Actueel
alle pijlers
Nieuwe verkiezingen herfst 2021?
maandag 16 augustus 2021 om 12:34
Op de eerste werkdag van de politieke kopstukken die trachten een formatie te realiseren heeft D66 al gezorgd dat nieuwe verkiezingen aanstaande zijn. Ze wil geen doorstart en enkel met PvdA én Groenlinks erbij praten. Gelukkig is de grootste partij dat niet van plan. Zij willen niet in een Links kabinet plaatsnemen. Laatste peilingen geven aan dat VVD stuk groter zou worden als bij de laatste verkiezingen. D66 iets kleiner, CDA stuk kleiner en de rest vind je via Google
In de peiling kun je twee antwoorden kiezen die met een mislukte formatie te maken hebben en wat dat met jou doet. Daarom hebben de antwoorden ook soms totaal niets met elkaar te maken.
In jouw toelichting kun je verder “los”.
Heel bewust geen peiling over welke partij je zou stemmen etc etc.
In de peiling kun je twee antwoorden kiezen die met een mislukte formatie te maken hebben en wat dat met jou doet. Daarom hebben de antwoorden ook soms totaal niets met elkaar te maken.
In jouw toelichting kun je verder “los”.
Heel bewust geen peiling over welke partij je zou stemmen etc etc.
echt_nederlands wijzigde dit bericht op 16-08-2021 12:59
1.33% gewijzigd
dinsdag 7 september 2021 om 21:03
Er zullen zeker ook linkse stemmers voor hun eigen belang stemmen, bijvoorbeeld een laag betaalde arbeider die stemt op de SP omdat deze hoopt dat zo de omstandigheden voor je zullen verbeteren. Maar over het algemeen vind ik een rechts georiënteerd wereldbeeld toch simplistischer en 'makkelijker' dan een meer sociaal wereldbeeld, waarbij je rekening houdt met groepen die kwetsbaarder en zwakker zijn dan jij zelf. En waarbij je dus je eigenbelang regelmatig opzij moet zetten. Goddelijk gelijk, nee. Meer betrokkenheid bij de situatie van anderen dan diegenen in je eigen groepje, tja, lijkt me wel.
“Als ondertussen de geest die liefde is ons allen maar leidt en beschermt. Dat is zo belangrijk.” Jeroen van Merwijk
dinsdag 7 september 2021 om 21:27
De angst dat er bedrijven zullen vertrekken is voor mij dus een wens. We zitten met zo'n enorm overschot aan onvervulbare vacatures dat ik liever heb dat die bedrijven naar het buitenland verkassen dan nog meer expats hier naartoe te halen. We zitten al met een gigantische woningnood, dus die kunnen we er sowieso niet bij hebben.
dinsdag 7 september 2021 om 21:54
En wat minder studenten van buiten de EU lijkt mij ook een goed idee. Leuk verdienmodel voor universiteiten, maar het is idioot dat die studenten niet kostendekkend zijn. Er moet dik belastinggeld bij. Ondertussen puilen de collegezalen uit, worden Nederlandse studenten uitgeloot en is er geen kamer te vinden. Ouders uit niet EU-landen die hun kind hier laten studeren hebben zelf geld genoeg om alle kosten voor een studie in Nederland op te hoesten. Daar hoeft de Nederlandse belastingbetaler niet aan bij te dragen. Laten we dat geld gebruiken om het onderwijs aan Nederlandse leerlingen te verbeteren. Nu staan bijvoorbeeld leerlingen voor het speciaal onderwijs op ellenlange wachtlijsten.Cateautje schreef: ↑07-09-2021 21:27De angst dat er bedrijven zullen vertrekken is voor mij dus een wens. We zitten met zo'n enorm overschot aan onvervulbare vacatures dat ik liever heb dat die bedrijven naar het buitenland verkassen dan nog meer expats hier naartoe te halen. We zitten al met een gigantische woningnood, dus die kunnen we er sowieso niet bij hebben.
dinsdag 7 september 2021 om 21:57
En heb je daarbij ook specifieke bedrijven in gedachten? En zicht op de gevolgen? Of wil je enkel van 'expats' af?Cateautje schreef: ↑07-09-2021 21:27De angst dat er bedrijven zullen vertrekken is voor mij dus een wens. We zitten met zo'n enorm overschot aan onvervulbare vacatures dat ik liever heb dat die bedrijven naar het buitenland verkassen dan nog meer expats hier naartoe te halen. We zitten al met een gigantische woningnood, dus die kunnen we er sowieso niet bij hebben.
dinsdag 7 september 2021 om 22:00
Het blijken meest techbedrijven die geen personeel kunnen vinden omdat de meeste studenten leren voor onnozele kutbaantjes.
De bedrijven die geen werknemers kunnen vinden en vertrekken naar landen waar die werknemers wel zijn hebben geen negatieve gevolgen voor Nederland. Die gevolgen zijn er toch ook niet voor alles dat naar China is verkast.
anoniem_64c64bf305ae7 wijzigde dit bericht op 07-09-2021 22:01
13.97% gewijzigd
dinsdag 7 september 2021 om 22:01
Denk je nu echt dat die kwetsbare en sociaal zwakkere groepen goed af zijn bij partijen zoals PvdA, Groen Links en D’66? Die groepen kunnen straks niet eens meer hun energierekening betalen. Die staan letterlijk in de kou met die elitaire partijen waarvan de stemmers vaak een riant inkomen en dito onderkomen hebben. Met de huidige instroom van migranten die ook vaak tot kwetsbare en sociaal zwakkere groepen behoren, moeten zij concurreren op de arbeidsmarkt, de woonmarkt en zelfs in het onderwijs.Zorroo schreef: ↑07-09-2021 21:03Er zullen zeker ook linkse stemmers voor hun eigen belang stemmen, bijvoorbeeld een laag betaalde arbeider die stemt op de SP omdat deze hoopt dat zo de omstandigheden voor je zullen verbeteren. Maar over het algemeen vind ik een rechts georiënteerd wereldbeeld toch simplistischer en 'makkelijker' dan een meer sociaal wereldbeeld, waarbij je rekening houdt met groepen die kwetsbaarder en zwakker zijn dan jij zelf. En waarbij je dus je eigenbelang regelmatig opzij moet zetten. Goddelijk gelijk, nee. Meer betrokkenheid bij de situatie van anderen dan diegenen in je eigen groepje, tja, lijkt me wel.
dinsdag 7 september 2021 om 22:03
Het is natuurlijk wel krom dat we op de TU in bepaalde richtingen Nederlandse studenten laten loten voor een studieplaats en vervolgens de buitenlandse studenten hier laten blijven of expats binnenhalen, omdat we mensen uit die studierichting nodig hebben.
dinsdag 7 september 2021 om 22:05
Het verschil tussen links en rechts zit veel meer in de vraag of je ondernemers laat innoveren of de overheid het voortouw geeft.Zorroo schreef: ↑07-09-2021 21:03Er zullen zeker ook linkse stemmers voor hun eigen belang stemmen, bijvoorbeeld een laag betaalde arbeider die stemt op de SP omdat deze hoopt dat zo de omstandigheden voor je zullen verbeteren. Maar over het algemeen vind ik een rechts georiënteerd wereldbeeld toch simplistischer en 'makkelijker' dan een meer sociaal wereldbeeld, waarbij je rekening houdt met groepen die kwetsbaarder en zwakker zijn dan jij zelf. En waarbij je dus je eigenbelang regelmatig opzij moet zetten. Goddelijk gelijk, nee. Meer betrokkenheid bij de situatie van anderen dan diegenen in je eigen groepje, tja, lijkt me wel.
Het verleden heeft uitgewezen dat ondernemers daar veel beter in zijn en dat de beste combinatie is de ondernemers laten uitvoeren en de overheid die daar geld beschikbaar voor stelt.
dinsdag 7 september 2021 om 22:05
Ook dat nog.
dinsdag 7 september 2021 om 22:05
Het studiegeld sterk verlagen voor studies waar te weinig inschrijvingen voor zijn en verhogen voor flutstudies. Van die flutstudies zijn er ondertussen veel teveel.Cateautje schreef: ↑07-09-2021 22:00Het blijken meest techbedrijven die geen personeel kunnen vinden omdat de meeste studenten leren voor onnozele kutbaantjes.
De bedrijven die geen werknemers kunnen vinden en vertrekken naar landen waar die werknemers wel zijn hebben geen negatieve gevolgen voor Nederland. Die gevolgen zijn er toch ook niet voor alles dat naar China is verkast.
dinsdag 7 september 2021 om 22:07
Hoe ga je het verlies aan financiële armslag oplossen?Cateautje schreef: ↑07-09-2021 21:27De angst dat er bedrijven zullen vertrekken is voor mij dus een wens. We zitten met zo'n enorm overschot aan onvervulbare vacatures dat ik liever heb dat die bedrijven naar het buitenland verkassen dan nog meer expats hier naartoe te halen. We zitten al met een gigantische woningnood, dus die kunnen we er sowieso niet bij hebben.
Het zijn sowieso niet de expats die het probleem zijn. Dat is een gevolg van vooral de wens van mensen om met steeds kleinere gezinnen te gaan leven. Als het om import gaat is volgens mij nog altijd import van binnen de EU (niet tegen te houden), dan vluchtelingen en pas dan expats.
dinsdag 7 september 2021 om 22:20
Dat is een leuke one liner, maar verder is het ook vooral nietszeggend.
Zonder expats geen Philips Medical, Shell, Unilever, ASML, NXP, enz.
Dat zijn niet de bedrijven die je weg wil pesten.
dinsdag 7 september 2021 om 22:21
dinsdag 7 september 2021 om 22:34
Huh? Ik vraag aan jou welke bedrijven je dan in gedachten hebt. Jij reageert bedrijven met personeelstekort en ik vraag of je zorg en onderwijs dan ook weg wilt hebben.
Ik werk bij een zorginstelling (private organisatie) met groot personeelstekort. Ook best wat expats in dienst. Dat valt dus als ik het goed begrijp onder jouw definitie?
dinsdag 7 september 2021 om 22:54
Precies...
Ondertussen zijn er genoeg van die gesettelde boeren en buitenlui die CO2 neutraal wonen en rijden, gewoon omdat het beter is.
Dit is niet het einde. Het is zelfs niet het begin van het einde. Maar misschien is dit het einde van het begin.
dinsdag 7 september 2021 om 23:15
Als je goed leest dan zie je dat ik het puur over economie heb (en daar weet ik toevallig wat vanaf) en wat in de praktijk is gebleken. Een planeconomie werkt niet. Zie bv de ECB met hun rente op idioot laag peil houden voor 13 jaar op een rij nu. En maar volhouden ondanks dat het zorgt voor exploderende huizenprijzen en beurswaardes. Dat bedrijven die niet levensvatbaar zijn kunnen blijven bestaan op geleend geld. Dat innovatie wordt belemmerd. Pensioenen uitgehold. Staten gaan potverteren. Enz.
Het is rot van binnenuit. En dat is klassiek links economisch beleid. Ook al doen alke partijen daar rustig aan mee ongeacht de signatuur.
woensdag 8 september 2021 om 00:51
Misschien is het wel simplistisch om een rechts wereldbeeld zo neer te zetten.Zorroo schreef: ↑07-09-2021 21:03Er zullen zeker ook linkse stemmers voor hun eigen belang stemmen, bijvoorbeeld een laag betaalde arbeider die stemt op de SP omdat deze hoopt dat zo de omstandigheden voor je zullen verbeteren. Maar over het algemeen vind ik een rechts georiënteerd wereldbeeld toch simplistischer en 'makkelijker' dan een meer sociaal wereldbeeld, waarbij je rekening houdt met groepen die kwetsbaarder en zwakker zijn dan jij zelf. En waarbij je dus je eigenbelang regelmatig opzij moet zetten. Goddelijk gelijk, nee. Meer betrokkenheid bij de situatie van anderen dan diegenen in je eigen groepje, tja, lijkt me wel.
Links heeft leuke ideeën maar die moeten allemaal gefinancierd worden (en beter/praktisch uitgewerkt) en heeft er uiteraard geen enkel probleem mee om de rekening bij die gesettelde burgers en boeren buitenlui te leggen (afgezien van het bedrijfsleven).
Jouw wereldbeeld moet ten koste gaan van bedrijven, landeigenaren (onteigenen we gewoon), bovenmodale pensionado's en tegen minder inkomsten vanwege een verslechterd ondernemersklimaat die zo hard nodig is om de lasten en financieringen beheersbaar te houden.
Daartegenover staat helemaal niets, want afgezien van belasting heffen en nivelleren hapert het creatieve denkvermogen wanneer het om financiering van verduurzamen aankomt.
Zie het een beetje als een windpark aanleggen en er vervolgens achter komen dat je de stroom niet kan opslaan en er geen verdeelcapaciteit gebouwd is. (shit, duurt jaren om te bouwen).
Datzelfde windpark het ecosysteem ondermijnt, vissen wegjaagt of desoriënteert en de vogeltrek hindert, dat is dan weer ' collateral damage'.
Weet je wat? We overwegen geen kernenergie want dat levert afval op, dan beter gewoon ontelbaar meer wind- en zonnecel parken bouwen tegen de prijs van enorme landschapsvervuiling.
Misschien een stand brandstofauto vrij maken binnen een onmogelijke termijn omdat je niet inschat of het technisch haalbaar is? (Amsterdam).
In jouw beleving heeft Nederland geen vertrouwen in links bestuur omdat de kiezer Links de kans niet geeft om het tegendeel te bewijzen (of naar de gallemiezen te helpen).
In mijn stad hebben we sinds kort een coalitie waarin GL vertegenwoordigt is.
Om autoverkeer in de binnenstad te voorkomen zijn er betonnen blokken op parkeerplaatsen geplaatst, dat soort creatieve oplossingen want kan het niet goedschiks dan maar kwaadschiks.
( dan laat ik de vorige eeuw maar even buiten beschouwing waarin mijn stad onder PvdA bestuur verpauperde en waarin het welzijn van rovende heroine verslaafden boven dat van gesettelde burgers werd gesteld.)
16 jaar rechts bestuur en de stad floreerde.
Praat me niet van realiteitszin van links bestuur, been there and done that, daar zitten de meeste burgers in NL niet op te wachten.
Jij spreekt over eigenbelangetjes van burgers en lult om de democratie heen, volgens jou zijn er voor 30 zetels verstandige mensen en voor de overige 120 hoofdzakelijk egoïstische dommerdjes.
Nou deze "neoliberale" dommerd heeft al 10 jaar een CO2 neutraal gasvrij huis en rij nu 3 jaar elektrisch.
Daar kan nog menig GL lid zich op stukbijten.
Mijn kantoor is CO2 neutraal en mijn medewerkers, op 1 na, rijden in elektrische auto's.
Al mijn zakenrelaties willen verduurzamen maar wel op een pragmatische manier en tegen een investering en tempo die zij acceptabel vinden.
Kortom, rechts is veel milieubewuster dan jij denkt of doet voorkomen, we houden goede ideeën tegen het licht en werken er aan mee maar laten ons geen geitenwollen sokken retoriek aanleunen, laat staan klakkeloos de rekening in de schoenen laten schuiven.
Denk nu eens even na wie het inkomen van 70% van de werknemers in Nederland betaalt en dan zou je kunnen indenken dat die zich nou niet bepaald identificeren met een groepje schreeuwende activisten en hun mooipratende voormannen, non-binairen & vrouwen bij GL in Den Haag en Amsterdam.
Dit is niet het einde. Het is zelfs niet het begin van het einde. Maar misschien is dit het einde van het begin.
woensdag 8 september 2021 om 00:57
Neem het aantal werknemers van een willekeurig beursgenoteerd bedrijf en vermenigvuldig het aantal met factor 2 (diensten) of factor 3 (productie industrie) om de totale werkgelegenheid op waarde te schatten.
Dit is niet het einde. Het is zelfs niet het begin van het einde. Maar misschien is dit het einde van het begin.
woensdag 8 september 2021 om 00:57
Neem het aantal werknemers van een willekeurig beursgenoteerd bedrijf en vermenigvuldig het aantal met factor 2 (diensten) of factor 3 (productie industrie) om de totale werkgelegenheid op waarde te schatten.
Dit is niet het einde. Het is zelfs niet het begin van het einde. Maar misschien is dit het einde van het begin.