Actueel
alle pijlers
Hoe gaan we de obesitasepidemie stoppen ?
zondag 8 december 2024 om 13:10
Klopt niets van, op Domino's pizza zit heel weinig kaas.Lorem_Ipsum schreef: ↑08-12-2024 13:05Nou, ik denk dat in elk geval echt niet. Volgens mij denken veel mensen juist vooral dat arme mensen vaker op ander eten zijn aangewezen. Ga je naar de Domino’s pizza als je even lekker makkelijker wat wil afhalen, of ga je naar een duurdere pizzeria waar half zoveel kaas op de pizza zit. Haal je snackbar of kun je sushi halen als je een avond geen zin of tijd hebt om te koken.
Dat heeft niets met dom of slim te maken.
Ik herken mezelf niet eens
zondag 8 december 2024 om 13:12
Solomio schreef: ↑08-12-2024 11:41De helft haakt voortijdig af, ook niet echt succesvol dus.
https://www.skipr.nl/nieuws/helft-deeln ... a-niet-af/
En dan gemiddeld 3,8 kilo kwijt in twee jaar.
O ja, de uitval zal best hoog zijn. Ik zou ook afhaken als ik steeds voedings- en gedragslesjes zou krijgen waar ik van zou gaan gapen. Daarom denk ik dus dat je veel beter een soort selectie vooraf zou kunnen toepassen. Sowieso kent een huisarts zijn/haar patiënt als het goed is wel een beetje. Dan weet je best of je iemand voor je hebt die het verschil tussen wit en volkoren niet weet, of iemand die zo de voedingswaarden van een willekeurig product oplepelt.
En huisarts dus ook meer vrijheid geven om maatwerk te bieden. In plaats van dat er nu allemaal mensen een jaar GLI uitzitten op kosten van de gemeenschap om daarna eindelijk aan de Saxenda te mogen.
The impossible just takes a little longer.
zondag 8 december 2024 om 13:13
Dat zeg ik.Tavistock schreef: ↑08-12-2024 13:03Ik heb echt het gevoel dat dit jouw overtuiging is. Praktisch niemand die dat zegt.
Wel dat het voor mensen lastig is om etiketten te lezen/begrijpen. Wat jij dan vertaalt met “ja ja, dik is dom”.
Of dat ze zeggen dat het voor mensen lastig is regelmatig zelf te koken. Wat jij dan vertaalt met “ja ja, dik is lui”.
Maar dat wordt allemaal niet gezegd. Echt niet.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
zondag 8 december 2024 om 13:18
Bij het woordje ‘mijn’ in ‘mijn studie’.
Op school klopt de vergelijking: lang niet iedereen op de basisschool kan even goed leren/op gewicht blijven. De verschillen in intelligentie/gewicht zijn enorm.
Daarom gaat lang niet iedereen naar de universiteit want daar moet je wel redelijk kunnen leren/op gewicht blijven. En degenen die naar de universiteit gaan kiezen een studie waar ze van nature goed in zijn/op gewicht kunnen blijven. De kans dat je veel meer moeite hebt met afstuderen/op gewicht blijven dan je studiegenoten is dus klein. Er is namelijk al een voorselectie op intelligentie/gewicht geweest, de verschillen zijn minimaal. Natuurlijk kan een student (zoals ik net las) in het laatste jaar na drie succesvolle studiejaren nog stranden/van maat 36 naar obees groeien, maar dat is uitzonderlijk.
zondag 8 december 2024 om 13:21
Ongeveer vergelijkbaar onderzoek, waarbij er wordt gekeken naar obesitas en niet naar overgewicht. Waarbij er in de groep 40+ bijna 2 x zoveel obesitas voorkomt bij lagere inkomens vs. hogere inkomens. https://www.vzinfo.nl/overgewicht/inkomenAvena schreef: ↑08-12-2024 11:33Hier nog maar een keer. Van de mensen met een laag inkomen, heeft 19% obesitas. Van de mensen die daar boven zitten, heeft 15% obesitas. Dat is een verschil. Maar het beeld dat het vooral lage inkomens treft, is dus veel te simpel.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/40 ... oederisico
Minder vaak obesitas in hoogste inkomensklasse
Bovenstaande grafieken presenteren cijfers over obesitas (Er is sprake van obesitas of ernstig overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) ≥ 30 kg/m2. ) (ernstig overgewicht (Men spreekt van ernstig overgewicht of obesitas bij een Body Mass Index (BMI) ≥ 30 kg/m2. )) naar inkomensklassen over 2022. De verschillen zijn statistisch getoetst (een statistische toets is uitgevoerd om te bepalen of sprake is van een statistisch significant verschil ).
Over het algemeen geldt dat naarmate het inkomen stijgt het aandeel mensen met obesitas daalt. Dit geldt ook voor mannen en vrouwen afzonderlijk, maar niet voor alle leeftijdsgroepen.
Obesitas komt het minst voor bij mannen en vrouwen in de hoogste inkomensklasse. Dit geldt ook voor alle leeftijdsgroepen.
Obesitas komt ruim anderhalf keer zo vaak voor bij mensen in de laagste inkomensklasse ten op zichten van mensen in de hoogste inkomensklasse. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen en bij zowel mannen als vrouwen. Zo hebben vrouwen in de leeftijdsgroep 45 tot 64-jarigen in de laagste inkomensklasse 1,9 keer vaker obesitas ten opzichte van de hoogste inkomensklasse (27,6% tegenover 14,9%).
Het verschil in het vóórkomen van obesitas tussen de laagste en hoogste inkomensklasse is bij vrouwen 11,8%. Bij mannen is dit 8,1%.
Minder obesitas bij betaald werk
Bovenstaande grafiek presenteert cijfers van 2022 over obesitas (Er is sprake van obesitas of ernstig overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) ≥ 30 kg/m2. ). De verschillen zijn statistisch getoetst (een statistische toets is uitgevoerd om te bepalen of sprake is van een statistisch significant verschil ). Obesitas komt het meest voor bij mensen zonder betaald werk. Dit geldt voor alle leeftijden en ook voor mannen en vrouwen afzonderlijk. Zo hebben vrouwen in de leeftijdsgroep 25- tot en met 44-jarigen zonder betaald werk anderhalf keer vaker obesitas dan vrouwen in die leeftijdsgroep met betaald werk. Het is niet onderzocht in welke mate het hebben van werk en het hebben van obesitas elkaar beïnvloedt.
Dus ook het hebben van wel of geen werk laat een andere groep zien. Hoewel ik dat lastiger te begrijpen vind, want toen ik 8 maanden in between jobs zat, verloor ik een paar kilo. Ik had zoveel tijd om te sporten en bewegen. Terwijl ik werkend uren achter elkaar achter de computer zit op een stoel.
nomennesci0 wijzigde dit bericht op 08-12-2024 13:35
21.27% gewijzigd
zondag 8 december 2024 om 13:24
Hallo, jíj bent degene die deze oude koe nog even op de waterkant wilde slepen, niet ik.Voornu schreef: ↑08-12-2024 13:05Stel, de vergelijking gaat mank en klopt niet helemaal, want in een specifieke situatie is er al sprake van selectie en helemaal geen verschil tussen mensen.
Mocht dat het geval zijn, waarom doet dat ertoe in deze discussie, als het punt wel duidelijk is en je het wel begrijpt?
En fijn dat je zelf ook inziet dat je ernaast zat
zondag 8 december 2024 om 13:33
Jij maakt er steeds dik = dom van. Je kunt het ook anders framen. Dik = (mogelijk) niet voldoende bij kennis. Dat zegt niks over iemands intelligentie. Maar wel veel over dat men niet de juiste kennis heeft. Maar als jij dat constant wilt vertalen naar dik = dom, ligt dat vooral aan jezelf.Solomio schreef: ↑08-12-2024 12:58Dat is altijd zo'n dooddoener.
Niemand zegt het, maar zeker de helft van de mensen denkt het (gok ik).
Maar, heel veel mensen nemen aan dat het feit dat arme mensen vaker dik zijn te maken heeft met dat arme mensen vaker dom zijn en dus niet weten wat gezond eten is.
Dat hoeft helemaal niet gezegd te worden, maar het zou wel fijn zijn als mensen eens wat eerlijker naar zichzelf zouden kijken en toegeven dat dat dik=dom toch wel een rol speelt in hun mening.
zondag 8 december 2024 om 13:36
Gelukkig kan ik er niet naast zitten aangezien ik niets beweer en een vraag stel. Maar daar heb je geen antwoord op zie ik.
Ik herken mezelf niet eens
zondag 8 december 2024 om 13:37
Sorry, maar ik zie nu waar je een grote denkfout maakt. Je koppelt de twee voorbeelden, maar het is een analogie.Claire45 schreef: ↑08-12-2024 13:18Bij het woordje ‘mijn’ in ‘mijn studie’.
Op school klopt de vergelijking: lang niet iedereen op de basisschool kan even goed leren/op gewicht blijven. De verschillen in intelligentie/gewicht zijn enorm.
Daarom gaat lang niet iedereen naar de universiteit want daar moet je wel redelijk kunnen leren/op gewicht blijven. En degenen die naar de universiteit gaan kiezen een studie waar ze van nature goed in zijn/op gewicht kunnen blijven. De kans dat je veel meer moeite hebt met afstuderen/op gewicht blijven dan je studiegenoten is dus klein. Er is namelijk al een voorselectie op intelligentie/gewicht geweest, de verschillen zijn minimaal. Natuurlijk kan een student (zoals ik net las) in het laatste jaar na drie succesvolle studiejaren nog stranden/van maat 36 naar obees groeien, maar dat is uitzonderlijk.
Niet iedereen zal met hard werken hetzelfde resultaat halen bij dezelfde opleiding. Net zoals niet iedereen met hard je best doen even makkelijk zal afvallen.
Zoals je al zegt, niet iedereen heeft dezelfde intelligentie of voorkeur. Dus waarom zou je voor afvallen wel zeggen dat iedereen op dezelfde manier zou kunnen afvallen als ze maar hun best doen, terwijl je dat met een studie ook niet zou zeggen.
Waar je trouwens vandaan haalt dat onderlinge verschillen in aanleg op een studie verwaarloosbaar zouden zijn snap ik al helemaal niet. De verschillen zijn juist enorm! Zeker bij grotere opleidingen.
zondag 8 december 2024 om 13:42
NomenNesci0 schreef: ↑08-12-2024 12:53Ik las ook ergens dat het succesgehalte van deze aanpak verbeterd kan worden, omdat de groepen te divers zijn. En ik las dat de GLI groepen eigenlijk succesvoller zijn als het verwachtingsmanagement anders wordt. Niet per se inzetten op afvallen (want dat lukt lang niet iedereen), maar inzetten op voorlichting om het gewicht te stabiliseren en de algehele gezondheid te vergroten. Afvallen zou het doel niet (meer) moeten zijn, maar erger voorkomen.
Ik denk dat dit heel goede ideeën zouden zijn. Het gaat bij obesitas natuurlijk sowieso om maatwerk, want de oorzaken zijn divers en complex. De één moet misschien leren dat je beter een sinaasappel kunt eten dan verse jus drinken, de ander heeft waarschijnlijk veel meer aan leren hoe je beter emoties kunt reguleren (of gewoon echt therapie) en de volgende heeft zo'n verstoorde leptine/ghreline/insulinehuishouding dat ie meer aan medicatie heeft.
En ook helemaal eens dat je beter zou kunnen richten op gezondheid, prettiger in je vel zitten en je dagelijkse dingen kunnen blijven doen. Maar ja, gewichtsverlies is zo lekker makkelijk meetbaar.
avena wijzigde dit bericht op 08-12-2024 14:21
0.08% gewijzigd
The impossible just takes a little longer.
zondag 8 december 2024 om 13:46
Zie je zelf nou echt niet wat je aan het doen bent? De juiste kennis voor wat? Je hebt hier weer dat vingertje, dat belerende.NomenNesci0 schreef: ↑08-12-2024 13:33Jij maakt er steeds dik = dom van. Je kunt het ook anders framen. Dik = (mogelijk) niet voldoende bij kennis. Dat zegt niks over iemands intelligentie. Maar wel veel over dat men niet de juiste kennis heeft. Maar als jij dat constant wilt vertalen naar dik = dom, ligt dat vooral aan jezelf.
Ik denk dat juist dikke mensen heel veel kennis hebben over gezond en ongezond voedsel. Ons hoeft niets te worden bijgebracht hoor. De mensen die inderdaad denken dat bruin brood altijd gezond is, of dat hv melk geen calorieën bevat, dat zijn echt de uitzonderingen. Ook lager opgeleiden (het lijkt of dat in jouw ogen betekent, automatisch een lagere intelligentie) weten prima het verschil tussen een patatje en een bord groenten. Dat zij vaker voor ongezond eten kiezen, zegt helemaal niets over hun kennis daarover.
You show me the way. To the 13th star.
zondag 8 december 2024 om 13:49
Ik zou dat met een studie wel degelijk zeggen. Want met een studie zijn die verschillen minimaal: de overgrote meerderheid studeert (mits het eerste jaar is behaald) gewoon af. Dat de een een 6 haalt en de ander een 9 is dan het verschil tussen maat 42 en maat 34, maar niemand is obees. In die zin is het inderdaad een kwestie van gewoon je best doen.Lorem_Ipsum schreef: ↑08-12-2024 13:37Sorry, maar ik zie nu waar je een grote denkfout maakt. Je koppelt de twee voorbeelden, maar het is een analogie.
Niet iedereen zal met hard werken hetzelfde resultaat halen bij dezelfde opleiding. Net zoals niet iedereen met hard je best doen even makkelijk zal afvallen.
Zoals je al zegt, niet iedereen heeft dezelfde intelligentie of voorkeur. Dus waarom zou je voor afvallen wel zeggen dat iedereen op dezelfde manier zou kunnen afvallen als ze maar hun best doen, terwijl je dat met een studie ook niet zou zeggen.
Waar je trouwens vandaan haalt dat onderlinge verschillen in aanleg op een studie verwaarloosbaar zouden zijn snap ik al helemaal niet. De verschillen zijn juist enorm! Zeker bij grotere opleidingen.
zondag 8 december 2024 om 13:53
NomenNesci0 schreef: ↑08-12-2024 13:10Je schrijft eerst een lichaam dat werd afgewezen als oorzaak van overgewicht. Terwijl je daarna schrijft dat je een prachtig lijf had. Werd je wérkelijk afgewezen? Of zat je ook in je eigen algoritme dat alleen keek naar afwijzing en niet naar acceptatie? Mensen zijn nl. ook van nature wel geneigd te zoeken naar de bevestiging die ze in hun eigen hoofd hebben voor opvattingen.
Zou je oprecht kunnen zeggen dat die afwijzing er ook vanuit velen uit je omgeving wás, of voelde je dat vooral zo?
Ik ben als kind veel gepest. Voelde ook erg veel afwijzing. Het was niet eens fysiek, want ook al was ik het wat stevigere meisje tussen al die kinderen, er werd gewoon gegooid met woorden wat kon afwijzen en ik was vooral oma. Ik werd overal nageroepen met oma en in hoeken gedreven waar een groep kinderen jouwend om me heen stonden en oma oma oma scandeerden. Nare tijd was dat. Maar ik heb geen
Dat klinkt ook heel naar.
Maar ik bedoel met lichaamsafwijzing vooral dat veel vrouwen zelf hun lichaam afwijzen. Het moet altijd veranderen, het is zelden goed zoals het is. Dat was bij mij ook het geval. Anderen wezen mijn lichaam niet af, maar ik vond zelf dat ik een veel te dikke kont en te dikke bovenbenen had. Totaal vertekend beeld als ik de foto's nu zie.
Maar ik was gewoon een product van de dieetcultuur. In elk blad dat je opensloeg stond wel een artikel over een of ander dieet, slimme manieren om minder te eten, een lijf dat 'bikiniproof' moest worden gemaakt voor de zomer... Dat was (en is) de norm: er moet altijd gewerkt of gesleuteld worden aan het vrouwenlichaam.
Dus ik voelde me schuldig als ik een patatje had gegeten en gaf mezelf een schouderklopje als ik de hele dag 'clean' had gegeten. En zo bouwen heel veel jonge vrouwen een ongezonde relatie met eten op, vrees ik. Vrouwen die overigens lang niet allemaal obesitas krijgen, want veel van hen weten een normaal gewicht te behouden, maar leveren daarvoor een levenslange strijd met eten.
The impossible just takes a little longer.
zondag 8 december 2024 om 13:55
Maat je begrijpt toch wel dat de weg naar het diploma niet voor iedereen dezelfde is? Er is wel degelijk een verschil in (nogmaals) METHODE. Ik zit in mijn laatste jaar geneeskunde. Ik moet wel degelijk elke dag werken om mijn tentamens te halen, terwijl een vriend na de les te hebben gevolgd en die 1x te herlezen op het tentame 18/20 haalt. Dat is dus met obesitas en dieet ook zo, zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen? Het doel van een studie is een diploma halen, de vergelijking met obesitas is de manier waarop. Wat voor de ene werkt, werkt niet voor de andere. Dat elke student een diploma haalt, doet hier niet toe, de vergelijking met het moeilijk of makkelijk afvallen bij obesitas is de methode.Claire45 schreef: ↑08-12-2024 13:49Ik zou dat met een studie wel degelijk zeggen. Want met een studie zijn die verschillen minimaal: de overgrote meerderheid studeert (mits het eerste jaar is behaald) gewoon af. Dat de een een 6 haalt en de ander een 9 is dan het verschil tussen maat 42 en maat 34, maar niemand is obees. In die zin is het inderdaad een kwestie van gewoon je best doen.
zondag 8 december 2024 om 13:57
Zucht. We hadden het over hoeveel moeite iemand ergens voor moet doen om hetzelfde te bereiken. Zowel met studie als gewicht is dat voor iedereen heel verschillend.Claire45 schreef: ↑08-12-2024 13:49Ik zou dat met een studie wel degelijk zeggen. Want met een studie zijn die verschillen minimaal: de overgrote meerderheid studeert (mits het eerste jaar is behaald) gewoon af. Dat de een een 6 haalt en de ander een 9 is dan het verschil tussen maat 42 en maat 34, maar niemand is obees. In die zin is het inderdaad een kwestie van gewoon je best doen.
Misschien heb jij een studie gedaan waar iedereen het met dezelfde inspanning heeft gehaald. Bijzonder.
anoniem_677683ba4a1a0 wijzigde dit bericht op 08-12-2024 13:58
8.15% gewijzigd
zondag 8 december 2024 om 13:58
Allemaal in een coma. Moeten we dan gaan checken of 'ze' er wel helemaal bij zijn? En hoe dan, schreeuwen, knijpen?NomenNesci0 schreef: ↑08-12-2024 13:33Jij maakt er steeds dik = dom van. Je kunt het ook anders framen. Dik = (mogelijk) niet voldoende bij kennis. Dat zegt niks over iemands intelligentie. Maar wel veel over dat men niet de juiste kennis heeft. Maar als jij dat constant wilt vertalen naar dik = dom, ligt dat vooral aan jezelf.
Het heeft ook wel wat hoor, dat je bij elke kilo die erbij komt steeds meer wegzakt tot je volledig buiten bewustzijn raakt. Een soort dikke bewusteloze staat van zijn.
Ik herken mezelf niet eens
zondag 8 december 2024 om 14:01
FlauwVoornu schreef: ↑08-12-2024 13:58Allemaal in een coma. Moeten we dan gaan checken of 'ze' er wel helemaal bij zijn? En hoe dan, schreeuwen, knijpen?
Het heeft ook wel wat hoor, dat je bij elke kilo die erbij komt steeds meer wegzakt tot je volledig buiten bewustzijn raakt. Een soort dikke bewusteloze staat van zijn.
You show me the way. To the 13th star.
zondag 8 december 2024 om 14:11
Ik weet het.
Volgens mij beschouw ik dit topic (voor mezelf) als verloren, 1 grote error de laatste paar pagina's. De existentiele crisis (heb ik de afgelopen 20 jaar ten onrechte in de veronderstelling geleefd dat wat er op dit forum geschreven wordt wel zo ongeveer hetzelfde wordt gelezen/begrepen? Of leven we allemaal in een volledig andere realiteit met een geheel eigen logica? ) weet ik nog redelijk af te weren gelukkig.
Ik herken mezelf niet eens
zondag 8 december 2024 om 14:41
Ik herken deze verwarring.Voornu schreef: ↑08-12-2024 14:11Ik weet het.
Volgens mij beschouw ik dit topic (voor mezelf) als verloren, 1 grote error de laatste paar pagina's. De existentiele crisis (heb ik de afgelopen 20 jaar ten onrechte in de veronderstelling geleefd dat wat er op dit forum geschreven wordt wel zo ongeveer hetzelfde wordt gelezen/begrepen? Of leven we allemaal in een volledig andere realiteit met een geheel eigen logica? ) weet ik nog redelijk af te weren gelukkig.
Daar komt dan nog bij dat er blijkbaar een mij volledig onbekende gradatie in de waarde van persoonlijke verhalen is, waarbij de persoonlijke verhalen van de ene persoon niet waardevol zijn en die van de ander dan weer juist enorm relevant. Het waardeoordeel wordt hierbij uiteraard uitgesproken door de relevante persoon.
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
zondag 8 december 2024 om 14:58
Claire45 schreef: ↑08-12-2024 13:49Ik zou dat met een studie wel degelijk zeggen. Want met een studie zijn die verschillen minimaal: de overgrote meerderheid studeert (mits het eerste jaar is behaald) gewoon af. Dat de een een 6 haalt en de ander een 9 is dan het verschil tussen maat 42 en maat 34, maar niemand is obees. In die zin is het inderdaad een kwestie van gewoon je best doen.
Voor langere mensen is maat 42 slank hè. En maat 34 deaud.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
zondag 8 december 2024 om 15:29
Volgens zit er ook een verschil in het praten vanuit gemiddeldes/algemene tendens, en de reacties met ‘maar voor mij geldt dat niet’. Dat is waarschijnlijk ook zo, want niemand is het gemiddelde. Wat dat betreft kun je misschien beter vanuit ‘modus’ spreken, hetgeen dat het vaakst voorkomt.
Maar dan nog zijn er altijd uitzonderingen. Wil je het over maatregelen hebben, dan is het handig om van modus of gemiddelde uit te gaan en niet van uitzonderingen.
Als iemand een anekdote heeft over dat in een groep voor overgewicht veel mensen een basisquizje over voedsel maar heel matig goed beantwoorden, en iemand anders zegt dat dikke mensen echt wel heel veel weten over voeding, waar ga je dan vanuit? Beiden is anekdotisch, beiden zegt alleen iets over de eigen ervaring.
Dus ga je kijken naar onderzoeken en die onderzoeken vermelden gemiddelden, mediaan en modus. En blijven daarbij weg van de individuele gevallen.
Bij het ontwikkelen van interventies lijkt het me dat je voor bepaalde data gemiddelden nodig hebt (bijvoorbeeld ‘mensen scoren gemiddeld een 5 op een kennisquiz over eten’) en de individuele gevallen om te kijken welke vorm van kennisontwikkeling daarbij past.
Dan helpt het niet dat er mensen heel hard roepen: het is veel ingewikkelder dan dat/wij mogen niet bestaan/jullie vinden ons lui/dom/weet ik veel wat. Dan kun je toch niet constructief iets ontwikkelen? Niet dat wij dat als gewone forummers kunnen, maar ik heb door het gesprek hier wel weer veel geleerd. En dus vind ik het wel een waardevol topic, ook al zijn we niet allemaal Liesbeth van Rossum.
Ik heb het gevoel dat een aantal forummers hier zichzelf helemaal hebben geaccepteerd en hun eigen gewicht. Of in elk geval geaccepteerd dat ze daar niks aan kunnen doen en dat ook niet meer willen proberen (met begrijpelijke redenen). Alleen, dan is het lastig praten over oplossingen, omdat voor die mensen die oplossingen niet haalbaar bleken en men ook niet meer buiten de eigen ervaring wil denken. En als ik zie wat voor shit zij in hun leven over zich heen hebben gekregen, snap ik dat wel. Het is op een gegeven moment genoeg geweest.
Alleen dan is het de vraag in hoeverre je in dit topic moet meeschrijven. Niet omdat je er niet mag zijn, maar omdat het kennelijk niet meer wenselijk of relevant is. Met alle goede recht hè.
Maar dan nog zijn er altijd uitzonderingen. Wil je het over maatregelen hebben, dan is het handig om van modus of gemiddelde uit te gaan en niet van uitzonderingen.
Als iemand een anekdote heeft over dat in een groep voor overgewicht veel mensen een basisquizje over voedsel maar heel matig goed beantwoorden, en iemand anders zegt dat dikke mensen echt wel heel veel weten over voeding, waar ga je dan vanuit? Beiden is anekdotisch, beiden zegt alleen iets over de eigen ervaring.
Dus ga je kijken naar onderzoeken en die onderzoeken vermelden gemiddelden, mediaan en modus. En blijven daarbij weg van de individuele gevallen.
Bij het ontwikkelen van interventies lijkt het me dat je voor bepaalde data gemiddelden nodig hebt (bijvoorbeeld ‘mensen scoren gemiddeld een 5 op een kennisquiz over eten’) en de individuele gevallen om te kijken welke vorm van kennisontwikkeling daarbij past.
Dan helpt het niet dat er mensen heel hard roepen: het is veel ingewikkelder dan dat/wij mogen niet bestaan/jullie vinden ons lui/dom/weet ik veel wat. Dan kun je toch niet constructief iets ontwikkelen? Niet dat wij dat als gewone forummers kunnen, maar ik heb door het gesprek hier wel weer veel geleerd. En dus vind ik het wel een waardevol topic, ook al zijn we niet allemaal Liesbeth van Rossum.
Ik heb het gevoel dat een aantal forummers hier zichzelf helemaal hebben geaccepteerd en hun eigen gewicht. Of in elk geval geaccepteerd dat ze daar niks aan kunnen doen en dat ook niet meer willen proberen (met begrijpelijke redenen). Alleen, dan is het lastig praten over oplossingen, omdat voor die mensen die oplossingen niet haalbaar bleken en men ook niet meer buiten de eigen ervaring wil denken. En als ik zie wat voor shit zij in hun leven over zich heen hebben gekregen, snap ik dat wel. Het is op een gegeven moment genoeg geweest.
Alleen dan is het de vraag in hoeverre je in dit topic moet meeschrijven. Niet omdat je er niet mag zijn, maar omdat het kennelijk niet meer wenselijk of relevant is. Met alle goede recht hè.
zondag 8 december 2024 om 15:50
Goede post en helemaal eens. Ik bedacht al eerder dat een disclaimer (zoals je veel ziet op Instagram) handig zou zijn bij dit soort topics: ‘Als je een verleden hebt met eetstoornissen of om andere redenen getriggerd wordt door onderwerpen als afvallen, lichaamsgewicht en diëten, sla deze post dan liever over en concentreer je op onderwerpen die geen negatieve emoties bij je oproepen’, of woorden van gelijke strekking. Want hoe begrijpelijk het ook is dat een onderwerp als obesitas gevoelig ligt bij sommigen, het is wel een actueel onderwerp waarover veel te doen is in de media, en dan wordt er dus over gediscussieerd.Tavistock schreef: ↑08-12-2024 15:29Volgens zit er ook een verschil in het praten vanuit gemiddeldes/algemene tendens, en de reacties met ‘maar voor mij geldt dat niet’. Dat is waarschijnlijk ook zo, want niemand is het gemiddelde. Wat dat betreft kun je misschien beter vanuit ‘modus’ spreken, hetgeen dat het vaakst voorkomt.
Maar dan nog zijn er altijd uitzonderingen. Wil je het over maatregelen hebben, dan is het handig om van modus of gemiddelde uit te gaan en niet van uitzonderingen.
Als iemand een anekdote heeft over dat in een groep voor overgewicht veel mensen een basisquizje over voedsel maar heel matig goed beantwoorden, en iemand anders zegt dat dikke mensen echt wel heel veel weten over voeding, waar ga je dan vanuit? Beiden is anekdotisch, beiden zegt alleen iets over de eigen ervaring.
Dus ga je kijken naar onderzoeken en die onderzoeken vermelden gemiddelden, mediaan en modus. En blijven daarbij weg van de individuele gevallen.
Bij het ontwikkelen van interventies lijkt het me dat je voor bepaalde data gemiddelden nodig hebt (bijvoorbeeld ‘mensen scoren gemiddeld een 5 op een kennisquiz over eten’) en de individuele gevallen om te kijken welke vorm van kennisontwikkeling daarbij past.
Dan helpt het niet dat er mensen heel hard roepen: het is veel ingewikkelder dan dat/wij mogen niet bestaan/jullie vinden ons lui/dom/weet ik veel wat. Dan kun je toch niet constructief iets ontwikkelen? Niet dat wij dat als gewone forummers kunnen, maar ik heb door het gesprek hier wel weer veel geleerd. En dus vind ik het wel een waardevol topic, ook al zijn we niet allemaal Liesbeth van Rossum.
Ik heb het gevoel dat een aantal forummers hier zichzelf helemaal hebben geaccepteerd en hun eigen gewicht. Of in elk geval geaccepteerd dat ze daar niks aan kunnen doen en dat ook niet meer willen proberen (met begrijpelijke redenen). Alleen, dan is het lastig praten over oplossingen, omdat voor die mensen die oplossingen niet haalbaar bleken en men ook niet meer buiten de eigen ervaring wil denken. En als ik zie wat voor shit zij in hun leven over zich heen hebben gekregen, snap ik dat wel. Het is op een gegeven moment genoeg geweest.
Alleen dan is het de vraag in hoeverre je in dit topic moet meeschrijven. Niet omdat je er niet mag zijn, maar omdat het kennelijk niet meer wenselijk of relevant is. Met alle goede recht hè.
zondag 8 december 2024 om 15:56
Volgens mij zijn alle persoonlijke verhalen hier welkom. Maar dat gaat meestal over mensen die al een leven lang kampen met de strijd tegen het gewicht. Eerlijk gezegd denk ik dat dat gewoon een beetje is wat het is. En dat lees ik hier ook, mensen die zichzelf hebben leren accepteren zoals ze zijn en het los hebben gelaten.Nana_Mouskouri schreef: ↑08-12-2024 14:41Ik herken deze verwarring.
Daar komt dan nog bij dat er blijkbaar een mij volledig onbekende gradatie in de waarde van persoonlijke verhalen is, waarbij de persoonlijke verhalen van de ene persoon niet waardevol zijn en die van de ander dan weer juist enorm relevant. Het waardeoordeel wordt hierbij uiteraard uitgesproken door de relevante persoon.
Hoe je dat kunt omzetten naar een manier om te voorkomen dat een volgende generatie dezelfde strijd tegemoet gaat is me niet duidelijk, ook niet aan de hand van deze persoonlijke verhalen.
Ik heb de oplossing ook niet. Hier geen overgewicht, maar daar zit van huis uit nou ook niet echt een doelbewuste strategie achter, hoewel gewicht bij ons thuis wel een grote rol speelde, omdat mijn moeder met een Caribische achtergrond absoluut wilde voorkomen dat wij te dik zouden worden. Zij groeide zelf op in een gezin waar eten een heel centrale rol had.
Maar de manier waarop ze wilde voorkomen dat wij dik werden was zeer zeker niet wetenschappelijk onderbouwd. We zijn allemaal slank gebleven, maar dat is meer geluk dan wijsheid.
Maar als het gaat over de toename van gewicht en obesitas zal er toch breder gekeken moeten worden dan persoonlijke verhalen. Ja, niets werkt. Maar toch is er blijkbaar een reden dat we afglijden.
anoniem_677683ba4a1a0 wijzigde dit bericht op 08-12-2024 15:57
3.39% gewijzigd