Scholierenacties

24-11-2007 10:20 195 berichten
Alle reacties Link kopieren
De scholieren voeren actie tegen de 1040 uren norm. Naast het feit dat de schooldagen dan langer worden gaat ook de kwaliteit van het onderwijs omlaag omdat de scholen lang niet genoeg docenten hebben om de lesuren daadwerkelijk te vullen.

Dus gaan ze de straat op. Dat laatste vind ik wel te prijzen (sowieso heeft een ieder die ouderwets demonstreert mijn sympathie) jammer alleen dat er dan ook gesloopt moet worden.

Een paar eieren gooien moet kunnen, maar andermans auto's slopen natuurlijk niet.

Wat vinden jullie van die acties? Hebben de scholieren gelijk of moeten ze hun verwende kop houden en gewoon tot 1700 uur op school zitten?
Zuss duimt zich suf voor Bambi. Het gaat helemaal goed komen, dat weet ik zeker!
Alle reacties Link kopieren
MAAR... de norm is alleen te halen, wanneer op alle dagen dat de school open is, dat aantal lesuren worden gegeven. Er mag geen enkel uur uitvallen, er mogen geen proefwerkweken zijn, geen projecten, geen vieringen, geen introductiedagen, geen kennismaking, geen vergaderingen, geen roosterproblemen, geen zieken, geen boeken distributie, geen excursies, geen voorstellingen, niks.





Behalve de excursies en de projecten maken bovenstaande 'zaken' überhaupt geen indruk op me.

-Vergaderingen doe je maar als de leerlingen naar huis zijn.

-Zieken moet je vervangen.

-Introductiedagen en kennismakingen hoeven niet elk jaar en mag best op één dag.

-Proefwerkweken had ik vroegah ook niet.

-Roosterproblemen is niet des leerlings probleem (noch die van de ouders).

- Voorstellingen doe je maar 's avonds. Deden wij ook.

- Uren die uitvallen zou inderdaad niet moeten mogen: daar gáát het nou juist om.



Daarnaast heb ik begrepen dat examenklassen maar 700 uur hoeven te halen, het gaat hier alleen om de onderbouw.



Ik heb het idee dat jij mij niet begrijpt, maar dat is altijd zo in zo'n soort discussie. Jij voelt je op de een of andere manier gekwetst door de kritiek van de staatssecretars én van ons, en gaat dan met onzinnige argumenten als ziekte enzo strooien. Het gaat mij en de staatssecretaris er nou juist om dat de scholen dat soort dingen beter regelen!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb vroeger op een school gezeten waar wel een sportdag etc was maar al die poespas van excursies, voorstellingen , vieringen en andere tijdvretende bezigheden was er gelukkig nog niet.



Volgens mij ben ik uiteindelijk beter af dan de gepamperde jeugd van tegenwoordig voor wie school zo leuk mogelijk gemaakt schijnt te moeten worden.
Alle reacties Link kopieren
Dat ik niet op je posts inga heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met dubbel posten, ik ben iets aan het typen en intussen staat er een nieuwe post. bovendien heb ik mijn eten even gemagnetrond.



Wat dat 40 urig contract van jou te maken heeft met wetgeving snap ik idd niet helemaal. Dat is gewoon een afspraak die je met je werkgever hebt gemaakt. Dat je je afspraken na moet komen snap ik daarentegen wel.



Maar goed,

we gaan die 1040 norm invoeren en er strikt op toe zien dat elke geplande les volgemaakt gaat worden, als die kwantitatieve norm maar gehaald gaat worden. Ik word dus op stel en sprong gevraagd of ik klas 2c wil opvangen want de docent wiskunde is ziek. Ik kan die klas geen les geven want ik geef geen wiskunde. Waar ze met Engels zijn weet ik ook niet want het is niet mijn klas.

ik kan het wel rond vragen, maar onvoorbereid lesgeven kan een beginnende docent (tot minstens 5-10 jaar) al helemaal niet. Dus laat ik ze maar huiswerk maken of ik draai een film of laat ze boekjes lezen ofzo. Wel vakgerelateerd natuurlijk, want dat moet.



Hier heb je dus de vergelijking met die uit de neus vretende uren waar niemand iets aan heeft. De 1040 norm is gehaald, maar kwalitatief is niemand er mee opgeschoten.



En idd lees het bericht van muziekmeisje over dalende prestaties enzo.
Alle reacties Link kopieren
quote:muziekmeisje schreef op 25 november 2007 @ 18:19:

[...]





Iemand zal leerlingen op moeten voeden wanneer het thuis niet gebeurt. Anders krijg je nog meer Slotervaart-situaties.



Is te makkelijk, tante Sjaan. Inderdaad, da's een taak voor thuis. Maar als het daar niet gebeurt? Pech gehad, dan geen toekomst?



Nee, dan moet je de opvoeding aanpakken. En niet aan de scholen overlaten. Dat is absurd. Als ik een probleem met mijn tuinonderhoud heb, dan zou de overheid als vergelijk kunnen zeggen: 'beste buren van Xaloy: los haar probleem maar op want jullie hebben er het meeste last van?!'



Ik wist niet dat NL niet meedeed aan PISA. Waarom eigenlijk niet? Toendertijd woonde ik in Zwitserland, daar was het ook niet al te best maar ook niet heel slecht geloof ik.
Alle reacties Link kopieren
Mevrouw75. Jij bent lerares en schrijf't: 'ik wordt' ...



Jij had ook langer les moeten hebben!
Alle reacties Link kopieren
'Dus laat ik ze maar huiswerk maken of ik draai een film of laat ze boekjes lezen ofzo. Wel vakgerelateerd natuurlijk, want dat moet.'





Dat is toch nog verdomd veel beter dan spijbelen of een dom tussenuur. Of niet? Jij wordt gewoon pissig omdat jij een vrij uurtje mist, volgens mij.
Alle reacties Link kopieren
ALs ik het trouwens goed begrepen heb bestond de 1040 uren norm allang. En nu roept er iemand dat die es ingehouden moet worden en nu steigert iedereen, want ze hebben de boel al helemaal anders ingericht. Ja Muziekmeisje, MISmanagement. De norm wás er al, dus hadden ze zich daar al jaren aan moeten houden. Dat ze dat niet doen is gewoon dom!
Alle reacties Link kopieren
ik heb het snel even verbeterd.

Das het nadeel aan docent zijn, ik mag geen enkele in gauwigheid gemaakte taalvaut maken.

Gelukkig spreek en schrijf ik op school nooit Nederlands.



en dat vrije uurtje wordt bij mij wel ingeroosterd als surveillance uur, maar ik weet dus niet van te voren welke les uitvalt.

en volgens mij heb ik niet aangegeven dat ik pissig word omdat ik een vrij uurtje mis. ik heb nooit vrije uurtjes op school trouwens, ik heb wel wat beters te doen.
Alle reacties Link kopieren
en ik heb nog wel les gehad in die goeie ouwe tijd.
Alle reacties Link kopieren
Je mag van mij best taalfouten maken hoor :-) Maar als je in een discussie over onderwijs zegt dat je lerares bent héb je een kleine kans dat je daarop aangesproken wordt.



Geef es toe, uurtjes vullen met huiswerk en videootjes is toch beter dan tussenuren of spijbelen? Zeker in de onderbouw!
Alle reacties Link kopieren
Waarom? die onderbouwers doen hun huiswerk thuis ook wel, op mijn eliteschool wel iig, ze worden daar heel streng op gecontroleerd.

Videootjes kunnen idd educatief verantwoord zijn, das waar. Veel input enzo.

Dat kinderen niet door de stad dwalen vind ik een goed punt, maar dat lijkt mij ook meer een opvoedkundig aspect trouwens dan educatief.



Die taalfouten, ik ben notabene een WO geschoolde docent, die zijn er ook. ik schaam me diep. icoontje
Alle reacties Link kopieren
Het is aan jullie om dat een educatieve waarde te geven, zo'n opvuluurtje. Jij weet toch veel meer dan die leerlingen? Probeer het eens. Zorg voor een interessante stelling en laat ze in het Engels discussieren. 1040 uren is wel een stoere stelling, dacht ik zo. Dan doe je toch wat nuttigs!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind huiswerk zo'n raar fenomeen. Laat ze daar lekker op school ruimte voor maken, hebben ze thuis tenminste tijd voor leuke dingen.
Zuss duimt zich suf voor Bambi. Het gaat helemaal goed komen, dat weet ik zeker!
Alle reacties Link kopieren
tuurlijk weet ik veel meer dan de leerlingen.

Ik weet alleen nog niet heel veel over orde enzo. Ik bedoel ik weet het wel, maar kan het in de praktijk nog niet zo goed uitvoeren. Dat schijnt standaard te zijn bij beginnende docenten. Ik heb weleens geprobeerd gewoon les te geven, want ik had een eigen klas. Ik heb nog nooit zo'n uitzinnige bende schreeuwlelijkerd bij elkaar gezien, en lui bovendien want in een opvanguur krijg je GEEN les en hou je mond NIET.



Maar goed, dat is mijn onervarenheid, dat heeft niks met de standaard invulling van een uur te maken. (mijn zeer ervaren collega's trekken er trouwens ook altijd een video voor uit)



Maar goed, mijn school haalt ondanks die opvanguren, extra tijd aan het begin en aan het eind van het jaar, voorstellingen in de avond en vergaderingen standaard na lestijd, ook de 1040 norm niet.



en nu ga van de computer weg.
Alle reacties Link kopieren
Nog even reageren op Zuss,

daar ben ik het trouwens helemaal mee eens.

Huiswerk ik ook erg sociaal discriminerend. Mijn leerlingen hebben daar weinig last van, want die staan sociaal al bovenaan de ladder en worden van huis uit erg gestimuleerd, maar de wat zwakkere leerlingen niet dus.
Alle reacties Link kopieren
Xaloy, we zijn het inderdaad op een hoop punten niet eens, en begrijpen elkaar daarin niet. Ik ga even puntsgewijs op jouw reactie in. Over projecten en excursies waren we het geloof ik wel eens...





-Vergaderingen doe je maar als de leerlingen naar huis zijn. Doen we al, dat is gigantisch omgegooid. Soms nog eens een verkort lesrooster, maar meestal nu 's avonds. Sowieso vallen er bij ons nooit meer complete dagen uit.



-Zieken moet je vervangen. 1 woord: lerarentekort. Daar heb jij geen boodschap aan, en dus zul je zeggen dat scholen hun zaakjes beter moeten regelen. Maar zeker op een VMBO is het ieder jaar moeilijker alle vacatures te vullen. Invalkracht is een rotbaan, die blijven nooit lang. Als je zegt dat dat beter geregeld moet worden, heb je gelijk, maar ons lukt het niet. Ligt niet aan management, directie, maar ligt aan het type werk en aan het landelijke lerarentekort. En toch worden wij erop afgerekend.



-Introductiedagen en kennismakingen hoeven niet elk jaar en mag best op één dag. Oneensch. De samenstelling van een klas wijzigt bij ons meestal wel aan het eind van het jaar, er stromen leerlingen af of op. Je klas, daar zit je een jaar mee opgescheept (wel 1040 uur per jaar ). Brugklasintroductie is 2 dagen bij ons, in de tweede klas 1 dag, in de derde en vierde klas een dagdeel. Daar zou ik niet op willen schrappen, omdat ik het groepsproces in een klas heel belangrijk vind. Zijn we het gewoon niet over eens.



-Proefwerkweken had ik vroegah ook niet. Vind ik een goeie uitvinding. Zeker op VMBO niveau, zodat leerlingen voldoende tijd hebben om te leren. Oneensch dus ook.



-Roosterproblemen is niet des leerlings probleem (noch die van de ouders). Dus is het geen probleem? Tuurlijk moet het opgelost worden, maar als dat door allerlei zaken buiten school niet lukt? Tuurlijk moet dan nog harder geprobeerd worden, maar scholen kunnen zelfs met de geweldigste managers niet alles.



- Voorstellingen doe je maar 's avonds. Deden wij ook. Kan niet altijd... Maar geloof me, overdag voorstellingen doen we al nauwelijks meer.



- Uren die uitvallen zou inderdaad niet moeten mogen: daar gáát het nou juist om. Inderdaad, daar gaat het om. Het mag niet, en toch is het niet altijd op te lossen.



Er wordt dit jaar van scholen verwacht, dat ze ineens aan die norm gaan voldoen, wat nog nooit is gelukt, vroeger niet, nu niet. Er word t geen enkele ondersteuning daarbij geboden, scholen worden zelf geacht alle mogelijke problemen daarbij op te lossen, extra lokalen erbij te toveren, het lerarentekort op te lossen, zieken te genezen. Er wordt op geen enkele manier vanuit het ministerie hulp geboden, en veel scholen lukt het dan ook niet. Terwijl ze toch goede kwaliteit leveren.



Ik begrijp dat het van buitenaf simpel lijkt. Lokalentekort? Daar moet de leerling niet de dupe van worden. Ja, dat is wel zo, maar daar kun je zo snel niets aan veranderen. Ziekte? Moet gewoon opgevangen worden. En als je de vervangers niet vast kunt houden?



Voor buitenstaanders lijkt nu die norm die niet gehaald wordt gelijk te staan aan slechte kwaliteit onderwijs. Aan slecht bestuurde scholen. Daar word ik pissig van, het een heeft niets met het ander te maken.



We begrijpen elkaar inderdaad niet. Je vindt mij oneigenlijke argumenten noemen, ik vind dat jij over problemen heenwalst alsof ze er niet zouden mogen zijn, terwijl ze er wel zijn. Daar worden we het niet over eens.



(oja, voor de derde keer dan: Nederland heeft niet meegedaan aan PISA, omdat er te weinig participerende scholen waren. Kwantitatief, Nederland is nu eenmaal klein, de resultaten zouden niet betrouwbaar zijn. Zo, nu wil ik dat écht niet nog een keer uitleggen.)
Alle reacties Link kopieren
Belachelijk. Dit demonstreert prima dat er van ons hele onderwijs niets terecht komt. Zodra het de kinderen even niet bevalt trekken ze hun mond los. Blijkbaar door al die geitenwollensokken aangeleerd die zich leraar noemen.

De norm van 1040 uur moet gewoon gehaald worden. Dat is nodig. Ik ben het er wel mee eens dat er dan nog aardig wat leraren aangetrokken moeten worden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Francoise1970 schreef op 25 november 2007 @ 19:32:

Belachelijk. Dit demonstreert prima dat er van ons hele onderwijs niets terecht komt. Zodra het de kinderen even niet bevalt trekken ze hun mond los. Blijkbaar door al die geitenwollensokken aangeleerd die zich leraar noemen.

De norm van 1040 uur moet gewoon gehaald worden. Dat is nodig. Ik ben het er wel mee eens dat er dan nog aardig wat leraren aangetrokken moeten worden.
Alle reacties Link kopieren
Jeetje, hoeveel scholen, en vooral, hoeveel scholieren heeft Finland dan wel niet? En Zwitserland? Toch allebei landen waar kwantitatief véél minder inwoners zijn dan Nederland. Lijkt me dus niet dat dat de reden is van het niet meedoen...



Ik vind de problemen in het onderwijs heel vervelend. Maar ik vind het een mooi streven om die op te lossen, vooral omdat de scholen zelf er steeds minder van bakken. Een urennorm? Een kwaliteitsnorm? Prima, als er maar iets gebeurt!
Alle reacties Link kopieren
Ik wil aan jouw betoog trouwens een ding toevoegen: het lerarentekort is niet de schuld van de scholen maar van het ministerie. Daar moet echt een boel tijd, geld en energie ingestoken worden. Zodat we over 10 jaar met gemotiveerde leerkrachten zitten die tenminste weten hoe ze uren zinvol kunnen opvullen!
Alle reacties Link kopieren
Van www.pisa.nl:



PISA 2006

De afnames van PISA 2006 zijn goed verlopen in Nederland. Veel scholen en leerlingen hebben deelgenomen aan het onderzoek. Op dit moment worden de data door het internationale consortium in Australië verwerkt. Begin december 2007 zal de OESO het internationale onderzoeksrapport publiceren. Cito zal dan het nationale rapport met de resultaten van PISA 2006 presenteren.





En hier kun je de resultaten van 2003 lezen.



Wat zit je nou te lullen Muziekmeisje? Dat Nederland niet meedeed vanwege te weinig scholen?!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb destijds de eerste reeks onderzoeken in 2000 redelijk uitgebreid uitgespit, aan die reeks heeft Nederland niet meegedaan. Ik woonde toen in Duitsland, daar waren de uitkomsten redelijk shocking. Er verschenen toen allerhande artikelen waarin de Duitse schoolsituatie werd vergeleken met de Nederlandse.



Van de reeks daarna wist ik niet dat Nl toen wel meedeed. Ik had de eerste reeks in m'n hoofd, een foutje dus. Stom, maar ik ben wel blij dat Nl nu wel meedoet. Bedankt voor je vriendelijke correctie xaloy. Je drukt je echt heel prettig en genuanceerd uit!



Ik lees trouwens in dat verslag dat Nederland goed scoort?! Eehm, dat het onderwijs dus door de bank genomen goed genoemd kan worden?



Zodat we over 10 jaar met gemotiveerde leerkrachten zitten die tenminste weten hoe ze uren zinvol kunnen opvullen!



Ik hoop trouwens dat we over 10 jaar docenten hebben die meer kunnen dan "uren zinvol opvullen". "Jongens, jullie hebben van mij een opvuluur. Maar... wel een zinvol ingevuld opvuluur". Geef mij maar een gewoon lesrooster met gewone lessen, geen opvullessen.
anoniem_10739 wijzigde dit bericht op 25-11-2007 20:51
Reden: even quote toevoegen
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Graag gedaan hoor. Niet meer zo'n onzin vertellen, je wordt er erg ongeloofwaardig door. Vooral als je gewoon verder gaat met onzin uitkramen, hier zijn namelijk de resultaten uit 2000, toen Nederland wél meedeed.



Sjonge jonge. Ga maar muziek maken, dat doe je vast beter.
Alle reacties Link kopieren
http://www.cito.nl/oenw/onderzoek/part/pisa/eind_fr.htm



"Omdat Nederland niet aan de steekproefeisen heeft kunnen voldoen, worden de Nederlandse resultaten slechts vermeld in de tabellen en grafieken over de samenhang van de vaardigheidsscores met achtergrondkenmerken. De gemiddelden op de vaardigheidsschalen worden echter alleen in noten aangeduid met rangposities tussen x en y. Op basis van de kwaliteitskaartgegevens hebben we kunnen vaststellen dat de relatief kleine Nederlandse steekproef zich niet noemenswaardig onderscheidt van de rest van de Nederlandse scholen, zodat de Nederlandse gegevens toch met vertrouwen in het nationale rapport kunnen worden gepresenteerd."



Ik ben er nu even ingedoken, heb uit bovenstaande link gequote. Dat is dus de reden dat er wel Nederlandse rapporten zijn, maar dat Nederland in 2000 geen plaats in de internationale rangorde innam. Het is inderdaad een nogal gecompliceerd verhaal, en heeft dus te maken met het aantal participerende scholen in 2000.



Xaloy, ik vind dit echt een boeiende en belangrijke discussie. Ik vind het ook echt interessant om te horen waarom jij en anderen er heel anders over denken. Daardoor dwingen jullie mij ook om er dieper in te duiken. Maar in je laatste post lijkt het mij dat jij niet echt meer bezig bent met discussieren, maar dat je mij alleen onderuit wilt halen. Ik vind dat erg jammer. En zonde van deze discussie.
Alle reacties Link kopieren
en dit vind ik weer in je link naar pisa:



Helaas kunnen deze gegevens niet of slechts met moeite worden teruggevonden in het OESO-rapport ‘Knowledge and skills for life’. Omdat Nederland niet aan de steekproefeisen heeft kunnen voldoen, worden de Nederlandse resultaten slechts vermeld in de tabellen en grafieken over de samenhang van de vaardigheidsscores met achtergrondkenmerken.



niet steekproefwaardig dus.





Maar goed, ik heb geen onderzoek gedaan naar NL en de pisaresultaten. Ik lees ze slechts in de krant en af en toe lees ik wat op school.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven