Actueel
alle pijlers
Huiseigenaar dik twee ton aan overwaarde: ‘Starterswoning
maandag 25 november 2024 om 12:34
Huiseigenaar heeft dik twee ton aan overwaarde: ‘Starterswoning voor starter onbetaalbaar’
De gemiddelde koopwoning is, sinds de laatste keer dat ze verkocht is, ruim twee ton meer waard geworden. Die overwaarde maakt huiseigenaren slapend rijk, maar is tegelijkertijd een nachtmerrie voor starters op de woningmarkt. De barrière om voor het eerst iets te kopen wordt namelijk steeds groter, waarschuwt woningmarktdatabureau Calcasa, dat de cijfers maandag naar buiten brengt.
verder lezen:
https://www.ad.nl/economie/huiseigenaar ... ~a2415c97/
De gemiddelde koopwoning is, sinds de laatste keer dat ze verkocht is, ruim twee ton meer waard geworden. Die overwaarde maakt huiseigenaren slapend rijk, maar is tegelijkertijd een nachtmerrie voor starters op de woningmarkt. De barrière om voor het eerst iets te kopen wordt namelijk steeds groter, waarschuwt woningmarktdatabureau Calcasa, dat de cijfers maandag naar buiten brengt.
verder lezen:
https://www.ad.nl/economie/huiseigenaar ... ~a2415c97/
donderdag 28 november 2024 om 17:31
Helaas is het niet altijd een keuze. Als de lonen omhoog gaan, zitten we in de zorg met nog minder personeel. Mijn ziekenhuis maakt geen winst, en moet ondanks stijgende kosten gewoon bezuinigen van de overheid. Hogere loonkosten betekent dus minder personeel en nog langere wachttijden. Dat vinden we wellicht wat minder wenselijk dat het verdwijnt. En de zorg zal zeker niet het enige zijn waar het onwenselijke gevolgen heeft. Niet elk bedrijf/organisatie heeft dikke winsten waar wel wat af kan.Catalina schreef: ↑28-11-2024 17:08Ik las ergens dat bij een hoger minimumloon distributiecentra failliet gaan omdat mensen niet zoveel willen betalen voor het bezorgen van pakjes. Dan willen we de bezorging blijkbaar niet zo graag dat we er een redelijke prijs voor willen betalen en is het in mijn ogen goed dat het verdwijnt.
donderdag 28 november 2024 om 17:35
nausicaa schreef: ↑28-11-2024 17:31Helaas is het niet altijd een keuze. Als de lonen omhoog gaan, zitten we in de zorg met nog minder personeel. Mijn ziekenhuis maakt geen winst, en moet ondanks stijgende kosten gewoon bezuinigen van de overheid. Hogere loonkosten betekent dus minder personeel en nog langere wachttijden. Dat vinden we wellicht wat minder wenselijk dat het verdwijnt. En de zorg zal zeker niet het enige zijn waar het onwenselijke gevolgen heeft. Niet elk bedrijf/organisatie heeft dikke winsten waar wel wat af kan.
Dat klopt. En dat is dus het lastige. Beter verlaag je de IB zodat mensen meer geld overhouden. Dan hoef je misschien ook minder uit te geven aan compensatie.
Want sommige bedrijven hebben zo'n kleine winstmarge maar zijn wel broodnodig. Niet iedereen die een laag salaris betaald doet dit omdat hij Dagobert Duck is.
donderdag 28 november 2024 om 18:40
De zorg is natuurlijk een hele ander soort sector dan een distributiecentrum en zou goed bekostigd moeten worden door de overheid. Hier is dus het probleem die bezuinigingen waar je het over hebt.nausicaa schreef: ↑28-11-2024 17:31Helaas is het niet altijd een keuze. Als de lonen omhoog gaan, zitten we in de zorg met nog minder personeel. Mijn ziekenhuis maakt geen winst, en moet ondanks stijgende kosten gewoon bezuinigen van de overheid. Hogere loonkosten betekent dus minder personeel en nog langere wachttijden. Dat vinden we wellicht wat minder wenselijk dat het verdwijnt. En de zorg zal zeker niet het enige zijn waar het onwenselijke gevolgen heeft. Niet elk bedrijf/organisatie heeft dikke winsten waar wel wat af kan.
donderdag 28 november 2024 om 19:12
Dat maakt uiteindelijk netto niet zoveel uit.
Of je betaalt via de belasting mee aan de inkomens van anderen, of via hogere prijzen van producten en diensten.
donderdag 28 november 2024 om 19:24
Ja, maar dat neemt niet weg dat het probleem er wel zou zijn als de lonen weer omhoog moeten. Want die bezuinigingen blijven gewoon staan. Je kunt dus niet de lonen verhogen, maar de overige uitgaven gelijk laten, want dan loopt er van alles in de soep. Dan lopen de overheidsuitgaven dus ook weer op, en dat moet weer ergens vandaan komen. Hogere belastingen bijvoorbeeld, maar ja, dat willen mensen ook niet. Mijn punt was meer dat ‘als een hoger loon er niet af kan, heeft een bedrijf geen bestaansrecht’ nogal voorbij gaat aan het feit dat lang niet alles for-profit is. En dat zo’n uitspraak dus veel te kort door de bocht is.
donderdag 28 november 2024 om 19:31
Mijn punt is dat slecht overheidsbeleid (bezuinigingen in de zorg) geen reden is om ander slecht overheidsbeleid (een minimumloon waar mensen niet van kunnen rondkomen) te rechtvaardigen. Uiteraard moeten non-profit sectoren die mensen belangrijk vinden goed bekostigd worden bij verhoging van het minimumloon. Dat doet niets af aan het standpunt dat for-profit bedrijven geen bestaansrecht hebben als ze niet kunnen bestaan zonder mensen uit te buiten.nausicaa schreef: ↑28-11-2024 19:24Ja, maar dat neemt niet weg dat het probleem er wel zou zijn als de lonen weer omhoog moeten. Want die bezuinigingen blijven gewoon staan. Je kunt dus niet de lonen verhogen, maar de overige uitgaven gelijk laten, want dan loopt er van alles in de soep. Dan lopen de overheidsuitgaven dus ook weer op, en dat moet weer ergens vandaan komen. Hogere belastingen bijvoorbeeld, maar ja, dat willen mensen ook niet. Mijn punt was meer dat ‘als een hoger loon er niet af kan, heeft een bedrijf geen bestaansrecht’ nogal voorbij gaat aan het feit dat lang niet alles for-profit is. En dat zo’n uitspraak dus veel te kort door de bocht is.
donderdag 28 november 2024 om 19:33
Eens. Het lijkt me helemaal niet gek om daar minder van te hebben.Catalina schreef: ↑28-11-2024 17:08Ik las ergens dat bij een hoger minimumloon distributiecentra failliet gaan omdat mensen niet zoveel willen betalen voor het bezorgen van pakjes. Dan willen we de bezorging blijkbaar niet zo graag dat we er een redelijke prijs voor willen betalen en is het in mijn ogen goed dat het verdwijnt.
Look at the stars, look how they shine for you
And everything you do; Yeah, they were all yellow
And everything you do; Yeah, they were all yellow
donderdag 28 november 2024 om 19:42
Ik ben ook een voorstander van minder bezorgen en minder bezorgdiensten.
Maar de stelling dat distributiecentra failliet gaan als meer loon wordt betaald vind ik een rare stelling.
Want er wordt op dit moment niet significant meer loon betaald en dus gaan distributiecentra vooralsnog niet failliet.
Die stelling is bovendien op velerlei aspecten van onze markteconomie van toepassing.
vrijdag 29 november 2024 om 09:40
Catalina schreef: ↑28-11-2024 17:08Ik las ergens dat bij een hoger minimumloon distributiecentra failliet gaan omdat mensen niet zoveel willen betalen voor het bezorgen van pakjes. Dan willen we de bezorging blijkbaar niet zo graag dat we er een redelijke prijs voor willen betalen en is het in mijn ogen goed dat het verdwijnt.
Exact. Die afweging maak je toch. Bezorging aan huis zou duurder moeten zijn dan via een distributiepuht. Zo werkt het al met Vinted en het is een kleine moeite om even op te halen.
MrsMorrison schreef: ↑28-11-2024 17:35Dat klopt. En dat is dus het lastige. Beter verlaag je de IB zodat mensen meer geld overhouden. Dan hoef je misschien ook minder uit te geven aan compensatie.
Of in plaats van minder belastingschijven toch weer meer. Maar dan wel de HRA beperken zodat mensen met hoger inkomen niet meer HRA krijgen. Dat is zo bizar dat je voor dezelfde woning minder lasten hebt omdat je een hoger inkomen hebt.
vrijdag 29 november 2024 om 09:49
Dat is al ingeperkt. Vroeger kreeg je inderdaad meer terug als je een hoger inkomen had, maar de HRA is nu beperkt tot het percentage van de eerste belastingschijf. Dus dat is al opgelost.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in