Scholierenacties

24-11-2007 10:20 195 berichten
Alle reacties Link kopieren
De scholieren voeren actie tegen de 1040 uren norm. Naast het feit dat de schooldagen dan langer worden gaat ook de kwaliteit van het onderwijs omlaag omdat de scholen lang niet genoeg docenten hebben om de lesuren daadwerkelijk te vullen.

Dus gaan ze de straat op. Dat laatste vind ik wel te prijzen (sowieso heeft een ieder die ouderwets demonstreert mijn sympathie) jammer alleen dat er dan ook gesloopt moet worden.

Een paar eieren gooien moet kunnen, maar andermans auto's slopen natuurlijk niet.

Wat vinden jullie van die acties? Hebben de scholieren gelijk of moeten ze hun verwende kop houden en gewoon tot 1700 uur op school zitten?
Zuss duimt zich suf voor Bambi. Het gaat helemaal goed komen, dat weet ik zeker!
Alle reacties Link kopieren
Tangerine, ik geef les op een VMBO. Ik geef dus geen les in de tweede fase, heb er zelf ook (net) niet meer ingezeten. Er wordt wel aan ons getrokken om competentiegericht les te geven, nieuwe leren enzo. Maar tweede fase dus niet bij ons...
Oh jammer, misschien is er ergens een andere docente die wel ervaring heeft met de wederom vernieuwde tweede fase?

Hoe gaat het nu met het vmbo dan, er was nogal wat ophef over het verdwijnen van het vbo en de mavo. Hoeveel leert men er nu eigenlijk in vergelijking met de vroegere mavo?
Alle reacties Link kopieren
En dat lijkt me inderdaad het probleem Celeone. Je wordt als leraar geacht zo ongeveer surrogaat ouder cq hulpverlener te zijn. Waarom moet de school kinderen opvoeden? Tuurlijk, je krijgt als kind toch ook normen en waarden op school mee, maar ik begin me af en toe af te vragen of leraren uberhaupt nog aan lesgeven toekomen.



Het zegt me niks Shahla, dus ik zou niet kunnen zeggen of het nuttig is. Ik krijg er alleen jeuk van. Huiswerkbegeleiding heb ik ook nog iets van meegekregen, maar verrijkingsuren? Ik krijg daar een geitenwollensokkensmaak van in mijn mond.



Misschien ben ik een beetje simpel, maar als kid om 14.15 uit school komt dan is er daarna toch nog tijd om iets "leuks" te doen. Kan een sportdag/toernooi etc, niet na die tijd? Een school een leerfabriek? Je zit op school om te leren, niet om vermaakt te worden toch? Uiteraard moet er wel nuttig lesgegeven worden, maar daar heb ik bij het studiehuis eigelijk de hoop al opgegeven.
Alle reacties Link kopieren
Och heden, is het competentiegericht denken nu ook al doorgedrongen tot het onderwijs?
Zuss duimt zich suf voor Bambi. Het gaat helemaal goed komen, dat weet ik zeker!
Alle reacties Link kopieren
Eehm, ik heb het idee dat het VMBO een verzamelbak is geworden voor probleemleerlingen. En dat daardoor de vroegere mavo een slechtere naam heeft gekregen. En ik heb het idee dat voor veel van mijn leerlingen gewoon kennis opdoen niet verkeerd is. Wat nou vaardigheden? Gewoon woordjes stampen, sommige dingen moet je gewoon léren...



Ik denk dat het niveau van de vroegere mavo wel wat omlaag is gegaan, de aansluiting met de mavo is niet voor niks veel moeizamer dan vroeger. Maar ik denk ook dat dat voornamelijk ligt aan dat kinderen thuis minder grenzen, minder sturing lijken mee te krijgen. Je moet ze echt eerst leren "stilzitten en luisteren". Waarom "omdat ik het zeg". Tja... Dat kost tijd...



Ik vind het trouwens wel weer goed dat de doorstroming van vroegere mavo naar vbo en andersom, veel makkelijker gaat. Misschien is het kiezen of delen, of een goede aansluiting naar de havo, of een goede aansluiting vanaf het vbo.
Alle reacties Link kopieren
@nessemeisje: ik denk dat een "leerfabriek" best okay is, wanneer een leerling een warm nest heeft om naar terug te keren. Als een leerling vanuit huis de mogelijkheid heeft zich te ontplooiien, sport uit te oefenen, is het prima wanneer er op school alleen maar "geblokt" wordt. Hoewel je zelfs dan volgens mij nog tijd uit moet trekken voor groepsprocessen in een klas... Je zit er een jaar mee in een lokaal, dus iets van gezelligheidsactiviteiten lijkt me toch nodig.



Maar als een leerling vanuit huis nauwelijks iets meekrijgt, niet bijgestuurd wordt, niet gecorrigeerd wordt, niet op sport kan of mag, niet genoeg waardering meekrijgt... dan moet je daar als school wat mee. Alleen maar zeggen dat dat een taak van de ouders is is te simpel. En of dat dan een sportdag, een excursie, een verrijkingsuur is... Tja, ik denk dat er in de opvoeding teveel blijft liggen, en dat scholen daar wel wat mee móeten. En natuurlijk hangt dat van de school af. Een wit montessori gymnasium in Zeist zal daar minder last van hebben dan een zwart VMBO in de Bijlmer. Het gymnasium in Zeist kan dus best alleen maar "blokken". Die kinderen komen toch wel goed terecht.
Alle reacties Link kopieren
quote:Celeone schreef op 24 november 2007 @ 17:04:

Zo, dat zijn mooie voorbeelden muziekmeisje.



Ik heb een aantal jaren terug, als middelbare scholier, ook gestaakt. Tegen de tweede fase, in 1999 dacht ik (misschien Mirlo ook wel, we zijn volgens mij even oud), toen ging het er net zo aan toe als bij deze stakingen. Onze school stond vlakbij Den Haag en wij vertrokken dus met z'n allen richting Malieveld. Vernielingen alom, arrestaties en weet ik veel wat nog meer. Ik schatte zo in dat het merendeel van de vernielers inderdaad niet wist waarvoor ze kwamen(áls het überhaupt al scholieren waren!) en alleen maar naar Den Haag waren gekomen om te kunnen rellen.



Link. Stakingen in 1999Ik ook, voor de lol. Stonden we daar op het Binnenhof. Was best een dolle boel.
If you\'re going through hell, keep going
(Tang, mijn vorige nick is geen geheim hoor, ik was 'm gewoon zat. Ja, het is alweer een tijdje geleden en we hebben inderdaad nog op msn gezeten. Ik denk zelfs dat het meer dan 2 jaar geleden was, want ik was toen nog met m'n vorige vriend en met m'n huidige ben ik al zo'n 3,5 jaar.. Time flies! Maar inderdaad niet de goede plek om even te vertellen hoe het allemaal gaat. Misschien een Mikfoum-reunie-topic openen?
[quote]nessemeisje schreef op 24 november 2007 @ 18:20:

Misschien ben ik een beetje simpel, maar als kid om 14.15 uit school komt dan is er daarna toch nog tijd om iets "leuks" te doen. Kan een sportdag/toernooi etc, niet na die tijd? quote]



Dat vroeg ik me dus ook af, maar is blijkbaar een moeilijke vraag.

Ik vind het ook heel erg belangrijk om leuke dingen te doen op school, te werken aan jezelf, excursies, werkweken e.d. Sterker nog, als ik kinderen had zou ik ze misschien wel naar een soort van vrije school doen.

Maar daarnaast moet er wel gewoon worden geleerd. En die uitjes en leuke dingen moeten niet ten koste gaan van het leerwerk.
Alle reacties Link kopieren
Toen ík klein was ging ik demonstreren tegen de Bom. Dát was pas een 'cause'!
Eentje ging er gister op tv over lopen zeiken dat ze buiten Amsterdam woonde en dan pas rond zes uur thuis was. Sorry, dat is toch echt háár probleem???
Alle reacties Link kopieren
Fleurtje, het is 'expectations'. Niet 'expaectations'. En waarom word jij zo moe van verwachtingen? Welke verwachtingen?



Gewoon nieuwsgierig hé?
Ik weet dat er een fout staat. Ik heb vijf dagen geleden het motto al uit mn profiel gehaald, maar het blijft er maar staan. Ik heb het ook al in het bug topic gemeld, maar ja, die engelen he.... Zijn nooit heel snel geweest met reageren, maar dit duurt nu wel erg lang. Die rare slashes vind ik trouwens ook zwaar irritant.



En de verwachtingen van mensen. Hoe ze verwachten dat je je gedraagt, hoe je reageert. Daar word ik moe van. Maar dat heb ik al heel lang.



Hoe gaat het met Robbie?



Ik ben off topic he?
Alle reacties Link kopieren
Met Robbie alles prima! Hij ligt lekker te slapen en dat ga ik ook doen. :-)



Erg off topic, maar dat is mijn schuld.
Alle reacties Link kopieren
Xaloy je schreef dat je je kind niet naar een school zou sturen waar maar 30 % het eindexamen haalt...

Het percentage leerlingen die slagen heeft niet erg veel meer met het eindexamen te maken. Zeker in het VMBO niet. Het schoolexamen telt ook mee (voor GT en KB is dit de helft en voor BB zelfs 2/3). En als je soms ziet hoe hoog deze cijfers liggen dan kunnen leerlingen NIET meer zakken voor hun examens. Ik kan van mezelf heel eerlijk zeggen dat ze bij mij geen extreem hoge schoolexamens halen (maar gemiddeldd). Echter heb ik de afgelopen jaren ook al examens moeten nakijken als tweede corrector en als je dan soms de schoolexamenresultaten ziet (gemiddeld 7,5 of 8) dan kunnen de leerlingen echt niet meer zakken. Dus of dat nog iets aangeeft mbt tot kwaliteit....???



Daarnaast worden de normen van de examens ieder jaar wel weer aangepast (lees versoepeld).



Over de 1040 uur kan ik alleen maar zeggen dat ik het helemaal eens ben met muziekmeisje... het is gewoon te veel!

Het is allemaal een hele vreemde regel. Wanneer een leerkracht ziek is valt het uur uit en telt het niet mee voor de 1040 uur, dus zou je al eerst het ziekteverzuim in het onderwijs helemaal moeten terugdringen. En daar is veel meer voor nodig... vooral in mijn ogen een lagere werkdruk door kleinere klassen (30 leerlingen in het vmbo in 1 klas is echt TE veel). Terug naar het speciaal onderwijs voor een aantal leerlingen. Het zou het voor de docent ook alleen maar makkelijker maken om alle andere leerlingen voldoende aandacht te geven! Dus meer geld voor het onderwijs... maar als we de 1040 uur niet halen krijgen we een boete met als gevolg volgend jaar nog meer bezuinigingen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zuss schreef op 24 november 2007 @ 18:09:

Om kwart over 2 al vrij? Dat had ik ook altijd, maar ik spijbelde

Tot een uur of 4 les vind ik vrij normaal, dat was volgens mij 'in mijn tijd' ook zo of niet? Geen idee meer.

Maar goed, als de kids al om 2 uur klaar zijn dan hebben ze niks te klagen toch?



Op de school van mijn zoon is het standaard dat kinderen om 14.15 uur vrij zijn, op het verrijkingsuur eens per week na dan.

Destijds op de havo varieerde het wel. Het was niet altijd steevast om drie uur of later. Ik was ook wel eens om tien voor één vrij. Net hoe je rooster in elkaar stak. Ik heb ook wel op maandag 9 lesuren gehad. En dat was ook puur les.
Het is mij: shaHla :) (Iranian version)
Alle reacties Link kopieren
quote:nessemeisje schreef op 24 november 2007 @ 18:20:

Het zegt me niks Shahla, dus ik zou niet kunnen zeggen of het nuttig is. Ik krijg er alleen jeuk van. Huiswerkbegeleiding heb ik ook nog iets van meegekregen, maar verrijkingsuren? Ik krijg daar een geitenwollensokkensmaak van in mijn mond.





Dat is dan een puur gevoelsmatige reden om het niks te vinden.

Want logisch gezien gaat het om:



THEMA: verrijkingsuren.

DOELSTELLING:

Door een deel van de lessen "op maat" te maken willen we beter aansluiten bij de individuele leerlingen, zodat ze op een actieve wijze kunnen participeren in de maatschappij.

EDUCATIE

Iedere periode volgt elk kind een verrijkingsuur wat aansluit bij zijn wensen of behoeften. De invulling kan variëren van cultureel, sportief of (ortho)didactisch.



Dit is slechts een onderdeel van wat 'de veilige school' heet.

Inhoudsopgave:

* Faalangst en vermijdingsangst.....................

* Verrijkingsuren..............................................

* Zorgteam(breed)...........................................

* Reanimatie....................................................

* Filmfan..........................................................

* Verkeersmarkt..............................................

* Sport en spel activiteiten...............................

* Delinquentie & samenleving.........................

* Ouderparticipatie...........................................

* Ontruimings- en vluchtplan.......................... .

* Thermometer............................................... .

* Gezonde voeding......................................... .

* Verslaving.................................................... .

* Vuurwerk & vandalisme.................................

* Luisteris N.S...................................................

* Leerlingenparticipatie.....................................

* Pesten............................................................

* Hygiëneprotocol .........................................



Alles heeft zo'n beetje de insteek dat kinderen hier iets van opsteken. Geitenwollensoksmaak ontwikkelen, vind ik hieromtrent echt onzin.
Het is mij: shaHla :) (Iranian version)
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter zit op dit moment in 4VWO, en ook op haar school is gestaakt. Nu staan bij op haar schoolsite de lesroosters van de leerlingen online, en ik heb haar lesuren eens bij elkaar opgeteld. Dit zijn er 32 per week. Keer 38 is dus 1216 per jaar. Volgens mij is er dus weinig nieuws aan deze 1040-uren- regel. Het invoeren van het negende uur is ook al bekent bij ons, ze heeft 2 keer tot 4 uur (= 9e lesuur), 2 keer tot 10 over 3 (= 8e lesuur), en dan nog een keer tot 10 over 12 (4e lesuur).

Mijn dochter zelf snapt uberhaupt niet hoe men aan die 1040 lesuren kan komen, het minimum bij haar op school, in haar klas en op haar niveau is 1102 per jaar (29 per week).
Alle reacties Link kopieren
Ik geloof dat iemand het al opmerkte: school en hulpverlening gaan zo wel steeds meer door elkaar lopen. Wanneer er bij lln inderdaad in hoge mate bv sociale problemen spelen, kan er toch een soort schoolpsych komen? Of vertrouwenspersonen die niet tevens docenten zijn? Niet dat dat van mij niet mag, maar als docenten ontlast moeten worden, zal het wel in die hoek gezocht moeten worden, zou ik zeggen. Door de regering.



Ik snap trouwens ook niet waar die tweede week meivakantie vandaan komt. Iemand dacht misschien van krokusvakantie, maar dat is toch de voorjaarsvakantie (of carnavalvakantie)?

Precieze berekningen ga ik niet aan beginnen, al denk ik dat met wat maatregelen van de regering het best haalbaar zou moeten zijn. Heb ook het gevoel dat kinderen verwender raken. Bij mij was het eind van de lesdag standaard om 15.20. Soms 14.30, soms 16.10. Dat laastste was dan een achtste uur en dat vond ik ook niks, maar aan 15.20 was ik stomweg gewend.

Een tijdje terug was ik voor mijn werk op een ROC. Ik liep daar om half negen binnen en er liepen twee jongens voor mij. De ene verzuchtte tegen de ander dat hij wel tot 14.00 les had en dat dat echt laat was. Sorry, maar nou vraag ik je... :-s
Alle reacties Link kopieren
quote:LittleLucy schreef op 24 november 2007 @ 23:41:

Mijn dochter zit op dit moment in 4VWO, en ook op haar school is gestaakt. Nu staan bij op haar schoolsite de lesroosters van de leerlingen online, en ik heb haar lesuren eens bij elkaar opgeteld. Dit zijn er 32 per week. Keer 38 is dus 1216 per jaar. Volgens mij is er dus weinig nieuws aan deze 1040-uren- regel. Het invoeren van het negende uur is ook al bekent bij ons, ze heeft 2 keer tot 4 uur (= 9e lesuur), 2 keer tot 10 over 3 (= 8e lesuur), en dan nog een keer tot 10 over 12 (4e lesuur).

Mijn dochter zelf snapt uberhaupt niet hoe men aan die 1040 lesuren kan komen, het minimum bij haar op school, in haar klas en op haar niveau is 1102 per jaar (29 per week).



1040 uur zijn klokuren, geen lesuren. Dus met 1216 lesuren per jaar (als er niks uitvalt enzo), zit je aan 1013 klokuren. Dat verschil tussen lesuren en klokuren is tricky, maar maakt best veel uit.



Dus ook de school van jouw dochter zou in de problemen komen. Zelfs als er geen lesuitval is en geen excursies, halen ze de norm niet.
Alle reacties Link kopieren
@Laura: die tweede week meivakantie van dit jaar is inderdaad een beetje absurd. Het komt doordat Pasen en Pinksteren en Hemelvaart laat vallen. Daardoor zitten in twee opeenvolgende weken koninginnedag, hemelvaart, en de week daarop bevrijdingsdag. Nu zijn die twee weken vakantie geworden. Normaal is dit maar 1 week...



@shining: op zich geen slecht idee, wat je aandraagt: "leuke" dingen na een lesdag. Zo wordt het al een beetje gedaan. Als wij nog overdag vergaderingen hebben, hebben we ingekort lesrooster en daarna vergaderingen. Eens per week hebben we 's middags keuzelessen, op het eind van de dag. Maarre... een excursie naar Artis ofzo, en pas om half drie vertrekken?



Het klinkt allemaal best makkelijk, gewoon compacte lesroosters maken, leuke actitiveiten aan het eind van de dag, gewoon maar niet ziek worden, gewoon voldoende invalkrachten regelen. En toch lukt dat niet allemaal. Onze invalkrachten lopen alllemaal na gemiddeld 3 maanden gillend weg, omdat het rotwerk is. De roosters kunnen niet beter door lokalengebrek (ja, is slecht. Maar we hebben nog geen geld voor nieuwbouw, volgend jaar pas). Docenten krijgen alle griepjes en infecties die er zijn voor hun kiezen, en worden dus wel eens ziek.



En door al die factoren, doordat je met mensen werkt, door misschien ook wel slechte voorzieningen, door menselijk falen, lukt het niet. En zijn we dus met z'n allen niet meer bezig om góed les te geven, maar om véel les te geven.



Docenten die zich ziek melden, krijgen tegenwoordig eerst de vraag of ze niet "toch kunnen komen en een video aanzetten, dat moet toch wel lukken". Ik krijg invalklassen voor m'n kiezen, die m'n vak niet eens hebben. Zodat ze maar geen tussenuur hebben.
Alle reacties Link kopieren
Moeten dit de werkers van de toekomst gaan worden?

Tot 14u les?? Tssss..... Ik had 2 dagen van 8 lessen, 2 van 7 en 1 van 6.

Toen ik naar het HBO ging, maakte ik dagen die soms duurde van 9u tot 18u.

Wat gaan die kids meemaken als ze naar een opleiding gaan?

Voortgezet onderwijs zal toch ook een deel voorbereiding zijn voor het grote werk?
Alle reacties Link kopieren
quote:muziekmeisje schreef op 25 november 2007 @ 09:52:

Het klinkt allemaal best makkelijk, gewoon compacte lesroosters maken, leuke actitiveiten aan het eind van de dag, gewoon maar niet ziek worden, gewoon voldoende invalkrachten regelen. En toch lukt dat niet allemaal. Onze invalkrachten lopen alllemaal na gemiddeld 3 maanden gillend weg, omdat het rotwerk is. De roosters kunnen niet beter door lokalengebrek (ja, is slecht. Maar we hebben nog geen geld voor nieuwbouw, volgend jaar pas). Docenten krijgen alle griepjes en infecties die er zijn voor hun kiezen, en worden dus wel eens ziek.



En door al die factoren, doordat je met mensen werkt, door misschien ook wel slechte voorzieningen, door menselijk falen, lukt het niet. En zijn we dus met z'n allen niet meer bezig om góed les te geven, maar om véel les te geven.



Docenten die zich ziek melden, krijgen tegenwoordig eerst de vraag of ze niet "toch kunnen komen en een video aanzetten, dat moet toch wel lukken". Ik krijg invalklassen voor m'n kiezen, die m'n vak niet eens hebben. Zodat ze maar geen tussenuur hebben.



En toch he, Muziekmeisje, zijn dat niet de problemen van het ministerie. Die zetten een norm neer, en de directie van de scholen moeten deze gewoon halen. Als ze dat niet lukt door bovenstaande problemen, dan is dat niet de schuld van de gestelde norm maar van mis-management. Want de norm is niet belachelijk hoog, sterker nog, ik, en meerderen met mij, vinden die absoluut erg redelijk, zo niet nog te matig.



Dus moet je niet tegen de redelijke norm demonstreren maar tegen de directie van jouw school die er niet in slaagt om de norm te halen. En volgens mij heb ik begrepen dat jij onderdeel uitmaakt van die directie.



Als ik aan het begin van het jaar targets krijg voorgeschoteld vanuit mijn directie, en dat zijn redelijke targets, en ik haal ze niet aan het einde van het jaar, dan krijg ik dat ook te horen. Dan ben ik een slechte werknemer, hoewel ik misschien wel 100 redenen heb om die targets niet te halen.



Ziekteverzuim, slechte voorzieningen, menselijk falen; dat zijn allemaal geen redenen om die norm niet te halen. Dat zijn excuses. Smoesjes, in normaal Nederlands.
Ik heb nooit zoveel les gehad, Montessori he?
Alle reacties Link kopieren
Als ik aan het begin van het jaar targets krijg voorgeschoteld vanuit mijn directie, en dat zijn redelijke targets, en ik haal ze niet aan het einde van het jaar, dan krijg ik dat ook te horen. Dan ben ik een slechte werknemer, hoewel ik misschien wel 100 redenen heb om die targets niet te halen.





Volgens mij liggen de targets van scholen bij de leerlingenresultaten, net als jouw targets bij de resultaten van je werk liggen en niet in het aantal uur dat je werkt, dat is uiteindelijk namelijk helemaal niet belangrijk.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven