Actueel
alle pijlers
Lerarensalarissen
woensdag 30 augustus 2017 om 18:15
Ik hoop niet dat ik nu alle lesgevende forummers op mijn nek krijg maar vroeg me iets af over de kwestie lerarensalarissen. Ik begrijp uit de meest recente nieuwsberichten dat het kabinet de salarissen voor leerkrachten basisonderwijs gelijk wil gaan trekken met de tweedegraads leerkracht op het voortgezet onderwijs. Is dat wel 'eerlijk' als je kijkt naar de inhoud van de functie? Qua belasting geloof ik heus wel dat dat aan elkaar gelijk is, maar een salaris heeft toch ook te maken met complexiteit en niveau van een functie? De stof die je als leerkracht b.o. moet overbrengen is totaal niet te vergelijken met bijv een vak als biologie of Frans, en zo'n lerarenopleiding wordt over het algemeen een stuk moeilijker gevonden dan de pabo.
Ander puntje is dat ambtenaren in andere takken van sport met hbo vaak ook niet verder komen dan schaal 9. Dan is het toch erg lullig dat een leerkracht b.o. ineens veel meer gaat verdienen dan iemand met bijv een financiële of managementsfunctie bij een gemeente.
Alleen een zware functie door werkdruk en (licht) administratieve bijkomende taken rechtvaardigt toch geen hoger salaris?
Ander puntje is dat ambtenaren in andere takken van sport met hbo vaak ook niet verder komen dan schaal 9. Dan is het toch erg lullig dat een leerkracht b.o. ineens veel meer gaat verdienen dan iemand met bijv een financiële of managementsfunctie bij een gemeente.
Alleen een zware functie door werkdruk en (licht) administratieve bijkomende taken rechtvaardigt toch geen hoger salaris?
maandag 11 december 2017 om 12:33
Ik vond het idee nou juist zo handig omdat fulltime als beginnend docent behoorlijk ingewikkeld is. Ik heb alleen VO ervaring trouwens. Je kunt natuurlijk best een junior- en seniorsalaris hebben. Dan is het plan stukken betaalbaarder. Ik heb nu zelf maar geïnvesteerd (zoals veel docenten die parttime zijn gaan werken). 4 dagen en de 5e dag als back up-dag. Mijn ervaring, en dat ligt wellicht meer aan de school, is dat net beginnende jonge, energieke en overal ja op zeggende docenten ook overal voor gevraagd worden, terwijl ze die energie veel meer in andere zaken, je core business bijvoorbeeld, kunnen richten.MwTheelepel schreef: ↑11-12-2017 12:20Mooi maar onbetaalbaar idee. Een stel kinderen leren lezen is natuurlijk niet vergelijkbaar met kinderen opereren en de pabo is niet te vergelijken met een studie geneeskunde. Het lijkt me vooral ook nuttig als nieuwe docenten niet direct maar drie dagen gaan werken, door fulltime of minimaal vier dagen te werken maak je ook gewoon meer uren en doe je meer ervaring op. De meeste hebben als ze net klaar zijn nog geen kinderen waar ze voor thuis hoeven te zijn dus juist die tijd kun je gebruiken om ervaring op te doen, zelf ook investeren in je carrière dus. Als je dan wel kinderen krijgt of om een andere reden minder wil werken dan sta je dan rustiger voor de klas omdat je al ervaring hebt. Volgens mij moet je in heel veel vakken gewoon direct aan de slag als je van je opleiding komt, dat is niet bepaald uitzonderlijk voor het onderwijs.
Twee groentjes samen de klas laten runnen is gewoon een stomme keus van de school, dat hoeft niet door andere of het systeem opgelost te worden. Een school kan zelf ook bedenken dat het handiger is de twee nieuwelingen aan ervaren krachten te koppelen en niet aan elkaar.
maandag 11 december 2017 om 12:36
2250/43 uur is 2093 bij een normale 40-urige werkweek. En dan reken ik de feitelijke uren, niet eens de idiote uren die er daadwerkelijk in gaan zitten. Leerkracht PO betekent de lasten van het nooit-klaar-zijn en op-idiote-tijden-werken van een hoogopgeleide baan zonder de bijbehorende salarisvoordelen.
maandag 11 december 2017 om 14:09
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
maandag 11 december 2017 om 14:30
Onderdezon schreef: ↑11-12-2017 12:362250/43 uur is 2093 bij een normale 40-urige werkweek. En dan reken ik de feitelijke uren, niet eens de idiote uren die er daadwerkelijk in gaan zitten. Leerkracht PO betekent de lasten van het nooit-klaar-zijn en op-idiote-tijden-werken van een hoogopgeleide baan zonder de bijbehorende salarisvoordelen.
Maar dat werkt zo in meerdere sectoren hoor, niet alleen in het onderwijs. Ik ben op werkdagen feitelijk wel zo'n 14 uur met m'n werk bezig, op vrije dagen word ik het ook geacht bij te houden. Dan ben ik ook nog avonden en weekenden ingedeeld en heb ik maar 4/5 vakantieweken per jaar. En ook al geen riant salaris.
Waarom denken leraren toch dat ze de enigen met een kutleven zijn?
maandag 11 december 2017 om 14:32
Ik ga het gewoon of een keer zeggen.
Ik heb geen vakantierechten. Ik draai gewoon wekelijks meer uren, onbetaald, om mijn vakanties af te dekken.
maandag 11 december 2017 om 14:36
Dat jij ook een zware baan hebt en onderbetaald wordt, maakt het voor leraren toch niet minder zwaar? Jij bent toch niet de graadmeter waarlangs iedere werk-beloningratio gelegd moet worden? De Marinda-meter, pas als je het zwaarder hebt dan Marina mag je om meer salaris vragen? En stel dat het zo zou zijn, zou je dat dan okee vinden? Dat iedereen die het net zo zwaar heeft als jij, het zo moet houden en niet voor verbetering mag pleiten, gewoon, omdat jíj het zwaar hebt? Bevredigt dat jouw rechtvaardigheidsgevoel? Maakt dat de wereld beter?MarindaH schreef: ↑11-12-2017 14:30Maar dat werkt zo in meerdere sectoren hoor, niet alleen in het onderwijs. Ik ben op werkdagen feitelijk wel zo'n 14 uur met m'n werk bezig, op vrije dagen word ik het ook geacht bij te houden. Dan ben ik ook nog avonden en weekenden ingedeeld en heb ik maar 4/5 vakantieweken per jaar. En ook al geen riant salaris.
Persoonlijk denk ik dat iedereen mag streven naar verbetering van werkinhoud en arbeidsomstandigheden, ongeacht mijn eigen positie. Die doet er namelijk geen ene moer toe. Maar ieder z'n overtuiging natuurlijk
maandag 11 december 2017 om 14:43
Onderdezon schreef: ↑11-12-2017 14:36Dat jij ook een zware baan hebt en onderbetaald wordt, maakt het voor leraren toch niet minder zwaar? Jij bent toch niet de graadmeter waarlangs iedere werk-beloningratio gelegd moet worden? De Marinda-meter, pas als je het zwaarder hebt dan Marina mag je om meer salaris vragen? En stel dat het zo zou zijn, zou je dat dan okee vinden? Dat iedereen die het net zo zwaar heeft als jij, het zo moet houden en niet voor verbetering mag pleiten, gewoon, omdat jíj het zwaar hebt? Bevredigt dat jouw rechtvaardigheidsgevoel? Maakt dat de wereld beter?
Persoonlijk denk ik dat iedereen mag streven naar verbetering van werkinhoud en arbeidsomstandigheden, ongeacht mijn eigen positie. Die doet er namelijk geen ene moer toe. Maar ieder z'n overtuiging natuurlijk
Ja, dat antwoord verwachtte ik al. Maar daarom zei ik het natuurlijk niet.
maandag 11 december 2017 om 14:47
Vorige week op mijn school en zieke leerkracht. Vier dagen ziek, één dag en vervanger. Hele klas heeft dus drie dagen noodopvang gehad. Verdelen over andere klassen, directie voor de groep, onderwijsassistent die zelfstandig en combigroep draait.
We staken niet alleen voor meer salaris maar vooral ook voor een structurele oplossing voor dit probleem.
We staken niet alleen voor meer salaris maar vooral ook voor een structurele oplossing voor dit probleem.
maandag 11 december 2017 om 15:22
Ik spreek alleen voor mijzelf, hoor. Maar ik heb in ieder geval géén kutleven.MarindaH schreef: ↑11-12-2017 14:30Maar dat werkt zo in meerdere sectoren hoor, niet alleen in het onderwijs. Ik ben op werkdagen feitelijk wel zo'n 14 uur met m'n werk bezig, op vrije dagen word ik het ook geacht bij te houden. Dan ben ik ook nog avonden en weekenden ingedeeld en heb ik maar 4/5 vakantieweken per jaar. En ook al geen riant salaris.
Waarom denken leraren toch dat ze de enigen met een kutleven zijn?
maandag 11 december 2017 om 15:27
En ik denk al helemaal niet dat ik, samen met mijn collega's dan, de enige ben. Het enige wat ik kan doen is mijn eigen werk met mijn eigen werk, ik heb weleens ander werk gehad, vergelijken, en dan nog.
maandag 11 december 2017 om 15:44
Dus dit!Supernurse05 schreef: ↑30-08-2017 22:48Ik hou van mijn werk echt waar, maar zou het niet veel eerlijker zijn als de harde werkers aan het bed, voor de klas, en ga zo maar door gewoon allemaal salaris verhoging en een betere Cao krijgen?
Ik denk namelijk dat deze situaties zich in bijna iedere beroepsgroep voor doen, en dat er te veel geld naar mensen gaat die daar in mijn ogen minder recht op hebben. (De mensen waar wij ons rot voor rennen)
Het blijft gewoon een eindeloze discusie.
Mijn situatie:
Ik werk als logopedist - betaald vanuit de zorgverzekeraar - op diverse scholen in het basisonderwijs. Ik werk vier dagen, waarvan drie dagen cliëntencontact en één dag administratie/cursussen. Per behandeling hou ik ongeveer 6,50 euro over. Ik verdien onder bijstandsniveau. Ik heb het geluk dat ik bij mijn ouders kan wonen en nog een studie ernaast doe, dus ik leef grotendeels van de studielening. Pensioen, CAO etc. heb ik niet.
En daarnaast het geluk dat ik in het weekend in de bediening werk in de horeca, waar ik wél pensioenopbouw, CAO en qua uurloon meer verdien, terwijl dit een simpel bijbaantje is waar ik geen studie voor heb genoten.
Door mijn logopedische specialisaties in spraak-taal in het algemeen, maar ook TOS, lees- en spellingsproblemen, eet- en drinkproblemen, afwijkend mondgedrag en daarnaast specialisaties autisme en adhd lever ik een kwalitatieve bijdrage in zowel zorg als onderwijs. Leerkrachten zijn altijd weer blij als ik kom, omdat ik de leerkracht ook ontlast.
Veel logopedisten stoppen met hun werk, om dezelfde redenen als zoveel mensen in andere sectoren. Met als gevolg dat de lijntjes naar de logopedist langer worden en daardoor meer werk voor de leerkracht.
Het is maar een voorbeeldje, maar uiteindelijk ligt er steeds meer druk op de schouders van leerkrachten, daar komt het op neer.
Helaas hebben wij logopedisten niet de mogelijkheid om te staken. Ouders nemen hun kind dan een keertje niet mee naar de logopedie en komen de week erop weer, heeft geen zin. Maar ik geef die leerkrachten groot gelijk.
jempo wijzigde dit bericht op 11-12-2017 15:54
7.19% gewijzigd
maandag 11 december 2017 om 15:54
Jullie hebben toch een beroepsgroep?Jempo schreef: ↑11-12-2017 15:44Dus dit!
Mijn situatie:
Ik werk als logopedist - betaald vanuit de zorgverzekeraar - op diverse scholen in het basisonderwijs. Ik werk vier dagen, waarvan drie dagen cliëntencontact en één dag administratie. Per behandeling hou ik ongeveer 6,50 euro over. Ik verdien onder bijstandsniveau. Ik heb het geluk dat ik bij mijn ouders kan wonen en nog een studie ernaast doe, dus ik leef grotendeels van de studielening. Pensioen, CAO etc. heb ik niet.
Door mijn logopedische specialisaties in spraak-taal in het algemeen, maar ook TOS, lees- en spellingsproblemen, eet- en drinkproblemen, afwijkend mondgedrag en daarnaast specialisaties autisme en adhd lever ik een kwalitatieve bijdrage in zowel zorg als onderwijs. Leerkrachten zijn altijd weer blij als ik kom, omdat ik de leerkracht ook ontlast.
Veel logopedisten stoppen met hun werk, om dezelfde redenen als zoveel mensen in andere sectoren. Met als gevolg dat de lijntjes naar de logopedist korter worden en daardoor meer werk voor de leerkracht.
Het is maar een voorbeeldje, maar uiteindelijk ligt er steeds meer druk op de schouders van leerkrachten, daar komt het op neer.
Helaas hebben wij logopedisten niet de mogelijkheid om te staken. Ouders nemen hun kind dan een keertje niet mee naar de logopedie en komen de week erop weer, heeft geen zin. Maar ik geef die leerkrachten groot gelijk.
Ik begrijp dat gevergelijk niet.
Mijn werk is gewoon zwaar en intensief en daar wil ik voor betaald worden.
Ook zou ik het heel fijn vinden om eens wat goede collega’s te krijgen ipv de ‘er is niets anders’ jes.
Dus zal het beroep een beter imago moeten krijgen, beter moeten betalen, betere werkomstandigheden moeten krijgen en weer om lesgeven moeten gaan.
maandag 11 december 2017 om 16:16
Mevrouw75 schreef: ↑11-12-2017 12:33Ik vond het idee nou juist zo handig omdat fulltime als beginnend docent behoorlijk ingewikkeld is. Ik heb alleen VO ervaring trouwens. Je kunt natuurlijk best een junior- en seniorsalaris hebben. Dan is het plan stukken betaalbaarder. Ik heb nu zelf maar geïnvesteerd (zoals veel docenten die parttime zijn gaan werken). 4 dagen en de 5e dag als back up-dag. Mijn ervaring, en dat ligt wellicht meer aan de school, is dat net beginnende jonge, energieke en overal ja op zeggende docenten ook overal voor gevraagd worden, terwijl ze die energie veel meer in andere zaken, je core business bijvoorbeeld, kunnen richten.
Dan wordt het misschien tijd om op de pabo iets te leren over planning en verdelen van je tijd en energie. Wat jij voorstelt kost sowieso gewoon meer geld want die nieuwe docent is extra al die tijd, normaal zou er een iemand staan en nu dus twee en junior salaris of niet het moet wel betaald worden. Parttime werken levert ook altijd extra gedoe op, het constante overdragen en het gebrek aan zich op hoe het in de klas gaat de halve week kost alleen maar meer tijd en energie. Ik geloof eigenlijk niet zo dat het de werkdruk verlaagt, ik denk dat die er eerder hoger van wordt omdat je zoveel meer tijd kwijt bent aan weer op de hoogte komen van wat er speelt in de klas. Als de huidige leraren wat meer uren gaan maken hebben we ook een veel minder groot tekort aan leraren. Zat mensen die een baan hebben met een hoge werkdruk en toch werken die wel gewoon fulltime, het eeuwige parttime werken vanaf het begin is wel vrij typisch voor het onderwijs. Van meer geld wordt je natuurlijk niet minder moe. Daarom geloof ik ook niet dat meer salaris de oplossing is voor het onderwijs. Dat geeft mensen de eerste drie maanden een boost maar daarna is het gewoon en is de werkdruk nog net zo hoog. Fulltime werken levert ook gewoon echt flink meer ervaring op. Leraren werken zo een 39 weken per jaar, 39*3=117 dagen 39*5=195 dagen. Een jaar fulltime werken levert je 78 dagen meer ervaring op dan wanneer je drie dagen werkt.
Een en ander ligt ook aan de school. Op sommige scholen is elke week wel weer een thema of een viering van het een of ander. Ook extra dingen als tandenpoetsen op school en luizen pluizen zijn keuzes die een school kan maken. Wat mij betreft hoeft de school daar niets mee en kan dat gewoon bij de ouders blijven. Scholen klagen dat er steeds meer op hun bordje komt maar scholen kiezen zelf voor allerlei projecten die vaak niet verplicht zijn en daarmee trekken ze bepaalde taken naar zich toe en verhogen ze de werkdruk van de leraren.
Difficulty is inevitable, drama is a choice.
maandag 11 december 2017 om 16:19
Heb je mijn post wel gelezen? Ik zeg juist dat ik de leerkrachten heel goed begrijp.Moiren’ schreef: ↑11-12-2017 15:54Jullie hebben toch een beroepsgroep?
Ik begrijp dat gevergelijk niet.
Mijn werk is gewoon zwaar en intensief en daar wil ik voor betaald worden.
Ook zou ik het heel fijn vinden om eens wat goede collega’s te krijgen ipv de ‘er is niets anders’ jes.
Dus zal het beroep een beter imago moeten krijgen, beter moeten betalen, betere werkomstandigheden moeten krijgen en weer om lesgeven moeten gaan.
Wij hebben een beroepsgroep inderdaad. De NVLF mag hier geen adviezen over geven. Er is geen COA en er zijn geen richtlijnen, dus zij hebben niet voldoende onderbouwing om ook maar iets zinnigs te mogen zeggen over salarissen. Kortom we hebben niets aan die beroepsgroep wat salarissen betreft. Tevens kost lid zijn 400 euro per jaar. Best veel als je net boven minimumuurloon verdient. En wat salarissen betreft heb je er dus niets aan.
En verder herkenbaar wat je schrijft, dit hoor ik ook van collega-leerkrachten. Weet je uiteindelijk zijn het de kinderen die de dupe worden van deze bezuinigingen.
maandag 11 december 2017 om 16:26
Ik heb niet op de Pabo gezeten. Verder heb ik nog niet gelezen.MwTheelepel schreef: ↑11-12-2017 16:16Dan wordt het misschien tijd om op de pabo iets te leren over planning en verdelen van je tijd en energie. Wat jij voorstelt kost sowieso gewoon meer geld want die nieuwe docent is extra al die tijd, normaal zou er een iemand staan en nu dus twee en junior salaris of niet het moet wel betaald worden. Parttime werken levert ook altijd extra gedoe op, het constante overdragen en het gebrek aan zich op hoe het in de klas gaat de halve week kost alleen maar meer tijd en energie. Ik geloof eigenlijk niet zo dat het de werkdruk verlaagt, ik denk dat die er eerder hoger van wordt omdat je zoveel meer tijd kwijt bent aan weer op de hoogte komen van wat er speelt in de klas. Als de huidige leraren wat meer uren gaan maken hebben we ook een veel minder groot tekort aan leraren. Zat mensen die een baan hebben met een hoge werkdruk en toch werken die wel gewoon fulltime, het eeuwige parttime werken vanaf het begin is wel vrij typisch voor het onderwijs. Van meer geld wordt je natuurlijk niet minder moe. Daarom geloof ik ook niet dat meer salaris de oplossing is voor het onderwijs. Dat geeft mensen de eerste drie maanden een boost maar daarna is het gewoon en is de werkdruk nog net zo hoog. Fulltime werken levert ook gewoon echt flink meer ervaring op. Leraren werken zo een 39 weken per jaar, 39*3=117 dagen 39*5=195 dagen. Een jaar fulltime werken levert je 78 dagen meer ervaring op dan wanneer je drie dagen werkt.
Een en ander ligt ook aan de school. Op sommige scholen is elke week wel weer een thema of een viering van het een of ander. Ook extra dingen als tandenpoetsen op school en luizen pluizen zijn keuzes die een school kan maken. Wat mij betreft hoeft de school daar niets mee en kan dat gewoon bij de ouders blijven. Scholen klagen dat er steeds meer op hun bordje komt maar scholen kiezen zelf voor allerlei projecten die vaak niet verplicht zijn en daarmee trekken ze bepaalde taken naar zich toe en verhogen ze de werkdruk van de leraren.
maandag 11 december 2017 om 16:32
Onderdezon schreef: ↑11-12-2017 14:36Dat jij ook een zware baan hebt en onderbetaald wordt, maakt het voor leraren toch niet minder zwaar? Jij bent toch niet de graadmeter waarlangs iedere werk-beloningratio gelegd moet worden? De Marinda-meter, pas als je het zwaarder hebt dan Marina mag je om meer salaris vragen? En stel dat het zo zou zijn, zou je dat dan okee vinden? Dat iedereen die het net zo zwaar heeft als jij, het zo moet houden en niet voor verbetering mag pleiten, gewoon, omdat jíj het zwaar hebt? Bevredigt dat jouw rechtvaardigheidsgevoel? Maakt dat de wereld beter?
Persoonlijk denk ik dat iedereen mag streven naar verbetering van werkinhoud en arbeidsomstandigheden, ongeacht mijn eigen positie. Die doet er namelijk geen ene moer toe. Maar ieder z'n overtuiging natuurlijk
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.