Actueel
alle pijlers
Slavernij bepalend voor cultuur(uitingen)
donderdag 4 juni 2020 om 11:41
In een ander topic las ik de stelling dat veel witte mensen geen idee hebben hoe bepalend de slavernij is geweest voor heel veel tradities, gebruiken, rituelen en andere cultuuruitingen in zwarte culturen in de diaspora.
Ik denk dat dat klopt. Ik zou graag meer willen weten hierover. Welke hedendaagse cultuuruitingen vinden hun oorsprong in de slavernij?
Ik denk dat dat klopt. Ik zou graag meer willen weten hierover. Welke hedendaagse cultuuruitingen vinden hun oorsprong in de slavernij?
vrijdag 5 juni 2020 om 12:32
Maar wel op de grond dus.Snoesje666 schreef: ↑05-06-2020 12:03Ik schuif tassen uit het zicht achter het dressoir en naast de Chinese kist.
Later is nu
vrijdag 5 juni 2020 om 12:41
Hindoestaanse rite komen vanuit het Hindoe geloof oorspronkelijk uit India. Die hebben weer andere gebruiken dan de Moslims, Javanen, Creolen, Chinezen en nog een aantal heleboel andere bevolkingsgroepen in Suriname.LadyTramp schreef: ↑05-06-2020 09:06Ik herinner me een Surinaams-HIndoestaanse uitvaart waarbij ik aanwezig was, vele jaren geleden. Die was uitbundig, feestelijk bijna. De overledene was ergens in de 30 dus zijn overlijden was afgrijselijk, maar de feestelijkheden kwamen op mij troostend over: het leven van de overledene werd gevierd. Vond ik mooi. Toen jaren daarna mijn moeder overleed, heb ik dat "vieren" overgenomen. De uitvaart zelf was redelijk standaard, maar daarna heb ik een kroeg afgehuurd en een borrel met veel eten gegeven waar iedereen aangekleed was alsof ze naar een feest gingen en hebben we herinneringen opgehaald aan mijn moeder, en vooral ook veel gelachen. Dat vond ik troostrijk.
Ik bedenk me nu dat ik destijds ook hoorde van een Hindoestaans (?) ritueel dat ik destijds niet begreep en ik durfde er toen niet naar te vragen: de vader van de overledene droeg gedurende een bepaalde periode iedere dag water in zijn handen. Hij maakte een kommetje van zijn handen en het water dat erin zat moest ergens heen (ik weet alleen niet meer waarheen). Heeft iemand hier enig idee waar ik het over heb en waar dat vandaan kwam?
Over het algemeen zijn ze wel allemaal zwaar bijgelovig.
vrijdag 5 juni 2020 om 12:44
Mi gadofashionvictim schreef: ↑05-06-2020 00:13Mijn dochtertje zegt dat ze haar tingie poenie gaat wassen .
En jij geeft geen tjoerie en zeg dat ze haar mond moet schrobben met dettol?
vrijdag 5 juni 2020 om 12:58
Omdat andere dames zeggen dat tassen beslist niet op de grond mogen, ongeacht vloeroppervlak. Daar reageerde ik eigenlijk op.
Later is nu
vrijdag 5 juni 2020 om 13:20
Overal behalve op de grond.
vrijdag 5 juni 2020 om 13:32
Gelukkig heb ik veel rokjes van Zand, met aan te haken tasje.
https://www.amsterdamselection.com/nl/iris-xl-32945
https://www.amsterdamselection.com/nl/iris-xl-32945
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
vrijdag 5 juni 2020 om 14:02
Als je met je kind bijvoorbeeld naar een feest bent geweest en mensen hebben je kind aangehaald en gezegd dat het een mooi kind is. Als je thuis komt, is je kind heel erg geïrriteerd en huilt, dan veeg je met de theedoek over het gezichtje en kind houdt op met huilen.
Wij geloven dat iemand het kind "ogri ai" heeft gegeven. Het boze oog. In het Hindoestaaans heet het nazar. Zoals in het Hindi. Ik heb gehoord dat het in de Turkse cultuur ook nazar wordt genoemd. Vandaar het turkse blauwe oog en Surinaamse blauwsel en de zwarte kraal. Of de zwarte stip op het voorhoofd van het kind.
Men gelooft dat dit gebeurt als je iets positiefs zegt, maar iets negatiefs denkt.
vrijdag 5 juni 2020 om 14:16
Thanks, ik heb hem op mijn leeslijst gezet.Snoesje666 schreef: ↑05-06-2020 09:55Het boek "Kroesvee", dat ik eerder noemde, gaat hier op in (in de vermoedelijke 17de eeuwse blik).
De ondertitel van het boek is "Zonen van Jafeth".
https://www.kroesvee.nl/zonen-van-jafeth
De Hollandse protestanten waren tot en met het begin van de 17e eeuw mordicus tegen slavernij. Toen echter de plantages in de Braziliaanse koloniën (veroverd op de Portugezen) om grote aantallen goedkope arbeidskrachten vroegen ging men probleemloos overstag, en rechtvaardiging in de Bijbel werd snel gevonden.
De Coevoordense predikant Johan Picardt verwoordde dit in 1660 als volgt:
'Hierdoor voltrekt zich Noachs voorzegging, dat het Chamsgeslacht in knechtschap zal leven, het nageslacht van Sem in ballingschap en het nageslacht van Jafeth begenadigd is met voorspoed, macht en kennis. Hierin is de scheiding tussen de zwarten, de joden en de blanken verklaard.'
Bron: DBNL.
De moraal in die tijd werd al eeuwenlang bepaald door de kerk. De karakters in de boeken hebben dan ook geen scrupules ten aanzien van slavernij; zij zijn immers Zonen van Jafeth.
(totaal off topic, maar wat leuk om de dbnl als bron te zien. Daar werkte ik als student).
What a nuanced anxiety
vrijdag 5 juni 2020 om 15:02
Rouge__ schreef: ↑05-06-2020 09:33HAHAHAHHAHAHAHAHA maar echt, je zult mijn tassen nooit op de grond zien hoor meteen de stem van mijn oma :meisje poer ie tas faf a gron (meisje haal onmiddelijk je tas weg)
toen mijn tante overleed, was er een brasband gehuurd en speciale dragers die haar danssend naar haar graf brachten in Suriname is bijna elke begravenis zo, soms gooien ze de kist over en weer en maken ze een rondje.
ook gaan ze ook tijdens het lopen eerst naar voren en dan weer naar achter, of maken ze een omweg naar de bedgraafplaats zodat de geest niet meer terug kan keren.
Echt?
LOEP ME MAAR aub.
vrijdag 5 juni 2020 om 15:08
vrijdag 5 juni 2020 om 15:20
vrijdag 5 juni 2020 om 15:22
Dit verklaart zoveel, ik pleur m'n tas altijd op de grond en ik ben een arme sloeber (nou ja, naar Viva-maatstaven)
vrijdag 5 juni 2020 om 15:27
Klopt Zet maggiblok in die pan.fashionvictim schreef: ↑05-06-2020 15:22Jullie zijn verkaasd, want het heet geen maggiblokje, maar maggiblok.
Het letterlijk vertalen van de taal, echt daar kan ik zo om lachen.
Krijg die ding, zet je staart, honger maakt me dood.
vrijdag 5 juni 2020 om 15:27
Ik had kookles van een Surinaamse mevrouw, die zei: dan zet je het blok in de pan. En ik dacht: huh, die techniek heb ik op mijn koksopleiding niet geleerd hoor, een blok zetten.fashionvictim schreef: ↑05-06-2020 15:22Jullie zijn verkaasd, want het heet geen maggiblokje, maar maggiblok.
Wat eten we vanavond?