Honger en droogte in Hoorn van Afrika - giro 555

18-07-2011 11:46 856 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik las zojuist een artikeltje op nu.nl over de situatie in de Hoorn van Afrika.

Het verbaast me dat ik er zo weinig van in de media heb gehoord. Hier en daar een stukje in het journaal, maar verder lijkt er weinig aandacht voor te zijn. Ik heb geen tvspotjes gezien of radioreclames gehoord... Voor wie er niet naar op zoek gaat, is er weinig aandacht voor. Tenminste, dat idee heb ik.



En nu lees ik wel dat staatssecretaris Knapen vindt dat er te weinig geld op giro 555 wordt opgehaald. En ja, natuurlijk is er de gebruikelijke ontwikkelingshulp en nogmaals 15 miljoen extra steun.

Maar ik word toch wat kriebelig. Ik geef vrij veel aan goede doelen en ga ongetwijfeld nog wel wat overmaken aan dit doel.

Maar hoe komt Knapen erbij om de Nederlandse samenleving zo op te roepen? Hoe komt hij erbij te klagen dat we te weinig geven, als de overheid alleen maar op dat soort dingen loopt te korten? Ik denk dat veel mensen dan ook denken: je krijgt iedere maand bijna de helft van mn salaris (belasting)... geef dan wat meer ofzo!



Hoe zien jullie dit?
quote:_yellowlove_ schreef op 18 juli 2011 @ 22:01:

Persoonlijk heb ik het idee dat mensen liever geen geld geven aan een goed doel, en dat is hun goed recht trouwens, en dan met allerhande argumenten aankomen om dat te rechtvaardigen. HOeft niet, als je niet wilt geven, geef je niet. Maar alsjeblieft zeg, hou op met dat zogenaamd semi goedpraten (dan heb je zelf een schuldgevoel trouwens, en waarom weet k niet precies) waarom je geen geld zou geven omdat je iets gehoord hebt op TV over hoeveel geld er bij hoge piefen bleef hangen.

Oneens.



Er zijn alleen zoveel goede doelen dat je niet overal aan kunt geven. Zo geef ik aan een lokale dierenopvang, aan Brooke hospital for animals (door de lastdieren in de derde wereld te helpen, help je ook de mensen daar want vaak is dat hun inkomstenbron) en aan het KWF.



En ik kies er inderdaad voor om andere doelen niets te geven.
Alle reacties Link kopieren
IBA, ik zeg helemaal niet dat mensen niet aan alle goede doelen willen geven.

Ik bedoelde dat mensen met frappante argumenten aankomen over een soort politiek en wat pseudo wetenschap ipv te zeggen, ik geef liever aan de zwemmersbond, of ik spaar voor mijn kinds studie. Misschien heb ik het zo duidelijker gezegd?



Wat betreft de hulp in Afrika, ik ken mensen die daar werken, en soms denken 'wij' iets heel nuttigs te doen, maar dan vergeten we dingen uit te leggen.

In ghana waren in wat dorpen wc's gebouwd, en toen zei men daar kun je poepen, en toen ging men weer weg. Bleek dat in dat dorp kleine ruimtes ofzo zogenaamd behekst waren. Dus die mensen durfden niet naar die WC. En dan denk ik, een simpel gesprekje had dit kunnen voorkomen?
Alle reacties Link kopieren
quote:zomerkoninkje schreef op 18 juli 2011 @ 23:13:

weer wat geleerd VF!



Maar wat zou dan de oplossing zijn volgend jou voor dit probleem? Serieus, ben benieuwd.



Volgens mij is debt relief en debt cancellation echt bittere noodzaak. Een land als Haiti of Soedan zal nooit van ze lang zal ze leven aan ontwikkeling kunnen doen zolang het gebukt gaat onder de gigantische schulden aan het westen. En volgens mij is het allemaal niet zo moeilijk, want in the end of the day is het in mijn boerenfluitjesverstand volgens mij allemaal monopoly geld dat alleen op papier bestaat.

Er wordt wel aan debt relief en debt cancellation gedaan, maar lang niet genoeg om dergelijke landen ook echt een kans te geven. Als je als land wel miljarden per jaar uitgeeft aan schulden afbetalen, maar daardoor geen enkele euro in gezondheidszorg of scholing kan investeren, dan schiet het niet op natuurlijk.



En daarnaast zou er vanuit het rijke westen meer geinvesteerd moeten worden in ontwikkelingshulp, zodat de noodplannen die bijvoorbeeld in 2005 ontwikkeld zijn ook echt uitgevoerd zouden moeten kunnen worden.



Het is niet zo dat het voedsel er niet is, en het is zelfs niet zo dat de infrastructuur om dat voedsel daar te krijgen er niet is, er is echt gigantisch geinvesteerd in manieren om te voorkomen dat zo'n droogte zulke catastrofale gevolgen heeft, maar het probleem is dat de fondsen pas ingezameld worden als het al te laat is. Pas als we weer kindertjes met oedeembuikjes en vliegen op de buiken op onze tv schermen zien, komen we in actie. En dan is het over het algemeen too little, too late.



Als vorig jaar oktober al inzamelingsacties waren gehouden en de verschillende overheden van de rijke landen de hulp hadden opgestart, waren daar nu al lang noodrantsoenen en watervoorzieningen. Unicef en de World Food Programme hebben de beschikking over speciaal "astronautenvoer", volgens mij zijn dat een soort powerrepen die 500 calorieën per reep bevatten en dusdanig uitgebalanceerd zijn dat je met 1 zo'n reep voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om nooit onder die kritieke ondervoedingsgrens te raken, maar die organisaties hebben niet genoeg geld om ze daar te krijgen. Datzelfde geldt voor drinkwater, ook daar zijn voldoende technologische ontwikkelingen en noodscenarios voor, maar tegen de tijd dat die organisaties eindelijk hulpgelden binnenkrijgen is het gewoon keihard te laat.



En dan gaan mensen roepen: "ja, ik heb gedoneerd en er is nog niks met dat geld gedaan, ik geef niet meer," terwijl het werkelijke probleem is dat als je vandaag geeft, er op zijn vroegst over zes maanden eens wat met dat geld gedaan kan worden en dat dergelijke ad hoc noodhulp vele malen meer kost en er dus minder hulp geboden kan worden. Als je in oktober geld had gedoneerd had er met 1 euro bij wijze van spreken 100 van die repen daar geweest, en omdat het nu zo laat is zijn het er maar 10.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Om even in te springen ook op het wat gebeurt er met mijn geld ding. Een vriend van mij werkt bij een NGO, en er gaat nu dus ook echt belachelijk veel geld zitten in het opstellen van allerhande rapporten om maar te laten zien waar het geld aan besteed wordt. Hij heeft in zijn vrije tijd eens een rapport geschreven over dat er met dat geld, wat dat kost, (was van 1 goed doel) 1000 levens gered konden worden. Dat is toch ook krom?



En FV eens met je monopolygeld Al dat geld dat overal uitstaat naar iedereen. Als iedereen morgen aan elkaar zou terugbetalen zou het totaal nog steeds -heel veel miljard zijn. gGaat ook echt nergens over. Nederland heeft ook een giga staatschuld.
Alle reacties Link kopieren
quote:_Morena_ schreef op 18 juli 2011 @ 23:21:

FV, je weet er veel van af zo te lezen.

Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik nu pas weet van deze ramp.Ik ben al heel lang aangesloten bij ONE (www.one.org) een organisatie die zich bezighoudt met armoedebestrijding en het verbeteren van de leefomstandigheden in de derde wereld. Vandaar.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
En waarom duurt dat dan zo'n half jaar voordat er wat met dat geld kan worden gedaan? Ik snap dat niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:Maleficent schreef op 18 juli 2011 @ 16:53:

Maar om even terug te komen op giro 555. Ik snap dat veel mensen daar niet op durven te storten vanwege de negatieve berichtgeving. Als er rampen zijn stort ik meestal geld naar Artsen zonder grenzen.Precies. Ik snap dat ook. En ik stort niet op giro 555. Ik geef wel geld aan andere goede doelen. En niet alleen bij een ramp, maar elke maand.
Alle reacties Link kopieren
quote:zomerkoninkje schreef op 18 juli 2011 @ 22:51:

[...]





Ja zou goed kunnen. Eerlijk gezegd spaar ik ook liever voor een vakantie of voor de studie van mijn kinderen. Maar is dat heel erg?





Ja dat is heel erg dat je liever spaart voor een vakantie dan dat je doneert aan mensen die sterven van de honger.

Ik vind niet dat je al het geld dat je overhoudt moet doneren, maar als is het maar een klein deel. Al is het maar een paar euro.
Alle reacties Link kopieren
Goeiemorgen!

Ik denk dat er genoeg mensen zijn in Nederland die het helemaal niet missen als ze 10, 20 of 30 euro doneren. Ik tel dus even niet de mensen mee die zelf al flink moeten schipperen om hun eigen kindjes te eten te geven. Dat zou in Nederland niet moeten voorkomen, maar toch zijn er mensen die echt niets hebben. Dat die niets geven spreekt voor zich. Wat je niet hebt kun je niet weggeven.

Maar al die andere mensen moeten toch ook een hoop geld bijeen kunnen brengen.



Tja, Nederlanders geven doorgaans meer aan goede doelen dan de burgers van welk ander land dan ook. Misschien komt dat ook wel doordat Nederland van oudsher toch wel internationaal bezig is... die VOC-mentaliteit, zeg maar.



Maar ik denk wel dat als we ons met de hele wereld bemoeien (geldt ook voor andere westerse landen hoor) in de zin van het omver werpen van regimes die ons niet aanstaan, sancties en handel (niet perse van toepassing op de Hoorn van Afrika), dat daar ook bij hoort dat je ook helpt als het even nodig is. Je kunt niet wel je wil opleggen en profiteren van een land en het daarna laten stikken. Dan moet je dat land ook in alles met rust laten, vind ik. Door je bemoeienis creeer je ook een bepaalde verplichting, vind ik.



Tja, ik denk dat het een keuze is. Of het is ieder land voor zich, of het is met zn allen de hele wereld.

Maar dat is natuurlijk een behoorlijk complexe situatie, want er zijn altijd types die niet zo goed meewerken... (ik denk aan dictators, corrupte politici etc).
quote:pietapuk schreef op 18 juli 2011 @ 21:52:

[...]



Ik denk dat EN het zo bedoeld. Stel, je hebt 100 euro te besteden aan hulp. Als je die 100 aan Japan geeft, kunnen daarvan bijv 50 mensenlevens worden gered omdat alle hulp bij de juiste mensen terecht komt. Als je die 100 aan Afrika geeft, dan blijft 99 bij de mensen met wapens hangen en van die 1 euro kun je misschien 1 persoon redden. Dan is die 100 euro idd beter te besteden in Japan omdat je dan meer mensenlevens redt.

Precies! Uit elk tientje halen ze daar wellicht voor 15 euro rendement. Japanners hebben de know how, ze zijn harde werkers en men moord elkaar er onderling niet uit.



In Afrika daarentegen, komt geld grotendeels terecht bij de mannen met wapens, die daarmee dus weer andere mensen kunnen omleggen.



Verder staat het me ook nog 'ns extra tegen dat elke ondervoede die eten krijgt er binnen no time weer 'n kansloos kind uit poept. Zo blijf je in 'n vicieuze cirkel zitten. Een cirkel die ik niet met mijn geld in stand wil helpen houden.
quote:Amygdala schreef op 19 juli 2011 @ 06:49:





Maar ik denk wel dat als we ons met de hele wereld bemoeien (geldt ook voor andere westerse landen hoor) in de zin van het omver werpen van regimes die ons niet aanstaan, sancties en handel (niet perse van toepassing op de Hoorn van Afrika), dat daar ook bij hoort dat je ook helpt als het even nodig is.

Het zijn nog altijd de machthebbers in landen die zich met de rest van de wereld bemoeien, ik voel me in elk geval niet verantwoordelijk daarvoor. Ook niet om daardoor hulp te geven. Dat doen ze al genoeg van onze belastingcenten.
Alle reacties Link kopieren
Geen kinderen meer nemen, is de enige manier, en het hongerprobleem is over 25 jaar opgelost. Heb zelf geen kinderen en ben niet van plan om andermans kinderen aan het vreten te houden.
quote:Amygdala schreef op 19 juli 2011 @ 06:49:

[...]



Tja, Nederlanders geven doorgaans meer aan goede doelen dan de burgers van welk ander land dan ook. Misschien komt dat ook wel doordat Nederland van oudsher toch wel internationaal bezig is... die VOC-mentaliteit, zeg maar. VOC: handelsgeest (er zelf beter van worden) en daadkracht (roof, geweld, moord)... Dat heeft niets met geven en solidariteit te maken. Maar inderdaad, het was wel internationaal bezig zijn ....
Alle reacties Link kopieren
quote:sito1970 schreef op 19 juli 2011 @ 07:23:

Geen kinderen meer nemen, is de enige manier, en het hongerprobleem is over 25 jaar opgelost. Heb zelf geen kinderen en ben niet van plan om andermans kinderen aan het vreten te houden.





Wat een dom gelul. In Afrika zijn je kinderen je oudedagsvoorziening, daar hebben we ze geen AOW.

Als je geen kinderen hebt, krepeer je sowieso al.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zanne schreef op 19 juli 2011 @ 00:38:

En waarom duurt dat dan zo'n half jaar voordat er wat met dat geld kan worden gedaan? Ik snap dat niet.Het duurt gewoon zo lang om dat voedsel ter plekke te krijgen. Door het gebrek aan geld, zijn er bijvoorbeeld in Tsjaad te weinig hulpposten, waardoor de voedseldistributie zo lang duurt. Dat moet via Libië en Kameroen aangevoerd worden over land, en vanwege de droogte, het gebrek aan infrastructuur, het gebrek aan mankracht en mobiliteit duurt het zo'n vijf tot zes maanden voordat het eens daar is.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
Tijdens de hongersnood van eind 2006, begin 2007 in Kenia, dropte Nieuw Zeeland hondenkoekjes vanuit vliegtuigen.

Ik was er zelf bij.

De Kenianen waren heel verontwaardigd, de kranten stonden er vol van.
Alle reacties Link kopieren
quote:waranaka schreef op 19 juli 2011 @ 07:58:

[...]VOC: handelsgeest (er zelf beter van worden) en daadkracht (roof, geweld, moord)... Dat heeft niets met geven en solidariteit te maken. Maar inderdaad, het was wel internationaal bezig zijn ....Haha, nee daar heb je gelijk in. Maar juist dat we al zo lang overal wat vandaan halen en ons overal mee bemoeien (geldt voor meer landen) - en dat ook vooral nog steeds doen, maakt dat we wel overal onze stempel opdrukken. En waarom wel van anderen profiteren (uitbuiten, zo je wilt) en er niets voor terugdoen?
Alle reacties Link kopieren
quote:Damaris schreef op 19 juli 2011 @ 08:55:

Tijdens de hongersnood van eind 2006, begin 2007 in Kenia, dropte Nieuw Zeeland hondenkoekjes vanuit vliegtuigen.

Ik was er zelf bij.

De Kenianen waren heel verontwaardigd, de kranten stonden er vol van.

Hondenkoekjes???? Plaatselijke hongersnood onder zwerfhonden?

Tsss... helpen is fijn, maar wel op die manier dat de mensen in nood er wat aan hebben en dat het past bij het land waar je helpt.
Alle reacties Link kopieren
De afgelopen 40 jaar deden zich hongersnoden voor in Biafra, De Sahel, Ethopia, Somalia, Sudan, Darfur, Niger en de Hoorn van Afrika. In 1981 stonden er 250.000 Oegandezen ol de nominatie om de hongersdood te sterven. Het WPF (World Food Programme) hebben vastgesteld dat momenteel 1,02 miljard mensen honger lijden, dat is een record sinds 1970.

Afgelopen jaar kwamen er meer dan 100. miljoen mensen bij.



Een waarde die in Afrika hoog in het vaandel staat, is dat je nooit voedsle of water mag weggooien. Als je over hebt, geef je het aan de eerste de beste hongerlijder.



Ironisch, zo niet sadistisch, was het nieuwsbericht in 2008 dat van de kolossale geimporteerde rijstopslagen in de magazijnen van Japan. Een overstock van anderhalf miljoen ton. (5% van de wereldhandel)

Ze wilden de rijst wel exporteren, maar weet je wie daar een stokje voor steekt?

De VS.

De WTO(Wereld Handels Organisatie), promotor van de vrijhandel, wil de rijstprijzen kunstmatig hoog houden en de subsidies voor boeren terugbrengen.

Als die rijst op de wereldhandel terechtkomt, zullen de prijzen dalen, wat arme boeren ten goede komt.

De VS dwingen Japan nog liever de rijst als veevoer in te zetten dan het voedsel naar arme landen te brengen.

En dan vragen we ons af waarom er zoveel hongersnood is.



Naast honger, aids, burgeroorlogen en wilde dieren is hongersnood iets wat hoort bij het beeld over Afrika.

Het is aan drama dat het continent al eeuwig teistert en blijft teisteren.



De oorzaken zijn zeer divers. Niet alleen moeder natuur (droogte en overstromingen, waardoor misoogst en verzopen akkers, maar ook het waadeloze bestuur is kenmerkend in Afrika.

Leiders negeren de behoefte van het volk, ze spenderen geld uit de staatskas (die ze interpreteren als hun eigen bankrekening) aan zaken die ze persoonlijk waardevoller achten: het leger, privé-vliegtuigen, mega villas enz)

Investeren on het land voorwaarts te helpen: nihil.



Er zijn leiders die gedoneerd voedsel alleen aan de eigen achterban geven. T.I.A: This Is Africa.



De houding van het westen helpt ook al niet. Uitzichtlozen aflossingen op schulden. En er wordt te weinig voedsel geexporteerd.

Armoede en aids hangen ook samen. Getroffen boeren raken te zeer verzwakt om de akkers nog te verbouwen.

Tel daar droogte bij op en je hebt een bingo.



Tel daar de oorlogen bij op. Jonge mensen worden ingelijfd en ontrokken aan de agrarische sector.



Een lange termijn visie kom je nooit tegen in Afrika.
Alle reacties Link kopieren
Ja hondekoekjes, want die zijn zo 'nutricious'.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het echt vrezelijk wat daar gebeurd...

Normaal ben ik niet iemand die snel medelijden met mensen heeft maar dit is toch erg.

Wij zitten hier te zeuren dat t teveel heeft geregend en die mensen verhongeren enz.



Opzich vind ik giro 555 wel goed, maar ik vraag me altijd weer af... komt het geld op dr goede plek? In het verleden is het vaak genoeg geweest dat de ''rijken' het geld kregen en niet de mensen die het nodig hebben.



En ik vraag me ook af of het ooit ophoud daar... ze gaan van oorlogen naar oorlogen en van armoede naar ziektes etc.

En dan heb ik t over t grootste deel van afrika.
Alle reacties Link kopieren
Nee, natuurlijk houdt dat nooit op. Het zal altijd blijven doorgaan daar.



Nog een staaltje: er kwam een zak donorgeld binnen bij de Keniaanse regering een paar jaar geleden.

Binnen no time hadden de Mercedesfabrieken in Stuttgart een grote order te pakken uit Nairobi. Een nieuwe vloot voor alle corrupte ministers.



I rest my case.
Alle reacties Link kopieren
Ik stort altijd op Artsen zonder grenzen ipv 555
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
quote:Maleficent schreef op 19 juli 2011 @ 09:36:

Ik stort altijd op Artsen zonder grenzen ipv 555



Ik ook, al jaren.

En op Unicef, maar denk er toch over om die te stoppen en een andere goede doel te kiezen.
quote:Damaris schreef op 19 juli 2011 @ 09:34:

Nee, natuurlijk houdt dat nooit op. Het zal altijd blijven doorgaan daar.



Nog een staaltje: er kwam een zak donorgeld binnen bij de Keniaanse regering een paar jaar geleden.

Binnen no time hadden de Mercedesfabrieken in Stuttgart een grote order te pakken uit Nairobi. Een nieuwe vloot voor alle corrupte ministers.



I rest my case.

Jij kent Afrika persoonlijk en vertelt deze dingen.

Dan is het toch ook geen wonder dat er veel meer mensen zijn die op die manier tegen Afrika aankijken en zich afvragen waarom daar nog geld heen gaat? Er is dus veel waar van de strijkstok en corruptieverhalen.



De gewone Afrikanen kunnen daar niets aan doen. Hun leiders echter wel. Zo lang zij hun eigen mensen laten creperen en liever in een nieuwe luxe auto rijden dan levens redden, kun je het dan de gemiddelde Europeaan kwalijk nemen dat ze niets meer storten?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven