Geert Wilders onderzoekt terugkomst Gulden

11-11-2011 08:27 110 berichten
Alle reacties Link kopieren
De PVV laat onderzoek doen naar een terugkeer van de gulden. De gedoogpartner neemt een gerenommeerd internationaal bureau in de arm om in kaart te brengen of een vertrek van Nederland uit de euro op langere termijn economisch beter uitpakt voor ons land.



„We worden door het kabinet bang gemaakt dat het licht uitgaat als we uit de euro stappen. Natuurlijk kost dat geld, maar ik wil weten of een terugkeer naar de gulden ons op termijn juist niet meer oplevert”, zo verklaart Geert Wilders tegen De Telegraaf. Indien het onderzoek dat bevestigt, wil de PVV een referendum over een vertrek uit de eenheidsmunt.



De actie van de PVV zet druk op de coalitie, die extra miljardenbezuinigingen boven het hoofd hangt nu het door de eurocrisis economisch steeds slechter gaat. Begin volgend jaar wordt over nieuwe ingrepen de knoop doorgehakt. Dan moet ook het PVV-onderzoek rond de euro klaar zijn. Wilders spreekt tegen dat zijn initiatief als breekijzer kan dienen bij die onderhandelingen. „Dit onderzoek is niet bedoeld om het kabinet te laten vallen. Het heeft niet direct te maken met eventuele komende bezuinigingen”, bezweert hij.





Wat denken jullie? Is het positief of negatief als we weer een eigen muntsoort voeren?

Het maakt toch niet uit (gulden of euro) als we in de eurozone blijven? Want dan blijven we verantwoordelijk voor andere eurolanden?
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
quote:plukjepulk schreef op 11 november 2011 @ 09:49:

[...]





Tja, terugkeer van de gulden is dan een 'makkelijke benaming' voor uit de eurozone stappen (wat naar mijn mening niet slim is)

Griekenland uit de eurozone zetten heeft ook weer hele grote consequenties voor andere landen, dus ook dat zal niet zo makkelijk gaan. Ik ben blij dat ik niet op de stoel van Frankrijk/Sarkozy of Duitsland/Merkel zit (die naar mijn idee de grootste vinger in de pap hebben)



Welke consequenties zijn het dan die zwaarder wegen dan eindeloos miljarden in een bodemloze put pompen?



En niet te vergeten Griekenland zelf, die er bar weinig aan schijnt te willen doen om bij te dragen aan een 'herrijzing'
Alle reacties Link kopieren
quote:Ikbenanoniem schreef op 11 november 2011 @ 09:50:

[...]



Welk idee Kier?

2 verschillende Euro's of Frankrijk in de Noordelijke Euro?





Allebei eigenlijk.



En dan ook maar een oostelijke Euro?
Alle reacties Link kopieren
quote:Kier_V schreef op 11 november 2011 @ 09:53:

[...]





Welke consequenties zijn het dan die zwaarder wegen dan eindeloos miljarden in een bodemloze put pompen?



En niet te vergeten Griekenland zelf, die er bar weinig aan schijnt te willen doen om bij te dragen aan een 'herrijzing'





Ik bne geen econoom, dus baseer ook alles maar op wat je hoort in de media. Maar het schijnt dat als griekenland uit de eurozone stapt ze dus ook failliet gaan en daarmee enkele grote Franse en Duitse banken meeslepen, waardoor het probleem alleen maar verschuift. Dan kunnen we dus met z'n allen frankrijk oplappen (dan heb ik het nog niet over Italie en Spanje)

Eigenlijk denk ik dat het niet veel uitmaakt wat er gaat gebeuren, problemen komen er toch.

Ik vind het ook zwaar frustrerend dat griekenland zelf zo enrom laks is met het hele gebeuren. Van het referendum dat Papandreoe/pepedroeblabla (hoe je dat ook schrijft..) viel mijn mond ook echt open....(maar oke, das heel oud nieuws inmiddels..)



knip/plak

Wat zijn de gevolgen van het faillissement?





Als Griekenland geen leningen meer krijgt, kan het land in oktober niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. Meer dan 200.000 ambtenaren krijgen niet of niet meer het volledige salaris betaald. Tevens zal Griekenland niet in staat zijn om de rente op haar schulden te betalen. Ook zullen de gespaarde pensioenen snel verdampen en de sociale zorg komt nog meer onder druk te staan. De gevolgen zullen op straat zichtbaar zijn en de rellen zullen dan zeer ernstige vormen gaan aannemen.





De gevolgen voor het land en de systemen zijn catastrofaal. En ook de Eurozone zal een flinke klap oplopen, alleen is de vraag of deze groter is dan wanneer we het huidige IMF beleid voortzetten. Analisten en commentatoren rollen over elkaar heen, met uiteenlopende scenario's. Niemand lijkt het echt te weten en op zich is dat niet gek, want een dergelijk probleem heeft zich niet eerder in de historie afgespeeld.





Naast de ambtenaren zullen de Griekse banken de gevolgen als eerste merken. Griekse staatsobligaties worden namelijk waardeloos zonder garanties van de ECB. De meeste Griekse banken zullen binnen enkele maanden instorten, mede vanwege een enorme 'bank-run' die zal plaatsvinden. Burgers en bedrijven krijgen geen krediet meer en hierdoor dreigt de Griekse economie totaal instorten. Door de chaos in het land en de torenhoge rente's zullen de Grieken (overheden, bedrijven en burgers) nergens meer geld kunnen lenen.





Griekenland heeft geen concurrerende economie en het zal hierdoor ook veel langer duren alvorens het land zich enigszins kan herstellen. En omdat waarschijnlijk de 'oude systemen' en de corruptie na een eventueel herstel, snel zullen terugkeren, zijn nieuwe, vergelijkbare problemen waarschijnlijk. Kortom, het perspectief van het land in de 'slowbaliserende' wereld lijkt uitzichtloos.





Ook de Franse en Duitse banken zullen rake klappen oplopen, gezien de grote hoeveelheden staatsobligaties waarover zij beschikken. Zeer waarschijnlijk zullen ook enkele grote banken in Europa omvallen, maar dit is een proces dat toch al op gang is gekomen en door Griekenland alleen maar wordt versneld.





Een voordeel van de terugkeer naar de drachme is dat een grote devaluatie van de munt, na het drukken van tientallen miljarden nieuwe Drachmes, de economie zou kunnen stimuleren. Maar dit kan bemoeilijkt worden door een dreigende inflatie.





Het grootste gevaar voor Europa is het domino-effect. Als de EU haar handen van Griekenland aftrekt, dan is het politiek gezien ook niet langer in de positie om de volgende probleemlanden (Italië en Spanje) overeind te houden. Een implosie van de euro is dan het gevolg.
quote:winkelfanaat schreef op 11 november 2011 @ 09:53:

Bedenk me ineens dat ik oma dan weer 10 jaar moet vertellen: nee oma! Het is geen euro, maar gulden...



Ik trek het niet meer
Alle reacties Link kopieren
misschien moeten we maar gewoon terug naar de tijd van de ruilhandel..Iemand een mutje piepers? ik heb nog kolen nodig voor de kachel..
Alle reacties Link kopieren
Mooiie post Plukje :-)



Tuurlijk zullen er bancaire klappen vallen, maar die zijn al voelbaar en ik ben van mening dat dit beter op te kalefateren is, dan nogmaals miljarden in Griekenland pompen dat letterlijk een druppeltje op de welbekende gloeiende plaat is!



Want stel he.... wij met zijn allen, spenderen er nog eens miljarden aan.... wat is dan de input van Griekenland om serieuzer te gaan worden en EU-waardig?



Heb nu het gevoel dat we een kleutertje dat maar niet wil luisteren, blijven voeden.

Moet dat echt ten koste gaan van de landen die economisch wel vooruit willen en verder denken dan de volgende dag?
Alle reacties Link kopieren
de PVV is knettergek. NL is een exportland. de gulden maakt alleen kans als de Duitsers de Mark weer invoeren.
Misschien is een implosie van de Euro wel wat we nodig hebben.



En er komen geen problemen, we zitten met zijn allen al middenin die problemen. En als je het mij vraagt: ik lever liever 15% in en dat het over een aantal jaren weer beter gaat dan dat we tot in de lengte van dagen 15% inleveren ten gunste van Griekenland en even slappe Euro-broeders.



Het is bij mij ook de gesignaleerde onwil om zelf te veranderen en actie te ondernemen dat maakt dat ik niet positief tegenover steun aan Griekenland sta.



Spanje zie ik in dat licht anders, want daar zijn ze al wel met hervormingen bezig. Maar in landen als Griekenland, Italië en Frankrijk gooien de bonden bij alles wat ze niet aanstaat het hele land plat. En dat werkt ook heel negatief voor de economie.
Alle reacties Link kopieren
quote:tatlitatli schreef op 11 november 2011 @ 09:49:

[...]





Tja Zwitserland heeft zn bankgeheim en Noorwegen vooral Angelsaksische contacten als ik het goed heb dus die hebben toch een andere economie dan NL.Daarnaast heeft Noorwegen nogal wat olie baten en Zwitserland een positief vestigingsklimaat voor bedrijven.
Alle reacties Link kopieren
quote:bacchus schreef op 11 november 2011 @ 10:15:

de PVV is knettergek. NL is een exportland. de gulden maakt alleen kans als de Duitsers de Mark weer invoeren.



Hoezo, we exporteren toch niet alleen naar Duitsland?



En daarbij, al zou Duitsland de euro wel behouden, dan nog is DLD een standvastig en betrouwbare handelspartner.



Valuta maakt in dit geval niet heel veel uit
Alle reacties Link kopieren
Overigens heb ik hier verder geen inhoudelijke mening over het al dan niet uit de euro stappen want ik realiseer me dat deze materie ingewikkelder is dan ik ooit zou kunnen bevatten.



Ik ben wel voor gedegen onderzoek naar de mogelijkheden.

Ik ben zwaar tegen een referendum, want er zijn in Nederland maar een heel beperkt aantal mensen die daadwerkelijk kunnen bevatten wat de consequenties zijn van de verschillende mogelijkheden.
Wat zou momenteel het nut zijn van de euro, de prijzen blijven het zelfde.

Het kost alleen maar weer extra herinvoeren.

( heb nog de euromapje onuitgepakt liggen die we toen kregen dat het werd ingevoerd)
Alle reacties Link kopieren
Terug naar de Gulden....???



Het gaat niet om het muntje waar iedereen moeite mee heeft. We willen terug naar de prijzen van de Gulden.



Dat gaat dus niet gebeuren.



Straks sta je bij de bakker. Mag ik een brood. Dat is dan 6 gulden.

Aan de bar voor een biertje, Dat is dan 6 gulden.



De inflatie is gewoon te hoog. Onze munt, of hij nu Gulden of Euro heet, zakt per week in waarde.



Een systeem is zo sterk als zijn zwakste schakel. De EU is gegroeid in de tijd dat de mogelijkheden tot in de hemel groeide, iedereen speculeerde. Jan Modaal speculeerde op overwaarde van zijn huis. Regeringen en Banken speculeerde op een veel hoger niveau. Maar beide met het zelfde resultaat.



We hebben met zijn allen in een droom geleefd. En nu worden we bruut wakker.



Iedereen, Jan Modaal, Regeringen en banken zullen de broekriem gruwelijk moeten aanhalen. En dat in een maatschappij waar meer en meer mensen het tempo niet meer kunnen volgen en afhankelijk zijn voor hun bestaan van een speculerende (lees roulette spelende) regering of pensioenfonds.
Alle reacties Link kopieren




Al hadden we wel mooiere biljetten toen:)



Je kon nog voor





uit eten. Helaas dat gaat nu echt niet meer.
Alle reacties Link kopieren
Het ouderwetse joetje en geeltje!
quote:nellyknowall schreef op 11 november 2011 @ 10:36:

Het ouderwetse joetje een geeltje!Zo noem ik het allemaal nog steeds. 10 eurocent is voor mij nog altijd een dubbeltje en zo benoem ik alle geld dat nog zo benoemd kan worden. Alleen het kwartje is een quint geworden.
Alle reacties Link kopieren
Een kwartje is bij mij altijd een Heitje gebleven :-)
quote:Kier_V schreef op 11 november 2011 @ 10:53:

Een kwartje is bij mij altijd een Heitje gebleven :-)Jawel, maar het kwartje is nu 20 eurocent en dat heet een quint.
Alle reacties Link kopieren
Niet zo lang geleden nog in het geldmuseum in Utrecht geweest.

Naast dat het een leuk museum is ook staan kwijlen en mijmeren bij al 'ons' oude geld. (en oud voelen omdat ik mijn kinderen uit kon leggen dat mama 'vroeger' met dat geld betaalde..)
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nog een spaarpot met willekeurig bewaarde muntjes waaronder het voetbalvijfje. Leuk voor Snoezekind later. Hij was dolblij met zijn " geluksdubbeltje" van 25 Spaanse pesetas.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Sgaapje eensch..



Gisteren haalde ik 3 broden bij de bakker dat is dan 6 euro.. Ik omrekenen dat is dan 13 gulden..

Kolere heb nog nooit in mijn leven 13 gulden betaald voor 3 broden..
Om maar weer terug naar Topic te gaan.

De Jager vindt gulden-onderzoek niets

Minister Jan Kees de Jager van Financiën ziet het plan van de PVV om te onderzoeken wat de kosten zijn om de gulden weer in te voeren niet zitten. Hij zei tegen de NOS dat die kosten enorm zijn

De euro is volgens de PVV een mislukt project. De partij beseft dat het opgeven van de Europese munt geld kost, maar wellicht levert het op termijn meer op. Een internationaal bureau moet dat onderzoeken.



De Jager stelt dat de euro ons veel heeft opgeleverd, zoals lage inflatie en een geringe werkloosheid. De minister hoopt dat de partij van Geert Wilders zich erbij neerlegt, als uit het onderzoek blijkt dat het afschaffen van de euro meer kost dan het oplevert

Uit telegraaf online
Alle reacties Link kopieren
Als zij die het weten kunnen (of geacht mogen worden het te weten) er onderling niet uitkomen, moeten we dan niet gewoon constateren dat onze financiële en economische systemen te complex zijn geworden? Vóór de komst van de euro waren er voor- en tegenstanders onder hoogleraren, ministers van financiën, analisten, etc. Terwijl we de euro nu hebben zijn er voor- en tegenstanders onder diezelfde knappe koppen die het er nog steeds niet allemaal over eens zijn. En nu er één of andere populist goedkoop scoort kunnen ook diezelfde knappe koppen niet met zekerheid zeggen of hij daarmee een punt heeft of onzin uitkraamt. Laat me raden, dat onderzoeksbureau komt met een conclusie die de PVV welgevallig is. De Jager schakelt een ander onderzoeksbureau in en die zeggen het tegenovergestelde.



Laten we hopen dat er niet één of andere gek een referendum uitschrijft voor wel of niet terug naar de gulden. Knappe jongen m/v die daarvoor een gefundeerde keuze kan maken.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zespri79 schreef op 11 november 2011 @ 12:52:

Sgaapje eensch..



Gisteren haalde ik 3 broden bij de bakker dat is dan 6 euro.. Ik omrekenen dat is dan 13 gulden..

Kolere heb nog nooit in mijn leven 13 gulden betaald voor 3 broden..En dat is ook logisch, want het is ondertussen meer dan 10 jaar geleden dat je met de euro kon betalen en ondertussen zijn de prijzen onder invloed van inflatie toegenomen. Dit is dus appels met peren vergelijken. Tenzij je gaat verrekenen voor de inflatie. Als je al iets dergelijks wilt zeggen moet je het hebben over je koopkracht en over wat daarmee is gebeurd sinds de invoer van de euro.
Alle reacties Link kopieren
quote:manikshamanik schreef op 11 november 2011 @ 13:21:

Als zij die het weten kunnen (of geacht mogen worden het te weten) er onderling niet uitkomen, moeten we dan niet gewoon constateren dat onze financiële en economische systemen te complex zijn geworden? Vóór de komst van de euro waren er voor- en tegenstanders onder hoogleraren, ministers van financiën, analisten, etc. Terwijl we de euro nu hebben zijn er voor- en tegenstanders onder diezelfde knappe koppen die het er nog steeds niet allemaal over eens zijn. En nu er één of andere populist goedkoop scoort kunnen ook diezelfde knappe koppen niet met zekerheid zeggen of hij daarmee een punt heeft of onzin uitkraamt. Laat me raden, dat onderzoeksbureau komt met een conclusie die de PVV welgevallig is. De Jager schakelt een ander onderzoeksbureau in en die zeggen het tegenovergestelde.



Laten we hopen dat er niet één of andere gek een referendum uitschrijft voor wel of niet terug naar de gulden. Knappe jongen m/v die daarvoor een gefundeerde keuze kan maken.Eens

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven