"Kinderen niet goed leren lezen is verwaarlozing"

02-06-2019 20:55 179 berichten
Ik moest de kop een paar keer lezen. Was dit echt waar?

‘Meerderheid basisscholen heeft lees- en spellingonderwijs niet op orde’, stond er boven het artikel. Dat is toch zoiets als: ‘Merendeel badmeesters slaagt er niet in kinderen te leren zwemmen.’ Of: ‘In de meeste ziekenhuizen krijgen patiënten geen effectieve behandeling.’ Bij zulke berichten zou het land op zijn kop staan.

Op school zit je om te leren lezen. En nog een paar dingen, maar als je niet goed kunt lezen, wordt het ook nooit wat met al die sociale, communicatieve en digitale vaardigheden die hoogst belangrijk worden geacht in de 21ste eeuw. Dan ben je een gedoemde achterblijver.

[...]

De onthutsende constatering van de Inspectie dat op 53 procent van de basisscholen het lees- en spellingonderwijs niet deugt, was eigenlijk bijvangst in het onderzoek naar de dyslexieverklaringen, maar het is onbedoeld de belangrijkste conclusie. Er mankeert op het merendeel van de basisscholen van alles aan de instructie die de leerlingen krijgen, aan het commentaar en de hoeveelheid oefening. Ook wordt er te weinig gekeken of gevolgde strategieën wel iets uithalen. Hoe is dat toch mogelijk, terwijl álles over leerlingen moet worden vastgelegd?

Het is zorgwekkend dat al dat nuttige, inzicht verschaffende onderzoek de scholen niet bereikt. Daar is het toch voor bedoeld? Scholen moeten al zoveel, wordt vaak verzucht, val ze niet lastig met wetenschappelijke prietpraat. Maar als er zo veel tijd, energie en goede bedoelingen worden verspild en er zo veel laaggeletterdheid is, dan moet dat wél. Kinderen niet goed leren lezen is verwaarlozing.

bron: https://www.volkskrant.nl/columns-opini ... ~b0418244/
Bij ons op de basisschool heb ik soms ook wel het idee dat een deel van de juffen vooral bezig met de protocollen en dergelijke zonder daadwerkelijk bezig te zijn met waarom die protocollen er zijn. Oftewel het is wel makkelijk om je achter een systematiek te verschuilen. Andere ervaringen?
Alle reacties Link kopieren
lemoos2 schreef:
03-06-2019 17:52
Dat dacht ik ook. Totdat een leerling vol trots met bronvermelding kwam aanzetten dat het niet ‘heeft’ is maar ‘heb’ en afkomstig was van ‘de kromme’ a.k.a. Willem van Hanegem. Dat had zijn opa verteld en hij had het opgezocht (en uitgeprint :-)). Helemaal trots dat hij deze ouwe sok ook nog iets kon leren :-D
Weer wat geleerd! Leuk voor in de eerst volgende voetbaldiscussie. :biggrin: :lightbulb:
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Bombus-Sylvarum schreef:
04-06-2019 07:52
Dat is wel bizar. Is jullie zoon ook naar de psycholoog geweest? Onze dochter vond spreekbeurten eng, maar met een training van een SMW’er vindt ze het ineens het leukste om te doen. Kennelijk konden zowel wij als de juffen niet de juiste snaar raken.

Het idee van de SMW’er kwam van de juffen trouwens.
Onze zoon heeft inmiddels meerdere trajecten achter de rug en het gaat nu stukken beter met hem. Ik snap ook dat het in zijn geval ook wel een uitzondering is (hoop ik!) van hoe het gegaan is.
In het huidige schoolsysteem is het ook heel moeilijk voor de leerkrachten om iedereen de juiste aandacht te geven, ieder kind is anders en lang niet iedereen kan mee met de “normale” route. Dat snap ik en dat geeft ook niet. Alleen dat het in zijn geval niet gezien werd vond ik erg, hij is daardoor een lange tijd diep ongelukkig geweest en wij als ouders hebben echt moeten knokken om te laten inzien dat het geen onwil was van hem.
Alle reacties Link kopieren
Bombus-Sylvarum schreef:
03-06-2019 20:36
Dat geldt voor ouders evenzeer. Als de ouders lezen, lezen de kinderen vrijwel automatisch meer. Ouders die dus geen boeken lezen zijn zelf onderdeel van het probleem.
Dat klopt.
Maar jouw artikel in de openingspost gaat over het lees- en taalonderwijs, dus daar reageerde ik op.
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
03-06-2019 12:30
In mijn kindertijd hadden boeken bij de bieb een A, B, C en verder om het niveau te herkennen. Met A begon je als je in de eerste klas zat en net leerde lezen.
Dat is een hele globale aanduiding en zegt inhoudelijk erg weinig over of het boek aansluit bij het kind. Leerkrachten, ouders, bibliothecarissen en andere volwassenen zouden samen met het kind boeken moeten uitzoeken, afhankelijk van het leesniveau, de interesses, de leesvaardigheid etc.
Alle reacties Link kopieren
Pandax schreef:
03-06-2019 21:17
Ik heb vanmiddag even snel de universiteitsbibliotheek doorgekeken, maar alle onderzoeken stellen ruwweg hetzelfde: losse woorden lezen zonder context draagt niet bij aan technisch noch begrijpend lezen. Leren doorzetten met zinloze taken vind ik persoonlijk zonde van de schaarse onderwijstijd.
Dat is inderdaad aangetoond door meerdere onderzoeken, o.a. van de Radbouduniversiteit Nijmegen.
Leesplezier is het belangrijkste. Daarmee motiveer je het kind door te gaan met lezen. Rijtjes en saaie teksten zijn (meestal) dodelijk voor de motivatie.
Alle reacties Link kopieren
lilalinda schreef:
02-06-2019 21:10
We wentelen als samenleving heel veel af op scholen. Opvoeding, gezonde voeding, normen en waarden.
Met steeds grotere klassen. En waanzin als bijna geen speciaal onderwijs meer.
We breken als samenleving ons onderwijs af.
En nee, ben geen leraar, maar zie het als moeder al jaren met lede ogen aan. En dan hebben wij de mazzel dat we thuis wel voorlezen en bijles kunnen betalen
Helemaal mee eens!
Alle reacties Link kopieren
lemoos2 schreef:
02-06-2019 21:21

Allemaal verkapte bezuinigingen in een hip jasje. Waar het concreet op neerkomt: kinderen krijgen steeds minder contacttijd met een leraar. Zowel op PO als VO. Je ziet dat prachtig (helaas) aan de hand van de PISA onderzoeken. Vanaf 2003 een neerwaartse lijn. En tegelijkertijd een stijging van de uitwassen van het Nieuwe Leren (lees: we bezuinigen de t*f*s uit het onderwijs).
Het droevige hiervan is dat er helemaal geen sprake is van bezuinigingen. Er zijn juist vele miljarden extra naar het onderwijs gegaan.
Maar die miljarden zijn kennelijk gewoon maar ergens verdampt. Verspild aan onderwijsvernieuwingen waarschijnlijk.

https://www.aob.nl/nieuws/extra-geld-vo ... iste-plek/
Alle reacties Link kopieren
Thoth schreef:
04-06-2019 13:03
Het droevige hiervan is dat er helemaal geen sprake is van bezuinigingen. Er zijn juist vele miljarden extra naar het onderwijs gegaan.
Maar die miljarden zijn kennelijk gewoon maar ergens verdampt. Verspild aan onderwijsvernieuwingen waarschijnlijk.

Er ligt veel op de plank bij samenwerkingsverbanden. Dat geld wordt niet besteed, deels vanwege een ‘gezonde bedrijfsvoering’ en deels omdat het ze niet altijd goed lukt de leerlingen te bereiken waar het naartoe kan.

Onderwijsvernieuwingen zijn soms duur. Ik denk dat gepersonaliseerd onderwijs prijzig is; dat is momenteel hip en bestaat uit lesmateriaal op de computer dat leerlingen in hun eigen tijd en tempo kunnen doorlopen. Verder zijn er momenteel niet zoveel grotere vernieuwingen geloof ik. Wat kleinere dingen (geloofjes ;-)) zoals mindset en executieve vaardigheden; 21rst century skills zijn alweer uit.
Thoth schreef:
04-06-2019 13:03
Het droevige hiervan is dat er helemaal geen sprake is van bezuinigingen. Er zijn juist vele miljarden extra naar het onderwijs gegaan.
Maar die miljarden zijn kennelijk gewoon maar ergens verdampt. Verspild aan onderwijsvernieuwingen waarschijnlijk.
Bezuinigingen vanuit de grote besturen naar de werkvloer inderdaad. Je hebt zeker gelijk wat betreft rijksbegroting.

Waar dat geld naartoe gaat? Wat hippe meetings organiseren waar de meerderheid van uitvoerend personeel (OP en OOP) toch geen tijd voor heeft, niet voor wordt uitgeroosterd, enz. Ik heb alleen al vandaag vijf van dat soort ‘uitnodigingen’ ontvangen via de mail. Mails waaraan je kunt zien dat er in ieder geval een grafisch design bureau in de arm is genomen voor een logo en huisstijl. Relatief grote namen als ‘inspirators’. Het is één grote marketingshow. Want die meneren hebben die ‘ontwikkelopdracht’ vanuit Den Haag zo serieus genomen dat ze natuurlijk ook ieder concept in land van herkomst moeten gaan bekijken. En een x % moet nu eenmaal uitgegeven worden aan ontwikkeling aldus de volksvertegenwoordiging. En dat is ook zo (nu meer dan ooit zou ik zeggen). De manier waarop dat geld wordt uitgegeven ( en nog beter: controle op rendement. Wat heeft het nu concreet opgeleverd voor de mensen die helemaal aan het andere uiteinde, de leerlingen, staan?) is een brij.


En zo zijn er vele bodemloze (geld)putten. Zoals het klimaatneutraal maken van schoolgebouwen. Dat geldpotje is dus gelabeld. An sich niets mis mee, er ligt voor talloze vierkante meters aan onbenutte schooldaken die vast geschikt zijn voor zonnepanelen bijvoorbeeld. En dan zou je denken dat dergelijk geld gaat naar een technisch bureau dat uitzoekt hoe het zit met de draagconstructie van zo’n dak, technische voorzieningen. Een onderhandelmeneer of mevrouw die eens wat offertes gaat vergelijken van energieleveranciers.
Maar nee. Wat krijg je? Een voorzitter van de RvB die met zijn Lexus hybride komt voorrijden (leasebak uiteraard) want hij moet zich wel ‘groen’ verplaatsen. En in theorie mogen meer mensen die auto gebruiken alleen weet niemand wie dat zijn. Op de diverse locaties (scholen) op kosten van locatatiebudget een aparte laadpaal laat maken want ‘hij moet zijn mensen kunnen bereiken’. Een ecologische hut van Merantihout met triple A glas midden op de voormalige parkeerplaats en een dakje van gras want hij wil ook ‘benaderbaar’ zijn in zijn eco bubbel (en achter hem staat een kantoorgebouw te verkrotten maar hey, dat is eigendom van de gemeente dus die betalen dat maar). En goed geïsoleerd want dat geschreeuw van zo’n 1500 pubers op de achtergrond van de hoofdlocatie is natuurlijk geen doen. En hij lacht ook hartelijk met je mee als je hem voorstelt dat hij nog meer vliegen in één klap kan vangen door gewoon op een fiets te springen (groen, laagdrempelig en nog eens lekker gezond). En zo lachen dat soort mensen zich van baan naar baan. Gisteren ‘imagemanager’ bij Unilever of ‘Chief HR’ bij Philips, morgen ben je schoolbestuurder.

Maar al dat geld gaat dus niet naar goede methodes of lesboeken, gespecialiseerd personeel, werkende beamers of andere luxe zaken. Of zoiets basic als het vervangen van schoolbankjes die ouder zijn dan de gemiddelde senior docent. Ik lieg niet als ik schrijf dat in mijn lokaal nog steeds dezelfde bankjes staan als toen de school in 1976 werd opgeleverd. De stoeltjes zijn een mix: de oudste variant uit 1987 en de ‘nieuwe’ modellen uit 1998. Nogmaals, I sh*t you not.
Alle reacties Link kopieren
lemoos2 schreef:
04-06-2019 13:36
Bezuinigingen vanuit de grote besturen naar de werkvloer inderdaad. Je hebt zeker gelijk wat betreft rijksbegroting.

. En hij lacht ook hartelijk met je mee als je hem voorstelt dat hij nog meer vliegen in één klap kan vangen door gewoon op een fiets te springen (groen, laagdrempelig en nog eens lekker gezond). En zo lachen dat soort mensen zich van baan naar baan. Gisteren ‘imagemanager’ bij Unilever of ‘Chief HR’ bij Philips, morgen ben je schoolbestuurder.

Maar al dat geld gaat dus niet naar goede methodes of lesboeken, gespecialiseerd personeel, werkende beamers of andere luxe zaken. Of zoiets basic als het vervangen van schoolbankjes die ouder zijn dan de gemiddelde senior docent. Ik lieg niet als ik schrijf dat in mijn lokaal nog steeds dezelfde bankjes staan als toen de school in 1976 werd opgeleverd. De stoeltjes zijn een mix: de oudste variant uit 1987 en de ‘nieuwe’ modellen uit 1998. Nogmaals, I sh*t you not.
Eens die voorbeelden ken ik ook. Gelukkig ken ik ook voorbeelden van andere besturen die dit écht anders benaderen en aanpakken. Gewoonweg omdat het in hart en nieren onderwijsmensen zijn, ooit gewoon voor de klas zijn gestart en zich via passende studies en stages hebben ontwikkeld tot bestuursleden in het onderwijs. En het eerste wat ze hebben vervangen was het meubilair op alle scholen, echt waar.
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Alle reacties Link kopieren
Pandax schreef:
04-06-2019 13:10
Er ligt veel op de plank bij samenwerkingsverbanden. Dat geld wordt niet besteed, deels vanwege een ‘gezonde bedrijfsvoering’ en deels omdat het ze niet altijd goed lukt de leerlingen te bereiken waar het naartoe kan.
https://balansdigitaal.nl/nieuws/samenw ... -op-plank/
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Alle reacties Link kopieren
Thoth schreef:
04-06-2019 13:03
Het droevige hiervan is dat er helemaal geen sprake is van bezuinigingen. Er zijn juist vele miljarden extra naar het onderwijs gegaan.
Maar die miljarden zijn kennelijk gewoon maar ergens verdampt. Verspild aan onderwijsvernieuwingen waarschijnlijk.

https://www.aob.nl/nieuws/extra-geld-vo ... iste-plek/
Het artikel waar je naar verwijst, gaat over het voortgezet onderwijs. Niet over het basisonderwijs dus, waar ook komend jaar weer fiks bezuinigd moet gaan worden volgens laatste berichtgeving. https://www.vo-raad.nl/nieuws/begroting ... -onderwijs
En dat terwijl voor al in het basisonderwijs het water al na aan de lippen staat...

Het basisonderwijs in Nederland wordt
op allerlei manieren afgebroken helaas.
Lizzy75 schreef:
04-06-2019 12:34
Dat is een hele globale aanduiding en zegt inhoudelijk erg weinig over of het boek aansluit bij het kind. Leerkrachten, ouders, bibliothecarissen en andere volwassenen zouden samen met het kind boeken moeten uitzoeken, afhankelijk van het leesniveau, de interesses, de leesvaardigheid etc.
Hmmmm. Als je geen leuk boek hebt ga je de volgende dag je boek toch omruilen? Waarom weer een batterij aan volwassenen die moeten helpen bij de boekkeuze? Die kinderen van nu zijn allemaal van die goudklompjes met van die curlingouders.
2Italy2 schreef:
06-06-2019 19:13
Hmmmm. Als je geen leuk boek hebt ga je de volgende dag je boek toch omruilen? Waarom weer een batterij aan volwassenen die moeten helpen bij de boekkeuze? Die kinderen van nu zijn allemaal van die goudklompjes met van die curlingouders.

Of je leest een keer een boek dat anders is dan je zou willen. Kan soms best interessant zijn. Het verruimt dan misschien je interesses.

Dat zeg ik ook altijd tegen de kinderen op school. De schoolbieb is elke vrijdag open voor groep 3 tm 8, op woensdag voor de kleuters. Vind je je boek niet leuk, dan moet je er toch een week in lezen, want je boek niet leuk vinden is geen reden voor steeds een uitzondering.
Jij gaat toch ook niet een week in een stom boek lezen? Lijkt mij niet motiverend.
2Italy2 schreef:
08-06-2019 10:17
Jij gaat toch ook niet een week in een stom boek lezen? Lijkt mij niet motiverend.

Elke dag tien minuten, is geen week natuurlijk. En kinderen vinden soms iets heel snel niet leuk, zonder dat ze zich er echt in verdiept hebben. Die hebben elke week een som boek een willen ruilen. Beetje doorzettingsvermogen moeten ze ook ontwikkelen dus komen ze niet elke week in aanmerking voor de uitzondering.
Dat is 50 minuten gedwongen in een stom boek moeten lezen. Ik zou uit pure verveling met propjes naar de juf gaan gooien en nooit meer een boek willen lezen. Je zal maar het verkeerde boek kiezen.....
O wat ben ik blij dat ik een stronteigenwijze moeder was.
Ik heb mijn zoon zelf leren lezen, eerst in het Nederlands, toen in het Engels.
Dat was natuurlijk heel fout, vond school (hij kon lezen voordat groep 3 begon).

En vervolgens, als hij slecht scoorde op de DMT toets, dan zei ik dat ik dat dusdanig onbelangrijk vond dat ik niet bereid was er met hem op te oefenen.
Sowieso deed mijn kind helemaal niets dat niet door mij werd begeleid (de school snapte hem niet en hij snapte de school niet, dus dat was geen match), dus ik had behoorlijk invloed op wat hij wel en niet leerde.

En als ze dan klaagden over dat hij niets deed, dan zei ik: snapt hij de stof? Ja? geen probleem dus. Want als ze dan klaagden dat het probleem was dat hij niets deed, dan zei ik: waarom begeleid je hem daar dan niet wat extra in, als leerkracht zijnde? En dan zeiden ze: ja.... maar er zijn ook kinderen die het níet snappen, dus daar besteden we onze aandacht aan.
2Italy2 schreef:
10-06-2019 16:43
Dat is 50 minuten gedwongen in een stom boek moeten lezen. Ik zou uit pure verveling met propjes naar de juf gaan gooien en nooit meer een boek willen lezen. Je zal maar het verkeerde boek kiezen.....

Weet je, als het echt een keer gebeurt mag zo'n kind en keer extra naar de bieb hoor. Mits de bieb open is, dat wel. De bieb wordt gerund door vrijwilligers, en de afspraken zijn er zodat iedereen een kans krijgt zijn boek te ruilen. Het zou fijn zijn als de bieb dagelijks open zou zijn, maar dat is nu eenmaal niet zo. Wij als personeel kunnen de bieb ook niet even extra open doen.
Wat een armoe zo'n schoolbieb. Tjokvol met boeken maar niet altijd open. Verkapte bezuiniging zodat de grote bieb in het dorp kan sluiten. Lekker dan. Ik snap dat de leerkrachten jammer de jammer zeggen. Miljarden gaan er naar onzin projecten over de hele wereld. Het is ongelooflijk. Maar ja. Ieder pikt het en stemt de volgende keer weer op die mafklappers in Den Haag.
Het wordt nog leuker...
"We stevenen af op een onderwijsramp, maar niemand ligt er wakker van."
https://www.volkskrant.nl/cs-b08a114c
Alle reacties Link kopieren
2Italy2 schreef:
10-06-2019 16:43
Dat is 50 minuten gedwongen in een stom boek moeten lezen. Ik zou uit pure verveling met propjes naar de juf gaan gooien en nooit meer een boek willen lezen. Je zal maar het verkeerde boek kiezen.....
Je lijkt zelf wel zo’n goudklompje waar je het over had.
2Italy2 schreef:
10-06-2019 21:19
Wat een armoe zo'n schoolbieb. Tjokvol met boeken maar niet altijd open. Verkapte bezuiniging zodat de grote bieb in het dorp kan sluiten. Lekker dan. Ik snap dat de leerkrachten jammer de jammer zeggen. Miljarden gaan er naar onzin projecten over de hele wereld. Het is ongelooflijk. Maar ja. Ieder pikt het en stemt de volgende keer weer op die mafklappers in Den Haag.

Het dwingt kinderen dan wel om bewuster te kiezen, want je kunt niet elke dag je boek ruilen. En stom is natuurlijk betrekkelijk. Soms is het na tien bladzijden minder stom dan het in eerste instantie leek.
Mevrouw75 schreef:
10-06-2019 21:24
Je lijkt zelf wel zo’n goudklompje waar je het over had.
Zelfstandig typetje. Ik regelde mijn boeken zelf ....voor thuis. Op school hadden wij geen bieb. Wel een klassenboek (allemaal hetzelfde boek) dat ik in no-time uit had en vervolgens ging ik dus klieren. Mocht ik op de gang gaan staan. Dat was dan wel weer gezellig want daar stonden er meer. Beter dan zo'n stom boek. :popcorn:
anoniem_64387 wijzigde dit bericht op 10-06-2019 21:52
0.65% gewijzigd
Andersom schreef:
10-06-2019 21:26
Het dwingt kinderen dan wel om bewuster te kiezen, want je kunt niet elke dag je boek ruilen. En stom is natuurlijk betrekkelijk. Soms is het na tien bladzijden minder stom dan het in eerste instantie leek.
Een kind moet een week in een stom boek lezen. Hoe ontmoedig je lezen? Nou, zo dus.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven