Kanker verziekt je taal

31-03-2012 16:40 97 berichten
Bovenstaand is al een tijdje actueel natuurlijk, maar ik blijf me er aan ergeren.



Probeer me er altijd voor af te sluiten, en in het dagelijks leven lukt dat aardig.



Maar gisteren in het half 8 nieuws van RTL had een reporter het over 'gekanker', en daar kan ik toch zooooo boos om worden!
Alle reacties Link kopieren
quote:missy_acy schreef op 31 maart 2012 @ 18:38:

Geheimtaal, ik kom uit de 80's.

Elninjoo, van die gangster rap woorden: biatch enzo!

Soms hoor je het in de tram en dan zie je 2 pukkelige pubers staan: "eeeeh die biatch doet zuhwaaar!"





Oke dat verklaart dan wat meer.

Ik ken echt niemand van boven de 25 die vet gebruikt. Ik vind dat ook echt zo'n puberwoord.
Haha, die hedendaagse woorden neem ik ook niet meer over, de volgende generatie zal onze krachttermen vast gaan vergelijken met het potverdriedubbeltjes van onze kindertijd.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben boven de 25
Alle reacties Link kopieren
En toch, kanker als vloek kan ik nog enigzins begrijpen. Maar als krachtterm vind ik het raar.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 31 maart 2012 @ 18:40:

Haha, die hedendaagse woorden neem ik ook niet meer over, de volgende generatie zal onze krachttermen vast gaan vergelijken met het potverdriedubbeltjes van onze kindertijd. Ja precies dat bedoel ik ook!
Alle reacties Link kopieren
quote:nattoe schreef op 31 maart 2012 @ 18:17:

Wacht maar tot ze zelf kanker krijgen denk ik dan altijd...



Oh, dan scheld ik er nog steeds mee hoor. Het heeft voor mij - heel gek - totaal niet te maken met de ziekte. Maar gewoon als een krachtterm om te uiten dat iets/iemand me echt woest maakt.



Ik sta ook weleens in de keuken en dat er iets mis gaat, dan roep ik gewoon "Kut!" Dan ben ik ook niet zó woest.
Ik gebruik kanker nooit als krachtterm, maar kan wel 'ns het woord kankeren/gekanker gebruiken als ik vind dat iemand wel heel erg loopt te zeuren en zeiken.
Ik gebruik kanker zelf nooit. Niet omdat ik dit woord persé zo erg vind, maar het bekt gewoon niet lekker, net zo als vet en wreed niet aan mij besteed zijn.
quote:iris1969 schreef op 31 maart 2012 @ 19:05:

Ik gebruik kanker zelf nooit. Niet omdat ik dit woord persé zo erg vind, maar het bekt gewoon niet lekker, net zo als vet en wreed niet aan mij besteed zijn.Precies!
quote:elninjoo schreef op 31 maart 2012 @ 18:08:

Peuter leert die woorden vanzelf als ie eenmaal naar school gaat. Of anders toch wel via internet en tv.Heb je gelijk in. Maar dan nog ben je er als ouder bij om het de kop in te drukken.
quote:pimpelmeesje67 schreef op 31 maart 2012 @ 19:38:

[...]





Heb je gelijk in. Maar dan nog ben je er als ouder bij om het de kop in te drukken.Als jullie thuis zelf nooit vloeken en het hem verbieden, zal ie zich daar in jullie aanwezigheid wellicht wel aan houden (al heb je weinig invloed op 'n instinctieve krachtterm die je ontsnapt als iets kut gaat) Maar op school, sport, eigenlijk overal waar jullie er niet bij zijn om 'm terug te fluiten, kan ie gewoon z'n gang gaan natuurlijk.
Ik heb het ook altijd twijfelachtig gevonden. M.i. wel een verschil; gekanker of kanker als krachtterm.
Zolang mijn kinderen (11 jaar, dus niet echt heel klein meer) helemaal verontwaardigd thuiskomen omdat een klasgenoot/vriendje een 'fout' woord heeft gebruikt, geloof ik dat het hier nog wel meevalt..
quote:maryni83 schreef op 31 maart 2012 @ 17:18:

[...]





Nee, het gaat erom dat 'kankeren' en 'kanker' geen verband hebben met elkaar. 'Kankeren' is al een heel oud werkwoord, dus als mensen 'kankeren' als synoniem voor 'zeuren' gebruiken (bv: loop niet zo te kankeren), bedoelen ze hier echt de ziekte niet mee.

Al klinkt voor mensen die dit niet weten, kankeren/gekanker misschien nog steeds als schelden.

Dit dus.
Alle reacties Link kopieren
quote:iris1969 schreef op 31 maart 2012 @ 19:05:

Ik gebruik kanker zelf nooit. Niet omdat ik dit woord persé zo erg vind, maar het bekt gewoon niet lekker, net zo als vet en wreed niet aan mij besteed zijn.Kanker bekt juist wel lekker. En schelden met ziektes is typisch Nederlands.
Alle reacties Link kopieren
Haagse Harry noemt ook alles kanker en daar kunnen Hagenesen hard om lachen.
quote:pimpelmeesje67 schreef op 31 maart 2012 @ 19:45:

Zolang mijn kinderen (11 jaar, dus niet echt heel klein meer) helemaal verontwaardigd thuiskomen omdat een klasgenoot/vriendje een 'fout' woord heeft gebruikt, geloof ik dat het hier nog wel meevalt..Zouden ze op die manier niet willen toetsen wat ze thuis eventueel kunnen flikken? Kan me vaag herinneren dat ik me ook wel 'ns schokkend over dingen uitsprak puur om de reactie van mijn ouders te kunnen peilen.
Zou kunnen natuurlijk. Maar op de een of andere manier geloof ik ze NU nog. Over een paar jaar denk ik er misschien heel anders over.
Alle reacties Link kopieren
GVD mag je wel zeggen, want je spreekt voor jezelf.

Het klinkt wel naar, maar eigenlijk beledig je er een ander niet mee. Ik heb trouwens vaker zwaar christelijke mensen horen vloeken.



Opvallend genoeg ben ik niet religieus, maar vind ik het wel akelig om te horen. Ik spreek het- naar mijn idee- nauwelijks tot nooit uit.

Heel irritant vind ik het ook wanneer mensen in bijna iedere zin GVD zeggen.
Oh nee!!! Niet die relaasiepijler!!
Alle reacties Link kopieren
quote:piratorart schreef op 31 maart 2012 @ 16:48:

Het floept er bij mij nooit uit, omdat ik het helemaal geen logisch scheldwoord vind.



Ik vind het eerlijk gezegd ontzettend debiel klinken dat kanker maar overal aan verbonden wordt.

Kankerkoud, kankerleuk e.d. vind ik van een laag niveau getuigen, in de zin van het hebben van bijzonder weinig sociaal besef.Precies!!!!
Alle reacties Link kopieren
Tis maar n woord hoor.
Alle reacties Link kopieren
Niet dus, autumn. Het is niet "maar" een woord:





Het woord "kanker" is afgeleid van het Latijnse woord "cancer", dat oorspronkelijk "kreeft" betekent. De ziekte heet in het Duits ook nog altijd "Krebs". De naam is o.a. reeds door Galenus aan de aandoening gegeven, omdat in vroeger tijden de ziekte werd herkend aan de opvallend rode, gezwollen bloedvaten in de nabijheid van de gezwellen, die de artsen van toen deden denken aan de rode pootjes van een kreeft.



Kanker is een aandoening die wordt gekenmerkt door de onbeheerste groei van weefsels door een aanhoudende celdeling. Gezonde cellen in het lichaam delen (prolifereren) enkel wanneer dat nodig is zoals wanneer bepaalde organen aan vernieuwing of herstelling toe zijn. Tijdens deze celproliferatie krijgen de cellen ook een specifieke vorm en grootte, afhankelijk van hun functie, wat we kennen als celdifferentiatie. Deze deling en differentiatie staat onder invloed van verschillende factoren: de uitwendige factoren (hormonen, chemische stoffen, virussen, ...) en de inwendige signalen (eiwitten die ontstaan onder invloed van specifieke regelgenen binnen de cel). Beide typen factoren kunnen zowel een stimulerende of een remmende invloed op de celdeling uitoefenen. In het geval van de inwendige signalen spreken we van cellulaire groeifactoren of groeiremmers.



Wanneer één of meerdere cellen ontsnappen aan deze regulerende mechanismen kan daaruit een lokaal gezwel of tumor ontstaan. Bij de ontregeling van het complexe samenspel van groeibevorderende en groeiremmende factoren in het voordeel van de groeistimulatie kan er celwoekering optreden. De delende cellen (nieuwgroei of neoplasie) hebben vaak hun normale vorm en functie verloren. We spreken pas echt van een kanker in het geval van de kwaadaardige (of maligne) tumoren. Deze zijn, in tegenstelling tot goedaardige (of benigne) tumoren, in staat om het orgaan waarin ze zijn ontstaan te vernietigen en niet enkel te beschadigen. Bovendien kunnen ze zich verspreiden: door een invasie van de omgeving kunnen ze uitgroeien tot in het omringende weefsel. Eventueel kunnen ze zich ook uitzaaien (ook wel metastasering) via de bloed- en lymfestroom om zo andere organen terecht te komen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven