pil uit basis pakket?

25-01-2010 23:06 157 berichten
AMSTERDAM - De pil moet weer uit het basispakket worden gehaald. Dat zal het College voor zorgverzekeringen (CVZ) minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) binnenkort adviseren, zegt CVZ-bestuursvoorzitter Dik Hermans maandag in NRC Handelsblad.

© ANPDe pil zat sinds 2008 weer in het basispakket. Voortaan zou de pil alleen nog moeten worden vergoed voor vrouwen onder de 21 jaar om zo tienerzwangerschappen en abortussen te voorkomen.



Adviezen van het CVZ over de inhoud van het basispakket worden vrijwel altijd overgenomen door de minister, schrijft de krant.





Besparing



Het schrappen van de vergoeding voor de pil zou een besparing opleveren van ongeveer 58 miljoen euro per jaar. Het voorkomen van een zwangerschap is niet hetzelfde als het voorkomen van een ziekte, luidt de motivatie van het CVZ.



Ook andere anticonceptiemiddelen zoals condooms worden niet standaard vergoed. Het CVZ was maandagmiddag niet bereikbaar voor een reactie.





Stukje op nu... besparing van bijna 60 mio.

Ik denk eerlijk gezegd dat er veel meer kosten komen door (ongewenste?) zwangerschappen. Slecht idee imo..



Wat vindt u?
Alle reacties Link kopieren
Tja, die premies... 't is een hoop geld, dat zal ik zeker niet ontkennen. Ik verlang soms ook wel eens terug naar die 50 gulden die ik 15 jaar terug betaalde. (wat ik toen overigens ook een hoop geld vond)



Maar zoals gezegd; zorg is duur. Er kan tegenwoordig steeds meer. Voor iedere ziekte (of tekortkoming) een behandeling, voor iedere patiënt een bed. In Nederland worden mensen niet geweigerd bij de deur van het ziekenhuis, omdat ze niet of onvoldoende verzekerd zijn. Bij ons krijgen patienten niet zomaar een 'doodvonnis' omdat ze geen verzekering hebben. Een niet-nader-te-noemen zwarte president nam ons zelfs als voorbeeld, bij zijn plannen voor hervorming van de gezondheidszorg.

Eigenlijk hebben we het hier zo slecht niet voor elkaar. 't Kost alleen klauwen met geld... dat wel.



En ja, dan is de pil slechts een druppel op een gloeiende plaat. Ik zou er geen pil minder om slikken, als ie uit het basispakket geschrapt wordt. Omdat ik het zelf wel kan betalen. Omdat ik ruim aanvullend verzekerd ben. Oja... en omdat ik een spiraaltje heb

Ik kan me voorstellen, dat het wel uitmaakt als je ieder dubbeltje moet omdraaien. Maar dan nog; de pil is goedkoper dan luiers.
Ik geloof niet meer in sprookjes.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:roosvrouw schreef op 26 januari 2010 @ 15:43:

[...]





Ten eerste omdat je er zelf voor kiest een aanvullend pakket af te sluiten. Het basispakket kost namelijk geen ¤125,- p.m.



Ook niet geheel onbelangrijk; collectieve verzekering met bijhorende principes.



Nog veel belangrijker; dit is een verzekering, geen 'recht hebben op iets terug zien'. Zoals al eerder aangeroerd is; heeft men met deze insteek ook die insteek bij een inboedelverzekering? Vraagt men zich dan ook af waarom men betaalt als het huis maar niet affikt?



Maar heel zwart-wit is het antwoord direct terug te vinden in het vergoedingsoverzicht van jouw verzekeraar bij het pakket dat jezelf hebt afgesloten. Jij betaalt ¤125,- p.m. omdat je voor dat pakket gekozen hebt en vermelde zaken vergoed zult krijgen indien er een medische noodzaak volgens de polisvoorwaarden voor zal ontstaan. Is die vraag ook weer opgelost. Dankjewel Roosvrouw
Age is mind over matter, if you don\'t mind is doesn\'t matter
Alle reacties Link kopieren
quote:Ikbenanoniem schreef op 26 januari 2010 @ 12:33:

Een hartoperatie is een medisch gegeven en je weet niet wie dit zal moeten ondergaan. Evenzo als behandelingen voor ziekten, kapotte botten, gescheurde banden, etc..



Kinderen en zwangerschap zijn keuzes. Een keus die mainstream door bijna 70% van de vrouwen gemaakt wordt. Laat die 70% zich dan tegen de kosten indekken door een extra pakket te betalen. Behorende tot de 30% vrouwen die een andere keus maakt, kan ik dan volstaan met het basispakket.

Een zwangerschap is echt niet altijd gepland. Iemand kan nog lang niet toe zijn aan een kind & daarom geen extra pakket nemen & vervolgens toch zwanger raken. Is het dan jammer dan?



Dergelijke pakketten zullen derhalve leiden tot meer onverzekerden. Lijkt me geen wenselijke situatie. Temeer omdat de rekeningen in geval van zwangerschapscomplicaties fors kunnen oplopen. En ik heb in Nederland absoluut geen behoefte aan Amerikaanse toestanden waarbij mensen met torenhoge ziekenhuisrekeningen blijven zitten.
Some cause happiness wherever they go, others whenever they go. (Oscar Wilde)
Alle reacties Link kopieren
Kinderen en zwangerschap zijn keuzes. Mee eens. Maar wel vaak een keuze waarvoor een vrouw in eerste instantie vaak verantwoordelijk voor is. Hoe zit dat met de single vrouwen, die moeten de pil maar zelf gaan bekostigen terwijl hun SV-en er ook van profiteren. Oneerlijk.

Ik vind het al oneerlijk genoeg dat vrouwen maandverband, tampons etc. moeten kopen. Van vrouwen word ook nog eens sterker verwacht dat zij zich 'verzorgen' dus zij moeten meer dan mannen aan cosmetica uitgeven.

Daarnaast zijn het vaak de vrouwen die opdraaien voor een ongeplande zwangerschap, die kosten zijn niet eens te benoemen.

En dat terwijl vrouwen vaker een minimuminkomen hebben, vaker minder verdienen, vaak eerder tegen een glazen plafond oplopen.

Het is gewoon niet eerlijk.
Alle reacties Link kopieren
Ik word vooral zo moe van het gedoe dat elk jaar de dekking van je verzekering weer anders is. Pil erin, pil eruit, Fysio X-aantal sessies, daarna op een Y-aantal sessies. Natuurlijk is er altijd sprake van 'voortschrijdend inzicht', maar ik mis hier over het algemeen toch een sterk geformuleerd 'basisinzicht'. Dan weten we allemaal waar we wel en niet aan toe zijn.



Ik ben (in beginsel) blij met ons zorgstelsel: als ik in het ziekenhuis kom word ik behandeld. Punt. Kom daar maar eens om in andere landen. Dus die hoge premie: tja het is inderdaad veel geld maar mijn gezondheid is me wel wat waard



Ik wil (nog) niet zwanger worden en dus slik ik de pil. Kost me een paar tientjes per jaar: prima. Wordt het vergoed: beter nog natuurlijk.

Mijn keuze om niet zwanger te worden is belangrijker dan een paar tientjes. Als ik die tientjes niet op kan brengen dan gaan we aan de spiraal (wordt wel vergoed geloof ik?) of dan moeten we flink wat meer tientjes uit gaan geven aan condooms. Wedden dat hij dan direct die pil voor me gaat halen



PS nee, stoppen met sex is geen optie!
Alle reacties Link kopieren
quote:Serafina schreef op 26 januari 2010 @ 17:02:

Hoe zit dat met de single vrouwen, die moeten de pil maar zelf gaan bekostigen terwijl hun SV-en er ook van profiteren. Oneerlijk.

Vraag je voortaan een paar euro voor elke wip. Opgelost.

Maar om alleen met de pil aan de rol te gaan met een SV'tje ....ook niet erg verstandig lijkt mij. Dus die condooms kun je hem dan laten betalen. Opgelost.



Ik vind het al oneerlijk genoeg dat vrouwen maandverband, tampons etc. moeten kopen. Mannen betalen zich dan weer blauw aan scheergel en weet je wat een mesje kost vandaag de dag?





Van vrouwen word ook nog eens sterker verwacht dat zij zich 'verzorgen' dus zij moeten meer dan mannen aan cosmetica uitgeven. Ach ja, zolang vrouwen nog steeds eisen verwachten dat een vent hun etentje betaalt....

Daarnaast zijn het vaak de vrouwen die opdraaien voor een ongeplande zwangerschap, die kosten zijn niet eens te benoemen. Volgens mij heb je daar DNA testen voor ; kun je de pa dwingen te betalen.

En dat terwijl vrouwen vaker een minimuminkomen hebben, vaker minder verdienen, vaak eerder tegen een glazen plafond oplopen.

Het is gewoon niet eerlijk.Het hele leven is niet eerlijk.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Laatste post heeft een hoge amusementswaarde!



Wordt de pil ook niet meer vergoed als medicijn?



Je hebt vrouwen die niet gewoon ongesteld zijn, maar een waar slagveld meemaken met dito pijnen, de pil zorgt voor verzachting en minder bloedverlies.



Dan wordt het gebruikt als medicijn en dan zou het wel vergoed moeten worden?????
Alle reacties Link kopieren
@BGB: het leven is niet eerlijk.

Ik weet het. Ik heb al jaaaaaren geleden met mezelf afgesproken dat ik het zinnetje "het is niet eerlijk" niet meer uit zou spreken. Het is een mechanisme uit mijn kindertijd ("maar...dat is gewoon niet eerlijk!") die er af en toe nog even uitglipt. Het is een beetje Calimero-achtig. Ik probeer het onder controle te krijgen....
Weet je wat ik eigenlijk niet eerlijk vind: dat mensen brillen, contactlenzen en ogen laseren (grotendeels) zelf moeten betalen. Ogen zijn je belangrijkste gereedschap in de werkzame wereld en toch worden oogmankementen niet vergoed. Zelf heb ik hele goede ogen en aangezien mijn ouders pas laat aan 'n leesbril gingen, verwacht ik dat voorlopig ook zo te kunnen houden. Dus hier praat ik niet in mijn eigen straatje. Het verbaast me alleen dat ze zoiets belangrijks waar mensen niets aan kunnen doen en wat nodig is om te kunnen werken, niet vergoeden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Serafina schreef op 27 januari 2010 @ 07:47:

@BGB: het leven is niet eerlijk.

Ik weet het. Ik heb al jaaaaaren geleden met mezelf afgesproken dat ik het zinnetje "het is niet eerlijk" niet meer uit zou spreken. Het is een mechanisme uit mijn kindertijd ("maar...dat is gewoon niet eerlijk!") die er af en toe nog even uitglipt. Het is een beetje Calimero-achtig. Ik probeer het onder controle te krijgen....neem je daar een pilletje voor, die wordt vast wel vergoed.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb mijn bril bijna volledig vergoed gekregen Nien. (moest, ik meen, 20 euro bijbetalen of zo). Nou had ik ook geen hele dure bril (tis er eentje voor erbij, heb contactlenzen), maar dat een bril niet te betalen is, is dus onzin. Je krijgt meestal gewoon een vergoeding.

De bril van mijn zoon werd trouwens volledig vergoed.
Alle reacties Link kopieren
Ik slik de pil vanwege klachten (écht waar...) maar krijg 'm nu vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering vergoed. Net als vóór 2008.
quote:Liv schreef op 27 januari 2010 @ 08:28:

Ik heb mijn bril bijna volledig vergoed gekregen Nien. (moest, ik meen, 20 euro bijbetalen of zo). Nou had ik ook geen hele dure bril (tis er eentje voor erbij, heb contactlenzen), maar dat een bril niet te betalen is, is dus onzin. Je krijgt meestal gewoon een vergoeding.

De bril van mijn zoon werd trouwens volledig vergoed.Is dat dan veranderd? Een vriendin van mij moet haar dagcontactlenzen zelf betalen. Een andere vriendin heeft 2500 euro moeten dokken om haar ogen te laten laseren. De vriendin van de contactlenzen heeft inmiddels 'n bril en de vriendin van het ooglaseren heeft nu uiteraard geen oogproblemen meer, dus weet de huidige ontwikkelingen op het gebied van vergoeden dus niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:Arkouda schreef op 26 januari 2010 @ 10:57:

Wat een rare redeneringen houden sommigen er op na!

Iemand die in 2009 geen of weinig zorgkosten heeft gehad, heeft écht niet voor niks premie betaald. Je bent namelijk al die tijd verzekerd geweest, daar heb je voor betaald. Een ziektekostenverzekering is toch geen abonnement.



Als je huis niet is afgefikt in 2009 dan heb je (neem ik aan) toch ook niet het gevoel dat je voor niets premie hebt betaald voor je woonverzekeringen...

Ja, ik ben verzekerd geweest... maar ik heb daar ook erg veel voor moeten betalen.

Om een vergelijking te maken... ik betaal 116 euro in de maand aan ziektekostenverzekering, terwijl ik een 10-tje per maand betaal voor mijn woonverzekeringen...

Zit wel even ruim 100 euro tussen...



En ik snap de redenering hoor... maar toch vind ik het steeds meer "jammer"geld worden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Ikbenanoniem schreef op 26 januari 2010 @ 12:33:

[...]



Een hartoperatie is een medisch gegeven en je weet niet wie dit zal moeten ondergaan. Evenzo als behandelingen voor ziekten, kapotte botten, gescheurde banden, etc..



Kinderen en zwangerschap zijn keuzes. Een keus die mainstream door bijna 70% van de vrouwen gemaakt wordt. Laat die 70% zich dan tegen de kosten indekken door een extra pakket te betalen. Behorende tot de 30% vrouwen die een andere keus maakt, kan ik dan volstaan met het basispakket.

Maar: wat te denken van minder erge zaken? Die worden ook vergoed. Denk bijvoorbeeld aan het laten verwijderen van een moedervlek om wat voor reden dan ook. Als het verder geen kwaadaardig ding is zou dat dan dus ook niet vergoed hoeven te worden?



Trouwens... het feit dat ik 116 euro in de maand betaal heeft te maken met mijn aanvullende verzekering. De basisverzekering stelde namelijk niks voor... dus áls ik iets krijg moet ik wel aanvullend verzekerd zijn.
Ik betaal ook iets van 120 euro per maand omdat ik de meest uitgebreide aanvullende wil (maar zonder tandarts) Weet je dat verzekeraars je kunnen weigeren nog 'n aanvullende te nemen als je op 'n gegeven moment iets hebt waarvoor je aanvullend nodig hebt? Dan kun je beter maar gelijk maximaal verzekerd zijn, dan mogen ze je er in elk geval niet meer uit gooien.
Alle reacties Link kopieren
quote:Arkouda schreef op 26 januari 2010 @ 16:55:

[...]



Een zwangerschap is echt niet altijd gepland. Iemand kan nog lang niet toe zijn aan een kind & daarom geen extra pakket nemen & vervolgens toch zwanger raken. Is het dan jammer dan?



Dergelijke pakketten zullen derhalve leiden tot meer onverzekerden. Lijkt me geen wenselijke situatie. Temeer omdat de rekeningen in geval van zwangerschapscomplicaties fors kunnen oplopen. En ik heb in Nederland absoluut geen behoefte aan Amerikaanse toestanden waarbij mensen met torenhoge ziekenhuisrekeningen blijven zitten.

Theoretisch zou dat niet moeten kunnen, omdat het in Nederland namelijk verplicht is om je te verzekeren tegen ziektekosten.

Dus theoretisch zou iedereen verzekerd moeten zijn.

In de praktijk gebeurt dat niet. Dat is ook de reden dat de premies elke keer weer omhoog gaan.

En dat voelt ook als niet eerlijk "ik betaal wel netjes elke maand mijn basispremie en daarnaast de aanvullende premie, maar ik moet wél meer betalen omdat Pietje Puk het vertikt om een verzekering af te sluiten".



En ik betaal netjes hoor... daar niet van... maar soms vraag ik me wel eens af waarom dat geld niet gewoon op een rekening t.n.v. mij gestort kan worden. Aan die rekening zit dan de beperking dat je het geld alleen kunt opnemen in het geval van medische zaken. Maar wel voor mijzelf... en niet voor Marietje Jansen die ik niet ken.
Ik snap niet dat het in Nederland is toegestaan/wordt gedoogd, dat er mensen onverzekerd rondlopen en alsnog aanspraak op de medische zorg kunnen maken. Iedereen heeft 'n inkomen, al is het maar de bijstand. Waarom wordt het bedrag voor de verzekering niet van dat inkomen ingehouden?
Alle reacties Link kopieren
Ik snap niet dat iedereen er zo makkelijk over denkt om zoveel jaren een medicijn te slikken wat op latere leeftijd problemen kan opleveren. Mijn moeder kreeg een longembolie, die mocht absoluut de pil niet meer slikken. Mijn vader heeft zich toen laten steriliseren. Vooral in combinatie met roken is het een risico.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 27 januari 2010 @ 09:19:

Ik betaal ook iets van 120 euro per maand omdat ik de meest uitgebreide aanvullende wil (maar zonder tandarts) Weet je dat verzekeraars je kunnen weigeren nog 'n aanvullende te nemen als je op 'n gegeven moment iets hebt waarvoor je aanvullend nodig hebt? Dan kun je beter maar gelijk maximaal verzekerd zijn, dan mogen ze je er in elk geval niet meer uit gooien.

Helemaal mee eens. Op het moment dat je je basis hebt verzekerd (om welke reden dan ook) en je krijgt in één keer een ziekte of een ongeluk met alle vervelende gevolgen van dien dan kom je aan het betalen.

En om die reden betaal ik dus ook 116 euro in de maand. Omdat ik dat risico niet wil lopen....
quote:Maleficent schreef op 27 januari 2010 @ 09:33:

Ik snap niet dat iedereen er zo makkelijk over denkt om zoveel jaren een medicijn te slikken wat op latere leeftijd problemen kan opleveren. Mijn moeder kreeg een longembolie, die mocht absoluut de pil niet meer slikken. Mijn vader heeft zich toen laten steriliseren. Vooral in combinatie met roken is het een risico.

Misschien snappen mensen dat niet die geen/weinig last hebben van hun ongesteldheid, maar als je maandelijks 'n paar dagen loopt te kotsen en aan de racekak bent vergezeld van buikkrampen, hoofd- en rugpijn, dan zou je wel anders piepen. Als ik ooit de pil niet meer mag slikken vanwege medische redenen, dan laat ik mijn baarmoeder er uit slopen.



Overigens rook ik natuurlijk niet.
Alle reacties Link kopieren
Maar dat is wel heel extreem Elninjoo. Zo erg heeft het gros van de mensen het niet.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 27 januari 2010 @ 09:35:

[...]



Misschien snappen mensen dat niet die geen/weinig last hebben van hun ongesteldheid, maar als je maandelijks 'n paar dagen loopt te kotsen en aan de racekak bent vergezeld van buikkrampen, hoofd- en rugpijn, dan zou je wel anders piepen. Als ik ooit de pil niet meer mag slikken vanwege medische redenen, dan laat ik mijn baarmoeder er uit slopen.



Overigens rook ik natuurlijk niet.

Misschien een stomme vraag, maar heb je al wel eens weer de pil een paar maanden laten staan om te kijken of je dezelfde klachten nog steeds hebt?

Het kan namelijk best wel dat je na pilgebruik in één keer een anderssoortige menstruatie hebt.



Ik ben sinds mijn 21 op en af aan de pil (van 21 tot 25, van 26 tot 26 en van 27 tot 31) en na elke keer stoppen was mijn cyclus anders en had ik meer of minder last van mijn menstruatie.

Tussen mijn 26e en 27e was ik vrij onregelmatig, terwijl ik van mezelf heel regelmatig ongesteld was (29 dagen ertussen, kon de klok erop gelijk zetten).

Nu ben ik sinds juli 2008 (op mijn 31e) gestopt en mijn menstruatie is weer helemaal regelmatig. Heb weleens last van hoofdpijn maar er is niets wat een paracetamolletje niet op kan lossen....
quote:Yraatje schreef op 27 januari 2010 @ 09:49:

[...]



Misschien een stomme vraag, maar heb je al wel eens weer de pil een paar maanden laten staan om te kijken of je dezelfde klachten nog steeds hebt?

Het kan namelijk best wel dat je na pilgebruik in één keer een anderssoortige menstruatie hebt.Ja, ik ben 'n keer bijna 'n jaar gestopt geweest (in het kader van kijken of ik sneller kon afvallen ) maar het was nog even erg. Okee, het kotsen is natuurlijk goed voor de lijn, maar door de extreme lichaamseigen hormonen vrat ik het er net zo hard weer bij. Verder voel ik mij veel beter in balans met de hormonen uit de pil dan met mijn eigen gestoorde hormonen, dus ik blijf 'n tevreden slikker.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven