBLA probleemloos aankopen gedaan. Die werden betaald door de bezitters van de creditcard.

Het Openbaar Ministerie is geschrokken en wist niet dat identiteitsgegevens op deze manier via internet worden verhandeld door criminelen. Het heeft de zaak in onderzoek. Fraudeofficier mr. F. Speijers wil bovendien dat banken en creditcardmaatschappijen kaarten beter gaan controleren.



De handel in persoonsgegevens is te zien in de ZEMBLA-aflevering ‘We weten alles van u’, die op zondagavond 9 november om 22.10 uur te zien is bij de VARA/NPS op Nederland 2.



Je koopt een boek op internet, je pint geld, je huurt een auto en moet een kopie van je paspoort en rijbewijs achterlaten, je wordt gesignaleerd door camera’s op een tankstation: iedereen laat overal sporen achter. ‘Ik heb niks te verbergen’, reageren veel Nederlanders als het om het onderwerp privacy gaat.



Maar wat als hun identiteit wordt gestolen en criminelen onder hun naam misdaden plegen? Thrillerschrijver Charles den Tex schreef er een boek over: ‘Cel’. Hoofdpersoon Michael wordt het slachtoffer van identiteitsroof. Hoe realistisch is ‘Cel’?



Samen met Den Tex ging ZEMBLA na hoe veilig persoonsgegevens bij overheid en bedrijfsleven zijn. De meeste bedrijven wilden daar liever niet op antwoorden en harde gegevens blijken er maar weinig te zijn. Identiteitsfraude hoeft in Nederland namelijk niet te worden gemeld, met als gevolg dat ook de slachtoffers er vaak pas veel later achterkomen dat hun gegevens zijn gestolen.



Met behulp van veiligheidsexperts blijkt het vrij eenvoudig te zijn om op Russische sites te komen waar creditcardgegevens worden verkocht. Gegevens die blijkbaar niet goed beveiligd waren en door criminelen konden worden onderschept.



In een geval deed ZEMBLA een kleine aankoop, die vervolgens bij de eigenaar van de creditcard werd bezorgd. In andere gevallen kocht ZEMBLA spullen die wel door de eigenaren van de creditcards werden betaald, maar op andere adressen werden afgeleverd.



Fraudeofficier van het Openbaar Ministerie mr. F. Speijers wijst erop dat dergelijke gegevens niet alleen misbruikt kunnen worden voor kleine bedragen, maar ook voor het aanschaffen van auto’s of reizen en om ‘bijvoorbeeld een bankrekening mee te openen.’



De banken en creditcardmaatschappijen doen geen uitspraken over de grootte van fraude met creditcard-gegevens. Net als verschillende internetwinkels verklaren zij dat ze er alles aan doen om de veiligheid van de gegevens te beschermen. Research: Elma Verhey.Regie: Ton van der Ham.Eindredactie: Kees Driehuis.



ZEMBLA: “We weten alles van u”, zondag 9 november 2008 om 22.10 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2. Herhaling op dinsdag 11 november om 10.30 uurop Nederland 2 [/i
Met die zorgverzekeraars valt het volgens mij wel mee, er is toch een acceptatieplicht voor de basisverzekering? Maar een bedrijfsarts die mijn hele dossier in mag zien is mij echt een gruwel. (niet bepaald een beroepsgroep waar ik veel vertrouwen in heb). En dat straks een arts van een aansprakelijkheidsverzekeraar, of een medisch adviseur van een hypotheekverstrekker je hele dossier in mag zien (want volgens mij is het niet mogelijk om alleen bepaalde informatie in te zien) , daar heb ik ook geen trek in.

Aan wie het moet weten wil ik best vertellen wat ik mankeer of heb gemankeerd, maar dat ik elk jaar mijn borsten laat controleren bijvoorbeeld in verband met de familigeschiedenis, daar heeft verder niemand iets mee te maken. En dat staat wel in het huisartsendossier.



Snap trouwens niet helemaal waarom deze kermis nu al wordt opgetuigd: de wet is nog niet eens door de kamer heen ! lekker efficient weer.
Alle reacties Link kopieren
quote:[message=2245028,noline]moppetoet schreef op 08

Je koopt een boek op internet, je pint geld, je huurt een auto en moet een kopie van je paspoort en rijbewijs achterlaten, je wordt gesignaleerd door camera’s op een tankstation: iedereen laat overal sporen achter. ‘Ik heb niks te verbergen’, reageren veel Nederlanders als het om het onderwerp privacy gaat.

[/iJa, het wordt echt tijd om de mogelijkheden in de technologie een halt toe te roepen en niet teveel te vertrouwen in de goedheid van andere mensen. Als mensen (lees: diegene die de macht over de gegevens heeft) eenmaal aan geld ruiken, dan is het laten varen van je goede intenties een stuk makkelijker. Het zou mij niks verbazen als er al een grote database is, die al het internetverkeer opslaat en dit voor commerciele doeleinden gaat gebruiken. Jammer dat het informatierecht altijd achter de feiten aanloopt.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat ik niet ga tekenen, nog even in dubio omdat ik zelf oefen- en fysiotherapeut ben en er misschien ooit mee moet gaan werken.

Waarom ik nog niet ga tekenen is omdat de beveiliging nog niet goed is (binnen een praktijk met artsen, therapeuten etc is het al lastig een goed beveiligd systeem te maken). NL wil zelf weer het wiel uit vinden, waarom hebben ze niet afgekeken van Zweden (ik las dat ze het daar al lang hebben).

Er zitten wel veel voordelen aan maar de beveiliging weegt het zwaarst.



Als het goed is krijgt niet zomaar iedereen die big geregistreerd is toegang. Als oefentherapeut ben ik niet big geregistreerd maar krijg ik in de toekomst wel toegang tot het epd. Wat eerder is gezegd is dat elke zorgverleners (buiten noodsituaties) om toestemming moet vragen. Ook heb ik gehoord dat of elk soort zorgverlener krijgt maar inzicht in het relevante deel van het epd of de cliënt kan aangeven welke delen voor wie zichtbaar zijn.



Ik kijk het nog even aan en ben benieuwd naar wat het uiteindelijk wordt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven