Scholierenacties

24-11-2007 10:20 195 berichten
Alle reacties Link kopieren
De scholieren voeren actie tegen de 1040 uren norm. Naast het feit dat de schooldagen dan langer worden gaat ook de kwaliteit van het onderwijs omlaag omdat de scholen lang niet genoeg docenten hebben om de lesuren daadwerkelijk te vullen.

Dus gaan ze de straat op. Dat laatste vind ik wel te prijzen (sowieso heeft een ieder die ouderwets demonstreert mijn sympathie) jammer alleen dat er dan ook gesloopt moet worden.

Een paar eieren gooien moet kunnen, maar andermans auto's slopen natuurlijk niet.

Wat vinden jullie van die acties? Hebben de scholieren gelijk of moeten ze hun verwende kop houden en gewoon tot 1700 uur op school zitten?
Zuss duimt zich suf voor Bambi. Het gaat helemaal goed komen, dat weet ik zeker!
Alle reacties Link kopieren
'LAKS', de naam zegt het al



Er zitten, wat mij betreft, weer allerlei herkenbare elementen in deze ontwikkeling. De wens van de overheid om alles met (extra) belastingen in de vorm van 'boetes' op te lossen begint nu steeds langere schaduwen over de maatschappelijke processen te werpen.



Zoals in de Tweede Kamer ook al is geconstateerd, hebben we het hier over een 'ophokplicht'. Een wereldvreemde poging om middelbare scholieren van de straat te houden. De school te misbruiken als gevangenis waar tieners in preventieve hechtenis worden genomen.



Corporatistisch-denkend Nederland worstelt met het beeld dat er ineens weer spontaan acties losbarsten, waar men dacht alle onvrede zo keurig te hebben gekanaliseerd via stichtingen, organisaties, praatgroepen en overlegorganen. Krampachtig proberen politiek en media, alsmede het door scholieren genegeerde praatgroepje 'LAKS', dat zich zonder daartoe te zijn verkozen opwerpt als vertegenwoordiger, de geest weer in de fles te krijgen.



Het doet mij deugd dat de jongeren weer 'ouderwets' tegen het fascistoïde denken in opstand komen, en volwassenen ter verantwoording roepen.
Alle reacties Link kopieren
Wat kortzichtig, Jaap. Een 'ophokplicht' is het nú. Maar het zou anders moeten. Er zouden zinvolle lessen gegeven moeten worden. En dat gebeurt nu inderdaad niet, dáár zouden ze wat aan moeten doen.
Alle reacties Link kopieren
Xaloy,



Wat is er dan kortzichtig aan? De protesten betreffen het compromisloos vasthouden aan een vastgesteld aantal uren die leerlingen op school dienen door te brengen, zonder enige eis te stellen aan de kwaliteit van het gebodene. Met als gevolg dat er op creatieve wijze invulling wordt gegeven aan wat een 'lesuur' is.

Ik ben er helemaal niet op tegen nauw te omschrijven welke lesstof leerlingen dienen te krijgen in een jaar, en hoeveel uren daarvoor dienen te worden uitgetrokken. Zal je voor het ene pakket op meer uren komen dan voor het andere pakket, naar alle waarschijnlijkheid. En is het aan de leerling en de ouders om een keuze te maken uit het aanbod.



Die 1040-uren eis heeft een andere achtergrond. De overheid wil meer grip krijgen op de opvoeding van kinderen, in de (misplaatste) veronderstelling dat de overheid het beter kan dan de ouders. Met aanbod heeft het niets te maken.
Alle reacties Link kopieren
De school van mijn oudste zoon komt gemakkelijk aan de 1040 uur.Thuis hoeft hij ook haast geen huiswerk te maken dat doen ze op school,alleen het leerwerk voor een proefwerk gebeurt thuis.Dus wat dat betreft nog vrije tijd genoeg,hij zit op muziekles en fitness,speelt in een band en heeft op zaterdag een bijbaantje en dan nog tijd genoeg over om te computeren.

Ze hebben dan ook niet gestaakt op school,ze vonden het nergens op slaan waarvoor gestaakt werd
Mijn zoon staakt wel, en weet ook precies waarom ie staakt. Hij is ook naar het Museumplein. Waarom? Omdat hij (Havo 3) onder andere zwaar achterloopt met Frans (de Franse juf was overspannen, en al werd het uur opgevangen: Frans werd er niet gegeven. Weken en wekenlang niet). De school kwam zo wél aan de urennorm, want ja, er stond toch iemand voor de klas? Op zijn laatste rapport stonden cijfers van 3 vakken die maar op 1 proefwerk gebaseerd waren...Hij heeft er niks op tegen om 1040 uur per jaar op school te zitten, maar dan wél om wat te leren. Niet om van de straat gehouden te worden. Huiswerk op school maken dan maar? Prima, maar er moeten ook werkstukken en presentaties afgemaakt worden, en dat kan ie beter thuis doen.



Dus ik ben zo'n moeder die schriftelijk toestemming heeft gegeven om te staken en te demonstreren.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb me net wel geergerd aan de verslaggeving van de het NOS journaal.

"Er werd maar wat gehangen en muziek gemaakt..." Alsof dat bij andere stakingen en demonstraties echt anders is. Als het FNV het museumplein vult gaan ze ook niet een willekeurige lid vragen waar het nou precies over vraagt.



En ok, sommige van die scholieren gedragen zich heel erg kinderachtig... Maar wacht, het zijn ook kinderen!
quote:nessemeisje schreef op 24 november 2007 @ 17:57:

Verrijkingsuur? -ril-



Echt, ik begrijp het gewoon niet. Ik zat vroegah gemiddeld van 9.05 tot 15.00 op school. Eerste uur begom om 8.15, laatste uur eindigde om 15.40. En dat was gewoon les. Niks huiswerkbegeleiding, verrijkingsuren, sociale stages of knuffeluren. Heeft mijn generatie het nou zo slecht gehad of is deze generatie gewoon echt geen kont meer gewend? Echt bizar dat vanwege die 5,5 uur per dag (god verhoedde dat je sociale puberleven in het geding komt) de scholen op hun kop staan...



Ik ben het helemaal eens met deze post. Jongeren zijn volgens mij niets meer gewend. En als er lesuren te weinig zijn, is het misschien een idee om de luxe schoolreisjes eens af te schaffen. Wij gingen vroeger een dagje naar de Efteling, gecombineerd met een bezoekje aan het Boymans van Beuningen museum. Nu gaan de scholieren op het middelbaar 5 dagen naar Rome, Oostenrijk, Barcelona (ja, ze mogen kiezen). En niet één keer in het middelbaar, nee elk jaar. Breng dit terug naar weer een dagje Nederland en je houdt alweer 4 dagen extra over om les te geven. Buiten dat veel mensen het geeneens kunnen betalen, de kinderen kunnen toch op vakantie in hun eigen vakantie?



Mijn zoon van 16 zit sinds zijn zevende jaar in Belgie op school. Iedere dag van half negen tot half vijf. Lesuitval, dan springt de directeur maar in. Schoolreisje, ja 1 dag naar Gent of Brugge. Het meest luxe schoolreisje is in het 6e leerjaar (groep 8), Zeeklassen. 3 dagen naar de zee, meestal Oostende.



Nog nooit heb ik hier ook maar één kind horen klagen dat de schooldagen zo lang zijn, nee ze zijn er mee opgegroeid.

Voordeel daarbij is, ze hebben geen tijd om op straat te hangen want huiswerk genoeg en ik weet altijd waar hij uithangt. Van half negen tot half vijf op school. En nergens anders.
Goh, Prada, wat een klein schoolreisje. Ik woon ook in Belgie en een sneeuwklas van een week is echt niet vreemd, hier.
Echt??. Nooit van gehoord. De enigste sneeuwreisjes bij mij in de buurt gaan via de Mutaliteit. En ik woon hier al ruim 10 jaar. Maar misschien is dat verder in Bels wel anders. Dat kan.
Ik heb het nog even nagevraagd aan een vriendin, die in een andere stad woont, maar haar zoon ging op de lagere school een week naar de ardennen, en nu hij op t voorgezet zit, inderdaad ook een week op sneeuwklas.

(en via de mutualiteit in de zomer ook nog eens 2 weken weg, maar goed, dat heeft niet zoveel met scholierenacties te maken)

Op de school van mijn dochter gaan de oudsten 1 week op sneeuwklas. Verder hebben alle klasjes wel schoolreisjes van een dag, en kinderen van een jaar of 10 gaan wel eens 2 of 3 dagen kamperen.



Vond het wel maf om te horen dat er gisteren ook belgische scholieren hebben gestaakt. "Uit solidariteit met hun Nederlandse collega's"

Jaja. Die hadden gewoon geen zin en maakten even gebruik van de belse staakcultuur...
Nou mijn zoon is in ieder geval nooit verder dan Oostende geweest.

Maar goed, in ieder geval denk ik dat de Nederlandse jongeren gewoon te veel verwend zijn. Hup, net als hier van half negen tot half vijf naar school, woensdagmiddag vrij en leerplicht tot je 18e.



Ja, da's de Belgische staakcultuur hé. Mijn zoon van 16 was ook gevraagd om om 12 uur naar het gemeentehuis te gaan uit solidariteit. Hij vond het belachelijk, buiten dat, ze mogen geeneens van het schoolplein af in de pauze, dus daar had de school dan wel een stokje voor gestoken
Alle reacties Link kopieren
Verwende jongeren? Wat een belachelijke conclusie, en zo gespeend van enige kennis van zaken ook. De jongeren staken tegen het feit dat aan de 1040-norm moet worden voldaan, maar dat dat in de praktijk betekent dat ze opgehokt worden in de aula, want er zijn te weinig leraren om die uren te vullen. Zo heeft mijn oudste dochter vorig jaar in 3VWO, vanaf begin van het schooljaar tot aan Pasen geen economie gehad omdat er geen leraar was. In die uren zat ze in de aula onder toezicht van een scheikunde-assistent huiswerk te maken. Te weinig toezicht, dus foodfights en relletjes, maar hé: de urennorm moet wel gehaald worden!



Mijn zoon (2HAVO) wilde afgelopen vrijdag ook wel meestaken. Ik vertelde hem dat ik erg voor protest ben, en dat ik de toestemmingsbrief zou ondertekenen als hij mij met argumenten zou kunnen vertellen waar hij nou precies voor staakt. Dat wist hij niet te vertellen, hij had eigenlijk geen idee. Ergo: geen toestemming, hij is afgelopen vrijdag gewoon naar school geweest. Maar dat neemt niet weg dat ik het met de scholieren die wéten waar ze voor staken, erg eens ben.
.
Prada, in Belgie krijg je tebnminste nog les in al die uren dat je op school zit. Da's in NL wel anders.



En dat leerlingen geen echte les krijgen omdat er geen docenten zijn, dat is schandalig. En dat die roosters kut zijn, tja, daar valt overheen te komen. Ik had vroeger ook op de meest onhandige tidstippen tussenuren, en dat was kut, maar na een tijdje was je er aan gewend. Maar in een lokaal te moeten zitten met een docent die een ander vak geeft, en je dus niet echt kan helpen, dat is gewoon slecht. Dan moeten scholen de vrijheid krijgen om flexibeler met die uren om te gaan, zodat je als puber niet voor jan l*l in een lokaal zit te wachten. Want het is wachten, en niet leren wat ze doen.



(Ergo: meer geld naar de scholen en flexibeler omgaan met de urennorm. )
Mariannanas, het si wel zo da in de rest van Europa scholieren veel langere dagen maken op school. En dan ook nog huiswerk hebben. Wat dat betreft is de NL scholier verwend.
Alle reacties Link kopieren
Morgen (jaren later) wederom een staking tegen de 1040 uren norm. Van het Laks...Zou het druk worden?
Alle reacties Link kopieren
1000 demonstranten..



De docenten gaan actie voeren op 26 januari.
Alle reacties Link kopieren
En op 9 januari via LIA!
niet hele topic gelezen, maar is het niet zo dat er eerder te weinig les gegeven wordt? volgens mij zat ik net in mijn laatste jaar op de middelbare school toen die 1040 uren ingingen, ik was volgens mij 4 dagen p/week klaar om 13.00 en ow boy als ik klaar was om 15.15 uur, wat was dat balen....!!



veeeel te verwend, in die tijd moeten mensen zich juist aanleren om huiswerk te maken en actief te leren zeg maar. Ik merk nog steeds de gevolgen hiervan hoor... ik merk dat ik niet 'actief' studeer. Dat is wel jammer vind ik en daardoor ben ik uiteindelijk veeeeeeel meer tijd kwijt dan wanneer ik wel actief bezig zou zijn.



de kwaliteit gaat echt wel achteruit hoor denk ik, hoe goed is het niveau van wiskunde nou nog tegenwoordig in vergelijking met 20 jaar geleden???
Alle reacties Link kopieren
Als ik hoor dat je bij VWO-Duits je "rijtjes" op een briefje mee mag nemen, dan weet ik zeker dat er iets mis is met het onderwijs.

Derdesdemden etc. is mavo-2 niveau.....
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Echt waar, mag je die rijtjes meenemen? Wauw...



Zou het staken helpen?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven