Actueel
alle pijlers
Intergenerationele armoede
zaterdag 4 november 2023 om 10:17
Dit is mijn stokpaardje, excuus alvast.
Op dit forum lees je best vaak vrij stellige beweringen over wat arme mensen allemaal verkeerd doen en beter zouden moeten doen. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat armoede niet zo'n eendimensionale kwestie is als veel mensen denken.
Maar ja, hoe lossen we dit probleem dan op? Of moeten we accepteren dat er een groep nooit uit de armoede ontsnapt?
Kijktip:
Deze documentaire uit de reeks Focus is ook interessant in dit kader https://ntr.nl/Focus/287/detail/Armoede ... ON_1344847
Voor mij waren veel dingen (teruggestuurd worden om te vechten bij conflicten, je kunt niemand vertrouwen behalve je familie) extreem herkenbaar.
Op dit forum lees je best vaak vrij stellige beweringen over wat arme mensen allemaal verkeerd doen en beter zouden moeten doen. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat armoede niet zo'n eendimensionale kwestie is als veel mensen denken.
Maar ja, hoe lossen we dit probleem dan op? Of moeten we accepteren dat er een groep nooit uit de armoede ontsnapt?
Kijktip:
Deze documentaire uit de reeks Focus is ook interessant in dit kader https://ntr.nl/Focus/287/detail/Armoede ... ON_1344847
Voor mij waren veel dingen (teruggestuurd worden om te vechten bij conflicten, je kunt niemand vertrouwen behalve je familie) extreem herkenbaar.
maandag 6 november 2023 om 14:21
Dat is helemaal waar. Toch is er een drempel voor ouders die zelf geen tandartsverzekering hebben en de tandarts niet kunnen betalen hun kind wél naar de tandarts te sturen. Bij mijn tandarts hangt er een poster op het raam, om uit te leggen dat kinderen altijd gratis zijn en dat zij nergens naar vragen. Maar als je arm bent, heb je ook trots. En hoe dom het op de lange termijn is je kind niet naar de tandarts te sturen, dat weten we denk ik allemaal wel. Maar trots en schaamte zijn ook een element hierin.
maandag 6 november 2023 om 14:37
Dat ben ik met je eens. Ik vind het alleen wel "intermenselijke factoren" en geen armoede wat het probleem in dit specifieke geval is.cuculuscanorus schreef: ↑06-11-2023 14:21Dat is helemaal waar. Toch is er een drempel voor ouders die zelf geen tandartsverzekering hebben en de tandarts niet kunnen betalen hun kind wél naar de tandarts te sturen. Bij mijn tandarts hangt er een poster op het raam, om uit te leggen dat kinderen altijd gratis zijn en dat zij nergens naar vragen. Maar als je arm bent, heb je ook trots. En hoe dom het op de lange termijn is je kind niet naar de tandarts te sturen, dat weten we denk ik allemaal wel. Maar trots en schaamte zijn ook een element hierin.
maandag 6 november 2023 om 15:19
De armoede ligt er wel aan ten grondslag, natuurlijk. De uitwerking heeft misschien wel iets te maken met het stigma dat er ligt op arm zijn.
maandag 6 november 2023 om 16:28
Exact, het gaat in dit topic vooral over studeren maar in mijn omgeving zijn de mensen met het meeste vermogen/inkomen toch echt ondernemers.TiumPerfectum schreef: ↑05-11-2023 21:24Ik heb de docu gezien en ik vond het vrij gekleurd allemaal. Voor mij waren ook veel dingen herkenbaar, dingen die ik heb meegekregen in mijn opvoeding die met name afkomstig waren van mijn moeder. Altijd een beetje naar beneden praten, mij weinig zelfvertrouwen geven. Ik kom alleen niet uit een gezin met armoede.
Ook de Gynaecoloog vond ik niet helemaal transparant. Zoals hij beweerde dat de hoge babysterfte in wijk x komt door armoede. Vervolgens wordt er daarna gemeld dat er veel gerookt, gedronken wordt en slecht gegeten in die wijk. Dingen die spelen in een achterstandswijk maar niet direct gelijk zijn aan arm zijn. Vervolgens ook over die groeiachterstanden in de vroege zwangerschap en de negatieve effecten bij kinderen van 6. Prachtige correlatie maar welke factoren spelen daar mee? Moeder rookte of dronk tijdens de zwangerschap en eet ongezond, dus hij kind van 6 uiteindelijk ook en heeft daarom overgewicht? Ik vind het nogal een gewaagde uitspraak over een correlatie.
Er zijn echt veel hele succesvolle mensen zonder succesvol schooltraject en er zijn ook veel WO's met een niet zo fantastisch inkomen. Ik heb echt vaak het idee dat het vooral over het ego van ouders gaat m.b.t opleiding van hun kroost.
https://www.quotenet.nl/zakelijk/a43306 ... -geslaagd/
maandag 6 november 2023 om 16:55
Yep. Maar dan nog wordt niet alles vergoed. Ortho bijvoorbeeld niet. Dus dan kun je wel netjes poetsen en steeds naar de tandarts gaan, maar als je tanden scheef staan of verkeerd afslijten heb je toch hoge kosten als volwassene.
Mijn vriendin had een bepaald iets waardoor haar tanden steeds schever staan, en dat kon pas als volwassene worden verholpen middels een enorm duur traject inclusief kaakoperatie etc.
Toen ze daaraan toe was volgend de tandarts wees de verzekering haar af: bestaande aandoening, gingen ze niet voor betalen.
Haar tanden groeien dus alle kanten op en daardoor slecht gebit, lastig te reinigen en veel slijtage.
En vergeet ook niet wat het effect van medicatie op je tanden is. Ik heb een bepaald medicijn wat ik een paar keer per jaar moet nemen, dan kan ik mijn tanden blijven poetsen, dan heb ik megaveel tandplak. Kun je als kind je tanden goed verzorgen, maar dat kan het helemaal verpesten.
maandag 6 november 2023 om 16:56
Yep en veel van die ondernemers hun tienerkinderen hebben zich tijdens corona tijd suf gewerkt, want het gezinsinkomen ging eraan.
maandag 6 november 2023 om 16:59
Voor elke rijke ondernemer zijn er 10 ZZP'ers die moeten sappelen voor hun bestaan. Een goede opleiding volgen biedt een grotere en veiligere kans op een goede baan. Denk ik althans.
maandag 6 november 2023 om 17:08
Dat is toch niet apart? Soort zoekt soort. Mijn vriendinnen werken bijna allemaal in de zorg en hebben bijna allemaal dezelfde sociaal economische achtergrond. Je begeeft je vaak in kringen van gelijkgestemden. En daar voel je je ook meer bij op je gemak.
maandag 6 november 2023 om 17:10
Daar heb je zelfs gelijk in. Vind ik.cuculuscanorus schreef: ↑06-11-2023 16:59Voor elke rijke ondernemer zijn er 10 ZZP'ers die moeten sappelen voor hun bestaan. Een goede opleiding volgen biedt een grotere en veiligere kans op een goede baan. Denk ik althans.
maandag 6 november 2023 om 17:44
cuculuscanorus schreef: ↑06-11-2023 16:59Voor elke rijke ondernemer zijn er 10 ZZP'ers die moeten sappelen voor hun bestaan. Een goede opleiding volgen biedt een grotere en veiligere kans op een goede baan. Denk ik althans.
Dat komt denk ik ook door de autonomie die je beloofd wordt wanneer je ZZPer wordt. Er worden gouden bergen voorgehouden en het idee dat je je eigen uurtarief mag bepalen en dus meer over houdt dan wanneer je in loondienst bent. Voor sommige beroepen zal dat zeker zo zijn maar dan wordt even de AOV en de pensioenopbouw vergeten.
Het is voor ondernemers ook fijner om een ZZPer aan te trekken dan iemand in loondienst nemen. Laten we wel zijn, het is lastig om "van iemand af te komen" wanneer die eenmaal in vaste dienst is. Ikzelf maak nu ook eerder gebruik van een tijdelijke ZZPer dan iemand aantrekken al is het maar parttime. Het aantal mensen wat ik nu in loondienst heb is te verhapstukken maar 1 iemand erbij weegt niet op tegen de kosten en de administratie er omheen.
En de opleiding voor timmerman, metselaar, verzorgende is hetzelfde of je nou in loondienst werkt of zzper bent. Dus dat heeft met niveau van opleiding niks te maken.
maandag 6 november 2023 om 18:00
Nou nee hoor, iedereen is het er over eens dat de professor een onbeschofte hork was. Ik kom uit het milieu van "de professor" maar kan me bij dit voorbeeld werkelijk niets voorstellen...... Waarmee ik uiteraard niet wil zeggen dat het niet zo gegaan is.
maandag 6 november 2023 om 18:50
Dat kan inderdaad. Maar dan moeten die ouders dat ook weten en in dat gezin speelde psychische problematiek bij meerdere familieleden.
Dus het cirkeltje blijft maar doorgaan. Gelukkig niet bij mijn vriendin, maar die heeft echt kei- en keihard moeten knokken om uit de shit te komen.
maandag 6 november 2023 om 18:52
Ik kom ook uit een gezin waar armoede was. Mijn opa en oma moesten vaak bijspringen met een tas boodschappen bijvoorbeeld, en Sinterklaas was iets waar mijn moeder al in januari mee begon.
Maar mijn moeder wist wel alle potjes te vinden en er gebruik van te maken, ze wist hoe ze moest koken, en er was geen verdere problematiek.
Het was voor mij veel makkelijker om naar de universiteit te gaan dan mijn vriendin, die een drugverslaafde sibling had die regelmatig de boel in huis afbrak.
Maar mijn moeder wist wel alle potjes te vinden en er gebruik van te maken, ze wist hoe ze moest koken, en er was geen verdere problematiek.
Het was voor mij veel makkelijker om naar de universiteit te gaan dan mijn vriendin, die een drugverslaafde sibling had die regelmatig de boel in huis afbrak.
maandag 6 november 2023 om 22:50
Vanuit mij was het ook absoluut niet bedoeld om het op welke manier dan ook op te nemen voor die professor. Kan dat het gewoon een hork was (dat sowieso trouwens) maar wat ik bedoelde is dat dit gedrag vaak afkomt van mensen die juist zelf het gevoel hebben iets te verhullen te hebben. Of zich schamen voor een afkomst waar ze zich niet (meer) toe willen te rekenen. Zoals een ex-roker de grootste kritiek heeft op rokers, een ex-plattelander die naar de stad is verhuisd om het hardst roept dat de mentaliteit op het platteland zo verschrikkelijk bekrompen is, zoals een jongen met twijfels over zijn geaardheid bij zijn vrienden overschreeuwt dat hij homoseksualiteit verafschuwt.
En dat gedrag hoeft niets met die persoon te maken te hebben. Er zijn ook gewoon eikels die klote-opmerkingen maken ongeacht waarom. Maar ik vind opvallend en vroeg me in mijn schrijven af of dat meegespeeld kan hebben.
maandag 6 november 2023 om 23:04
Heftig voor je en helaas deels herkenbaar voor mij. Ben overigens wel benieuwd welke opleiding jij dan gedaan hebt uiteindelijk (misschien staat het ergens maar heb niet alle reacties gelezen).florence13 schreef: ↑04-11-2023 11:16Ik kan je uit ervaring vertellen dat dat heel lastig is. Ik kom uit echte armoede, als in: geen avondeten meer kunnen betalen, huis uitgezet worden etc. Als kind is het onmogelijk actie te ondernemen en je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Ook als jong volwassene, omdat alle andere volwassenen meteen een mening over je hebben:
- stuur haar maar niet naar het vwo, kind heeft het al zo moeilijk, daarbij, die kinderen daar voelt ze zich echt niet thuis, die hebben allemaal veel meer sociaal kapitaal
- misschien toch geen universitaire studie doen, kans dat het lukt met jouw achtergrond is klein, financieel ook te moeilijk met ouders die niet bijdragen
- meenemen naar museum? nee joh, kind met die achtergrond vindt dat echt niet spannend
- bibliotheek? gaat niet werken met zulke ouders
- bij een arts: kwalen zijn vast psychisch, met dit soort drama in je leven, dus verder onderzoek of een doorverwijzing: nah, niet nodig
Ja natuurlijk kun je daar uit komen, ik ben het levende voorbeeld, maar het is heel lastig, je moet er constant voor vechten, en een hoop tegenslagen voor incasseren: sociaal, op school, in de zorg, met voorzieningen etc.
Dikke knuffel voor jou
dinsdag 7 november 2023 om 10:36
Mijn broer werkt bij een bedrijf met een grote productielocatie erbij. Lagere lonen. Daar zijn ontzettend veel mensen met tandproblemen, al hun hele leven, ook al kon men naar de tandarts. En dan door enorme achterstallig “onderhoud” ook gelijk dramatische toestanden als het echt niet langer ging.
Ook bleek dat ze zelden met hun kinderen naar de tandarts gingen, toch uit angst voor onverhoopte kosten.
Dit bedrijf heeft verder niets met tandverzorging te maken, maar ze zijn toch een soort “campagne” begonnen om mensen te stimuleren zelf, en ook met hun kinderen naar de tandarts te gaan. Het zit gewoon niet in het systeem van die mensen.
Ook bleek dat ze zelden met hun kinderen naar de tandarts gingen, toch uit angst voor onverhoopte kosten.
Dit bedrijf heeft verder niets met tandverzorging te maken, maar ze zijn toch een soort “campagne” begonnen om mensen te stimuleren zelf, en ook met hun kinderen naar de tandarts te gaan. Het zit gewoon niet in het systeem van die mensen.
dinsdag 7 november 2023 om 10:47
Wat goed! Het is inderdaad niet hun probleem, maar wel fijn dat ze denken, misschien kunnen wij wel iets voor ze betekenen...Lorem_Ipsum schreef: ↑07-11-2023 10:36Mijn broer werkt bij een bedrijf met een grote productielocatie erbij. Lagere lonen. Daar zijn ontzettend veel mensen met tandproblemen, al hun hele leven, ook al kon men naar de tandarts. En dan door enorme achterstallig “onderhoud” ook gelijk dramatische toestanden als het echt niet langer ging.
Ook bleek dat ze zelden met hun kinderen naar de tandarts gingen, toch uit angst voor onverhoopte kosten.
Dit bedrijf heeft verder niets met tandverzorging te maken, maar ze zijn toch een soort “campagne” begonnen om mensen te stimuleren zelf, en ook met hun kinderen naar de tandarts te gaan. Het zit gewoon niet in het systeem van die mensen.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
dinsdag 7 november 2023 om 11:14
Ze doen meer van dat soort “voorlichting”. Er werkt overigens ook voor een groot deel mensen van niet-Nederlandse afkomst, dat heeft er wellicht ook mee te maken dat men minder bekend is met de mogelijkheden die er gewoon zijn.
Het beeld werd duidelijker toen mensen voorschotten op hun salaris kwamen vragen voor tandartsbehandelingen. Want als er grote werkzaamheden nodig zijn, dan kost dat vaak wel flink wat.
dinsdag 7 november 2023 om 12:36
Ik vrees dat je dit alleen kunt doorbreken door de factor ‘omgeving’ zoveel mogelijk uit te schakelen in de opvoeding van kinderen.
Een beetje zoals die school in Londen in de documentaire ‘Klassen’: een school in een achterstandswijk waar ze een heel streng regime hadden ingevoerd. Alle kinderen zijn elke dag van 8:00 tot 17:00 op school. Dus geen kans om op straat te hangen en rotzooi te trappen. ‘Buitenschoolse’ activiteiten als sporten, museumbezoek en muziekles zijn onderdeel van het normale schoolprogramma. Gezonde schoolmaaltijden en huiswerk wordt op school gemaakt ipv thuis. En verder strenge gedragsregels, verplichte schooluniformen en een cultuur waarin prestaties gestimuleerd worden.
Daarvoor is het wel belangrijk dat dit voor iedereen geldt. Dus niet alleen voor kinderen van arme ouders, maar ook voor de zoon van de notaris. Alleen dan creëer je een gelijk speelveld.
Maar dat betekent wel dat je richting een soort ‘staatsopvoeding’ gaat en ouders veel minder vrijheid geeft. De vraag is of we dat (moeten) willen.
Een beetje zoals die school in Londen in de documentaire ‘Klassen’: een school in een achterstandswijk waar ze een heel streng regime hadden ingevoerd. Alle kinderen zijn elke dag van 8:00 tot 17:00 op school. Dus geen kans om op straat te hangen en rotzooi te trappen. ‘Buitenschoolse’ activiteiten als sporten, museumbezoek en muziekles zijn onderdeel van het normale schoolprogramma. Gezonde schoolmaaltijden en huiswerk wordt op school gemaakt ipv thuis. En verder strenge gedragsregels, verplichte schooluniformen en een cultuur waarin prestaties gestimuleerd worden.
Daarvoor is het wel belangrijk dat dit voor iedereen geldt. Dus niet alleen voor kinderen van arme ouders, maar ook voor de zoon van de notaris. Alleen dan creëer je een gelijk speelveld.
Maar dat betekent wel dat je richting een soort ‘staatsopvoeding’ gaat en ouders veel minder vrijheid geeft. De vraag is of we dat (moeten) willen.
dinsdag 7 november 2023 om 16:53
hard werken eruit te komen ís slachtoffer gedragLorem_Ipsum schreef: ↑07-11-2023 11:39? Hier spreken juist mensen die hard gewerkt hebben om eruit te komen. Tegenovergestelde van slachtoffers lijkt me.
dinsdag 7 november 2023 om 17:07
Goed stuk en een mooi voorbeeld. Ik denk dat dit voor veel kinderen een heel positieve bijdrage levert. Er is in de omgeving alleen een nog belangrijker factor denk ik, namelijk de ouders.Procne schreef: ↑07-11-2023 12:36Ik vrees dat je dit alleen kunt doorbreken door de factor ‘omgeving’ zoveel mogelijk uit te schakelen in de opvoeding van kinderen.
Een beetje zoals die school in Londen in de documentaire ‘Klassen’: een school in een achterstandswijk waar ze een heel streng regime hadden ingevoerd. Alle kinderen zijn elke dag van 8:00 tot 17:00 op school. Dus geen kans om op straat te hangen en rotzooi te trappen. ‘Buitenschoolse’ activiteiten als sporten, museumbezoek en muziekles zijn onderdeel van het normale schoolprogramma. Gezonde schoolmaaltijden en huiswerk wordt op school gemaakt ipv thuis. En verder strenge gedragsregels, verplichte schooluniformen en een cultuur waarin prestaties gestimuleerd worden.
Daarvoor is het wel belangrijk dat dit voor iedereen geldt. Dus niet alleen voor kinderen van arme ouders, maar ook voor de zoon van de notaris. Alleen dan creëer je een gelijk speelveld.
Maar dat betekent wel dat je richting een soort ‘staatsopvoeding’ gaat en ouders veel minder vrijheid geeft. De vraag is of we dat (moeten) willen.
Ik herinner me dat mijn ouders al op jonge leeftijd uitlegden waaróm het zo belangrijk is om je best te doen op school. Dat je met goede cijfers naar een "hogere" school kon en later meer kon verdienen en makkelijker werk kreeg. Ze gebruikten dan altijd zichzelf als voorbeeld, welliswaar zelf welgesteld geworden maar door matige scholing in de jeugd heeft mijn vader vreselijk hard moeten werken om dat in te halen.
Als ik in een éénoudergezin op was gegroeid met een ouder die een vreselijk gebrek had gehad aan ambitie dan was ik denk ik niet zover gekomen.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in