Actueel
alle pijlers
Niet meer werkenden in de zorg. Hoe dan?
woensdag 7 september 2022 om 12:09
Nieuw zorgakkoord: aandeel werkenden in zorg moet niet verder stijgen - https://nos.nl/l/2443630
Vanmorgen las ik bovenstaand artikel. Op zich snap ik dat het werk in de zorg door belastingcenten betaald wordt. Dat dat dus ook betekent dat er een grens is aan hoeveel geld er aan besteed wordt.
Maar ik werk in de ouderenzorg en zie dat de vraag om zorg groter en complexer wordt. Dus benauwd het mij ook. De werkdruk is groot, zal alleen maar toenemen. Maar we moeten dat dus hetzelfde aantal mensen blijven doen?
Hoe denken andere zorgmedewerkers hierover? Of juist mensen die er van 'buiten' naar kijken. Dit gaat iedereen aan, want iedereen krijgt een keer 'zorg' te maken.
Vanmorgen las ik bovenstaand artikel. Op zich snap ik dat het werk in de zorg door belastingcenten betaald wordt. Dat dat dus ook betekent dat er een grens is aan hoeveel geld er aan besteed wordt.
Maar ik werk in de ouderenzorg en zie dat de vraag om zorg groter en complexer wordt. Dus benauwd het mij ook. De werkdruk is groot, zal alleen maar toenemen. Maar we moeten dat dus hetzelfde aantal mensen blijven doen?
Hoe denken andere zorgmedewerkers hierover? Of juist mensen die er van 'buiten' naar kijken. Dit gaat iedereen aan, want iedereen krijgt een keer 'zorg' te maken.
Iemand een blokje kaas bij de mosterd?
woensdag 7 september 2022 om 14:32
Mijn mening is dat als je veranderingen in de zorg wil doorvoeren om die kosteneffectiever te maken het dan enorm dom is om te gaan bezuinigen op management en administratie, omdat je denkt dat die mensen toch niks nuttigs doen. Want wie zijn de mensen die dit soort veranderingen uit moeten denken en implementeren in de praktijk? Juist, de managers en beleidsmedewerkers in de zorginstellingen. No way dat de minister van VWS zegt dat de zorg kosteneffectiever moet en dat dan opeens de artsen en verpleegkundigen via een ander protocol gaan werken, zo gaat dat toch niet? Juist voor verandertrajecten zijn mensen nodig die geen directe zorgtaken uitvoeren (laat die mensen alsjeblieft gewoon aan het bed staan!), maar wel met beide benen middenin de organisatie staan.
woensdag 7 september 2022 om 14:33
Klopt. Ik wil een manager die mijn werk af en toe makkelijker maakt. Ik werk dus in de zorg en behalve zorgen moeten wij nu ook, roosters maken, bekwaam en geschoold blijven, verzuim van collega's begeleiden, vacatures uitzetten en sollicitaties afhandelen, zorgen dat de indicaties blijven kloppen, zodat we voldoende formatie mogen inzetten. Etc. etc. en er zijn dus periodes waarbij dat elkaar begint te bijten. Als een bewoner terminaal wordt, moet je dus achter de indicatie aan, zorgen dat er genoeg personeel is en de (extra) diensten oplossen. Dat zou ik best graag bij een manager over de schutting willen gooien, zodat ik mijn eigenlijke werk, de zorg, goed kan blijven doen. en dat ik thuis het gevoel heb dat mijn werk af is.nicole123 schreef: ↑07-09-2022 14:18Je schrijft nogal tegenstrijdige dingen. Je wilt dus én minder management maar je hebt zelf geen manager en zou die eigenlijk wel willen. En er zouden én minder financiële analyses gedaan moeten worden én iemand moet aangenomen worden om te berekenen hoe het zorggeld precies besteed wordt. Wat wil je nou eigenlijk?
Maar ik vind ook dat het overgrote deel van het geld naar de directe zorg moet gaan. Dus ik ben een lastig type. Dat weet ik.
Ik kan dus bloedlink worden van louche kantoortjes die PGB-geld innen van mensen die dit zelf niet goed snappen en dan niet de benodigde zorg voor leveren. Ik raak gefrustreerd door het hoge ziekteverzuim, maar dat uitzendkrachten of ZZP-ers eigenlijk te duur zijn. Waardoor de druk op eigen personeel verhoogd wordt met als gevolg: verzuim. Ik wordt simpel van de bureaucratie die er af en toe mee gepaard gaat.
Maar ik snap dat ik moeilijk te volgen ben.
Iemand een blokje kaas bij de mosterd?
woensdag 7 september 2022 om 14:33
RP7 schreef: ↑07-09-2022 14:14En wat denk je van valincidenten bij ouderen die enorm veel geld kosten, zijn wetenschappelijk bewezen protocollen voor word niet vergoed? Of in het algemeen bepaalde eetpatronen, waarom is nog steeds in 2022 een zak chips goedkoper dan een kilo appels? En wat te denken van bedrijfs/school/sportkantines die alleen ongezond voedsel verkopen. Wat mij betreft mag er ook veel meer aandacht voor alcohol gebruik, wat zo ongeveer de enige verslaving is waarvan er vreemd word opgekeken als je er niet aan mee doet. Maar dat een klein beetje alcohol al schadelijke gezondheidseffecten kan hebben, is ook veel te weinig over bekend. Nu ben je nog vooral ongezellig als je dus niet mee drinkt.
Maar ook het aantal fastfood ketens word steeds extremer. Bewegen lijkt steeds minder (gestimuleerd) te worden. Tenminste kijk al naar de jonge generatie nu, als ik zie hoe veel kinderen bewegen tegenwoordig word daar weinig bewegingsonderwijs gedaan. Met tegenwoordig al vele kindern met overgewicht ook. Maar ook overgewicht mag je in het kader van body positivity niks meer zeggen. Je moest eens weten hoe vaak mensen in mijn spreekkamer zitten die compleet over de rooie zijn (en ook alleen dat onthouden hebben) omdat een arts zei dat ze eerst moesten afvallen voor ze een nieuwe knie kregen. Dan wel heel vaak gevolgd door de opmerking: 'ja ik weet zelf wel dat ik te zwaar ben...' Maar kennelijk zit daar een soort onmacht of verzet waardoor die niet denken: laat ik mijn schouders er onder zetten en gaan werken aan afvallen. Ze zijn gewoon tot in hun diepste vezel beledigd. Zoals ik zei: gedrag, te beroerd om zelf in gezondheid te investeren.
Ik geloof echt in preventie en dan in de brede zin des woords (dus het totale pakket inclusief de vroegtijdige screeningen, dat is gewoon bewezen dat het kosten effectief is) maar in dat NOS artikel staat letterlijk dat er meer aandacht moet komen voor preventie als in minder roken en minder alcohol. Dan denk ik: ja, iedereen weet inmiddels dat roken ongezond is, maar het blijft lastig om dat gedrag te veranderen. Mensen gaan echt niet op commando minder roken en drinken en voila we hebben minder zorgpersoneel nodig.
Bovendien willen ze 2,8 miljard uittrekken om alleen al te gaan onderzoeken hoe ze dat voor elkaar gaan krijgen… 2,8 miljard.
woensdag 7 september 2022 om 14:35
En ik vind ook dat sporten wel wat meer gestimuleerd mag worden. Jaren geleden kon je bij een zorgverzekering gratis condooms krijgen, becel pro active declareren etc. Zou misschien een goed idee zijn om wellicht een tegemoetkoming te krijgen voor een sportactiviteit? Bijvoorbeeld de sportschool, baantjes zwemmen maar ook voor de voetbal vereniging. Ja er zijn potjes voor kinderen, minima, GLI voor mensen met overgewicht en korting voor 65+ maar de rest valt er buiten en overgewicht wordt een steeds groter probleem. Ja je kunt al sporten voor 19 euro per maand bij Basic Fit enzo maar dat is zonder goede begeleiding dus meer kans op blessures voor iemand die net begint. Ja het kost erg veel geld maar op de langere termijn kan het ook geld besparen.
woensdag 7 september 2022 om 14:41
Maar het ís toch tegenstrijdig, dat TO roept dat er minder management moet komen terwijl ze niet eens een manager heeft? Ik snap de frustraties van mensen aan het bed heel goed hoor, maar dit lijkt me toch wel een flink vooroordeel in plaats van een feit, die vele managers en administratief medewerkers die allemaal overbodig werk doen.ninanoname schreef: ↑07-09-2022 14:27Nou Nicole, je kunt het er niet mee eens zijn, en dat snap ik, maar ik denk wel dat er in een notendop beschreven wordt hoe de zorg aan het bed tegen management aankijkt.
Ik denk inderdaad dat er met meer vertrouwen naar elkaar gekeken moet worden, en dat er minder rapporten opgesteld moeten worden. Maar ja, dan kun je niet meer controleren en managen. En als er iets fout gaat is er geen papieren spoor waarnaar je kunt wijzen.
Hoe is de verhouding in de zorg eigenlijk, tussen mensen aan het bed en de anderen in de zorg?
Die verhouding zal verschillen per zorginstelling en afdeling, maar op de klinische afdeling waar ik werk: aan management en administratief personeel 1 afdelingshoofd, 1 manager voor de polikliniek, 1 secretaresse van het afdelingshoofd/algemene zaken. Zo'n 10 baliemedewerkers/telefonistes, die dus aan de balie en telefoon direct dingen voor de patiënten regelen, hun afspraken doorbellen en inplannen, e.d. en een paar planners die de roosters maken, dat zie ik eigenlijk als zorgpersoneel, al zorgen ze niet in directe zin. Aan echte zorgmedewerkers zo'n 20 artsen en een stuk of 80 verpleegkundigen en ander paramedisch personeel. Er zijn mensen bezig met het evalueren van de zorg, verandertrajecten en innovaties, maar die worden bekostigd vanuit onderzoeksgelden. Wat vind je van die verhouding? Waar zou je op willen bezuinigen?
nicole123 wijzigde dit bericht op 07-09-2022 14:50
4.72% gewijzigd
woensdag 7 september 2022 om 14:42
Toen ik een tijdje als bijbaan naast mijn studie in de thuiszorg werkte kwam ik inderdaad ook zulke dingen tegen. Bijvoorbeeld een dame die wilde dat wij elke maand de gordijnen zouden wassen. Ik heb zelf nog nooit mijn gordijnen gewassenTsumTsum schreef: ↑07-09-2022 14:24In de thuiszorg net zo. Ik ken mensen die in de thuiszorg werken en sommige mensen rondom degene die hulp krijgt zijn in de veronderstelling dat zo'n hulp in de huishouding alles maar moet doen in 3 uur per week. De auto is vies, de tuin niet mooi geveegd, we laten de vogelpoep wel op het raam zitten tot de hulp komt want daar zijn ze voor. Een auto wassen en een tuin bijhouden behoort niet tot de taken dus dan wordt er weer gebeld naar kantoor om daarover te klagen.
woensdag 7 september 2022 om 14:48
Kortom, je wil juist wél (meer) management en administratief medewerkers, maar dan wel goede, die dingen doen waarmee de zorgmedewerkers ontlast worden. Daarin ben ik het helemaal met je eens! Ik vind het hartstikke zonde dat mensen zoals jij al die dingen moeten doen die je omschrijft, terwijl dat helemaal niet jullie expertise, kunde en passie is. Als je gaat pleiten voor minder management en administratie, dan heb je jezelf ermee, want dan komen er alleen maar meer van dit soort dingen op het bordje van de zorgmedewerkers zelf.nederlandsevrouw schreef: ↑07-09-2022 14:33Klopt. Ik wil een manager die mijn werk af en toe makkelijker maakt. Ik werk dus in de zorg en behalve zorgen moeten wij nu ook, roosters maken, bekwaam en geschoold blijven, verzuim van collega's begeleiden, vacatures uitzetten en sollicitaties afhandelen, zorgen dat de indicaties blijven kloppen, zodat we voldoende formatie mogen inzetten. Etc. etc. en er zijn dus periodes waarbij dat elkaar begint te bijten. Als een bewoner terminaal wordt, moet je dus achter de indicatie aan, zorgen dat er genoeg personeel is en de (extra) diensten oplossen. Dat zou ik best graag bij een manager over de schutting willen gooien, zodat ik mijn eigenlijke werk, de zorg, goed kan blijven doen. en dat ik thuis het gevoel heb dat mijn werk af is.
Maar ik vind ook dat het overgrote deel van het geld naar de directe zorg moet gaan. Dus ik ben een lastig type. Dat weet ik.
Ik kan dus bloedlink worden van louche kantoortjes die PGB-geld innen van mensen die dit zelf niet goed snappen en dan niet de benodigde zorg voor leveren. Ik raak gefrustreerd door het hoge ziekteverzuim, maar dat uitzendkrachten of ZZP-ers eigenlijk te duur zijn. Waardoor de druk op eigen personeel verhoogd wordt met als gevolg: verzuim. Ik wordt simpel van de bureaucratie die er af en toe mee gepaard gaat.
Maar ik snap dat ik moeilijk te volgen ben.
woensdag 7 september 2022 om 14:49
Ik begrijp je volledig en ben het er ook helemaal mee eens.nederlandsevrouw schreef: ↑07-09-2022 14:33Klopt. Ik wil een manager die mijn werk af en toe makkelijker maakt. Ik werk dus in de zorg en behalve zorgen moeten wij nu ook, roosters maken, bekwaam en geschoold blijven, verzuim van collega's begeleiden, vacatures uitzetten en sollicitaties afhandelen, zorgen dat de indicaties blijven kloppen, zodat we voldoende formatie mogen inzetten. Etc. etc. en er zijn dus periodes waarbij dat elkaar begint te bijten. Als een bewoner terminaal wordt, moet je dus achter de indicatie aan, zorgen dat er genoeg personeel is en de (extra) diensten oplossen. Dat zou ik best graag bij een manager over de schutting willen gooien, zodat ik mijn eigenlijke werk, de zorg, goed kan blijven doen. en dat ik thuis het gevoel heb dat mijn werk af is.
Maar ik vind ook dat het overgrote deel van het geld naar de directe zorg moet gaan. Dus ik ben een lastig type. Dat weet ik.
Ik kan dus bloedlink worden van louche kantoortjes die PGB-geld innen van mensen die dit zelf niet goed snappen en dan niet de benodigde zorg voor leveren. Ik raak gefrustreerd door het hoge ziekteverzuim, maar dat uitzendkrachten of ZZP-ers eigenlijk te duur zijn. Waardoor de druk op eigen personeel verhoogd wordt met als gevolg: verzuim. Ik wordt simpel van de bureaucratie die er af en toe mee gepaard gaat.
Maar ik snap dat ik moeilijk te volgen ben.
woensdag 7 september 2022 om 14:54
Tsja, het is wel de bedoeling dat veel teams in de zorg zelfsturend worden. (ik werk ook in een vphuis)nicole123 schreef: ↑07-09-2022 14:48Kortom, je wil juist wél (meer) management en administratief medewerkers, maar dan wel goede, die dingen doen waarmee de zorgmedewerkers ontlast worden. Daarin ben ik het helemaal met je eens! Ik vind het hartstikke zonde dat mensen zoals jij al die dingen moeten doen die je omschrijft, terwijl dat helemaal niet jullie expertise, kunde en passie is. Als je gaat pleiten voor minder management en administratie, dan heb je jezelf ermee, want dan komen er alleen maar meer van dit soort dingen op het bordje van de zorgmedewerkers zelf.
Het wordt zo leuk mogelijk verpakt maar het is gewoon een grote uitbreiding van je takenpakket waar ik helemaal niet om sta te springen.
Ik wil eigenlijk ook helemaal niet bezig zijn met financiën/sollicitaties/verzuim/
bezetting, maar het zal toch moeten.
woensdag 7 september 2022 om 14:55
Waar ik verder voor zou zijn is om de zorgmedewerkers meer zeggenschap en inbreng in het beleid te geven en dan vooral de verpleegkundigen. Ik merk het in het algemeen en zie hier ook weer de frustratie van het scherm spatten, en terecht. Er wordt veel te veel over verpleegkundigen beslist, in plaats van met ze. Ik denk dat juist deze groep, die middenin de zorg staat, veel goede ideeën heeft en vaak afhaakt omdat ze zich niet gehoord voelen. In hoeverre dit precies kosten zal besparen weet ik niet, maar het zal denk ik wel kunnen leiden tot efficiëntere zorg en tevredener werknemers, wat weer leidt tot minder ziekteverzuim en minder verloop.
woensdag 7 september 2022 om 14:59
Dus je krijgt er extra taken en verantwoordelijkheden bij, maar dat wordt vast niet in het salaris doorberekend?justagirly schreef: ↑07-09-2022 14:54Tsja, het is wel de bedoeling dat veel teams in de zorg zelfsturend worden. (ik werk ook in een vphuis)
Het wordt zo leuk mogelijk verpakt maar het is gewoon een grote uitbreiding van je takenpakket waar ik helemaal niet om sta te springen.
Ik wil eigenlijk ook helemaal niet bezig zijn met financiën/sollicitaties/verzuim/
bezetting, maar het zal toch moeten.
woensdag 7 september 2022 om 15:02
Dat snap ik helemaal. Het lijkt me heel vervelend, want jullie hebben het al zwaar genoeg. En als het kan ook nog gebracht wordt als verbetering, terwijl het gewoon een bezuiniging is, dan snap ik helemaal dat je haren overeind gaan staan. Maar dan moet je dus niet zoals TO roepen om minder managers of administratief medewerkers, want dan vraag je er zelf om dat je vervolgens die taken zelf moet doen.justagirly schreef: ↑07-09-2022 14:54Tsja, het is wel de bedoeling dat veel teams in de zorg zelfsturend worden. (ik werk ook in een vphuis)
Het wordt zo leuk mogelijk verpakt maar het is gewoon een grote uitbreiding van je takenpakket waar ik helemaal niet om sta te springen.
Ik wil eigenlijk ook helemaal niet bezig zijn met financiën/sollicitaties/verzuim/
bezetting, maar het zal toch moeten.
woensdag 7 september 2022 om 15:09
Ja maar nog steeds kan zoiets als btw verlaging op groenten en fruit niet omdat ze niet kunnen bedenken of appelmoes nu wel of geen groenten en fruit is.Turtlerain schreef: ↑07-09-2022 14:33Ik geloof echt in preventie en dan in de brede zin des woords (dus het totale pakket inclusief de vroegtijdige screeningen, dat is gewoon bewezen dat het kosten effectief is) maar in dat NOS artikel staat letterlijk dat er meer aandacht moet komen voor preventie als in minder roken en minder alcohol. Dan denk ik: ja, iedereen weet inmiddels dat roken ongezond is, maar het blijft lastig om dat gedrag te veranderen. Mensen gaan echt niet op commando minder roken en drinken en voila we hebben minder zorgpersoneel nodig.
Bovendien willen ze 2,8 miljard uittrekken om alleen al te gaan onderzoeken hoe ze dat voor elkaar gaan krijgen… 2,8 miljard.
Maar ja die ongezonde gewoonten, je mag dus niks zeggen als iemand een ongezonde hoeveelheid alcohol achterover slaat of iemand overgewicht heeft. 2,8 miljard is inderdaad een duizelingwekkend bedrag..
woensdag 7 september 2022 om 15:12
Dit zeg ik ook al jaren. Maar bewegen in de ruime zin van het woord kan op heel laagdrempelige manier al door gewoon wandelen/fietsen ook al. Voor kinderen van minima is er vaak al een tegemoetkoming alleen volgens mij las ik laatst dat mensen dat potje niet goed kunnen vinden. Ik denk toch dat er dan wel ook nog wat valt te doen aan gezonder maken van de kantine want ik zie kinderen in sportkantines daar liters ontzettend zoete sportdrank, snoep, chips en ijs weghalen.TsumTsum schreef: ↑07-09-2022 14:35En ik vind ook dat sporten wel wat meer gestimuleerd mag worden. Jaren geleden kon je bij een zorgverzekering gratis condooms krijgen, becel pro active declareren etc. Zou misschien een goed idee zijn om wellicht een tegemoetkoming te krijgen voor een sportactiviteit? Bijvoorbeeld de sportschool, baantjes zwemmen maar ook voor de voetbal vereniging. Ja er zijn potjes voor kinderen, minima, GLI voor mensen met overgewicht en korting voor 65+ maar de rest valt er buiten en overgewicht wordt een steeds groter probleem. Ja je kunt al sporten voor 19 euro per maand bij Basic Fit enzo maar dat is zonder goede begeleiding dus meer kans op blessures voor iemand die net begint. Ja het kost erg veel geld maar op de langere termijn kan het ook geld besparen.
woensdag 7 september 2022 om 15:17
Nee.Turtlerain schreef: ↑07-09-2022 14:59Dus je krijgt er extra taken en verantwoordelijkheden bij, maar dat wordt vast niet in het salaris doorberekend?
Het is ongeveer zoals Nicole het brengt. Meer zeggenschap, inbreng etc over je eigen team, minder invloed van bovenaf.
Zal best.
Sollicitatie gesprekken voeren terwijl er amper personeel te krijgen is en iedereen heel snel weer vertrekt is niet leuk. En nu neemt de organisatie gewoon maar van alles aan, bepaalde niv 4 ouderenbegeleiders willen dus enkel en alleen in de huiskamer bij de bewoners zitten en géén zorg aan het bed verlenen. Geen wc bezoek doen etc. Ze mogen niet met tilliften werken en geen medicatie geven.
En die mensen krijgen dan dikbetaald, want niveau 4, terwijl de rest het echte werk mag doen voor een honger loontje. Er is nu niveau 1 aan 't werk als helpende, ze moeten de opleiding nog doen maar krijgen al 1.5 jaar zwaar onderbetaald.
Ik hoor echt enorm veel onvrede maar ja, er is anders NIEMAND te krijgen dus je moet wat. Maar als die trend zich doorzet dat hogere niveaus werk wat er gewoon bij hoort weigeren maar wel meer verdienen, tsja, dan ga ik ook weg.
justagirly wijzigde dit bericht op 07-09-2022 15:40
2.62% gewijzigd
woensdag 7 september 2022 om 15:18
Wat een geld inderdaad zeg, allemachtig.RP7 schreef: ↑07-09-2022 15:09Ja maar nog steeds kan zoiets als btw verlaging op groenten en fruit niet omdat ze niet kunnen bedenken of appelmoes nu wel of geen groenten en fruit is.
Maar ja die ongezonde gewoonten, je mag dus niks zeggen als iemand een ongezonde hoeveelheid alcohol achterover slaat of iemand overgewicht heeft. 2,8 miljard is inderdaad een duizelingwekkend bedrag..
woensdag 7 september 2022 om 15:19
Op dit moment hebben we geen manager, maar een coach die 13 teams onder zich heeft. Met de situatie zoals ik beschreef hoort hij me aan, gooit er een paar management termen tegenaan en na een half uur ben ik 'gehoord' maar weet ik dat ik t toch zelf moet oplossen. En ik snap dat iemand met 13 teams onder zich niet alles naar zich toe kan trekken. Maar soms mis ik de manager die zelf uit de zorg kwamen die heel af en toe zelf een dienst oploste en dat nog leuk vond ook.nicole123 schreef: ↑07-09-2022 15:02Dat snap ik helemaal. Het lijkt me heel vervelend, want jullie hebben het al zwaar genoeg. En als het kan ook nog gebracht wordt als verbetering, terwijl het gewoon een bezuiniging is, dan snap ik helemaal dat je haren overeind gaan staan. Maar dan moet je dus niet zoals TO roepen om minder managers of administratief medewerkers, want dan vraag je er zelf om dat je vervolgens die taken zelf moet doen.
En ja na zo'n half uur denk ik dat ik wel zonder de coach kan, dat hij eigenlijk alleen een doorgeefluik voor de directie is en een filter voor teveel ruis. Dus voor de directie zal hij handig zijn, ik kan m wel missen.
Iemand een blokje kaas bij de mosterd?
woensdag 7 september 2022 om 15:22
Maar dat zijn wel weer inkomsten voor de club. Voor veel verenigingen zijn de inkomsten van de kantine belangrijk. Dat zul je dus anders moeten compenseren of gewoon weer de contributie omhoog, waardoor sporten voor steeds minder kinderen bereikbaar wordt.RP7 schreef: ↑07-09-2022 15:12Dit zeg ik ook al jaren. Maar bewegen in de ruime zin van het woord kan op heel laagdrempelige manier al door gewoon wandelen/fietsen ook al. Voor kinderen van minima is er vaak al een tegemoetkoming alleen volgens mij las ik laatst dat mensen dat potje niet goed kunnen vinden. Ik denk toch dat er dan wel ook nog wat valt te doen aan gezonder maken van de kantine want ik zie kinderen in sportkantines daar liters ontzettend zoete sportdrank, snoep, chips en ijs weghalen.
dahlia74 wijzigde dit bericht op 07-09-2022 15:22
0.25% gewijzigd
woensdag 7 september 2022 om 15:28
Je klinkt vrij gefrustreerd en dat snap ik. Wat zou je willen?justagirly schreef: ↑07-09-2022 15:17Nee.
Het is ongeveer zoals Nicole het brengt. Meer zeggenschap, inbreng etc over je eigen team, minder invloed van bovenaf.
Zal best.
Sollicitatie gesprekken voeren terwijl er amper personeel te krijgen is en iedereen heel snel weer vertrekt is niet leuk. En nu neemt de organisatie gewoon maar van alles aan, bepaalde niv 4 ouderenbegeleiders willen dus enkel en alleen in de huiskamer bij de bewoners zitten en géén zorg aan het bed verlenen. Geen wc bezoek doen etc. En die mensen krijgen dan dikbetaald, want niveau 4, terwijl de rest het echte werk mag doen voor een honger loontje. Er is nu niveau 1 aan 't werk als helpende, ze moeten de opleiding nog doen maar krijgen al 1.5 jaar zwaar onderbetaald.
Ik hoor echt enorm veel onvrede maar ja, er is anders NIEMAND te krijgen dus je moet wat. Maar als die trend zich doorzet dat hogere niveaus werk wat er gewoon bij hoort weigeren maar wel meer verdienen, tsja, dan ga ik ook weg.
woensdag 7 september 2022 om 15:33
Maar dan wil je dus juist meer en ander management, niet minder. Er is blijkbaar bij jullie bezuinigd op management, door niet meer 1 manager per team te hebben (of per paar teams, geen idee hoe het ooit was bij jullie), maar 1 coach voor 13 teams. Ja, dan snap ik dat je daar in de praktijk geen bal aan hebt, want dat zijn veel teveel mensen voor 1 persoon om maar iets wezenlijks voor ze te kunnen betekenen. Een oplossing zou dan in mijn ogen zijn om weer terug te gaan naar de oude situatie. Meer managers per team of paar teams, die echt weten wat er in de zorg speelt (zelf in de directe zorg hebben gewerkt) en voor échte ondersteuning en verlichting zorgen, zodat jullie je op je primaire taken kunnen richten en niet overwerkt raken, en die nutteloze coach eruit.nederlandsevrouw schreef: ↑07-09-2022 15:19Op dit moment hebben we geen manager, maar een coach die 13 teams onder zich heeft. Met de situatie zoals ik beschreef hoort hij me aan, gooit er een paar management termen tegenaan en na een half uur ben ik 'gehoord' maar weet ik dat ik t toch zelf moet oplossen. En ik snap dat iemand met 13 teams onder zich niet alles naar zich toe kan trekken. Maar soms mis ik de manager die zelf uit de zorg kwamen die heel af en toe zelf een dienst oploste en dat nog leuk vond ook.
En ja na zo'n half uur denk ik dat ik wel zonder de coach kan, dat hij eigenlijk alleen een doorgeefluik voor de directie is en een filter voor teveel ruis. Dus voor de directie zal hij handig zijn, ik kan m wel missen.
Kortom, ik denk dat we het in de praktijk helemaal met elkaar eens zijn, maar ik zou het dus niet verwoorden als 'minder management', want daarmee schiet je jezelf (en mensen in functies als de jouwe die nog wel een nuttige manager hebben) juist in de voet.
woensdag 7 september 2022 om 15:39
Dat efficiënter werken kan op verschillende manieren. Je kunt de zorg hervormen, bijv. door wat ik eerder al noemde door zorg op maat met verschillende vormen en frequenties van consults voor verschillende patiënten. Evalueren welke zorg nou echt nodig is en wat er minder of anders kan. Dat vergt best veel tijd en onderzoek, maar is op de langere termijn wel een echte oplossing denk ik. En je kunt even wat managers wegbezuinigen, wat leuk klinkt en wat jij ook blijkbaar wel graag zou willen, maar wat leidt tot situaties als van TO, die nu zelf de managementtaken moet gaan uitvoeren en slechts nog een coach heeft waar ze niks aan heeft in plaats van een manager die ervoor zorgde dat zij zich op haar primaire taken kon richten.
woensdag 7 september 2022 om 15:40
In Nederland mag je niet doodgaan, je ben 82, dement maar je pacemaker werkt niet meer goed en dus krijg je een nieuwe. Je 78, mankeert van alles maar bij een hartaanval reanimeren we je helemaal terug en krijg je nog meer medicijnen en ondersteuning.
Of het allemaal nog zo leuk is voor de persoon zelf is niet belangrijk, als we je leven kunnen rekken dan is geen prijs te hoog. De bejaarden die we door de pandemie hebben getrokken zijn waarschijnlijk de zomer overleden door de hitte.
Bejaard zijn en blijven gaat gewoon een luxe worden. Kun je alles particulier inkopen, dan ga je nog wel een tijdje mee en als je dat niet kan, dan snak je vanzelf wel naar de Drion.
Of het allemaal nog zo leuk is voor de persoon zelf is niet belangrijk, als we je leven kunnen rekken dan is geen prijs te hoog. De bejaarden die we door de pandemie hebben getrokken zijn waarschijnlijk de zomer overleden door de hitte.
Bejaard zijn en blijven gaat gewoon een luxe worden. Kun je alles particulier inkopen, dan ga je nog wel een tijdje mee en als je dat niet kan, dan snak je vanzelf wel naar de Drion.
woensdag 7 september 2022 om 15:53
We hadden "vroeger" een zorgcoördinator die oorspronkelijk gewoon van de werkvloer kwam.
Die ook vaak op afdelingen kwam,
iedereen kende van bewoners en familie en ook weleens inviel in nood. Dat mocht niet meer. Maar zo iemand weet wel precies wat er op de werkvloer speelt en was laagdrempelig te bereiken.
Er is nu meer afstand én er worden gewoon te veel dingen veranderd, ingevoerd, opgelegd etc. Cursussen over hoe je positief op de werkvloer moet staan en moet zijn als team. Verplicht, anders krijg je ontslag. Maar wel het huiswerk moeten maken in je vrije tijd en terugkomen voor de gezamenlijke bijeenkomsten. Niet normaal.
Collega's die tegen hun pensioen aanzitten hebben dit al 30 x meegemaakt door telkens weer een andere manager/Cozo/Zoco/leidinggevende en nu dus teamcoach. En ze weten dat het toch niet echt werkt. Je houdt toch altijd wel geroddel, gepraat en frustraties, je pikt er vast ook wel iets van op maar het kost ook een hoop tijd en geld voor bitter weinig resultaat. Maar ja de coach kan zo wel laten zien dat eraan gewerkt is door het hele personeelsbestand.
Het liefst van alles zou ik, heel simpel, willen dat er gewoon genoeg personeel was die het werk echt willen doen/ het willen leren en dat ze dan gewoon langere tijd blijven. Met goede inzet en hart voor de mensen. Een vast, goed draaiend team scheelt enorm.
Het is voor dementerenden ook echt niet goed/fijn, al dat wisselende personeel en de onrust, dat vind ik echt heel erg triest. Want daar doen we het eigenlijk allemaal voor, al zou je dat bijna vergeten als je ziet wat er allemaal nog meer van je gevraagd wordt. Lijkt soms bijna alsof we de bewoners er snelsnel maar een beetje naast moeten doen....
Ik vind dat werk zelf nog steeds heel mooi hoor, maar alles eromheen...
justagirly wijzigde dit bericht op 07-09-2022 16:28
0.10% gewijzigd
woensdag 7 september 2022 om 15:56
Dat is nog altijd best veel; is sowieso een op 6 Nederlanders serieus geïnteresseerd in het werk in de zorg?nicole123 schreef: ↑07-09-2022 12:39Dat staat er niet als je het artikel leest. Het is niet de bedoeling dat er minder werkenden in de zorg komen, maar dat de stijging ervan zal afvlakken. Als de huidige stijging namelijk door zou gaan dan werkt straks een op de vier mensen in de zorg en dat is zowel onbetaalbaar als onhaalbaar. Ze willen het daarom beperken tot een op de zes. Dat is geen vermindering ten opzichte van nu, wel een soort plafond waar men liever niet doorheen wil.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in