PVV: Vlag en volkslied op school. Willen we dat?

04-05-2010 00:11 103 berichten
Alle reacties Link kopieren
Uit het partijprogramma van de PVV

'We moeten nu echt afscheid nemen van de cultuur van de sixties. Dat begint op school. De Canon van de Nederlandse geschiedenis wordt verplicht. Kinderen leren nu over hoe mooi de islam is en dat het een verrijking is van Nederland, maar wat de Tachtigjarige Oorlog was, is hen onbekend. Onze heroïsche vaderlandse geschiedenis mag meer in het zonnetje worden geplaatst. Het Nationaal Historisch Museum wordt geen weg-met-ons-museum.

.....

'De Canon van Nederland wordt verplicht op de

basisschool, het volkslied wordt geleerd en op elke school hangt .onze vlag...

'



Hallo,

Ik ben geschiedenisdocent. Volgens mij is de bovenstaande tekst uit het partijprogramma van de PVV erg overdreven, maar het is wel waar dat er in Nederland best weinig aandacht wordt besteed aan Vaderlandse Geschiedenis op school.



Op de basisschool hangt de tijd die de juf of meester aan dit vak besteedt erg af van zijn/haar persoonlijke interesse en op de middelbare school gaat het ook niet echt over de Willem de Zwijger en de Patriottentijd.

Zelf vind ik dit geen bezwaar, de wereld is groter dan Nederland. Ik ben echter benieuwd wat anderen (die wellicht ook ouders zijn) er van vinden. En die vlag en dat volkslied? Zelf gruw ik van de gedachte...
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp je vraag niet. Ik heb hem niets gevraagd, hij vroeg waarom we 2 minuten stilte hielden.



Hij was mijn man aan het helpen in de tuin, een terrasje leggen. Toen man vlak voor achten naar binnen ging om twee minuten stil te zijn vroeg buurjongen zich stomverbaasd af waarom hij dat deed.
Alle reacties Link kopieren
quote:Omen schreef op 04 mei 2010 @ 08:22:

Ik had een leuke 'hoofdmeester' die geweldig kon vertellen over de vaderlandse geschiedenis. Floris de Vijfde, Luther die zijn stellingen op de kerkdeur spijkerde, Piet Hein en de zilvervloot, de Oldebarneveldts, de gebroeders De Wit, Willem van Oranje, "Mijn God, heb medelij met mij en met mijn arme volk." enzovoorts.



Ik gun het ieder kind om zo'n geweldige verteller voor de klas te krijgen, maar vraag me af of mijn hoofdmeester niet een uitzondering was?



Ik vind het van belang dat kinderen deze geschiedenis leren, zoals ik het belangrijk vind dat ze hoe dan ook veel wereldgeschiedenis meekrijgen. Omdat ons heden gebaseerd is op dat verleden.



Op de middelbare school was er vrijwel alleen aandacht voor WOII en de koude oorlog. Dat gold ook voor de stof die mijn kinderen tijdens hun middelbare school kregen. Mijn kinderen hebben verder nauwelijks vaderlandse geschiedenis meegekregen. Zelf heb ik het geprobeerd, om erover te vertellen. Ze vonden de verhalen 'hartstikke leuk', maar het ging het ene oor in en het andere weer uit.Ik heb zowel op de basisschool als de middelbare veel geschiedenis gehad. Maar ik had het dan ook zowel op de mavo als op de havo in mijn examenpakket.
Alle reacties Link kopieren
quote:quattro35 schreef op 04 mei 2010 @ 01:14:

[quote]Starshine schreef op 04 mei 2010 @ 00:18:



Ik vind het juist leuk dat ze bij mijn zoontje op school met een verjaardag een verjaarslied in o.a. het Nederlands, Turks en Marokkaans zingen. Er zitten nl kindjes uit al die landen in de klas, dus waarom ook niet?[/quote]





Omdat de Nederlandse taal beheersen cruciaal is onze samenleving, is het uiterst dom om aandacht te schenken aan Turks, Berber, of Arabisch. Al helemaal omdat veel allochtone ouders thuis geen Nederlands spreken met hun kinderen, en ook geen enkele moeite willen doen om zelf, of hun nageslacht goed Nederlands te leren.



Jammer dat er nog steeds geen strenge taaleisen zijn aan de grens: wie zich hier wil vestigen moet onze taal en/of 't Engels perfect beheersen. Zou een hoop probleemgevallen buiten houden.

Helemaal eens.

Ook met het feit dat er meer aandacht aan de NL geschiedenis geschonken moet worden.

En dat de jeugd al niet meer weet waarom we vanavond om 20.00 uur stil zijn, en morgen een dag vrij (tenminste, veel van ons dan)............ dat is helemaal om te huilen natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
quote Notebook:

met de vlag mag zwaaien, of verkleed mag gaan in het oranje of de driekleur? En na het verketteren van zwarte pieten en het promoten van multi gekleurde pieten (net als paaseitjes) moeten dan de oranje, rode, witte en blauwe pieten ook verboden worden om zo de medelanders niet tegen het hoofd te stoten. Er wordt van allochtonen niet verlangd dat zij hun cultuur verloochenen, laat dat dan ook gelden voor de Nederlanders.

Je draaft wel door zeg. De Nederlandse cultuur die jij blijkbaar vooral tot uiting ziet komen in allerlei folklore, ligt helemaal niet onder vuur. De winkels lagen vol met paaseitjes, die overigens geen onderdeel uitmaken van het Nederlandse cultuurgoed.

En wordt van mensen met een Niet-Nederlandse achtergrond niet verlangd dat ze hun eigen cultuur verloochenen? Lees je wel kranten?
Alle reacties Link kopieren
Overigens helpen een vlag en een volkslied kinderen natuurlijk niet aan een beter begrip van de vaderlandse geschiedenis.
Alle reacties Link kopieren
quote:vivalina schreef op 04 mei 2010 @ 08:29:

[...]



Helemaal eens.

Ook met het feit dat er meer aandacht aan de NL geschiedenis geschonken moet worden.

En dat de jeugd al niet meer weet waarom we vanavond om 20.00 uur stil zijn, en morgen een dag vrij (tenminste, veel van ons dan)............ dat is helemaal om te huilen natuurlijk.In het PVV programma wordt gesproken over het 'herdenken van de slachtoffers van het (nationaal) socialisme' . Die haakjes zijn veelzeggend.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb op de basisschool midden jaren '70 de "80-jarige oorlog" (historisch gezien een onjuiste term) en andere vaderlandse geschiedenissen onderwezen gekregen. Ik zou het niet verkeerd vinden als daar nu evenveel aandacht aan wordt besteed, naast geschiedenissen van de rest van de wereld natuurlijk.



Volgens mij valt het nu wel mee, de PVV overdrijft heel erg. Er zullen wel scholen zijn waar een en ander minder is.



quote:Starshine schreef op 04 mei 2010 @ 00:25:

Aha, 'ons heroïsche verleden". Gaan we dan ook de slavenhandel bespreken? Of is dat niet zo heroïsch?Ook de slavenhandel werd op mijn basisschool onderwezen, en zover ik weet ik dit ook nu een onderwerp. Sterker nog: De slavenhandel wordt heel vaak vanuit een "weg met ons" perspectief onderwezen terwijl de even grootschalige Arabische (waarbij ook blanke slaven uit Europa werden verhandeld naast zwarte slaven uit de sub-sahara) en inter Afrikaanse slavenhandel buiten beschouwing blijft.
Alle reacties Link kopieren
quote:Dhelia schreef op 04 mei 2010 @ 08:13:

[...]





Alleen als we de Europese vlag ernaast hangen, en het Europees "volkslied" leren

O Freunde, nicht diese Töne!

Sondern laßt uns angenehmere anstimmen

Und freudenvollereDit zijn de eerste regels. Het Europese volkslied bestaat alleen uit Alle menschen werden Brüder.

Ik zou het wel een goed idee vinden om wat meer met Europa te doen inderdaad.



quote:Maar dat zal wel niet des PVVs zijn Inderdaad, maar de PVV heeft het niet voor het zeggen en krijgt het niet voor het zeggen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Dhelia schreef op 04 mei 2010 @ 08:51:

Overigens helpen een vlag en een volkslied kinderen natuurlijk niet aan een beter begrip van de vaderlandse geschiedenis.Het ligt er aan hoe je het inkleedt. Aan de hand van de tekst van het Wilhelmus kun je een heel goed verhaal over de politieke verhoudingen en gebeurtenissen vertellen uit de tijd waarin het werd geschreven.
Alle reacties Link kopieren
quote:ravachol schreef op 04 mei 2010 @ 09:05:

[...]





Het ligt er aan hoe je het inkleedt. Aan de hand van de tekst van het Wilhelmus kun je een heel goed verhaal over de politieke verhoudingen en gebeurtenissen vertellen uit de tijd waarin het werd geschreven.



Maar dan kan je ook de Amerikaanse vlag daar hangen en een goed verhaal houden over de verhouding tussen de Verlichting, de Amerikaanse revolutie en de ontwikkeling van grondrechten. Om maar een dwarsstraat te noemen.



De vlag en het volkslied zijn symbolen, en met symbolen verander je niets.
Alle reacties Link kopieren
quote:quattro35 schreef op 04 mei 2010 @ 01:09:

[...]

Lange tijd werd er door met namen de linkse "intelligentia" nogal neegekeken op onze eigen geschiedenis, en werden alle goede dingen van Nederland al snel verdacht gevonden, wegens "wellicht riekend naar patriotisme".Dat is wel een beetje waar, maar het waren echt niet alleen linkse intelligentia. Met name vanuit kringen van ondernemers werd internationaal "gedacht" en was Nederland niet meer dan "een vliegenpoepje op de kaart".quote:Dat overdreven negatief zijn over ons eigen land, onze geschiedenis en onze prestaties kan best eens wat minder.

Het leek wel alsof alles buiten NL per definitie beter en superieur was. Het zit er gewoon in bij bepaalde groepen, die soort minachting voor onze cultuur......terwijl er eigenlijk niks is om je voor te schamen, integendeel.



Het is juist heel Nederlands om af te geven op je eigen land en cultuur. Laten we het gewoon een typisch Nederlandse eigenschap noemen. En ook bij rechts en zelfs PVV-rechts zie je dat deze eigenschap springlevend is. Ook daar wordt afgegeven op nationale waarden als tolerantie, het menselijk behandelen van delinquenten, een internationale blik, een realistisch drugsbeleid en nog veel meer.



Zie het gewoon als een beetje doorgeslagen zelfkritiek. En zelfkritiek is juist een teken van kracht, niet van zwakte. In landen en culturen waar zelfkritiek taboe is zie je dan ook een enorme achterstand op alle gebieden.
Alle reacties Link kopieren
quote:ravachol schreef op 04 mei 2010 @ 09:02:



Dit zijn de eerste regels. Het Europese volkslied bestaat alleen uit Alle menschen werden Brüder.I know. Maar ik vond die andere regels leuker, gezien de PVV-retoriek
Alle reacties Link kopieren
De swchool is m.i niet de enige die hier verantwoordelijk voor is, als ouder mag je je kind ook wat leren. Wellicht leer ik mijn kinderen vanavond het volkslied wel even.



Nu pikken ze het nog makkelijk op...!
Alle reacties Link kopieren
Hoewel er misschien meer aandacht voor de echt 'oude' geschiedenis zou kunnen zijn, zie ik ook veel voordelen in de meer actuele geschiedenis die bij mij op de middelbare school besproken is. Bv de kwestie Israël/Palestina, als je daar wat meer over weet heplt het nu iets genuanceerder te kijken naar de hedendaagse nieuwsberichten en kun je meer begrijpen van de standpunten van bv de VS, Arabische landen of NL zelf.



Ik had trouwens een erg komische geschiedenis leraar die in de klas een NLse vlag had hangen met een loesje kaart erboven 'eens was Willem van Oranje ook een kansarme asielzoeker'
Alle reacties Link kopieren
quote:Dhelia schreef op 04 mei 2010 @ 09:12:

[...]





Maar dan kan je ook de Amerikaanse vlag daar hangen en een goed verhaal houden over de verhouding tussen de Verlichting, de Amerikaanse revolutie en de ontwikkeling van grondrechten. Om maar een dwarsstraat te noemen.



De vlag en het volkslied zijn symbolen, en met symbolen verander je niets.



Ik denk ook dat je de Nederlandse symbolen best kan vergelijken met die van andere landen. De Amerikaanse Revolutie kun je zelfs deels behandelen in combinatie met de Vaderlandse geschiedenis, met de Radicale Verlichting van Spinoza, met de Acte van Verlaetinghe die model stond voor de onafhankelijkheidsverklaring in 1776, met John Adams in Nederland en de Patriottenbeweging. Je kunt dan ook verder vertellen over de Brabantse- en Belgische revoluties en de Franse Revolutie. Bij die laatste vertel je dan ook wat over staatsterreur.



Je kunt ook nog de Sovjet vlag laten zien en vertellen over de massamoorden in naam van het communisme.
Alle reacties Link kopieren
quote:mevrouwk schreef op 04 mei 2010 @ 09:16:

De swchool is m.i niet de enige die hier verantwoordelijk voor is, als ouder mag je je kind ook wat leren. Wellicht leer ik mijn kinderen vanavond het volkslied wel even.



Nu pikken ze .nog makkelijk op...!Inderdaad. Dat de jeugd van tegenwoordig niet weet waarom er twee minuten stilte gehouden wordt op 4 mei, zegt meer over de ouders dan over die jeugd van tegenwoordig
quote:Starshine schreef op 04 mei 2010 @ 00:40:

Als ik alle geschiedenislessen van de lagere school en de middelbare zo eens de revue laat passeren heb ik ik ongeveer dit gehad:

Algemene geschiedenis (romeinen, middeleeuwen, industrialisatie), WO1 en 2, 80-jarige oorlog dus, Duitsland van 1870 tot heden.

Veel Europese geschiedenis derhalve, met soms een uitstapje naar de USA, ik heb niks, nakkes, nada over de geschiedenis van de Arabische wereld gehad (dus waar Geert het vandaan haalt is mij een raadsel).Examenjaar 2000 zeker . Daar was Duitsland van 1870 tot nu examenonderwerp.
Wij hebben dezelfde thema's gehad. Heel veel 80-jarige oorlog en ook nog Sovjet Unie erbij.

Ik weet ook alles over het verdrag van Atrecht en de Unie van Utrecht...
Alle reacties Link kopieren
quote:Starshine schreef op 04 mei 2010 @ 00:40:



Veel Europese geschiedenis derhalve, met soms een uitstapje naar de USA, ik heb niks, nakkes, nada over de geschiedenis van de Arabische wereld gehad (dus waar Geert het vandaan haalt is mij een raadsel).



Zelfs op de universiteit bij de studie geschiedenis wordt voor het grootste deel naar Europa/Amerika gekeken en worden andere geschiedenissen vanuit een Europees perspectief bekeken. Dit heeft een reden. Geschiedenis als wetenschap is namelijk een westerse uitvinding. Het systematisch sorteren van bronmateriaal, het toegankelijk maken voor onderzoek en het onderwerpen aan de wetenschappelijke-kritische methodes is westers. In Europa ontstond geschiedenis als wetenschap in de negentiende eeuw nadat pioniers het heidense karwei van het sorteren en archiveren van bronmateriaal hadden verricht.



In Arabische landen en China is wel veel bronmateriaal, maar dit is niet toegankelijk in de zin van dat er geen systeem in zit, het is niet gearchiveerd. Ook een kritische methode is niet algemeen in die landen.
Alle reacties Link kopieren
quote:liubi schreef op 04 mei 2010 @ 09:41:

Wij hebben dezelfde thema's gehad. Heel veel 80-jarige oorlog en ook nog Sovjet Unie erbij.

Ik weet ook alles over het verdrag van Atrecht en de Unie van Utrecht... Maar werd deze periode in jouw schooltijd nog als "80-jarige oorlog" aangeduid? De meeste historici zijn het er over eens dat deze term (bedacht in de Negentiende eeuw) achterhaald is en spreken nu over de Opstand of Nederlandse Opstand
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het allemaal wel gehad. En dat was niet eens zo lang geleden. Op de basisschool de basis van: Romeinen, oude Grieken, Vikingen, Vaderlandse Geschiedenis en op de middelbare school deze dingen opnieuw maar daarnaast ook: de arabische wereld, de VS, Duitsland (inderdaad 1870 tot heden maar mijn examen was in 2001), USSR, noem het op en ik heb het gehad. Op de uni weer geschiedenis gehad (rechtsgeschiedenis en bij Leer der internationale betrekkingen alhoewel die laatste meer onder de noemer grote Amerikaanse propagandashow viel. Oeh, wat heb ik ruzie gehad met die professor zeg!).



Ik vind dat geschiedenis, van de prehistorie (ook gehad en Egypte) tot nu gewoon verplicht moet zijn voor iedereen. En dan niet dat gezwam met bronnen enzo maar gewoon, keihard, leren wat er gebeurd is. Want hoe kan je begrijpen hoe de wereld nu in elkaar zit, als je niet vat hoe dat zo gekomen is? Geschiedenis is een vak wat de basis vormt van hoe je tegen de maatschappij aankijkt (wat mij betreft zouden ze filosofie ook verplicht mogen stellen), hoe je de politiek ziet.



Volkslied en vlag zouden van mij echt niet hoeven.
Wij hadden echt een crimineel dik boek en daar heette het inderdaad Opstand in de Nederlanden.

Maar mijn leraar noemde het gewoon 80-jarige oorlog.
Nee wacht, het onderwerp op ons examen was Duitsland en Europa van 1945 tot 2000 en Nederland op het breukvlak van 2 eeuwen.



Hoe dan ook, ik vond geschiedenis echt leuk en wilde het zelfs studeren.

Maar het standpunt van Wilders vind ik overdreven.
Alle reacties Link kopieren
Dat de PVV een sterk nationalistische partij is, die de nadruk legt op het ontwikkelen van nationale trots en een broertje dood heeft aan internationale verbroedering, kan niemand verbazen. Dan is dit wel een consequent standpunt, dat je er op scholen voor moet zorgen dat de geschiedenis gekleurd dient te worden gedoceerd, en dat loyaliteit aan de groep er van kindsbeen af moet worden ingeramd.
Alle reacties Link kopieren
quote:liubi schreef op 04 mei 2010 @ 09:40:

[...]





Examenjaar 2000 zeker . Daar was Duitsland van 1870 tot nu examenonderwerp.



Ha! Ik wel! Ik weet het nog. Ik had als keuze onderwerp de Pest gekozen als enige uit mijn klas. Super interessant.



Ik vind het eigenlijk wel ironisch dat nationalistische anti-multiculti politici als Geert Wilders altijd zo dwepen met de 80-jarige oorlog en de Gouden Eeuw. Ten eerste, omdat de groei en bloei van de 'Noord- Nederlandse' steden in eerste instantie werd aangewakkerd door de blokkade van de Schelde, waardoor vele Antwerpenaren hun handel verplaatsten naar Amsterdam, Middelburg, Leiden, etc. Ook de vlucht van de Hugenoten (Fransen, ja) naar de Noord-Nederlandse steden voor de opstand bracht voor de Noordelijke Nederlanden een behoorlijke verrijking van de economie. Je moet ook niet vergeten dat door de internationale handel die vanuit Amsterdam werd bedreven, deze stad in de Gouden Eeuw ongeveer even multicultureel was als tegenwoordig. Alles liep er rond, ja zelfs Arabieren.



Wat wij nu typisch Nederlandse dingen vinden, zijn allemaal door die contacten Nederland binnen gekomen: tulpen (Turkije), molens (Frankrijk, Engeland), aardappels (Zuid-Amerika).



Nederland is in die tijd juist groot geworden door naar buiten gericht te zijn, niet door alle buitenlandse invloed af te willen schermen. Ik vind het prima als er meer over de Tachtigjarige Oorlog wordt gedoceerd op de middelbare school, want dan leren misschien al die toekomstige Wilders sympathisanten de geschiedenis pas echt goed kennen. De geschiedenis van een land dat misschien juist door de immigratie rijk is geworden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven