"Kinderen niet goed leren lezen is verwaarlozing"

02-06-2019 20:55 179 berichten
Ik moest de kop een paar keer lezen. Was dit echt waar?

‘Meerderheid basisscholen heeft lees- en spellingonderwijs niet op orde’, stond er boven het artikel. Dat is toch zoiets als: ‘Merendeel badmeesters slaagt er niet in kinderen te leren zwemmen.’ Of: ‘In de meeste ziekenhuizen krijgen patiënten geen effectieve behandeling.’ Bij zulke berichten zou het land op zijn kop staan.

Op school zit je om te leren lezen. En nog een paar dingen, maar als je niet goed kunt lezen, wordt het ook nooit wat met al die sociale, communicatieve en digitale vaardigheden die hoogst belangrijk worden geacht in de 21ste eeuw. Dan ben je een gedoemde achterblijver.

[...]

De onthutsende constatering van de Inspectie dat op 53 procent van de basisscholen het lees- en spellingonderwijs niet deugt, was eigenlijk bijvangst in het onderzoek naar de dyslexieverklaringen, maar het is onbedoeld de belangrijkste conclusie. Er mankeert op het merendeel van de basisscholen van alles aan de instructie die de leerlingen krijgen, aan het commentaar en de hoeveelheid oefening. Ook wordt er te weinig gekeken of gevolgde strategieën wel iets uithalen. Hoe is dat toch mogelijk, terwijl álles over leerlingen moet worden vastgelegd?

Het is zorgwekkend dat al dat nuttige, inzicht verschaffende onderzoek de scholen niet bereikt. Daar is het toch voor bedoeld? Scholen moeten al zoveel, wordt vaak verzucht, val ze niet lastig met wetenschappelijke prietpraat. Maar als er zo veel tijd, energie en goede bedoelingen worden verspild en er zo veel laaggeletterdheid is, dan moet dat wél. Kinderen niet goed leren lezen is verwaarlozing.

bron: https://www.volkskrant.nl/columns-opini ... ~b0418244/
Bij ons op de basisschool heb ik soms ook wel het idee dat een deel van de juffen vooral bezig met de protocollen en dergelijke zonder daadwerkelijk bezig te zijn met waarom die protocollen er zijn. Oftewel het is wel makkelijk om je achter een systematiek te verschuilen. Andere ervaringen?
Andersom schreef:
16-06-2019 07:40
Het is maar net wat je kennis noemt. En de vraag is of jij op de enige juiste manier die stukjes kennis verbindt?

Leerkrachten zitten niet zelden in een spagaat. In mijn tijd had je geen AVI of DMT toetsen, op mijn rapport stond of ik leuk en vlot kon lezen en dat was de menig van de juf.

Nu moet de score van een kind min of meer kloppen met zijn didactische leeftijd. Zo niet dan heb je wat uit te leggen aan ouders en op termijn ook aan de inspectie. Dus krijgen kinderen extra oefening in datgene waar ze in achterblijven, en dat gaat altijd ten koste van iets anders. Kinderen worden 'klaargestoomd' voor de toets. Leerkrachten weten ook dat dat niet altijd de manier is, maar voelen zich gedwongen.
Leerkrachten verschuilen zich achter protocol of dat waarvan ze denken dat ze ouders ermee plezieren. Je beschrijft goed wat er mis is in bureaucratische zin, maar ook wel dat leerkrachten er niet echt handig mee omgaan. Ook daar zit ruimte tot verbetering. Leerkrachten moeten al die toetsmiddelen zien als een middel, niet een doel op zich. Kortom, leren prioriteiten stellen en dat ook kunnen communiceren aan ouders. Die kritische (en te vaak ook zeurende) ouders zijn er trouwens altijd al geweest. Dat is niet echt van de laatste jaren!
Alle reacties Link kopieren
Hoe kom je erbij dat leerkrachten dwepen met allerlei prachtige visies en daardoor de prioriteiten uit het oog verliezen?
Wat zijn de prioriteiten volgens jou? En welke invloed hebben de beleidsmakers volgens jou op de prioriteiten? Wat is jouw mening over de werkwijze van de onderwijsinspectie?
Je verwoordt alles heel goed en schrijft alsof je kennis van zaken hebt. Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden op mijn vragen.
.
anoniem_366318 wijzigde dit bericht op 22-06-2019 14:00
Reden: Het forum doet weer eens raar!
99.76% gewijzigd
.
anoniem_366318 wijzigde dit bericht op 22-06-2019 14:00
Reden: Het forum doet weer eens raar!
99.76% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven